Ouder worden en concessies doen.

Je hebt jarenlang op de bühne gestaan, vele bands gehad en ieder optreden was de moeite waard.

Edoch, ieder optreden vergt veel discipline van vooraf oefenen, reizen van en naar optreden, en dan het sjouw werk.

Niet alleen jouw eigen spullen maar ook vaan hulp bij het opzetten van de PA installaties.

De jaren verstrijken en je wordt alsmaar zwakker van gestel, spierkracht die vroeger gewoon was, lijkt nu een probleem te worden.

Kortom het gaat niet zo makkelijk meer.

Je merkt het en iedere keer dat je jouw opzet mee moet sjouwen lijkt het een opgave te worden die meer en meer van jouw fysiek gestel vergt.

Wat ga je dan doen? Je gaat erover nadenken.

Eerst wil je het niet erkennen, het feit dat niet alleen jouw haren grijzer worden in het goede geval en in het vervelende geval uitvallen, maar dat ook jouw spieren het een beetje laten afweten en je het signaal geven dat je wat eerder moe wordt, of jouw spieren gaan in staking.

Je kunt ze extra compensaties geven door te gaan sporten, maar voor vele muzikanten is dat een kwestie van tijdnood om er niet aan deel te nemen.

Grijzer worden en uitval van jouw eens zo trotse haardos neem je voor lief, maar het missen van de bühne dat wil je zo lang mogelijk uitstellen. Tenminste als je echt muzikant bent.

Natuurlijk zijn er tig muzikanten die de muziek en het muziek maken gewoon puur als tijdverdrijf beschouwen en voor hen zal het om het even zijn, ze speelden toch niet zo vaak en zo fanatiek, dus het was leuk maar het hoeft niet zo.

Voor de categorie muziekanten die behept zijn en geïnfecteerd met het virus, muziek maken, en de verslaving niet de baas kunnen is het een ander geval.

Voor hen is muziek maken een verslaving, een levensinhoud en zonder muziek maken kunnen ze niet leven.

Ik ken er talloze, als je de grote artiesten ziet, merk je ook aan hen dat de leeftijd een grote handicap is geworden.

Toch gaan ze door en waarom ook niet?

Voor ons de amateurtjes die hun hobby en verslaving zelf moeten bekostigen, hun spullen zelf moeten sjouwen en hun reizen van en naar optredens zelf moeten rijden, dat is een andere zaak.

Voor geld hoef je het niet meer te doen, de vergoedingen, als die er zijn, staan niet meer in verhouding tot de kosten die je maakt.

Als je gaat optellen wat je aan uren, reiskosten, oefenruimtekosten, kleding, instrumentarium kwijt bent, dan is dat een enorme hoeveelheid kosten die je nimmer goed kunt maken met de vergoedingen die je per optreden krijgt.De balans slaat door naar het negatieve. Je legt veel bij.

Ik ken collega muzikanten die stellen dat ze ten minste op een nulpunt willen zitten op gebied van kosten en vergoedingen. Ik denk dat zij dat niet een waar kunnen maken.

Je mag in jouw handen klappen als je een beetje break even kunt bereiken als je naam hebt.Dus, met het toenemen van de jaren gaat vooral het sjouwwerk parten spelen.Hoe zit dat dan met jouw eigen instrumentarium?

Je hebt een instrument nodig, je hebt versterking nodig die voldoende krachtig moet zijn om jezelf op de bühne te kunnen horen naast alle lawaai van de overige instrumenten om jou heen.

Dat houdt in dat je niet met een klein oefen versterkertje op de planken kunt komen.De misvatting bij sommige muzikanten die stellen dat het geluid wel via de PA wordt versterkt hoor ik vaak.

Ik ken er een paar die zeggen, de PA moet het versterken.

Alles goed en wel, maar dan ben je wel erg afhankelijk van een aanwezige PA, stel dat die er niet is?

Stel dat die zo klein is dat alleen de zangers erop kunnen?Een ander zaak wat men niet in de gaten heeft is, dat een versterker gaat vervormen naarmate je de volume knop opendraait.

Blues muzikanten gebruiken juist die vervorming voor hun geluid en gebruiken een kleine versterker die ze genoeg opendraaien om de natuurlijke vervorming te krijgen.

Allemaal leuk en aardig maar wat als je geen blues speelt en je afhankelijk bent van een meer clean geluid?

Dan moet je je afvragen hoe je dat zult moeten compenseren want wat vergeten wordt is dat de PA niet alleen de versterkende faktor is, maar ook jouw geluid versterkt die uit JOUW EIGEN versterker komt.Velen hebben daar niet bij stilgestaan, als jouw geluid klote is, gaat het ook klote in versterkte vorm door de PA heen de zaal in. Het is de vraag of je dat ook zo wilt.Ikzelf wil geen concessies doen aan mijn geluid en ik sjouw me liever de blubber dan dat ik op de bühne moet staan met een geluid waar ik mij mateloos aan erger. Ten slotte speel ik voor mijn plezier en wil ik mijn emoties vertaald zien in de tonen van mijn gitaar als sologitarist. Ik vind persoonlijk ook dat je niet alleen goed moet spelen maar dat je ook verplicht bent aan jouw publiek om jouw sound goed over te laten komen.

Een artiest speelt voor zijn publiek en niet alleen voor zich. Het zal iedere echte muzikant niet plezieren als de aandacht naar hem er niet is of nauwelijks is,

Laat ons daarin eerlijk en duidelijk zijn.

Ook de bandleden verdienen het om optimaal te kunnen acteren op de bühne.Als ik in een band speel, wil ik ook goed voor de dag komen.Helaas merk ook ik dat ik het sjouwen ook voor mij problemen gaat geven dus ook ik moet mij afvragen hoe ik verder ga zonder concessies te doen aan mijn geluid.Mijn oplossing is te zoeken naar goede alternatieven in minder zware vorm.

Ik gebruik uitsluitend buizen versterkers, voorheen 40 of meer wegende amps in kilo’s.

Thans heb ik twee lichtere amps van 40 watt RMS gekozen in combinatie.Deze wegen per stuk een kilo of 15 tot 20 maar zijn handzaam en te tillen.

Bovendien doen zij gezamenlijk wat mijn grote versterkers deden, namelijk mijn herkenbare sound produceren.

Ik ben iemand die eigenwijs zijn eigen sound wil hebben, met een voorbeeld van mijn favoriete grote helden.Geen kopie wil ik zijn, want ik ben mijzelf en wil mijzelf ook presenteren op de bühne, ik wil dat men mij herkend en niet pietje of klaasje die toevallig beroemd is geworden. Ik wil geen kloon zijn uit respect voor de muziek en mijzelf.

Ouder worden in de muziek, dat is onontkoombaar, doch jezelf daarom teveel concessies laten doen hoeft echt niet.

Met een goed doordachte alternatieve opzet blijf je jezelf al wordt je 100, er zijn vele oplossingen in de muziek en de handel.

Het is een zaak van jezelf en in het bijzonder wat jij jezelf gunt en hoe je kunt omgaan met het ouder worden in de muziek. Ook de keuze of je voor jezelf of voor publiek wilt spelen is van belang, Daar hangt in grote mate de keuze van jouw alternatieve set up van af


Ouder worden en concessies doen een zaak van goed overleg met jezelf.Albert van Prehn (ICM Moderator) 4 augustus 2010

Weergaven: 37

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden