Staatsbezoek van Koningen Beatrix 1995 door de ogen van de Moesson. Zou Willem Alexander hier wat van hebben overgehouden?
Wie geabonneerd is op de Moesson zag zeer opmerkelijk artikel toen het maandblad Moesson op de mat plofte. In navolging van de overige media en sociaal media op Facebook waar ludiek het aanstaande Staatsbezoek in maart plaatsvindt, doet de Moesson ook een duitje in de zak.
De Moesson stelde historische feiten vast die ten grondslag liggen aan de betrekking tussen Nederland en de republiek, het artikel komt met opmerkelijke feiten:
Om dit vaststellen wordt teruggeblikt naar het bezoek toen nog kroonprins Willem –Alexander met zijn moeder tijdens 10 daagse Staatsbezoek die een vreselijke martelgang moest ondervonden. Gelijk al ging het mis. Voordat de delegatie uit het vliegtuig stapte. Ja, doet mij gelijk al denken naar de momenten dat de president van Indonesië werd geweigerd te landen met de Garuda. Was niet het enige moment dat de presidenten bij een bezoek naar Nederland werden geweigerd om andere redenen.
Je zou juist denken goede werk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de RVD j om juist het bezoek zonder problemen voor te bereiden om in goede banen te leiden. Een goede voorbereiding is het halve werk. Echter om vooraf bewust te plannen dat Hari Merdeka op 17 augustus te negeren of het nooit heeft bestaan die Onafhankelijkheidsdag van de republiek. Het ontkennen van omstreden 17 augustus 1945 in de ogen van Republiek toch te ver over de grens gegaan. Bewust dus een actie om dit nadrukkelijk nogmaals de onafhankelijkheid van de republiek te ontkennen als extra bevestiging voor de geschiedschrijving. Met het gevolg de voortvloeiende 10 daagse martelgang voor Willem Alexander is niet meer dan logisch. Om te zien hoe zijn moeder werd vernederd en negeert door president Soeharto, zou nu deze traumatische ervaring bij Willem Alexander weer bovenkomen? Komen later hierop terug.
Duitsland legt toch ook niet op 7 mei een staatsbezoek af, hoe bedenken ze dit, het Min. BuZa en de RVD!
Zijn toch nog wraakgevoelens bij het Ministerie van Stef Blok, die in 1966 betrokken zijn geweest bij de onderhandeling bij het Verdrag Traktaat van Wassenaar. Soekarno toch als overwinnaar uit strijd kwam. Alle bezittingen slechts voor 700 miljoen wist af te dwingen dat begon bij 5,4 miljard, en dan de betaling in 30 jaarlijke termijnen ! Niet onbelangrijk hetzelfde Ministerie geleid onder het Kabinet Drees werd vermaand om de 341.000 Nederlandse Indische Staatsburger toe te laten. Dit op straffe/sancties van de VS dat Nederland dan geen Marshalhulp van 7 miljard ontving, en krediet plafond van Nederland werd verlaagd zodat ook geen leningen kon sluiten. Soekarno duidelijk de overwinnaar, en het Ministerie van BuZa zit nog steeds met de erfenis namelijk claims van 60.000
Terug naar Beatrix.
Beatrix liet zich door de schofferingen en vernederingen niet van haar à propos brengen. Tijdens het traditionele hoogte punt van elk staatsbezoek zette Beatrix de relatie tussen beide landen ter discussie dat leidde tot een verdere verslechtering van de relatie tussen beide landen. Duidelijk liet ze blijken geen hoge pet op te hebben op de corrupte – en dictatoriale regiem onder Soeharto. Die voortduren de mensenrechten schaadt. Voorts stipte ze de omstreden militaire acties aan tijdens de dekolonialisatie-oorlog in 1947-1948, dit zonder excuses aan te bieden namens de Nederlandse regering, wat dus in het verkeerde keelgat schoot bij de republiek. De verhoudingen verkoelden verder.
Juist wat het verdrag van Wassenaar beoogt dat in 1966 tussen de beide landen werd gesloten om de banden en de relaties te verstevigen, raakte deze sterk bekoeld. De periode kende opeen van de presidenten van de republiek Indonesië die werden geweigerd of niet welkom in Nederland om welke omstreden redenen ook.
In 2005 eindelijk erkenning en Excuses.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken die het Verdrag van Traktaat onder Luns tekende, stuurde nu Ben Bot op pad, de man die op zijn blote kaki’s in de Jappenkampen liep, de juiste man en op juist moment namelijk de zestig Onafhankelijkheidsviering van Indonesië in Jakarta (voormalige Batavia). Een kantelpunt na zestig jaar in de relatie tussen beide landen, erkende Nederland aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond.
Hoe zal het nu verlopen?
ICM ziet het anders dan de Moesson.
Beide landen worstelen om de economische groei in de stand te houden naast de infrastructurele problemen die beide landen kennen. Daarnaast zit Jakarta al vanaf 2012 met probleem dat deze 7/8 centimeters per jaar zakt, en lanceerde Jokowi het Jakarta Baru Master Plan dat verder werd uit ontwikkelt door het Ing.Bureau DenTec in Rotterdam. Slechts delen van het masterplan zijn gerealiseerd , het hoofdprobleem is nog steeds niet opgelost. Nederland hoopt te kunnen aansluiten met landen als China die alle infrastructurele projecten voor Nederland wegkaapt in de republiek., en fors investeert. Gelukkig beschikt Nederland over ASML (Chipfabriek) en kennis van deltawerken.
De president Jokowi Dodo is niet te vergelijken met voorgaande presidenten. Ook in deze trend is Willem Alexander niet vergelijken met Beatrix, zijn moeder. Niet te vergeten president Jokowi, Maxima en Willem Alexander al eerder elkaar hebben ontmoet, en Maxima diverse keren al naar Indonesië is geweest.
Niet onbelangrijk in 2017 was Jokowi aanwezig bij het business-forum in Scheveningen dat door Hans de Boer en Lilian Ploumen werd georganiseerd.
Is nu een hele andere tijd waar handelsverdragen alleen nog tellen ofwel een economische overname. Daar is China hard opweg, ook in de republiek. Tegenwoordig worden economische oorlogen gevoerd met aan kop China en Amerika, Nederland wil tot die top behoren. Die landen worden overspoeld met middelen dat ze uiteindelijk zijn overgeleverd.
Wel vreemd dat RVD praat over het sluiten van een nieuw handelsverdrag.
Bij mij weten loopt het Verdrag Traktaat van Wassenaar dat in september 1966 werd gesloten, nog steeds, en hier vallen de eerder genoemde zaken onder. Nog steeds wachten de 60.000 Indische Nederlandse staatsburgers die in de periode 1947-1966 in de republiek hebben gewoond op hun compensatie voor het verlies van al hun bezittingen en tegoeden. Toch weer om uit te zoeken voor het Ministerie van Stef Blok waar die 700 miljoen oude gulden zijn gebleven.
Opmerkingen
50