Alle berichten (18)

Sorteer op

De link Lisa de Fretes naar Georgina Verbaan, de zoektocht familiegeschiedenis.

In mei jl. werd ik uitgenodigd door Nussantarra Amstelveen om een presentatie te geven over ACTW66, of wel over traktaat van Wassenaar. Na de presentatie zoals gebruikelijk het Q & A vragen uurtje. Gewapend met de microfoon in de hand, rekeninghoudend dat je niet buiten het bereik kwam van de microfoon, probeerde ik zo goed als mogelijk de vragen te beantwoorden.

Ook ik,  naast vele anderen hebben door het voeren van redactie veel onderzoeken gedaan naar de andere Indische dossiers die bij het publiek verwarrend overkomen, naast dat je deel van je leven heb doogebracht in voormalige Indie, en niet van hoor zeggen!  

Dat wordt versterkt dat je  ervaar je als geen ander als bijna iedere week midden in het Indisch publiek staat op bijvoorbeeld op bijna alle pasars, dan zijn  er zo'n 70 in het jaar, en niet van achter een glazen bol denken dat je het weet.

Juist Lisa De Fretes  met Molukse achtergrond kwam met netelige brandende vraag; “Wij  zijn toch ook Indisch Nederlanders” en vervolgde haar verhaal “wij hebben ook in Indonesie gewoond, dan zijn wij toch alleen een”.

Ja, met die vraag zat ik even in mijn maag, ik wist wel maar vond het moeilijk om het zeggen van nee. Gelukkig kwam een dame en die zei heel simpel: “Mijn grootouders waren pure Hollanders”. De reddende engel.

Nu vrij recent ging Georgina Verbaan op zoek naar haar wortels dat op NPO kwam, en klaar helder in beeld bracht. Wel zeer clichématig verhaal voor iedere Indo zeer herkenbaar, en dat juist in deze generatie van nu  begint op te leven de zoektocht naar hun oorsprong , dus de familiegeschiedenis in moeten duiken. Goegina is 1 van de velen die hiermee bezig zijn; en vraag stellen van waar komen de Indische trekjes toch vandaan.

Op ICM kennen wij een Henk Harcksen die zelfs een boek hierover schreef de ruwe diamand. In die tijd dat slecht ging economisch met Nederland, en de bevolking van de onderlaag hun heil zochten bij het voormalige Indie. Dit was voor velen de drive om over de grens een beter leven te verkrijgen. Dus nieuw is dit fenomeen niet als wij de LINK leggen naar de vluchtelingen anno 2018 maar dan richting Nederland.

Men emigreerde of vestigden zich als ondernemer of men kwam in Dienst van de Indische Overheid of men ging het KNIL in als professional. Onder de laatste groep viel de overgroot vader van Georgina. Kreeg een relatie met een Javaanse vrouw, en kreeg kinderen. Uiteindelijk trouwde hij, er was dus een echte romance. Met het trouwen werd letterlijk de Indo geboren, die alle rechten verkreeg als Nederlandse Staatsburger. Uiteindelijk kende deze Indo gemeenschap een populatie van 500.000. Deze samenleving liet het beeld zien van de Nederlander, buitenlanders, de Indo’s en de Indonesische bevolking die gekenmerkt werd door een keiharde hiërarchie geregisseerd door de Nederlander.

.

Terug naar Ilse de Fretes;

haar betrokkenheid sloeg op de toepassing van het verdrag van Wassenaar dat ambtenaren en KNIL in dienst van de Nederlandse Overheid zijn uitgesloten van deze compensatie, waarover nog een strijd moet worden gevoerd met NL Staat, dus de Molukse. Want de meeste professionals bestonden uit Molukers, immers de Nederlandse Indische zijn voornamelijk als militant bij het KNIL. Ter verduidelijking, de toepassing ACTW66 (Traktaat Wassenaar) geldt voor Nederlandse, Nederland Indische en de Molukse burgers woonachtig in de republiek Indonesie over de periode 1947 - 1962. Is dus ook een grote misvatting van het Indisch Platform om deze deal te betrekken dat daarnaast thuis hoort bij het Ministerie van Defensie als oud-werkgever.

Meer over de presentatie klik op onderstaande;

Presentatie Traktaat bij Nusantara
Lees verder…

Meikarta, het nieuwe Jakarta ? Een ‘nieuwe standaard voor een wereldstad’ – als het er ooit van komt

Een visualisatie van de nieuwe stad Meikarta.

Bron Volkskrant , 25 okt 2018 , Een visualisatie van de nieuwe stad Meikarta.

REPORTAGE MEIKARTA


In de rijstvelden van het Indonesische Cikarang moet een ‘nieuw Jakarta’ uit de grond worden gestampt. Maar door overmoed, geldgebrek en corruptie is Meikarta voorlopig nog een fata morgana.


Niet minder dan Manhattan moet het worden, met hetzelfde overzichtelijke, kaarsrechte stratenplan: ‘The only grid in Asia’. De bewoners zijn jong, sportief en gelukkig, en hun stad heet Meikarta. Brede fileloze wegen, joggingpaden, winkelcentra, ziekenhuizen, scholen, hotels (5 sterren), een ‘Central Park’ en zelfs een eigen ‘Silicon Valley’, waar Google, Apple en Facebook gezellig bij elkaar zullen zitten. De eerste woontorens heten Irvine, Glendale, Burbank en Newport. Ze vormen samen de wijk Orange County en beloven comfort, pleasure en prestige.

De stad Meikarta is nog in aanbouw. Maar straks als zij klaar is zal hier, in de rijstvelden van Cikarang, een ‘nieuw Jakarta’ staan. Mooier en beter en moderner dan de stoffige, verstopte, stinkende oude hoofdstad die 60 kilometer verderop uit zijn voegen staat te barsten.

Meikarta wordt geen kleine stad. De eerste fase moet 1 miljoen mensen trekken, en later zullen er zelfs 10 miljoen wonen in een luxe die niet zal onderdoen voor New York, Singapore of Londen. Meikarta wordt een on-Indonesische stad die ‘alles overtreft wat dit land ooit heeft gezien.’ Meikarta zet ‘een nieuwe standaard voor een wereldstad, in Zuidoost-Azië en daar voorbij.’

Fata morgana

Als het er ooit van komt. Voorlopig woont er nog niemand in Irvine, Glendale, Burbank en Newport. Begin van de maand zijn wel al de eerste sleutels overhandigd aan 863 kopers van appartementen daar, maar niemand heeft die sleutels nog gebruikt, want de gebouwen zijn nog niet klaar. De sleutels moesten de buitenwereld tonen dat er schot zit in de zaak. In werkelijkheid is Meikarta voorlopig nog een fata morgana. Je rijdt erheen, je kijkt, je vertrekt, en denkt: wat heb ik eigenlijk gezien?

Vier torens met lege appartementen. ‘De mensen wachten af. Ze komen hier pas wonen als er buren zijn, en winkels’, zegt een bewaker. Een pr-dame komt haastig aanrennen om te voorkomen dat er foto’s worden genomen. Een onaf gebouw zonder mensen is geen goede reclame voor een wereldstad in wording.

De nervositeit rond Meikarta is groot. Met vier woontorens ben je er niet. Er moeten er tientallen komen, inclusief een shoppingmall met bioscoop en restaurants. En al die gebouwen kunnen niet bij stukjes en beetjes verrijzen, deze stad moet er in één keer staan, met alles erop en eraan. De torens moeten vol, niet alleen deze vier, maar alle honderdtwintig, alle 250 duizend appartementen tegelijk.

763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8
Meikarta in aanbouw. Voorlopig is de stad nog een fata morgana. Beeld Reuters

Megalomane droom

Meikarta is de megalomane droom van de Lippo-groep, een projectontwikkelaar die behalve in bouwprojecten ook in ziekenhuizen, scholen, namaak-Starbucksen en shoppingmalls doet. De groep heeft veel ervaring. Zij bouwt al jaren luxe wijken in het land, maar een hele stad is wat anders. Dat heeft nog nooit iemand aangedurfd.

Meikarta is met een investering van 15 miljard euro de grootste sprong die de Lippo-groep ooit heeft gemaakt. Tientallen miljoenen euro’s zijn er alleen al in een reclamecampagne gestopt die Indonesië maandenlang heeft gebombardeerd met filmpjes, bioscoopadvertenties, shows, maquettes en folders. Appartementen in Meikarta werden op de markt gesmeten met terugkoopgaranties, 0% aanbetaling, fijne afbetalingen en goedkope prijzen. Verkopers herinneren zich de eerste weken, toen ze soms wel ‘duizend appartementen op een dag’ verkochten, maar die tijden waren alweer snel voorbij.

Meikarta moet een complete stad worden van 500 hectare, waar de bewoners nooit meer weg hoeven te gaan. Ze slapen er, eten er en werken er: er is ruimte voor duizenden bedrijven, naast de gigantische auto- en motorenfabrieken die nu al in de buurt staan (bedrijven die ‘jaarlijks 1 miljoen auto’s en 4 miljoen motoren produceren’). Ook voor scholen, universiteiten, ziekenhuizen, shoppingmalls, bioscopen, hotels en een concerthal hoef je niet meer naar Jakarta.

Uithangborden

Irvine, Glendale, Burbank en Newport zijn de uithangborden. De vier torens zijn ongeveer klaar. Zij staan het dichtst bij de snelweg, waar een bord ‘welkom in Meikarta’ mensen langs een plantsoentje leidt, over een splinternieuwe weg die ophoudt op de parkeerplaats van het hart van Meikarta: een groot gebouw waarin de kantoren zijn, en de grote verkoophal met de kijkwoningen, een bioscoop en de namaak-Starbucks die Maxx heet.

De hal is verlaten. Honderden lege stoelen staan te wachten op mensen die niet komen, verkopers verkopen niks meer, niemand kijkt in de kijkwoningen, niemand ziet de reclameschermen waarop een gelikte mix van Singapore, Dubai en New York te zien is, onder de slogan: The future is here today.

De stilte van binnen zet zich buiten voort. ‘De bouw gaat 24 uur per dag door’, zeggen de verkopers, maar daar is weinig van te merken. Enkele tientallen torens staan in aanbouw, en in elk van die gebouwen zie je mensen met frisse gele helmen, maar echt veel zijn het er niet, en gebouwd wordt er nauwelijks. In april meldde de krant Kompas dat de hoofdaannemer er helemaal mee was gestopt. De krant citeerde een intern memo waarin aan vijftien onderaannemers werd gemeld dat het werk ‘tot nader order’ zou worden stilgelegd. Later zei de aannemer dat wel werd doorgebouwd aan vier torens (‘Irvine’, ‘Glendale’, ‘Burbank’ en ‘Newport’). Die moesten koste wat kost voor het einde van 2018 klaar zijn.

Gebouwd op juridisch drijfzand

Dat lijkt te gaan lukken, maar het ziet er niet goed uit voor de nieuwe megastad. Meer slecht nieuws haalde de media. Twee reclamebedrijven klaagden de Lippo Group aan omdat die miljoenen euro’s voor de campagne niet zou hebben betaald. Er verschenen berichten over investeerders die wegliepen, en over Lippo zelf, dat een heel pakket aandelen in Meikarta van de hand zou hebben gedaan. Berichten die steevast werden ontkend. Dan waren er de huizenkopers die interviews gaven waarin ze vertelden dat ze zich bedrogen voelden. Eigendomspapieren kwamen maar niet, en de ‘geld terug’-garantie bleek geen stuiver waard.

Het pijnlijkste nieuws was dat de Lippo Group niet eens zijn bouwvergunningen in orde zou hebben. Meikarta werd gebouwd op juridisch drijfzand. De vice-gouverneur van West-Java, de provincie waarin Meikarta ligt, eiste zelfs stopzetting van alle bouwactiviteiten. Kort daarop kwam de directie met een bouwvergunning op de proppen voor in ieder geval 84,6 van de 500 hectare.

Maandag werd bekend hoe Lippo aan die vergunning is gekomen. Corruptiebestrijders van de Indonesische anti-corruptiecommissie KPK hebben tien mensen gearresteerd, onder wie een bupati (regent), Lippo-kopstuk Billy Sindoro en zijn broer Eddy Sindoro. De Lippo-bazen zouden de bupati ruim vier ton hebben gegeven om de bouwvergunning voor die 84,6 hectare rond te krijgen.

Schrikbeeld

Toen dit nieuws bekend werd, kelderden de aandelen Lippo meteen met 15 procent en de Indonesische bank BMI kondigde aan voorlopig geen krediet meer te verstrekken. Aan de horizon doemt nu het schrikbeeld op dat critici van het megalomane bouwproject van het begin af aan al hebben geschilderd: het beeld van een spookstad die nooit is afgebouwd. Of op zijn allerbest: het beeld van een doorsnee verzameling woontorens rondom een doorsnee shoppingmall, waarvan er al zoveel zijn gebouwd.

In Jakarta staat zo’n complex, Kemang Village, ook van Lippo. Een mall met een paar woontorens. Het is nooit helemaal geworden wat Lippo beloofde. ‘Hier komt het Marriott’ stond er jarenlang, maar het kwam niet. De groene glazen buitenwand van de hoteltoren is nooit voltooid, het glas is dof geworden en beschimmeld en de toren steekt dood en donker de lucht in, als een waarschuwende vinger.

In het hart van Meikarta staat een lange rij golfkarretjes geparkeerd. Zij zijn een jaar geleden aangeschaft om kopers over het onmetelijke bouwterrein te rijden. De karretjes rijden al een tijd niet meer. ‘Er zijn geen chauffeurs’, zegt een bewaker. ‘O, hoe laat komen die?’ vraagt een bezoeker. ‘Die komen niet meer.’ 

763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8


ICM 25.10.2015

Lees verder…

ICM op Pasar Malam  Rijswijk voor inschrijving deelnemer     ACTW66 (Traktaat van Wassenaar)

10897399092?profile=original

 

         

              ICM op Pasar Malam   Rijswijk voor inschrijving deelnemer     ACTW66 (Traktaat van Wassenaar)

              Is de laatste pasar waar ICM dit jaar staat, volgend jaar 2019 staan wij er weer om U te

          '     verwelkommen.

10897399852?profile=original

Van de 15.000 ondertekenaars hebben 3859 een "Voortgangsbericht" van Stichting Petitie.nl  ontvangen.Met een dringend verzoek zich in te schrijven voor Actw66 als deelnemer voor Fase II. De claimorganisatie ACTW66 die namens de deelnemers collectief gaat procederen  

Voor Fase I , zijn de noodzakelijke voorbereidende activiteiten o.a. om het bestaan van het Traktaat bekend te maken binnen de Indische Gemeenschap ongeveer 60.000, dus aan U!!! Om het traktaat bekend te maken aan U werd eerst grondige studie - onderzoeken gedaan door een team van mensen. Dit werd in het rapport traktaat van Wassenaar vastgelegd;  dat weer in een boek is uitgebracht. Achter de schermen zijn advocaten druk bezig met WOB - verzoeken.

 

Actw66 is gelukt om hiervan 15.000 handtekeningen binnen te halen. Dit zijn 1 van de vele activiteien waar veel werk en  veel geld is ingestoken door een team mensen.

 

Voor Fase II hebben wij hard uw financiele steun nodig voor de aankomende kosten, als de benodigde middelen binnen zijn kunnen wij de stap zetten. Schrijf  u  daarom in via www.icm-online.nl of kom langs bij onze ICM stands op de pasar malams Leek en Rijswijk. Het ICM & ACTW66  team staan klaar om U welkom te heten.

 

Het inschrijf geld bedraagt € 50, u krijgt geijk an waar voor Uw geld; 1 jaar gratis abonnement op ICM Krant + het boek druk I "Uitbetalen traktaat van Wassenaar".  Met Uw € 50 kunnen wij de dure proces starten.


VIDEO - IMPRESSIES

 

VOORPROEFJE OP PASAR RIJSWIJK.

 

10897399485?profile=originalIstimewa - events met optreden Jimi Bellmartin

Istimewa - events met optreden Jimi Bellmartin, (C) ICM Projects & Events.Jan de Keten10 Sept

 

  

 

10897400255?profile=originalReportage 12/11-2011 Live UitzendingBlue Diamond Riem de Wolff met ...

Reportage 12/11-2011 Live Uitzending Blue Diamond Riem de Wolff met Of Course. Wederom een spettere…Jan de Ketenop donderdag

 

 

10897401072?profile=original

Zaterdag 3 november

Tijden Artiesten Podium
12.00 uur Opening Pasar Malam Rijswijk Grote podium
12.30 - 13.00 uur Madaloka dansgroep Grote podium
13.30 - 14.00 uur René le Blanc Grote podium
14.00 - 14.30 uur Dansgroep Bunga Melati Kleine podium
14.30 - 15.15 uur Streetrollers Grote podium
15.30 - 16.00 uur Madaloka dansgroep Grote podium
16.00 - 16.30 uur Dansgroep Bunga Melati Kleine podium
16.30 - 17.00 uur René le Blanc Grote podium
17.30 - 18.15 uur Streetrollers Grote podium
18.30 - 19.00 uur Madaloka dansgroep Grote podium
19.00 - 19.30 uur Dansgroep Bunga Melati Kleine podium
19.30 - 20.00 uur René le Blanc Grote podium
20.30-21.15 uur Street Rollers Grote podium
22.00 uur Afsluiting Pasar Malam Grote Podium

Zondag 4 november

Tijden Artiesten Podium
12.00 - 12.30 uur Endang Setyawati Grote podium
12.45 - 13.15 uur Wahana Budaya dansgroep Grote podium
13.30-14.15 uur Xanur Grote podium
14.15 - 14.45 uur Gordon Kleine Podium
14.45 - 15.15 uur Wahana Budaya dansgroep Grote podium
15.30 - 16.00 uur Endang Setyawati Grote podium
16.00 - 16.30 uur Gordon Kleine podium
16.30 - 17.15 uur Xanur Grote podium
17.30- 18.00 uur Wahana Budaya dansgroep Grote podium
18.15-18.45 uur Endang Setyawati Grote podium
18.45-19.15 uur Gordon Kleine Podium
19.15-20.00 uur Xanur Grote Podium
20.00 uur Afsluiting Pasar Malam Grote podium

Sfeer impressie

10897402080?profile=original

Speciale - pasar malam aanbieding voor € 13,95, alleen te koop bij ICM stands en  NASH MUSICSERVIC

Normaal prijs € 29,95 voor dubbel DvD

10897401275?profile=original

De eerste Pasar Malam dvd die ooit sinds het bestaan van de Pasar Malam is gemaakt in 50 jaren. Ruim 30 artiesten, bands en groepen hebben meegewerkt aan deze productie. Speciaal zijn door R.I.P Marshal Manengkei (song/writer) liedjes en songs geschreven gecomponeerd met in de hoofdrollen gefigureerd door Ed Brodie en Inge.

Presentatie door Sylvia Elders, doe de inleiding over de geschiedenis van de pasar malam. Ook wil redactie ICM een correctie aanbrengen op deze geschiedenis dat de moeder van Geraldlne, Mary Bruckel-Beiten  de grondlegger is van de pasar malam, niet Tjali Robinson, verwijs dan ook naar het artikel op ICM

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

U ziet o.a. 
- Blue Diamond Riem de Wolff, bijna 30 minuten
- Oscar Harris met o.a. The Song for the Children
- De mega artiest Tantowi Yahya
- De enige opnamen van The Valiants ooit gemaakt met Peter Layton
- Bunga Melati

- Adventure (Rember The Ventures) met Albert van Prenh

- Double Impact

- Ginger

- JF Selection

- Manna

- Mambesak

- Next Level met Albert Rumungan

- Paatje

- Nilam Sari

- Free Line

- Ocassion

- Dave Gerritsen

- Ginger

- The Valiants

- Edang Setyawati

- Indonesian Paradise

Productie

ICMOnline en ICM NetwerkGroup

Tot standgekomen  met medewerking van :

MM & Music, WN Productions, TLP Productions, Sylvia Elders, Ferry Schwab, Ed & Inge Brodie, Hedy, Broenink, John van Hese, Geoge Kwekel en vele andere niet genoemden

Met dank aan

Chris Uitenbogaard, Dick ter Hark, Fred Lammers, Garuda TV, en vele niet andere genoemden

De DVD heeft een speelduur van 3 uren,

en bestaat uit twee dvd's.


Neem de pasarsfeer mee naar huis voor warme koude winterdagen.

Te bestellen bij ICM stand op de pasar malam bestel@icm-online.nl 

 

Speciale - pasar malam aanbieding voor € 13,95,

alleen te verkrijgen bij ICM stands en NASH MUSICSERVICE.

 Normaal prijs € 29,95 voor dubbel DvD.

 

Lees verder…

’Hoop op overlevenden is klein’

Passagiersvliegtuig met 189 inzittenden crasht in Indonesië

JAKARTA - UPDATE 12.55 uur - Bij de vliegramp met een Indonesisch passagiersvliegtuig zijn waarschijnlijk alle 189 mensen aan boord om het leven gekomen. Maandagochtend stortte een passagiersvliegtuig van luchtvaartmaatschappij Lion Air neer in de Javazee. Aan boord van de Boeing type 737 MAX 8 zaten onder meer twee baby’s, een kind en acht bemanningsleden. Vermoedelijk waren er geen Nederlanders aan boord, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken even na het middaguur.

Reddingswerkers proberen te zoeken naar overlevenden, maar de kans daarop wordt met de minuut kleiner.

Reddingswerkers proberen te zoeken naar overlevenden, maar de kans daarop wordt met de minuut kleiner.

 AFP

Wrakstukken van de Boeing 737 MAX 8 zijn gelokaliseerd op zo'n 70 kilometer afstand van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Een reddingsteam is naar de rampplaats gestuurd om te kijken of er nog overlevenden uit het water gehaald kunnen worden. Dat lijkt, uren later, bijna onmogelijk te worden.

De autoriteiten bevestigen dat. Ze zeggen geen aanwijzingen te hebben dat er overlevenden zijn. Bij het vliegveld in Jakarta scholen al familieleden van slachtoffers samen. Er wordt massaal gerouwd en gehuild.

Meteen na de crash gingen reddingswerkers de zee op. Bekijk hier de beelden van de operatie. Tekst loopt verder.

Volgens persbureau AP deed de piloot drie minuten na het vertrek een verzoek om terug te keren naar de luchthaven van Jakarta. De piloot kreeg toestemming, maar wist het toestel niet meer om te draaien. Het verzoek kan erop wijzen dat het toestel technische problemen had.

Inmiddels zijn de eerste slachtoffers geborgen. Op foto’s is te zien hoe ook veel goederen uit het water worden gehaald. „We hebben reddingsvesten, telefoons en delen van het vliegtuig ontdekt”, meldde de zegsman van de reddingsdienst eerder.

Balqis Sidiqia@BalqisSidiqia

#UPDATE #BREAKINGNEWS

The search team reports they have found some personal belongings from passengers and life vests from the crash. 😭#JT610
📸: Basarnas

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
Balqis Sidiqia@BalqisSidiqia

I can't begin to imagine their grief right now. My deepest sympathies to them all and give them strength to get through this. 😭😭😭😭😭#JT610 #LionAir #PrayforJT610 pic.twitter.com/LMMMCNyx5O

Nederlanders

Het wrak ligt naar schatting op een diepte van zo’n 35 meter. Terwijl ook lokale vissers zijn gaan meehelpen met zoektocht, melden Indiase media dat de piloot van de vlucht een Indiase man is die sinds 2011 aan Lion Air verbonden zou zijn. Bhavye Suneja zou 6.000 vlieguren hebben gemaakt. Indonesische media melden dat er 20 ambtenaren aan boord zaten. Ook waren er een Italiaanse passagier en een Indiase piloot aan boord.

c007ec46-db71-11e8-947e-71c8a033dcfe.jpg

Het toestel stortte neer tijdens een vlucht van Jakarta naar Pangkal Pinang op het eiland Bangka, vlakbij Sumatra. Die bestemming is een populaire plek voor toeristen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzocht maandag of er Nederlanders aan boord waren. Dat lijkt het niet geval. „Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlanders aan boord waren van het vliegtuig”, aldus BUZA.

Het ministerie volgt de situatie op de voet. „De ambassade ter plekke is er volop mee bezig. We grijpen alle lijntjes aan om achter informatie te komen: via autoriteiten, eventuele andere partijen en vertegenwoordigers van andere landen”, meldde een woordvoerder eerder aan deze krant.

Dertien minuten

De vlucht zou een uur en tien minuten duren. Kort na vertrek rond 06.20 uur (lokale tijd) zou het mis zijn gegaan. Het vliegtuig verloor 13 minuten na het opstijgen het contact met de luchtverkeersleiding, zegt directeur Edward Sirait van Lion Air.

Familie van de slachtoffers in rouw gedompeld.

Familie van de slachtoffers in rouw gedompeld.

 EPA

Wat de oorzaak is van de ramp, is onduidelijk. „We kunnen op dit moment geen commentaar geven”, aldus Sirait. „We proberen alle informatie en gegevens te verzamelen.”

Zwarte lijst

De crash komt hard aan in de Indonesische luchtvaartwereld. Vliegtuigmaatschappijen golden lange tijd als onveilig maar dit jaar haalde de Europese Unie alle Indonesische vliegmaatschappijen van de zwarte lijst. Lion Air was daar, met enkele andere bedrijven, al eerder afgehaald.

Maandagochtend bleek dat het betreffende vliegtuig een technisch mankement had, op een eerdere vlucht. Andere vliegtuigen van hetzelfde type hebben dat niet gehad, verzekert Lion Air.

Een medewerker van de reddingsdienst toont spullen die zijn teruggevonden.

Een medewerker van de reddingsdienst toont spullen die zijn teruggevonden.

 EPA

Lion Air is de grootste particuliere vliegtuigmaatschappij van Indonesië. De vloot bestaat uit 112 toestellen van Boeing en Airbus. Het betreffende vliegtuig was nog maar kort in gebruik, laat het bedrijf weten. De piloot en copiloot hadden samen 11.000 vlieguren gemaakt.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
The Age
@theage

A search and rescue team collects the remains and personal effects of passengers on #LionAir flight #JT610. A total of 17 boats are on site, from police, Basarnas and other agencies, reports @jamesmassola http://ow.ly/ozuO30mpfSG  Pics: Basarnas search and rescue team, Jakarta

Lees verder…

Is de Indische Cultuur, nog actueel?

Indische Cultuur, nog actueel?

10897241679?profile=originalIndische Cultuur, nog actueel?

Zo rond 1950 kwamen de eerste Indische mensen naar Nederland, terwijl ER nog een deel in Indonesië is achtergebleven.

Vele families werden op die manier van elkaar verwijderd, de een in Indonesië en de ander, of de anderen, over de hele wereld verspreid,  het grootste deel  naar Nederland.

Het ligt voor de hand, immers de meesten van ons zijn Nederlands opgevoed en hebben Nederlandse voorouders.

Hoe zit het Dan met het door geven van de culturen die Indische mensen vanuit Hun ouderlijke omgeving hebben meegekregen? Het zo vaag als je zegt, de Indische cultuur.

Is dat voor het grote deel de Indonesische Kant, of de Nederlandse Kant?

Wij ontkomen ER niet aan, wij zijn kinderen van twee, soms meerdere culturen. Zo zijn wij geworden wat wij zijn, althans tot nu toe.

De eerste, tweede en derde generaties hebben de Indische cultuur meegekregen en dragen die in zich mee, ze zijn niet alleen zichtbaar Indisch maar ook qua gewoontes en mentaliteit. Een Indisch mens, zowel blank of getint, herken je aan zijn gedrag in onze samenleving. Onmiskenbaar gewoon, alleen al de kenmerkende bescheidenheid die vaak een negatieve rol speelt als het betreft, de eigen belangen in deze blanke maatschappij, die vooral mondig is en minder bescheiden, ja zelfs brutaal.

Iets wat bij de meeste Indische mensen wordt en werd ervaren als onbeschoft, onfatsoenlijk en onrespectvol.

Hoe zit het Dan met het cultuurgedeelte van de Europese Kant in ons Indische mensen? Immers, wij stammen voor de helft af van Europeanen, waaronder Nederlanders die toch goed gebekt zijn, zeker als het betreft naar de Indonesische bevolking. Er kwamen vaak conflicten puur door de verscheidenheid van de twee culturen, de Nederlandse, brutaal en grof als het betreft in de communicatie en aan de andere Kant de bescheiden Indonesiër die van huis uit niet zo gebekt is en eerst respectvol de andere benadert alvorens tot een vrije omgang te komen.

Dat zet kwaad bloed en menig conflict is om die reden, want je krijgt niets voor elkaar zonder dwang, als je de Indonesiër onrespectvol behandelt, dat wil zeggen met de verregaande eerbied voor diegene die je ontmoet.

Tja, en Dan nu bij ons, Indo’s, van wie nemen wij het grotere deel van de beide culturen over?

Je raad het nooit, van beide evenveel, de ene Kant zeer beleeft en bescheiden en aan de andere Kant grote monden. Het benadrukken van jouw eigen IK.

Zeg i het goed zo? I kan het mis hebben, maar in die Lange tijd dat i ook Indo ben, probeer i mijzelf, en andere Indo’s te analyseren op dit gebied. I merk in mijzelf de innerlijke beschaafdheid van mijn Aziatische Kant, maar ook de arrogante en eenzelvige Kant van de Europeaan.

Hoe moet i daarmee leven? Gewoon door het instinct wat mij doet aanpassen al naar gelang i personen tegenkom.

Wat als je toevallig stiefouders hebt gehad, en wel van verschillende nationaliteiten? Hoe zit dat als je eerst een Hollandse vader hebt gehad die zijn eigen cultuur in huis de overhand heeft laten gelden, en Dan bijvoorbeeld een Franse stiefvader die Dan op zijn beurt zijn cultuur inbrengt? Je bent nog net niet volwassen en ook nog net niet te Klein om je zijn eigen gedragseigen schappen tot je te laten komen?

Indo ruwet, zal i maar zeggen. To be Ruwet tor not to be, that’s the question zou voor een ieder van ons kunnen gelden.

I gooi altijd de bekende knuppel in een of ander hoederhok, het stemt misschien tot nadenken, of niet. Menigeen voelt zich vaak in zijn of haar kruis getast, wat niet mijn bedoelingen zijn, want ook i heb de Indische cultuur in me, i ben kuis opgevoed en iemand in zijn of haar kruis tasten mag je alleen maar met toestemming van de ander.

Is onze cultuur nou voor ons wel zo waardevol? Beseffen wij dat onze cultuur voor onze identiteit zo belangrijk is, ook om door te geven? Dat doen andere vreemde culturen die in dit land zijn gekomen ook. Sterker nog, die culturen zijn nadrukkelijk en zeer opvallend bezig.

Waarom zij wel en wij niet?

Het antwoord ligt bij ons, het is niet onze eigenschap om je zo nadrukkelijk te manifesteren toch? Of….toch wel via aan andere weg? Namelijk de weg van de stille maar wel opvallende integratie.

Hoezo niet nadrukkelijk aanwezig? I noem een paar kenmerken van onze aanwezigheid in dit land, zoals, wat dacht u van de Indonesische keuken wat algemeen goed  in dit land is geworden? De kroepoek oedang, de saté’, de Indische winkels en Dan ook nog, wat dacht u van onze muziek inbreng? Om maar niet te noemen de vele kumpulans en pasars waar men in ons land het Indische nadrukkelijk aanwezig mee openbaart.

Wij dragen geen hoofddoeken om onze cultuur waarden zichtbaar te maken, wij spreken Nederlands en onze geloofbelijdenis gebeurt binnens huis, geen moskeeën, ook geen landsgebruiken zoals het dragen van s’lands kledij.

Bij ons geen vrouwen die gesluierd moeten lopen, allemaal niet erg, maar wel nadrukkelijk in onze Hollandse samenleving aanwezig. Om maar niet te spreken van alle Arabische benamingen en geschriften die men hier zo gewoon vindt, bij de dokter, bij de apotheek, bij de diverse openbare diensten, ja, zelfs op TV heeft men een eigen zendtijd.

Waarom wij niet die goed beschouwd ook vreemdelingen zijn in dit land met een andere (tweezijdige )cultuur.

Wij hebben geen zendtijd en wij worden niet echt serieus genomen als vreemdelingen in dit land, alleen als het op onze eigen belangen en rechten aan komt, dan ben je ineens Nederlander.

Komt het nou JUIST omdat er een deel van de Hollandse cultuur in ons zit en wij voor een DEEL Europees zijn met voor de Europeaan herkenbare cultuur overeenkomsten? Wij spreken de taal, kennen het land van kinds af aan en gedragen ons gedeeltelijk Nederlands, met een aantekening mijnerzijds, ook echt Indisch.

In onze cultuur zitten vele eigenschappen van diverse nationaliteiten, maar ook een gemeenschappelijke factor. Namelijk het in stand houden van de kolonie en het manoeuvreren tussen twee bevolkingsgroepen, de Nederlandse en daartegenover de Indonesische, beide met andere belangen. Het ertussen zitten is ook een deel van onze cultuur geworden, het heeft ons de mogelijkheid gegeven om ons stil te assimileren.

Onze cultuur is ook, weten te overleven, aanpassen en schikken. Het heeft veel leed en strijd gekost, veel innerlijke verdeeldheid, want wie is belangrijker vader of moeder? Misschien is het zelfs de bron van onze innerlijke onzekerheid in ons leven.

Is het waard om deze (Onze) cultuur eigenschappen door te geven en in stand te houden aan de volgende generaties? Generaties die hoe langer hoe verder verwijderd raken van onze cultuur?

Ik denk van wel, want met onze cultuur die ook onze identiteit kenmerkt, tekent zich ook een geschiedenis af, een geschiedenis van een volk met twee culturen die zich vele offers heeft moeten getroosten, de offers van het keer op keer weer opnieuw moeten beginnen. Opnieuw omdat onze twee ouders, de Indonesische en Hollandse, totaal twee vreemden blijken te zijn en daardoor in conflict kwamen met alle nare gevolgen van dien.

Opnieuw beginnen als kind van de rekening van de twee culturen die wij in ons meedragen.

Ik denk persoonlijk, maar wie ben ik, dat het waardevol is om onze Indische cultuur actueel te houden, zeker gezien de geschiedenis van ons.

Overdenkingen van Albert van Prehn (ICM Moderator) oktober 2018

Lees verder…

Pasar Malam Leek 27 / 28 oktober met o.a. Jimi Bellmartin winnaar van The Senior Voice

10897398278?profile=original10897398661?profile=original

10897398859?profile=original

ZATERDAG 27 OKTOBER • vanaf 12.00 uur


12.15 - 12.45 uur CD muziek
13.00 - 13.30 uur Sekar Ayu (traditionele dansgroep)
14.00 - 14.30 uur Hawaiian Treasure (Hawaiiaanse dansgroep)
15.00 - 15.30 uur Terry White Band (all-round country formatie)
15.45 - 16.15 uur Sekar Ayu (dansgroep)
16.30 - 17.00 uur Jaimy Taylor (country zangeres)
17. 15 - 17.45 uur Hawaiian Treasure (Hawaiiaanse dansgroep)
18.00 - 18.30 uur Terry White Band (all-round country formatie)
19.00 - 19.45 uur Jimi Bellmartin (Winnaar The Voice Senior, Mr. Soul)
20.15 - 20.45 uur Jaimy Taylor (country zangeres)
21.00 - 22.00 uur Terry White Band (all-round country formatie)


ZONDAG 28 OKTOBER •

vanaf 12.00 uur
12.00 - 12.30 uur Swinging Sound Machine (all-round topformatie)
13.00 - 13.30 uur Madaloka Dance Studio (dansgroep)
14.00 - 14.30 uur René le Blanc (Dutch Engelbert Humperdinck)
15.00 - 15.30 uur Swinging Sound Machine (all-round topformatie)
16.00 - 16.30 uur Madaloka Dance Studio (dansgroep, modeshow)
17.00 - 17.30 uur René Le Blanc (Dutch Engelbert Humperdinck
18.00 - 18.30 uur Swinging Sound Machine (all-round topformatie)
ENTREE: 7 EURO • 65+ EN

Weergaven: 15

Lees verder…

Niet alles veranderde in goud…, maar in een bloedbad

Toen oud-premier Jan Peter Balkenende drie jaar geleden opperde dat Nederland weer terug moet naar de VOC-mentaliteit van aanpakken, doorpakken en oogsten, ging bij Hans Goedkoop een lampje branden.

 

De presentator van Andere Tijden vroeg zich af of De Gouden Eeuw , waarin de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) floreerde, wel zo’n voorbeeldperiode is geweest. Zijn overpeinzing leidde uiteindelijk tot het megaproject De Gouden Eeuw (NTR/ VPRO) dat  van start ging.

„Ik had nooit gedacht dat de publieke omroep in deze tijden van krapte het zou aandurven om zo’n dure serie te maken. Toen we groen licht kregen voor dertien afleveringen sprongen we een gat in de lucht”, verklapt Goedkoop, die met zijn team bijna twee jaar aan zijn geesteskind gewerkt heeft.

„Ik ben historicus, maar het project was voor mij een ware ontdekkingsreis door de tijd. De 17e eeuw was een zinderende tijd, met Nederland zeventig jaar lang als middelpunt van de wereld. Handel, kunst en wetenschap kwamen tot grote bloei, waarbij de VOC fungeerde als economische motor”, aldus Goedkoop.

Hij merkte dat in het buitenland nog altijd vol bewondering wordt gesproken over de Hollandse Gouden Eeuw, maar hij ontdekte ook de boze keerzijde. „De VOC was een staat in de staat en heerste met ijzeren vuist”, zegt Goedkoop, die in Indonesië op zoek ging naar de erfenis van Jan Pieterszoon Coen, de grondlegger van de VOC. „Hij was een formidabel organisator, maar om zijn doelen te bereiken voerde hij in de Oost een waar schrikbewind”, vertelt Goedkoop, die op de eilandengroep Banda, dertien generaties na het bloedbad, een nazaat sprak van een van de slachtoffers.

Maar natuurlijk overheerst in de tv-serie de grote bloeiperiode met alle grote namen van die tijd, zoals Michiel de Ruyter, Rembrandt van Rijn, Joost van den Vondel en John van Oldenbarnevelt. Goedkoop: „De dynamiek spatte er vanaf, de Amsterdamse grachtengordel werd aangelegd, de VOC ontwikkelde zich tot de eerste multinational ter wereld en de welvaart steeg tot ongekende hoogte. We proberen ook een link te leggen tussen verleden en heden via thema’s als de verstedelijking, immigratie, globalisering en de beurs."

Lees verder…

Passage uit mijn boek "Voorbode van het turbulente Millennium".

.

10897293484?profile=originalFoto – Mijn ouders (Tonny Schwab, en Avis Warlicht). Mijn vader overleed in Jakarta na een ziektebed toen ik een jongen van elf was, en ik meen op zijn 39 ste jaar. In tegenstelling tot mijn schoonvader wilde hij het land Indonesie opbouwen. Dus nooit meer terug naar Holland. Mijn moeder weer voelde ze puur Europeaan, en keek neer op …… . Er was dus altijd een dispuut tussen beiden. Mijn vader weer: “An over mijn lijk, naar Holland, wat moet ik in godsnaam daar”, wat uiteindelijk ook geschiedde. Terecht want hij had zijn Pekaret, een instituut die de belangen van fabrieken / industrie behartigen daar. Zo heeft weer mijn schoonvader voor zijn bedrijf Technico een groene GMC Pick-up in bruikleen gekregen van Pekaret weer.

Ter informatie: Mijn vader was niet de enige met dit streven; Ik refereer graag naar de vader van onze Minister President Mark Rutte die zelf weer terugging voor een tweede keer, en zijn eerste vrouw is daar overleden en ligt in Bandung begraven. Dus ook Mark Rutte heeft banden daar liggen met Indische wortels.

10897294264?profile=originalFoto - Jaarlijkse fancy fair van Pekaret in Jakarta. Opening door pres. Soekarno, en direct achter hem mijn vader in een donker overhemd.

 Mijn vader was tevens verbonden aan een soort adviescommissie bij het parlement van rep. Indonesië, waardoor wij als kinderen vaak te vinden waren in de Istana op uitnodiging van Bapak en Generaal Saboer. Soms stonden de limousine voor ons huis in Jakarta om ons op te halen, wanneer onze chauffeurs al naar huis waren. Op de Istana (paleis) ontmoette ik verschillende keren Bapak die verschillende keren met mij een woordje wisselde in de Nederlandse taal, en ik weer in de basah. Niet te vergeten vaak met zijn dochter Megawati speelde (leeftijdgenootjes). Bizar, dat ze later ook nog de eerste vrouwelijke presidente werd van de republiek in het grootste Islam land.

In tegen stelling tot mijn schoonmoeder, had mijn moeder het zwaar te verduren zonder een man aan haar zijde, maar had slechts vier jongens monden te voeden. Zij had haar meisjes HBS, en heeft ook haar lerares akte. Echter nooit gewerkt. Op haar 40 ste jaar moest ze gelijk aan de slag in die beruchte contract pensions. Eerst is opfris cursus bij instituut Schoevers in Den Haag, en binnen zes maanden aan het werk bij de RDW als schrijfster A. Uiteindelijk opgeklommen als Hoofd van Rijbewijzen in Veendam. Desondanks dat ze geen man aan haar zijde had werd ze door ons gesteund, naast dat mijn oudste broer al 19 was.

Hoe mijn schoonvader en mijn vader in de nationalisatie proces zaten met hun ondernemingen in Indie, is mij niet helemaal duidelijk. Slechts gissen. Als ik voor mijn vader spreek die bewust de keuze en beslissing genomen om het land Indonesie op te bouwen, en kennelijk had mijn vader al een vooruitziende blik dat in Nederland een zwaar leven zat te wachten voor de Indo’s als kind van de rekening. 10897260893?profile=originalDesondanks werd in 1966 toch door generaal Saboer een poging gedaan om 100 duizend dollar aan mijn moeder te overhandigen, die moeder heeft geweigerd, met de wetenschap van nu had dit bedrag betrekking heeft op die 600 miljoen dossier. Bij dit bezoek in 1966 waren tevens twee andere generaals aanwezig o.a. Generaal  Soeharto (later president van Indonesie).

Ik heb dan ook veelvuldig discussies gehad met Astrid - mijn vrouw- wat de gedachte achter haar vader was, zeker, langs de lijn heb moeten meemaken dat het leven in Holland heel erg en zwaar is geweest voor een gezin met twaalf kinderen, en moeder die het leven/huishouding niet aankon. De asielzoekers hadden nog een beter bestaan.

 Dit overkwam alle Nederlandse onderdanen uit het voormalige Indie, die een onderneming hadden (naast de bezittingen, banktegoeden, verzekeringen, pensioenen).

Ook hier ligt een rapport van Gaalen daterend uit 2000 in opdracht van Min. VWS waar al die bank te goeden en verzekeringpolissen te goeden zijn van de Indische Nederlanders zijn gebleven, die nimmer zijn uitgekeerd.

10897238680?profile=originalLater heeft de regering van President Soekarno aan Nederland 600 miljoen dollar (waarde nu 1,2 miljard) betaald aan Ministerie van Buitenlandse zaken ter compensatie aan de gedupeerden. Echter deze is nimmer uitbetaald aan de gedupeerden in Holland anno 2014. Dit geld is aangewend voor andere doelen wisten de betreffende ambtenaren van dit Ministerie ons te melden. De andere gelden overgeheveld naar New York zijn nooit terecht gekomen bij diegenen aan wie deze toe behoren.

Deze zaak is nu anno 2014 uitgebreid in de media gekomen op 18 maart in het NRC van 17 maart 2014. Zie link op Internet.

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/03/18/indiegangers-krijgen-nog-miljoe...

In reactie hierop hebben bewindslieden dit toegegeven.

Reeds in mijn jonge leven werd ik al persoonlijk geconfronteerd(ontmoetingen) met belangrijk mensen met positie of mensen met de hoogste in rang op deze wereld die het land besturen, een land met een populatie van 240 miljoen telt de republiek Indonesië anno 2014.

Mijn vader weer was goed bevriend met oom Boet Saboer (rechterhand van Soekarno). In 1965/1966 kwam Saboer in Voorburg bij ons thuis om o.a. gelden namens de republiek aan mijn moeder te geven. Zij heeft dit geld geweigerd (100 duizend dollars).” Was wat mijn vader nog te goed had”, werd erbij gezegd. Bij dit bezoek was ook aanwezig generaal Soeharto (later president) en andere generaal, zijn naam ben ik kwijt, had kennelijk weinig indruk op mij gemaakt als jongen. Ik was persoonlijk bij het bezoek aanwezig.

Het ontbrekende bewijs van vele Nederlandse onderzoekers die boeken hieraan hebben gewijd met betrekking tot die coupe, die 6 maanden later werd gepleegd. Generala Soeharto had duidelijk een andere agenda, en oom Boet Saboer werd geliquideerd. President Soekarno werd gevangen.

Niet wetende dat ik in mijn leven nog vele van deze unieke ontmoetingen zou plaatsvinden, maar dan in relatie tot mijn werkomgeving.

 Om maar te noemen o.a.: Herman Wijffels (onder hem gewerkt, mij het vertouwen gaf bij Selfbanking waarop Herman kon bouwen), Marcel en Serge Dassault (aan de wieg van Selfbanking concept voor het Nederlandse bankwezen, velen weten dit niet), en de vele Geo’s van de Multinationals o.a. Heineken, Coca Cola, Nikon, Locheed Company AG, en Hoogovens Groep om deze te bedienen met implementatie van het ‘s- wereldse gouden product “Scala Business Solutions” die mij verkozen om hun gouden product in de Benelux te mogen vertegenwoordigen zodat zij weer hun vestigingen wereldwijd konden controleren.

Dit verandert je kijk op je hele leven nu.

Hoe relatief alles in het leven kan zijn. Als  elf jarige Indische jongen met een rugzakje van de bersiap zonder vader,  zelf in Nederland zijn boontjes heeft moeten doppen, vroeg op 17 jarige leeftijd aan de slag, en alle studies in avonduren gehaald, naast de leidinggevende functies, en met de zorg voor je schoonouders, en je moeder.  De kracht zat hem in het feit dat je al in "die kringen" verkeerde, je was iemand!  Ik kan met weemoed terugkijken op prachtige  carriere met buitensporige vele ervaringen!

Toch stel ik mijzelf de vraag  net als mijn sobat (vriend) Marshal, woont nu in Jakarta ”Als wij in Indonesie waren gebleven, hadden wij het maatschappelijk meer bereikt dan in Nederland?, omdat wij al in die kringen verkeerden"

 

 

 Tot de volgende keer.

10897292091?profile=original

Graag bestel ik het boek "Voorbode van Het Turbulente Millennium` 
 
Zie  voor productbeschrijving op
 
€ 29,75 - ‎Op voorraad
 

Speciale aanbieding!

Bestellen bij ICM ontvangt u de dvd van de documentaire Van Indie tot Indonesie, over het leven van dichter Sitor Situmorang of zes maanden ICM abonnement.

Prijs   29,95 exclusief verzendkosten  

Aantal Exemplaren  : ______

Naam                       :  ________________________________

 Adres                       : ________________________________

 WPL                         :  _________________________________

 

Wilt het signeert hebben  O door Ferry O   Astrid O Beiden    

 POSTCODE           :  _________________________________

 Telefoon                  :  _______________________________

 

 Uw bestelling sturen naar bestel@icm-online.nl, met dank voor uw bestelling!

 

 

Lees verder…

Een eenzame Indischman

10897317454?profile=original

Een eenzame Indischman

Er kunnen in iemands leven in de donkere dagen voor Kerstmis – o heerlijk Indië, waar men die dagen  niet kent – dingen passeren, welke die dagen nog donkerder maken dan dat ze gemeenlijk vanwege de weersgesteldheid reeds zijn. Ik heb dit zojuist ondervonden. U zult het wellicht niet aardig van mij vinden, dat    ik u van deze trieste ervaring deelgenoot maak. Ik neem echter aan, dat er voor u nog genoeg prettige dingen zijn in deze feestelijke en laatste maand van het jaar, die u het hoofd weer zullen doen opbeuren. Ik geef toe, het is geen bemoedigend begin. Ik dwing u er niet toe verder te lezen. Het slot is evenmin opwekkend. Een paar maanden geleden had ik hem ontmoet. Hij was een gepensioneerd Indisch spoorwegman, die de hoop koesterde van zijn pensioen nog enkele jaren in Holland, na een leven van hard werken in de tropen, rustig te kunnen genieten. Zo wikt de mens…

Hij was een eenzame man. Gescheiden van zijn vrouw en zijn twee kinderen waren reeds getrouwd, in Indië. Toen ik hem in een van de Haagse straten ontmoette, was hij op zoek naar kamers. Hij was terneergeslagen en ik bespeurde een zekere onrust in hem. Kamers zoeken is geen prettig werk, redeneerde ik bij mijzelf en zo verklaarde ik zijn neerslachtige bui.

Enige weken geleden kwam een van mijn dameskennissen naar mij toe en zei: “U ontvangt geregeld Indische kranten, is het niet? Kunt u er nu en dan een paar missen? We hebben een Indischman op kamers en die…..” “Natuurlijk”, zei ik en prompt ging er elke week een pak Indische kranten naar het aangegeven adres. “En hoe gaat het met het Indischmannetje?”, vroeg ik op zekere dag toen        ik  mijn  vriendin  ontmoette.  “Het

gaat nogal. Eigenlijk een zielig geval. Zijn kinderen zitten in Indië en hij is van zin vrouw gescheiden. Hij kent hier maar weinig mensen”. 

U begrijpt het al; de kranten waren bestemd voor de gepensioneerde spoorwegman, die eenzame die hier zo vreemd en bijna schichtig rondgekeken had na zoveel jaren van afwezigheid. Ik heb trouw de kranten laten bezorgen en nam mij stellig voor hem eens te gaan bezoeken.

Een week later kreeg ik een telefoontje: “U hoeft geen kranten meer te sturen…” “Hoezo, is hij vertrokken?” “Nee, hij is zwaar ziek geworden; het is een dubbele longontsteking”. Een dag later zat ik aan zijn bed. Een huurkamer zoals er duizenden in het Haagse zijn, dus overbodig om het interieur te beschrijven. Op een kastje stond een portret, een foto van zijn kinderen. Hij ademde moeilijk. Zijn toestand was al hopeloos. “Wil ik je kinderen een telegram sturen?” vroeg ik. “Nee, laat maar”, zei hij mat. “Heb je helemaal geen familie meer in Holland?” Het bleef even stil. “Wij zijn in Indië niet zo familieziek”, bracht hij er met moeite uit.

Even later sprak ik de verpleegster. Hij had een getrouwde zuster in Nijmegen, maar daar kwam hij nooit. Hij bleef mij aankijken en schudde zijn hoofd. Terwijl ik hem daar in die half-duistere ongezellige kamer, bleek en lijdend zag liggen, drongen zich Indische beelden aan mij op. Beelden vol zon en levensvreugde uit de dagen dat ik hem in Indië in volle activiteit had gekend. Wij zijn niet de regisseurs van ons eigen levensspel, maar hier worden op het slot wel heel zware accenten gelegd. Het bleef nu stil in de kamer. Zijn ademhaling was moeilijk. Zijn vingers trokken aan de dekens en zijn ogen zochten de wanden af.

In de nacht daarop is hij         toen overleden. De vreemde verpleegster was erbij. Een vreemde had zijn ogen gesloten en zijn handen op het laken gekruist. De volgende morgen hoorde ik de bijzonderheden.

Zijn zuster, via een telegram gewaarschuwd, was de vorige avond overgekomen. Hij had haar niet herkend; gelukkig maar. Hij heeft niet hoeven zien dat zij volkomen onverschillig en zonder een spoor van ontroering aan zijn sterfbed had gestaan.

“Het was vreselijk”, zei de verpleegster. Ze verontschuldigde zich dat ze in jaren niets van hem had gezien of gehoord, maar het was toch haar bloedeigen broer… “Heeft ze nog iets gevraagd”, vroeg ik. “Of er geld voor de begrafenis was…”

Een uur later was ze weer vertrokken. Ze had een dagretour genomen. Op het kastje stond nog steeds het portret van zijn kinderen. Ik had het gevoel dat het gelaat van de gestorvene er naar toegewend lag. In mijn herinnering leeft hij nog leeft hij nu verder als de eenzame Indischman. Ik hoop maar dat er niet zoveel zo eenzaam zijn als   hij in het Haagje, dat voor gerepatrieerden terecht de reputatie heeft van een paradijsje van gezelligheid.  (Java Post)

Dit kerstverhaal verscheen in december 1937 in het

“Nieuws van den dag voor Nederl

Lees verder…

NEDERLAND, SCHAAMTELOOS EN WREED LAND ZONDER GEWETEN

NEDERLAND, SCHAAMTELOOS EN WREED LAND ZONDER GEWETEN

Door:  r.i.p Marshal Manengkei

10897404063?profile=original

Op 17 augustus 1945, twee dagen na de capitulatie van Japan, wordt de republiek Indonesia uitgeroepen. Omdat de Nederlandse regering niet…  DALAFILM.

Heel veel kwalificaties zijn er gegeven aan de Staat der Nederlanden, een van de kleinste landen ter wereld, echter ook een van de grootste kolonialisten ter wereld.  Nederland lijkt een van de grootste uitbuiters of parasieten te zijn of in grove taal rampokkers ter wereld.

Een van de bewijzen hiervoor is het feit dat tijdens de koloniale periode van Nusantara (het vormalig Indonesia) Nusantara een van de grootste producenten was van mineralen en agrarische producten.
Douwes Dekker (een van de grootse schrijvers van Nederland) schreef eens dat Nederland dreef op de rijkdommen van de Gordel van Smaragd.

Nederland verbleef er 350 jaren lang en buitte Nusantara flink uit op een manier die zijn weerga niet kende. Het stond en staat bekend als “divide et impera” of verdeel en heerst politiek. Anders dan Groot-Brittanie, die haar kolonies begeleidde naar onafhankelijkheid via de vorming van het Commonwealth instituut, waarbij er geen geweld aan te pas kwam, koos Nederland de weg van de aggressie. Twee keren probeerde Nederland Nusantara terug te heroveren middels politionele acties, waarbij vele slachtoffers waren te betreuren.

http://www.dalafilm.nl/?page_id=252

Nusantara had op 17 augustus 1945 haar onafhankelijkheid reeds geproclameerd, maar Nederland trok zich daar niets van aan.
Uiteindelijk onder grote internationale druk kwam de erkenning van Nederland voor de Republiek Indonesia, de nieuwe naam voor Nusantara in 1949 bij de Ronde Tafel Conferentie van Linggarjati toch tot stand. Er werden wel voorwaarden aan het Verdrag gesteld onder andere dat de Republiek Indonesia werd erkend als de Verenigde Staten van Indonesia (Republik Indonesia Serikat). Irian Barat viel daar niet onder omdat Nederland deze provincie nodig had voor de opvang van hun eigen landgenoten gekwalificeerd als Nederlands niet Europese onderdanen, dit zijn de niet in Nederland (dus in Nusantara) geboren Nederlandse onderdanen (staatsburgers) die toch in de tropen willen verblijven en niet naar Nederland wilden gaan. 
Alle Nusantara onderdanen die geen Warga Negara Indonesia wilden worden moeten of de Nederlandse nationaliteit behouden en de Republiek Indonesia verlaten.
President Soekarno was niet van plan om ingepakt te worden door Nederland door de RIS te handhaven. Direct na het Verdrag van Linggarjati vaardigde Soekarno het decreet uit “Terug naar de Grondwet van 1945”(Kembali ke Undang-Undang Dasar 1945) en bracht de Republiek Indonesia weer terug naar de eenheidsstaat op basis van de Panca Sila en Bhineka Tunggal Ika.
Hij wilde niet dat Nederland alsnog de verdeel en heers politiek verder kon uitoefenen binnen de federale staatsvorm, waarbij alle staten toch nog weer tegen elkaar konden worden uitgespeeld door Nederland.

Het gevolg van de Ronde Tafel Conferentie was dat een hele grote groep Indische-Nederlanders gingen emigreren naar Irian Barat, de overgebleven Nederlandse kolonie in Indonesia. Waarin Nederland zich vergiste was dat er toch nog een grote volksverhuizing plaatsvond in de richting van Nederland. Tegen wil en dank moesten de toen genoemde Indische-Nederlanders emigreren naar het land die ze niet kenden, immers ze waren niet daar geboren en getogen. Wel een Nederlandse opvoeding gehad maar behoorlijk vermengd met de verschillende Indonesische culturen.
Deze groep werd later gevolgd door de tweede grote groep emigrerende Indische-Nederlanders, die uit Irian Barat kwamen omdat Irian Barat door de internationale wereld werd erkend als Indonesisch territorium.

http://javapost.nl/…/vergeten-verhalen-zijn-verzwegen-verh…/

De eerste en de tweede groep Indische-Nederlanders werden op een koude, haast vijandige manier in Nederland verwelkomd. De manier waarop dit gebeurde kan worden gekwalificeerd als een huichelachtige en schijnheilige manier van “assimileren” van deze onbekende etnische groep binnen de Nederlandse samenleving. Voorbeelden zijn o.a. de protestanten werden boven de grote rivieren geplaatst en de katholieken beneden de grote rivieren. De jongens werden rechtstreeks naar de ambachtsscholen gedirigeerd en de meisjes naar de huishoudscholen. Met andere woorden de jongens waren goed genoeg om als koelies en toekangs in de maatschappij te fungeren en de meisjes als baboes.
De vaders werden gelijk tewerk gesteld bij de rijkswerkplaatsen en dus als laaggeschoolde arbeiders geplaatst en de moeders kunnen gelijk doorgeschoven worden naar de schoonmaakstersgroepen.

Zelfs doktoren werden niet erkend en moesten opnieuw de opleiding volgen. Alleen die financieel dat konden veroorloven deden het. De anderen werden ondanks langjarige praktijk ervaringen gewoon geplaatst als keuringsartsen en andere minderwaardige functies. 
Mijn oom, die mijn eigen huisarts was in Indonesie moest nu annusen gaan checken die bedekt waren met poepkringen (kepet, nooit cebok) om te kijken of ze homos waren of niet om maar een voorbeeld te noemen. Mijn andere oom werd school tandarts want dat was een lager gekwalificeerde functie.
Op school werden vragen gesteld door klasgenoten als: wonen jullie in woningen? Hoe kan het dat jullie ouders Nederlands kunnen spreken? Is Indonesie net zo groot als Nederland?

Verder moesten alle Nederlanders de overtochtskosten en verblijfkosten in pensions voor 60% als renteloos voorschot terug betalen aan de Staat der Nederlanden. De pensionhouders hebben de zaak flink uitgebuit door de meest goedkope voorzieningen beschikbaar te stellen aan deze minderwaardige groep nieuwe “Nederlanders”. Ik heb zelf in een slaapkamer gewoond, die vanaf de vloer tot aan het plafond helemaal zwart was van de schimmel. Onze matrassen waren met stro gevuld, je had de indruk dat er oorlog uitgebroken was als je je omdraaide. We hadden het heel erg koud omdat er maar 1 kachel was en dat was in de woonkamer, die ook functioneerde als slaapkamer. We kregen bedelaars eten als standaard voedsel onder andere rijstepap met melk. Van het zakgeld van BBMZ (Maatschappelijke Zorg) kochten we goed voedsel, waardoor we verder niets meer konden permitteren. Mijn vader kreeg een baan in Utrecht terwijl we in een pension zaten in Maastricht. Elke dag kwam hij doodmoe thuis. At en sliep een paar uren en ging dan weer naar zijn werk. Na 9 maanden overleed mijn vader aan discriminatie door zijn Nederlandse collega’s die hem elke dag pesten en vernederden en tengevolge daarvan ging zijn geestelijke en lichamelijke toestand mede beinvloed door de klimaatomstandigheden sterk achteruit.

Daar zat ik dan als oudste zoon en nog maar net 17 jaar geworden om tegen wil en dank de vadersrol over te nemen in een mij vreemd en vijandig land. Mama kreeg AWW, maar niet zonder slag of stoot vanwege de tirannie van de ambtenarij, de nieuwe kolonialisten, imperialisten of feodalisten. Om te voorkomen dat mama ook zou overlijden door schaamte zocht ik bijverdiensten om mijn 3 zusjes en 1 broertje van levensonderhoud te kunnen voorzien. Ik wilde niet dat mama ging bedelen om sociale bijstand. Indertijd moesten de bijstandtrekkers (scheldnaam voor die tijd) bij weer en wind, of het regende of sneeuwde je moest buiten in de rij staan om je handje op te houden voor een paar centen.
Mijn broertje, de benjamin van 6 jaar kreeg een shock vanwege de dood van papa en sprak geen enkel woord meer 2 jaren lang. Ik moest van hot naar her mijn broertje slepen voor onderzoek, interviews en wat dies meer zij en leerde de groep neo-terroristen van ambtenaren kennen die Nederland rijk was.

Vanaf het moment dat ik in Nederland kwam heb ik keihard moeten vechten voor mijn bestaan. Op school, in de maatschappij en binnen mijn vrienden- en kennissenkringen. Het belangrijkste aspect waartegen ik me moest verzetten of weren was discriminatie. Een voorbeeld: mijn werkstuk op school kreeg altijd een minder cijfer dan mijn klasgenoot totdat ik laatstgenoemde vroeg om mij te helpen met het veranderen van mijn naam voor zijn naam voor het zelfde werkstuk. Het werkstuk kreeg een 8 voor hem en ik kreeg een 6. Ik confronteerde de docent hiermee. Ik kreeg nooit meer een cijfer lager dan een 7.

http://javapost.nl/tag/discriminatie/

Na mijn schooltijd toen ik direct begon te participeren in de de werkende menigte hield ik me meteen bezig met mezelf in te zetten voor de belangen van mijn bevolkingsgroep, de Indische Nederlanders. De discriminatie duurde voort. Ik werd gevraagd om zitting te nemen in het Bestuur van een Stichting voor mijn bevolkingsgroep. De voorzitter had daarvoor een gesprek gehad met de Staatssecretaris voor het project dat opgezet moest worden doch geleid moest worden door een voltallig Indisch Bestuur. Deze Staatssecretaris presteerde het om tegen de Nederlandse voorzitter te zeggen dat het nooit zal lukken om een Bestuur samen te stellen bestaande uit capabele mensen met zowel vakervaring als bestuurservaring. De voorzitter werd zo geprikkeld vanwege deze discrimerende uitlatingen en deed haar best en binnen de gestelde termijn verscheen ze bij de Staatssecretaris met de geloofsbrieven van het compleet Indisch Bestuur.

De gevechten om erkening van vele Indische organisaties worden structureel gesaboteerd. De divide et impera politiek zette de Nederlandse regering voort. Op alle fronten werd het de Indische groep moeilijk gemaakt om heel duidelijke rechten of erkenning te krijgen.
Het lijkt zelfs op het opzettelijk oprekken van procesgangen totdat alle rechtbbenden zijn overleden en zelfs totdat de tweede direct rechthebbende generatie is verdwenen.
De rampokkers zijn er nog tot op de dag van vandaag en zetten hun 350 jaren kolonisatie voort. De Nederlandse Staat lijkt systematisch op een wel zeer schijnheilige en huichelachtige manier alle “zonden”, “schulden” en “slecht geweten” om niet te spreken van “wandaden en wreedheden” weg te laten verdwijnen over de zielen van hun eigen verleden “de vrucht van 350 jaren kolonisatie” namelijk de generatie van “bastaards en anak-anak kolong” te overleven.
Ze zullen op een gegeven moment na 3 tot 5 generaties allemaal onder de groene zoden liggen en geen mens zal er meer naar “kraaien”.

Het lijkt op een scrupuloze en gewetenloze benadering van de Nederlandse Staat, die verlost wil worden van deze ongewenste smet uit het verleden, door een hele bevolkingsgroep weg te procederen bij alle rechts- en erkeninngsprocessen.
Ik schaam me diep te hebben gevochten voor wat ik waard was voor dit Nederland, dit schaamteloos land zonder geweten. Maar ik blijf vechten voor wat ik waard ben voor mijn ouders en grootouders en diens ouders, want die hebben hun bloed en zweet en tranen gelaten voor mij en voor mijn families en voor mijn vrienden. Ik vecht nu mee met mijn maatjes voor het recht op de uitvoering van Het Traktaat van Wassenaar ’66 dat notabene door President Soekarno is verstrekt aan onze ouders voor het verlies van hun bezittingen door nationalsatie van de bedrijven in Indonesia door dezelfde Soekarno. Maar dat is een ander verhaal die hier niet terzake doet. Het bijzondere is: wij vervolgen de Nederlandse Staat vanuit Indonesia en niet vanuit Nederland, want de geschiedenis leert ons dat we nieuwe wegen moeten bewandelen om eindelijk de kans te krijgen het recht te laten gelden voor wie het ook is bestemd. De Indonesische advocaten, die ons hiermee helpen zullen hun beste beentje voorzetten om deze keer De Staat der Nederlanden voor ons op de knieen te krijgen.

Op 17 augustus 1945, twee dagen na de capitulatie van Japan, wordt de republiek Indonesia uitgeroepen. Omdat de Nederlandse regering niet…
DALAFILM.
Lees verder…


10897402693?profile=originalICM huisuitgever Calbona stopt en gaat over in Giga Boek
.

Onlangs ontvingen wij het bericht van Wijnand die ruim 9 jaar huisuitgever is van ICM. Via Calbona rolden 7 titels van de plank. Van Ferry Schwab zouden nog twee praktijkhandboeken van de plank rollen, helaas. Calbona is intensief betrokken bij de ontwikkeling van het boek met de titel "Rapport uitbetalen traktaat van Wassenaar". Inmiddels is druk II aan de orde.  Naar verwachting zullen er ruim 10.000 van dit boek van de plank rollen, 15.000 man/vrouw hebben de petitie ondertekend.  Bij iedere inschrijving voor het traktaat  wordt het boek ter beschikking gesteld, nadat deze eerst bij de petitie is overhandigd aan de bewindvoerders.

Onderstaand email bericht van Wijnand,

ICM redactie wenst Wijnand veel sterke toe !

Ferry, ik dacht dat ik dat mailtje kwijt was, maar via een reactie kwam het weer terug.

Beste allemaal,

 

Na 15 jaar uitgeven is het wat mij betreft genoeg geweest. Niet dat ik het werk met tegenzin heb gedaan, zeker niet. Ook heb ik met de meeste mensen die bij mij een of meer boeken hebben laten maken een heel leuk en vaak dierbaar contact (gehad) en sterke vriendschappen aan overgehouden. Maar de leeftijd en de daarmee gepaard gaande lichamelijke (en soms ook geestelijke) problemen, hebben mijn vrouw en ik doen besluiten om uit te zien naar iemand die het werk voort kan zetten, zoveel mogelijk in mijn stijl. En... die hebben we gevonden (maar eigenlijk kenden we hem al een flink aantal jaren) in Roel Koedijker van zijn uitgeverij GigaBoek. 

Dat betekent voor u dat nabestellingen gewoon kunnen doorgaan, alleen nu via hem. Maar ook nieuwe boeken zijn bij hem in goede handen en... hij heeft ook meer mogelijkheden qua verkoop en promotie, dus feitelijk gaat iedereen er op vooruit.

Zijn website: https://gigaboek.nl/

 

Vanaf 1 januari 2019 ben ik niet meer bereikbaar onder de bekende e-mailadressen, maar via:

 

Bedankt voor de fijne contacten, samenwerking en opdrachten.  

--

Met vriendelijke groet,


Wijnand van de Meeberg
Uitgeverij Calbona

Zernikeplaats 812

3068 JB  Rotterdam

Tel.: 010 - 84 36 177

Mobiel: 06 - 833 65 120

10897402491?profile=original10897400266?profile=original

10897402291?profile=original

 

Lees verder…

10897399092?profile=original

 

         

              ICM op Pasar Malam  Leek en Rijswijk voor inschrijving deelnemer     ACTW66 (Traktaat van Wassenaar)

 

10897399852?profile=original

Van de 15.000 ondertekenaars hebben 3859 een "Voortgangsbericht" van Stichting Petitie.nl  ontvangen.Met een dringend verzoek zich in te schrijven voor Actw66 als deelnmer voor Fase II. De claimorganisatie ACTW66 die namens de deelnemers collectief gaat procederen  

Voor Fase I , zijn de noodzakelijke voorbereidende activiteiten o.a. om het bestaan van het Traktaat bekend te maken binnen de Indische Gemeenschap ongeveer 60.000, dus aan U!!! Om het traktaat bekend te maken aan U werd eerst grondige studie - onderzoeken gedaan door een team van mensen. Dit werd in het rapport traktaat van Wassenaar vastgelegd;  dat weer in een boek is uitgebracht. Achter de schermen zijn advocaten druk bezig met WOB - verzoeken.

 

Actw66 is gelukt om hiervan 15.000 handtekeningen binnen te halen. Dit zijn 1 van de vele activiteien waar veel werk en  veel geld is ingestoken door een team mensen.

 

Voor Fase II hebben wij hard uw financiele steun nodig voor de aankomende kosten, als de benodigde middelen binnen zijn kunnen wij de stap zetten. Schrijf  u  daarom in via www.icm-online.nl of kom langs bij onze ICM stands op de pasar malams Leek en Rijswijk. Het ICM & ACTW66  team staan klaar om U welkom te heten.

 

Het inschrijf geld bedraagt € 50, u krijgt geijk an waar voor Uw geld; 1 jaar gratis abonnement op ICM Krant + het boek druk I "Uitbetalen traktaat van Wassenaar".  Met Uw € 50 kunnen wij de dure proces starten.


VIDEO - IMPRESSIES

 

VOORPROEFJE OP PASAR MALAM LEEK EN RIJSWIJK.

 

10897399485?profile=originalIstimewa - events met optreden Jimi Bellmartin

Istimewa - events met optreden Jimi Bellmartin, (C) ICM Projects & Events.Jan de Keten10 Sept

 

  

 

10897400255?profile=originalReportage 12/11-2011 Live UitzendingBlue Diamond Riem de Wolff met Of Course

Reportage 12/11-2011 Live Uitzending Blue Diamond Riem de Wolff met Of Course. Wederom een spettere…Jan de Ketenop donderdag

 

10897400655?profile=original

 10897400494?profile=original

 

ZATERDAG 27 OKTOBER • vanaf 12.00 uur


12.15 - 12.45 uur CD muziek
13.00 - 13.30 uur Sekar Ayu (traditionele dansgroep)
14.00 - 14.30 uur Hawaiian Treasure (Hawaiiaanse dansgroep)
15.00 - 15.30 uur Terry White Band (all-round country formatie)
15.45 - 16.15 uur Sekar Ayu (dansgroep)
16.30 - 17.00 uur Jaimy Taylor (country zangeres)
17. 15 - 17.45 uur Hawaiian Treasure (Hawaiiaanse dansgroep)
18.00 - 18.30 uur Terry White Band (all-round country formatie)
19.00 - 19.45 uur Jimi Bellmartin (Winnaar The Voice Senior, Mr. Soul)
20.15 - 20.45 uur Jaimy Taylor (country zangeres)
21.00 - 22.00 uur Terry White Band (all-round country formatie)


ZONDAG 28 OKTOBER •

vanaf 12.00 uur
12.00 - 12.30 uur Swinging Sound Machine (all-round topformatie)
13.00 - 13.30 uur Madaloka Dance Studio (dansgroep)
14.00 - 14.30 uur René le Blanc (Dutch Engelbert Humperdinck)
15.00 - 15.30 uur Swinging Sound Machine (all-round topformatie)
16.00 - 16.30 uur Madaloka Dance Studio (dansgroep, modeshow)
17.00 - 17.30 uur René Le Blanc (Dutch Engelbert Humperdinck
18.00 - 18.30 uur Swinging Sound Machine (all-round topformatie)
ENTREE: 7 EURO • 65+ EN

 

10897400696?profile=original

Ga naar de nieuwe wensite op www.Stchtingstellar.nl  en wordt abonnee. 

10897401072?profile=original

Speciale - pasar malam aanbieding voor € 13,95, alleen te koop bij ICM stands en  NASH MUSICSERVIC

Normaal prijs € 29,95 voor dubbel DvD

10897401275?profile=original

De eerste Pasar Malam dvd die ooit sinds het bestaan van de Pasar Malam is gemaakt in 50 jaren. Ruim 30 artiesten, bands en groepen hebben meegewerkt aan deze productie. Speciaal zijn door R.I.P Marshal Manengkei (song/writer) liedjes en songs geschreven gecomponeerd met in de hoofdrollen gefigureerd door Ed Brodie en Inge.

Presentatie door Sylvia Elders, doe de inleiding over de geschiedenis van de pasar malam. Ook wil redactie ICM een correctie aanbrengen op deze geschiedenis dat de moeder van Geraldlne, Mary Bruckel-Beiten  de grondlegger is van de pasar malam, niet Tjali Robinson, verwijs dan ook naar het artikel op ICM

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

U ziet o.a. 
- Blue Diamond Riem de Wolff, bijna 30 minuten
- Oscar Harris met o.a. The Song for the Children
- De mega artiest Tantowi Yahya
- De enige opnamen van The Valiants ooit gemaakt met Peter Layton
- Bunga Melati

- Adventure (Rember The Ventures) met Albert van Prenh

- Double Impact

- Ginger

- JF Selection

- Manna

- Mambesak

- Next Level met Albert Rumungan

- Paatje

- Nilam Sari

- Free Line

- Ocassion

- Dave Gerritsen

- Ginger

- The Valiants

- Edang Setyawati

- Indonesian Paradise

Productie

ICMOnline en ICM NetwerkGroup

Tot standgekomen  met medewerking van :

MM & Music, WN Productions, TLP Productions, Sylvia Elders, Ferry Schwab, Ed & Inge Brodie, Hedy, Broenink, John van Hese, Geoge Kwekel en vele andere niet genoemden

Met dank aan

Chris Uitenbogaard, Dick ter Hark, Fred Lammers, Garuda TV, en vele niet andere genoemden

De DVD heeft een speelduur van 3 uren,

en bestaat uit twee dvd's.


Neem de pasarsfeer mee naar huis voor warme koude winterdagen.

Te bestellen bij ICM stand op de pasar malam bestel@icm-online.nl 

 

Speciale - pasar malam aanbieding voor € 13,95,

alleen te verkrijgen bij ICM stands en NASH MUSICSERVICE.

 Normaal prijs € 29,95 voor dubbel DvD.

 

Lees verder…

Voortgangsbericht no 2 van Petitie.nl

Voortgangsbericht no 2 van Petitie.nl

10897396469?profile=original

          

        

Geachte Ferry Schwab sr,

Op 10-07-2015 heeft u de petitie 'Uitbetalen op basis van Traktaat van Wassenaar 1966'ondertekend als Ferry Schwab sr uit Harderwijk met schwab@kabelfoon.nl als e-mailadres.

Namens de petitionaris stuurt Petities.nl u het tweede voortgangsbericht over de petitie. U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven. Op uw persoonlijke pagina kunt u dit veranderen, de link daarnaar staat onderaan deze mail. Daar kunt u ook makkelijk uitnodigingen om ook te ondertekenen versturen.

Stuur uw reactie op het onderstaande niet naar Petities.nl, maar naar de petitionaris opschwab@kabelfoon.nl


Schrijf u in als deelnemer van het Traktaat van Wassenaar

Het Traktaat van Wassenaar is in 1966 ondertekend door de regeringen van Nederland en Indonesië. Doel: De Indonesische regering betaalt aan Nederland het bedrag van 689 miljoen gulden ter genoegdoening aan de Nederlandse staatburgers, die huis, have en goed in Indonesië moesten achterlaten ten tijde van de repatriëring tussen 1947 en 1962. De Nederlandse regering heeft dit echter nimmer aan de rechthebbenden uitbetaald.

In 2015 werd het Actiecomité Traktaat van Wassenaar (ACTW66) in het leven geroepen door de St. Nines-Zuid, MM Sutainable MM en ICM (Indische Internetkrant).

ACTW66 koos voor een twee sporenbeleid; een politieke en juridische benadering. Inmiddels is het ACTW66 beland in fase twee. Ruim 15.000 mannen en vrouwen van de beoogde doelgroep van 70.000 hebben namelijk de petitie getekend in fase één. Ook is aan de hand van gepleegd onderzoek – in het verlengde van Halbe Zijlstra van de VVD - het rapport "Traktaat van Wassenaar" gerealiseerd en door uitgever Calbona als boek uitgebracht (ISBN 978-94-92575-18-0).

Voor de politieke benadering werd een petitie georganiseerd om de benodigde handtekeningen te verzamelen. Die zullen samen met het opgestelde boek "Rapport Traktaat van Wassenaar" aan het aanstaande nieuwe kabinet worden overhandigd en alle fractievoorzitters van de politieke partijen.

Nu is het juridisch traject voor ACTW66 aan de orde en van belang, namelijk fase twee.

Zoals de petitie vermeldt, zal een team van advocaten en een delegatie van ACTW66 trachten tot oplossingen te komen op korte termijn, zodat de Nederlandse Staat de 60.000 - 70.000 gedupeerden gaat uitbetalen. ACTW66 heeft in haar rapport alles tot in detail uitgewerkt zodat deze uitgerold kan worden. Dit om vertragingen voor te zijn. Het gaat uiteindelijk om een project met de omvang van het soort Persoongebondenbudget. ACTW66 heeft hiervan pas 15.000 man/vrouw kunnen benaderen met een minimaal budget, geheel uit eigen private middelen.

Voor het juridisch traject ACTW66 kan u zich inschrijven als deelnemer ACTW66, die namens de deelnemers de Nederlandse Staat gaat aanspreken om deze te dwingen tot uitbetaling conform het traktaat van Wassenaar.

Let op! Ga eerst goed na of u onderstaande vragen met NEE kunt beantwoorden.

  1. Zat u (of uw ouders) in dienstverband bij het KNIL?
  2. Zat u (of uw ouders) in dienstverband bij de Nederlandse overheid (of het Indisch bestuur)?
  3. Toen u (of uw ouders) aantoonbaar in de periode 1947 - 1962 in de republiek Indonesie verbleef, werd u (of uw ouders) de kosten voor de overtocht, verblijf in het pension en herinrichtingskosten niet vergoed?
  4. Hebt u (of uw ouders) geen voorzieningen ontvangen in het kader van oorlogsslachtoffers of iets dergelijks? 

Heeft u op bovenstaande vragen NEE geantwoord dan kunt u zich inschrijven.

Stuurt u uw naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres naar:

F.Schwab/ ICM

Wouterskampen 68

3849 BC Hierden

en maakt u €50 over naar NL41 RABO 03977255 07 ten name van F.Schwab/ICM Online onder vermelding van deelnemer ACTW66.

U heeft dan ook 1 jaar gratis een ICM abonnement en tevens ontvangt u het boek "Rapport traktaat van Wassenaar gratis nadat deze aan het Kabinet is overhandigd.

Inschrijven kan ook online via internet:

U gaat naar de website www.ICM-online.nl. Rechtsboven aan de balk staat de tekst "inschrijven" hier klikt u op, u kiest een wachtwoord en geeft uw e-mailadres om een account te maken. Daarna verschijnt het formulier met vragen. Beantwoord deze naar waarheid.

 

Het onderstaande is vertrouwelijk, stuur dit niet door. Uw ondertekening kan erdoor beschadigen.

ONDERTEKENING ONZICHTBAAR MAKEN?

Bij het ondertekenen heeft u gekozen voor een zichtbare ondertekening. Uw naam, woonplaats en functie zijn nu zichtbaar en vindbaar onder deze petitie op petities.nl. Wanneer u nu via een zoekmachine (zoals Google) zoekt naar uw naam kan het zijn dat u uw ondertekening als resultaat ziet. Uw ondertekening onzichtbaar maken kan door een vinkje weg te halen op uw persoonlijke pagina.

Als u nu kiest voor een onzichtbare ondertekening dan kan het nog enige weken duren voor de zoekmachines dit opmerken.

STOPZETTEN E-MAILS

U heeft bij het ondertekenen aangegeven nieuws over de petitie te willen ontvangen. Wilt u dat niet meer? Haal dan het vinkje weg op uw persoonlijke pagina.

UW PERSOONLIJKE PAGINA

De link naar uw persoonlijke pagina is persoonlijk, zoals een wachtwoord. Deel deze niet met anderen!

https://petities.nl/ondertekening/c3370d14830a9eae66947db3f195cbd04...

We verzekeren u dat uw persoonlijke gegevens goed beschermd zijn door de Algemene verordening gegevensbescherming. Dat wil zeggen dat uw gegevens nergens voor gebruikt worden behalve voor het doel waarvoor u ze heeft opgegeven.

STEUN PETITIES.NL

Met uw gift (geld of tijd) wordt de website beter. Zie https://petities.nl/donate voor details.

       

         

     

Lees verder…

10897222082?profile=original
10897401884?profile=originalHoe zo dat geld dat uit "Dividendbelasting" vrij komt naar de publieke sector ? Nederland betaal eerst je schuld af na 53 jaar !

Laat Mark Rutte eerst het geld uitbetalen voortvloeiend uit verdrag traktaat van Wassenaar dat in 1966 werd gesloten tussen Indonesie en Nederland.

Vooraf had de republiek Indonesia ruim 4,5 miljard oude Hollandse guldens betaald aan Nederland onder presisdent Soekarno , en ter afsluiting  onder pres. Suharto  nog eens 0,7 miljard (Visualisatie CPB Anno 2018 = 7 miljard). Dit geld is bestemd voor 60.000 Indische -, Nederlandse- en Molukse burgers die periode 1947 - 1962 in de republiek woonde, en al hun bezittingen en tegoeden werden onteigend en het land werden uitgezet. Dit geld van toen veel geld werd gebruikt voor de opbouw van Nederland.

53 jaar wachten de 60.000 gedupeerden op hun schade compensatie; naast dat ze alles zelf hebben betaald de reis van Indonesie naar Nederland, contract pensions en de woning.

Het is dus een schuld dat nu 53 jaar oud is, laat Nederland maar eerst deze schuld terugbetalen aan die 60.000 gedupeerden. 

ACTW66 eisen dit bedrag 7 miljard per direct op !

Lees verder…

Pasar Malam Leek 27 / 28 oktober met o.a. Jimi Bellmartin winnaar van The Senior Voice

10897398278?profile=original10897398661?profile=original

10897398859?profile=original

ZATERDAG 27 OKTOBER • vanaf 12.00 uur


12.15 - 12.45 uur CD muziek
13.00 - 13.30 uur Sekar Ayu (traditionele dansgroep)
14.00 - 14.30 uur Hawaiian Treasure (Hawaiiaanse dansgroep)
15.00 - 15.30 uur Terry White Band (all-round country formatie)
15.45 - 16.15 uur Sekar Ayu (dansgroep)
16.30 - 17.00 uur Jaimy Taylor (country zangeres)
17. 15 - 17.45 uur Hawaiian Treasure (Hawaiiaanse dansgroep)
18.00 - 18.30 uur Terry White Band (all-round country formatie)
19.00 - 19.45 uur Jimi Bellmartin (Winnaar The Voice Senior, Mr. Soul)
20.15 - 20.45 uur Jaimy Taylor (country zangeres)
21.00 - 22.00 uur Terry White Band (all-round country formatie)


ZONDAG 28 OKTOBER •

vanaf 12.00 uur
12.00 - 12.30 uur Swinging Sound Machine (all-round topformatie)
13.00 - 13.30 uur Madaloka Dance Studio (dansgroep)
14.00 - 14.30 uur René le Blanc (Dutch Engelbert Humperdinck)
15.00 - 15.30 uur Swinging Sound Machine (all-round topformatie)
16.00 - 16.30 uur Madaloka Dance Studio (dansgroep, modeshow)
17.00 - 17.30 uur René Le Blanc (Dutch Engelbert Humperdinck
18.00 - 18.30 uur Swinging Sound Machine (all-round topformatie)
ENTREE: 7 EURO • 65+ EN

Lees verder…

Indonesië worstelt met nepnieuws na aardbeving

Indonesië worstelt met nepnieuws na aardbeving

ANP Producties

Indonesië worstelt met nepnieuws na aardbeving© ANP Indonesië worstelt met nepnieuws na aardbeving

PALU (ANP) - De Indonesische autoriteiten hebben na de verwoestende aardbeving op Sulawesi de handen vol aan het ontkrachten van onzinverhalen. Het ministerie van Informatie en Communicatie heeft de afgelopen dagen twee verklaringen uitgegeven met waarschuwingen over specifieke gevallen van nepnieuws, bericht de Britse krant The Guardian.

Het ministerie stelde dat de burgemeester van stad Palu in het rampgebied ten onrechte is doodverklaard. Ook deed het onjuiste verhaal de ronde dat nabestaanden van slachtoffers gratis naar die stad kunnen vliegen. Verder circuleerden niet-kloppende verhalen over een dreigende dijkdoorbraak en nog veel zwaardere aardbeving die ophanden zou zijn.

Dat laatste verhaal deed ook de ronde in het rampgebied. ,,We hoorden dat de grootste aardbeving vrijdag zal plaatsvinden'', zei een inwoner van Palu tegen The Guardian. ,,Ik vertelde mensen dat het een grap was. Als je je huis verlaat, komen mensen je spullen stelen. Daarom verspreiden ze dit soort onzinboodschappen.''

Lees verder…

14e editie van de Pasar Malam Istimewa in winkelcentrum De Ridderhof. De Pasar Malam is gratis toegankelijk.

10897391254?profile=original

10897391464?profile=originalTante Lien op de Pasar Malam Istimewa in Alphen aan den Rijn

Wieteke van Dort zal, naast vele andere artiesten, samen met Aïs Lawa-Lata als Tante Lien optreden op de

14e editie van de Pasar Malam Istimewa in winkelcentrum De Ridderhof. De Pasar Malam is gratis toegankelijk.

 


Van donderdag  11 t/m zondag 14 oktober worden alle zintuigen weer geprikkeld in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. De Pasar Malam, die al sinds 2004 georganiseerd wordt, is een begrip geworden in Alphen aan de Rijn en omstreken. De Indonesische geuren van al dat lekkere eten en de mooie klanken van de live muziek komen je al tegemoet als de schuifdeuren van het winkelcentrum binnenkomt. De Pasar Malam Istimewa in De Ridderhof is niet zomaar een veredelde braderie, maar een echte pasar met een mooi cultureel podiumprogramma op twee podia en echte Indonesische restaurants en een uitgebreide Oosterse specialiteitenmarkt met meer dan 50 kramen. Het organisatiebureau Istimewa Evens is hetzelfde bureau dat onder andere ook de Pasar Malams in Dordrecht, Rotterdam Ahoy, Burgers’ Zoo en het Pasar Colours Festival tijdens de Huishoudbeurs organiseert. Net als voorgaande jaren zal deze Pasar Malam 4 dagen duren en gratis toegankelijk zijn!


De 4 elementen van de Pasar Malam Istimewa

Markt

Op de meer dan 50 kramen die in het winkelcentrum staan vind je een zeer gevarieerd aanbod in Oosterse producten. Wierrook, sambal, (batik) kleding, sieraden, houtsnijwerken, Boeddhabeelden en nog veel meer. U bent hier ook op de juiste plek voor een Indische pitjit massage of een reading van een medium. Maak eens een praatje met de standhouders, ze kunnen u alles vertellen over hun producten en aanbiedingen.

Entertainment

Pasar Malam Istimewa staat bekend om de hoogwaardige artiesten programmering. Een divers programma met een goed uitgebalanceerd artiestenpakket. Voor ieder wat wils. Ook de Indonesische dans demonstraties zijn van zeer hoge kwaliteit. Het beste wat Nederland te bieden heeft. De Pasar Malam in Alphen heeft maar liefst 3 podia. 1 daarvan is in de platenzaak “vinyl and more”

Food

Geen Pasar zonder het authentieke Indische eten. In Alphen aan den Rijn kunt u de Indonesische specialiteiten proberen. De verschillende restaurants brengen de authentieke keuken naar de Pasar. Van een klein snackje tot een complete maaltijd. Ook kunt u hier terecht voor een Tjendol, een traditioneel Indisch drankje van kokosmelk.

Ambiance

Met alleen de 3 bovengenoemde zou je het een Pasar Malam kunnen noemen. Maar geen Pasar Malam Istimewa. Een Pasar Malam Istimewa onderscheid zich van andere Pasar Malams door de gezellige sfeer wat mede wordt bereikt met mooie Aziatische decoratie. Het Istimewa-deco-team is 2 dagen bezig om het winkelcentrum om te toveren in Indonesische sferen. Ook stellen we hoge eisen aan de standhouders, we plaatsen enkel mooi gedecoreerde stands met mooie producten. Laat u mee voeren en geniet op de Pasar Malam Istimewa.

 

Grote namen, alleen de beste optredens

Naast Tante Lien & Aïs Lawa-Lata is er veel meer te zien en te horen op de Pasar Malam zo zijn er dit jaar 2 bands aanwezig; The StreetRollers en Kereta Express. De zanger Ben Heart, die vorig jaar om gezondheidsredenen moest afzeggen, zal dit jaar wel aanwezig zijn. Ook is Ray Smith aanwezig die met zijn singles de Nederlandstalige hitlijsten bestormt. Ester Latama die vorig jaar nog haar album in Alphen aan den Rijn presenteerde zal dit jaar weer optreden. Bijzonder zullen ook de optredens van Shanelle de Lannoy zijn die het ver schopte bij The Voice Kids. Ook heeft de organisatie de publiekslievelingen Edu Schalk, Diana Monoarfa, Free Line en Erwin Hardenberg uitgenodigd. De dansdemonstraties worden verzorgd door Bali Ayu Budaya, Aniadi Art, Warna Semesta en Sekar Ayu. Voor het programma met tijden en meer informatie kunt u kijken op www.istimewa-events.nl

Datum:
11 t/m 14 oktober

Locatie:
Winkelcentrum “De Ridderhof”
Troubadourweg, Alphen aan den Rijn

Toegang:
GRATIS

Openingstijden:
donderdag: 12:00 – 18:00
vrijdag: 12:00 – 21:00 (koopavond)
zaterdag: 12:00 – 18:00
zondag: 12:00 – 18:00 (koopzondag)
* M.u.v. zondag zijn de winkels in het winkelcentrum vanaf 09:00 uur open

Podia:
Istimewa podium – bij Diner Café Santé / Action
Senang podium – bij Kruidvat

Programma:

Donderdag 11 oktober
ISTIMEWA PODIUM
12:00 – 12:45   Erwin Hardenberg
13:00 – 13:30   Dansgroep Bali Ayu Budaya
14:00 – 14:45   Diana Monoarfa
15:15 – 16:00   Erwin Hardenberg
16:30 – 17:00   Dansgroep Bali Ayu Budaya
17:15 – 18:00   Diana Monoarfa

SENANG PODIUM
12:30 – 13:15   Diana Monoarfa
13:45 – 14:30   Erwin Hardenberg
15:00 – 15:30   Dansgroep Bali Ayu Budaya
16:00 – 16:45   Diana Monoarfa
16:45 – 17:30   Erwin Hardenberg

Vrijdag 12 oktober
ISTIMEWA PODIUM
12:30 – 13:15   Free Line
14:00 – 14:30   Dansgroep Aniadi Art
15:15 – 16:00   Free Line
16:45 – 17:30   Edu Schalk
18:00 – 18:30   Dansgroep Aniadi Art
19:00 – 20:00   Tante Lien & Aïs Lawa-Lata
20:15 – 21:00   Free Line

SENANG PODIUM
13:00 – 13:45   Edu Schalk
14:45 – 15:30   Edu Schalk
16:30 – 17:00   Dansgroep Aniadi Art
18:00 – 18:45   Free Line
19:45 – 20:30   Edu Schalk

Zaterdag 13 oktober
ISTIMEWA PODIUM
12:30 – 13:15   The StreetRollers
14:00 – 14:30   Dansgroep Warna Semesta
15:00 – 15:45   The StreetRollers
16:15 – 16:45   Ray Smith
17:15 – 18:00   The StreetRollers

SENANG PODIUM
12:45 – 13:15   Dansgroep Warna Semesta
13:45 – 14:15   Shanelle de Lannoy
14:45 – 15:15   Ray Smith
15:45 – 16:15   Dansgroep Warna Semesta
17:00 – 17:30   Shanelle de Lannoy

Zondag 14 oktober
ISTIMEWA PODIUM
12:30 – 13:15   Ester Latama
14:00 – 14:30   Ben Heart
15:00 – 15:30   Dansgroep Sekar Ayu
16:15 – 16:45   Ben Heart
17:15 – 18:00   Ester Latama

SENANG PODIUM
13:15 – 13:45   Dansgroep Sekar Ayu
14:15 – 15:00   Ester Latama
15:30 – 16:15   Ester Latama
17:00 – 17:30   Dansgroep Sekar Ayu

Parkeren:
Onder het winkelcentrum is een parkeergarage waar u tegen een voordelig tarief van €0,10 per 17 minuten kunt parkeren.
In de wijken rondom het winkelcentrum is gratis parkeergelegenheid. Houd er rekening mee dat een aantal gebieden voor vergunninghouders gereserveerd zijn.

Huisdieren
Honden en overige huisdieren zijn niet toegestaan op de Pasar Malam in Alphen aan den Rijn.
We maken alleen een uitzondering voor speciaal getrainde honden die ter begeleiding worden gebruikt van mindervaliden, zoals blindengeleidehonden en Stichting Hulphond-honden.

Lees verder…

10897260674?profile=original
10897397852?profile=originalEen voortvloeisel Het Indisch Platform als regeringsbeleid uit het verdrag van Wassenaar?

Wie de geschiedenis en feiten van het gesloten verdrag traktaat heeft onderzocht, zien vele overeenkomsten van het toen gevoerde beleid van de kabinetten Drees met Luns in de hoofdrol terug in de ontwikkelingen rond het reilen en zeilen van het Indisch platform anno 2018. Dit beleid werd consequent opgevolgd door de Kabinetten hierna tot het heden. De griffier van de Tweede Kamer en de voorzitter van Kamer Commissie VWS heeft haar handen vol aan om de Indische vraagstukken  de agenda te plaatsen, en iedere keer wordt deze agenda weer gefrustreerd door het Kabinet.

Het is het systeem zoals de Kabinetten Drees gefigureerd door Luns die de basis hieraan hebben gelegd als het om de Indische vraagstukken gaat! Alles ontkennen, niets toegeven, en zeker niet tot uitbetaling van de geleden schade of compensaties. Desondanks de verkregen fondsen uit Marhal hulp 7 miljard, verdrag met Japan 5 miljard, en uit de republiek over de periode 1947 tot 1956 4,5 miljard, melden bronnen uit Jakarta. Ter afsluiting uit deze nationalisatie proces 0,7 miljard. Visualiseren wij deze bedragen op basis van de waarde van begroting van toen naar de begrotingen van nu waar als rekenregel niet de rente wordt gehanteerd maar referentie kader, dan komt CBP alleen al over traktaat van Wassenaar op ruim 9 miljard.

9 miljard waar ruim 60.000 mensen recht op hebben.

Overeenkomsten :

met betrekking tot het beleid uit het gesloten verdrag tussen de republiek Indonesie en het geïnstalleerde Indisch Platform door RIP oud-premier Lubbers.

Het verdrag van Wassenaar (ACTW66) van de zijde van Nederland had maar 1 doel het bedrag van 9 miljard (689 miljoen toen) niet uit te keren aan de rechthebbende waarvan allen hun bezittingen en tegoeden door de republiek zijn onteigend. Hiervoor betaalde de republiek 9 miljard (toen 690 miljoen) aan Min. Van Buitenlandse Zaken. Er werd in Het verdrag een onuitvoerbaar verdelingswet ontworpen; Gedupeerden dienen binnen drie maanden de claim in te dienen, en deze zijn niet op de hoogte gesteld van het bestaan van die mogelijkheid, dus hoe kan je dan cashen?   Immers het heeft 1 dag in  de Staatscourant gestaan, en de volgende dag was deze publicatie als zon voor de sneeuw verdwenen, en niet zoals nu het hele circus – media wordt ingezet, en dat dan op Internet staat voor een langere periode.

Nog meer feiten die wij graag voor ons houden, die het opgestelde rapport meldt.

De vraagstelling hier is hoe los je het op, 500.000 Indische Nederlanders in voormalige Indie die onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering vallen en door onhandig politiek bedrijf in Den Haag door de republiek weer met 100.000 militairen binnen te vallen; hierdoor de betrekkingen met President Soekarno alleen verder verslechterden dat leidde de Indische / Nederlandse burgers 18.000 km ver verwijderd van Den Haag daar flink weer voor moesten ontgelden, dat de bezittingen werden onteigend en gedagvaardigd werden het land uitmoesten per onmidelijk.

U leest het goed 500.000. Hiervan werden 159.000 niet toe gelaten.

 

Nu naar –  Het Indisch Platform in wording –  In deze periode reisden uiteraard vele Indische Stichtingen als paddenstoel uit de grond.

Elk die de belangen van hun achterban behartigen; Bond van Ex-geïnterneerden en Gerepatrieerde van Overzee, B.E.G.O. , Stichting Budi Santoso 1995,

CENSIO, Centrale van Samenwerkende Indische Organisaties de navolgende organisaties aangesloten: Stichting Sayoman Galur Sulur Sentana Ningrat, Stichting Eerste Nederlands Indisch Museum, Stichting Insulinde, Stichting Sociaal-Cultureel Instituut Nederland-Indonesie, Stichting Reunie Medan, Indisch Nederlands Verbond, Groep Ex-Glodok Geinterneerden '44 - '45, Stichting Vriendenkring oud-KNIL artilleristen STABELAN, Dampit, Stichting Japanse Ereschulden (JES), Stichting Japanse Vrouwenkampen, Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp 1942-1945

       Vele te verwachten claims ruim 340.000- uit de oorlog, overdracht, en bersiap kenmerken zich als opgelopen schade die Indische – Nederlandse burgers (dus ook Nederlanders) hebben opgelopen, en uiteraard ergens bij de Overheid met hun claims terecht willen.

De vooruitziende blik van oud-premier Lubbers, de grondlegger van de Euro, kwam op het briljante idee die het idee van Drees & Luns versterken namelijk een politiek overlegplatform die namens de Nederlandse Indische Gemeenschap met de Overheid praat, maar wel tegelijkertijd deze groep het bos instuurde en het winnen van tijd.

 Het ironische is uiteindelijk dit instituut is in het leven groepen door de Overheid en namens de Overheid, en de ruime 2,1 miljoen Indisch Mensen nooit hierin zijn gekend, en dus dit platform niet erkennen. Ook niet dor middel van stemming. Dit platform handelt dus namens de Overheid, wijzen de feiten later uit. Het doorgewinterde beleid van traktaat van Wassenaar is hierin aantoonbaar terug te vinden; zorgen dat niemand weet van de compensaties, niet erkennen van de feiten en diensmeer en nooit uitbetalen waar ze recht op hebben.

      In 1999 /1998 werd het Indisch Platform door Ruud Lubbers geïnstalleerd en oud-buitendienst Generaal Boekholt werd benoemd als voorzitter; niet meer  en minder als bliksemafleider om de claims te weren, dus de mensen het bos in sturen. Later werd wederom de voorzitter Jan Klein benoemd wederom door die Overheid. Buitendienst Generaal. Tijdens zijn bewind wist hij stilte en rust te bewaren conform de orders dat er Individuen niet met rechterlijke dwalingen de Overheid belaste. Jan Klein had maar 1 doel zorgen dat alle neuzen 1 kant op wezen zo wist van 6 aangesloten Indisch organisaties deze verder uit te bouwen naar 28 leden (Indische Stichtingen), maar in zijn termijn de Overheid in zijn geheel ontzien van de Indisch vraagstukken; Waren dus weer 7 verloren jaren. Verdrag Traktaat van Wassenaar, oorlogsschade, backpay en KNIL werden niet aan de kaak gesteld. Voor het eerste twee genoemden gold dat hier gelden zijn ontvangen ter compensatie. Lubbers had het mooi voor elkaar geen overvolle rechtbanken, want het IP diende nu als een soort claimstichting, maar dan niet voor de burger. Immers het IP was de schil opdat er geen Rechtszaken konden plaatsvinden’. Recent nog werd een claim afgewezen bij de rechter, mede omdat de voorzitter van het IP overeengekomen is met de deal van Martin van Rijn. Het mes snijdt dus van twee kanten.

Tegenwoordig om rechtbanken te ontzien kunnen burgers collectief een procedure aanspannen via een claimstichting. Dus Ruud Lubbers was zijn tijd ver vooruit, dit ten koste van 341.000 Indische burgers. Juist waarop actw66 (traktaat van Wassenaar) nu anno 2018 op is gebaseerd, maar dan tegen die Overheid.

       2007 Uiteindelijk werd RIP Herman Bussemaker benoemd. Die koos voor de politieke benadering door o.a. inbreng van de NIOD rapporten; indienen van diverse moties. Het Kabinet bleef de regels en beleid van hun voorganger Drees vastberaden vasthouden. Alles werd verworpen. Dure NIOD rapporten van 1,8 miljoen gulden verdwenen in de prullenbak. Alle kabinetten blijven het beleid van hun voorgangers vasthouden, desondanks de grootse inzet van leden van de Tweede Kamer, die nadrukkelijk de Indische vraagstukken ondersteunen.

      Nu anno 2018 wordt in de procedurevergaderingen voortdurend verzet, en het vervelende niet vooraf maar op de dag zelf. U kunt dit vernemen via het webportaal van de Tweede Kamer. Het Kabinet praat kennelijk alleen met Indisch Platform. Het platform opgericht door RIP Ruud Lubbers.

U ziet er zijn duidelijke overeenkomsten met het beleid van Het Verdrag van Wassenaar en Het Indisch Platform die door de Nederlandse Indische Gemeenschap niet wordt erkend, en al eerder onze column schrijver meldt: “dat het IP ook nog een dwangsom aan zijn broek kan krijgen om namens de Nederlandse Indische Gemeenschap te praten, wegens misbruik van de naam”. Dit IP heeft geen achterban, geen mandaat en is benoemd door de Overheid; moet zich realiseren dat partijen voornemens zijn.

Is ook bizar te moeten constateren dat hele Kamer zich bewoog over de twee kinderen die zouden worden uitgezet.

De vraag hier nu :

“waar was de Kamer en Kabinet onder Drees en Luns die over 500.000 burgers (Indische Nederlanders, en Nederlanders) uit het voormalige Indie zo ver heeft laten komen die de oorlog, overdracht, bersiap en later het land werden uigezet met achterlatend al hun bezittingen en tegoeden. Niets werd ondernomen door coalities in Kabinet en De Kamers. Hadden het Kabinet en de Kamers het niet voor het zeggen;  was Nederland wel een democratisch Staat o.l.v. Drees en Luns? “

Lees verder…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives