Alle berichten (14)

Sorteer op

Te koop : Afhaal / cateringservice Toko Moetiara in centrum Harderwijk.

Vraagprijs nu 95 k met jaaromzet van 300 k

10897419283?profile=original

Toko Moetiara bestaat ruim 28 jaar, en geniet bekendheid. 

Klantenkring strekt zich niet alleen in Harderwijk, maar de klanten komen van Nunspeet, Ermelo, Zeewolde, Dronten, Hierden,  en Nijkerk  om de Sumatraanse (padangseten) keuken.  Daarnaast voor de mensen die zelf Indisch willen koken zijn alle denkbare Indische  producten te verkrijgen bij  Toko Moetiara; van tempe tot bakso ballen.

Omzet indicatie 249.009

Overname voor 110.000 (Goodwill, inventaris, voorraad )  dit is inclusief een maand begeleiding van Adrie voor  het inwerken in de Sumatraanse  (Indische)  keuken.

Waarom staat Toko Moetiara in de etalage ? 

Adrie en Jan willen met pensioen gaan.

Welke Indische ondernemer willen verder aan de toekomst  werken aan deze goed draaiende toko  om de klanten te blijven bedienen!

Info  0341 413663

Website www.tokomoetiara.nl

10897420287?profile=original

10897420890?profile=original

Toko Moetiara is gelegen in het centrum van Harderwijk en bestaat inmiddels 27 jaar. Het pand heeft een totale oppervlakte van 100m2 en is centraal gelegen in het centrum van Harderwijk aan een doorlopende winkelstraat (ook toegankelijk voor auto's). Door een groot aantal vaste klanten en de vele toeristen die elk jaar Harderwijk bezoeken is er maandelijks een stabiele omzet. De toko bestaat uit afhaal van dagelijks vers bereide gerechten en oosterse producten om zelf mee te koken (merken zoals ABC, Lee Kum Kee, De Oosterse Prins etc).

De omzet kan verhoogd worden door de flexibele openingstijden. Het is mogelijk om langer open te blijven. In Harderwijk is het vanaf heden mogelijkheden om 1x per maand op zondag open te gaan.

De kale huurprijs bedraagt €16.000 per jaar (excl btw)

Lees verder…

Staatsbezoek van Koningen Beatrix 1995 door de ogen van de Moesson. Zou Willem Alexander hier wat van hebben overgehouden?

10897422697?profile=original

Wie geabonneerd is op de Moesson zag zeer opmerkelijk artikel toen het maandblad Moesson op de mat plofte. In navolging van de overige media en sociaal media op Facebook waar ludiek het aanstaande Staatsbezoek in maart plaatsvindt, doet de Moesson ook een duitje in de zak.


De Moesson stelde historische feiten vast die ten grondslag liggen aan de betrekking tussen Nederland en de republiek,  het artikel komt met opmerkelijke feiten:

Om dit vaststellen wordt  teruggeblikt naar het bezoek toen nog kroonprins Willem –Alexander  met zijn moeder tijdens 10 daagse Staatsbezoek die een vreselijke martelgang moest ondervonden. Gelijk al ging het mis. Voordat de delegatie uit het vliegtuig stapte. Ja, doet mij gelijk al denken naar de momenten dat de president van Indonesië werd geweigerd te landen met de Garuda. Was niet het enige moment dat de presidenten bij een bezoek naar Nederland werden geweigerd om andere redenen.

Je zou juist denken goede werk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de RVD j om juist het bezoek zonder problemen voor te bereiden om in goede banen te leiden.  Een goede voorbereiding is het halve werk. Echter om vooraf bewust te plannen dat Hari Merdeka op 17 augustus te negeren of het nooit heeft bestaan die Onafhankelijkheidsdag van de republiek. Het ontkennen van omstreden 17 augustus 1945 in de ogen van Republiek  toch te ver over de grens gegaan. Bewust dus een actie om dit nadrukkelijk nogmaals de onafhankelijkheid van de republiek te ontkennen als extra bevestiging voor de geschiedschrijving. Met het gevolg de voortvloeiende 10 daagse martelgang voor Willem Alexander is niet meer dan logisch. Om te zien hoe zijn moeder werd vernederd en negeert door president Soeharto, zou nu deze traumatische ervaring bij Willem Alexander weer bovenkomen?  Komen later hierop terug.

Duitsland legt toch ook niet op 7 mei een staatsbezoek af,  hoe bedenken ze dit, het Min. BuZa en de RVD!

Zijn toch nog wraakgevoelens bij het Ministerie van Stef Blok, die in 1966 betrokken zijn geweest  bij de onderhandeling bij het Verdrag Traktaat  van Wassenaar. Soekarno toch als overwinnaar uit strijd kwam.  Alle bezittingen slechts voor 700 miljoen wist af te dwingen dat begon bij 5,4 miljard,  en  dan de betaling in 30 jaarlijke termijnen ! Niet onbelangrijk hetzelfde Ministerie geleid onder het Kabinet Drees werd vermaand om de 341.000 Nederlandse Indische Staatsburger toe te laten. Dit op straffe/sancties van de VS dat Nederland dan geen Marshalhulp van 7 miljard ontving, en krediet plafond van Nederland werd verlaagd zodat ook geen leningen kon sluiten. Soekarno duidelijk de  overwinnaar, en het Ministerie van BuZa  zit nog steeds met de erfenis namelijk claims  van 60.000

Terug naar Beatrix.

Beatrix liet zich door de schofferingen en vernederingen niet van haar à propos brengen. Tijdens het traditionele hoogte punt van elk staatsbezoek zette Beatrix de relatie tussen beide landen ter discussie dat leidde tot een verdere verslechtering van de relatie tussen beide landen. Duidelijk liet ze blijken geen hoge pet op te hebben op de corrupte – en dictatoriale regiem onder Soeharto. Die voortduren de mensenrechten schaadt. Voorts stipte ze de omstreden militaire acties aan tijdens de dekolonialisatie-oorlog in 1947-1948, dit zonder excuses aan te bieden namens de Nederlandse regering, wat dus in het verkeerde keelgat schoot bij de republiek. De verhoudingen verkoelden verder.

Juist wat het verdrag van Wassenaar beoogt dat in 1966 tussen de beide landen werd gesloten om de banden en de relaties te verstevigen, raakte deze sterk bekoeld. De periode kende opeen van de presidenten van de republiek Indonesië die werden geweigerd of niet welkom in Nederland om welke omstreden redenen ook.

 In 2005 eindelijk erkenning en Excuses.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken die het Verdrag van Traktaat onder Luns tekende, stuurde nu Ben Bot op pad, de man die op zijn blote kaki’s in de Jappenkampen liep, de juiste man en op juist moment namelijk de zestig Onafhankelijkheidsviering van Indonesië in Jakarta (voormalige Batavia). Een kantelpunt na zestig jaar in de relatie tussen beide landen, erkende Nederland aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond.

Hoe zal het nu verlopen?

ICM ziet het anders dan de Moesson.

 Beide landen worstelen om de economische groei in de stand te houden naast de infrastructurele problemen die beide landen kennen. Daarnaast zit Jakarta al vanaf 2012 met probleem dat deze 7/8 centimeters per jaar zakt, en lanceerde Jokowi het Jakarta Baru Master Plan dat verder werd uit ontwikkelt door het Ing.Bureau DenTec in Rotterdam.   Slechts delen van het masterplan  zijn gerealiseerd ,  het hoofdprobleem is nog steeds niet opgelost. Nederland hoopt te kunnen aansluiten met landen als China die alle infrastructurele projecten voor Nederland wegkaapt in de republiek., en fors investeert. Gelukkig beschikt Nederland over ASML  (Chipfabriek) en kennis van deltawerken.

De  president Jokowi  Dodo  is niet te  vergelijken met voorgaande presidenten. Ook in deze trend is Willem Alexander niet vergelijken met Beatrix, zijn moeder. Niet te vergeten president Jokowi, Maxima en Willem Alexander al eerder elkaar hebben ontmoet, en Maxima diverse keren al naar Indonesië is geweest.

Niet onbelangrijk in 2017 was Jokowi aanwezig bij het business-forum in Scheveningen dat door Hans de Boer en Lilian Ploumen werd georganiseerd. 

Is nu een hele andere tijd waar handelsverdragen alleen nog tellen ofwel een economische overname.  Daar is China hard opweg, ook in de republiek. Tegenwoordig worden economische oorlogen gevoerd met aan kop China en  Amerika, Nederland wil tot die top behoren. Die landen worden overspoeld met middelen dat ze uiteindelijk zijn overgeleverd. 

Wel vreemd dat RVD praat over het sluiten van een nieuw handelsverdrag.

Bij mij weten loopt het Verdrag Traktaat van Wassenaar dat in september 1966 werd gesloten, nog steeds, en hier  vallen de eerder genoemde zaken onder. Nog steeds wachten de 60.000 Indische Nederlandse staatsburgers die in de  periode 1947-1966 in de republiek hebben gewoond op hun compensatie voor het verlies van al hun bezittingen en tegoeden. Toch weer om uit te zoeken voor het Ministerie van Stef Blok waar die 700 miljoen oude gulden zijn gebleven.

Lees verder…

10897343093?profile=originalFIN: “Rutte: eis erkenning Bersiap van Indonesië”

 

DEN HAAG (27 februari 2020) – De Nederlandse regering moet tijdens aankomend staatsbezoek aan Indonesië aandringen op erkenning en excuses voor oorlogsmisdaden die Indonesiërs tijdens de dekolonisatieperiode begingen tegen weerloze (Indische) Nederlanders. Daartoe heeft Federatie Indische Nederlanders (FIN) minister-president Mark Rutte in een open brief opgeroepen.

 

Tot op heden is over Indonesische oorlogsmisdaden altijd gezwegen, terwijl vermeende Nederlandse oorlogsmisdaden uit dezelfde periode in het publieke debat wel breed worden uitgemeten. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot zei in 2005 dat Nederland ‘aan de verkeerde kant van de geschiedenis’ stond en Nederland bood in 2013 excuses aan voor standrechtelijke executies door Nederlandse militairen in de periode 1945-1949. Sinds de soevereiniteitsoverdracht ligt de nadruk op wat Nederland fout zou hebben gedaan. Het vormt al jaren een bron van ergernis onder Nederlanders met een familiegeschiedenis in het voormalige Nederlands-Indië, een groep die tijdens de Bersiap zwaar heeft geleden onder Indonesische terreur. Het gevoel van miskenning is, vooral onder de laatst nog levende slachtoffers en hun nabestaanden, groot.

 

Bersiap, Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”, slaat op de uiterst gewelddadige periode, die volgde op de capitulatie van Japan. Gedurende de Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 15.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden waren slachtoffer van deze racistische strijd, al is het onduidelijk hoeveel slachtoffers onder hen vielen.

 

http://www.federatie-indo.nl/20-02-27/

Lees verder…

Het trapjesdenken leeft voort

Het trapjesdenken leeft voort

Al jaren onderzoekt schrijver en documentairemaker Marion Bloem haar Indische identiteit. Inmiddels wil ze niet meer Indisch genoemd worden. ‘Er bestaat geen Indische cultuur.’


medium_marjon_bloem.jpg
Marion Bloem –‘Ik haat polarisatie, we moeten naar elkaar luisteren’

Marion Bloem (67) is het boegbeeld van de Indische cultuur, sinds in 1983 haar roman Geen gewoon Indisch meisje en haar documentaire Het land van mijn ouders verschenen, met als uitgangspunt de vraag: Wat is Indisch? Wat haar betreft had het niet zo hoeven lopen, ze had geen spreekbuis van de Indische gemeenschap hoeven zijn. ‘Het was iets buiten mezelf om en ik heb dat nooit meer kunnen veranderen.’

Het gekke was ook dat ze zowel door haar boek als de documentaire tot de slotsom kwam dat er geen Indische cultuur bestaat. ‘Er zijn zoveel verschillende Indische Nederlanders, dat ze niets gemeen hebben behalve dat minstens een van hun voorouders uit voormalig Nederlands-Indië komt’, zegt ze. Niettemin meende de spraakmakende gemeente in Nederland dat ze op zoek was naar haar Indische wortels, haar identiteit. ‘Zo’n cliché’, zegt Bloem.

Ze wil voor eens en voor altijd uit de doeken doen hoe ze zich verhoudt tot haar Indische afkomst. Dat bleek al tijdens de Anton de Kom-lezing die ze vorig jaar hield, en dezelfde thematiek behandelt ze in een non-fictieboek dat volgend jaar maart verschijnt: INDO, een persoonlijke geschiedenis over identiteit. Het schrijven eraan viel haar een tijd zwaar, de opgave die ze zich stelt is dan ook niet gemakkelijk. Ze gaat betogen dat ze zichzelf liever niet meer Indisch noemt.

Neemt ze afstand van alles wat ze van haar Indische ouders meekreeg? Zeker niet. ‘Ik heb altijd gezegd: het is rijkdom om op te groeien met meerdere culturen’, zegt ze. Dat die boodschap haar serieus is, blijkt ook uit de Blue Monday-avonden die ze sinds dit jaar organiseert in haar galerie in Amsterdam. Elke eerste maandag van de maand nodigt ze een gast uit die voor publiek komt praten over biculturaliteit. Acteur-regisseur Martin Schwab en schrijvers Abdelkader Benali en Gustaaf Peek kwamen langs, en voor 1 oktober staat de Zuid-Afrikaanse regisseur Saskia Vredeveld op het programma.

Waarom ze kritisch is over de Indische identiteit, is een heel verhaal dat zich gaandeweg openbaart tijdens een bezoek aan haar huis in Bosch en Duin, een klein plaatsje tussen Utrecht en Amersfoort. ‘Ik haat polarisatie, we moeten naar elkaar luisteren’, is een van de eerste dingen die ze zegt, terwijl ze brood smeert in de keuken. De deur naar de tuin staat open, waardoor de geur van natgeregend groen naar binnen drijft. Haar man, schrijver Ivan Wolffers, loopt in en uit.

Bloem heeft een omvangrijk oeuvre op haar naam staan, hoofdzakelijk bestaand uit romans, gedichten en reisboeken, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor haar Indische afkomst. Aan de keukentafel vertelt ze dat die identiteit voor haar altijd een dynamisch gegeven is geweest, iets wat voortdurend veranderde. Een statische identiteit vindt ze gevaarlijk. ‘De geschiedenis laat zien waartoe dat kan leiden. Daar moeten we van leren.’

Ze is bang dat die laatste variant om zich heen grijpt, ook onder de jongere Indische Nederlanders die ze nu naar hun identiteit ziet zoeken. ‘Ze doen het uit onschuld, om hun plek in de wereld te vinden, maar intussen zitten ze het koloniale Indië te idealiseren. Dat zie je vaker bij mensen die niets van dat verleden weten’, zegt ze. De Indische gemeenschap in Nederland telt bijna twee miljoen mensen en ze vermoedt dat het grootste deel de eigen geschiedenis niet kent.

Bloem is bezorgd over dit soort ontwikkelingen. Voor haar staat Nederlands-Indië voor een tijd van rangen, standen en apartheid, waardoor een menssoort ontstond voor wie ongelijkheid vanzelfsprekend of acceptabel was, zolang hij er zelf voordeel van had. Die tijd werkt door tot de dag van vandaag, zegt ze, want de geestesgesteldheid van vier eeuwen kolonialisme is niet in zeventig jaar verdwenen. ‘Dekolonisatie is een traag proces, helemaal als de gevolgen van het koloniale verleden nooit openlijk zijn besproken.’

In hun zoektocht naar identiteit idealiseren jongere Indische Neder-landers nu soms het koloniale Indië

Volgens haar komen racisme en de angst voor migranten hieruit voort. ‘We kunnen wel zeggen dat iedereen gelijk is, maar dat betekent niet dat we er ook naar handelen.’ Natuurlijk, erkent ze, hiërarchisch denken zit in ieder mens. ‘Maar in de ene samenleving is het sterker ontwikkeld dan in de andere. En het was bij uitstek een kenmerk van een koloniale samenleving. Het creëren van raciale ongelijkheid was de verdeel-en-heerspolitiek van de Nederlanders.’

Ziet ze dan helemaal geen verandering? De laatste jaren staan racisme, slavernij en de koloniale tijd toch meer dan ooit in de belangstelling? ‘We zijn wel wat opgeschoten, maar er zijn meteen tegenkrachten gekomen. Die benauwen me.’ Ze denkt aan uiterst rechts gedachtegoed, maar ook aan een boek als Tempo doeloe, een omhelzing, waarin Kester Freriks beweert dat Nederlands-Indië ook goede kanten had.

Ze vindt dat we eindelijk de feiten van de koloniale tijd onder ogen moeten zien en dat die om te beginnen op scholen en in de media bespreekbaar moeten worden. Een aantal organisaties, waaronder hetInstituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies (NIOD), doet sinds 2017 onderzoek naar extreem geweld tijdens de dekolonisatieoorlog in Indonesië, maar voor Bloem voldoet dat niet. ‘Het is veel te laat en te weinig. Het gaat niet alleen om oorlogsmisdaden, deze geschiedenis is veel complexer.’

Bloem verdiept zich al decennia in Nederlands-Indië en dat leidde ertoe dat haar beeld van het Indisch-zijn kantelde. Ze sprak uitgebreid met haar familie en vele, vele andere Indische Nederlanders, en tot haar verrassing waren haar gesprekspartners verre van zwijgzaam, zoals het cliché over hen wilde. Ze vertelden hun verhaal graag, maar werden eerder nooit gehoord. ‘Ze waren geen geboren zwijgers, ze leerden zwijgen.’

Voor de meesten begint hun geschiedenis in de zeventiende eeuw in de kazernes in de archipel, waar Europese militairen inlandse meisjes gebruikten voor huishoudelijke taken en het bevredigen van hun seksuele behoeften. Als een man het ene meisje boven het andere verkoos, mocht ze slapen op een matje onder zijn bed, dat met het oog op overstromingen op palen stond. In die kleine ruimte, tussen de palen, werden heel wat eerste generatie Indische kinderen geboren. Indo-Europeanen werden ze later genoemd, vaak afgekort tot ‘Indo’.

Dat deze praktijken lang doorgingen, blijkt uit het verhaal van Bloems grootmoeder Emma. Ze werd rond de vorige eeuwwisseling in Atjeh geboren, onder het bed van haar vader, een Pools-joodse man die zich had aangesloten bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Oma Emma vertelde Bloem dat haar Javaanse moeder een soort slaaf van haar vader was en geregeld slaag kreeg. In een gemengde relatie gold dat als de vrouw werd verstoten, of de man overleed, de kinderen naar het weeshuis moesten. Ze mochten niet in de cultuur van de moeder opgroeien.

Gaandeweg ontstonden ook buiten de kazernes seksuele betrekkingen tussen Europeanen en de oorspronkelijke bevolking. Steeds meer Nederlandse mannen trokken op met de lokale bevolking, ze liepen op blote voeten, droegen luchtige kleding en spraken Maleis. Sommige mannen stichtten een heel gezin met een inheemse vrouw. Trouwen was verboden of mocht alleen onder voorwaarden, maar er waren mannen die hun nakomelingen ook los van een huwelijk erkenden. Andere mannen deden alsof hun kinderen niet bestonden.

Toen het aantal Nederlandse vrouwen in de kolonie in de negentiende eeuw steeg, verdween de normaliteit van dit soort relaties, waardoor de term Indo-Europeaan een negatieve klank kreeg. De Nederlandse vrouwen keken op Aziatische vrouwen neer en hun kinderen van gemengde afkomst vormden een probleem. De ‘mestiezen’ waren het zichtbare bewijs dat de scheiding tussen de ‘superieure’ kolonialen en de ‘domme’ plaatselijke bevolking was doorbroken, aldus Bloem in haar Anton de Kom-lezing.

Geeft Multatuli een beeld van Nederlands-Indië? ‘In de Max Havelaar bestáát de Indo niet eens’

Wie hogerop wilde komen, moest zo Nederlands mogelijk worden. Dus was het zaak om perfect Nederlands te spreken en om die reden werd oma Emma naar een nonnenklooster gestuurd, waar ze naakt of geblinddoekt werd opgesloten als ze de taal van haar Javaanse moeder sprak. Bovendien gold: hoe witter, hoe beter. Was een baby te bruin uitgevallen, dan was er sprake van een ‘terugslag’ en slonken de kansen van de pasgeborene op een goed leven.

Bloems moeder was een dochter van Emma – zij was in het gezin het donkerste kind. Het betekende dat ze kippen leerde slachten en plukken, omdat ze later vermoedelijk geen rijke huwelijkspartner zou krijgen en dus geen bedienden. Een andere dochter van oma Emma was blond en stond na schooltijd op de tennisbaan. Bloems moeder leeft nog, ze werd onlangs negentig jaar. Toen Bloem haar vorig jaar vroeg wat het Indisch-zijn voor haar betekende, antwoordde ze ondanks haar dementie: ‘Dat je je niet hoeft te schamen omdat je Indisch bent.’

Bloem wordt fel als ze het hierover heeft. ‘Die schaamte zat er bij de Indo-Europeaan diep in. Ook al was je nog zo wit, in Nederlands-Indië leerde je dat je een bruintje was en dat je in de hel kwam. Op scholen, in weeshuizen, overal kreeg je dat te horen. Mijn oma vertelde me dat ze in het klooster soms zomaar werd geslagen, ze wist niet waarom. Ze leerde: ik ben hoe dan ook fout. Wat creëer je voor mensen?’

In haar lezing zei Bloem dat welgestelde Indo-Europeanen de vooroordelen, racistische voorkeuren en minachting voor nota bene hun eigen bevolkingsgroep van de Nederlanders overnamen. ‘Ze wilden niets met de familie in de kampong te maken hebben, luisterden niet naar krontjongmuziek, maar studeerden nocturnes van Chopin in.’ En: ‘Ambitieuze Indischen wilden liever niet met andere Indischen omgaan, en zeker niet met Indischen die tot een lagere sociale klasse behoorden.’

Zo raakten de Indo-Europeanen verdeeld. Er was ruwweg sprake van twee groepen: hoge ambtenaren en officieren behoorden tot de grote Boeng, iedereen eronder behoorde tot de kleine Boeng en vervolgens waren er nog allerlei subgroepen. Het gevolg was dat iedereen in Nederlands-Indië, van elke kleur en stand, met een ‘trapje’ in zijn hoofd leefde. ‘Je zag jezelf altijd op een trede staan, je likte naar boven en trapte naar onderen. Deed je dat niet, dan kwam je niet verder’, zegt Bloem.

Indonesië werd in 1949 onafhankelijk en rond die tijd kwamen zo’n 330.000 Indo-Europeanen naar Nederland, die voortaan Indische Nederlanders heetten of nog steeds ‘Indo’s’. Bloems ouders voeren in december 1950 de Rotterdamse haven binnen en zagen tot hun verbazing dat witte werknemers het zware werk deden. ‘Blanke koelies’, zoiets hadden ze nog nooit gezien.

Al snel bleek dat hier geen plaats was voor hun verhaal. De Tweede Wereldoorlog was net afgelopen en Nederland was druk met de wederopbouw. Los daarvan was het geen tijd waarin lastige zaken openlijk werden besproken. De moord op ruim honderdduizend joodse Nederlanders was nauwelijks een onderwerp, laat staan dat wat in een verre, verloren gegane kolonie was gebeurd.

Dit was de basis van het grote Indische verdriet: de Indische Nederlanders hadden in de kolonie hun best gedaan zo Nederlands mogelijk te worden, maar in Nederland bleek nauwelijks iemand van hun bestaan te weten. In 1983 zou Bloems vader in een interview vertellen hoe hij begin jaren vijftig voortdurend pijnlijke vragen kreeg over waar hij vandaan kwam en wat hij in Nederland kwam doen. ‘Je bent niet Nederlands, je bent Chinees’, kreeg hij te horen. Indische Nederlanders voelden zich vaak als oud vuil op straat gezet.

Max Havelaar

Tja, wat kwamen Bloems ouders in Nederland doen? Zoals zoveel Indische mannen had haar vader jarenlang voor de Nederlanders gevochten. Op zijn zestiende dwong zijn Nederlandse stiefvader hem te tekenen voor het KNIL en om die reden namen de Japanse bezetters hem tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangen. In 1944 werd hij met meer dan zevenduizend mensen op het schip de Junyo Maru gepropt, dat hen van Java naar Sumatra moest brengen. Vlak bij Sumatra, op 18 september, torpedeerden de Britten de boot, waarna bijna zesduizend opvarenden verdronken. Bloems vader overleefde door in zee twaalf uur lang aan een stuk hout te hangen.

Op Sumatra werkte hij aan de Pakanbaroe-spoorweg, waarbij 26.000 mensen door geweld en uitputting omkwamen. In het interview uit 1983 wilde Bloems vader nog steeds niet praten over de verschrikkingen die hij meemaakte. Na de oorlog ontmoette hij in toenmalig Batavia een Indisch meisje dat later zijn vrouw zou worden en nog later de moeder van Marion Bloem. Het meisje had de oorlog doorgebracht in een jappenkamp, waar ze harde klappen had gekregen omdat ze weigerde te buigen voor de Japanners.

Na de oorlog maakten Bloems ouders de vrijheidsstrijd van Indonesië mee, en de bloedige reactie daarop van Nederland, dat weigerde zijn kolonie op te geven. Bloems vader zat bij het KNILen stond daarmee aan de kant van de Nederlanders, tegenover de vrijheidsstrijders. Toen Indonesië zich in 1949 eindelijk uit de Nederlandse greep had bevrijd, kozen veel Indische Nederlanders voor vertrek naar Nederland, omdat ze hun leven niet zeker waren. Ze werden gezien als heulers met de vijand.

Bloems vader had nog wel willen blijven, maar met het oog op de toekomst van hun kinderen koos haar moeder voor Nederland. Net als de meeste andere Indische Nederlanders kwamen ze hier terecht in een reeks tijdelijke onderkomens. Bloems ouders trokken in tweeënhalf jaar langs zeven pensions. Haar ouders zaten in 1952 nog steeds in een pension toen zij in een kraamkliniek in Arnhem werd geboren.

Het Indische verdriet werd Marion Bloem ‘met de rijstlepel’ ingegoten. Ze merkte dat haar ouders’ ervaringen ook jaren na hun aankomst in Nederland niet werden erkend. Ze moesten blijven uitleggen waar ze vandaan kwamen en wat ze in Nederland deden. Het gevolg was dat ze zich hier nooit echt thuis voelden, wat gold voor een groot deel van de eerste generatie Indische Nederlanders. Maar er was ook geen land waarnaar ze terug konden.

Al op de middelbare school merkte Bloem dat de meeste Nederlanders de waarheid over het koloniale verleden niet kenden. Ze kreeg te horen dat de boeken van Multatuli en Hella Haasse een beeld gaven van Nederlands-Indië, maar zelf herkende ze zich er totaal niet in. ‘In de Max Havelaar bestáát de Indo niet eens’, zegt ze.

Indische Nederlanders van de tweede generatie waren over het algemeen al even onwetend over het koloniale verleden – sommigen omdat ze zich afsloten voor het leed van hun ouders en nooit vragen stelden. Dat Bloem zich er vanaf de jaren tachtig als schrijver en documentairemaker wel in verdiepte, kwam door haar studie psychologie en haar man Ivan die haar liet inzien dat ze een uniek verhaal te vertellen had.

Meteen stuitte ze op weerstand. Mogelijke subsidieverstrekkers voor haar documentaire Het land van mijn ouders zeiden tegen haar: ‘Waarom wil je dit toch allemaal oprakelen?’ Het manuscript van Geen gewoon Indisch meisje was volgens een uitgever pas interessant voor publicatie als ze het wat nostalgischer maakte. Ook uit de Indische gemeenschap kwamen kritische geluiden. ‘Ach ja, ook veel kinnesinne’, zegt Bloem.

In wezen is er volgens haar nooit iets veranderd. De meeste Nederlanders weten amper iets over de achtergrond van Indische Nederlanders. Wie er op 15 augustus worden herdacht; ze hebben geen idee (de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië). Het gebrek aan erkenning leidde ertoe dat sommige Indische Nederlanders jaloers waren op de behandeling van latere nieuwkomers. Die werden niet in pensions weggestopt en voor hun problemen bestonden subsidies.

Intussen leeft het ‘trapjesdenken’ voort, aldus Bloem, evengoed onder Indische Nederlanders. Voor dat laatste verwijst ze naar ‘politici die zich op de rechterflank bewegen’ – ze wil liever geen namen noemen en benadrukt dat ook veel Indo’s in de politiek aan de linkerkant en in het midden zitten. Niettemin: Baudet en Wilders hebben een Indische achtergrond, dat is algemeen bekend. ‘Ik heb medelijden met ze’, is alles wat ze over hen kwijt wil, ‘omdat ze zoveel behoefte hebben zichzelf te bewijzen over de ruggen van hele bevolkingsgroepen heen. Ik wil ze niet meer eer geven. Het is al erg genoeg dat ik niet om hun namen heen kan.’

Er bestaat geen Indische cultuur, zei ze jaren geleden al, er zijn alleen overblijfselen van een tijdperk waarin racisme, grove ongelijkheid en onrechtvaardigheid normaal waren. Waarom zou ze zichzelf nog Indisch noemen? Ze koestert alleen het goede dat ze van haar ouders heeft meegekregen: de levensvreugde, de muziek, de danslust, het samen eten, de familieband. ‘Maar of dat typisch Indisch is weet ik niet. Ik heb het bij meer mensen gezien die moesten overleven in een nieuw land. Het zit in veel culturen. Laten we daarvoor openstaan.’


Het publieke debat is verhard en gaat steeds sterker om loyaliteit aan gelijkgestemden. In de serie Voorbij het eigen gelijk kwamen mensen aan het woord die zich met liefde buiten de eigen groep wagen

Lees verder…

Persbericht, 22 februari tot en met 1 maart Pasar Color Festival - Istimewa-Events

10897419056?profile=original

Van 22 februari tot en met 1 maart staat Hal 5 van de Huishoudbeurs in Amsterdam RAI in het teken van cultuur. Tijdens deze zesde editie van het Pasar Colours Festival kan de bezoeker van de Huishoudbeurs kennis maken met uiteenlopende culturen. Gedurende dit 9-daagse festival is er volop entertainment aanwezig op het podium.

10897419079?profile=original10897419486?profile=original

Daarnaast zijn er bij ruim 90 stands producten uit onder andere Azië, Afrika en Zuid-Amerika te koop. Op de foodmarkt kunnen bezoekers van authentieke gerechten genieten uit deze continenten.

Voor detail info & Programma klik op https://icmonline.ning.com/profiles/blogs/pasar-colours-festival-op-de-huishoudbeurs-22-februari-tot-en-met

Met vriendelijke groet, 

 

Sabrina van der Meer

Istimewa Events

06-42167690

Werkdagen: ma-di-do-vrij

 

Website | Facebook | Instagram

Vaartweg 22, 3131 HT Vlaardingen

Lees verder…

PASAR MALAMS 2020

10897239863?profile=original


10897248284?profile=original

10897248693?profile=original10897402658?profile=original

 

Pasar Colours Festival op de Huishoudbeurs - Istimewa Events

Locatie Hal 5 van de Huishoudbeurs in de RAI Amsterdam Entree Gebruik entree K. Het Pasar Colours Festival ligt direct achter hal 1. Als u met de trein reist is dit de …

Pasar Malam Rijswijk - 7 & 8 maart 2020 in De Broodfabriek ...

Helaas heeft ons het bericht bereikt dat Bersama aankomende editie niet kan komen optreden bij Pasar Malam Rijswijk. Hieronder het bericht wat wij aan u mogen mededelen: Na 8 jaar heeft Nino Latuny, oprichter en bandleider van Bersama in juli besloten om de stekker uit Bersama te trekken.

Pasar Malam Istimewa XL Zwolle - Istimewa Events

IJsselhallen Zwolle. Adres Rieteweg 4, 8011 AB Zwolle. Datum 13 t/m 15 maart 2020. Openingstijden Vrijdag: 13:00 – 23:00 uur. Zaterdag: 12:00 – 22:00 uur

Pasar Malam Stellar Enschede Tickets, woe, 11 mrt. 2020 om ...

www.eventbrite.nl › ... › Festivals in Eten en drinken in Enschede
Eventbrite - Stellar Events presenteert Pasar Malam Stellar Enschede - Woensdag 11 maart 2020 in Expo Twente, Enschede, Overste. Bekijk informatie over ...

 10897404680?profile=original


Istimewa Agenda 2020

 

Pasar Colours Festival op de Huishoudbeurs
22 februari t/m 1 maart
RAI Amsterdam

Pasar Malam Istimewa XL Zwolle
13 t/m 15 maart
IJsselhallen

Pasar Malam Istimewa XL in Rotterdam Ahoy
11 t/m 13 april (Paasweekend)
Rotterdam Ahoy

Pasar Malam Istimewa Gorinchem
7 t/m 10 mei
Groenmarkt / Grote Kerk
Gratis toegang

Pasar Malam Istimewa XL Assen
15 t/m 17 mei
Expo (TT-Hall)

Pasar Malam Istimewa Zeist
26 t/m 28 juni.
Dijnselburg Zeist

Big Rivers Festival
Food, Festivalmarkt, Foodtruck Festival & New Orleans Stage
17 t/m 19 juli
Dordrecht

Pasar Malam Istimewa Steenwijk
22 t/m 26 juli
Steenwijk centrum
Gratis toegang

Pasar Malam Istimewa Dordrecht
2 t/m 5 augustus
Statenplein en Sarisgang
Gratis toegang

Pasar Malam Istimewa in de Kasteeltuinen
19 t/m 23 augustus
Landgoed Kasteel Geldrop / Eindhoven

Pasar Malam Istimewa XL Goes
4 t/m 6 september
Zeelandhallen

Pasar Malam Istimewa XL Den Bosch
18 t/m 20 september
Brabanthallen

Pasar Malam Istimewa Alphen aan den Rijn
8 t/m 11 oktober
Winkelcentrum de Ridderhof
Gratis toegang

Pasar Malam in de Bush
onder voorbehoud in 2021

Agenda Pasar Stellar.

10897420669?profile=original
10897420857?profile=original
10897421254?profile=original

Pasar Malam Rijswijk - 7 & 8 maart 2020 in De Broodfabriek ...

Helaas heeft ons het bericht bereikt dat Bersama aankomende editie niet kan komen optreden bij Pasar Malam Rijswijk. Hieronder het bericht wat wij aan u mogen mededelen: Na 8 jaar heeft Nino Latuny, oprichter en bandleider van Bersama in juli besloten om de stekker uit Bersama te trekken.

10897419694?profile=original

Lees verder…

Succevolle Business Brandal  (BB).

Succevolle Business Brandal  (BB).

10897418890?profile=original

10897419465?profile=original

Succevolle Business Brandal  (BB).

De gehouden Business Brandal voor ondernemers met een Indische empathie is boven verwachting geslaagd. 

Doel om je Indisch - netwerk te creëren juist specifiek gericht op de sterke betrokkenheid op de Indische ontwikkeling van de huidige Indische samenleving.  Niet te verbazen dat de lancering van Bandoeng 22 crowdaboutnow een podium kreeg van Mark Laagewaard, en met als case het Project Pandan Liqueur van de Marc Pieplenbosch.

Al eerder succesvol met Sayah ofwel spekkoek likeur, een oud recept van zijn oma.  Marc (niet met de K) wist in 4 weken tijd het streefbedrag maar liefst 150% te bereiken.  Ik ken Marc Pieplenbosch als zeer actieve verkopen op de Pasar Malam, hij zorgt wel dat iedere bezoeker van de pasar met een fles Sayah naar huis gaat, dit is bij zijn collega standhouders hinderlijk opgevallen met zijn succes: "iedere keer hetzelfde verhaal vertellen, is recept van mijn oma" , en wie kent spekkoek niet. Helaas buiten Nederland kent men geen spekkoek, maar wel "Pandan."

De deelnemers van Business Brandal waren laaiend enthousiast, dat die avond vier nieuw crowdfounding-voorstellen werden gelanceerd.

BB wist een sfeer te creëren dusdanig dat een ieder met elkaar in gesprek ging.   Zo ging Chantal over tot de uitwisseling van onze boeken!Ik raakte  in gesprek met Rex en Peter, en bleek dat wij met Zuiderkruis naar Nederland gingen, de bersiapkinderen.

10897419656?profile=original

Het eten en service waren perfect, ik zie graag de volgende BB netwerk bijeenkomst tegemoet. Alleen wat wordt dan het thema, misschien mijn boek dat reeds voor bedrijven is uitgebracht ? Gaat om methodieken, concepten en praktijkvoorbeelden. Wie zal het zeggen ….

Bestuur BB  bestaat uit voorzitter Sylvia Elders, Secretaris Rex Franszen en  Penningmeester Peter van Ommen.

10897419673?profile=original

 

Meer info vindt U op https://www.businessbrandal.nl/    Thema Crowdfounding op https://crowdaboutnow.nl/  en praktijkvoorbeeld op https://www.sayah.nl/

 

 

Lees verder…

Rijk wil iets doen voor Indische Nederlanders

Rijk wil iets doen voor Indische Nederlanders

mainImage

De Indische gemeenschap kan wegens de 75e verjaardag van de bevrijding mogelijk rekenen op een gebaar van het kabinet. Staatssecretaris Paul Blokhuis bekijkt "wat het kabinet extra zou kunnen betekenen voor de Indische gemeenschap", schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris beseft heel goed "dat er nog steeds teleurstelling en verdriet bestaat" bij veel Indische Nederlanders. Hij zoekt naar een manier om hen tegemoet te komen en wil daarvoor zo mogelijk de bestaande subsidieregeling voor deze gemeenschap aangrijpen. Daarvan worden bijvoorbeeld lesmateriaal en culturele evenementen betaald.

Blokhuis gaat met vertegenwoordigers van de Indische Nederlanders praten over hun wensen. In de Kamer gaan steeds meer stemmen op voor een nieuwe geste of een onafhankelijk onderzoek naar wat Nederland deze gemeenschap misschien nog schuldig is.

ICM Redactie.

Beste Ellen dank voor het insturen naar de redactie ICM.
Ik heb de onderstaande  reactie neergelegd bij AD. De inhoud spreekt voor zich. Overigens is wel toevallig dat ze opeens een Gebaar maken voor het Staatsbezoek naar de Republiek.  In mijn persverklaring aan Jokowi destijds heb ik ook de behandeling van de Nederlandse Indische burgers geschetst, en ook aangegrepen dat  de compensatie nog steeds niet is uitbetaald.  

In de bijlage vragen aan Paul Blokhuis, die zijn raak zou Halbe Zijlstra uitschreeuwen.  


Ferry Schwab reactie AD Dagblad
Namens de lezers en abonnees van ICM, en 20.000 ondertekenaars van petitie traktaat van Wassenaar, spreek dus en niet namens de Indische gemeenschap (2 miljoen). 

In een gesprek met dhr. F.D van Directie Maatschappelijke Ondersteuning (DMO) van VWS heb ik nadrukkelijk dringend een beroep gedaan om NU meer te doen voor de generatie bersiap en de NL. Burgers in het voormalige Indie, die onder het traktaat van Wassenaar vallen. 

Juist deze groep heeft veel in huidige Indische samenleving initiatieven ontplooit. Denk aan allerlei soorten  Indische Culturele evenementen, schrijvers, producenten van Video-reportages, of de 60 pasar malams. Kortom alles wat te maken heeft om nadrukkelijk de Indisch Cultuurerfgoed in leven te houden en te verbinden met de huidige generatie.
Juist bersiap-generatie die te leiden heeft van de bersiap, en thuis ook nog vreselijke bersiap incidenten ondergingen  mee maakten.. Desondanks toch altijd hun ouders steunden. Waar is de die Overheid voor deze groep ?

Na het gesprek heeft dhr F.D.  werd voorgesteld om met  schriftelijke vragen te komen, waren er ruim 15 vragen gesteld om de ogen van Paul Blokhuis te openen (dat oorlogslachtoffers alles hebben gehad). Waarom alleen de backpay, die inmiddels door de vz. IP is akkoord bevonden.  
Mijn bescheiden mening is dat het achterstallige salaris thuis hoort bij het Ministerie van Defensie. Gewoon een geschil werkgever / werknemer.
 
Het gros van mijn achterban, ergeren zich blauw, dat te pas en te onpas  namens Indische Gemeenschap wordt gesproken  en politieke zaak van wordt gemaakt  (te denken dat om handje vol mensen nu gaat).
Wordt tijd dat nu een podium wordt gegeven aan de bersiap kinderen (dus mijn generatie) die de ouders thuis steunden, en een forse bijdrage leveren aan de huidige Indische Gemeenschap. Ruim 1 miljoen zijn direct betrokken bij de evenementen zoals de pasars.

Wilt U weten wat de 15 vragen zijn die voorgelegd zijn aan Paul Blokhuis mail mij op schwab@icm-online.nl.
Lees verder…

ICM met twee stands aanwezig op Pasar Malam Rijswijk.

10897419694?profile=original

10897234678?profile=originalÓp deze pasar heeft ICM twee informatie-stands ingezet ten behoeve van de ondersteuning van traktaat van Wassenaar.

Diegenen die nog nooit van dit verdrag hebben gehoord dat tussen de republiek Indonesie en Nederland is gesloten kunnen de vragen stellen.  Diegenen die de petitie hebben getekend en met vragen zitten of ze wel of niet in aanmerking komen.    Vragen wat houdt de inschrijving in als deelnemer  van ACTW-66 als cliamorganisatie.

Om alle vragen  te tackelen is hiervoor het rapport traktaat van Wassenaar opgesteld dat door uitgever Calbona in boekvorm is uit gegeven onder het ISBN: 978-94-92575-18-0 

'

10897419897?profile=original

MAAR EERST NOG VAN 22 februari tot 1 maart 

10897420474?profile=original

Lees verder…

UIT ICM ARCHIEF  VIDEO REPORTAGE - Werkbezoek president Joko Widodo van rep. Indonesia aan Nederland.

10897411473?profile=original

ICM VIDEO - KANAAL UIT HET ARCHIEF

u zag Video reportage van het bezoek van Jokowi aan Nederland.

Kurhaus was vol met ondernemers om een graantje mee te pikken. Vreemd genoeg ontbrak de hele Nederlandse Media, dat ICM als Indisch krant een video verslag van maakte. Voila,  na het werkbezoek van Jokowi gaat de Nederlandse handelsdelegatie in maart aanstaande met Willem Alexander en Maxima naar de republiek .

Dit hebben beide landen reeds afgesproken, die afspraak maakte ze in 1966, en deze afspraken werden uiteindelijk in het verdrag van Traktaat van wassenaar september 1966 vastgelegd en geratificeerd, en mede in het document brochure  "To Forget of a promise for the Future " ludiek gepubliceerd.  Toch, mooi en misschien wel het juiste moment. Jakarta die met verzakkingen heeft te maken, daardoor nog verder onder zeespiegel komt, waar uiteindelijk het Jacarta Baru Masterplan werd geboren. Voor Nederland vele mogelijkheden om zich  economisch versterken en voor de republiek eindelijk een einde aan deze problematiek van zijn hoofdstad (nog). 

 

Nu nog de volgende stap als onderdeel van het Verdrag;  De  burgers die ongewild verzeild zijn  geraakt in de ruzies tussen Soekarno en Drees. Soekarno zat met probleem opgezadeld van de 500.000 burgers (Nederlandse Indische). Want Drees wilde ze niet in Nederland toelaten, laat staan ook maar 1 cent te betalen ! Op Soekarno werd druk uitgeoefend door de Indonesische bevolking, die moesten die Hollandse adjins, niet. Dat Soekarno en Hatta de hulp inriep van de VS. Onder economische dreiging van de VS, werd Drees (kabinet)  gedwongen zijn eigen burgers toe te laten tot Nederland.  Soekarno betaalde Nederland om deze gedupeerde burgers te compenseren,

De 689 miljoen dat nog steeds dient te worden uitbetaald aan de NL - Staatsburgers( 60.000) die periode 1947 - 1966 de republiek werden uitgezet, en al hun bezittingen / banktegoeden hebben achtergelaten. 

OM DE VIDEO - REPORTAGE TE ZIEN KLIK OP DE FOTO of  de link.

Werkbezoek president Joko Widodo van rep. Indonesia aan Nederland.

Lees verder…

Nabestaanden van slachtoffers van Nederlands militair geweld in Indonesië verzetten zich tegen het Nederlandse staatsbezoek aan dat land volgende maand. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn wat hen betreft niet welkom zolang Nederland niet juridisch erkent dat Indonesië op 17 augustus 1945 onafhankelijk werd.

Dat staat in een brief van vijf nabestaanden en erfgenamen van slachtoffers van de Nederlandse militaire acties in Indonesië in de periode 1945-1949. De brief is gericht aan de koning en gestuurd aan de Nederlandse ambassade in Jakarta en de Indonesische president Joko Widodo.

Ook eisen ze dat de koning excuses aanbiedt voor mensenrechtenschendingen die door Nederland in Indonesië zijn gepleegd en een "onmiddellijke en rechtvaardige afrekening van de schadevergoeding aan de slachtoffers."

Verschil van vier jaar

De Nederlandse kolonie Nederland-Indië werd in de Tweede Wereldoorlog door Japan bezet. Twee dagen na de Japanse capitulatie riep de Indonesische onafhankelijkheidsstrijder Soekarno de onafhankelijkheid uit. Dat was op 17 augustus 1945.

Nederland probeerde met veel militair geweld het gezag in de voormalige kolonie te herstellen, maar moest dat vier jaar later onder grote internationale druk opgeven. Op 27 december 1949 droeg het de soevereiniteit over aan de regering van Soekarno. Dat geldt tot de dag van vandaag als de dag dat Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië erkende.

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot zei in 2005 wel dat Nederland de onafhankelijkheidsdatum van 17 augustus 1945 "politiek en moreel accepteert". Ook betuigde hij spijt voor het leed dat Nederland Indonesiërs in de periode 1945-1949 heeft aangedaan, toen het zijn gezag met militaire middelen probeerde te herstellen. Nederland bevond zich "aan de verkeerde kant van de geschiedenis", zei Bot.

Schadevergoeding

De opstellers van de brief aan de koning worden gesteund door het Comité Nederlandse Ereschulden. Dat zet zich in voor een schadevergoeding voor de nabestaanden en erfgenamen van slachtoffers van mensenrechtenschendingen door Nederlandse militairen.

Als Nederland de datum van 17 augustus 1945 erkent, zal het een grote schadevergoeding moeten betalen, omdat het dan erkent dat het tussen 1945 en 1949 een soevereine staat heeft aangevallen", zegt voorzitter Jeffry Pondaag.

Of Pondaag gelijk heeft is de vraag. Volkenrechtelijk gezien is een land pas onafhankelijk als dat ook door anderen landen wordt erkend. In het geval van Indonesië hebben de meeste landen en ook de VN dat pas in 1949 gedaan.

Diepgaand onderzoek

Het kabinet besloot in 2016 om een diepgaand onderzoek in te stellen naar het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

Aanleiding voor dat besluit was het boek De Brandende kampongs van Generaal Spoor van historicus Rémy Limpach. Hij toonde aan dat de Nederlandse krijgsmacht zich te buiten was gegaan aan structureel massaal geweld tegen de bevolking. Naar aanleiding daarvan heeft Nederland een vervolgonderzoek ingesteld. De nabestaanden hebben daar geen vertrouwen in.

Lees verder…

10897417701?profile=originalDe intenties van Staatsbezoek Indonesië, heeft deze niet betrekking op het verdrag traktaat van Wassenaar 1966 dat tussen de beide landen werd gesloten, en nog steeds loopt?

Nieuwsbericht  RVD | 03-12-2019 | 11:00

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Joko Widodo een staatsbezoek aan de Republiek Indonesië. Het bezoek vindt plaats in de week van 9 maart.

Het staatsbezoek is een bevestiging van de brede en hechte relatie tussen beide landen en staat in het teken van toekomstgerichte samenwerking op het gebied van landbouw, gezondheid, maritieme industrie en kustbescherming, circulaire economie en watertechnologie. Ook wordt aandacht besteed aan natuurbehoud, wetenschap, cultuur en de vele banden die, onder meer op basis van het gedeelde verleden, bestaan tussen Indonesiërs en Nederlanders.
De Koning en Koningin worden bij hun bezoek begeleid door minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en minister Bruins voor Medische Zorg en Sport leiden gelijktijdig een brede handelsmissie naar Indonesië om het potentieel voor economische samenwerking te benutten

Het bovenstaande bevestigt de voorlichtingsdienst met bericht RVD, nr. 293

.

Slaan wij de brochure op van Min. BuZa “To forget of a promise for The Future” , evaluatie rond de ontwikkelingen van het traktaat, worden dezelfde teksten gebezigd nu anno 2020. Kort samengevat intensivering van de banden, steun bij de economische ontwikkelingen, en steun bij de conjunctuur van Indonesië.

Dit verdrag werd in september 1966 gesloten en door beide landen geratificeerd na een moeizaam onderhandelingsproces. Het was president Soeharto  die de knoop uiteindelijk doorhakte. Het verdrag houdt in een compensatie voor de burgers die daar woonden de periode 1947 – 1966 voor het verlies van al hun bezittingen en tegoeden door de nationalisatie. Republiek Indonesië betaalde 689 miljoen waarvan 36 miljoen aan voorschotten afgaat aan Ministerie van Stef Blok.

Nimmer zijn de gelden bij de gedupeerde Nederlandse burgers terecht gekomen, sterker nog nimmer zijn deze op de hoogte gebracht van het bestaan van dit verdrag, zodoende ook hun claim niet konden indienen.

Het bedrag van  689 miljoen heeft percentage van 0,05 % op de begroting van 1966 zijnde 22.709 miljard destijds. Betekent anno 2020 0,05% over 300 miljard, nu een waarde vertegenwoordigd van 15 miljard, waar ongeveer 60.000 burgers uit de republiek recht op hebben. 

Vragen die openstaan, waarom worden nieuwe handelsakkoorden gesloten als deze al onder het verdrag van Wassenaar 1966 lopen of vallen. Immers dat verdrag loopt nog. Wanneer maak de Overheid bekend van bestaan van dit verdrag, wanneer worden de gelden uitbetaald dat nu opgelopen is tot 15 miljard.

De redactie van ICM bracht in 2017 persoonlijk de president Jokowi Dodo hiervan op de hoogte, bij de overhandiging van ICM persbericht.

Lees verder…

I C M  V I D E O - K A N A A L

Naast de krant vindt de redactie van ICM van essentieel belang om alles op Video vast te leggen

10897418081?profile=original

https://www.youtube.com/user/multiICM/videos

Naast de krant vindt de redactie van ICM van essentieel belang  reeds bij de startup om alles op Video vast te leggen voor het ICM Video - Kanaal, en daar is ICM in geslaagd.

De video's zijn te zien op :

-  www.icm-online.nl onder de rubriek video's.

=  Op Youtube het kanaal MULTIICM link https://www.youtube.com/user/multiICM/videos,

-  en sinds kort op Facebookgroepen o.a, ICM (Indische Internetkrant, Indo Groep, Indische Nederlanders en Overige groepen)

Na een proefperiode op Facebook werd besloten om definitief over te gaan tot een  dagelijkse uitzending van 2 tot 4 uren, en dat zonder subsidies zoals bij de Omroepen !

Thans zijn wij nu bezig om alles over te zetten naar Facebookgroepen,

vooraf zullen van uit de masters (originele bronnen)  deze  eerst bewerkt moeten worden,  om vervolgens naar Facebook te worden geupload.  Sinds bestaan van ICM 20 jaar geleden werden naast de verslagging van de Indische Krant, ook op video vastgelegd (dure hobby), zonder enige vorm van subsidie.

Waarom op Facebook?

Met belangrijk argument  dat op Facebook over de 100.000 leden  groeiend is. De specifieke functionaliteiten van Facebook o.a. de Video - streaming naar alle leden stuurt. Nog mooier wordt het Online samen bekijken van Video-streaming met de welbekende Videoparty.  Nu al worden kijkcijfers op Facebook ten opzichte van YouTube ver over troffen, dat nu uitzendingen van 2 uur tot 4 uur per dag op de Facebookgroepen plaatsvinden.

Actualiteiten

Naast de reeds bestaande beelden, worden ook reportage ingezet van Jim van Veen,  ICM team en overige partijen om de zaken actueel te houden,. 

Redactie ICM.
Wat wij van U vragen wordt nu abonnee van ICM om dit dure project voor te zetten voor slechts 4 euro in de maand.
Schrijf u vandaag nog in als abonnee https://icmonline.ning.com/main/authorization/signUp?

Lees verder…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives