De link Lisa de Fretes naar Georgina Verbaan, de zoektocht familiegeschiedenis.

In mei jl. werd ik uitgenodigd door Nussantarra Amstelveen om een presentatie te geven over ACTW66, of wel over traktaat van Wassenaar. Na de presentatie zoals gebruikelijk het Q & A vragen uurtje. Gewapend met de microfoon in de hand, rekeninghoudend dat je niet buiten het bereik kwam van de microfoon, probeerde ik zo goed als mogelijk de vragen te beantwoorden.

Ook ik,  naast vele anderen hebben door het voeren van redactie veel onderzoeken gedaan naar de andere Indische dossiers die bij het publiek verwarrend overkomen, naast dat je deel van je leven heb doogebracht in voormalige Indie, en niet van hoor zeggen!  

Dat wordt versterkt dat je  ervaar je als geen ander als bijna iedere week midden in het Indisch publiek staat op bijvoorbeeld op bijna alle pasars, dan zijn  er zo'n 70 in het jaar, en niet van achter een glazen bol denken dat je het weet.

Juist Lisa De Fretes  met Molukse achtergrond kwam met netelige brandende vraag; “Wij  zijn toch ook Indisch Nederlanders” en vervolgde haar verhaal “wij hebben ook in Indonesie gewoond, dan zijn wij toch alleen een”.

Ja, met die vraag zat ik even in mijn maag, ik wist wel maar vond het moeilijk om het zeggen van nee. Gelukkig kwam een dame en die zei heel simpel: “Mijn grootouders waren pure Hollanders”. De reddende engel.

Nu vrij recent ging Georgina Verbaan op zoek naar haar wortels dat op NPO kwam, en klaar helder in beeld bracht. Wel zeer clichématig verhaal voor iedere Indo zeer herkenbaar, en dat juist in deze generatie van nu  begint op te leven de zoektocht naar hun oorsprong , dus de familiegeschiedenis in moeten duiken. Goegina is 1 van de velen die hiermee bezig zijn; en vraag stellen van waar komen de Indische trekjes toch vandaan.

Op ICM kennen wij een Henk Harcksen die zelfs een boek hierover schreef de ruwe diamand. In die tijd dat slecht ging economisch met Nederland, en de bevolking van de onderlaag hun heil zochten bij het voormalige Indie. Dit was voor velen de drive om over de grens een beter leven te verkrijgen. Dus nieuw is dit fenomeen niet als wij de LINK leggen naar de vluchtelingen anno 2018 maar dan richting Nederland.

Men emigreerde of vestigden zich als ondernemer of men kwam in Dienst van de Indische Overheid of men ging het KNIL in als professional. Onder de laatste groep viel de overgroot vader van Georgina. Kreeg een relatie met een Javaanse vrouw, en kreeg kinderen. Uiteindelijk trouwde hij, er was dus een echte romance. Met het trouwen werd letterlijk de Indo geboren, die alle rechten verkreeg als Nederlandse Staatsburger. Uiteindelijk kende deze Indo gemeenschap een populatie van 500.000. Deze samenleving liet het beeld zien van de Nederlander, buitenlanders, de Indo’s en de Indonesische bevolking die gekenmerkt werd door een keiharde hiërarchie geregisseerd door de Nederlander.

.

Terug naar Ilse de Fretes;

haar betrokkenheid sloeg op de toepassing van het verdrag van Wassenaar dat ambtenaren en KNIL in dienst van de Nederlandse Overheid zijn uitgesloten van deze compensatie, waarover nog een strijd moet worden gevoerd met NL Staat, dus de Molukse. Want de meeste professionals bestonden uit Molukers, immers de Nederlandse Indische zijn voornamelijk als militant bij het KNIL. Ter verduidelijking, de toepassing ACTW66 (Traktaat Wassenaar) geldt voor Nederlandse, Nederland Indische en de Molukse burgers woonachtig in de republiek Indonesie over de periode 1947 - 1962. Is dus ook een grote misvatting van het Indisch Platform om deze deal te betrekken dat daarnaast thuis hoort bij het Ministerie van Defensie als oud-werkgever.

Meer over de presentatie klik op onderstaande;

Presentatie Traktaat bij Nusantara
E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

Dit antwoord is verwijderd.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives