Levensvatbaarheid van pasar malam gewaarborgd volgens het Flevoparq concept?
Inmiddels kennen wij "hallen" die een pasar malam in eigen beheer nemen. Hier worden de organisatoren ingehuurd. Of de Partycentrums die ook een organisator inhuren, legio voorbeelden worden hiervan gekend Dan blijft over de groep pasar organisatoren die tegen de stroom in toch "zelfstandig" proberen een pasar malam te organiseren met de nodige consequenties en risico's.
Drie jaren geleden ging een sporthal in Dronten van start onder de nieuwe eigenaren met een geheel andere visie en missie. Het toverwoord is “Multifunctioneel”. Makkelijker gezegd dan gedaan, hiervoor moeten stappen worden ontwikkeld om uiteindelijk daar te komen. Dit geldt ook voor het pand die deze aanpassingen moest ondergaan, maar tegelijkertijd het team dat multifunctioneel moeten gaan opereren. Dit vereist een andere werkwijze en grote mate van flexibiliteit en juiste timing bij het nemen van de gepaste stappen.
De missie was om het multifunctioneel te maken en bewust een parq te noemen. Dit naar het voorbeeld van Frankrijk waar de Fransman graag met hele gezin zich willen ontspannen, zodat ieder lid van het gezin op deze plek zich senang voelt. Een plaats van sport activiteiten voor tennis, Squash, badminton, tafeltennis, en bowlen. Of rackectlon voor sportevenementen. Naast deze sportactiviteiten een stuk entertainment ofwel het onderdeel wat onder een Partycentrum valt. Veel al zijn de sporthallen en Partycentrum gescheiden van elkaar, waardoor doorgaans hierdoor geen doelmatige toestroom van publiek plaatsvindt of waardoor de m2 niet optimaal worden benut.
Flevoparq wist in die drie jaren in stappen te bouwen naar dit totaal concept, waar zowel particulieren als zakelijke klanten zich uiteindelijk thuis voelen. Inmiddels na drie jaren mag het team van het Flevoparq tevreden terugkijken die een vliegende start maakte in 2008 waar juist de kredietcrisis begon. Inmiddels heeft het Flevoparq Rackelton, Indische avonden, bedrijfsparty’s en een pasar malam naar het Flevoparq gehaald. Naast toornooien op het sportgebied. Dan het geluk heeft dat volop in de belanstelling staat wekelijks van Tv Flevoland Omroep met name voor de competities Squash.
Dit totaal multifunctioneel concept van Flevoparq is wel nieuw. In de meeste gevallen hebben de sporthallen en partycentrum te maken met sterk teruglopend publiek doordat de activiteiten totaal gescheiden zijn. Tegelijkertijd zien wij in pasarland dat de 1 na de andere organisator in de problemen komt. En op termijn hoeft men ook niet te rekenen dat er subsidies beschikbaar komen voor pasar malam om de te korten te dekken. Belangrijk is ook dat hallen & Partycentrum met grotere en ruimere budgetten werken dat zich direct vertaalt in alle opzichten in constructieve zin.
Moeten wij nog deze huidige koers blijven volgen wat de pasar malams aangaat?
Wel nee.
In Nederland zijn er wel ruim 350 gemeentes met hallen die leeg staan of slecht draaien. Door nu het concept van Flevoparq te implementeren bij die hallen die er om staan te springen. Hierbij de pasar malam onder vlag komt van de eigenaar van de hal, is dit een verlengstuk van de bedrijfsvoering waardoor ook een grotere budget vrijkomt die bijvoorbeeld op de balans gezet kan worden van promotie & Marketing.
Voor de huidige organisatoren wel een hele ander rol namelijk die als "implementeur of integrator " optreedt opdat later de eigenaar van de hallen in stappen geheel zelfstandig een pasar malam kan organiseren. Uiteraard zal de huidige organisator altijd nodig blijven voor hand, en span diensten en zijn beschikbare resources. Denkbaar is om de eerste keer de "organisator" samen doet met de eigenaar van de hal, en de eigenaar uiteraard de eindverantwoordelijkheid draagt. Dit uiteraard aan de hand van de reeds opgezette draaiboeken, die later worden beschikbaar gesteld.
Opmerkingen