Veel verwarring ontstaat over de term of begrip van de naam Pasar Malam die bij de redactie is binnengekomen.

 

10897239863?profile=original

 

Om dit uit de doeken doen zal toch het e.a. eerst moeten worden uitgelegd en in de geschiedenis van de pasar malam gedoken moeten worden om tot de verschillende soorten categorieën pasars te komen.  

 

De Pasar Malam vond zijn oorsprong in het voormalige Batavia (Jakarta nu) plaats. Tjali Robinson schrijver/journalist bracht deze pasar naar Nederland. De eerste pasar malam besar werd toen in de Houtrusthallen in Den Haag gegeven exact 53 jaren geleden, nu Tong Tong Fair op het Malieveld. De Pasar Malam is een ontmoetingsplaats van gelijkgestemden, later toegankelijk voor iedereen. Dit werd nog extra benadrukt door de naamsverandering van Pasar Malam Besar in Tong Tong Fair om hiermee alle groepering te bereiken.

 

Deze pasar wordt omlijst met muziek, dans, kunst & cultuur, eten en drinken.

Voor een dergelijk evenement zijn standhouders, warongs, restaurants, artiesten, en dansgroepen nodig. Vanuit het publiek ontstond de behoefte om niet alleen in Den Haag te houden maar ook plaatselijk. Kortom replica's met een stuk beduidend minder bezoekers van gemiddeld van 5000 tot 10.000,  terwijl  de Pasar Malam Besar jaarlijks door 145.000 (2008) bezoekers werd bezocht.

 

Deze pasar malam replica's nestelden zich in eerste instantie voornamelijk in de grote steden:  Den Haag, Rotterdam, Arnhem, Den Helder, Groningen, Alkmaar, Maastricht, Eindhoven, Breda, Nijmegen, Tilburg, Leeuwarden, Hengelo, Assen, en Eindhoven. Later naar kleinere plaatsen t.w. Dieren, Doetichem, Vaassen, Leek, Steenwijk, Zeewolde, Donten, Lelystad, Almere, Emmen, Stadskanaal, Emmen, Ommen etc ....

 

De laatste jaren ging de replica pasar malams over in winkelpasars die de plaats innamen van de prufferies en braderies.  Zo'n 60 winkelpasars zijn er jaarlijks te bezoeken, exclusief braderies die de naam pasar dragen.

 

Samenvattend zijn er dus vier soorten pasar malams te onderscheiden t.w.; .

  1. de oorspronkelijke Pasar Malam Besar nu Tong Tong Fair,
  2. de pasar malams gehouden in de grote steden,
  3. de pasar malams gehouden in de kleine plaatsen,
  4. en de pasar malams gehouden in de winkelcentra.

Uit het onderscheid zijn elementen als; kwaliteit, ambiance, originaliteit, en bezoekersaantallen weer verder te distilleren. Is dus ook een illussie om de pasar malams met elkaar te vergellijken. Geen 1 pasar malam staat boven de Tong Tong Fair (Pasar Malam Besar) waar alleen al ruim ander half miljoen aan exploitatiekosten wordt besteed, en waar de organisatie een jaar bezig is met de voorbereidingen.

 

Essentieel en de basis van een pasar malam als concept dat financieel gedragen wordt door de standhouders, warongs en restaurants, en later uiteraard door het publiek. Geen standhouders geen pasar malam.

 

ICM redactie hanteert voor jaarkalender de pasar malams die het dicht bij de originaliteit van de pasar malam van Tjali Robinson staan als het om de agenda van de pasar malams gaat. Dus sluit hiermee uit alle winkelpasars, en eendaagse pasar die bij verenigingen en verzorgingshuizen worden gegeven. Met als kwalificatie oneigenlijk gebruik van de naam pasar malam.  De grote vraag blijft waarom destijds de organisatie van Pasar Malam Besar dit niet als licentie heeft gerigistreerd bij het Merkenbureau te Brussel, dan had deze ook niet de naam te hoeven veranderen in Tong Tong Fair. Of was is het de bedoeling van Tjali Robinson dat er vele replica's in Nederland werden weggezet?

 

Mutaties t.o.v het overzicht  15/4-2011:

1 **Na 7/8 jaren gaat pasar malam Zeewolde gepland in augustus defintief niet door . Deze pasar komt niet meer terug.  Inmiddels wordt in Dronten dat tegen Zeewolde aanligt de 2 editie gegeven dit jaar in het grote complex van het Flevoparq op 17, 18 en 19 juni. 
2 **Pasar malam leek is verschoven naar oktober.
3 ** Pasar malam Hengelo is verzet naar oktober. 
4 ** www.eastandwestevenementen.nl onbekend  omtrent verderre planning

Er is nieuwe pasarorganisatie Time Out Events . Deze heeft inmiddels twee pasars gedraaid in Emmen en volgende week in Stadskanaal en Ommen staat er aan te komen.   Voor al het overige  zie Jaarkalender pasar malam 2011 is te vinden op  >>>> Jaarkalender pasar malam 2011 overzicht per 15/4 - 2011

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

Dit antwoord is verwijderd.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives