Passagiersvliegtuig met 189 inzittenden crasht in Indonesië

’Hoop op overlevenden is klein’

Passagiersvliegtuig met 189 inzittenden crasht in Indonesië

JAKARTA - UPDATE 12.55 uur - Bij de vliegramp met een Indonesisch passagiersvliegtuig zijn waarschijnlijk alle 189 mensen aan boord om het leven gekomen. Maandagochtend stortte een passagiersvliegtuig van luchtvaartmaatschappij Lion Air neer in de Javazee. Aan boord van de Boeing type 737 MAX 8 zaten onder meer twee baby’s, een kind en acht bemanningsleden. Vermoedelijk waren er geen Nederlanders aan boord, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken even na het middaguur.

Reddingswerkers proberen te zoeken naar overlevenden, maar de kans daarop wordt met de minuut kleiner.

Reddingswerkers proberen te zoeken naar overlevenden, maar de kans daarop wordt met de minuut kleiner.

 AFP

Wrakstukken van de Boeing 737 MAX 8 zijn gelokaliseerd op zo'n 70 kilometer afstand van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Een reddingsteam is naar de rampplaats gestuurd om te kijken of er nog overlevenden uit het water gehaald kunnen worden. Dat lijkt, uren later, bijna onmogelijk te worden.

De autoriteiten bevestigen dat. Ze zeggen geen aanwijzingen te hebben dat er overlevenden zijn. Bij het vliegveld in Jakarta scholen al familieleden van slachtoffers samen. Er wordt massaal gerouwd en gehuild.

Meteen na de crash gingen reddingswerkers de zee op. Bekijk hier de beelden van de operatie. Tekst loopt verder.

Volgens persbureau AP deed de piloot drie minuten na het vertrek een verzoek om terug te keren naar de luchthaven van Jakarta. De piloot kreeg toestemming, maar wist het toestel niet meer om te draaien. Het verzoek kan erop wijzen dat het toestel technische problemen had.

Inmiddels zijn de eerste slachtoffers geborgen. Op foto’s is te zien hoe ook veel goederen uit het water worden gehaald. „We hebben reddingsvesten, telefoons en delen van het vliegtuig ontdekt”, meldde de zegsman van de reddingsdienst eerder.

Balqis Sidiqia@BalqisSidiqia

#UPDATE #BREAKINGNEWS

The search team reports they have found some personal belongings from passengers and life vests from the crash. 😭#JT610
📸: Basarnas

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
Balqis Sidiqia@BalqisSidiqia

I can't begin to imagine their grief right now. My deepest sympathies to them all and give them strength to get through this. 😭😭😭😭😭#JT610 #LionAir #PrayforJT610 pic.twitter.com/LMMMCNyx5O

Nederlanders

Het wrak ligt naar schatting op een diepte van zo’n 35 meter. Terwijl ook lokale vissers zijn gaan meehelpen met zoektocht, melden Indiase media dat de piloot van de vlucht een Indiase man is die sinds 2011 aan Lion Air verbonden zou zijn. Bhavye Suneja zou 6.000 vlieguren hebben gemaakt. Indonesische media melden dat er 20 ambtenaren aan boord zaten. Ook waren er een Italiaanse passagier en een Indiase piloot aan boord.

c007ec46-db71-11e8-947e-71c8a033dcfe.jpg

Het toestel stortte neer tijdens een vlucht van Jakarta naar Pangkal Pinang op het eiland Bangka, vlakbij Sumatra. Die bestemming is een populaire plek voor toeristen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzocht maandag of er Nederlanders aan boord waren. Dat lijkt het niet geval. „Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlanders aan boord waren van het vliegtuig”, aldus BUZA.

Het ministerie volgt de situatie op de voet. „De ambassade ter plekke is er volop mee bezig. We grijpen alle lijntjes aan om achter informatie te komen: via autoriteiten, eventuele andere partijen en vertegenwoordigers van andere landen”, meldde een woordvoerder eerder aan deze krant.

Dertien minuten

De vlucht zou een uur en tien minuten duren. Kort na vertrek rond 06.20 uur (lokale tijd) zou het mis zijn gegaan. Het vliegtuig verloor 13 minuten na het opstijgen het contact met de luchtverkeersleiding, zegt directeur Edward Sirait van Lion Air.

Familie van de slachtoffers in rouw gedompeld.

Familie van de slachtoffers in rouw gedompeld.

 EPA

Wat de oorzaak is van de ramp, is onduidelijk. „We kunnen op dit moment geen commentaar geven”, aldus Sirait. „We proberen alle informatie en gegevens te verzamelen.”

Zwarte lijst

De crash komt hard aan in de Indonesische luchtvaartwereld. Vliegtuigmaatschappijen golden lange tijd als onveilig maar dit jaar haalde de Europese Unie alle Indonesische vliegmaatschappijen van de zwarte lijst. Lion Air was daar, met enkele andere bedrijven, al eerder afgehaald.

Maandagochtend bleek dat het betreffende vliegtuig een technisch mankement had, op een eerdere vlucht. Andere vliegtuigen van hetzelfde type hebben dat niet gehad, verzekert Lion Air.

Een medewerker van de reddingsdienst toont spullen die zijn teruggevonden.

Een medewerker van de reddingsdienst toont spullen die zijn teruggevonden.

 EPA

Lion Air is de grootste particuliere vliegtuigmaatschappij van Indonesië. De vloot bestaat uit 112 toestellen van Boeing en Airbus. Het betreffende vliegtuig was nog maar kort in gebruik, laat het bedrijf weten. De piloot en copiloot hadden samen 11.000 vlieguren gemaakt.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
The Age
@theage

A search and rescue team collects the remains and personal effects of passengers on #LionAir flight #JT610. A total of 17 boats are on site, from police, Basarnas and other agencies, reports @jamesmassola http://ow.ly/ozuO30mpfSG  Pics: Basarnas search and rescue team, Jakarta

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives