digitale nieuwsbrief van de Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum - nr 8 Augustus - 2010

Connect with me on LinkedIn # Abonnees: 825 # Follow me on Twitter

Maandelijkse uitgave | Jaargang 2, nr. 8 (Augustus 2010) | Redactie: Hans Vogelsang

Dit is de digitale nieuwsbrief van de Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum, die u maandelijks toegezonden krijgt. Via deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen betreffende ons toekomstige Indisch Centrum. Verder zullen wij u wijzen op nieuwe items op onze website en andere bijzondere zaken binnen de Indische gemeenschap.

Welkom nieuwe lezers

En het aantal abonnees op onze Nieuwsbrief blijft maar groeien. Een warm welkom aan al die nieuwe lezers. Het aantal abonnees staat nu op 825 en hieruit moge mede blijken, dat een groot Indisch Centrum in Den Haag voldoende draagvlak heeft. Wij kunnen uw steun inzake realisatie van een Indisch Centrum hard gebruiken. Teken hiervoor het handtekeningformulier op de webpagina EXTRA of schrijf iets leuks in ons Gastenboek: www.indisch-centrum-denhaag.nl. U helpt ons er enorm mee.

Kort verslag Meet & Greet (zondag 1 augustus 2010)

Op zondag 1 augustus is de eerste MEET & GREET van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum gehouden in Grand Café Restaurant EMMA in Den Haag. Niet zo erg druk als wij hadden gehoopt, maar wel enorm gezellig. En misschien juist omdat het niet druk was, zijn de mensen die er wel waren met een voldaan gevoel weer huiswaarts gegaan, omdat Jean en ik iedereen persoonlijk hebben kunnen spreken. Unaniem was men het erover eens dat een Indisch Centrum in Den Haag zeker levensvatbaar is en is men blij dat er eindelijk serieuze initiatieven genomen worden om een dergelijk centrum te realiseren. De wijze waarop het Nederlands Indisch Cultureel Centrum hieraan invulling wil geven, mede geïllustreerd door de uitgebreide informatiemap, wordt alom gewaardeerd en ondersteund. De titel van deze map: Indisch Cultuuranker In Wording wordt eveneens algemeen onderschreven. Ieder is zich ervan bewust, dat als een Indisch Centrum een kans van slagen wil hebben, het een meerwaarde nodig heeft in een vorm die alleen de formule van een cultuuranker kan bieden. Dit wil zeggen: een cohesie laten ontstaan tussen het centrum, de gebruikers en de omwonenden en het centrum inhoudelijk en facilitair hierop aan te passen, met name op het gebied van kunst en cultuur in alle facetten. Een en ander wordt verduidelijkt in de reeds genoemde informatiemap. Wij hebben inmiddels de gehele map gedigitaliseerd en deze wordt u op aanvraag via mail toegezonden.

Netwerkborrel

Uit het voorgaande mag blijken dat de Meet & Greet toch een succes is geweest. Vanaf deze plaats willen we tevens het personeel van Emma bedanken voor hun geweldige inzet, vooral omdat zij hun vrije tijd hebben opgeofferd op een dag dat Grand Café Emma normaliter gesloten is. Een reden te meer om nu aan te kondigen, dat wij van plan zijn om met ingang van september 2010 op elke eerste maandag van de maand een NETWERKBORREL te gaan organiseren. Iedereen is dan van harte welkom van 19.00 tot ….. (dat zien we wel). Gewoon gezellig onder ons met een lekker drankje erbij, met volop ruimte voor discussie en het uitwisselen van ideeën. En als locatie weer Grand Café Emma in Den Haag, waar het bij goed weer ook op het terras aangenaam toeven is. Degenen die dan nog niet gegeten hebben: de keuken is open tot ongeveer 21.30 uur en uit ervaring kan ik zeggen: de satéschotel is een aanrader, maar verder is er à la carte voldoende keuze en tegen acceptabele prijzen. De eerste netwerkborrel is dus op maandag 6 september 2010. Vervolgens op 4 oktober, 1 november en 6 december 2010. Noteert u dus deze data in uw agenda en zegt het voort. Iedereen is vrij om te komen.

Grand Café Restaurant Emma

privéfeestje of bedrijfsuitje en ook voor uw netwerkborrel kunt bij ons terecht

in een sfeervolle ambiance en prettige bediening

voor een drankje en een hapje, voor lunch of diner

Regentesseplein 222, 2562 EZ Den Haag, Tel: 070-3655065

(advertentie)

Den Haag Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Den Haag heeft zich genomineerd voor de titel van Culturele Hoofdstad van Europa in het jaar 2010. Het Nederlands Indisch Cultureel Centrum wil dit streven graag ten volle steunen en is op zoek naar Indische verenigingen, stichtingen, clubs en particulieren, die bereid zijn om mee te werken om deze ondersteuning te concretiseren. Juist omdat Den Haag als vanouds een stad is met een speciale band met de Indische gemeenschap en hier ook het hoogste percentage Indische mensen gehuisvest is, zijn wij van mening dat wij een belangrijke toegevoegde waarde kunnen geven aan de culturele status in Den Haag. Doel is om Den Haag een cultureel programma aan te bieden vanuit de Indische gemeenschap en dit in overleg laten aansluiten bij de programma’s van de Gemeente. Interessante bijkomstigheid is, dat eveneens in 2018 de Stichting Tong Tong haar 60 jarig jubileum viert. Belangrijk is in ieder geval om een festival op poten te zetten dat naar het jaar 2018 toe kan groeien. Graag willen wij iedereen uitnodigen om met ideeën te komen. Misschien heeft u een lang gekoesterde wens waarvan u dacht “dat komt er toch nooit van…..” Wij dagen u uit om dit ons te vertellen en wie weet kunnen wij uw wens of idee in een totaalplaatje inpassen. Elk idee wordt serieus genomen. Dus mailt u ons of komt u gewoon langs op onze netwerkborrel op de eerste maandag van elke maand.

Het Indisch Centrum Den Haag zoekt een vrijwillige

PR medewerker / advertentie acquisiteur

Die tevens bij drukke werkzaamheden af en toe onze webmaster kan assisteren

Ervaring met PR en bekendheid met Joomla is een pré

Aanmelden a.u.b. bij de redactie van deze Nieuwsbrief

(advertentie)

Adverteren in deze Nieuwsbrief of op de website

In nog geen elf maanden tijd is het aantal abonnees op de Nieuwsbrief van 76 bij de start begin oktober vorig jaar gegroeid tot meer dan 800 nu. Dit bewijst, dat er voldoende draagvlak is voor een Indisch Centrum. Maar dit betekent tevens dat adverteren in onze Nieuwsbrief geen slecht idee is. In feite kunt u adverteren in de Nieuwsbrief eigenlijk zien als DIRECT ADVERTISING, want uw boodschap wordt gericht verspreid aan een doelgroep die ook de uwe is. Dus potentiële clientèle en daarom een procentueel grotere trefkans dan bij adverteren op een andere manier of via een ander medium. Vraagt u eens naar onze tarieven; die zullen u alleszins meevallen. Bovendien krijgt u bij een contract van zes opeenvolgende plaatsingen er altijd één gratis. Verder is het vanaf heden mogelijk om ook op onze website te adverteren. Dit zullen dan advertenties zijn, die passen in de rechter zijkolom van alle pagina’s op onze website. Hierbij is de keuze van de pagina waar uw advertentie geplaatst moet worden aan u. Past de inhoud van uw advertentie het best bij onze rubriek “Activiteiten”, ja misschien zelfs naast een bepaalde activiteit, dan kunt u daarvoor kiezen; past het beter bij het “Recept van de Maand”, of bij bijvoorbeeld de “Indische Agenda”, dan kan dat ook. Een advertentie op onze website mag in ieder geval niet strijdig zijn met de doelstellingen van de Stichting en/of met de inhoud van de website. Sterker nog, wij zijn van mening dat een advertentie inhoud gerelateerd zal moeten zijn. Adverteren in onze Nieuwsbrief en op onze website zal ons helpen om onze financiële positie wat meer stabiliteit te geven. Zodoende kunnen wij een basis opbouwen van waaruit we verder kunnen werken. Eigenlijk zijn wij ook een beetje op zoek naar een medewerker, die op dit gebied enige ervaring en expertise heeft opgebouwd en bereid is om ons hierbij als Public Relations medewerker annex Advertentie Acquisiteur te komen assisteren. Hierdoor kunnen wij al onze energie in de toekomst van het Indisch Centrum steken en in vol vertrouwen bijkomende zaken aan anderen overlaten. Voelt u zich aangesproken? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Boekbespreking

Wilde rozen – Lulu Wang. In haar 9e roman beschrijft Lulu Wang het leven van de puberende 12 jarige Quangwei (“Wilde Rozen”) die hunkert naar vriendschap en liefde, maar vooral naar de warmte van haar ouders. Haar moeder zit in een heropvoedingskamp en ziet ze maar één keer in de twee weken en haar vaders bestaan wordt slechts weerspiegeld in de lange brieven die haar moeder van hem ontvangt. Haar veranderende lichaam en verwarrende gedachten brengen haar in beroering. Politieke en maatschappelijke gebeurtenissen maken het haar niet gemakkelijker om door deze periode heen te komen. Ze probeert antwoorden te vinden bij mensen om haar heen, maar ieder lijkt er een andere versie van de waarheid op na te houden.

Lulu Wang (Bejing, 1960) verblijft sinds haar 25e in Nederland. Ze woont en werkt in Den Haag. Haar doorbraak bij het grote publiek kwam in 1997 met de roman “Het Lelietheater”. Wilde Rozen is haar meest persoonlijke werk, waarin ze een caleidoscopisch beeld schetst van een turbulente tijd voor haar geboorteland en haarzelf. Verschijnt 24 augustus 2010, adviesprijs: € 19,95.

De boeken die hierboven besproken werden, zijn verkrijgbaar in de goede boekhandel of te bestellen bij de onlineshop van Van Stockum Boekverkopers, Den Haag. www.vanstockum.nl.

(advertentie)

(official sponsor van Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum)

Sinds 1989 verzorgen wij vertalingen in en uit alle talen o.a. technisch, medisch, juridisch en commercieel gebied. Wij werken met gekwalificeerde en beëdigde vertalers (ook voor Indonesisch), vertaling van en naar de moedertaal, controle door een tweede vertaler, kortom: bij ons vindt u de kwaliteit die u eist. Efficiënte werkwijze en organisatie garanderen snelheid en een redelijke prijs.

Creapro, hèt vertaalbureau dat u zorgen uit handen neemt!

Galileïstraat 18 - 2561 TE Den Haag - tel.: 070-362 05 89 (meerdere lijnen) - fax: 070-362 56 64

E-mail: creapro@worldonline.nl Website: www.creapro.myplaces.nl

Dàt is andere taal!

Vliegboten, lifeline in Nederlands Indie

Watervliegtuigen en vliegboten zijn heel bijzondere toestellen. Vaak worden de benamingen van beide typen door elkaar gebruikt. Echter er is een wezenlijk verschil. Een watervliegtuig heeft drijvers in plaats van een landinggestel met wielen, terwijl een vliegboot de gehele romp als drijver gebruikt bij het opstijgen, landen en taxiën. Een watervliegtuig wordt dan ook bestuurd door een piloot en een vliegboot door een stuurman (!).

In 1922 bouwde Claudius Dornier, een naaste medewerker van Graf von Zeppelin, de vliegboot WAL en later de Superwal, welke laatste onder meer gebruikt werd voor de postdiensten in de zuidelijke Atlantische Oceaan. In 1928 bouwde Dornier een nog groter toestel, de met maar liefst 12 motoren uitgeruste DO-X. (12 motoren in 6 bovenliggende gondels in push-pull configuratie). Deze vliegboot kon het recordaantal van 170 passagiers vervoeren. Destijds het grootste vliegtuig ter wereld, maar commercieel liet het toestel het afweten. Reden hiervoor was de concurrentie in de dertiger jaren van vliegtuigen die vanaf land konden opstijgen, hetgeen voor passagiers veel comfortabeler was. Militair gezien was de vliegboot wel een succes, die vooral gebruikt werd door de Marine Luchtvaartdienst voor patrouillevluchten over zee en de kleinere eilanden van de archipel.

Dit en tal van andere wetenswaardigheden rondom vliegboten zijn te lezen in het boek: Dornier Wal Vliegboot door Drs. M. Michiel van der Mey. In vele talen vindt dit boek zijn weg over de gehele wereld en wordt het beschouwd als een standaardwerk. Dit boek is te leen in alle bibliotheken in Nederland en België. Het is niet in de boekhandel verkrijgbaar, omdat het in eigen beheer is uitgegeven. Wel is het te bestellen via de website van de auteur: http://www.dornier-wal.com. Het ISBN nummer is: 90-9001445-4 ill. 2e druk 2007: 222 pagina’s en rijk geïllustreerd. De prijs is € 22,00 plus € 3,50 verzendkosten.

Weergaven: 49

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden