Alle berichten (17)

Sorteer op

Tong Tong Fair - Welcome

10897243865?profile=original

 

 

Van 25 mei t/m 5 juni 2011 vindt de 53e editie van de Tong Tong Fair plaats, het grootste Euraziatische evenement ter wereld. In deze Indische stad op het Malieveld draait alles om de cross-over van Oost en West. Wij organiseren de Tong Tong Fair als sinds 1959, eerder onder de namen Pasar Malam Tong-Tong en Pasar Malam Besar.

Kijk hier naar een foto-impressie van 25 mei 2011, de eerste dag van de 53e Tong Tong Fair.

Een feest voor de zintuigen
De Tong Tong Fair is een mix van een cultureel festival, beurs en eetfestijn, in een archipel van tenten. Het evenement bestaat uit de beroemde Grand Pasar met het Indonesië-Paviljoen, de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs, en het internationale Tong Tong Festival, een cultureel programma rond de mix van Oost en West in podiumkunsten, spoken word en actualiteit.

De beste mix van Oost en West!
De Tong Tong Fair is de mengbloed van de Nederlandse evenementen. Je beleeft de vermenging van Oost en West in al haar variëteit. De Indische (Euraziatische) cultuur, een samensmelting van Oost en West, is een van de oudste mengculturen ter wereld.

Passe-partout
In de entreeprijs van de Tong Tong Fair is een passe-partout voor het Tong Tong Festival inbegrepen. Elk uur van de dag zijn er theaterprogramma’s! Kijk hier naar een terugblik op het Tong Tong Festival 2010, het culturele programma van de Tong Tong Fair.

Comments are closed.

Lees verder…

Terugblik op Ember & Ava reuni in het Zuiderpark.

Terugblik op Ember & Ava reuni in het Zuiderpark.

 

Een zeer geslaagde reünie met een grote opkomst. Gezien de locatie heeft de organisatie velen moeten teleurstellen, die tegelijk om een herhaling vroeg. De Haagsche Indo vrienden kwamen uit VS, Canada, Denemarken, Duitsland, Zwitserland en België over.

 

Hier in het Zuiderpark op de locatie Ember & Ava gebouw gebeurde het ruim 50 jaren geleden, een stuk nolstagie. Niet alleen voor Ember & Ava gangers maar ook nadrukkelijk  voor aale de Indo muzikanten, die spontaan het podium betraden, werkelijk een feest van maakten.  Ook onze Indo vriend Jacques Wentink ontbrak niet.

 

ICM is gevraagd om uitgebreide reportage van Ember & Ava reünie te maken. 

De meesten gaven de voorkeur om als herinnering deze op DVD te willen verkrijgen. ICM zal eenkleine  bijdrage van € 5 plus verzendkosten € 1,80 vragen voor de materialen en gemaakte kosten. Uiteraard komt er korte ICM reportage van 10 minuten op www.icm-online.nl en overige kanalen op Facebook en Hyves..

Date: Sat, 28 May 2011 11:56:01 +0000
Subject: U bent uitgenodigd om de foto van ted lucas te bekijken.
From: luckyted.lucas@gmail.com
To: b.elia@hotmail.com

Reunie Embers en Ava in het zuiderpark Organisator Bert Elia en Siegfried Vr 27 Mei 2011 DenHaag
Video weergeven
Bericht van ted lucas:
Geweldige avond bedankt Ted gr
Als u problemen ondervindt bij het weergeven van dit e-mailbericht, kopieert en plakt u het volgende in uw browser:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/_2Yk1xLMMLr92F2Rb5FDHA?feat=email
Als u uw foto's wilt delen of een bericht wilt ontvangen wanneer uw vrienden foto's delen, meldt u zich aan voor uw eigen gratis account voor Picasa Webalbums.
Lees verder…

Terugblik op optreden Andy Tielman in Bintang theater op TTF.

Dat deze show was uitverkocht dat zal niemand zich verbazen. Zeer geëmotioneerd was het publiek dat ruim een jaar geleden de grondlegger van de Nederpop Andy Tielman voor het laatst zagen optreden.

Vele cameramannen stonden opgesteld maar niet uit het reguliere Indisch circuit, maar nu van Televise en documentaire makers die geautoriseerd waren om hiervan een registratie te mogen doen, naast ICM namens de Indische Internetkrant. Het productiemaatschappij CCCP is al een geruime tijd bezig met de registratie voor een documentaire van Andy Tielman. CCCP meldt dat met diverse omroepen de onderhandelingen lopen en er is grote belangstelling getoond dat dit jaar nog deze documentaire op Televisie komt. Tegen deze achtergrond had film- en documentaire maker Oogland belangstelling getoond die vorig jaar al had aangegeven een documentaire te willen maken over Andy Tielman - Oogland is thans bezig met afronding van drie documentaires waarvan 1 via ICM zal lopen -  echter andere partijeen hiermee bezig waren. 

Een samenwerking tussen Oogland en CCCP zou een goede symbiose kunnen zijn die zaken alleen verder zullen versterken tot de realisatie hiervan voor Indisch publiek met een populatie van 1,3 miljoen ofwel de Indische Gemeenschap.

Het Bintang theater is bij uitstek toch de enige pasar malam waar het geluid en licht op het nivo van Televisie kwaliteit ligt. Is een genot om straks de beelden achteraf te moeten bewerken en het resultaat hiervan.

.

Dat Andy verzwakt is dat moge duidelijk zijn.  Dit heeft management goed in balans gebracht door een beroemde Amerikaanse gitarist uit Amerika over te laten komen dat hij samen met Casper het gitaarspel van Andy vertolkte, begeleidt door de Band en aangevuld door drie zangeressen met de uitgebalanceerde lichteffecten en animaties dat uiteindelijk een wervellende show werd op de dag dat Andy zijn 75 ste verjaardag vierde! De kans is groot dat dit wellicht het laatste optreden is van Andy Tielman, maar je weet het nooit zeker!

 Van het publiek kwam de grote vraag of van deze show een DVD uitkwam. Vrij logisch deze vraag met de vele professionele camera's die daar de hele show hebben geregistreerd.

Volgende week komt er een korte gebruikelijke samenvatting op ICM als reportage. Fotoreportage van John van Hese zie www.Tjampoer.nl

Lees verder…

Het Indische Weekend.

Het Indische Weekend.

 

Desondanks  de vakantie periode en gevrijwaard is van redactie werkzaamkeden is op de achtergrong zeer woelig en druk. ICM heeft deze periode ook aangegrepen om dratisch de ICM weekoverzichten aan te pakken. Dit was nog het enige onderdeel dat niet profesioneel aansloot met ICM als Internetkrant.

 

Net als ICM Breaking News wordt ICM Weekoverzichten naar ruim 21.000 Indische Emails verzonden, dit is zo historisch gegegroeid sinds 1999.  Deze Verzendservice staat geheel los van ICM Online, Hyves, en Facebook. Het streven is dan ook dat uiteindelijk alle 21.000 emails zich abonneren en aansluiten op ICM Online, waardoor dit veel werk bespaart voor het ICM team.

 

Tegelijkertijd is gevraag om ICM Reportages voor Reunie en Show van Andy Tielman regisitreren.

 

Op 27 mei: Ruim vijftig jaren geleden  begaven vele Indische jongeren zich naar deze gelegenheden. Ook hier hebben alle IndoRock bands gespeeld, hier begon het! De inschrijvingen waren massaal men heeft hier niet opgerekend. Uit Amerika, Canada, Spanje, Denemarken, Zwitserland, Engeland en Belgie komen de vrienden van de Haagsche Indo vrienden club bij een. Ook mij broer uit Colorado Springs is er bij om te noemen.

Het wordt gevierd in Rolschaatsbaan Zuiderpark waar het toen ook begon. ICM is gevraagd om hiervan een mooie DVD te maken als herinnering, en uiteraard heeft ICM al in petto zo'n reportage in elkaar te draaien.

 

Op 28 mei : ICM is tevens gevraagd om van het memorabel moment van Andy Tielman een ICM reportage te maken met als doel registratie van documentaire (ICM Reportage DVD), inmiddels beschikt ICM reeds over 100 uren Andy Tielman sinds 1999 die nimmer naar buiten toe werden vertoond, slechts op enkelen na.

 

Wordt weer hard werken volgende week om beide reportage voor elkaar te krijgen, en er kunnen weer twee producties aan ICM Canon worden toegevoegd.

 

Tot volgende Indisch Weekend

 

10897242676?profile=original

 

10897242298?profile=original

 

 

Lees verder…

Even voorstellen het Tong Tong Fair Festival 2011, 

 de rode draad die door deze pasar pasar malam Besar loopt.

  

 Inderdaad mag dit Festival zich als ***** - sterren kwalificeren met de verschillende theaters en diversiteit aan thema's met muzikale- , artiestieke en culturele hoogtepunten.

Het podium waar Indische muzikanten, artiesten, kustenaars, schrijvers, filmproducenten, documentairemakers, Cd presentaties en niet te vergeten DVD presentaties zich voor het grote publiek kunnen presenteren, en in het bijzonder om niet te vergeten de diversiteit aan standhouders en restaurants die van het hele land komen. Kortom het hele Indisch palet!

 

Voor vele Indo's die nimmer een theater van binnen hebben gezien, is vaak even wennen, en zeker als ze hiervoor die prijs voor moeten betalen en dan naast theatervoorstelling kunnen slenteren door deze pasar malams die zelfs in wijken en straten is ingedeeld. Dan die honderden warungs en restaurants. Je ben er eigenlijk na een dag niet uitgekeken.

 

Een theaterkaartje kost tegenwoordig rond €  30, en is maar voor 1 voorstelling van pak hem weg voor 3 uren. Bovenal ook nog eens dat dit Festival genomineerd is. Zo'n gemêleerd en diversiteiten aan theaters met verschillende thema's verhoogt alleen maar de kwaliteit en de ambiance. Eigenlijk zijn de pasar malams in land die zich pasar malam durfen te noemen duidelijk niet waardig om deze naam te dragen, die dit imago schade hebben berokkend. Daarom heeft Pasar malam Besar destijds die omzwaai gemaakt naar Tong Tong Fair,  kan dus de enige conclusie zijn.

 

Wij kennen in het land de reguliere festivals wel op een rij Pin Pop in Limburg ,  en Lowland in Flevoland vlakbij het Flevoparq waar forse prijzen worden neergeteld voor tentenkampen die sober zijn ingericht. Hier steekt Tong Tong Festival in Den Haag met koppen de loef af. En terecht al die nominaties.

 

TTF is Genomineerd door:

 

Grand Prix van de Nationale Evenementenprijzen
In 2007 werd de Grand Prix 2007 van de Nationale Evenementenprijzen toegekend aan de Tong Tong Fair (voorheen Pasar Malam Besar) in Den Haag. De Grand Prix, de ‘Oscar’ van de evenementenbranche, wordt uitgereikt aan een evenement dat qua omvang, geschiedenis en uitstraling een bijzonder fenomeen is geworden. Eerdere winnaars waren het International Filmfestival Rotterdam, North Sea Jazz en Oerol.

 

Stadspenning van Den Haag
In 2008 ontving Stichting Tong Tong de Stadspenning van Den Haag, “als blijk van grote waardering voor de organisatie gedurende vijftig jaar van de Pasar Malam Besar; een Euraziatisch evenement van grote nationale en internationale uitstraling en betekenis.” Het is de hoogste onderscheiding die de stad Den Haag uitreikt.

Het Tong Tong Festival,  vangt aan op woensdag 25 mei en eindigt op 5  juni 2011 plaats in de theaters van de 53e Tong Tong Fair.

Het Tong Tong Festival is de naam van het theaterprogramma van de Tong Tong Fair in Den Haag. Het vindt plaats in diverse thematheaters en een paviljoen voor tentoonstellingen. De programmeurs nemen de vermenging van de Oosterse en Westerse cultuur als uitgangspunt voor een modern en origineel programma. De Indische cultuur, een van de oudste mengculturen van de wereld, is hun leidraad. Kernbegrippen verder zijn ‘traditie’ en ‘vernieuwing’.

Het Tong Tong Festival brengt artiesten, auteurs en wetenschappers van (inter)nationale faam naar Den Haag. Het produceert ook eigen multidisciplinaire producties en mengt muziek- en danstradities. Er zijn dagelijks tientallen lezingen, workshops, muziek- en dansvoorstellingen en toneelproducties. In het entreebewijs van de Tong Tong Fair is een theaterpasse-partout inbegrepen!

Rough Guide to World Music
In de Rough Guide to World Music, Europe, Asia & Pacific, editie december 2009, is het Tong Tong Festival opgenomen als opmerkelijk podium voor wereldmuziek. De fusion van Oost en West is de rode draad van het culturele programma van het Tong Tong Festival. 

 

Tong Tong Fair
Het Tong Tong Festival is een onderdeel van de Tong Tong Fair in Den Haag (sinds 1959), het grootste Indische (= Euraziatische) festival ter wereld. Het is een zinnenprikkelende drie-eenheid van een cultureel festival, beurs en eetfestijn samen, in een archipel van tenten. Op de Tong Tong Fair wordt de vermenging van Oost en West in al haar variëteiten beleefd. Het evenement bestaat uit de Grand Pasar, de beroemde Oost-West-beurs, het Indonesië-Paviljoen, met standhouders uit Indonesië, en de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs.

Stichting Tong Tong
Stichting Tong Tong bewaakt de culturele formule van de Tong Tong Fair. Het is de oudste Indische culturele instelling van Nederland. Haar doelstelling is het stimuleren van de Indische cultuur en het bevorderen van de kennis over Indische mensen en hun (cultuur-)geschiedenis. Belangrijkste middel daartoe is het organiseren van het Tong Tong Festival op de jaarlijkse Tong Tong Fair.

Volgende keer culturele kunst muzikale route, tips en aanbevelingen die U beslist niet mag missen! 

Via het onderstaande kunt u de pasarkrant downloaden.

 

http://tongtongfair.nl/wp-content/uploads/Pasarkrant-2011_spreads_web.pdf

 

10897243272?profile=original

http://tongtongfair.nl/wp-content/uploads/Pasarkrant-2011_spreads_web.pdf

 

Enkele sfeerbeelden uit het archief van ICM.

  Klik hier http://youtu.be/0A5rYL86FFE

 Klik hier http://youtu.be/8OB2bKExgss

 
 
Voor archiefbeelden zia Canon op www.icm-online.nl

 

 

 

Lees verder…
Life optreden van Andy Tielman show op 53 ste TongTong Fair festival!
Zaterdag op 28 mei aanstaande om 19:30 in het Bintang theater van Tong Tong Festival gaat dit memorable moment gebeuren. De fans van Andy Tielman  hebben lang hierna uitgekeken om van de Andy's Tielman show te kunnen genieten.

De grondlegger van de Nederlandse popmuziek, die met zijn broers de rock & roll in Nederland introduceerde, wordt tijdens de 53e Tong Tong Fair 75 jaar. Andy nodigt verjaardagsgasten uit in het Bintang-Theater (toeslag € 5,–). Zaterdag 28 mei.

  

Weet U nog de geschiedenis van de muzikale familie Tielman die haar oorsprong vond in het voormalige Indië ?

  

Dat later de republiek Indonesia werd. Regelmatig moest de familie Tielman in de Instana (paleis) van Soekarno optreden, toen al stond hun muziek in de belangstelling. In de jaren vijftig kwamen ze in het kille koude Holland aan, en uiteraard brachten ze de Tielmanmuziek mee met invloeden uit Amerika.

  

Nederland was nog niet zo ver Internationaal.

Vergruisd werd deze "apenmuziek" door Willem Duys en Mies Bouwman, die hadden het toen voor het zeggen.  Vele grote Nederlandse artiesten hadden hun succesvolle carriere aan Willem en Mies te danken. Maken en breken konden ze de artiesten. Dit overkwam The Tielman Brothers die hun erkenning en waardering op de Wereld Expo in Brussel kregen dus buiten Nederland. The Tielman Brothers zijn/waren het voorbeeld van The Rolling Stones en The Beatles. Zijn nu nog steeds fan van Andy Tielman melden bronnen. Na vijftig jaren werd in 2008 unaniem door het Nederlands muziek consortium beslist dat Andy Tielman (The Tielman Brothers) de grondleggers zijn van de Nederlandse Pop Muziek!

  

In de republiek Indonesia met een populatie van 240 miljoen staat Andy Tielman nu nog steeds hoog genoteerd naast the Beatles en The Stones!

  

Andy Tielman is de laatste telg uit The Tielman Brothers.

  

Terug naar optreden van Andy op 6 september 2006 (ICM Archiefbeelden).

Het was een uniek weekend op Pasar malam Istimewa waar voor het eerst de twee topartiesten bij elkaar kwamen Riem de Wolff begeleidt door Mr.Showband, en  Andy Tielman begeleidt door de Band, en dat op 1 dag, was ongekend. Uit  alle hoeken uit Nederland kwamen de Indo's er op af.

 

Wat het Internet niet allemaal kan doen ....

 

Zelf was ik die dag de cameraman als invaller,

wel 5000 man waren er op de been. Dat zelfs de cameramannen moeite hadden om tussen deze drukte te filmen.

Deze beelden werden vastgelegd op ICM archief DVD van 6 september 2006, die alleen intern beschikbaar werd gesteld aan de betrokkenen, en zijn nimmer eerder vertoond zoals vele andere I-M archiefbeelden.

 

Veel kijk- en luisterplezier en mis het niet,  tot zaterdag de 28 ste!!!.

ICM Canon - Archiefbeelden

 ICM archiefbeelden optreden Andy Tielman PMI 9/2006 Deel - 2

Klik hier http://youtu.be/EXRRJRxuLSE  of www.icm-online.nl

Lees verder…
 
Archiefbeelden - van het optreden van Andy Tielman bij PMI op 6 september 2006 - nu op ICM Online.
 
10897239267?profile=original
 
Sinds 1999 bouwt ICM een archief op van Indo artiesten/muzikanten. Je zou het bijna een canon kunnen noemen.
Er is kennelijk geen plaats voor zo'n Indisch muzikanten Canon in Nederland. en ook uit die 124 projecten van het Gebaar is zo'n initiatief niet uit gekomen. 
 
Indische artiesten en muzikanten die ruim zestig jaren het podia vullen om mensenmassa bijeen te brengen.
Zonder het podium geen evenementen, geen koempoelans en geen pasar malams.
 
Zelfs waren er geen middelen over voor het registreren van die beelden  of het maken van foto's om deze later als herinnering te kunnen tonen,  laat staan het opbouwen van een gedigitaliseerde archief. Nu kunnen wij allen met plezier terugkijken op deze beelden uit canon van ICM zonder subsidies en Het Gebaar!
 
Niet alleen ICM, maar andere niet genoemde private initiatieven die gelukkig er nog zijn om dit stuk historie vast te leggen.
 
Terug naar 6 september 2006.
Het was een uniek weekend op Pasar malam Istimewa waar voor het eerst de twee topartiesten bij elkaar kwamen Riem de Wolff begeleidt door Mr.Showband, en  Andy Tielman begeleidt door de Band, en dat op 1 dag, was ongekend. Uit  alle hoeken uit Nederland kwamen de Indo's er op af.
 
Wat het Internet niet allemaal kan doen ....
 
Zelf was ik die dag de cameraman,
wel 5000 man waren er op de been. Dat zelfs de cameramannen moeite hadden om tussen deze drukte te filmen.
Deze beelden werden vastgelegd op ICM archief DVD van 6 september 2006, die alleen intern beschikbaar werd gesteld op ICM archief dvd, en zijn nimmer eerder vertoond zoals vele andere archiefbeelden.
 
Veel kijk- en luisterplezier.
 
 

ICM archiefbeelden optreden Andy Tielman PMI 9/2006 Deel - 6

ICM archiefbeelden optreden Andy Tielman PMI 9/2006 Deel - 6 F.Schwab.(creator) 25 minuten geleden 1 weergave

Lees verder…
 

Geen media aandacht voor religieus geweld in Indonesië.

 

Nieuw is dit fenomeen niet, dat weinig belangstelling is vanuit de Nederlandse media voor Indonesie. Niet alleen het leger wordt op het Midden-Oosten gezet, maar de hele media. Van minuut tot minuut vindt de verslaglegging plaats in de kranten, en alle omroepen. Als niet op de radio hierover gaat dan wel in alle geëigende TV programma's. Het kan gewoon niet op.

Komt dat om in het midden oosten  de economische belangen spelen voor Nederland, en niet in Indonesië,  waar het religieus geweld nu heftig  in Indonesië op laait.

 

Een Molukken  scenario ligt daar op de loer.

Wie de Jakarta post heeft gevolgd ziet aaneensluitend aanslagen op christelijke kerken voltrekken dat zich niet alleen beperkt tot kerken, maar zich ook richt op Liberale Islam is het doelwit van aanvallen. Er werd een bom geplaatst in Komunitas Utan Kayu, een cultureel centrum dat een belangrijk ontmoetingsplaats is voor mensen die een liberale vorm van Islam aanhangen. De bom was bedoeld voor Ulil Abshar Abdalla leider het Liberale Islam Netwerk. In zijn publicaties bekritiseert hij religieuze fundamentalisten. Zo vindt hij dat niet elke Islamitische vrouw een hoofddoek hoort te dragen en vindt hij, in tegenstelling tot de algemene opinie, interreligieuze huwelijken geen probleem. 

 

In ander front vielen boze menigte militante gelovigen in Semarang drie kerken, christelijk weeshuis en christelijk ziekenhuis aan. Het geweld laaide op nadat bekend werd dat een christelijke missionaris veroordeeld werd tot 5 jaar wegens blasfemie tegen de Islam. In hun ogen was de doodstraf de enige passende straf tegen blasfemische priester.

 

Tegen deze opgelaaide ontwikkelingen zwijgt de regering, lijkt het erop.

Meest zorgwekkende van deze ontwikkelingen dat de regering geen stelling neemt, en aarzelt om deze aanslagen te veroordelen, en preventief op te treden. Hoewel de regering wel duidelijk positie inneemt nadrukkelijk tegen terrorisme. Kenmerkend in deze is de houding van president Yudhoyono op het geweld tegen Ahma-dyya-leden in West Java. Hij waarschuwde massaorganisaties die geweld propageerden te verbieden, waarop de leider van het Islamitisch Verdedigingsfront dreigde president Yudhoyono te dwingen af te treden, net als eerder in Tunesië gebeurde. Desondanks het parlement deze gezagsondermijnende reactie vond en de overheid vroeg hier hard op te treden, bleef een reactie van de regering uit tot op de dag van vandaag. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor de nog fragiele democratie in Indonesië. Wanneer fundamentalistische groepen ongestraft aanslagen kunnen plegen op kerken en instellingen en op personen van liberale Islam; is de boodschap eigenlijk dat geweld loont en oogluikend wordt toegestaan.

 

De oorsprong van deze religieuze tweedeling,

is gelegen in het feit dat in de grondwet van 1945 staat dat de Indonesische staat onder andere gebaseerd is op het "Geloof en in een God", maar ook dat elke burger het recht heeft zijn eigen geloof te belijden.

 

Bij niet adequate ingrijpen door de Indonesische regering op termijn is een herhaling van het Molukken -scenario zeer denkbaar.

Lees verder…

Wouter Muller kon niet kiezen uit zijn nieuwe uitgebrachte nummers,

tijdens zijn reis door een Verleden Land. 

 

Tijdens zijn groepsreis door Java en Bali deed Wouter vele inspiraties op, dat hij niet kon kiezen, en waarom kiezen? In mei aanstaande komt zijn CD Verleden Land uit, en niet een gewone cd maar liefst een dubbele CD.  In de afgelopen twee jaren was Wouter bezig met vele optredens op Koempoelans, pasar malams, en vele themabijeenkomsten onder andere in Bronbeek. Wouter is zeer content met de komst van het Indische Herinneringscentrum. De oudere generatie verdiend de aandacht, met alles wat ze mee hebben gemaakt. 

 

Wouter :   

"Onze families probeerden het beste van te maken. Het is belangrijk om hierbij stil te staan. Mijn vorige cd Senang was vooral een weergave van mijn persoonlijke beleving. Enerzijds ging het over wat je daar nu mee doet. Er is duidelijk een verschil met mijn eerste reis. De eerste keer dat ik ging was al weer in 1997. Ik was me bewust dat alle redenen die ooit bedacht om niet te gaan, smoesjes waren. Ik durfde eigenlijk niet. Het was alsof ik zelf een persoonlijk daad moest stellen, van nu moet het gebeuren. Soms is belangrijk een stap terug te doen om verder te komen. Het was ontroerend weerzien. Te grootst om het te bevatten. Ik wilde doen met al die gevoelens. Ik dacht : Marion Bloem schrijft Romans, dat kan ik niet. Ik maakte wel al jaren muziek, dus besloot ik de emoties van het weerzien in mijn muziek te stoppen.

 

De keren erna dat ik naar Indonesie reisde, waren alleen maar een meerwaarde. Ik merk dat familie die we  daar  nog hebben, het belangrijk vindt dat we de banden aanhalen. Ik herken in hun de veerkracht die onze ouders hadden toen ze in Nederland moesten overleven. Zij proberen nu onder moeilijke omstandigheden er ook het beste van te maken. Dat bewonder ik. 

 

Ik heb de indruk dat er amper iets bekend is ver belangrijke historische gebeurtenissen van Indie en het huidige Indonesie. Neem de puptan, het collectieve zelfmoordritueel op Bali. Ik was op de erevelden waar de slachtoffers liggen en vroeg me af wat een volk ertoe beweegt om collectief zelfmoord te plegen. Het is tekenend voor de koloniale verhoudingen en zegt iets over de machtsverhoudingen. in de Balinese cultuur. Zij denken : "Dit eiland is ons door de goden gegeven en wij moeten het verdedigen tegen boze indringers.". Bij de graven stond een enorme waringin boom.  Zo'n heilige boom wordt heel oud en heeft alles gezien wat hier allemaal gebeurde. Zo ontstond het nummer Waring van mijn Cd.

 

Jaren geleden trad ik voor de Indische Gemeenschap op in California. Ik besloot het optreden te combineren met een vakantie samen met mijn oudste zoon. Een van de plekken die wij bezochten was de Nevada -woestijn. Het is een bijzonder landschap. Je voelt je als een kind zo klein in het pikkedonker met de sterrenhemel boven je. Ik lag daar met het warme zand in mijn rug. Het was een moment om na te denken, zoekend naar antwoorden, mythisch en mystiek tegelijk. Ik bekeek alles met het oog op de toekomst. Ze zeggen weleens 'Het staat in de sterren geschreven'. Maar opeens besefte ik, dat het dus niet zo is. Die sterren waar ik naar keek zijn geschiedenis van lichtjaren terug. Ik keek dus niet in de toekomst maar naar het verleden.

 

Ik vergeleek het met Indie. Het bestaat niet meer, maar wel in mij.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De nieuwe CD getiteld "Verleden land" van Wouter Muller is uit.

De presentatie van  de nieuwe cd zal plaatsvinden middels twee concerten.  Op vrijdag 27 mei, Den Haag, TongTongFair, Bintangtheater, 17.30 uur.

En op zondagmiddag 29 mei, Hengelo, Rabotheater, 14.30 uur.

Zie ook: http://www.rabotheater.nl/voorstellingen/2808/wouter_muller/cd_presentatie_verleden_land/

 

 

Lees verder…

Arthur Carli  van de band straight geportreteerd door NTR.

 

Wie kent Athur niet met zijn vele optredens op Indische avonden, koempoelans en pasar malams met de band Straight. Arthur "het is belangrijk dat wij ons erfgoed vastleggen". Het toeval wil dat Arthur gevraagd is voor een documentaireserie van de NTR. Arthur geeft als vrijwilliger computerles aan de ouderen in Indisch verzorgingshuis Raffy.

 

De omroep vroeg hem of hij mensen kende die mooie verhalen konden vertellen over het leven als nieuw Indisch Nederlander. Arthur kende genoeg mensen maar uiteindelijk kwam ze toch bij hem. De redactie vond het verhaal net zo interessant als de mensen die in Raffy wonen.

 

In het verhaal kwamen vele aspecten aan de orde te beginnen de Nederlandse  opvoeding, de Indonesische reis met de Willem Ruys, het pension Baronielaand, Indorock en het Indisch Erfgoed.

 

Het beloofde land.

In de seriedocumentaire "Het Beloofde land" gaan Abdelkader Benalien Marijn Frank op zoek naar verhalen achter migrantenfamilies. Wat maakt ze succesvol, wat ging er mis. Ze leggen de gemeenschappelijke ervaringen en de onderlinge verschillen tussen de groepen bloot aan de hand van vijf portretten.

 

De eerste aflevering van het Beloofde land, is te zien op Zondag 15 mei om 20:15 op Nederland 2. Het portret van Arthur Carli (Van de Band Straight) wordt op 19 juni uitgezonden.

 

Lees verder…

Wieteke van Dort wil Indische Televisie, meldt zij in de MoessOn.

 

 10897245682?profile=original

(@ Een goede zaak wat ICM tot op heden onder embargo weet te houden,

wordt ludiek gemeld in de MoessOn, zijn er nog media gedragscodes in Indoland?.@

 

Tegen deze achtergrond is men ruim twee jaren hard bezig met de voorbereidingen met betrekking tot de oprichting van een I-Ned ,  een Indische Omroep. Met I-Ned zijn alle Indische problemen 1 een keer de wereld uit. Alleen mensen met een coöperatieve constructieve instellingen kunnen een succesvol bijdrage leveren voor de tot stand koming van een I-Ned, Hier is geen ruimte voor een enkelling of gestreelde ego's is die op de voorgrond graag willen treden! Hiervoor  zoeken wij juist boegbeelden die een forse bijdrage in de gemeenschap hebben geleverd!

 

Vele Indischen hebben nog een kater overgehouden van Nieuw Indisch TV, TV Indo en Garuda TV, jammer dat velen dit nieuws niet op ICM hebben gevolgd in die afgelopen 12 jaren.

Die dachten zonder achtergrond van een redactie plus een omroep zoals een krant zo een omroep te starten. Wel  (oa. Garuda TV) gebruikmakend van ICM netwerk en resources om via achterdeuren onder naam ICM binnen te komen.  Inmiddels heeft het ICM in 12 jaren vele ontwikkelingen achter de rug waar best een omroep uit kan ontstaan. Zie het voorbeeld van omroepen die ook zo zijn ontstaan o.a.; Max en Wakker Worden Nederland (telegraaf).

 

Twee jaren geleden hebben een aantal mensen de koppen bij elkaar gestoken om ICM Online als uitgangspunt te nemen bij vorming van I-Ned (die staan ook vermeld in het opgevatte plan),  de Indische Internetkrant die dagelijks met dit soort ontwikkelingen wordt geconfronteerd waar diverse filmmakers, producenten en documentaire makers tegen de gevestigde omroepen aanlopen. Voor hun prachtige producties naar het buitenland moeten uitwijken om het gefinancierd te krijgen. Tot op heden is de redactie van ICM gelukt achter schermen om de juiste partijen bij elkaar te brengen, en belangrijk om niet uit de schoolbanken te klappen zoals het blad de MoessOn nu weer pleegt content te verkopen. Desondanks de intensieve contacten met de bronnen weet ICM Online al dit soort strategische ontwikkelingen onder de pet te houden..

 

Voorbeeld van de vele projecten die bij ICM passeren - onder embargo nu het uitgelekt is - is het project van Antonio Mejer die jaren voorbereidingen pleegde en samen met Willem Nijholt, Yvonne Keuls en Wieteke. Het gehele project uit eigen middelen financierde. Voor deze productie nu al ruim jaren de lobby wordt ingezet om het op de gevestigde TV Omroepen te krijgen. Tegelijkertijd door ICM relaties zijn opgebouwd om via andere docu maker toch bij dezelfde Omroep te krijgen, die nu dagelijks daar werken. Sterker nog ICM wordt benaderd en niet andersom. Voor de Indische Muziek heeft ICM een relatie opgebouwd met TV Oranje alle producten komen nu daar op TV Oranje.

 

Niet alleen het project van Wieteke van Dort staat bij ICM als redactie hoog in het vaandal maar van alle Indo's met hun projecten die er nu lopen, en dat zijn er best veel. Zo is Jan Slagter bijvoorbeeld ook lid van ICM op Facebook net als Femke en Maxim, en vandaar uit leg je je contacten, die je langzaam opbouwt. Naast dat alle omroepen op ICM staan ook MAX, wordt er  zeker met een schuin oogje nar de Indische ontwikkelingen gekeken.

 

ICM Online gaat niet voor haar eigen gewin of imago of belang, maar voor het belang van de Indische Gemeenschap.

 

Wanneer I-Ned omroep ooit zal worden gerealiseerd dan zijn de eerste stappen gezet van de voortzetting van de Indische cultuur met eigen documentaire, muziek, kunst & Cultuur. Alle benodigde plannen zijn in gereedheid. Ferry Schwab was van mening dat zo'n omoep door een boegbeeld moest worden getrokken met een politieke achtergrond om I-Ned tot een succes te maken. Met 1,3 miljoen Indo's moet het lukken om minimaal 60.000 leden te werven via ICM, Via Pasars en via Jumbo Ketens.

 

Met I-Ned wordt voor de Indische Gemeenschap als gootste groep in Nederland eindelijk erkend.

Niet onbelangrijk gevormd door een redactie voortkomend uit ICM, die ruim 12 jaren de rode draad vormt in de Indische media. Zoals betaamt naast omroep en mooi trendy blad zal uitbrengen.

 

Helaa, wij zijn nog steeds bezig opzoek naar ons boegbeeld uit de politieke wereld, die de I-Ned kar wil trekken. Rest staat klaar in de startblokken wij hebben geleerd hoe je niet moet doen!

Lees verder…
 

 

Levensvatbaarheid van pasar malam gewaarborgd volgens het Flevoparq concept?

 

Nieuw is dit concept niet. 10897240874?profile=original

 

10897241277?profile=original

Inmiddels kennen wij "hallen" die een pasar malam in eigen beheer nemen. Hier worden de organisatoren ingehuurd. Of de Partycentrums die ook een organisator inhuren, legio voorbeelden worden hiervan gekend Dan blijft over de groep pasar organisatoren die tegen de stroom in toch "zelfstandig" proberen een pasar malam te organiseren met de nodige consequenties en risico's.

Drie jaren geleden ging een sporthal in Dronten van start onder de nieuwe eigenaren met een geheel andere visie en missie. Het toverwoord  is “Multifunctioneel”. Makkelijker gezegd dan gedaan, hiervoor moeten stappen worden ontwikkeld om uiteindelijk daar te komen. Dit geldt ook voor het pand die deze aanpassingen moest ondergaan, maar tegelijkertijd het team dat multifunctioneel moeten gaan opereren. Dit vereist een andere werkwijze en grote mate van flexibiliteit en juiste timing bij het nemen van de gepaste stappen.

De missie was om het multifunctioneel te maken en bewust een parq te noemen. Dit naar het voorbeeld van Frankrijk waar de Fransman graag met hele gezin zich willen ontspannen,  zodat ieder lid van het gezin op deze plek zich senang voelt. Een plaats van sport activiteiten voor tennis, Squash, badminton, tafeltennis, en bowlen. Of rackectlon voor sportevenementen. Naast deze sportactiviteiten een stuk entertainment ofwel het onderdeel wat onder een Partycentrum valt. Veel al zijn de sporthallen en Partycentrum gescheiden van elkaar, waardoor doorgaans hierdoor geen doelmatige toestroom van publiek plaatsvindt of waardoor de m2 niet optimaal worden benut.

Flevoparq wist in die drie jaren in stappen te bouwen naar dit totaal concept, waar zowel particulieren als zakelijke klanten zich uiteindelijk thuis voelen. Inmiddels na drie jaren mag het team van het Flevoparq tevreden terugkijken die een vliegende start maakte in 2008 waar juist de kredietcrisis begon. Inmiddels heeft het Flevoparq Rackelton, Indische avonden, bedrijfsparty’s en een pasar malam naar het Flevoparq gehaald.  Naast toornooien op het sportgebied. Dan het geluk heeft dat volop in de belanstelling staat wekelijks van Tv Flevoland Omroep met name voor de competities Squash.

Dit totaal multifunctioneel concept van Flevoparq is wel nieuw. In de meeste gevallen hebben de sporthallen en partycentrum te maken met sterk teruglopend publiek doordat de activiteiten totaal gescheiden zijn. Tegelijkertijd zien wij in pasarland  dat de 1 na de andere organisator in de problemen komt. En op termijn hoeft men ook niet te rekenen dat er subsidies beschikbaar komen voor pasar malam om de te korten te dekken. Belangrijk is ook dat hallen & Partycentrum met grotere en ruimere budgetten werken dat zich direct vertaalt in alle opzichten in constructieve zin.

Moeten wij nog deze huidige koers blijven volgen wat de pasar malams aangaat?

Wel nee.

In Nederland zijn er wel ruim 350 gemeentes met hallen die leeg staan of slecht draaien. Door nu het concept van Flevoparq te implementeren bij die hallen die er om staan te springen. Hierbij de pasar malam onder vlag komt van de eigenaar van de hal,  is dit een verlengstuk van de bedrijfsvoering waardoor ook een grotere budget vrijkomt die bijvoorbeeld op de balans gezet kan worden van promotie & Marketing.

Voor de huidige organisatoren wel een hele ander rol  namelijk die als "implementeur of integrator " optreedt opdat later de eigenaar van de hallen in stappen geheel zelfstandig een pasar malam kan organiseren. Uiteraard zal de huidige organisator altijd nodig blijven voor hand, en span diensten en zijn beschikbare resources. Denkbaar is om de eerste keer de "organisator" samen doet met de eigenaar van de hal, en de eigenaar uiteraard de eindverantwoordelijkheid draagt. Dit uiteraard aan de hand van de reeds opgezette draaiboeken, die later worden beschikbaar gesteld.

 

 

 

 

Lees verder…

 

 

10897246300?profile=original

 

‘Verleden land’ – de nieuwe cd van Wouter Muller

(release  in mei 2011)

 

Met ‘Verleden land’ brengt Wouter Muller al weer zijn vijfde cd uit. Deze keer een dubbel-cd. Met zijn vorige cd’s veroverde de Enschedese muzikant, tekstschrijver en componist zich een vaste plek in vele harten. Vooral van mensen die net als hij van Indische afkomst zijn. Die Indische afkomst is in zijn muziek en vooral zijn liedteksten altijd een belangrijke inspiratiebron geweest. Dat geldt ook voor zijn nieuwe cd. De belangrijkste thema’s daarvoor zijn ontleend aan een recente groepsreis door Java/Bali, aan het Indië van vroeger en aan Enschede, de stad waar hij nu al jaren woont.

In 17 nieuwe nummers biedt Wouter Muller een even liefdevolle als trotse terugblik op zijn vroegere en huidige wortels. Bijzondere vermelding verdienen liederen over ‘de njai’, de inlandse vrouwen waarmee Europese mannen relaties onderhielden en er kinderen bij verwekten. Muller zette oeroude onbekende gedichten over dit jarenlange taboe op nieuwe muziek. Het vroegere verleden komt ook opnieuw tot leven in liedteksten over de ‘Bersiap’ (de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd), Linggajati en de ‘Puputan’, het collectieve zelfmoordritueel op Bali. Zijn woonplaats komt aan bod in gedichten over herdenkingsmonumenten en ‘Mijn stad’ is een terugblik op de vuurwerkramp in 2000.

Muzikaal biedt deze cd een verscheidenheid aan toegankelijke muziekstijlen, waarin folk, country en (Indo)rock elkaar afwisselen. Maar eigenlijk is zijn nieuwste cd vooral een rondreis door het persoonlijke leven van een muzikant, die van zijn (Indische) hart geen moordkuil maakt, maar muziek gebruikt om een verhaal te vertellen.

 

Line-up band:

- Wouter Muller, leadzang, gitaar en mondharmonica

- Bert Kuipers, toetsen en koorzang

- René Merbis, sologitaar

- Guus Paat, dobro en lapsteelgitaar

- Johnny Rahaket, viool

- Mirjam Smink, koorzang

- Theun Supheert, drums

- Nick de Vos, basgitaar

 

- Colourful City Koor Nijmegen in ‘Linggajati’ en ‘Waringin’, o.l.v. Johnny Rahaket

- Colourful City Kinderkoor in ‘Sterren van Nevada’, o.l.v. Johnny Rahaket

 

Opname, productie en distributie:

- Silvox Studio, Coast-to-Coast

-  opname, mix en mastering: Caspar Falke

- uitvoerend producer: Bert Kuipers

- arrangementen: Bert Kuipers, Wouter Muller

 

CD-presentaties

- 27 mei, Den Haag, Tong Tong Fair (Malieveld), Bintangtheater, 17.30 uur.

- 29 mei, Hengelo, Rabotheater, 14.30 uur.

 

 

 

 

 

Teksten en muziek

 1. Bersiap (w.muller)
 2. Borobudur (w. muller)
 3. Indië-herdenking Enschede (b.boswinkel/w.muller)
 4. Linggajati (w.muller)
 5. Mijn stad (w.muller)
 6. Sterren van Nevada (w.muller)
 7. Oorlogsmonument Enschede (b.boswinkel/w.muller)
 8. Waringin (w.muller)
 9. Max (w.muller)
 10. Disini (w.muller)
 11. Awas! (w.muller)
 12. Verleden Land (w.muller)

 

Njai-liederen: (met dank aan Reggie Baay)

 1. De Concubine (e.jacobs/w.muller)
 2. De Vereerde Doode (w.walraven/w.muller)
 3. Deli-filmje (ypsilon/w.muller)
 4. Klacht van een verlaten vrouw (l.natare/w.muller)
 5. Moederleed (n. de vries en p.jörgen/w.muller)

 

Discografie Wouter Muller

Jakkes                                                 HARTVERSCHEUREND                Munich Records, 1982

Jakkes                                                 HARD GELAG                                   Munich Records, 1985

Willem Wilmink & Quasimodo       ACHTERLANGS                               Hoebelabbe, 1993

Quasimodo                                          Verboden voor Kinderen                   Silvox, 1999

Wouter Muller                                     HIER & DAAR                                   Silvox, 2000

Wouter Muller                                     INDISCH HART                                                Silvox, 2002

Willem Wilmink & Quasimodo       LOODZWARE TASSEN                   Concordia, 2005

Wouter Muller                                     GA DÓÓR/PUKUL TERUS              Silvox, 2005

Wouter Muller                                     SENANG                                              Silvox, 2008

Wouter Muller                                     VERLEDEN LAND                           Silvox, 2011

 

Over Wouter Muller:

 

“Wat Wouter Muller waardevol maakt, is dat hij vanuit een persoonlijke invalshoek algemene gevoelens weet te verwoorden. Nu eens geen bezongen ‘voorbije liefdes’ en ‘betere wereld’ maar liedjes van een bevlogen man die zijn Indisch hart op de goede plek heeft” (Twentse Courant-Tubantia).

 

 “Omlijst door een smakelijk muzikaal mengsel van rock&roll, blues en country verwoordt Muller trefzeker het verleden en heden van de Indische gemeenschap in Nederland” (Trouw).

 

“Wouter Muller kan in zijn eentje verantwoordelijk gehouden worden voor een nieuwe muziekstroming: de Neder-Indopop. Openhartig en liefdevol verwoordt hij het gevoel van velen die in Indië hun wortels hebben… Daarbij betoont hij zich een warm voorstander van de multiculturele samenleving. In dat opzicht acht ik zijn werk in een tijd als deze van buitengewoon belang” (Ernst Jansz, musicus, schrijver). 

 

Informatie & correspondentie

‘Schakels van Smaragd’ – Lijsterstraat 228, 7523 EX ENSCHEDE – 053-8503344/06-22493020. www.woutermuller.com

Lees verder…

Veel verwarring ontstaat over de term of begrip van de naam Pasar Malam die bij de redactie is binnengekomen.

 

10897239863?profile=original

 

Om dit uit de doeken doen zal toch het e.a. eerst moeten worden uitgelegd en in de geschiedenis van de pasar malam gedoken moeten worden om tot de verschillende soorten categorieën pasars te komen.  

 

De Pasar Malam vond zijn oorsprong in het voormalige Batavia (Jakarta nu) plaats. Tjali Robinson schrijver/journalist bracht deze pasar naar Nederland. De eerste pasar malam besar werd toen in de Houtrusthallen in Den Haag gegeven exact 53 jaren geleden, nu Tong Tong Fair op het Malieveld. De Pasar Malam is een ontmoetingsplaats van gelijkgestemden, later toegankelijk voor iedereen. Dit werd nog extra benadrukt door de naamsverandering van Pasar Malam Besar in Tong Tong Fair om hiermee alle groepering te bereiken.

 

Deze pasar wordt omlijst met muziek, dans, kunst & cultuur, eten en drinken.

Voor een dergelijk evenement zijn standhouders, warongs, restaurants, artiesten, en dansgroepen nodig. Vanuit het publiek ontstond de behoefte om niet alleen in Den Haag te houden maar ook plaatselijk. Kortom replica's met een stuk beduidend minder bezoekers van gemiddeld van 5000 tot 10.000,  terwijl  de Pasar Malam Besar jaarlijks door 145.000 (2008) bezoekers werd bezocht.

 

Deze pasar malam replica's nestelden zich in eerste instantie voornamelijk in de grote steden:  Den Haag, Rotterdam, Arnhem, Den Helder, Groningen, Alkmaar, Maastricht, Eindhoven, Breda, Nijmegen, Tilburg, Leeuwarden, Hengelo, Assen, en Eindhoven. Later naar kleinere plaatsen t.w. Dieren, Doetichem, Vaassen, Leek, Steenwijk, Zeewolde, Donten, Lelystad, Almere, Emmen, Stadskanaal, Emmen, Ommen etc ....

 

De laatste jaren ging de replica pasar malams over in winkelpasars die de plaats innamen van de prufferies en braderies.  Zo'n 60 winkelpasars zijn er jaarlijks te bezoeken, exclusief braderies die de naam pasar dragen.

 

Samenvattend zijn er dus vier soorten pasar malams te onderscheiden t.w.; .

 1. de oorspronkelijke Pasar Malam Besar nu Tong Tong Fair,
 2. de pasar malams gehouden in de grote steden,
 3. de pasar malams gehouden in de kleine plaatsen,
 4. en de pasar malams gehouden in de winkelcentra.

Uit het onderscheid zijn elementen als; kwaliteit, ambiance, originaliteit, en bezoekersaantallen weer verder te distilleren. Is dus ook een illussie om de pasar malams met elkaar te vergellijken. Geen 1 pasar malam staat boven de Tong Tong Fair (Pasar Malam Besar) waar alleen al ruim ander half miljoen aan exploitatiekosten wordt besteed, en waar de organisatie een jaar bezig is met de voorbereidingen.

 

Essentieel en de basis van een pasar malam als concept dat financieel gedragen wordt door de standhouders, warongs en restaurants, en later uiteraard door het publiek. Geen standhouders geen pasar malam.

 

ICM redactie hanteert voor jaarkalender de pasar malams die het dicht bij de originaliteit van de pasar malam van Tjali Robinson staan als het om de agenda van de pasar malams gaat. Dus sluit hiermee uit alle winkelpasars, en eendaagse pasar die bij verenigingen en verzorgingshuizen worden gegeven. Met als kwalificatie oneigenlijk gebruik van de naam pasar malam.  De grote vraag blijft waarom destijds de organisatie van Pasar Malam Besar dit niet als licentie heeft gerigistreerd bij het Merkenbureau te Brussel, dan had deze ook niet de naam te hoeven veranderen in Tong Tong Fair. Of was is het de bedoeling van Tjali Robinson dat er vele replica's in Nederland werden weggezet?

 

Mutaties t.o.v het overzicht  15/4-2011:

1 **Na 7/8 jaren gaat pasar malam Zeewolde gepland in augustus defintief niet door . Deze pasar komt niet meer terug.  Inmiddels wordt in Dronten dat tegen Zeewolde aanligt de 2 editie gegeven dit jaar in het grote complex van het Flevoparq op 17, 18 en 19 juni. 
2 **Pasar malam leek is verschoven naar oktober.
3 ** Pasar malam Hengelo is verzet naar oktober. 
4 ** www.eastandwestevenementen.nl onbekend  omtrent verderre planning

Er is nieuwe pasarorganisatie Time Out Events . Deze heeft inmiddels twee pasars gedraaid in Emmen en volgende week in Stadskanaal en Ommen staat er aan te komen.   Voor al het overige  zie Jaarkalender pasar malam 2011 is te vinden op  >>>> Jaarkalender pasar malam 2011 overzicht per 15/4 - 2011

Lees verder…
 Reacties op Pasar malam Zeewolde die definitief niet doorgaat!

(ICM red.)  Naar aanleiding van ICM Weekoverzicht van  29  april jl. ontving de redactie vele vragen en reacties naar aanleiding van het bericht daat na ruim 7/8 jaren deze pasar malam in Zeewolde definitief niet doorgaat, en ook niet meer terugkomt in Zeewolde.  Zoals het er nu uit ziet zal pasar malam Dronten deze traditie voortzetten voor Flevoland.

Voor de meest gestelde vragen en antwoorden hierop wordt naar www.wnproductions.nl verwezen  of mail info@wnproductions.nl , die U hier verder van informatie kan voorzien. 

Wellicht ten overvloede niet in de maand augustus, maar in de maand juni  op de 17e , en 18 e en 19e wordt er een pasar malam in Dronten gegeven die nog geen 25 km verderop van Zeewolde ligt. Deze pasar malam wordt in het complex van Flevoparq gegeven 6300 m2 (niet alleen in een hal!) 

Dit is nu 2 e keer dat pasar malam Dronten wordt gegeven in het Flevoparq.

 

Voor al het overige  en ICM Breaking News dagelijks  op www.icm-online.nl 

Lees verder…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives