Alle berichten (21)

Sorteer op

2010, jaar van Multatuli en Max Havelaar

2010, jaar van Multatuli en Max Havelaar

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het beroemde boek Max Havelaar van Multatuli verscheen. Tevens is het 100 jaar geleden dat het Multatuli Genootschap werd opgericht. Naar aanleiding hiervan organiseert het Genootschap dit jaar vele activiteiten, zowel in Nederland als in België. Ook in deze Nieuwsbrieven zal het N.I.C.C. regelmatig aandacht schenken aan dit bijzondere jubileum

De hertaling van Max Havelaar door Gijsbert van Es is inmiddels in iedere goede boekhandel verkrijgbaar. Het is een paperback, 319 pagina’s en de prijs is € 10,00. Bovendien is ter gelegenheid van 150 jaar Max Havelaar een bijzondere munt geslagen, die half mei in omloop is gebracht. Er is een verzilverde munt van € 5,00 die via de postkantoren en de agentschappen verkrijgbaar is. Voor de verzamelaars is er een zilveren munt van € 5,00 die in cassette € 32,95 kost. Tenslotte is er een gouden munt van € 10,00, die in een cassette het bedrag van € 277,95 kost. Gaarne verwijzen wij u naar de speciale site van het Ministerie van Financiën: http://www.herdenkingsmunt.nl.

Symposium en concert. Op 15 oktober wordt in de conferentiezaal van het Stadhuis aan de Grote Markt in Brussel, België een symposium gehouden ter gelegenheid van de viering van het Multatuli jaar in België. Het programa begint om 14.00 uur met diverse sprekers en wordt ’s avonds gevolgd door een concert: Max Havelaar getoonzet. Vier bestaande composities die rechtstreeks door Max Havelaar geïnspireerd zijn, zullen ten gehore worden gebracht, maar er is meer: vijf jonge Vlaamse componisten hebben ieder een strofe uit het beroemdste gedicht uit Max Havelaar, Saïdjah’s Lied, op muziek gezet voor tenor, piano en cello. Deze avond horen zij en het publiek voor het eerst de totaalcompositie, dus eigenlijk een wereldpremière. De partituur van deze compositie zal op de avond van het concert te koop zijn. Dit concert is eveneens in het Koninklijk Conservatorium Brussel, in de Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel. De aanvang is om 20.00 uur. Na afloop van het concert zal Dirk De Ceulaer, de directeur van de HUB (Hogeschool-Universiteit Brussel) een deel van de verhoopte winst overhandigen aan de Stichting Max Havelaar. Daarna volgt ter afsluiting van het programma een receptie.

En dan loopt het jubileumjaar Multatuli en Max Havelaar een beetje op z’n eind. Op 30 oktober wordt nog een symposium en boekpresentatie gegeven met als titel: Multatuli en Emancipatie. Hierbij staan drie thema’s centraal: (vrije) arbeid bij Multatuli, vrouwen (Multatuli als feministische inspiratiebron) en tenslotte de ontvangst van het werk van Multatuli door de pers. Tevens is een kleine expositie ingericht met items uit het Persmuseum en het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis). Om 16.45 uur vindt de officiële presentatie plaats van het boek: Multatuli en Emancipatie, geschreven door Ulla Jansz en Myriam Everard. Deze middag wordt gehouden in het gebouw van IISG, Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam en het programma begint om 14.00 uur. Na afloop wordt er een informele borrel gegeven. De afsluiting is om 19.00 uur.

2010 wordt een bijzonder jaar, gerelateerd aan een bijzonder boek van een bijzondere schrijver. In deze rubriek zullen wij u op de hoogte houden van de activiteiten die rond dit jubileum gehouden worden. Activiteiten zoals lezingen, tentoonstellingen, festivals, studiedagen, concerten, enz. Voor info verwijzen wij naar www.multatuli-museum.nl/nieuws en de jubileumwebsite: www.multatuli.nu

Lees verder…

Waarom negeren we de Indische Holocaust van 1943-44?

HP/deTijd vrij 27-08-2010
Waarom negeren we de Indische Holocaust van 1943-44?
Drie miljoen Indonesiërs vonden door uithongering de dood tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in WOII. Maar dit historische feit werd ook tijdens de laatste Indië-herdenking op 15 augustus wederom genegeerd. Hoog tijd voor de rehabilitatie van miljoenen vergeten rijksgenoten. | door Arthur Graaff
 
De koningin, de premier en een handvol generaals stonden anderhalve week geleden in Den Haag weer braaf de Japanse capitulatie te herdenken. De NOS zond het allemaal plechtig uit, de Indische gemeenschap was present en organiseerde als vanouds bijeenkomsten door het land.
In Den Helder herdacht de marine haar bijna vierduizend oorlogsdoden, vooral van de Slag in de Javazee. En ook de Tweede Kamer heeft zijn eigen Indië-herdenking en zijn eigen plaquette. En dan is er, overigens pas sinds 1988, het nationale Indisch Monument in Den Haag, waar het allemaal samenkomt. Maar geen woord, al vele jaren, over de Indische holocaust en de drie miljoen doden die daar het gevolg van waren. Vreemd. En misschien ook wel schandalig.
Er heeft wel degelijk een Indische Holocaust plaatsgevonden. Dr Lou de Jong beschreef hem duidelijk in zijn uitstekende reeks Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog: deel 11b, tweede helft, onder meer op de pagina's 557 en 558. Dit deel verscheen in 1985, en De Jong kwam uit op tweeënhalf miljoen doden. Een Japanse wetenschapper, Shiguro Sato, berekende in 1950 dat het er vier miljoen moeten zijn geweest.
Maar na De Jong is er in geen enkel geschreven of gefilmd standaardwerk meer over gerept. Niet in De Oorlog van de NOS en Ad van Liempt. Niet in het overzichtswerk Nederland. De vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu van de gerenommeerde historicus Han van der Horst. Ook niet in het nieuwe boek van David Barnouw van het NIOD, Geschiedenis van Nederland 1940-1945. De canon van de Duitse bezetting. Ook Adriaan Hakkert wijdt er in Wel vergeven niet vergeten geen woord aan. Toch allemaal auteurs die De Jong nauwkeurig gelezen moeten hebben.
Het NIOD van David Barnouw biedt gek genoeg wél een zeer compleet overzicht van de Japanse bezetting, inclusief de hongersnood. Alleen is deze pagina zelfs via hun eigen zoekmachine op hun site niet te vinden.
Maar wat is er dan toch precies gebeurd in Indië tijdens de Japanse bezetting vanaf maart 1942?
Het was oorlog, dus veel export uit Indië viel sowieso al weg, maar dat gold ook voor de broodnodige import van veel rijst. De Japanners hadden Indië nodig voor de olie en verdeelden het land: Borneo en omgeving kwamen onder Japans marinebestuur, ruwweg de rest was voor het leger. In het legergebied, dat ook het meest bevolkte eiland Java met zo'n 35 miljoen inwoners omvatte, moest alles worden 'gereorganiseerd', lees: geroofd, om voor de oorlogsvoering te kunnen worden ingezet.
Als kolonie was Indië op dat moment een voorbeeld in de wereld. Nergens werd zo efficiënt geteeld, verbouwd, geëxploiteerd en gedolven. En zo gigantisch verdiend. Maar alle Nederlandse bestuurders verdwenen van vrijwel de ene op de andere dag in interneringskampen. De landbouw en de economie raakten snel in de versukkeling, corruptie en wanbeheer staken de kop op, de oogst van 1943 was al drastisch kleiner dan die van 1942, die van 1944 nog weer kleiner. Massale honger was het gevolg.
Voeg daarbij dat door de oorlog veel Indonesische ongeschoolde arbeiders geen werk meer hadden, en dat de Japanners honderdduizenden Indonesische mannen als werksoldaten (romusha's) inschakelden voor veredelde dwangarbeid, en de ramp werd onafwendbaar. In 1943 en 1944 leden miljoenen mensen, vooral op Java en Madoera, enorme honger, vooral in de steden. Met de dood tot gevolg.
De Jong schrijft op pagina 507: '(...) de meerderheid was honger gaan lijden in zulk een mate dat alleen al op Java meer dan twee miljoen Indonesiërs om het leven zijn gekomen.' Ook citeert hij de journaliste Beb Vuyk uit haar dagboek uit december 1944 op pagina 557: '(...) 'Iedere dag sterven er bedelaars, de lijken blijven langs de weg liggen en worden eenmaal per dag met de vuilniskar opgehaald (...).'
10897237288?profile=original10897237700?profile=original

Steun ons om ons werk af te maken door te tekenen en te doneren
                           

Indische zaak - Het Traktaat van10897237288?profile=originalWassenaar 1966 

Hier Onderteken petitie   < of >    Kijken wie er getekend hebben

< of >   Laatste Updates  In het Engels hier

 •  10897234678?profile=original Uitbetalen Traktaat van Wassenaar  Crowdfunder of donateur worden?

   

  Uw donatie  kan U storten op Rabo rekening NL41 RABO 03977255 07   ten name van F.Schwab / ICM Online onder vermelding van donatie Traktaat van Wassenaar.

Lees verder…

VPRO Geschiedenis archief Nederlands Indië

VPRO Geschiedenis archief Nederlands Indië

VPRO-televisie heeft een bijzonder geschiedenisarchief, waarin ook veel waardevol beeld- en geluidsmateriaal is opgeslagen over voormalig Nederlands Indië en de 2e Wereldoorlog in de Pacific. Een voorbeeld hiervan is: “Beelden van Vrouwenkamp Tjideng” en vindt u onder de volgende link: http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/43798542. Heeft u belangstelling, dan adviseren wij u een abonnement aan te vragen op de speciale Nieuwsbrief van de VPRO via dezelfde link, waar u helemaal onderaan (in de colofon) een veld vindt door welke u zich kunt abonneren.

Lees verder…

Di-rect naar Indonesië

De Haagse rockband Di-rect gaat optreden op het Java Rockin’land Festival in Indonesië.

Dit festival wordt beschouwd als een van de grootste Aziatische muziekfestivals en wordt gehouden in Jakarta Utara op 8, 9 en 10 oktober 2010. Andere bekende bands die op dit festival optredens verzorgen zijn: Stereophonics en Smashing Pumpkins. Di-rect was al eerder in Indonesië. In 2002 maakte de band er een promotietour en gaf enkele optredens in Jakarta. In de zomer van dat jaar stonden ze met “Just the way I do” enige tijd op nummer 1 op de hitlijsten. Ook “Inside my head” heeft de top 10 gehaald.

De organisatie is in handen van Java Festival Production, die verantwoordelijk is voor de grootste muziekfestivals in Indonesië. http://www.javarockingland.com, info@javafestivalproduction.com.

Lees verder…

Connect with me on LinkedIn # Abonnees: 825 # Follow me on Twitter

Maandelijkse uitgave | Jaargang 2, nr. 8 (Augustus 2010) | Redactie: Hans Vogelsang

Dit is de digitale nieuwsbrief van de Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum, die u maandelijks toegezonden krijgt. Via deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen betreffende ons toekomstige Indisch Centrum. Verder zullen wij u wijzen op nieuwe items op onze website en andere bijzondere zaken binnen de Indische gemeenschap.

Welkom nieuwe lezers

En het aantal abonnees op onze Nieuwsbrief blijft maar groeien. Een warm welkom aan al die nieuwe lezers. Het aantal abonnees staat nu op 825 en hieruit moge mede blijken, dat een groot Indisch Centrum in Den Haag voldoende draagvlak heeft. Wij kunnen uw steun inzake realisatie van een Indisch Centrum hard gebruiken. Teken hiervoor het handtekeningformulier op de webpagina EXTRA of schrijf iets leuks in ons Gastenboek: www.indisch-centrum-denhaag.nl. U helpt ons er enorm mee.

Kort verslag Meet & Greet (zondag 1 augustus 2010)

Op zondag 1 augustus is de eerste MEET & GREET van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum gehouden in Grand Café Restaurant EMMA in Den Haag. Niet zo erg druk als wij hadden gehoopt, maar wel enorm gezellig. En misschien juist omdat het niet druk was, zijn de mensen die er wel waren met een voldaan gevoel weer huiswaarts gegaan, omdat Jean en ik iedereen persoonlijk hebben kunnen spreken. Unaniem was men het erover eens dat een Indisch Centrum in Den Haag zeker levensvatbaar is en is men blij dat er eindelijk serieuze initiatieven genomen worden om een dergelijk centrum te realiseren. De wijze waarop het Nederlands Indisch Cultureel Centrum hieraan invulling wil geven, mede geïllustreerd door de uitgebreide informatiemap, wordt alom gewaardeerd en ondersteund. De titel van deze map: Indisch Cultuuranker In Wording wordt eveneens algemeen onderschreven. Ieder is zich ervan bewust, dat als een Indisch Centrum een kans van slagen wil hebben, het een meerwaarde nodig heeft in een vorm die alleen de formule van een cultuuranker kan bieden. Dit wil zeggen: een cohesie laten ontstaan tussen het centrum, de gebruikers en de omwonenden en het centrum inhoudelijk en facilitair hierop aan te passen, met name op het gebied van kunst en cultuur in alle facetten. Een en ander wordt verduidelijkt in de reeds genoemde informatiemap. Wij hebben inmiddels de gehele map gedigitaliseerd en deze wordt u op aanvraag via mail toegezonden.

Netwerkborrel

Uit het voorgaande mag blijken dat de Meet & Greet toch een succes is geweest. Vanaf deze plaats willen we tevens het personeel van Emma bedanken voor hun geweldige inzet, vooral omdat zij hun vrije tijd hebben opgeofferd op een dag dat Grand Café Emma normaliter gesloten is. Een reden te meer om nu aan te kondigen, dat wij van plan zijn om met ingang van september 2010 op elke eerste maandag van de maand een NETWERKBORREL te gaan organiseren. Iedereen is dan van harte welkom van 19.00 tot ….. (dat zien we wel). Gewoon gezellig onder ons met een lekker drankje erbij, met volop ruimte voor discussie en het uitwisselen van ideeën. En als locatie weer Grand Café Emma in Den Haag, waar het bij goed weer ook op het terras aangenaam toeven is. Degenen die dan nog niet gegeten hebben: de keuken is open tot ongeveer 21.30 uur en uit ervaring kan ik zeggen: de satéschotel is een aanrader, maar verder is er à la carte voldoende keuze en tegen acceptabele prijzen. De eerste netwerkborrel is dus op maandag 6 september 2010. Vervolgens op 4 oktober, 1 november en 6 december 2010. Noteert u dus deze data in uw agenda en zegt het voort. Iedereen is vrij om te komen.

Grand Café Restaurant Emma

privéfeestje of bedrijfsuitje en ook voor uw netwerkborrel kunt bij ons terecht

in een sfeervolle ambiance en prettige bediening

voor een drankje en een hapje, voor lunch of diner

Regentesseplein 222, 2562 EZ Den Haag, Tel: 070-3655065

(advertentie)

Den Haag Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Den Haag heeft zich genomineerd voor de titel van Culturele Hoofdstad van Europa in het jaar 2010. Het Nederlands Indisch Cultureel Centrum wil dit streven graag ten volle steunen en is op zoek naar Indische verenigingen, stichtingen, clubs en particulieren, die bereid zijn om mee te werken om deze ondersteuning te concretiseren. Juist omdat Den Haag als vanouds een stad is met een speciale band met de Indische gemeenschap en hier ook het hoogste percentage Indische mensen gehuisvest is, zijn wij van mening dat wij een belangrijke toegevoegde waarde kunnen geven aan de culturele status in Den Haag. Doel is om Den Haag een cultureel programma aan te bieden vanuit de Indische gemeenschap en dit in overleg laten aansluiten bij de programma’s van de Gemeente. Interessante bijkomstigheid is, dat eveneens in 2018 de Stichting Tong Tong haar 60 jarig jubileum viert. Belangrijk is in ieder geval om een festival op poten te zetten dat naar het jaar 2018 toe kan groeien. Graag willen wij iedereen uitnodigen om met ideeën te komen. Misschien heeft u een lang gekoesterde wens waarvan u dacht “dat komt er toch nooit van…..” Wij dagen u uit om dit ons te vertellen en wie weet kunnen wij uw wens of idee in een totaalplaatje inpassen. Elk idee wordt serieus genomen. Dus mailt u ons of komt u gewoon langs op onze netwerkborrel op de eerste maandag van elke maand.

Het Indisch Centrum Den Haag zoekt een vrijwillige

PR medewerker / advertentie acquisiteur

Die tevens bij drukke werkzaamheden af en toe onze webmaster kan assisteren

Ervaring met PR en bekendheid met Joomla is een pré

Aanmelden a.u.b. bij de redactie van deze Nieuwsbrief

(advertentie)

Adverteren in deze Nieuwsbrief of op de website

In nog geen elf maanden tijd is het aantal abonnees op de Nieuwsbrief van 76 bij de start begin oktober vorig jaar gegroeid tot meer dan 800 nu. Dit bewijst, dat er voldoende draagvlak is voor een Indisch Centrum. Maar dit betekent tevens dat adverteren in onze Nieuwsbrief geen slecht idee is. In feite kunt u adverteren in de Nieuwsbrief eigenlijk zien als DIRECT ADVERTISING, want uw boodschap wordt gericht verspreid aan een doelgroep die ook de uwe is. Dus potentiële clientèle en daarom een procentueel grotere trefkans dan bij adverteren op een andere manier of via een ander medium. Vraagt u eens naar onze tarieven; die zullen u alleszins meevallen. Bovendien krijgt u bij een contract van zes opeenvolgende plaatsingen er altijd één gratis. Verder is het vanaf heden mogelijk om ook op onze website te adverteren. Dit zullen dan advertenties zijn, die passen in de rechter zijkolom van alle pagina’s op onze website. Hierbij is de keuze van de pagina waar uw advertentie geplaatst moet worden aan u. Past de inhoud van uw advertentie het best bij onze rubriek “Activiteiten”, ja misschien zelfs naast een bepaalde activiteit, dan kunt u daarvoor kiezen; past het beter bij het “Recept van de Maand”, of bij bijvoorbeeld de “Indische Agenda”, dan kan dat ook. Een advertentie op onze website mag in ieder geval niet strijdig zijn met de doelstellingen van de Stichting en/of met de inhoud van de website. Sterker nog, wij zijn van mening dat een advertentie inhoud gerelateerd zal moeten zijn. Adverteren in onze Nieuwsbrief en op onze website zal ons helpen om onze financiële positie wat meer stabiliteit te geven. Zodoende kunnen wij een basis opbouwen van waaruit we verder kunnen werken. Eigenlijk zijn wij ook een beetje op zoek naar een medewerker, die op dit gebied enige ervaring en expertise heeft opgebouwd en bereid is om ons hierbij als Public Relations medewerker annex Advertentie Acquisiteur te komen assisteren. Hierdoor kunnen wij al onze energie in de toekomst van het Indisch Centrum steken en in vol vertrouwen bijkomende zaken aan anderen overlaten. Voelt u zich aangesproken? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Boekbespreking

Wilde rozen – Lulu Wang. In haar 9e roman beschrijft Lulu Wang het leven van de puberende 12 jarige Quangwei (“Wilde Rozen”) die hunkert naar vriendschap en liefde, maar vooral naar de warmte van haar ouders. Haar moeder zit in een heropvoedingskamp en ziet ze maar één keer in de twee weken en haar vaders bestaan wordt slechts weerspiegeld in de lange brieven die haar moeder van hem ontvangt. Haar veranderende lichaam en verwarrende gedachten brengen haar in beroering. Politieke en maatschappelijke gebeurtenissen maken het haar niet gemakkelijker om door deze periode heen te komen. Ze probeert antwoorden te vinden bij mensen om haar heen, maar ieder lijkt er een andere versie van de waarheid op na te houden.

Lulu Wang (Bejing, 1960) verblijft sinds haar 25e in Nederland. Ze woont en werkt in Den Haag. Haar doorbraak bij het grote publiek kwam in 1997 met de roman “Het Lelietheater”. Wilde Rozen is haar meest persoonlijke werk, waarin ze een caleidoscopisch beeld schetst van een turbulente tijd voor haar geboorteland en haarzelf. Verschijnt 24 augustus 2010, adviesprijs: € 19,95.

De boeken die hierboven besproken werden, zijn verkrijgbaar in de goede boekhandel of te bestellen bij de onlineshop van Van Stockum Boekverkopers, Den Haag. www.vanstockum.nl.

(advertentie)

(official sponsor van Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum)

Sinds 1989 verzorgen wij vertalingen in en uit alle talen o.a. technisch, medisch, juridisch en commercieel gebied. Wij werken met gekwalificeerde en beëdigde vertalers (ook voor Indonesisch), vertaling van en naar de moedertaal, controle door een tweede vertaler, kortom: bij ons vindt u de kwaliteit die u eist. Efficiënte werkwijze en organisatie garanderen snelheid en een redelijke prijs.

Creapro, hèt vertaalbureau dat u zorgen uit handen neemt!

Galileïstraat 18 - 2561 TE Den Haag - tel.: 070-362 05 89 (meerdere lijnen) - fax: 070-362 56 64

E-mail: creapro@worldonline.nl Website: www.creapro.myplaces.nl

Dàt is andere taal!

Vliegboten, lifeline in Nederlands Indie

Watervliegtuigen en vliegboten zijn heel bijzondere toestellen. Vaak worden de benamingen van beide typen door elkaar gebruikt. Echter er is een wezenlijk verschil. Een watervliegtuig heeft drijvers in plaats van een landinggestel met wielen, terwijl een vliegboot de gehele romp als drijver gebruikt bij het opstijgen, landen en taxiën. Een watervliegtuig wordt dan ook bestuurd door een piloot en een vliegboot door een stuurman (!).

In 1922 bouwde Claudius Dornier, een naaste medewerker van Graf von Zeppelin, de vliegboot WAL en later de Superwal, welke laatste onder meer gebruikt werd voor de postdiensten in de zuidelijke Atlantische Oceaan. In 1928 bouwde Dornier een nog groter toestel, de met maar liefst 12 motoren uitgeruste DO-X. (12 motoren in 6 bovenliggende gondels in push-pull configuratie). Deze vliegboot kon het recordaantal van 170 passagiers vervoeren. Destijds het grootste vliegtuig ter wereld, maar commercieel liet het toestel het afweten. Reden hiervoor was de concurrentie in de dertiger jaren van vliegtuigen die vanaf land konden opstijgen, hetgeen voor passagiers veel comfortabeler was. Militair gezien was de vliegboot wel een succes, die vooral gebruikt werd door de Marine Luchtvaartdienst voor patrouillevluchten over zee en de kleinere eilanden van de archipel.

Dit en tal van andere wetenswaardigheden rondom vliegboten zijn te lezen in het boek: Dornier Wal Vliegboot door Drs. M. Michiel van der Mey. In vele talen vindt dit boek zijn weg over de gehele wereld en wordt het beschouwd als een standaardwerk. Dit boek is te leen in alle bibliotheken in Nederland en België. Het is niet in de boekhandel verkrijgbaar, omdat het in eigen beheer is uitgegeven. Wel is het te bestellen via de website van de auteur: http://www.dornier-wal.com. Het ISBN nummer is: 90-9001445-4 ill. 2e druk 2007: 222 pagina’s en rijk geïllustreerd. De prijs is € 22,00 plus € 3,50 verzendkosten.

Lees verder…

.

Editie 3 van de Flyer The X-factor Indo Music Classics 2010 komt er aan.

Dit evenement wordt op 27 november a.s. georganiseerd in het Flevoparq in Dronten in navolging van de pasar malam.
The X-factor Indo Music Classics 2010 stelt zich ten doel om het Indisch Muziek Erfgoed in stand te houden om deze jaarlijks blijvend onder de aandacht te brengen. Naast dat nieuw- en oud talent zich kunnen presenteren aan organisaties.
Kwekel-Evenementen steunt dit initiatief naast vele andere organisaties die zeer enthousiast zijn over het concept! Mocht dit succevol zijn dan zal volgend jaar voorselecties eerst worden gehouden om uiteindelijk zo over te gaan naar The Grand Finale.
Ruim 69 jaren zijn de Indische Muzikanten in de weer, die Internationaal hun successen door de jaren heen hebben weten te verwerven. The Blue Diamonds die Nederland in 1 keer op de wereldkaart zette. The Tielman Brothers - The Rolling Stones en The Beatles waren fan van The Tielman Brothers voordat zij beroemd werden, die ze later ook in hun muziek hebben verwerkt - uitgeroepen in 2008 tot grondlegger van de Neder Pop. Op de achtergrond de vele Indische bands met de verschillende muziekstromingen o.a. : Country, Rock, IndoRock, IndoRock-Country, die deze muziek uit het voormalige Indie in de jaren 50 naar Nederland bracht. De Nederlandse muziekwereld kende die eer toe aan de familie Tielman, die in Indonesie zelfs regelmatig in de Istana (paleis) van Soekarno optrad. Wekelijks vullen de Indische muzikanten de podia op de vele pasars malams, TTF, Kumpulans, en concerten waar masaal het publiek op afkomt.
Lijkt toch dat wij hier ook bij mogen stil staan. Zonder artiesten, geen podia, en geen publiek.
Rosy Pereira heeft ze ook ingeschreven, het ander Duo van Andress. Blue Diamond de Riem de Wolff zou ook akte de present geven, maar helaas is Riem in die periode in Singapore.
Volgende keer meer over The X-factor Indo Music Classisc - 2010.


Even over Rosy Pereira,

Rosy (Baby) Pereira werd geboren Jakarta (Indonesia).
Ze was de jongste telg uit een nest van drie kinderen van de populaire Hawaíían/steelguitarist Coy Pereira, die in Nederland meer dan 40 jaar deel uit maakte van de legendarische ‘Kilima Hawaííans’. Nog geen 14 lentes jong formeerde ze samen met broer Richard haar eigen soulband Objection. Repeteren werd gedaan in de grote schuur van de familie, want de buren waren onderhand toch al gewend aan de herrie(!) die de jongelui konden maken.

Al snel wonnen ze een paar talentenjachten en stond de band in het voorprogramma van Pink Floyd in de Rotterdamse Doelen. Objection moest vaak vrij van school vragen om ’s woendags in N.C.R.V’s live-uitzending Jeugdland van Eddy Becker op te treden en zo kreeg de band ook een bekende naam. Twee jaar later werd Rosy, die destijds Baby May heette, gevraagd om als vaste zangeres te gaan zingen bij de Belgische Bobby Setter Band en ook werd ze gevraagd bij de big band van orkestleider Jean Jacques.
Dit resulteerde er voor dat er televisie-uitzendingen gemaakt werden samen met het Groot BRT Orkest o.l.v. dirigent Francis Bay.

Op haar 18e nam ze haar eerste single “Serenade To Summertime op, de single werd in Parijs opgenomen en geproduceerd door José Bartell en Jean-Claude Petit, uitgebracht op het Barclay label.

In hetzelfde jaar -in 1969- schitterde ze in de Amerikaanse musical ‘The Last Days Of Isaac’, die in het Vlaams "De Laatste Dagen Van Isaac'' en in het Frans "Les Derniers Jours d’Isaac" in Le Theatre DeLa Monnaie (Muntschouwburg) in Brussel werd opgevoerd.
In 1970 vertegenwoordigde ze Zweden op het songfestival voor het ‘Gouden Orpheus’ in Slantchev Briag in Bulgarije.
Haar broer Richard, die als technicus bij de NOS werkte, zorgde er voor dat ze in contact kwam met Charlie Nederpelt.
Met het VARA’s dansorkest en ook met het combo van Henk Westrus maakte Rosy vele radio-uitzendingen bij de VARA.

Toen ze door Herman Stok werd gevraagd voor een interview in zijn populaire radioprogramma ZI, werd haar naam door velen gefluisterd in de wandelgangen van het NOS-complex met als gevolg programma’s zoals Muzikaal Onthaal met Metropool Orkest o.l.v. Rogier van Otterloo en Van Twaalf tot Twee van Hans van Willigenburg en Met Liedjes Het Land In. Ook deed ze veel koortjeswerk met en voor o.a. Hans Vermeulen, Bart vd Laar, Jack Jersey etc.

Het was 1975: Baby May zong toen regelmatig bij de Belgische band The Top Hits.
Toen Sandra en Andres uit elkaar gingen, stuurde Rosy een cassettebandje van haar radio-uitzendingen en live optredens naar Andres en voor ze het besefte werd ze voor de leeuwen gegooid in de Nederlandse showbizz. Dries ging samen werken met Rosy Pereira.
Hoewel ook deze samenstelling succesvol was, er werd zelfs een gouden plaat voor "My Love' verkregen hield de samenwerking na 3 jaar op.
Verdere hits van het duo waren: Sauselito, Love is no More Memory en Was Born to Love.

Na 3 ½ jaar ging het duo uit elkaar en Rosy ging op solo-tour, terwijl Andres met Debbie verder ging. Na het uit een vallen van Rosy en Andres resulteerde dit in de LP ''Ramé ramé''. Een LP die de platina status bereikte. In Indonesië heeft deze LP zeker 10 jaar nummer 1 gestaan. (Al heeft Dries hier geen roepia van gezien...)
Met Peter Schön nam ze”nog It’s Ok For Me op en nam daarna even een rustpauze omdat ze naar een gezin verlangde.

In 1982 werd haar geluk compleet: dochter Shakira werd geboren en het jaar daarop zoon Romano. Voor iedereen leek het of ze van de aardbodem is verdwenen, maar het tegendeel is waar … ze ging wat componeren en bleef haar optredens in Duitsland doen, alleen, ietsje bequemer. In 1994 verschijnt er een single van Rosy, samen met Jay Uitterlinden, onder de naam Rosy and Jay.

Rosy is weer terug in Nederland en ze staat weer op de bühne, solo of met band.
wordt ondersteund door vijf muzikanten, die allen tevens uitstekende bijdragen leveren op zanggebied. Samen met de band Of Course speelt zij meest sprekende dancehits & classics van de jaren 60, 70 tot the eighties.
Zij nemen u mee op een swingende reis van Tina Turner tot Céline Dion en van Aretha Franklin tot Rock & Roll, van swingende funk, glamourvolle disco, zwoele Motown tot en met krachtige soul.
Als all-round artieste weet zij als geen ander het publiek opzwepend mee te nemen in háár passie... muziek, muziek en nog eens muziek! Een diva met een sixties / seventies repertoire.
Laat u verrassen door de sound van miss Rosy Pereira.
Hier past dus slechts één advies… “come and get it… she’s gonna take you higher and higher
.

Lees verder…

slecht of goed, wie wat waar???

Slecht of goed??Als alleenstaande moeder sta je in het leven echt alleen staand.Overal voor. Zelfs dierbaren laten je alleen staan.Ze scharen zich samen om jou alleen te laten staan.En dan wijzen, almaar wijzen , om te benadrukken dat je alleen staat.Zij zijn sterk, zij zijn de grotere macht want zij staan samenMet elkaar achter elkaar de grote hoopDe grote hoop van wanhoop die de hoop in elkaar zoektWat vermogen ze zonder elkaar in hun alleen zijn .Nu en dan geven ze zogenaamd gul met de rechterhandaan links en rechtsOm de linkerhand te laten weten hoe degelijk ze zijn .En de linkerhand zwijgt in erbarmen.Is iemand slecht wanneer de gevulde rechterhand wijst en zegt:Die mens is slechtIs die iemand slecht wanneer de gevulde linkerhand zegtSlecht of niet , ik weet het niet…Staan er duizenden bijeen met wijzende vingertje naar“Die daar is slecht, die is een heks, een hoer , die is niet een van ons”Waar honderd en een paar vertwijfelen: “”wisten we het maar”De duizenden bijeen : wij zijn de goede want wij geven gul uit goed hart..De honderd hebben niets te geven , noch om te delen, zij lijden alleenMaar zij zwijgen om bij de horde te horen en ontvangen evenminSterk te zijn bij de sterksten. Veilig erbij horenDe eenling, ontgoocheld in mensheidGesterkt in eigen geest, rechtvaardigheid in rechtervuistOnvoorwaardelijk delen van het beetje met de linkerhandGeloof, hoop en liefde het schild in dagelijks licht“Ora et labora” in zon overgoten ziel.De weg is simpel, eenvoud en stilIn vergeven en begrijpenEn begrijpen en vergevenIn loslaten, de ruimte gevenDie weg is gestadig ;elk hinder een illusie.Vooral niet eenzaamAlleen; maar beslist niet eenzaam..Tussen de knuisten van het links en het rechtsLopen eenlingen gestadig op het verlichte padVan BID en WERKWaar het werken naar het bidden isZij noden niets, bezitten nietsDoch weten alles te gevenLos van het aardse slijk en ‘s mensen toornWaar ego materie begeert en oppermachtig heerst.De eenling is: ” Ora et labora”Ellen hauwert
Lees verder…

Hartelijk dank.


Hartelijk Dank
aan alle leden van deze site die per rechtstreekse email, per TNT post of op deze site mij feliciteren i.v.m. mijn verjaardag op dinsdag 10 augustus 2010.

Hierboven: sta ik op de foto met mijn zuster Joke.


Hierboven op de foto: Ineke en ik.


Groeten van de familie en Selamat Makan.

Lees verder…

Het is de schuld van de:
Nederlndse Regering, Radio en TV omroepen,
Nederlandse dag, week en maandbladen,
alle scholen in Nederland,
dat er heel erg weinig mensen in Nederland die het weten van het bestaan van:
Nederlands-Indie, Japanse Bezetting en de Bersiap Periode.


Over de Joden vervolging, over Israel, over Palestina, over Irak, over Iran en over Afhanistan weten veel mensen in Nederland te vertellen.
Maar over Nederlnds-Indie, Japanse bezetting en Bersiap Periode weten heel erg weinig mensen in Nederland.

*****************************************************************************************************************************

HERDENKINGSPLECHTIGHEID 15 AUGUSTUS 2010

Ochtendprogramma 10.30 – 11.30 uur World Forum Convention Center, Churchillplein 10, Den Haag

Opening door de voorzitter van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945, de heer Joost van Bodegom Voordracht door dr. Elly Touwen-Bouwsma, adjunct directeur NIOD over 'Verzet in Indië' Eerste muzikaal intermezzo door het Haarlemse vrouwenkoor Malle Babbe Compilatie van de documentaire 'Verzet in Indië' van de hand van Peter Hoogendijk Tweede muzikaal intermezzo door het Haarlemse vrouwenkoor Malle Babbe Jongerenprogramma 9.45 – 11.30 uur Museon, Stadhouderslaan 37, Den Haag Jongerenprogramma rond de tentoonstelling 'Charles Burki: Achter de kawat' Aansluitend vervoer naar Indisch Monument voor herdenkingsplechtigheid.

11.30–12.15 uur Pendelvervoer per bus van het WFCC naar het Indisch Monument

Middagprogramma 12.30–13.50 uur Herdenkingsplechtigheid Indisch Monument, Professor Teldersweg, Den Haag

De Residentie Bach Ensembles o.l.v. de heer Jos Vermunt zingen de 'Captive’s Hymn' Muzikale bijdrage door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso onder leiding van de dirigent majoor Arnold Stam Voordracht en zang door Boudewijn de Groot Declamatie door Jimmy Kok leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum te Den Haag, adoptieschool van het Indisch Monument Het 'Indisch Onze Vader' gezongen door de Residentie Bach Ensembles en 'Het Lied van Berusting' bij aanvang van het defilé Eerbetoon en kranslegging Defilé door alle aanwezigen langs het Indisch Monument

13.50–15.00 Pendelvervoer per bus van het Indisch Monument naar het World Forum

14.00–17.00 Lunch en koempoelan in de Atlantic- en Pacificzaal van het World Forum met muziek, diverse exposities en stands.

15.30–16.30 'Rondetafelgesprekken' met als thema 'Verzet in Indië'

17.00 Einde herdenking

Lees verder…

Niet meer bedelen om excuses

10897235261?profile=originalNiet meer bedelen om excuses 65 jaar na de capitulatie van Japan

Het boekje Geen Requiem van Marion Bloem draagt niet bij aan de waarheidsvinding over de oorlog in Nederlands-Indië. Het beeld van een onafgebroken periode van ellende en terreur is onjuist.

FRED LANZING

DIT JAAR IS HET 65 jaar geleden dat Japan capituleerde. Ik pleit ervoor de oorlog in Nederlands-Indië, de Pacific-oorlog, met pensioen te sturen. Het wordt tijd dat mijn generatie, die de orkaan van de oorlog zelf heeft meegemaakt, dit spook wegjaagt uit ons hart en uit ons hoofd. Dat wij besluiten om ons het oorlogsverleden te herinneren als een historische gebeurtenis. Laten wij afzien van het steeds maar weer oproepen van de pijn van toen. Het wordt tijd voor heling, vergeten, zielenrust.
Kort geleden verscheen een klein boekje, getiteld Geen Requiem, een gedicht geschreven door Marion Bloem. De uitgave is tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en werd gefinancierd door de Stichting Afwikkeling Het Gebaar. In een bijgevoegd inlegvel staat dat 2010 een jaar is 'om extra stil te staan bij de oorlogsherinneringen van veel van onze landgenoten'. Er staat ook dat het gedicht van Marion Bloem vergezeld gaat van een 'historische duiding'. Het gedicht en de duiding bieden 'zicht op het deel van onze vaderlandse geschiedenis, dat nog steeds te onbekend is'.
Helaas moet gezegd worden dat Geen Requiem niets bijdraagt aan de waarheidsvinding over de oorlog in Nederlands-Indië of zelfs maar een begin maakt met het overwinnen van de wrok en rancune die deze lectuur zo vaak kenmerken. Dat begint al met het voorwoord. Er wordt geschreven over 'de strijd, het gepleegde verzet, de vervolging, het leven binnen en buiten de kampen (...)'.
Strijd? Bij mijn weten bood het Nederlands-Indisch leger weinig weerstand bij de Japanse landingen op de kust van Java en capituleerde het al na een week op 8 maart 1942 te Kalidjati. Dat was een verstandig besluit, want het Knil was een politieleger dat, slecht bewapend door het altijd zuinige gouvernement, niet toegerust en geoefend was voor een echte oorlog. Maar 'strijd' heeft het niet gevoerd. Verzet? In een artikel in De Groene Amsterdammer (14 september 2009) schrijft Onno Sinke 'dat zelfs (...) Indische generatiegenoten niet op de hoogte zijn [van het verzet] in Nederlands-Indië'. Ja, dat haal je de koekoek: er wás helemaal geen verzet, zoals - onbedoeld - in dat artikel duidelijk wordt. Bovendien, het was voor alle betrokkenen al snel duidelijk geworden dat georganiseerd verzet te midden van een weinig behulpzame, inheemse bevolking geen kans had.
Vervolging? Werden grote aantallen mensen in razzia's opgepakt, in veewagens gestouwd en naar vernietigingskampen vervoerd? Nee hoor, wij gingen in oktober 1942 gewoon met een betjak naar het interneringskamp Kramat toen mijn moeder de aanzegging gekregen had.
Aan het leven buiten de kampen is lange tijd weinig aandacht besteed, dat is waar, maar dit is nu toch wel goedgemaakt door een aantal publicaties, zoals het zeer informatieve deel Buiten de kampen in de serie De Japanse bezetting in dagboeken, samengesteld door Jeroen Kemperman. Daarin valt te lezen dat het dagelijkse bestaan voor de Indische buitenkampers te midden van een dikwijls vijandige, inlandse bevolking en vaak geschoffeerd door wantrouwige Japanse autoriteiten, natuurlijk geen pretje was. Er waren veel en grote zorgen over voeding, geld, veiligheid en vaak ook over de krijgsgevangen echtgenoten. In het laatste jaar van de oorlog werden in de grote steden de Indische jongemannen geprest tot medewerking met de Japanse bezetters. Maar je kunt er ook lezen dat tot diep in 1944 het leven eigenlijk min of meer zijn gewone gangetje ging met bioscoopbezoek en winkelen in de pasar Baroe. Je krijgt de indruk dat met name in de steden de meeste Indo-Europeanen erin slaagden overeind te blijven in het ongewisse en karige bestaan.
Er staat in het voorwoord ook dat 'de vernedering, onderdrukking, ontberingen, wanhoop, pijn (...) onder een nog bredere groep bekend [moeten] worden. Voor erkenning van het leed, voor begrip.' Dat verbaast me: 15 augustus is een nationale gedenkdag, op regeringsgebouwen wappert dan de vlag - vaak halfstok -, in de Tweede Kamer wordt 15 augustus jaarlijks herdacht bij een plaquette, bij het Indisch Monument zijn op die dag altijd een paar ministers en staatssecretarissen present bij de nationale herdenkingsplechtigheid, in praktisch alle media wordt er jaarlijks bij stilgestaan. Is dat niet breed genoeg? Weinig aandacht? De boekenkasten kreunen van alle studies, memoires, dagboeken, dvd's en verslagen over Nederlands-Indië. Om eens iets te noemen: je kunt Loe de Jong van alles verwijten, maar geen gebrek aan aandacht. Vijf delen van zijn oeuvre zijn gewijd aan Indië. Over de lotgevallen van de Indische Nederlanders als groepering tijdens en na de oorlog zijn met name de laatste jaren veel prachtige studies verschenen.
Dan volgt het gedicht van Marion Bloem. Op de tweede pagina wordt in schrille kleuren geschreven over het lot van de troostmeisjes. Natuurlijk, dat was een verschrikkelijke zaak voor de betrokken vrouwen, overigens getalsmatig niet zozeer in Nederlands-Indië als wel in Korea en China. Bloem schrijft erover alsof dit het allesbepalende kenmerk van de Japanse bezetting was. Je krijgt de indruk dat de Japanners hun zuidelijke veldtocht om de meisjes begonnen en niet om de olie. In Nederlands-Indië kwam tijdens de Japanse bezetting de gedwongen prostitutie door de Japanners sporadisch voor. Al in 1963 schreef Doetje van Velden in haar dissertatie De Japanse burgerkampen dat er geen centraal beleid over legerbordelen was vanuit Tokio of vanuit de legerleiding. Het ronselen van vrouwen voor diensten in bars of kantines was altijd particulier initiatief van officieren. Het werd door de Japanse legerleiding in Indië bepaald niet gestimuleerd. Soms werd de recrutering door andere officieren tegengegaan of werd het disciplinair gestraft. Bart van Poelgeest schrijft in NRC Handelsblad van 8 augustus 1992 dat 'het bij 65 ((Indo-) Europese - fl) vrouwen buiten kijf staat dat ze tot prostitutie gedwongen werden'. Tijdens de hele bezettingstijd van bijna drieënhalf jaar, dus.
Op pagina drie van het gedicht gaat het over de jongenskampen en 'een vijand die er plezier in had te vernederen'. Alsof dat de dagelijkse praktijk was in die kampen. In de boeken over hun ervaringen in de Japanse interneringskampen van Mischa de Vreede, Joop Al, Ernest Hillen en Jan Lechner, om een paar namen te noemen, komen dergelijke sadisten niet voor. Wie dat wel beweert, verzint maar wat.

WAT MIJ OPVALT en eigenlijk ook erg tegenvalt, is dat er geen enkel woord in het gedicht gewijd is aan de ándere slachtoffers van de Japanse bezetting: de tweeënhalf miljoen door honger en gebrek omgekomen Javanen en de driehonderdduizend overal in Zuidoost-Azië gecrepeerde romusha's. Dat waren ook Nederlandse onderdanen in die tijd.
Het boekje eindigt met De strijd in Nederlands-Indië van Ricci Scheldwacht. Een merkwaardig stuk voor iemand die zich beklaagt over de geringe historische kennis van de Nederlanders. De Pacific-oorlog begon niet op 7 december 1941, zoals er staat, maar op 7 juli 1937 met het 'incident' bij de Marco Polo-brug in Peking. Vanaf dat tijdstip voerde Japan jarenlang een grootschalige en zeer wrede oorlog in China.
'Honderdduizenden zijn in de kampen en tijdens transporten om het leven gekomen', staat er en hierbij gaat het duidelijk over (Indo-)Europeanen. Wat een onzin. Van de circa honderdduizend geïnterneerden stierven er dertienduizend. Dat is veel. Van de 40.500 krijgsgevangenen stierven er 8500. Dat is ook veel. Maar het zijn er geen honderdduizenden. Ook hij schrijft over de vrouwen- en jongenskampen. Die worden in zijn woorden gekenmerkt door ziekte, honger, lijfelijke afstraffing, sadistische strafmethodes en - daar zijn ze weer - jonge vrouwen die 'systematisch' worden misbruikt. Het lijkt wel Bergen-Belsen of Sobibor.
Iedereen die de literatuur kent, weet dat dit een vertekend en onjuist beeld is. De toestand in de interneringskampen was vooral in de laatste maanden van de oorlog zeer penibel. Daarvóór werd het leven in de kampen vooral gekenmerkt door verveling, onzekerheid, ruzies, ongerustheid over het lot van verwanten, de uitzichtloosheid en de eeuwige corvees. Ik verzin dit niet. Het is te lezen in onder andere de voortreffelijke serie die ik al noemde: De Japanse bezetting in dagboeken, in de delen Tjideng, Ambarawa en Tjimahi 4. Let wel, het gaat om dagboeken. Die geven een echte inkijk in het dagelijks leven in de kampen. In een andere studie staat bij een artikel Bronnen van waarheid: Nederlandse dagboeken uit de Japanse interneringskampen: 'De Japanse kampstaf bestond meestal uit slechts enkele personen, die de geïnterneerden lang niet iedere dag te zien kregen.'
Kortom, 65 jaar na het einde van de oorlog in Nederlands-Indië wordt door het boekje Geen Requiem in slechts een paar pagina's een beeld geschetst van een drieënhalf jaar durende onafgebroken periode van ellende, leed, vernedering, terreur en sadisme. Het is een beeld vol clichés, onwaarheden, historische onjuistheden, valse voorstellingen en pure verzinsels.
Het beeld doet geen recht aan de taaiheid, de veerkracht en de overlevingswil van de eerste generatie Indische Nederlanders. Het is neerbuigend om je ouders en grootouders steeds maar weer neer te zetten als geslagenen en vernederden. De eerste generatie raad ik aan: gooi die betutteling van je af die je steeds aanpraat dat je zo zielig bent. Verwerp het slachtofferschap dat je steeds wordt ingepeperd. Geen erkenning? Dan niet. Het maakt jullie prestaties toch niet minder?
De eerste generatie mag zich laten voorstaan op het feit dat de Indische Nederlanders, ondanks een zuinige, benepen, soms uitgesproken racistische bejegening bij hun komst in Nederland, de meest succesvolle migrantengroep in de Nederlandse geschiedenis zijn. Natuurlijk is het waar wat jullie vertellen over het smakeloze Nederlandse eten, over de laatdunkende onverschilligheid bij het Nederlandse publiek ('bij ons was het hongerwinter, dát was pas heel erg'), de benepen pensions, de betutteling door maatschappelijk werkers. De eerste generatie mag zich ook laten voorstaan op de bijdragen aan de Nederlandse kunst en cultuur en op het feit dat een tweede en derde generatie van succesvolle schrijvers, dichters, acteurs, musici, journalisten en wetenschappers is voortgebracht.
Hou op met dat bedelen om excuses. Die krijg je toch niet. En: wat heb je aan afgedwongen excuses? Hou ook op met het eisen van geld van Japan. Ook dat krijg je niet, verzeker ik je. Het is gewoon niet goed voor je, al dat geklaag en vragen om aandacht. Het levert helemaal niets op en zo lijkt het wel alsof Hirohito de oorlog toch nog heeft gewonnen.

Marion Bloem, Geen Requiem, Indisch Herinneringscentrum, Bronbeek, 2010Fred Lanzing (1933) groeide op in Nederlands-Indië, verbleef tijdens de Pacific-oorlog in Japanse interneringskampen en arriveerde in 1946 in Nederland. Hij is antropoloog en historicus. Hij publiceert geregeld fictie en non-fictie over de koloniale geschiedenis. In 'Voor Fredje is het kamp een paradijs': Een jeugd in Nederlands-Indië 1933-1946 (uitgeverij Augustus, 2007) beschrijft hij zijn ervaringen in en buiten het interneringskamp

BEELD: Phil Nijhuis

10897234678?profile=originalSteun ACTW66 ! 

Uw donatie  kan U storten op Rabo rekening NL41 RABO 03977255 07   ten name van F.Schwab / ICM Online onder vermelding van donatie Traktaat van Wassenaar.

Lees verder…

Aan alle leden van deze site,(William Richard Nagel)

Hallo leden,

Hierbij een kort overzicht van mijn persoon.

Mijn naam voluit is William Richard Nagel, geboren in Langsa (Atjëh - Sumatra) op 15 november 1934.

Woonachtig:
Ben vanaf mijn 1e jaar tot ons vertrek in mei 1958 naar Nederland heb ik in Surabaya gewoond, eerst in de wijk Boeboetan en 2 jaar daarna naar de Benedenstad in Pesapen / Kali Sosok, gelegen achter de gevangenis de “Werfstraat” tot onze tijdelijke evacuatie in 1945/1946 naar Jakarta.
In dat zelfde jaar weer terug naar Surabaya en woonde toen in Darmo (Bovenstad genoemd) in de jalan Tjisedane, achter de dierentuin tot ons vertrek in mei 1958.

Scholing:
In Surabaya heb ik gezeten op de “Sint Jozef School” lagere en daarna naar de Mulo op de Wim Ploegman School aan de Jalan Diponegoro.
Hierna diverse Technische en Boekhouddiploma’s gehaald.
Heb technische ervaring en gewekt bij respectievelijk Autogarage “Ngagel” en koffie onderneming “Malangsari”.in Kalibaru-Banyuwangi,
Vanwege de onveiligheid, in 1953 terug naar Surabaya en hebt eerst als assistent boekhouder bij Soerabajasch Handeksdblad gewerkt en daarna als chef debiteuren bij Gasbedrijf Surabaya tot vertrek in mei 1958 naar Nederland.
In Nederland als handarbeider bij Philips in Eindhoeven begonnen en heb de Philips avond H.T.S. gevolgd. Ben in 1964 naar Breda gezonden om de vestiging Philips Breda mee op te starten.
Geniet dus vanaf juli 1989 een pensioen van Philips Eindhoven.

Burgerlijke staat:
Ben in 1962 getrouwd en heb 2 kinderen, de oudste (jongen) geboren in Eindhoven en de tweede (meisje) in Breda.

Sport:
In Surabaya gevoetbald bij THOR, was tevens lid van volleybal verenigingen ESPRIT en TRIAS.
Trias is een Indonesische club en hier speelde ik mee in de competitie.
Bij Esprit was het leuk en gezellig omdat de club leuke damesleden had!
In Nederland voetbalde ik eerst bij DWS in Aalst-Waalre bij Eindhoven en daarna bij ADVENDO in Breda tot mijn 53-ste.
Op hogere leeftijd heb ik mijn sport verlegd naar tennis, badminton en squashen, die ik tot op heden nog beoefend.
Verder nog fitnessen 2 ä 3 keer per week.

Vrije tijd:
Tijdens mijn werkperiode bij Philips, gingen we vanaf 1978 om het jaar voor 2 maanden naar Indonesië op vakantie.
Direct na mijn pensionering 1989 hebben mijn vrouw en ik onze diploma’s gehaald om een Reisbureau op te richten.
We hebben tot de aanslag in Amerika op 11 sept. 2001 Nederlandse toeristen naar Indonesië begeleid.
Sinds 2002 wonen we gedeeltelijk op Bali en wel in de perioden januari-april en augustus-november.

Ik hoop, dar er meer Surabayanen lid worden !
Gegroet,
William.
Lees verder…

Jeugdherinneringen

Ik ben geboren in 1951. Toen ik een beetje besef kreeg van muziek, tja toen begon het pas te lopen. Wij hadden thuis zo'n kleine PTT-centrale, waarop door ons (mij zusje en ik) werd geluisterd naar hoorspelen als Paul Vlaanderen, Het huis met de zes valke, Ernst Jan en Snabbeltje. Ook had je iedere maandagavond van half 7 tot 7 uur het programma van en met Chris Howland, welk wij ook met plezier beluisterden. Wij hadden ook nog zo'n gele koffer pick-up van Philips, met de versterker in het deksel. En maar plaatjes draaien van Cliff Richard, The Shadows. Wat had ik graag bij hun eerste concerten zijn!

Je had toen muziek van Pat Boone, Elvis Presley, Bill Haley, Connie Francis, Johnny Hallyday, Connie Froboes, Connie en Peter, Rex Gildo, Freddy Quin,Cliff Richard, Rob de Nijs, The Jumping Jewels, Willy and his Giants, Rene and the Alligators. Ja, rock 'n rollen maar.....! Was ik maar eerder geboren!

Toen ik in de jaren 80 mij wat meer verdiepte in de instrumentale gitaarmuziek, kwam ik er achter dat er meer mooie gitaarmuziek bestond dan dat van The Shadows, The Spotnicks en The Ventures. Al dat moois in en uit Finland, Zweden, Noorwegen, Spanje, Belgie ons eigen landje en wat er nog meer omheen ! Ik weet niet of je hier mag schrijven over je eigen voorkeuren, maar kwa eigen land vind ik Rene and The Alligators, The Maskers heel erg goed! Tja en dan de nieuwe groep Aces Again (stamt af van DIXIE ACES). Klinkt heel erg goed! Zij komen er wel. En wat te denken van THE TIELMAN BROTHERS? De jaren 50 en 60 in ere houden en niet vergeten!

Volgende keer meer.

Ellie Boeve

Lees verder…

Nu al 70 reseveringen op Facebook voor X -factor Indo Music Classics.

Je zou zeggen een goed teken nadat evement nog gee 7 dagen op het Feacbook staat.

Redenen waarom ICM nu ook op Facbook staat, is dat evenementen van een groep, in dit geval van ICM, ook algemeen wordt geplaatst zodat deze toegankelijk wordt ook voor de leden van andere groepen.

Extra toevoeging is dat na plaatsing van het evenement alle leden automatisch worden uitgenodigd, daarboven kun je eigen leden bestand aan toevoegen, en wil je nog meer bereik hebben dan gewoon dit evenement onder een advertentie plaatsen waar jezelf weer je doelgroepen kunnen difinieren tot maximaal 9 miljoen! Uiteraard hangt hieraan een prijskaartje!

Nu zijn er totaal 500 leden uitgenodigd ennnog geen week geleden met nu al 70 aanmeldingen, 345 hebben de uitnodiging nog niet gelezen, de resterende komt niet.

Alle reseveringen worden door het evenement van Facebook bijgehouden.

Hopelijk komt dit ook op NING, nieuwsgiering ga naar ICM op het Facebook.

ICM Facebook is alleen toeganklijk als uw in bezit ben van het ICM abonnement.

Prettige dag verder; ferry schwab

Lees verder…

Tentoonstelling "Linggadjati, brug naar de toekomst".


Tentoonstelling "Linggadjati, brug naar de toekomst".
Gelijktijdig met bovengenoemde tentoonstelling is op diverse plaatsen in het museum de tentoonstelling "Linggadjati, brug naar de toekomst" te zien. Deze tentoonstelling bestaat onder andere uit 23 panelen met foto's en teksten en is eigendom van de stichting Indisch erfgoed uit Apeldoorn. De titel verwijst naar het Javaanse dorp waar Nederlandse bestuurders en onafhankelijkheidsstrijders uit de Gordel van Smaragd kort na de oorlog de basis legden voor de latere onafhankelijkheid van Indonesië.

Militair display.
Mede als aanvulling op bovengenoemde tentoonstellingen zal in de hal van het museum een militair display te zien zijn. Tevens zullen in een aantal vitrines diverse miniaturen van voertuigen en kleding (aangeklede poppetjes) uit onder andere het voormalige Nederlands Indië te zien zijn aangevuld met enkele poppen in historische militaire kledij. De heer Tjitte Wassenaar uit Soest heeft het militair display, het vullen van de vitrines en het aankleden van de poppen verzorgd.
De tentoonstellingen worden mede georganiseerd in het kader van 65 jaar bevrijding.
Op 6 augustus worden deze tentoonstellingen, in aanwezigheid van een aantal genodigden, waar onder een groot aantal veteranen, door burgemeester A. Noordergraaf geopend.

Kunstenares mevrouw Marie- Line van Vuuren uit Soest.
In dezelfde periode zal onze beeldend kunstenaar Marie-Line van Vuren uit Soest in de drie van de vier nog in tact zijnde nonnenkamertjes, op de zolder van het museum, exposeren.

Bovengenoemde tentoonstellingen zijn voor het publiek toegankelijk vanaf zaterdag 7 augustus 2010. Voor het bezichtigen van de tentoonstellingen en het museum Oud Soest worden door het museum de normaal geldende toegangsprijzen gehanteerd met dien verstande dat veteranen op vertoon van hun veteranenpas gratis toegang hebben tot het museum.

Namens de stichting 4 en 5 mei Soest-Soesterberg en de stichting Oud Soest (museum)

C.J.Vos

Lees verder…

Vrijdag 6 augustus 2010 op Nederland-TV-2- om 18.00 uur.


Hallo Ben
Ik weet niet of je hieraan aandacht wilt schenken maar het volgende.
Omdat ik met mijn boek bezig ben en alle informatie uit de eerste hand wil,omdat alles moet kloppen, is er correspondentie ontstaan met veel schrijvers over de oorlog.
Toevallig vandaag lees ik in zijn brief aan mij,
dat
Ron Scholte op 6 aug om 18.00 uur op Ned 2 een documentaire vertoont met de titel
65 jaar na Hiroshima.


Ik dacht er goed aan te doen dit jou door te geven zodat je alle geinteresseerden kon waarschuwen
Lieve groetjes ook thuis
Ellen Hauwert.

Lees verder…

Ouder worden en concessies doen.

Ouder worden en concessies doen.

Je hebt jarenlang op de bühne gestaan, vele bands gehad en ieder optreden was de moeite waard.

Edoch, ieder optreden vergt veel discipline van vooraf oefenen, reizen van en naar optreden, en dan het sjouw werk.

Niet alleen jouw eigen spullen maar ook vaan hulp bij het opzetten van de PA installaties.

De jaren verstrijken en je wordt alsmaar zwakker van gestel, spierkracht die vroeger gewoon was, lijkt nu een probleem te worden.

Kortom het gaat niet zo makkelijk meer.

Je merkt het en iedere keer dat je jouw opzet mee moet sjouwen lijkt het een opgave te worden die meer en meer van jouw fysiek gestel vergt.

Wat ga je dan doen? Je gaat erover nadenken.

Eerst wil je het niet erkennen, het feit dat niet alleen jouw haren grijzer worden in het goede geval en in het vervelende geval uitvallen, maar dat ook jouw spieren het een beetje laten afweten en je het signaal geven dat je wat eerder moe wordt, of jouw spieren gaan in staking.

Je kunt ze extra compensaties geven door te gaan sporten, maar voor vele muzikanten is dat een kwestie van tijdnood om er niet aan deel te nemen.

Grijzer worden en uitval van jouw eens zo trotse haardos neem je voor lief, maar het missen van de bühne dat wil je zo lang mogelijk uitstellen. Tenminste als je echt muzikant bent.

Natuurlijk zijn er tig muzikanten die de muziek en het muziek maken gewoon puur als tijdverdrijf beschouwen en voor hen zal het om het even zijn, ze speelden toch niet zo vaak en zo fanatiek, dus het was leuk maar het hoeft niet zo.

Voor de categorie muziekanten die behept zijn en geïnfecteerd met het virus, muziek maken, en de verslaving niet de baas kunnen is het een ander geval.

Voor hen is muziek maken een verslaving, een levensinhoud en zonder muziek maken kunnen ze niet leven.

Ik ken er talloze, als je de grote artiesten ziet, merk je ook aan hen dat de leeftijd een grote handicap is geworden.

Toch gaan ze door en waarom ook niet?

Voor ons de amateurtjes die hun hobby en verslaving zelf moeten bekostigen, hun spullen zelf moeten sjouwen en hun reizen van en naar optredens zelf moeten rijden, dat is een andere zaak.

Voor geld hoef je het niet meer te doen, de vergoedingen, als die er zijn, staan niet meer in verhouding tot de kosten die je maakt.

Als je gaat optellen wat je aan uren, reiskosten, oefenruimtekosten, kleding, instrumentarium kwijt bent, dan is dat een enorme hoeveelheid kosten die je nimmer goed kunt maken met de vergoedingen die je per optreden krijgt.De balans slaat door naar het negatieve. Je legt veel bij.

Ik ken collega muzikanten die stellen dat ze ten minste op een nulpunt willen zitten op gebied van kosten en vergoedingen. Ik denk dat zij dat niet een waar kunnen maken.

Je mag in jouw handen klappen als je een beetje break even kunt bereiken als je naam hebt.Dus, met het toenemen van de jaren gaat vooral het sjouwwerk parten spelen.Hoe zit dat dan met jouw eigen instrumentarium?

Je hebt een instrument nodig, je hebt versterking nodig die voldoende krachtig moet zijn om jezelf op de bühne te kunnen horen naast alle lawaai van de overige instrumenten om jou heen.

Dat houdt in dat je niet met een klein oefen versterkertje op de planken kunt komen.De misvatting bij sommige muzikanten die stellen dat het geluid wel via de PA wordt versterkt hoor ik vaak.

Ik ken er een paar die zeggen, de PA moet het versterken.

Alles goed en wel, maar dan ben je wel erg afhankelijk van een aanwezige PA, stel dat die er niet is?

Stel dat die zo klein is dat alleen de zangers erop kunnen?Een ander zaak wat men niet in de gaten heeft is, dat een versterker gaat vervormen naarmate je de volume knop opendraait.

Blues muzikanten gebruiken juist die vervorming voor hun geluid en gebruiken een kleine versterker die ze genoeg opendraaien om de natuurlijke vervorming te krijgen.

Allemaal leuk en aardig maar wat als je geen blues speelt en je afhankelijk bent van een meer clean geluid?

Dan moet je je afvragen hoe je dat zult moeten compenseren want wat vergeten wordt is dat de PA niet alleen de versterkende faktor is, maar ook jouw geluid versterkt die uit JOUW EIGEN versterker komt.Velen hebben daar niet bij stilgestaan, als jouw geluid klote is, gaat het ook klote in versterkte vorm door de PA heen de zaal in. Het is de vraag of je dat ook zo wilt.Ikzelf wil geen concessies doen aan mijn geluid en ik sjouw me liever de blubber dan dat ik op de bühne moet staan met een geluid waar ik mij mateloos aan erger. Ten slotte speel ik voor mijn plezier en wil ik mijn emoties vertaald zien in de tonen van mijn gitaar als sologitarist. Ik vind persoonlijk ook dat je niet alleen goed moet spelen maar dat je ook verplicht bent aan jouw publiek om jouw sound goed over te laten komen.

Een artiest speelt voor zijn publiek en niet alleen voor zich. Het zal iedere echte muzikant niet plezieren als de aandacht naar hem er niet is of nauwelijks is,

Laat ons daarin eerlijk en duidelijk zijn.

Ook de bandleden verdienen het om optimaal te kunnen acteren op de bühne.Als ik in een band speel, wil ik ook goed voor de dag komen.Helaas merk ook ik dat ik het sjouwen ook voor mij problemen gaat geven dus ook ik moet mij afvragen hoe ik verder ga zonder concessies te doen aan mijn geluid.Mijn oplossing is te zoeken naar goede alternatieven in minder zware vorm.

Ik gebruik uitsluitend buizen versterkers, voorheen 40 of meer wegende amps in kilo’s.

Thans heb ik twee lichtere amps van 40 watt RMS gekozen in combinatie.Deze wegen per stuk een kilo of 15 tot 20 maar zijn handzaam en te tillen.

Bovendien doen zij gezamenlijk wat mijn grote versterkers deden, namelijk mijn herkenbare sound produceren.

Ik ben iemand die eigenwijs zijn eigen sound wil hebben, met een voorbeeld van mijn favoriete grote helden.Geen kopie wil ik zijn, want ik ben mijzelf en wil mijzelf ook presenteren op de bühne, ik wil dat men mij herkend en niet pietje of klaasje die toevallig beroemd is geworden. Ik wil geen kloon zijn uit respect voor de muziek en mijzelf.

Ouder worden in de muziek, dat is onontkoombaar, doch jezelf daarom teveel concessies laten doen hoeft echt niet.

Met een goed doordachte alternatieve opzet blijf je jezelf al wordt je 100, er zijn vele oplossingen in de muziek en de handel.

Het is een zaak van jezelf en in het bijzonder wat jij jezelf gunt en hoe je kunt omgaan met het ouder worden in de muziek. Ook de keuze of je voor jezelf of voor publiek wilt spelen is van belang, Daar hangt in grote mate de keuze van jouw alternatieve set up van af


Ouder worden en concessies doen een zaak van goed overleg met jezelf.Albert van Prehn (ICM Moderator) 4 augustus 2010
Lees verder…

Stichting Help Indischen in Indonesie

Informatie

Stichting help de Indischen in Indonesie

In Nederland is over deze groep weinig bekend. Over het algemeen weten wij dat er Indischen zijn achter gebleven omdat zij Warga Negara ‘s zijn ( de Indonesische nationaliteit) hebben aangenomen. Wat veel van ons niet weten is, dat op het moment dat Nederlands-Indië ophield te bestaan in 1950 er weeshuizen waren,waar veel kinderen van Indische afkomst in verbleven,deze kinderen hadden geen schijn van kans om naar Nederland te gaan, omdat zij niet konden bewijzen dat zij een geboorte akte hadden, de half wezen waarvan de moeder of vader nog in leven waren hebben geluk gehad en konden met vader of moeder mee naar Nederland.

Tijdens de grote uittocht van de Indischen uit Indonesië in de jaren 1957 en 1958 zijn veel jongens en meisjes van de weeshuizen als verstekeling naar Nederland gekomen. Voor de achterblijvers was er geen toekomst, geen werk en werden gediscrimineerd vanwege hun Europese naam.

Verder heb je de groep Indischen die geen geboorte akte hebben omdat het overheidsgebouw (burgelijke stand) in de plaats waar zij geboren zijn, tijdens de Bersiap tijd in brand zijn gestoken inclusief de documenten.

Dan heb je ook de groep die Warga negara’s zijn geworden .De meeste van hen hebben dit gedaan om hun baan en bezittingen te kunnen behouden,ook voor deze groep indo’s was het moeilijk omdat zij gediscrimineerd werden vanwege hun Europese naam en door de politieke omstandigheden ivm de affaire van West Irian Barat. De meeste van hen zijn in de jaren zestig vertrokken naar Nederland (spijtoptant) en hebben gebruik kunnen maken van de Linggajati overeenkomst.

Mijn vrouw en ik hebben beiden onze jeugd in Surabaya doorgebracht,mijn vrouw Leida Harly (Indisch) is in Den Haag geboren en is in 1946 naar Indonesië gekomen en ik ben in Cepu geboren. Na de bersiap tijd zijn mijn ouders en ook ouders van Leida in Surabaya gaan wonen. Na onze schooltijd heeft Leida voor de HVA in Surabaya gewerkt en ik voor de NIVAS in Surabaya.

In 1962 zijn wij als spijtoptant naar Nederland vertrokken.

Het is begonnen verleden jaar in Surabaya toen wij in een Mall zaten, met Elise Rapp en Lori Menangka, Lori woont in Surabaya en vroeger was zij het buurmeisje van Leida.

Al pratende over bovenstaande groep mensen kwam de gedachten bij ons op, wonen hier nog arme Indischen? en zo ja,laten wij hun een dag verwennen.

Via Lori kregen wij een drietal adressen. Met een taxi zijn wij naar het eerste adres gereden. Bij onze aankomst van het eerste adres schrokken wij heel erg. Wij hadden niet gedacht dat iemand zo kon leven. Deze vrouw, mevrouw Zijlstra woont in een vervallen kamer van 3 bij 4 meter en een matras op de grond en wat potten en pannen, meer had zij niet, had geen inkomen en leeft van giften. De kerk geeft haar Rp.100.000 p/mnd.(8 euro)

Bij het volgende adres de familie Albinus was de woonsituatie het zelfde,man 78 jaar en vrouw 74 jaar,en hebben geen vaste inkomen. De vrouw werkt als een pembantu (hulp in de huishouding)en krijgt Rp.300.000 p/maand

Bij het derde adres bleek de man verhuisd en niemand kon ons vertellen waar hij naar toe is gegaan.

Wij hebben deze twee families financieel geholpen uit eigen middelen,maar beseffen ook dat deze mensen structureel geholpen moeten worden.

Gezamenlijk hebben wij besloten om terug te komen om meerdere families te helpen. Om een beeld te kunnen hebben van de Indische mensen die in Surabaya en omgeving wonen, hebben wij via de voorzitter van de Indische vereniging in Surabaya een adressenlijst gekregen met 300 namen,waarvan de meesten het erg moeilijk hebben.

Dit jaar in de maand maart zijn wij en Elise Rapp naar Surabaya vertrokken om twintig families te bezoeken. Uit donatie die wij kregen van Indischen die met vakantie waren in Kuta Bali en eigen middelen konden wij ons plan uitvoeren.

Wij kregen hulp van drie vrouwen die in Surabaya wonen en ons door de gangen en kampungs van Surabaya hebben geleidt gedurende 4 dagen.

Het was voor ons frustrerend omdat de adressen die wij hadden niet zijn bijgehouden (verhuisd) of de man of vrouw waren overleden.

Uiteindelijk hebben wij nog 15 families kunnen bereiken. Hun leef- en woonsituatie is slecht. Zij wonen in kleine kamers met een matras op de vloer en verder hebben zij wat kleren. De meeste van deze mensen leven van aalmoezen en een enkele bijdrage van de kerk.

Wij kregen o.a het adres van de familie Jack Koemendong ( heeft in een weeshuis van Pa v/d Steur gezeten) .Deze familie bestaat uit vader 78 jaar,moeder 74 jaar,zoon 44 jaar en dochter 41 jaar.

De zoon is geestelijk gehandicapt en de dochter heeft Polio en kan moeilijk lopen. Via hulp van de kerk hebben zij een tijdelijk woonruimte gekregen tot en met april en als er geen oplossing voor hun wordt gevonden dan is hun lot om ergens in Surabaya onder een brug te wonen.

Wij hebben deze familie kunnen helpen maar beseffen dat zij structureel geholpen moeten worden.

Een ander adres was van Familie Guus Augustin en vrouw

Guus kennen wij nog uit onze jeugd jaren in Surabaya en schrokken om Guus zo terug te zien, levend onder de armoede grens. Door zijn naam was hij kansloos in Indonesia. Hij had hartklachten en kon geen medicijnen kopen. Wij hebben hem kunnen helpen. Ons bezoek was op 16 maart en op 1 april kregen wij het bericht door dat hij overleden was aan een hartstilstand.

Uit informatie die wij kregen,weten wij dat er een aantal Indischen onder de bruggen van Surabaya wonen. Ons werd afgeraden om hun op te zoeken omdat het gebied waar zij leven te gevaarlijk was. Wij besluiten om in november daar naar toe te gaan om deze mensen te helpen.

Hulpverlening

Halin is de enige stichting die tot nu toe hulp biedt aan de Indischen.

Wij weten dat er Indischen zijn die geen steun krijgen van Halin. Het is heel moeilijk om hun te bereiken. Blijft Halin steunen want zij doen goed werk in Indonesië.
Wat is onze doelstelling van de stichting

De doelstelling is om hun een menswaardig bestaan te geven doormiddel van de donaties die wij van u krijgen

Snel en direct hulp bieden .

Deze stichting is opgericht en u kunt op de website ons werk volgen.

Namens de stichting
Ruud Sellier
Lees verder…

Volledige Stamboel dvd "onze geschiedenis" is op ICM Entertainment in 8 fragmenten met speelduur van 63 minuten te zien!

 1. http://icmentertainment.multiply.com/video/item/12/Stamboel-1AA.wmv
 2. http://icmentertainment.multiply.com/video/item/7/Stamboel-2A.wmv
 3. http://icmentertainment.multiply.com/video/item/6/Stamboel-3A.wmv
 4. http://icmentertainment.multiply.com/video/item/13/Stamboel-4A.wmvnden
 5. http://icmentertainment.multiply.com/video/item/8/Stamboel-5A.wmv
 6. http://icmentertainment.multiply.com/video/item/9/Stamboel-6A.wmv
 7. http://icmentertainment.multiply.com/video/item/17/DRAFT_Stamboel-10A.wmv
 8. http://icmentertainment.multiply.com/video/item/14/Stamboel-7A.wmv
Over Stamboel zelf,
deze werd door oud-president Habbibi en zijn broer bekeken in Duitsland, die zich kosteliijk hebben geammuseerd. Hebben tevens besloten om Stamboel op de Televisie in Indonesie te laten uitzenden. Net als in Nederland, weten weinigen in de republiek Indonesia over de "geschiedenis van de Indo's'. Ook daar wonen ruim 2 miljoen Indo's, wat hier in Nederland al te vaak wordt vergeten. Hiervan had Het Gebaar een filmdocu over moeten maken, en als contrast de Indo's en niet een Barbie zoals in de flodderserie.
Daarnaast heeft Stamboel veel aandacht gekregen van hoge autoriteiten in de Televisie en de media in Indonesie, die van plan zijn om deze productie uit te zenden. Daarom heeft de producent nu ook de Internationale versie uitgebracht, binnenkort bij ICM te verkrijgen. De mega ster Tantowi Yahaya - thans kamerlid in het parlement die ook zijn eigen Country programma heeft op TVRI, heeft zeer een lovende resensie geschreven over Stamboel in een van de grootste kranten in Jacarta met oplage van 13 miljoen!
De irronie van deze productie; een kleine goedkope productie maar wel doelteffend zijn doelgeroep heeft bereikt met een zeer beschieden bijdrage van Het Gebaar, die wel die aandacht krijgt in Indonesie met een populatie van 300 miljoen.
Overigens de maker(S) van deze productie o.a. Ed Brodie geniet al veel bekendheid o.a. bij de achterban van ICM.
Heeft vele andere DVD's op zijn naam staan waar een grote Indische achterban van geniet laat de praktijk zien, cijfers op het YouTube liegen hier niet om. Alle DVD producties zijn in Indonesie bewust opgenomen, en geproduceerd in studio in Jacarta. Bijna al zijn producties werden gereleased via Rood/Wit Blauw en o.a. in opdracht. Met deze insteek probeert Ed de oudjes nog een prettig tijd te bezorgen, die niet meer naar Indonesie kunnen reizen.
Op TV Oranje zelfs favoriet, waar regelmatig de andere clips van eerdere producties op TV Oranje wordt getoond.
ICM hoeft niet te leuren bij de redactie van TV Oranje als het om producties van Ed Brodie gaat; men vraagt zelf om DVD's van ED.
Ed wordt gesierd door zijn bescheidenheid!
Ook Ed Brodie bracht de Mega ster Tantowi Yahja naar Nederland, niet te verwonderen want beiden zijn boezemvrienden. Dus het wordt een rondje Zoetemeer straks als hij in Nederland is voor zijn opteden.
Ed geniet veel bekendheid in Indonesie, en is regelmatig op de Radio, en wereld radioomroep te horen uitgezonden vanuit Bandoeng.
Laatst dvd "My Own Country "van Ed Brodie zie http://icmonline.ning.com/video/clip-ed-brodie;
Deze clip is wel geremixed door ICM Videoproductions.
Er komt een nieuwe DVD, in de country sfeer! Maar dat blijft een verrassing.
De Dvd's zijn bij info@icm-online.nl te bestellen.
U ziet dat U bij ICM goed zit als abonnee, wij zitten altijd bij de bronnen!
Lees verder…

Commentaren "Ver van mijn Familie"

Een bericht aan alle leden van ICMonline - Indische Internetkrant

Aan alle leden vraag ik om hun mening over de film "Ver Van Familie" op dit forum te schrijven.

Voor zover ik begrijp is deze film gemaakt aan de hand van het boek van Marion Bloem van 1999.

Voor zover ik begrijp is deze film gemaakt met subsidie van het geld van "Het Gebaar"

Eveneens heb ik begrepen dat de TV uizendingen van "Ver Van Familie" op de volgende data zijn:
1.-- op zondag 1 asugustus 2010.

2.-- op zondag 8 augustus 2010.

3.-- op zondag 15 augustus 2010.

Het boek heb ik niet gekocht en dus ook helemaal niet gelezen.

Op zondag 1 augustus 2010 heb ik het eerste deel van de film "Ver Van Familie" met mijn volledige aandacht gekeken.


Na met mijn volledige aandacht naar het eerste deel van de film van "Ver Van Familie" gekeken te hebben rijzen bij mij de volgende vragen:

1.--

Is de bedoeling van deze film om over het bestaan van de Indisch-Nederlanders in Nederland bekenheid te geven.?

2.--

Is de bedoeling van deze film om te laten zien hoe chaotisch de Indisch-Nederlanders zijn.??

3.--

Op de film was veel te lange opnamen van kleindochter Barbie in the USA.
Waarom niet gewoon bijvoorbeeld een kleindochter die in Den Haag woont en haar zieke oma in het dorp Monster opzoekt;
en zij gaat gewoon op de fiets vanuit Den Haag naar Monster een dorp bij Den Haag.
Of is de bedoeling van deze film om te laten zien dat er in the USA ook Indisch-Nederlanders wonen.???

4.--

Ik vind dat dit eerste deel van de film "Ver Van Familie" geen objectieve informatie geven over de Indisch-Nederlanders in Nederland en ook dat deze film geen bekendheid geven over de Indisch-Nederlanders.(Deze film gaat niet de Indisch-Nederlanders aan de Nederlandse bevolking bekenheid geven)

Deze film is gemaakt met subsidie van het geld van "Het Gebaar",
mijn vraag is dus:
"Wat is de bedoeling van deze film"
of anders gezegd:
"Wat wil men met deze film in de Nederlandse samen leving bereiken of laten zien.????"


Ik hoop dat er heel veel leden van deze site over de film "Ver Van Familie"

hun eigen meningen kenbaar willen maken en in dit forum gaan schrijven.

Eveneens hoop ik dat er veel leden over de film "Ver Van Familie" met elkaar in discussie willen gaan.


Ik ben benieuwd naar jullie meningen en discussies.

Zondag 1 augustus 2010.
Met vriendelijke groet.

ICM & IndoForum hoofdwebmaster


Bezoek ICMonline - Indische Internetkrant op: http://icmonline.ning.com/?xg_source=msg_mes_network

Klik hier om te beheren welke e-mailberichten u op ICMonline - Indische Internetkrant ontvangt

Een bericht aan alle leden van ICMonline - Indische Internetkrant

">

Zag de film via "Film gemist" via internet via Max om beeld te krijgen vanwege je vraag en uit nieuwsgierigheid wat en wie Indo's zijn door het oog van de schrijfster en film maker. Dat er met flashbacks gewerkt wordt is onvermijdelijk, dat de stamlijn als een rode draad door het verhaal loopt ook, maar dat de manier waarop Barbie haar leven leidt daar en dan de familie hier en dat met zoveel nadruk is een aanfluiting.
Is dit wat de Indo wilt dat de wereld ziet hoe de Indo is. Zoiets kan toch alleen maar door het brein van een niet kenner bedacht zijn met de filosofie van " Indo's wonen in desa's"en kampongs."
KORT: aanfluiting...en doet geen goed aan het beeld van de INDO.
Het toont wel de menselijke factor van : tweeslachtighied in het menszijn. De karakter tekeningen van de personen Alle excessen worden bespeeld.Als toeschouwer blijft je niets bespaard. Ik ga ze alle drie vermoedelijk weer via film gemist zien. Hopelijk zit er meer balans en schoonheid maar ook ritme in het spel. Dit was waardelooos. Zonde van het geld. Is dat niet met alle subsidieringen?
Ellen Hauwert

Bezoek ICMonline - Indische Internetkrant op: http://icmonline.ning.com/?xg_source=msg_mes_network

Klik hier om te beheren welke e-mailberichten u op ICMonline - Indische Internetkrant ontvangt

ICM Redactie

Regie is een groot woord voor Marion Bloem, zal keizer van Baantjer zijn die op de achtergrond als souffleur de regie voerde. Keizer (Martin Schwab), is overigens mijn neef.

Voordat "ver van familie" werd geproduceerd, herinner ik mij dat in 2004 bij pasar malam besar, Dave de broer van Martin ook met zo'n ideee kwam (is ook reggiseur). Het boek heb ik ook niet gelezen, lees andere educatieve wetenswaardige boeken, en schrijf zelf pratijk - en managementboeken waar bedrijven weer verder kunnen na hun problemen, dan lezen van deze onzin.

Wat wordt er als case gehanteerd een " tentoonstelling" - ja waar het geld van Het gebaar in rook is opgegaan!

Waarom niet de Indo's van de huidige generatie, die allen het gemaakt hebben!

Kijk naar Ben Bot, Wennie Sorgdrager, Yes Bussemaker, Govanie van Bronckhorts, Jonny Hettinga, Kane .....kan zo het hele rijtje afgaan. Om mij heen zie succesvolle Indo's in mijn vriendenkring. In mijn familie o.a. mijn neef Martin en zijn broers, en hun vader is kapitein en professor. Mijn zonen allen een eigen bedrijf, en ondergetekende en mijn vrouw een organisatie / management bureau gehad aan de top 10; Al mijn neven/nichten zijn succesvol etc.... ; Vrienden / kennissen, maar wat is dit nu?

Lijkt dat Marion Bloem bij het nivo van Indo kampoeng is blijven steken, want die heb je ook in de Indische Gemeenschap net als in de Nederlandse samenleving en juist deze groep wordt in beeld gebracht, letterlijk een aanfluiting!

Mijn familie woont in Australie, Canada en Amerika, en komen regelmatig bij ons over de vloer, een beeld ver van de waarheid! Ook de vader van Martin kwam regelmatig bij öns over de vloer.

APA INI toch?

Door nadrukkelijk het accent te leggen op Barbie wordt juist bewust een rode draad gelegd om dat contrast nadrukkelijk te belichten en een brug te leggen door de Indische samenleving negatief in beeld te brengen."Barbie" is eigenlijk een metafoor die wordt gebruikt, hoe de huidige Indo is vereuropeesd, en met een pot zout wordt "tempo doeloe" uitvergroot, ook nog eens met de verkeerde doelgroep indo's.

Met voorgaande commentaren , ben ik 300% eens. Wederom een project Gebaar die als mislukt kan worden aangemerkt. Wat zal het Indisch platform een harde dobber hebben om dit beeld weer recht te trekken.

Wat mij betreft kunnen ze liever "onze geschiedenis" van Stamboel op Max uitzenden, die heel weinig heeft gekost, en het juiste beeld geeft!

Ver van mijn familie,

ver van de werkelijke waarheid.

Erger wordt het hoe kijk Nederland nu op de Indische Gemeenschap?

Lees verder…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives