Geen media aandacht voor religieus geweld in Indonesië.

 

Geen media aandacht voor religieus geweld in Indonesië.

 

Nieuw is dit fenomeen niet, dat weinig belangstelling is vanuit de Nederlandse media voor Indonesie. Niet alleen het leger wordt op het Midden-Oosten gezet, maar de hele media. Van minuut tot minuut vindt de verslaglegging plaats in de kranten, en alle omroepen. Als niet op de radio hierover gaat dan wel in alle geëigende TV programma's. Het kan gewoon niet op.

Komt dat om in het midden oosten  de economische belangen spelen voor Nederland, en niet in Indonesië,  waar het religieus geweld nu heftig  in Indonesië op laait.

 

Een Molukken  scenario ligt daar op de loer.

Wie de Jakarta post heeft gevolgd ziet aaneensluitend aanslagen op christelijke kerken voltrekken dat zich niet alleen beperkt tot kerken, maar zich ook richt op Liberale Islam is het doelwit van aanvallen. Er werd een bom geplaatst in Komunitas Utan Kayu, een cultureel centrum dat een belangrijk ontmoetingsplaats is voor mensen die een liberale vorm van Islam aanhangen. De bom was bedoeld voor Ulil Abshar Abdalla leider het Liberale Islam Netwerk. In zijn publicaties bekritiseert hij religieuze fundamentalisten. Zo vindt hij dat niet elke Islamitische vrouw een hoofddoek hoort te dragen en vindt hij, in tegenstelling tot de algemene opinie, interreligieuze huwelijken geen probleem. 

 

In ander front vielen boze menigte militante gelovigen in Semarang drie kerken, christelijk weeshuis en christelijk ziekenhuis aan. Het geweld laaide op nadat bekend werd dat een christelijke missionaris veroordeeld werd tot 5 jaar wegens blasfemie tegen de Islam. In hun ogen was de doodstraf de enige passende straf tegen blasfemische priester.

 

Tegen deze opgelaaide ontwikkelingen zwijgt de regering, lijkt het erop.

Meest zorgwekkende van deze ontwikkelingen dat de regering geen stelling neemt, en aarzelt om deze aanslagen te veroordelen, en preventief op te treden. Hoewel de regering wel duidelijk positie inneemt nadrukkelijk tegen terrorisme. Kenmerkend in deze is de houding van president Yudhoyono op het geweld tegen Ahma-dyya-leden in West Java. Hij waarschuwde massaorganisaties die geweld propageerden te verbieden, waarop de leider van het Islamitisch Verdedigingsfront dreigde president Yudhoyono te dwingen af te treden, net als eerder in Tunesië gebeurde. Desondanks het parlement deze gezagsondermijnende reactie vond en de overheid vroeg hier hard op te treden, bleef een reactie van de regering uit tot op de dag van vandaag. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor de nog fragiele democratie in Indonesië. Wanneer fundamentalistische groepen ongestraft aanslagen kunnen plegen op kerken en instellingen en op personen van liberale Islam; is de boodschap eigenlijk dat geweld loont en oogluikend wordt toegestaan.

 

De oorsprong van deze religieuze tweedeling,

is gelegen in het feit dat in de grondwet van 1945 staat dat de Indonesische staat onder andere gebaseerd is op het "Geloof en in een God", maar ook dat elke burger het recht heeft zijn eigen geloof te belijden.

 

Bij niet adequate ingrijpen door de Indonesische regering op termijn is een herhaling van het Molukken -scenario zeer denkbaar.

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives