Geen media aandacht voor religieus geweld in Indonesië.

 

Geen media aandacht voor religieus geweld in Indonesië.

 

Nieuw is dit fenomeen niet, dat weinig belangstelling is vanuit de Nederlandse media voor Indonesie. Niet alleen het leger wordt op het Midden-Oosten gezet, maar de hele media. Van minuut tot minuut vindt de verslaglegging plaats in de kranten, en alle omroepen. Als niet op de radio hierover gaat dan wel in alle geëigende TV programma's. Het kan gewoon niet op.

Komt dat om in het midden oosten  de economische belangen spelen voor Nederland, en niet in Indonesië,  waar het religieus geweld nu heftig  in Indonesië op laait.

 

Een Molukken  scenario ligt daar op de loer.

Wie de Jakarta post heeft gevolgd ziet aaneensluitend aanslagen op christelijke kerken voltrekken dat zich niet alleen beperkt tot kerken, maar zich ook richt op Liberale Islam is het doelwit van aanvallen. Er werd een bom geplaatst in Komunitas Utan Kayu, een cultureel centrum dat een belangrijk ontmoetingsplaats is voor mensen die een liberale vorm van Islam aanhangen. De bom was bedoeld voor Ulil Abshar Abdalla leider het Liberale Islam Netwerk. In zijn publicaties bekritiseert hij religieuze fundamentalisten. Zo vindt hij dat niet elke Islamitische vrouw een hoofddoek hoort te dragen en vindt hij, in tegenstelling tot de algemene opinie, interreligieuze huwelijken geen probleem. 

 

In ander front vielen boze menigte militante gelovigen in Semarang drie kerken, christelijk weeshuis en christelijk ziekenhuis aan. Het geweld laaide op nadat bekend werd dat een christelijke missionaris veroordeeld werd tot 5 jaar wegens blasfemie tegen de Islam. In hun ogen was de doodstraf de enige passende straf tegen blasfemische priester.

 

Tegen deze opgelaaide ontwikkelingen zwijgt de regering, lijkt het erop.

Meest zorgwekkende van deze ontwikkelingen dat de regering geen stelling neemt, en aarzelt om deze aanslagen te veroordelen, en preventief op te treden. Hoewel de regering wel duidelijk positie inneemt nadrukkelijk tegen terrorisme. Kenmerkend in deze is de houding van president Yudhoyono op het geweld tegen Ahma-dyya-leden in West Java. Hij waarschuwde massaorganisaties die geweld propageerden te verbieden, waarop de leider van het Islamitisch Verdedigingsfront dreigde president Yudhoyono te dwingen af te treden, net als eerder in Tunesië gebeurde. Desondanks het parlement deze gezagsondermijnende reactie vond en de overheid vroeg hier hard op te treden, bleef een reactie van de regering uit tot op de dag van vandaag. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor de nog fragiele democratie in Indonesië. Wanneer fundamentalistische groepen ongestraft aanslagen kunnen plegen op kerken en instellingen en op personen van liberale Islam; is de boodschap eigenlijk dat geweld loont en oogluikend wordt toegestaan.

 

De oorsprong van deze religieuze tweedeling,

is gelegen in het feit dat in de grondwet van 1945 staat dat de Indonesische staat onder andere gebaseerd is op het "Geloof en in een God", maar ook dat elke burger het recht heeft zijn eigen geloof te belijden.

 

Bij niet adequate ingrijpen door de Indonesische regering op termijn is een herhaling van het Molukken -scenario zeer denkbaar.

Weergaven: 38

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.



Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 



© 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden