De nieuwe hoofdstad van Indonesië zal op het eiland Borneo liggen. Dat heeft de regering van het land maandag besloten.

Volgens het Indonesische staatspersbureau Antara heeft de regering van president Joko Widodo nog geen stad gekozen, maar is wel besloten dat de nieuwe hoofdstad in Kalimantan zal liggen, het Indonesische deel van Borneo.

Rudy S. Prawiradinata, de staatssecretaris voor Ontwikkelingsplanning, bevestigde het nieuws namens de regering. Hij stelde dat zijn departement zorg zal dragen voor alle voorzieningen met betrekking tot de overdracht van de hoofdstad.

De verhuizing van de hoofdstad naar Borneo moet in 2024 beginnen. Tegen die tijd moet dus ook de nieuwe hoofdstad gekozen zijn.

Kalimantan beslaat het centrale en zuidelijke deel van Borneo, dat in het noorden van Indonesië ligt. Het noordelijke deel van het eiland behoort tot Maleisië en Brunei. In Indonesië wordt met Kalimantan ook wel het hele eiland aangeduid.

'Oude' hoofdstad Jakarta kan drukte niet meer aan

Indonesië kiest een nieuwe hoofdstad omdat Jakarta, sinds 1950 de hoofdstad van het land, de bijkomende drukte niet meer aankan. De stad op het eiland Java heeft een van de drukste verkeersspitsen ter wereld.

Bovendien is Jakarta aan het zinken, doordat de stad meer grondwater oppompt dan er natuurlijk wordt aangevuld. Hierdoor overstroomt de stad regelmatig. Ook is het risico op aardbevingen en vulkaanuitbarstingen op Borneo kleiner dan op Java.

Indonesië kiest een andere hoofdstad om Jakarta, dat te maken heeft met druk verkeer en vervuiling, te ontlasten. (Foto: Getty Images)