De intenties van Staatsbezoek Indonesië, heeft deze niet betrekking op het verdrag traktaat van Wassenaar 1966 dat tussen de beide landen werd gesloten, en nog steeds loopt?
Nieuwsbericht RVD | 03-12-2019 | 11:00
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Joko Widodo een staatsbezoek aan de Republiek Indonesië. Het bezoek vindt plaats in de week van 9 maart.
Het staatsbezoek is een bevestiging van de brede en hechte relatie tussen beide landen en staat in het teken van toekomstgerichte samenwerking op het gebied van landbouw, gezondheid, maritieme industrie en kustbescherming, circulaire economie en watertechnologie. Ook wordt aandacht besteed aan natuurbehoud, wetenschap, cultuur en de vele banden die, onder meer op basis van het gedeelde verleden, bestaan tussen Indonesiërs en Nederlanders.
De Koning en Koningin worden bij hun bezoek begeleid door minister Blok van Buitenlandse Zaken.
Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en minister Bruins voor Medische Zorg en Sport leiden gelijktijdig een brede handelsmissie naar Indonesië om het potentieel voor economische samenwerking te benutten
Het bovenstaande bevestigt de voorlichtingsdienst met bericht RVD, nr. 293
.
Slaan wij de brochure op van Min. BuZa “To forget of a promise for The Future” , evaluatie rond de ontwikkelingen van het traktaat, worden dezelfde teksten gebezigd nu anno 2020. Kort samengevat intensivering van de banden, steun bij de economische ontwikkelingen, en steun bij de conjunctuur van Indonesië.
Dit verdrag werd in september 1966 gesloten en door beide landen geratificeerd na een moeizaam onderhandelingsproces. Het was president Soeharto die de knoop uiteindelijk doorhakte. Het verdrag houdt in een compensatie voor de burgers die daar woonden de periode 1947 – 1966 voor het verlies van al hun bezittingen en tegoeden door de nationalisatie. Republiek Indonesië betaalde 689 miljoen waarvan 36 miljoen aan voorschotten afgaat aan Ministerie van Stef Blok.
Nimmer zijn de gelden bij de gedupeerde Nederlandse burgers terecht gekomen, sterker nog nimmer zijn deze op de hoogte gebracht van het bestaan van dit verdrag, zodoende ook hun claim niet konden indienen.
Het bedrag van 689 miljoen heeft percentage van 0,05 % op de begroting van 1966 zijnde 22.709 miljard destijds. Betekent anno 2020 0,05% over 300 miljard, nu een waarde vertegenwoordigd van 15 miljard, waar ongeveer 60.000 burgers uit de republiek recht op hebben.
Vragen die openstaan, waarom worden nieuwe handelsakkoorden gesloten als deze al onder het verdrag van Wassenaar 1966 lopen of vallen. Immers dat verdrag loopt nog. Wanneer maak de Overheid bekend van bestaan van dit verdrag, wanneer worden de gelden uitbetaald dat nu opgelopen is tot 15 miljard.
De redactie van ICM bracht in 2017 persoonlijk de president Jokowi Dodo hiervan op de hoogte, bij de overhandiging van ICM persbericht.
Opmerkingen