Recept van de maand:

- Ritja-ritja udang

Een heerlijk pittig garnalengerecht, dat onder andere in de Molukse keuken erg populair is.   

Ingrediënten:                                    

10897254253?profile=original

 600 gram grote roze garnalen. 2 tl. gemalen verse gember, 3 tl. gemalen verse knoflook, flinke ui in dunne halve ringen gesneden, 1 handvol prei in dunne ringetjes, 2 fijngehakte rode pepers, 1 stengel sereh, 2 el. limoensap, klein blikje tomatenpuree, 2 tl. laos, 100 cl. gembersiroop, 4 el. ketjap manis, 1 el. bruine suiker, 1 kopje water, snufje zout en peper, wat fijngehakte bladselderij voor de garnering.  

 

Bereiding:                                      

Fruit de uitjes in een wok in wat olie tot ze glazig zijn. Roer er dan de gember, knoflook en laos doorheen. Voeg er dan de rode peper en de sereh aan toe (sereh even kneuzen). Laat dit samen aan de kook komen en doe er dan de prei bij en laat dit iets garen. Vervolgens de tomatenpuree,

ketjap, bruine suiker en zout en peper erdoor. Voeg een kopje water toe en de garnalen en verwarm dit alles, maar laat het niet meer koken, anders worden de garnalen taai. Strooi er bij het opdienen wat fijngehakte bladselderij over. Lekker met witte rijst en gado gado of als bijgerecht bij de rijsttafel.

In plaats van garnalen kunt u ook andere ingrediënten gebruiken, zoals kip (ritja-ritja ajam) of vis (-ikan), tahoe of tempeh. Altijd een succes.

Selamat makan

 

 

10897254300?profile=originalGulai Ikan Bali  (Balinese vis)

Een heerlijk pittig visrecept uit het paradijselijke Bali.

Ingrediënten:                                       

750 gram stevige witvis, sap van een halve limoen, 3 el. tapiocameel, 1 tl. zout, 6 el. olie om in te bakken.      

Voor de saus:  4 rode uien, 2 tl. djahé, 1 tl laos, 1/2  blokje trassi, 4 rode lomboks (pepers), 4 tenen knoflook,   2 el. ketjap manis, 1 el. tamarinde,  300 ml. water. Bosje gehakte korianderblaadjes voor de garnering.

 Bereiding:                                          

Maal de rode uien, trassi, lomboks, knoflook, met de djahé en de laos in een keukenmachine fijn tot een pasta. Verhit in een wok wat olie en fruit hierin de kruidenpasta ca. 2 minuten. Voeg dan de ketjap, tamarinde en het water toe en laat 2 minuten op heel laag vuur sudderen. Snijd de vis in stukken (niet te klein), besprenkel dit met limoensap en meng dit met het zout  en het tapiocameel. Verhit in een pan de rest van de olie en bak hierin de vis hooguit 3 minuten (niet te wild omscheppen anders valt de vis uit elkaar). Schep dan de vis uit de pan en voeg deze bij de saus (voorzichtig omscheppen). Opdienen met een beetje gehakte koriander. Lekker met witte rijst en bijvoorbeeld Gado-Gado.

In plaats van witvis kunt u ook grote garnalen gebruiken of een combinatie van vis en garnalen.Haal dan voor het bakken ook de staartjes eraf.

 Selamat makan.

  

10897254870?profile=original    Sambal Badjak 

 

Deze keer eens geen gerecht. Iedereen die van Indisch eten houdt kent wel de sambal badjak, die je in een pot bij de winkel haalt. Echter veel lekkerder is de sambal badjak die je bij de toko kunt kopen, maar dan wel de eigengemaakte. Heerlijk en onmisbaar bij de Indische maaltijd. Maar hoe maak je nu zelf die lekkere sambal? Hier een prima recept, waar je het echt niet voor kant en klaar hoeft te kopen. En je kunt zoveel maken als je wilt door de hoeveelheden te vermenigvuldigen met een factor. En moeilijk is het beslist niet.

Ingrediënten:                                         

 2 rode uien (of 4 sjalotten), 4 teentjes knoflook, 10 gemalen kemerinoten,  12 verse Spaanse pepers (lomboks),    1 stengel sereh, 4 blaadjes djeroek poeroet (of laurier), 2 blaadjes salam, 1 tl. laospoeder, 1 tl. djahé, 1 tl. trassi 1 volle el. goela Djawa (palmsuiker),    1 tl. tamarinde (uit de fles), 3 el. asemwater (of citroensap), 1 tl. zout,  1 stukje santen van ca. 1 cm., ruim olie, schone jampot.  

 Bereiding:                                       

Desinfecteer een schone jampot (ook het deksel) in kokend water met een lepel soda; daarna met kokend water naspoelen, onderesteboven laten uitlekken en afdrogen met een schone droogdoek. U kunt ook een weckpotje gebruiken. Zorg er dan voor dat bij het

desinfecteren ook de rubber ring losgehaald wordt.  

Doe de uien, de pepers en de knoflook in een keukenmachine en maal ze grof (beslist niet fijn!). Verhit een flinkje scheut olie in de wok en fruit dit mengsel samen met de sereh, laos, goela Djawa, djahé en trassi 3 minuten. Doe er dan de overige ingrediënten bij en breng weer langzaam aan de kook. Tenslotte het stukje santen toevoegen en laten smelten. Nog even 2 minuten zachtjes laten pruttelen (goed blijven roeren).

Doe de nog hete sambal badjak in de jampot en voeg wat olie toe tot de sambal goed onder staat. Daarna met het deksel goed sluiten en in de afgesloten pot af laten koelen. Zo kunt u de sambal heel lang bewaren.

  Selamat makan.

 

 

 

10897253270?profile=original 

     Sambal Goreng Telor      Hans Vogelsang

Een eenvoudig, maar zo ontzettend lekker bijgerecht, dat bij vrijwel iedere Indische maaltijd past.

  

Ingrediënten:   6 hardgekookte eieren, in de lengte gehalveerd. 2 à 3 tenen knoflook, gecrushed en fijngehakt, 1 grote fijngehakte rode ui, 4 tomaten in stukjes zonder vocht en zaad, 2 lomboks in dunne ringetjes, 2 blaadjes Salam (of laurier), 1 theelepel laospoeder, 1 theelepel djahé, afgestreken eetlepel palmsuiker of donkerbruine suiker, 1 dl. Ketjap manis, 1 dl. dikke santen, klein stukje trassi, snufje zout, scheut olie. 

Bereiding:  Fijngehakte ui in een scheutje olie in de wok glazig fruiten, dan knoflook en alle andere ingrediënten erbij doen (behalve de tomatenstukjes). Roeren tot een mooie gladde saus en dan de tomatenstukjes erbij en nog even 2 minuten zacht laten doorpruttelen. Dan de gehalveerde eieren met de bolle kant naar onder in een ovenschaal doen (ze moeten er nagenoeg precies in passen). Dan alle eieren rustig overgieten met de saus (salamblaadjes eruit halen), schaal afdekken met aluminiumfolie (een paar gaatjes prikken voor de stoom) en in een voorverwarmde oven op 150 graden ongeveer 20 minuten laten doorwarmen. Warm serveren.

Selamat makan.

   

10897254900?profile=original Obloh-Obloh         

 

 

Een echt traditioneel Indonesisch groentegerecht; zeer scherp, dus voor de liefhebbers van pittig eten.

 

Ingrediënten:                                        

 1 blok tofu (tahu) in grote dobbelstenen, 1/2  blok tempeh, 1 kleine witte kool (grof gesneden), 150 gram sperziebonen, 100 gram worteltjes in schuine schijven van 1 cm. gesneden, 2 grote uien grof gesneden, kleine maïskolfjes, 6 tenen knoflook gecrushed en fijngehakt, 1/2  blok trassi verkruimeld en in 4 eetlepels heet water opgelost, 2 eetl. sambal oelek, 4 rode pepers in  ringen gesneden, 2 theel. laos, 1 stengel sereh (gekneusd met bodem van een steelpannetje of een keukenhamer), 1/3 blok santen, 3 blaadjes salam (Indonesisch laurier) 250 ml. water, olie, 1 theel. zout, 1 eetl. suiker.

 

Bereiding: Snijd de tempeh een keer door en de helften dan in plakken van 1 cm. Bak dan in een wok in ruim olie de tofu en de tempeh lichtbruin en laat daarna uitlekken. Doe dan de salamblaadjes met de laos in een pan met ruim water en voeg vervolgens de gesneden witte kool, sperziebonen, worteltjes en maïskolfjes toe. Kook de groenten halfgaar. Fruit de ui met de knoflook in 2 eetl. olie. Doe dit samen met het trassiwater, sambal, rode peper, sereh, santen, zout en suiker bij de groenten (de groente moet 1 cm. onder water staan). Laat alles op heel laag vuur sudderen onder af en toe roeren, tot de olie boven komt drijven. Lekker met witte rijst en bijvoorbeeld smoorvlees.

Selamat makan

  

10897255093?profile=originalPerkedel daging kentang        Roy Dreezens

 Eén van de vele heerlijke bijgerechten, maar ook als lekker hapje tussendoor, is wel het aardappelkoekje met rundvlees. Deze kunnen lauw-warm gegeten worden, maar ook koud.

Ingrediënten: 

500 gram aardappelen; 250 gram rundergehakt, 4 eieren, een flinke eetlepel bloem, wat zout, olie om te bakken.                                                         

Voor de boemboe: 3 kemirinootjes, 2 tl. Ketoembar, 1 tl. Djintan, 1 tl. Witte peper, 3 sjalotten, 3 teentjes knoflook, 2 tl. Koenjit, flinke tl. Sambal oelek, klein bosje selderij.

Bereiding:  Kook de geschilde en gewassen aardappelen in een pan met ruim water en wat zout. Rooster de kemirinootjes en maak ze samen met de overige ingrediënten voor de boemboe fijn in een vijzel of keukenmachine. Pureer de gekookte aardappelen en vermeng deze met het gehakt, de boemboe, 1 ei en de bloem. Voeg een beetje zout naar smaak toe. Maak van het mengsel mooie ronde schijven van ca. 7 cm doorsnede en 2 cm dik. Stoom ze vervolgens ca. 30 minuten in een stoompan (koekjes niet stapelen). Geen stoompan? Geen nood. Leg dan de koekjes op een platte schaal, dek ze af met huishoudfolie en doe ze dan ca. 5 minuten in de magnetron (700W). Laat ze daarna afkoelen tot ze stevig worden. Verhit dan een laag olie in een wok of braadpan, wentel ze door losgeklopte eieren en frituur ze tot ze goudbruin zijn. Eet ze zo of met een pittig (sambal)sausje.

 Selamat makan.

 

 

10897255852?profile=originalvan de maand  Gevulde kip        

door:   Hans Vogelsang

 

Een ontzettend lekker recept dat ik een aantal jaren geleden ontwikkelde en waar u uw gasten gegarandeerd mee verrast. Voorwaarde is dat u over een gril of een oven met draaispit beschikt. Kan eventueel wel in een oven zonder draaispit, maar dan moet u een deel van het recept aanpassen.   

Ingrediënten:                            

 Grote braadkip, 800 gram vastkokende aardappels, 200 gram kippenlevers, 250 gram gare rijst, 250 gram beetgare sperziebonen, 1 grote gesnipperde rode ui, 3 tenen knoflook, 2 el. sesamzaadjes, 2 tl. sambal oelek, 1 tl. ketoembar, 2 tl. kerriepoeder, 1 tl. djintan, stukje trassi, 3 el. honing, 3 el. ketjap manis, 1 tl. zout, 1 dl. olie,         2 citroenen, water. Dikke naald en keukengaren.

Bereiding:                                          

Heel ouderwets, zoals mijn oma het vroeger deed: leg de kip de avond tevoren in een bak of pan met water en anderhalve citroen in parten. Kip moet geheel onder water staan. Laat het zo de gehele nacht staan totdat u met de bereiding gaat beginnen. De kip wordt zo lekker mals. Haal voor de bereiding de kip uit het water, laat hem goed uitlekken en dep hem droog. Maak het vel los van het vlees maar laat het aan de kant van de hals vastzitten. Dep het vlees nogmaals droog. Maak van de knoflook, sambal oelek, ketoembar, kerriepoeder, djintan, trassi, honing, ketjap en olie in de vijzel of keukenmachine een homogene saus. Schenk deze in een schaal en zet apart. Fruit nu in een beetje olie de gesnipperde ui glazig, voeg er de kippenlevers aan toe en gaar dit langzaam op laag vuur. Klein scheutje water toevoegen. Snijdt daarna de levers in hele kleine stukjes en vermeng dit met de gare rijst, de in 1 cm lange stukjes gesneden beetgare sperziebonen en de sesamzaadjes.

 

Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. Was nu uw handen zorgvuldig. Neem de schaal met saus en doop uw handen erin en wrijf hiermee het vlees van de kip onder het vel in. Trek vervolgens het vel weer over het vlees. Doop uw handen opnieuw in de saus en bewerk op dezelfde manier de aardappelstukken. Meng dan het restant van de saus door het mengsel voor de vulling en vul hiermee de kip. Stop hem goed vol, tot er niets meer bij kan. Naai met een grote naald en keukengaren (beide verkrijgbaar bij de kookwinkel) de kip dicht, bind vleugels en poten vast en rijg hem aan het spit. Zorg dat de grilpennen de kip goed vasthouden. 

Zodat hij tijdens het draaien niet kan verschuiven of doorzakken. Plaats de spit in de oven of de gril. Doe de aardappelstukken in een grote braadslee, besprenkel deze met het sap van de overgebleven halve citroen en plaats deze onder de kip. Tijdens het grillen worden de aardappels ook gaar en worden ze bedropen met de sappen van de gevulde kip. Gril de kip in ongeveer een uur en een kwartier gaar.  Lekker met wat extra groenten (bijvoorbeeld GadoGado of wat salade). Een echte feestmaaltijd. Als alles gaar is, de kip in stukken snijden, vulling en aardappels verdelen en opdienen.

Ingeval u niet over een gril of oven met draaispit beschikt, kunt u de gevulde kip ook in een ruime ovenschaal of braadslee bereiden. Hierbij moet u echter regelmatig een kwastje olie over de kip heen halen. De aardappeltjes kunt u in dezelfde schaal onder de kip leggen. Hierdoor ligt de kip na een tijd niet in z’n eigen vocht. Gaar de kip dan in de voorverwarmde oven op 200*C in ongeveer anderhalf uur, dus iets langer dan in de gril.

Selamat Makan

 

 

 10897249672?profile=original

Recept van de maand  Soto Ajam                 

 

Wie kent het niet, de bekendste en lekkerste soep uit Indonesië. Hier een toprecept van deze heerlijke kippensoep.

Ingrediënten:                      

4 hele kippenpoten, 2 gesnipperde uien, 4 teentjes knoflook, 5 cm. gember (of 3 tl. djahé), 2 schijfjes laos (of 1 tl. poeder), 1 verse sereh, 1 tl. trassi, 100 gr. prei (het groen), 1 el. selderij, zakje gebakken uitjes, 2 hardgekookte eieren, 500 gram gare lontong (toko), 100 gr. taugé, 1 à 2 rode lomboks, 1/2 t. koenjit, 1 tl. ketoembar (of 2 el.  grof gehakte verse koriander), zwarte peper,   1 bouillonblok, 1 el. ketjap manis, 3 el. olie om in te bakken.

Bereiding: Laat de kippenpoten minstens een uur of iets langer helemaal garen in ruim water met de bouillonblok en de gekneusde serehstengel. Haal de kip uit het water en laat afkoelen. Ontbeen dan de kip en snijd het vlees in reepjes. Snijd dan het groen van de prei in dunne reepjes en de lomboks in ringetjes. Kook de eieren in 8 minuten hard en laat afkoelen. Halveer dan de eieren in de lengte. Vul nu de bouillon in de pan aan tot voldoende voor vier personen. Doe de kip in een schaaltje, gesnipperde ui, prei, lombok, fijn gehakte knoflook, samen met droge kruiden en      de trassi even aanfruiten tot de   ui glazig is. Haal het met een schuimspaan uit de pan en doe het in een aparte schaal. Doe de verse koriander en selderij in weer een apart schaaltje. Snijd nu de lontong in kleine stukjes en doe dit in een schaal. Ook de taugé, gehalveerde eieren, de gebakken droge uitjes in een aparte schaal doen. Breng de bouillon weer aan de kook en doe er de ketjap manis bij. Neem nu vier ruime soepkommen of diepe borden en doe in elk een lepel van de ingrediënten uit alle schaaltjes. Giet dan de kokendhete bouillon erover, een lepel gedroogde uitjes erover en smullen maar.

Selamat makan.

 

10897248485?profile=original

 

Recept van de maand      Sambal Goreng Udang Peteh

Een lekker pittig gerecht, voor bij de rijsttafel. De petehbonen maken dit gerecht bijzonder.

 

Ingrediënten:                        

4-5 sjalotten, 2 rode lomboks, 6 teentjes knoflook, 1 el. sambal oelek 1 tl. (of een kwart blokje) trassi, 300 gram grote gekookte garnalen, 1 stengel verse sereh (citroengras), 100 gram peteh-bonen (toko), 50 gr. santen, 1 tl. laos, 1 tl. djahé (gemberpoeder), 2 el. ketjap manis, mespunt zout, 1 el. gula djawa (palmsuiker) of bruine suiker, 3 blaadjes salam of laurier, olie.

 Bereiding

De sjalotten, trassi, sambal oelek en knoflook in de keukenmachine malen   met   de   pulsknop   (niet

helemaal tot moes malen) en in de wok of braadpan in een scheutje olie fruiten. Laos, djahé, de gekneusde serehstengel en gula djawa  toevoegen  en  even  laten meepruttelen. Snijd de lomboks in ringetjes en voeg ze samen met de santen en de petehbonen toe toe. Als de santen gesmolten en gemengd is, de garnalen toe-voegen en goed omroeren. Dan hittebron uit en serveren bij uw rijsttafel.

Tip:

Bij veel Indische en Indonesische gerechten wordt de smaak beter als de kruiden goed ingetrokken zijn en dat geldt zeker voor dit gerecht. Het is daarom aan te bevelen dit gerecht een dag van tevoren te maken. Wacht in dat geval met het toevoegen van de santen en de garnalen tot voor het opdienen. Als santen namelijk niet goed en vooral snel wordt teruggekoeld, kan het gerecht zuur worden of gaan schiften en als garnalen voor de tweede keer worden verhit kunnen ze taai of stug worden.   Selamat makan

 

10897248499?profile=originalRecept van de maand Roedjak

 

Indische vruchtensalade. Een lekker pittig bijgerecht, voor bij de rijsttafel, dus geen toetje.

 

Ingrediënten:                     

1/3  komkommer, blikje ananas-stukjes, blikje lychees, 1 zure appel, 1 mango of perzik, 1 sinaasappel of 2 mandarijntjes, een nog niet rijpe peer en een nog niet rijpe banaan, 1 el. citroensap.

Voor de saus:  1 schijf of twee volle el. goela djawa (palmsuiker, bruine suiker mag ook), 1 el. sambal oelek, 2 el. tamarinde, het sap uit de blikjes vruchten, klein stukje trassi, snufje zout.  

                 

Bereiding:                           

Maak de vruchten schoon (appel, peer en komkommer hoeven niet geschild te worden, wel goed

wassen) en snijd ze in blokjes. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en haal de kern eruit (die maakt het gerecht veel te nat).  Laat de blikvruchten heel goed uitlekken en vang het sap op voor de saus. Meng alle vruchten met het citroensap goed in een schaal. Hak de goela djawa in stukjes of

               

 

 

 

10897249871?profile=original

Recept van de maand   Kue Lapis (spekkoek)

 

Wie kent het niet, dé favoriete snack uit de Indische keuken: spekkoek. Hier het recept om het zelf te maken. Denk erom, het is wel veel werk en je móet erbij blijven. Maar het resultaat is er dan ook naar.

Ingrediënten:                      

20 eieren, 400 gr. basterdsuiker, 300 gr. boter, 300 gr. bloem, 3 zakjes vanillesuiker, 1/2  tl. zout, 3 el. dikke kokosmelk.

Kruiden alleen voor de bruine laagjes: 4 tl. anijspoeder, 1 tl. nootmuskaat, 1 tl. kruidnagel-poeder, 1 tl. kardemon, 2 tl. foelie en 1 el. kaneel. 

 

Bereiding: Splits de eieren in dooie en wit. Roer met een garde de dooiers met suiker, boter, vanillesuiker, zout en kokosmelk tot een gladde massa. Meng nu de bloem erdoor. Klop de eiwitten tot stevig schuim en schep het voorzichtig door het beslag. Verdeel  nu  het  beslag  in  twee  gelijke helften en voeg aan één helft de kruiden voor de bruine laagjes toe. Vet een springvorm in en leg eerst een bruin laagje ter dikte van een pannenkoek en laat dit in een voorverwarmde oven op ca. 200 °C in enkele minuten gaar worden. Haal de vorm uit de oven en doe er een wit laagje op. Terug in de oven en weer even laten garen, Zo legt u om en om een bruine en een witte laag tot alle beslag op is. Laat als het klaar is, de springvorm met inhoud ca. een half uur buiten de over koelen en maak de springvorm dan pas los. Dit om evt. uitlopen te voorkomen. Laat de spekkoek voor serveren helemaal koud worden. Vanwege het hoge vetgehalte is de spekkoek, mits in plasticfolie verpakt, zeker twee tot drie weken in de koelkast houdbaar. Kan ook (in porties) gemakkelijk ingevroren worden.  Variatietip: Voor pandan spekkoek, doe een aanbevolen hoeveelheid pandanpoeder door het witte beslag. Evenzo voor Moskovische spekkoek, een scheut bruine rum door het witte beslag, enz.               Selamat makan.  

 

10897249890?profile=originalRecept van de maand    Rendang                 

 

Een van de belangrijkste gerechten die deel uitmaken van de Indische Rijsttafel, op basis van Rundvlees in een heerlijke saus van kokosmelk en sambal. Voor kids ook te vervangen door kipfiletblokjes en dan met minder sambal.

Ingrediënten: 

1 kg. doorregen runderlappen. 8 sjalotten of 3 rode uien, 6 teentjes knoflook, 4 rode lomboks of 2 el. sambal oelek, 2 tl. djahé, 2 tl. laos. 1 tl koenjit, 1 serehstengel, 3 salamblaadjes, 6 kemirinoten, 1 liter dikke santen, 5 el. olie, 1/2 l. water, 1 tl. zout.

Bereiding:                         

Snijd het rundvlees in blokjes   van ca. 3 cm. Maal de kemirinoten met de knoflooktenen fijn in het hakmolentje van de staafmixer, doe hier een klein drupje van het water bij en voeg de djahé, laos, koenjit  en  het  zout  toe.  Maal 

alles nog even door tot het goed gemengd is. Maal dan in een keukenmachine de sjalotten of uien fijn. Maak in een wok of braadpan de olie heet en fruit beide mengsel aan gedurende   ca. 5 minuten (blijven omroeren). Kneus de sereh en doe dit samen met de salamblaadjes bij het mengsel en laat nog 10 minuten zachtjes doorbakken. Voeg dan het rundvlees toe en roer op hoog vuur alles om totdat de stukjes vlees rondom bruin zijn. Doe de rest van het water erbij en meng alles goed door. Laat alles op heel laag vuur (evt. sudderplaatje) minstens een uur sudderen. Doe dan de kokosmelk erbij en roer goed door. Laat alles opnieuw een uur heel laag op het vuur staan. Roer af en toe goed door

 

 

10897248485?profile=originalRecept van de maand      Sambal Goreng Udang Peteh

Een lekker pittig gerecht, voor bij de rijsttafel. De petehbonen maken dit gerecht bijzonder.

 

Ingrediënten:                        

4-5 sjalotten, 2 rode lomboks, 6 teentjes knoflook, 1 el. sambal oelek 1 tl. (of een kwart blokje) trassi, 300 gram grote gekookte garnalen, 1 stengel verse sereh (citroengras), 100 gram peteh-bonen (toko), 50 gr. santen, 1 tl. laos, 1 tl. djahé (gemberpoeder), 2 el. ketjap manis, mespunt zout, 1 el. gula djawa (palmsuiker) of bruine suiker, 3 blaadjes salam of laurier, olie.

 Bereiding

De sjalotten, trassi, sambal oelek en knoflook in de keukenmachine malen   met   de   pulsknop   (niet

helemaal tot moes malen) en in de wok of braadpan in een scheutje olie fruiten. Laos, djahé, de gekneusde serehstengel en gula djawa  toevoegen  en  even  laten meepruttelen. Snijd de lomboks in ringetjes en voeg ze samen met de santen en de petehbonen toe toe. Als de santen gesmolten en gemengd is, de garnalen toe-voegen en goed omroeren. Dan hittebron uit en serveren bij uw rijsttafel.

Tip:

Bij veel Indische en Indonesische gerechten wordt de smaak beter als de kruiden goed ingetrokken zijn en dat geldt zeker voor dit gerecht. Het is daarom aan te bevelen dit gerecht een dag van tevoren te maken. Wacht in dat geval met het toevoegen van de santen en de garnalen tot voor het opdienen. Als santen namelijk niet goed en vooral snel wordt teruggekoeld, kan het gerecht zuur worden of gaan schiften en als garnalen voor de tweede keer worden verhit kunnen ze taai of stug worden.   Selamat makan

 

10897250657?profile=originalRecept van de maand  Telor Bumbu Bali

 

Hardgekookte en gefrituurde eieren in een lekkere kruidige ketjapsaus

Ingrediënten:                      

8 eieren, 3 el. ketjap manis, 200 ml. water, 3 à 4 rode lomboks, 1 tl. trassi, 4 sjalotten (of 1 flinke rode ui), 2 teentjes knoflook, 1 tl. gula djawa (of bruine suiker), 1 tl. tamarinde, 1/2 tl. laos, 2 djeroek peroet blaadjes (of laurier), snufje zout, olie om te frituren.

Bereiding:

Kook de eieren hard en laat ze goed afkoelen. Daarna de eieren pellen. Verhit een flinke laag olie in de wok en bak hierin de eieren rondom mooi goudbruin. Laat ze dan op keukenpapier goed uitlekken. Doe de olie op een klein beetje na weg (of bewaar). Snipper de ui heel fijn, snijd de lomboks in ringetjes, crush en hak de knoflook heel fijn. Fruit dit alles in de wok en doe alle andere kruiden en specerijen erbij. Als

 

deze boemboe mooi gebakken is, het water toevoegen en nog even goed doormengen zodat er een dikke saus ontstaat. Doe nu de eieren erbij en schep het goed om zodat de eieren helemaal bedekt zijn met de boemboe. Ook kunt u de eieren halveren (zie TIP), met de platte kant naar boven in een ovenschaal doen en de halve eieren dan met een lepel goed overgieten met de boemboe en even een kwartiertje in een voorverwarmde oven op 150°C. Een onmisbaar bijgerecht bij de rijsttafel. Selamat makan.

(TIP) De gemakkelijkste en snelste manier om hardgekookte eieren te halveren. Aan een mes blijven vaak dooierresten hangen. Daarom: neem een draad garen (visdraad mag ook) en knoop het ene uiteinde aan de handgreep van uw keukenkastje. Trek de draad strak en haal van onderaf het ei er doorheen. Hoe simpel kan het zijn, toch?    

 

 

 

10897249871?profile=original

Recept van de maand   Kue Lapis (spekkoek)

 

Wie kent het niet, dé favoriete snack uit de Indische keuken: spekkoek. Hier het recept om het zelf te maken. Denk erom, het is wel veel werk en je móet erbij blijven. Maar het resultaat is er dan ook naar.

Ingrediënten:                      

20 eieren, 400 gr. basterdsuiker, 300 gr. boter, 300 gr. bloem, 3 zakjes vanillesuiker, 1/2  tl. zout, 3 el. dikke kokosmelk.

Kruiden alleen voor de bruine laagjes: 4 tl. anijspoeder, 1 tl. nootmuskaat, 1 tl. kruidnagel-poeder, 1 tl. kardemon, 2 tl. foelie en 1 el. kaneel. 

 

Bereiding: Splits de eieren in dooie en wit. Roer met een garde de dooiers met suiker, boter, vanillesuiker, zout en kokosmelk tot een gladde massa. Meng nu de bloem erdoor. Klop de eiwitten tot stevig schuim en schep het voorzichtig door het beslag. Verdeel  nu  het  beslag  in  twee  gelijke helften en voeg aan één helft de kruiden voor de bruine laagjes toe. Vet een springvorm in en leg eerst een bruin laagje ter dikte van een pannenkoek en laat dit in een voorverwarmde oven op ca. 200 °C in enkele minuten gaar worden. Haal de vorm uit de oven en doe er een wit laagje op. Terug in de oven en weer even laten garen, Zo legt u om en om een bruine en een witte laag tot alle beslag op is. Laat als het klaar is, de springvorm met inhoud ca. een half uur buiten de over koelen en maak de springvorm dan pas los. Dit om evt. uitlopen te voorkomen. Laat de spekkoek voor serveren helemaal koud worden. Vanwege het hoge vetgehalte is de spekkoek, mits in plasticfolie verpakt, zeker twee tot drie weken in de koelkast houdbaar. Kan ook (in porties) gemakkelijk ingevroren worden.  Variatietip: Voor pandan spekkoek, doe een aanbevolen hoeveelheid pandanpoeder door het witte beslag. Evenzo voor Moskovische spekkoek, een scheut bruine rum door het witte beslag, enz.               Selamat makan.                    

 

10897249672?profile=original

Recept van de maand  Soto Ajam                 

 

Wie kent het niet, de bekendste en lekkerste soep uit Indonesië. Hier een toprecept van deze heerlijke kippensoep.

Ingrediënten:                      

4 hele kippenpoten, 2 gesnipperde uien, 4 teentjes knoflook, 5 cm. gember (of 3 tl. djahé), 2 schijfjes laos (of 1 tl. poeder), 1 verse sereh, 1 tl. trassi, 100 gr. prei (het groen), 1 el. selderij, zakje gebakken uitjes, 2 hardgekookte eieren, 500 gram gare lontong (toko), 100 gr. taugé, 1 à 2 rode lomboks, 1/2 t. koenjit, 1 tl. ketoembar (of 2 el.  grof gehakte verse koriander), zwarte peper,   1 bouillonblok, 1 el. ketjap manis, 3 el. olie om in te bakken.

Bereiding: Laat de kippenpoten minstens een uur of iets langer helemaal garen in ruim water met de bouillonblok en de gekneusde serehstengel. Haal de kip uit het water en laat afkoelen. Ontbeen dan de kip en snijd het vlees in reepjes. Snijd dan het groen van de prei in dunne reepjes en de lomboks in ringetjes. Kook de eieren in 8 minuten hard en laat afkoelen. Halveer dan de eieren in de lengte. Vul nu de bouillon in de pan aan tot voldoende voor vier personen. Doe de kip in een schaaltje, gesnipperde ui, prei, lombok, fijn gehakte knoflook, samen met droge kruiden en      de trassi even aanfruiten tot de   ui glazig is. Haal het met een schuimspaan uit de pan en doe het in een aparte schaal. Doe de verse koriander en selderij in weer een apart schaaltje. Snijd nu de lontong in kleine stukjes en doe dit in een schaal. Ook de taugé, gehalveerde eieren, de gebakken droge uitjes in een aparte schaal doen. Breng de bouillon weer aan de kook en doe er de ketjap manis bij. Neem nu vier ruime soepkommen of diepe borden en doe in elk een lepel van de ingrediënten uit alle schaaltjes. Giet dan de kokendhete bouillon erover, een lepel gedroogde uitjes erover en smullen maar.

Selamat makan.

 

______________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog meer gerechten laat u verassen klik op LINK.

 

10897248499?profile=originalRecept van de maand Roedjak

 

Indische vruchtensalade. Een lekker pittig bijgerecht, voor bij de rijsttafel, dus geen toetje.

 

Ingrediënten:                     

1/3  komkommer, blikje ananas-stukjes, blikje lychees, 1 zure appel, 1 mango of perzik, 1 sinaasappel of 2 mandarijntjes, een nog niet rijpe peer en een nog niet rijpe banaan, 1 el. citroensap.

Voor de saus:  1 schijf of twee volle el. goela djawa (palmsuiker, bruine suiker mag ook), 1 el. sambal oelek, 2 el. tamarinde, het sap uit de blikjes vruchten, klein stukje trassi, snufje zout.  

                 

Bereiding:                           

Maak de vruchten schoon (appel, peer en komkommer hoeven niet geschild te worden, wel goed

wassen) en snijd ze in blokjes. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en haal de kern eruit (die maakt het gerecht veel te nat).  Laat de blikvruchten heel goed uitlekken en vang het sap op voor de saus. Meng alle vruchten met het citroensap goed in een schaal. Hak de goela djawa in stukjes of

 

10897248485?profile=originalRecept van de maand      Sambal Goreng Udang Peteh

Een lekker pittig gerecht, voor bij de rijsttafel. De petehbonen maken dit gerecht bijzonder.

 

Ingrediënten:                        

4-5 sjalotten, 2 rode lomboks, 6 teentjes knoflook, 1 el. sambal oelek 1 tl. (of een kwart blokje) trassi, 300 gram grote gekookte garnalen, 1 stengel verse sereh (citroengras), 100 gram peteh-bonen (toko), 50 gr. santen, 1 tl. laos, 1 tl. djahé (gemberpoeder), 2 el. ketjap manis, mespunt zout, 1 el. gula djawa (palmsuiker) of bruine suiker, 3 blaadjes salam of laurier, olie.

 Bereiding

De sjalotten, trassi, sambal oelek en knoflook in de keukenmachine malen   met   de   pulsknop   (niet

helemaal tot moes malen) en in de wok of braadpan in een scheutje olie fruiten. Laos, djahé, de gekneusde serehstengel en gula djawa  toevoegen  en  even  laten meepruttelen. Snijd de lomboks in ringetjes en voeg ze samen met de santen en de petehbonen toe toe. Als de santen gesmolten en gemengd is, de garnalen toe-voegen en goed omroeren. Dan hittebron uit en serveren bij uw rijsttafel.

Tip:

Bij veel Indische en Indonesische gerechten wordt de smaak beter als de kruiden goed ingetrokken zijn en dat geldt zeker voor dit gerecht. Het is daarom aan te bevelen dit gerecht een dag van tevoren te maken. Wacht in dat geval met het toevoegen van de santen en de garnalen tot voor het opdienen. Als santen namelijk niet goed en vooral snel wordt teruggekoeld, kan het gerecht zuur worden of gaan schiften en als garnalen voor de tweede keer worden verhit kunnen ze taai of stug worden.   Selamat makan

 

 

 10897250701?profile=originalRecept van de maand Sambal Goreng Telor

 

Een klassiek bijgerecht uit de Indische keuken, dat bij geen enkele rijsttafel mag ontbreken. Ook lekker als snack of voor bij de borrel. Gebruik dan wel kleine eitjes, die zijn als hapje vaak iets rijker van smaak.

 

Ingrediënten:                     

2 flinke uien, 4 grote eieren, 3 teentjes knoflook, 4 blaadjes salam of laurier, 1/2 tl. laos, 1/2 tl. koenjit (kurkuma) 1 tl. trassi, 2 tl. sambal oelek, 2 dl. dikke kokosmelk, snufje zout, 1 tl. bruine suiker, 2 el. ketjap manis.

Bereiding: De uien, knoflook, trassi,  sambal,  laos en koenjit in een keukenmachine malen (niet helemaal fijn). Fruit dit in een wok in een scheutje olie, samen met de salamblaadjes. Doe na enkele minuten de kokosmelk, zout, suiker en ketjap erbij en roer goed door. Laat 1 minuut zachtjes pruttelen en dan de hittebron uit.

Kook intussen de eieren hard, laat ze goed afkoelen en snijd ze dan in helften. Leg deze met de dooier omhoog in een ovenschaal, die net groot genoeg is zodat ze er strak in liggen. Overgiet de eieren dan met het mengsel (alles goed bedekken) en plaats de schaal in een voorverwarmde oven van ca. 150 °C en warm het geheel goed door (ca. 15 à 20 minuten). Onmisbaar gerecht bij uw zelf-gemaakte rijsttafel.

Altijd twee recepten per uitgave (Recept: Dadar Djawa in de Kids rubriek) 

 

 

10897249871?profile=original

Recept van de maand   Kue Lapis (spekkoek)

 

Wie kent het niet, dé favoriete snack uit de Indische keuken: spekkoek. Hier het recept om het zelf te maken. Denk erom, het is wel veel werk en je móet erbij blijven. Maar het resultaat is er dan ook naar.

Ingrediënten:                      

20 eieren, 400 gr. basterdsuiker, 300 gr. boter, 300 gr. bloem, 3 zakjes vanillesuiker, 1/2  tl. zout, 3 el. dikke kokosmelk.

Kruiden alleen voor de bruine laagjes: 4 tl. anijspoeder, 1 tl. nootmuskaat, 1 tl. kruidnagel-poeder, 1 tl. kardemon, 2 tl. foelie en 1 el. kaneel. 

 

Bereiding: Splits de eieren in dooie en wit. Roer met een garde de dooiers met suiker, boter, vanillesuiker, zout en kokosmelk tot een gladde massa. Meng nu de bloem erdoor. Klop de eiwitten tot stevig schuim en schep het voorzichtig door het beslag. Verdeel  nu  het  beslag  in  twee  gelijke helften en voeg aan één helft de kruiden voor de bruine laagjes toe. Vet een springvorm in en leg eerst een bruin laagje ter dikte van een pannenkoek en laat dit in een voorverwarmde oven op ca. 200 °C in enkele minuten gaar worden. Haal de vorm uit de oven en doe er een wit laagje op. Terug in de oven en weer even laten garen, Zo legt u om en om een bruine en een witte laag tot alle beslag op is. Laat als het klaar is, de springvorm met inhoud ca. een half uur buiten de over koelen en maak de springvorm dan pas los. Dit om evt. uitlopen te voorkomen. Laat de spekkoek voor serveren helemaal koud worden. Vanwege het hoge vetgehalte is de spekkoek, mits in plasticfolie verpakt, zeker twee tot drie weken in de koelkast houdbaar. Kan ook (in porties) gemakkelijk ingevroren worden.  Variatietip: Voor pandan spekkoek, doe een aanbevolen hoeveelheid pandanpoeder door het witte beslag. Evenzo voor Moskovische spekkoek, een scheut bruine rum door het witte beslag, enz.               Selamat makan.                    

 

 

10897251469?profile=originalRecept van de maand  Frikadel pan

Hier een oud familierecept van mijn oma van Frikadel Pan. Een kruidig Indisch gehaktbrood, dat een heerlijke aanvulling is op elke Indische maaltijd, maar ook bijvoorbeeld bij Pasta’s smaakt het bijzonder goed.

Ingrediënten:                        

1 kg. gehakt (halfom of rund), 4 sneetjes (oud) witbrood, 4 eieren, 5 sjalotten, 6 teentjes knoflook, 3 tl. sambal oelek, 3 el. dikke kokosmelk, 4 el. ketjap manis, 1/2  tl. zout, 1/2  witte peper, 1,5 tl. nootmuskaat, 1 tl. djinten, 1/2  tl. ketoembar, mespuntje gemalen kruidnagel, boter en paneermeel voor de ovenschaal (of bakblik).

Bereiding: Het is van belang dat het gehakt een fijnere structuur heeft dan normaal. Uw vakslager heeft meestal een cuttermachine. Vraag of hij het door u gekozen vlees wil cutteren. Kan hij dat niet, vraagt u dan of hij het vlees twee maal door de gehaktmolen wil halen. Desnoods kunt u zelf thuis het gekochte gehakt in een keukenmachine met messen fijner malen. Dit hoeft meestal niet meer dan een 8 à10 seconden. De structuur moet bijna die van paté zijn. Nu kunt u aan de slag.  

Laat van tevoren de sneetjes brood even drogen aan de lucht op een rooster. Het is dan gemakkelijker te mengen. Maak nu het gehakt aan met de eieren, verkruimelde sneetjes brood, knoflook uit de knijper, zeer fijngehakte sjalotten, en alle overige ingrediënten en meng alles goed door elkaar. Neem een ovenschaal die toelaat dat de inhoud ca. 4 à 5 cm hoog kan worden. Beboter de schaal of het bakblik en bestrooi het met wat paneermeel, dat u over de binnenzijde verdeelt (schudden en kantelen). Doe nu het gehakt-mengsel in de schaal en strijk de bovenkant mooi glad. Bestrooi dan ook de bovenkant van het gehakt en doe hier enkele kleine klontjes boter op. Bak dit gaar in een voorverwarmde oven op 180 °C in ongeveer 35 à 40 minuten. Haal de schaal uit de oven en laat de Frikadel Pan geheel afkoelen. Giet als het nog niet geheel koud is het eventuele teveel aan vet eraf. Schep met een lepel er wat uit voor bij uw maaltijd. In de koelkast afgedekt nog enkele dagen houdbaar.  Hans Vogelsang.

Selamat Makan

 

 

 

 

 

 

10897251481?profile=originalRecept van de maand    

Sambal badjak

 

Sambal badjak is zelfgemaakt veel lekkerder dan uit een potje. En moeilijk is het niet. Hier een prima recept van dit smakelijke hete goedje dat zo onmisbaar is bij Indisch eten.

Ingrediënten:                

(voor ca. 500 gram): 25 rode pepers, 10 teentjes knoflook, 6 sjalotten (of 2 rode uien), 5 cm gemberwortel, 2 cm laos, 2 stengels sereh (vers), 4 el. bruine basterdsuiker, 1/2 tl. zout, 10 kemirinoten, 5 salam bladeren (toko), 30 cl. arachide-olie.

 

Bereiding:

Hak de pepers en de sjalotten fijn met een hakmolentje van de staafmixer, maar laat het een beetje grof blijven, dus geen puree. Maal de kemirinoten, de gember en de laos wel tot puree (mag samen). Snijd de spriet-uiteinden van de sereh af en kneus daarna de sereh. Verhit nu de olie in een wok en fruit het pureemengsel met de sereh en even aan. Doe er het salamblad en de bruine suiker bij en roer even goed. Voeg dan de fijngehakte pepers en sjalotten toe en laat alles voortdurend roerend een kleine 5 minuten pruttelen. Laat de sambal dan afkoelen en verwijder de serehstengels. Doe de sambal badjak in een weckpot en flinke jampot. Voor een goede afsluiting doe tussen jampotrand en deksel een stukje plasticfolie. Selamat makan.

 

 

 

 

 

Recept van de maand   Atjar Tjampoer

Indisch eten kan bijna niet zonder typisch Indisch tafelzuur: Atjar. Hier een recept van gemengd zuur, Atjar Tjampoer en verderop in NICC Magazine in de Kids rubriek het recept voor Atjar Ketimoen (zuur van komkommer).

Ingrediënten:                   

200 gram gebroken sperziebonen, 500 gram witte kool, 200 gram worteltjes, 1 flinke rode paprika, 1/2 komkommer, 10 tot 12 kleine bloemkoolroosjes, 2 gesnipperde uien, 300 gram taugé, 4 knoflooktenen, 4 geraspte kemiri-noten, 1 schijf of 3 el goela djawa (palmsuiker) of anders rietsuiker, 2 tl sambal oelek (of een in schuine ringen gesneden rode lombok), 2 tl laos, 1 tl ketoembar, 2 tl djahé, 1 afgestreken el koenjit, 1/2 liter water en 1/2 liter witte azijn, enkele jeneverbessen, 10 peperkorrels, 6 kruidnagels, 3 laurierblaadjes, een thee-ei.

Bereiding:  Maak alle groenten schoon en snijd ze (voor zover nodig) klein. Neem het thee-ei en doe daarin de jeneverbessen, peperkorrels, kruidnagels en de opgerolde laurierblaadjes en schroef het ei goed dicht. Meng  de knoflooktenen (uit de knijper), sambal oelek, goela djawa, laos, ketoembar, djahé en koenjit door een klein beetje water en maak er een papje van. Vul af met de rest van de 1/2 l. water en de azijn

 

Breng nu het water met de azijn aan de kook en laat het thee-ei meekoken (doe het haakje aan de rand van de pan). Zodra het kookt, de in reepjes gesneden wortelen erin. Als het weer kookt, de witte kool (niet te fijn gesneden) en de gebroken sperziebonen erbij. Zodra het weer kookt de komkommer (in halve schijven en van hart ontdaan) er bij, zodra het weer kookt de bloemkoolroosjes erbij Als dit weer kookt de uien en paprika (grof gesneden) en de gesnipperde uien erbij. Dan de hittebron uit doen, de taugé erbij doen, even roeren en de pan op een koele plek op een rooster wegzetten. Laat de pan met inhoud zo rustig koelen (af en toe roeren). Als de atjar bijna koud is, het thee-ei eruit en alles nogmaals goed doorroeren. Verdeel met een schuimspaan of draadschep de inhoud over een aantal goed afsluitbare kunststof bakjes (Curver of Tupperware) en schenk daarna met een bolle lepel in elk bakje evenveel van het vocht. Goed afsluiten en in de koelkast is de atjar nog enkele weken houdbaar. Per maaltijd kunt u dan één bakje gebruiken.  

Dit recept is van mijn vader en is een vrij grove atjar. Houd u wel aan de volgorde van de toegevoegde groenten, i.v.m. de gaartijden. De atjar nooit laten doorgaren; hij moet knapperig blijven.  Selamat makan.

 

 

 

10897250657?profile=originalRecept van de maand  Telor Bumbu Bali

 

Hardgekookte en gefrituurde eieren in een lekkere kruidige ketjapsaus

Ingrediënten:                      

8 eieren, 3 el. ketjap manis, 200 ml. water, 3 à 4 rode lomboks, 1 tl. trassi, 4 sjalotten (of 1 flinke rode ui), 2 teentjes knoflook, 1 tl. gula djawa (of bruine suiker), 1 tl. tamarinde, 1/2 tl. laos, 2 djeroek peroet blaadjes (of laurier), snufje zout, olie om te frituren.

Bereiding:

Kook de eieren hard en laat ze goed afkoelen. Daarna de eieren pellen. Verhit een flinke laag olie in de wok en bak hierin de eieren rondom mooi goudbruin. Laat ze dan op keukenpapier goed uitlekken. Doe de olie op een klein beetje na weg (of bewaar). Snipper de ui heel fijn, snijd de lomboks in ringetjes, crush en hak de knoflook heel fijn. Fruit dit alles in de wok en doe alle andere kruiden en specerijen erbij. Als

 

deze boemboe mooi gebakken is, het water toevoegen en nog even goed doormengen zodat er een dikke saus ontstaat. Doe nu de eieren erbij en schep het goed om zodat de eieren helemaal bedekt zijn met de boemboe. Ook kunt u de eieren halveren (zie TIP), met de platte kant naar boven in een ovenschaal doen en de halve eieren dan met een lepel goed overgieten met de boemboe en even een kwartiertje in een voorverwarmde oven op 150°C. Een onmisbaar bijgerecht bij de rijsttafel. Selamat makan.

(TIP) De gemakkelijkste en snelste manier om hardgekookte eieren te halveren. Aan een mes blijven vaak dooierresten hangen. Daarom: neem een draad garen (visdraad mag ook) en knoop het ene uiteinde aan de handgreep van uw keukenkastje. Trek de draad strak en haal van onderaf het ei er doorheen. Hoe simpel kan het zijn, toch?    

 

 

10897252084?profile=original  Gulai Udang   

 

Garnalen in een pittige saus

Ingrediënten:                    

400 gr grote roze garnalen, 4 el olie, 3 uien, 4 tenen knoflook, 1 tl trassi (garnalenpasta of poeder), 4 rode lomboks, 2 tl ketoembar, 1 tl laos, 1 tl djintan, 1 el gula djawa (palmsuiker), snufje zout, peper, geraspte schil van 1/3 citroen, 4 tomaten, 2 el asem (tamarinde), 4 salam-blaadjes of laurier, 1/3 blok santen.

Voorbereiding: Uien snipperen. Knoflook crushen en fijnhakken. Lomboks fijnhakken. Tomaten in stukjes snijden.

 

Bereiding:                        

Verhit olie in de wok en fruit de uien, knoflook, trassi, lomboks, ketoembar, djintan, laos, gula djawa en wat zout ca. 3 min. 
Voeg citroenrasp en tomaten toe. Roerbak alles ca. 5 min. Schenk 1/2 liter water erbij en voeg de asem, santen en salamblaadjes toe. Breng geheel aan de kook, hittebron  laag en laat mengsel ca. 10 min zonder deksel op pan zachtjes koken en binden. Dan de garnalen erdoor en nog even 5 minuten doorwarmen. Verwijder de salam- of laurierblaadjes. Lekker met witte rijst en een salade van komkommerplakjes.

Variatietip: Meng tijdens het bereiden een handje petehbonen (toko) erdoor. Selamat makan

 

 

 

 

 10897252093?profile=originalRecept van de maand             Gule bengala daging

Een heerlijk Indisch stoofpotje.

Ingrediënten: 

750 gram varkensvlees in grove dobbelstenen, 350 gram geschilde aardappels in blokjes, 2 kopjes dikke santen, 1 tl trassi, 2 tl ketoembar, 1 tl djinten, 1 tl koenjit, 1 tl djahé poeder, 2 in ringetjes gesneden rode lomboks, 2 gesnipperde rode uien, 4 teentjes knoflook, 3 laurierblaadjes, snufje zout, olie om in te bakken.

Bereiding:                                      

 Laat het vlees ca. 2 minuut in kokend water en haal het er dan met een 

schuimspaan uit. Gooi het kookvocht niet weg. Fruit in een wok met een scheut olie de ui, knoflook en andere specerijen tot de uisnippers glazig zijn. Doe dan de trassi erbij en meng dit er goed doorheen. Doe nu het vlees erbij en bak alles even op. Voeg dan een kopje van het kookvocht erbij, dan de santen, stukjes aardappel en de laurier. Laat alles op een laag vuurtje ca. 20 minuten garen. Let op voor droogkoken, doe er desnoods tussentijds nog iets kookvocht bij. Eventueel snufje zout toevoegen. Garneer voor het opdienen met wat bladselderie.   

Selamat makan.

 

 

 

 

10897252871?profile=original Namu-Namu   

Heerlijke Molukse pasteitjes; serveren met sambal of sweet-chilisaus.

Ingrediënten:

 500 gr. halfom of rundergehakt, 1 grote ui, 4 tenen knoflook, 1 tl. aromat, 1 tl. fijngehakte selderie, 1 vleesbouillontablet, 1 el. ketjap manis, 250 gr. worteltjes, 1 pot uitgelekte doperwten, mespunt zwarte peper, 1/2  pak laksa, rijstolie om in te bakken, 1 pakket rond bladerdeeg (toko). 

Bereiding:                                     \

Snipper de ui en hak de knoflook zeer fijn. Doe wat rijstolie (spettert niet    en kan zeer hoge temperaturen verdragen) en verhit deze. Bak hierin de uiensnippers glazig, samen met de gehakte knoflook. Doe dan het gehakt, vleesbouillontablet en zwarte peper erbij en fruit alles bijna gaar. Doe de hittebron laag. Rasp intussen de worteltjes op de grove kant van de rasp en leg op een stuk keukenpapier.

 

Laat de doperwtjes heel goed uitlekken. De laksa (hete instant noedels) in heet water laten wellen, dan uitlekken en in lengtes van 2 cm. snijden of knippen. Doe vervolgens de geraspte wortel, doperwten, laksa, aromat, selderie en de ketjap bij het mengsel in de wok en fruit alles goed door onder voorzichtig omscheppen. Laat dan goed afkoelen. Eventueel teveel aan vocht afgieten (niet weggooien, kunt u altijd wel als basis voor een of ander sausje gebruiken). Neem nu het ronde bladerdeeg en doe op elk vel een ruime eetlepel van het afgekoelde mengsel uit de wok en vouw de deeglap op zodat er een ‘halve maan’ ontstaat (zie foto). Druk de randen op elkaar met een vork, vouw om en druk dan opnieuw (nu voorzichtig) met een vork aan. Als u daar handig in bent kunt u de rand ook omvlechten. Bak nu de Namu-Namu in hete rijstolie goudbruin en klaar.

Selamat makan.    

 

 

10897252700?profile=original

 

Beef Avocado salade        Han Go  (Go-Tan)

Omdat we nu toch eindelijk in de zomerwarmte zitten, eens iets anders dan de geëikte Indische gerechten. Hier een heerlijk recept, dat ik toegestuurd kreeg van Han Go, eigenaar van Go-Tan. Heerlijk fris en toch met een Indische “twist”.

Ingrediënten:                                         

400 gram ossenhaas puntjes (reepjes), 250 gram gemengde sla, 2 sinaasappels, 100 gram pecannoten,   1 rode lombok,  1 (2 mag ook) grote avocado (eetrijp), 6 eetl. Go-Tan Wok Teriyaki, 1 theel. gehakte knoflook,  

2 eetl. Sesamolie, olijfolie, peper en zout.

 

Bereiding:                                        

Marineer het vlees in de Teriyaki saus met de fijngehakte rode lombok en de knoflook ca. 15 minuten (langer mag), schil de sinaasappels en snijd deze in stukjes. Snijd de adocado in tweeën en maak bolletjes met een bolletjeslepel (stukjes mag ook), crush de pecannoten, vermeng ze met de sesamolie en rooster ze in de oven ca. 8 minuten op 175 °C. Meng de sla met de sinaasappelstukjes, pecannoten, avocado, peper, zout en de olijfolie goed door elkaar. Bak in ca. 3 minuten het gemarineerde vlees op hoog vuur (constant roeren). Serveer de sla en leg bovenop de stukjes ossenhaas.  Lekker bijgerecht.      Selamat Makan  

 
10897253270?profile=originalUdang besar pangang 

Gebakken grote garnalen in een pikante roomsaus (4 personen)

Ingrediënten:                                   
40 grote gamba’s of cocktailgarnalen, gepeld en zonder kop. 4 grote rode uien, 6 teentjes knoflook, 3 rode lomboks, 2 el. honing, 2 tl. serehpoeder, mespunt witte peper,    2 tl. ketoembar, 1 tl. djintan, 2 tl. koenjit,  8 kemirienoten, 2 tl. djahé, 200 gram geraspte kokos, 2 visbouillonblokjes, 1,5 dl. koksroom of ongeslagen room, sap van 1 limoen, olie om in te bakken
 
 Bereiding:  Snijd de uien, lomboks en knoflook fijn. Rooster de kemirienoteneven in een droge koekenpan en maal ze daarna fijn (hakmolentje van staafmixer). Verhit olie in een wok en fruit de uien, komboks en knoflook tot de uien glazig zijn. Voeg dan de kemirie, bouillonblokjes en overige specerijen toe. Even goed mengen en dan de honing, limoensap en de kokos toevoegen. Doe er ca. 1/2 liter water bij en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten zacht doorpruttelen. Neem dan de wok van het vuur en meng de room erdoor, even goed roeren. Zet de wok terug op de hittebron maar vooral NIET meer laten koken, anders gaat het schiften. Steek nu de garnalen aan satéstokjes, bestrijk de met een kwastje met olie en rooster ze ca. 2 minuten onder de voorverwarmde grill in de oven. Bij gebruik van een contactgrill is 10 tot 15 seconden voldoende. Schenk nu de saus over de borden en leg de garnalen er bovenop. Garneer met wat peterselie. Lekker met witte rijst en atjar ketimoen.        
 
 Selamat makan.  
 

Tempe goreng 

tempe snijd je in stukken...week het daarna, in een bad van zout...knoflook... en assem...

week het een uur...en dan laat het uitlekken in een vergiet.. Droog het af,.bak het daarna in olie bruin ,

...echt lekker...probeer het maar eens...succes

..

 

Recept van de maand:      Spekkoek  door Roy Dreezens    

Wie heeft nog nooit van deze heerlijke Indische traktatie gehoord….. Hier het recept om het thuis zelf te maken. Niet moeilijk, wel veel werk en geduld.

Ingrediënten:                                   

150 gram bloem, 12 eieren, 400 gram boter, 3 zakjes vanillesuiker, zout naar smaak, 250 gram witte basterdsuiker, 8 theelepels kaneelpoeder, 2 theel. anijspoeder (of 2 fijngestampte anijsblokjes), 2,5  theel.  kruidnagel-poeder, 2 theel. kardamonpoeder, 2 theel. nootmuskaatpoeder.

Voorbereiding:

De boter zacht laten worden (maar beslist NIET helemaal laten smelten); eieren scheiden en eiwitten kloppen; alle kruiden klaarzetten in de juiste hoeveelheden; springvorm (20 cm) goed invetten, ook de randen; oven voorverwarmen op 110°C (hete lucht), 120°C (onder en bovenwarmte) of 140°C alleen onderwarmte.

Spekkoek, naturel en pandan.

Bereiding:                                                 

 Maak van de boter een mooie romige massa met  een  mixer. Wanneer de boter een papje is, doe er dan de basterdsuiker, snufje zout en de vanillesuiker bij en meng het goed door.

Terwijl je goed roert met een pollepel, voeg dan langzaam het eigeel erbij. Blijf roeren! Hierna voorzichtig beetje bij beetje het geklopte eiwit erbij doen. Daarna heel langzaam roerend de bloem toevoegen.

Wanneer het beslag enigszins glad is, gaan we het verdelen in twee gelijke hoeveelheden in twee kommen. Laat één kom voor wat het is en voeg bij de andere kom alle kruiden toe en meng het voorzichtig  door. Zo krijg je een beslag voor de witte laagjes en een voor de bruine laagjes.

Begin met een wit laagje in het bakblik, maar let op, een heel dun laagje: de bodem moet net bedekt zijn. Strijk desgewenst het laagje     glad met de bolle kant van een lepel. Plaats het bakblik ca. 4 minuten in de oven. Het laagje mag beslist niet aanbranden, maar wel goed gaar (de bovenkant ziet er dan iets gedroogd uit). Is het gaar, dan bakblik uit de over, het volgende (nu bruine) laagje erop smeren en weer terug in de oven voor ca. 4 minuten. Doe dit zo om en om tot het beslag in beide kommen op is. Eindig wel met een BRUIN laagje. Wanneer je het laatste laagje erop doet, kun je de gehele koek na ca. 4 minuten nog enkele minuten langer laten doorgaren met de oven UIT (doe daarbij de deur van de oven enkele seconden open om de ergste hitte te laten ontsnappen, anders kan het bovenste laagje uitdrogen). 

Daarna het bakblik uit de oven halen en ca. 10 minuten laten afkoelen. Dan de springvorm openen en zonder dat verder laten afkoelen.

Serveren in dunne plakjes.

Wil je graag spekkoek in het groen hebben? Doe dan een volle eetlepel pandanpasta (toko) bij het witte beslag.

Selamat Makan.   

10897253690?profile=originalRecept van de maand:     Soto Madura  

Een van de lekkerste maaltijdsoepen uit Indonesië met rundvlees als basis, volgens Madurees recept.

Ingrediënten:                                          

Ca. 750 gram rundvlees (poulet of reepjes), 3 salamblaadjes (of laurierblaadjes), 4 rode uien, 4 tenen knoflook, 2 rode lomboks, 3 lente-uitjes, 5 kemirinoten, 1/2 el. ketoembar, 1 tl. djahé, 1 tl. djinten, 1/2 tl. koenjit, 1 verse stengel sereh,   olie om te bakken, ca. 2 ltr. water, bouillonblokje, zout en peper naar smaak.                                                      

Voor de vulling: 2 aarsappels, 4 eieren, 1 pak Chinese noedels, 250 gram taugé, bosje bladselderie, zakje gebakken uitjes.

Bereiden:                                      

Kook de aardappels beetgaar en de eieren hard. Week de noedels in heet water en spoel ze daarna af onder koud water. Trek bouillon van het rundvlees en ca. 2 liter water met   het bouillonblokje, de serehstengel (gekneusd) en wat zout. Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Snijd alleen het groen van de lente-uitjes in ringen, bewaar de rest voor een ander gerecht. Maal of vijzel de kemirinoten fijn en fruit dit in     een wok met een scheutje olie, samen met de uiensnippers, salamblaadjes, knoflook, ketoembar, djahé, djinten en koenjit. Voeg dit daarna toe aan de bouillon met rundvlees. Blancheer de taugé kort (even in heet water dompelen en direct met koud afspoelen). Snijd de beetgare aardappels in kleine blokjes en de eieren in partjes. Snijd de rode lomboks schuin in dunne ringetjes. Verwijder de serehstengel uit de bouillon. Verdeel dan de stukjes aardappel, noedels, taugé, eieren, gehakte bladselderie, het groen van de lente-uitjes en de gebakken uitjes in aparte schaaltjes. Neem nu diepe borden en doe op elk bord een plukje uit ieder schaaltje. Overgiet dit dan met de bouillon met rundvlees. Garneer met de lombokringetjes en serveer met wat cassavekroepoek en wat lontong.

Selamat Makan.

 

 

10897253863?profile=original Indische gestoomde makreel

Eens iets anders: Een lekker recept met gestoomde makreel en verse groenten.

Ingrediënten:                                                

3 grote gestoomde makrelen, 4 uien grof gesnipperd, 5 tenen knoflook gecrushd en fijngehakt, 1 of 2 rode lomboks, 3 tl. djahé, 500 gram gebroken sperziebonen, 1 blikje tomatenpuree, 1 rode paprika in blokjes, 3 tomaten in blokjes en zonder zaad, 1/2 dl ketjap manis, sap van een limoen, 1/4 blokje trassi, 1/4 blok santen, 2 dl water, olie om    in te bakkenuien glazig.

 

Bereiding: Verhit wat olie in een wok en fruit hierin de grof gesnipperde uien glazig. Doe de sperziebonen erbij en laat even een minuutje pruttelen.

 

Voeg de in dunne ringetjes gesneden lombok en de blokjes paprika toe, met de tomatenpuree, djahé, knoflook, trassi en de blokjes tomaat. Blus af met 2 dl water en doe er dan de ketjap manis bij. Maak intussen van de makrelen mooie filets en verdeel deze in stukken van ca 3 cm. (let goed op eventueel verborgen graatjes). Laat vervolgens de santen in het groentenmengsel smelten en roer even door. Laat 5 minuten zachtjes doorpruttelen en roer dan voorzichtig de makreelstukjes erdoor. Tenslotte het limoensap toevoegen. Wordt het mengsel toch te droog dan eventueel nog iets water toevoegen. Direct serveren. Bij te lang verwarmen valt de makreel uit elkaar.

Lekker met witte rijst, atjar ketimoen en kroepoek.  Selamat Makan.

 

 

 

Ajam Pangang met santen  door Hans Vogelsang

 

Zoals overal is ook in de Indonesische keuken kip een veelvoorkomend gerecht. Kip wordt er vaak geroosterd op houtskool, wat aan het vlees een bijzondere smaak geeft. Na het roosteren wordt het (zoals in dit recept) vaak gestoofd in een saus met santen. Dit recept is vrij snel en eenvoudig te maken en smaakt heerlijk door de combinatie van grillen en stoven

Ingrediënten:  1 grote braadkip of 4 poten, 3 eetlepels ketjap manis, 2 of 3 lomboks (minder scherp: zaad en zaadlijsten verwijderen), 3 of 4 grote rode uien, ½ blok santen, afgestreken theelepel zout, 3 tenen knoflook (uit de knijper), stukje trassi, sap van een citroen, 6 eetlepels olie

Bereiding:  Maak de kip goed schoon onder stromend water en dep hem daarna droog. Snijd hem vervolgens in stukken (poten in tweeën) en rooster het in de oven onder de grill. Let wel op dat de bovenkant niet verbrand Kan ook gewoon in de oven op 180 *C, ca. 45 minuten. Controleer daarna of de kip gaar is (mag niet meer rosé op het bot zijn). Maak de uien en lomboks fijn in een keukenmachine en vermeng het met het zout. Doe de olie in een wok op hoog vuur en fruit hierin het uien-lombok mengsel enkele minuten. Doe de hittebron laag en voeg de santen, trassi en ketjap toe. Zodra de santen en trassi gesmolten zijn, de kipstukken erbij, vervolgens het citroensap en laat alles zachtjes smoren. Als de saus te dik dreigt te worden, een scheutje water erbij doen. Lekker met witte rijst, sajoer en atjar. 

                          Selamat makan.

 

 

      Pindang Kuning       door:  Roy Dreezens

In dit pittige Molukse visgerecht komen eigenlijk alle rijke smaken uit de Molukse keuken samen.

Ingrediënten:                                     

2 flinke schoongemaakte rauwe makrelen, 1 serehstengel, 4 sjalotten, 2 groene lomboks, 2 stengels lenteui, 1 limoen, 4 dl water, zout naar smaak (of ½ visbouillontablet).

Voor de boemboe: 5 kemirinootjes,     1 tl. djahé, 1 tl kunjit, 1 rode lombok,  3 tenen knoflook, 1 el. olie.

 

Bereiding:                                             

Maak de ingrediënten voor de boemboe (behalve de olie) fijn in een keukenmachine. Sjalotten en groene lomboks in ringen snijden Lenteui (incl. groen) schuin in grove ringen snijden, serehstengel kneuzen met een keukenhamer of bodem van een steelpan en ‘knoop’ erin leggen.

Makreel in stukken van ca. 2 cm snijden. Doe 1 el. olie in de wok en fruit hierin de boemboe met de sereh heel even (niet bruin laten worden) en voeg er dan direct de gesneden sjalotten en groene lombok aan toe. Zodra alles weer aan de kook is, de 4 dl. water erbij en het sap van de limoen. Aan de kook brengen en even proeven. Het moet een lichte citroensmaak hebben. Voeg indien nodig nog iets zout of een halve visbouillontablet toe. Pas daarna de stukken makreel erbij en even later de gesneden lenteui. Alles kort laten stoven, tot je ziet dat de makreel gaar is. Daarna niet doorkoken, anders valt de makreel uit elkaar. Sereh uitnemen

Lekker met witte rijst en atjar ketimoen (Indonesische komkommer-salade).

Selamat Makan.

 

 

 

Recept van de maand Udang Petis door: Piet Zevenbergen

 

Garnalengerecht  (pittig)

Ingrediënten:  24 grote rauwe garnalen, gepeld. Voor de boemboe: 3 tenen knoflook; 3 lomboks, fijngehakt; 3 theelepels gehakte gemberwortel; 1 stengel sereh (citroengras) in stukken gesneden; 1 theelepel ketoembar; snufje zout; 2 eetlepels olie.

Bereiding:  Stamp de ingrediënten voor de boemboe fijn in een vijzel of maal ze kort in een keukenmachine 

Garnalengerecht  (pittig)

Ingrediënten:  24 grote rauwe garnalen, gepeld. Voor de boemboe: 3 tenen knoflook; 3 lomboks, fijngehakt; 3 theelepels gehakte gemberwortel; 1 stengel sereh (citroengras) in stukken gesneden; 1 theelepel ketoembar; snufje zout; 2 eetlepels olie.

Bereiding:  Stamp de ingrediënten voor de boemboe fijn in een vijzel of maal ze kort in een keukenmachineWilt u de boemboe iets minder scherp, verwijder dan de zaadjes uit de lomboks. Leg de gepelde garnalen in een ruime schaal en giet de Boemboe er overheen en laat goed intrekken. Is de boemboe te droog, doe er dan een klein scheutje water bij. Verhit een scheut olie in de wok en roerbak alles enkele minuten tot de garnalen mooi roze en gaar zijn. Lekker met witte rijst of nasi goreng, verse salade en kroepoek.                 

 Selamat Makan

 

cept van de maand   Rendang Ajam   door:  Roy Dreezens

 

Rendang van rundvlees is natuurlijk overbekend, maar je hebt ook rendang van kip en zelfs van grote garnalen; en wat dacht u van rendang kambing. Echt smullen! Het hier behandelde recept is voor kip en is afkomstig uit het enkele maanden geleden besproken boek: Roy’s Indorecepten. Het is een heerlijk gerecht, dat veel gegeten wordt in Sumatra.

Ingrediënten:  een kip van ca. 1 ½ kg., 3 eetlepels asem (asem/siroop), 1 ½ eetl. Gula Djawa (palmsuiker), of anders: rietsuiker, 1 blokje trassi, 1 ltr. water, heel blok santen,  6 djeruk perutblaadjes, ½ eetl. Kunjitpoeder, 4 salamblaadjes. Voor de Boemboe: 6

 rode lomboks, 5 rawits, 1 eetl. djahé, 2 theel. laos, 1 kaneelstokje, 2 theel. ketoembar, 3 kruidnagels, 1 theel. nootmuskaat, 2 theel. witte peper, 3 serehstengels (gekneusd), scheut olie.

Bereiding: Snijd de kip in stukken, was ze en dep ze droog. Meng de asem, Gula Djawa, trassi en het water goed door elkaar. Maal de ingrediënten voor de boemboe in een keukenmachine goed fijn tot een pasta. Verhit een scheut olie in een wok en fruit de boemboe zachtjes. Voeg de asem, de salam, djeruk perut, de gekneusde serehstengels en de kunjit toe. Laat alles ca. 10 minuten zachtjes pruttelen boven laag vuur.

 

Voeg dan beetje bij beetje de santen toe en daarna de stukken kip en een snufje zout. Laat alles zacht stoven op het kleinste vuurtje tot het vlees gaar is en de saus flink is ingedikt.                       Pas op voor aanbranden. Dit gerecht is behoorlijk pedis (pittig), maar wel heel erg lekker.                 Selamat Makan.

 

 22 mei 2024)

 

 

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

  • 11382

  • 11382

  • 5664

  • 2464 /9/3/2014

  • 1953

  •  
    Udang besar pangang 

    Gebakken grote garnalen in een pikante roomsaus (4 personen)

    Ingrediënten:                                   
    40 grote gamba’s of cocktailgarnalen, gepeld en zonder kop. 4 grote rode uien, 6 teentjes knoflook, 3 rode lomboks, 2 el. honing, 2 tl. serehpoeder, mespunt witte peper,    2 tl. ketoembar, 1 tl. djintan, 2 tl. koenjit,  8 kemirienoten, 2 tl. djahé, 200 gram geraspte kokos, 2 visbouillonblokjes, 1,5 dl. koksroom of ongeslagen room, sap van 1 limoen, olie om in te bakken
     
     Bereiding:  Snijd de uien, lomboks en knoflook fijn. Rooster de kemirienoteneven in een droge koekenpan en maal ze daarna fijn (hakmolentje van staafmixer). Verhit olie in een wok en fruit de uien, komboks en knoflook tot de uien glazig zijn. Voeg dan de kemirie, bouillonblokjes en overige specerijen toe. Even goed mengen en dan de honing, limoensap en de kokos toevoegen. Doe er ca. 1/2 liter water bij en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten zacht doorpruttelen. Neem dan de wok van het vuur en meng de room erdoor, even goed roeren. Zet de wok terug op de hittebron maar vooral NIET meer laten koken, anders gaat het schiften. Steek nu de garnalen aan satéstokjes, bestrijk de met een kwastje met olie en rooster ze ca. 2 minuten onder de voorverwarmde grill in de oven. Bij gebruik van een contactgrill is 10 tot 15 seconden voldoende. Schenk nu de saus over de borden en leg de garnalen er bovenop. Garneer met wat peterselie. Lekker met witte rijst en atjar ketimoen.        
     
     Selamat makan.  
     
  • Recept van de maand: Indische gestoomde makreel

    3132452919?profile=original Recept van de maand:   Indische gestoomde makreel

    Eens iets anders: Een lekker recept met gestoomde makreel en verse groenten.

    Ingrediënten:                                                

    3 grote gestoomde makrelen, 4 uien grof gesnipperd, 5 tenen knoflook gecrushd en fijngehakt, 1 of 2 rode lomboks, 3 tl. djahé, 500 gram gebroken sperziebonen, 1 blikje tomatenpuree, 1 rode paprika in blokjes, 3 tomaten in blokjes en zonder zaad, 1/2 dl ketjap manis, sap van een limoen, 1/4 blokje trassi, 1/4 blok santen, 2 dl water, olie om    in te bakkenuien glazig.

     

    Bereiding: Verhit wat olie in een wok en fruit hierin de grof gesnipperde uien glazig. Doe de sperziebonen erbij en laat even een minuutje pruttelen.

    Voeg de in dunne ringetjes gesneden lombok en de blokjes paprika toe, met de tomatenpuree, djahé, knoflook, trassi en de blokjes tomaat. Blus af met 2 dl water en doe er dan de ketjap manis bij. Maak intussen van de makrelen mooie filets en verdeel deze in stukken van ca 3 cm. (let goed op eventueel verborgen graatjes). Laat vervolgens de santen in het groentenmengsel smelten en roer even door. Laat 5 minuten zachtjes doorpruttelen en roer dan voorzichtig de makreelstukjes erdoor. Tenslotte het limoensap toevoegen. Wordt het mengsel toch te droog dan eventueel nog iets water toevoegen. Direct serveren. Bij te lang verwarmen valt de makreel uit elkaar.

    Lekker met witte rijst, atjar ketimoen en kroepoek.  Selamat Makan.

     

  • hhh

     

Dit antwoord is verwijderd.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives