Alle berichten (10)

Sorteer op

ICM Terugblik jaar 2010.

ICM Terugblik jaar 2010.

 

Niet alle momenten en gebeurtenissen kunnen worden uitgelicht. Dat maakt het juist zo spannend wat de andere redacties als hoogtepunten selecteren om die thema's uit te lichten  die eventueel in de jaarconferences aan bod komen.

 

Zo selecteerde de Telegraaf met hun traditionele jaarboek Het jaar 2010 emotie in sport en nieuws. Opende met het thema voetbal: 

Bert van Marwijk. Hij leidde Oranje het afgelopen, politiek turbulente jaar naar een tweede plaats tijdens het WK Voetbal in Zuid Afrika, desondanks de economische crisis kan Nederland trots zijn op Oranje. Voor thema politiek: Geert Wilders die het met zijn PVV mogelijk maakte dat ons land een politieke ommezwaai beleefde, maar ook Mark Rutte na ruim 90 jaren weer een liberaal als minister-president. De rest is netjes op een rij in het  boek HetJaar2010  uitgebracht door de Telegraaf vastgelegd, en inmiddels begint ook deze plank bij de redactie van ICM vol te geraken met Jaarboeken van de Telegraaf die een waardevolle geschiedenis vertegenwoordigen.

 

Benieuwd zijn de meesten met welke thema's de cabaretiers komen in hun jaarconference. Bronnen melden dat de scope op de politiek zal worden gericht.

 

Redactie van ICM vond dat onderstaande thema's uitgelicht dienen te worden en niet zoals bij Telegraaf in het boek HetJaar2010 heeft vastgelegd , maar staan alle gebeurtenissen van het jaar 2010 gewoon in het archief van www.icm-online.nl als naslagwerk.

 

Toch vinden wij de economische ontwikkelingen die ons allen treffen het thema die de meeste aandacht moet verdienen. Het is dichter bij huis dan U denkt!

Griekenland, Portugal, en Ierland dreigen failliet te gaan. Nu komt Spanje erbij met haar grote economie met noodkreten. Het noodfonds wordt gevuld tot 800 miljard, dit is driemaal het Nederlands BNP.  Dan een België, Spanje en Italië die hergefinancierd moeten worden. Ook onze zuiderburen kunnen er wat van die liefst 85 miljard nodig hebben. Er is maar 1 loket voor noodlijdende Euro lidstaten namelijk de Europese Centrale Bank (ECB), die de persen op volle toeren laten draaien om die waardeloze staatsobligaties op te kopen; dit naar het Amerikaans model.

  

Was die Euro wel zo'n verstandige stap geweest, nu alle lijken uit de kast komen?

 

Wilt U mijn persoonlijke mening weten, ja zeker! Wij hebben allen van deze "schijn welvaart" geprofiteerd de afgelopen 8 jaren.

Alle huizenbezitters hebben hun bakstenen met 100% zien stijgen in nog geen 8 jaren tijd, toch ongekend in de geschiedenis nietwaar? Wat hebben de meesten met die overwaarde gedaan? Een kijkje in de spiegel zegt al voldoende over die luxe consumerende overbestedingen. Het kon gewoon niet op!  8 jaren heeft de hele wereld op de pof geleefd. Waren die bakstenen dit echt waard geweest, of was de verslaving die hebzucht heet bij alle partijen de drijfveer?  

 

Voor de Indische Gemeenschap spelen tevens andere thema's een rol.

Essentieel is hoe Indisch is het nieuwe kabinet eigenlijk? Mark Rutte en Geert Wilders beiden met een Indisch achtergrond met een herkenbaar verleden voor vele Indo's als terug wordt geblikt naar die tijd van de overdracht en berspiapperiode. Uiteraard wordt het DNA van de overige Kamerleden naar het lab gestuurd om te onderzoeken op Indo DNA.  

 

Dit jaar bood het Indisch Platform een petitie aan de nieuwe staatsecretaris van Min. VWS  om te rappelleren aan de Indische NIOD rapporten, die op 28 oktober 2009 werd aangeboden om deze verder te onderzoeken. De val van het Kabinet verhinderde dit. Een jaar waar het Indisch Platform geen voortgang heeft kunnen bewerkstelligen als om de Indische NIOD rapporten gaat. Voorts is het Indisch Platform dit jaar in een juridische rechtsvorm van een stichting gegoten, dit resulteerde in nieuwe huisstijl in de communicatie  & Pr  en een nieuwe website. Richting de aangesloten organisaties zal, niet ondenkbaar, een nieuw beleid worden gevoerd.  

 

Indisch Herinneringscentrum Bronbeek memoreert het volgende. Drie jaar na de oprichting als stichting Indisch Herinneringscentrum Bronbeek kan worden teruggeken op een gedenkwaardig jaar. Dat geeft allen een warm gevoel. Na het aantreden van de directeur eind 2009 kwamen dit jaar twee medewerkers in dienst en draaide het Indisch Herinneringscentrum op volle toeren. De opening van de publiekspresentatie Het Verhaal van Indië  was een groot succes. De strip De Terugkeer, als nationaal geschenk verspreid onder middelbare scholieren, bleek te mogen rekenen op een welkome ontvangst. Dat de gebeurtenissen in Nederlands-Indië meer dan ooit leven werd in dit 65ste jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog heel duidelijk. Er is aandacht, er is een hernieuwd gevoel van ‘en nu wil ik het weten ook’. Het bestuur is u allen dankbaar voor de ondersteuning en bemoediging. De komende jaren zullen zij met nog meer energie inzetten voor het herinneren en herdenken van die levensbepalende geschiedenis van de oorlog in Indië, wat daaraan vooraf ging en wat daarna kwam. Er zullen nog vele memorabele momenten volgen; uitgesproken door Erry Stoové voorzitter 

  

De slechte economie had zijn weerslag op alle Indische evementen.

Met nadruk voor een pasar malam waar vele zaken ingericht moeten worden t.o.v. de reguliere evenementen.  Die in financieel opzicht steunt op geldstromen van de standhouders, die een pasar voor een deel voorfinancieren, en het publiek. Wel nu, standhouders draaien slechte omzetten, en het publiek houdt het geld op de knip. Bij de klant is het vertrouwen nog lang niet terug. Wie heeft het ooit gedacht dat banken failliet zouden gaan, dit is een beeld dat nog niemand heeft verwerkt.  Dit zal lang op het netvlies van de consumenten blijven hangen. 

 

Wij zien een steile daling in cijfers van Tong Tong Fair van bezoekersaantallen van 142.000 voor de recessie, naar een 85.000 nu anno 2010. Vermindering met ruim 40%. Dit percentage kan als trend (norm) worden genomen voor de pasars in het land.  Niemand weet waar de oorzaken liggen. Is de slechte economie  de oorzaak of is het product pasar malam eenheidsworst aan het worden zonder innovatieve nieuwe attracties? Wie zal het zeggen

 

Tenslotte ICM heeft zijn hoogtepunten uitgelicht om erop terug te blikken!

 U kunt terugblikken gedetailleerd op het hele jaar 2010 op www.icm-online.nl  en tot 1999 op ICM op Multiply.

  

Redactie ICM

Ferry Schwab

Lees verder…

Bezoekers over Het Verhaal van Indië

Bezoekers over Het Verhaal van Indië

Museum Bronbeek maakte in zijn laatste nieuwsbrief bekend dat er vanaf de opening van Het Verhaal van Indië half augustus tot en met november 2010 al 11.000 bezoekers de vaste tentoonstelling hebben bezocht. Ter vergelijking: voorheen telde het museum per jaar gemiddeld 23.000 bezoekers.

Uit de nieuwsbrief van museum Bronbeek:
[...]De makers blijken geslaagd in hun opzet een tentoonstelling te creëren die appelleert aan beleving en gevoel. Zo geven bezoekers uiting aan gevoelens van ontroering, trots, dankbaarheid, maar ook van schaamte. Anderzijds roept ze soms verwarring en nieuwe vragen op en blijkt ze mensen aan het denken te zetten.
 
Kritiek was er vooral op de hoeveelheid geluiden die in de zalen 4 en 5 op de bezoeker afkomen en de concentratie bemoeilijken. Op dit punt is de opstelling aangepast.
Men mist verklarende teksten bij de geëxposeerde voorwerpen. Deze komen komende tijd beschikbaar in de vorm van zaalfolders. Een uitvoerige catalogus is in productie.
Sommigen missen de oude opstelling met zijn accent op het KNIL. Omdat de nieuwe expositie meer aandacht geeft aan de civiele geschiedenis is dit onontkoombaar.[...]www.indischherinneringscentrum.nl" height="75" style="float: right; margin: 2px;" />

Lees verder…

Het dagboek van Bram Schotel(1904)

Het dagboek van Bram Schotel(1904)

Elke zaal van de publiekspresentatie Het Verhaal van Indië heeft zijn eigen onderwerp, tijdvak  en sfeer. U kunt achtergrondinformatie en getuigenissen lezen, luisteren naar audio-fragmenten en kijken naar korte video’s. 
In de zaal getiteld ‘Nieuwe Grond,  1949 tot heden’ kan de bezoeker een eigen bijdrage aan de tentoonstelling leveren. Hier kunt u antwoord geven op de vraag ‘Wat betekent Indië voor u’? Het antwoord kunt u kwijt via de computer, dat vervolgens met een zelfgekozen beeld geprojecteerd wordt op de wand. Ook kunt u in deze interactieve zaal laten zien wat u heeft meegenomen uit Indië. Hiertoe is  een blauwe wand met vitrines ontworpen waarin u  één van uw dierbare objecten kunt plaatsen. 10897241067?profile=original Een aantal maanden geleden heeft Jouke Schotel contact opgenomen met het Indisch Herinneringscentrum.  Zijn vader schreef een dagboek over zijn leven in Indië. Dit dagboek representeert Jouke’s band met Indië. Hij zegt hierover:
"Mijn vader Godfried Abraham – Bram - Schotel (1904) heeft zijn levensverhaal geschreven in 1981. Een groot deel van zijn leven heeft hij in Nederlands-Indië doorgebracht, afgewisseld met verlofperioden in Nederland. Een leven exemplarisch voor Indiëgangers uit die tijd. In 1932 trouwde Bram met mijn moeder Pita, een Indisch meisje. Ondanks alle zware tijden die mijn vader daar heeft meegemaakt - het overlijden van zijn ouders, de depressie en de Japanse bezetting en haar nasleep - had mijn vader een grote liefde voor dit land."

"De titel ‘Tussen Agoeng en Gedeh’ heb ik gekozen omdat de essentie van zijn leven afspeelde in het gebied tussen de twee vulkanen, de Agoeng op Oost Bali en de Gedeh op West Java. De namen betekenen ‘Verheven’ en ‘Groots’ en hiermee wil ik tevens een gevoelswaarde toekennen aan mijn vaders visionaire eigenschappen, zijn liefde voor land en volk en zijn karaktervastheid."

Op 13 oktober jl. heeft Jouke samen met zijn vrouw het dagboek in de vitrine geplaatst. Dit gebeurde tijdens een kleine ceremonie, maar betekenisvol voor de betrokkenen.  

Lees verder…

Hassan Wirajuda positief

Hassan Wirajuda positief

 

De rol van Indonesië en Nederland als elkaars toegangspoort tot respectievelijk Oost-Azië en Europa kan beide landen veel voordelen opleveren.  Daarvoor moeten de twee landen elkaar wel beter leren kennen. Dat zei de Indonesische oud-minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda tijdens de Gebaarlezing in Den Haag. Lees hier het hele bericht.

Speciaal voor de lezers van deze nieuwsbrief heeft het Indisch Herinneringscentrum een fotoalbum samengesteld met foto’s van de Gebaarlezing en de receptie op 23 november jl. in Den Haag.www.indischherinneringscentrum.nl" height="75" style="float: right; margin: 2px;" />

Lees verder…

Memorabel jaar

Memorabel jaar

Drie jaar na onze oprichting als stichting Indisch Herinneringscentrum Bronbeek kunnen we terugkijken op een memorabel jaar. Dat geeft ons allen een warm gevoel.
Na het aantreden van de directeur eind 2009 kwamen dit jaar twee medewerkers in dienst en draaide het Indisch Herinneringscentrum op volle toeren. De opening van de publiekspresentatie Het Verhaal van Indië  was een groot succes. De strip De Terugkeer, als nationaal geschenk verspreid onder middelbare scholieren, bleek te mogen rekenen op een welkome ontvangst.

Dat de gebeurtenissen in Nederlands-Indië meer dan ooit leven werd in dit 65ste jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog heel duidelijk. Er is aandacht, er is een hernieuwd gevoel van ‘en nu wil ik het weten ook’.

Ons bestuur is u allen dankbaar voor uw ondersteuning en bemoediging. De komende jaren zullen wij ons met nog meer energie inzetten voor het herinneren en herdenken van die levensbepalende geschiedenis van de oorlog in Indië, wat daaraan vooraf ging en wat daarnna kwam.

Er zullen nog vele memorabele momenten volgen.

 

Erry Stoové
voorzitter

Lees verder…

Indisch Herinneringscentrum Bronbeek - Nieuwsbrief 8

Indisch Herinneringscentrum Bronbeek

Nieuwsbrief 8

Welkomstwoord

Alweer de laatste nieuwsbrief van dit jaar. De tijd is werkelijk omgevlogen! Als trouwe volger van het Indische Herinneringscentrum weet u dat we niet hebben stilgezeten. Een jaar waarin wij zijn begonnen met het profileren van ons herinneringscentrum bij het grote publiek. Maar ook een jaar waarin we hebben kennisgemaakt met veel (vertegenwoordigers van) organisaties en personen die het Indisch Herinneringscentrum een warm hart toedragen.

In 2011 hopen wij de bestaande relaties te verstevigen en nieuwe aan te gaan. Ook zullen we stevig inzetten op het organiseren van podiumactiviteiten die bijdragen aan kennis over de Indische geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan lezingen, symposia, presentaties, debatten en wisseltentoonstellingen. Heeft u een uitgewerkt plan en ziet u mogelijkheden om samen te werken met Indisch Herinneringscentrum?  Laat het ons weten via e-mail: info@indischherinneringscentrum.nl.

www.indischherinneringscentrum.nl" height="84" style="float: left; margin: 2px;" />Ten slotte wensen wij u fijne feestdagen en een voorspoedig 2011! Graag zien wij u volgend jaar weer terug.

Yvonne van Genugten
directeurwww.indischherinneringscentrum.nl


Hassan Wirajuda positief

De rol van Indonesië en Nederland als elkaars toegangspoort tot respectievelijk Oost-Azië en Europa kan beide landen veel voordelen opleveren.  Daarvoor moeten de twee landen elkaar wel beter leren kennen. Dat zei de Indonesische oud-minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda tijdens de Gebaarlezing in Den Haag. Lees hier het hele bericht.

Speciaal voor de lezers van deze nieuwsbrief heeft het Indisch Herinneringscentrum een fotoalbum samengesteld met foto’s van de Gebaarlezing en de receptie op 23 november jl. in Den Haag.www.indischherinneringscentrum.nl"  


 

Nationaal Geschenk ‘uitverkocht’

In de vorige nieuwsbrief maakten we er al melding van: Stripboek De Terugkeer vond als Nationaal Geschenk gretig aftrek onder middelbare scholen. Nu kunnen we u met gepaste trots laten weten dat we door onze voorraad van het Nationaal Geschenk heen zijn. De gratis 200.000 exemplaren zijn helemaal op! En nu maar hopen dat de boekhandels hun voorraad ook snel zien slinken, wie weet zit er dan nog een herdruk in… Overigens kunnen scholen nog wel tegen betaling de educatieve uitgave bestellen. Meer informatie.www.indischherinneringscentrum.nl" height="75" style="float: right; margin: 2px;" /> 


Educatie: Indiëdag

Op het St. Odulphuslyceum in Tilburg organiseerde lerares Cobine Ramaekers dit jaar met succes een Indiëdag voor derdeklassers. Tijdens een gevarieerd programma met een documentaire, workshops en gastsprekers wisselden historische en culturele onderwerpen elkaar af. Bekijk een foto-impressie of lees een verslag van deze dag.
Wilt u ook zo’n Indiëdag op school organiseren? Cobine Ramaekers kan u daarbij behulpzaam zijn! Ga naar de website van het Indisch Herinneringscentrum voor meer informatie.

www.indischherinneringscentrum.nl" height="75" style="float: right; margin: 2px;" /> 


 

Column

Memorabel jaar

Drie jaar na onze oprichting als stichting Indisch Herinneringscentrum Bronbeek kunnen we terugkijken op een memorabel jaar. Dat geeft ons allen een warm gevoel.
Na het aantreden van de directeur eind 2009 kwamen dit jaar twee medewerkers in dienst en draaide het Indisch Herinneringscentrum op volle toeren. De opening van de publiekspresentatie Het Verhaal van Indië  was een groot succes. De strip De Terugkeer, als nationaal geschenk verspreid onder middelbare scholieren, bleek te mogen rekenen op een welkome ontvangst.

Dat de gebeurtenissen in Nederlands-Indië meer dan ooit leven werd in dit 65ste jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog heel duidelijk. Er is aandacht, er is een hernieuwd gevoel van ‘en nu wil ik het weten ook’.

Ons bestuur is u allen dankbaar voor uw ondersteuning en bemoediging. De komende jaren zullen wij ons met nog meer energie inzetten voor het herinneren en herdenken van die levensbepalende geschiedenis van de oorlog in Indië, wat daaraan vooraf ging en wat daarnna kwam.

Er zullen nog vele memorabele momenten volgen.

www.indischherinneringscentrum.nl" alt="Erry Stoové" height="192" style="float: left; margin: 2px;" />

Erry Stoové
voorzitter 

 

 

 

www.indischherinneringscentrum.nl" height="75" style="float: right; margin: 2px;" /> 


 

Nieuws over Indië in Oorlog

www.indischherinneringscentrum.nl" alt="Homepage Indië in Oorlog" height="212" style="float: left; margin: 2px;" />

In de vorige nieuwsbrief kon u al lezen dat Indië in Oorlog een nieuwe homepage heeft gekregen. Ook hebben we hard gewerkt aan de migratie van de portal naar een nieuwe  technisch beheerder, Conspect. Een veelomvattend en spannend traject. Deze ontwikkelingen hebben  ertoe geleid dat de productie van een folder ter promotie van Indië in Oorlog langer op zich heeft laten wachten dan gepland. Het goede nieuws is dat het ontwerpbureau er inmiddels volop mee bezig is. De verwachting is dat de folder nog deze maand van de persen rolt.

Redactieraad

Ook de samenstelling van een redactieraad voor Indië in Oorlog is in volle gang. De redactieraad komt een aantal keer per jaar bij elkaar en adviseert het Indisch Herinneringscentrum over verdere ontwikkeling van de portal. De eerste zitting vindt nog voor het eind van 2010 plaats. 

www.indischherinneringscentrum.nl" height="75" style="float: right; margin: 2px;" />

 


 

Uw erfgoed

www.indischherinneringscentrum.nl" height="119" style="float: left; margin: 2px;" />


Wilt u weten of uw documenten, foto's, films, textiel of andere materialen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië in aanmerking komen voor overdracht aan een archief- of erfgoedinstelling? Kijk dan hier voor meer informatie.

www.indischherinneringscentrum.nl" height="75" style="float: right; margin: 2px;" />

 

 


 

Het verhaal achter…

Het dagboek van Bram Schotel(1904)

Elke zaal van de publiekspresentatie Het Verhaal van Indië heeft zijn eigen onderwerp, tijdvak  en sfeer. U kunt achtergrondinformatie en getuigenissen lezen, luisteren naar audio-fragmenten en kijken naar korte video’s. 
In de zaal getiteld ‘Nieuwe Grond,  1949 tot heden’ kan de bezoeker een eigen bijdrage aan de tentoonstelling leveren. Hier kunt u antwoord geven op de vraag ‘Wat betekent Indië voor u’? Het antwoord kunt u kwijt via de computer, dat vervolgens met een zelfgekozen beeld geprojecteerd wordt op de wand. Ook kunt u in deze interactieve zaal laten zien wat u heeft meegenomen uit Indië. Hiertoe is  een blauwe wand met vitrines ontworpen waarin u  één van uw dierbare objecten kunt plaatsen. 

www.indischherinneringscentrum.nl" alt="Plaatsing dagboek door Jouke Schotel" height="225" style="float: left; margin: 2px;" />Een aantal maanden geleden heeft Jouke Schotel contact opgenomen met het Indisch Herinneringscentrum.  Zijn vader schreef een dagboek over zijn leven in Indië. Dit dagboek representeert Jouke’s band met Indië. Hij zegt hierover:
"Mijn vader Godfried Abraham – Bram - Schotel (1904) heeft zijn levensverhaal geschreven in 1981. Een groot deel van zijn leven heeft hij in Nederlands-Indië doorgebracht, afgewisseld met verlofperioden in Nederland. Een leven exemplarisch voor Indiëgangers uit die tijd. In 1932 trouwde Bram met mijn moeder Pita, een Indisch meisje. Ondanks alle zware tijden die mijn vader daar heeft meegemaakt - het overlijden van zijn ouders, de depressie en de Japanse bezetting en haar nasleep - had mijn vader een grote liefde voor dit land."

"De titel ‘Tussen Agoeng en Gedeh’ heb ik gekozen omdat de essentie van zijn leven afspeelde in het gebied tussen de twee vulkanen, de Agoeng op Oost Bali en de Gedeh op West Java. De namen betekenen ‘Verheven’ en ‘Groots’ en hiermee wil ik tevens een gevoelswaarde toekennen aan mijn vaders visionaire eigenschappen, zijn liefde voor land en volk en zijn karaktervastheid."

Op 13 oktober jl. heeft Jouke samen met zijn vrouw het dagboek in de vitrine geplaatst. Dit gebeurde tijdens een kleine ceremonie, maar betekenisvol voor de betrokkenen.  

www.indischherinneringscentrum.nl" height="75" style="float: right; margin: 2px;" /> 


 

Kumpulan gesloten

www.indischherinneringscentrum.nl" alt="Kumpulan" height="74" style="float: left; margin: 2px;" />Voor degenen die plannen hebben om Het Verhaal van Indië binnenkort te bezoeken: restaurant de Kumpulan is gesloten van maandag 20 december 2010 t/m donderdag 6 januari 2011. Er zijn gedurende deze periode geen mogelijkheden om op landgoed Bronbeek een hapje en een drankje te nuttigen.www.indischherinneringscentrum.nl" height="75" style="float: right; margin: 2px;" />

 


 

Bezoekers over Het Verhaal van Indië

Museum Bronbeek maakte in zijn laatste nieuwsbrief bekend dat er vanaf de opening van Het Verhaal van Indië half augustus tot en met november 2010 al 11.000 bezoekers de vaste tentoonstelling hebben bezocht. Ter vergelijking: voorheen telde het museum per jaar gemiddeld 23.000 bezoekers.

Uit de nieuwsbrief van museum Bronbeek:
[...]De makers blijken geslaagd in hun opzet een tentoonstelling te creëren die appelleert aan beleving en gevoel. Zo geven bezoekers uiting aan gevoelens van ontroering, trots, dankbaarheid, maar ook van schaamte. Anderzijds roept ze soms verwarring en nieuwe vragen op en blijkt ze mensen aan het denken te zetten.
 
Kritiek was er vooral op de hoeveelheid geluiden die in de zalen 4 en 5 op de bezoeker afkomen en de concentratie bemoeilijken. Op dit punt is de opstelling aangepast.
Men mist verklarende teksten bij de geëxposeerde voorwerpen. Deze komen komende tijd beschikbaar in de vorm van zaalfolders. Een uitvoerige catalogus is in productie.
Sommigen missen de oude opstelling met zijn accent op het KNIL. Omdat de nieuwe expositie meer aandacht geeft aan de civiele geschiedenis is dit onontkoombaar.[...]www.indischherinneringscentrum.nl" height="75" style="float: right; margin: 2px;" />

 


 

 

Signaleringen

  • De Bilthovense Marjan Bruinvels heeft van haar belevenissen als kind onder de Japanse bezetting in Indië een Engelstalig boek gemaakt: Camp Stories (97 p.). De uitgave is bestemd voor kinderen van de tweede generaties die in Engelssprekende landen zijn opgegroied. Het boekje is geschikt voor tweetalig onderwijs in Nederland. Bruinvels vertelde als gastdocent haar verhaal al honderden keren aan kinderen en volwassen. Prijs: € 14,75 excl. verzendkosten. Bestellen: marjanbruinvels@planet.nl. Meer informatie.
  • www.vijfeeuwenmigratie.nl is een nieuwe website over migratie van verschillende bevolkingsgroepen naar Nederland. De makers hebben daarbij de trek uit Nederlands-Indië naar Nederland ook een plaats gegeven op de website zoals u hier kunt zien. 
  • Op 13 februari 2011 geeft Remco Raben in museum Bronbeek een lezing over Sukarno. Raben richt zich op het gedachtegoed van Sukarno, zijn optreden als volksleider in de Japanse tijd en als president van het onafhankelijke Indonesië, en op het voorbestaan van Sukarno als nationale held in Indonesië. Toegangsprijs incl. museumentree: € 10,00. Inschrijving is noodzakelijk via 026-4422363 of www.volksuniversiteit.nl/arnhem. Meer informatiewww.indischherinneringscentrum.nl" height="75" style="float: right; margin: 2px;" />

Colofon

Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven in uw e-mail, klik dan hier om de online versie van de nieuwsbrief te lezen.

U kunt deze nieuwsbrief natuurlijk altijd doorsturen naar familie, vrienden of kennissen die belangstelling hebben in de activiteiten van het Indisch Herinneringscentrum.

Mocht u de nieuwsbrief niet in goede orde ontvangen, laat het ons dan a.u.b. weten via info@indischherinneringscentrum.nl.

Het volgende nummer verschijnt eind maart 2011.

Bestuur Stichting Indisch Herinneringscentrum Bronbeek: Erry Stoové - Bing Go - Jan Willem Kelder - Kees Neisingh - Vaya Nijhof-Schippers - Winnie Sorgdrager

Lees verder…

ICM Leden die gaan overwinteren in Indonesie

ICM Leden die gaan overwinteren in Indonesie.

Be aware of this new peraturan effective 1 Jan. 2011.

A limit of US$250 per person in personal belongings is not much.

If you have a good camera and a laptop with you, be prepared to pay the import duty.

Oleh-oleh cosmetics will be discouraged.

.

Mulai 2011, Barang Bawaan Dikenai Bea Impor

Rabu, 24 2010 14:19 WIB 152 Dibaca | 4 Komentar

http://www.mediaindonesia.com/spaw/uploads/images/article/image/20101124_013829_kargo2.jpg" width=306 border=0>

MI/Adam Dwi/rj

JAKARTA--MICOM: Menteri Keuangan menetapkan bea impor atas barang yang dibawa penumpang, awak sarana angkutan, dan pelintas batas, serta barang kiriman yang akan berlaku mulai 1 Januari 2011 melalui Peraturan Menteri Keuangan Nomor 188/PMK.04/2010.

Kepala Biro Humas Kemenkeu, Yudi Pramadi, dalam keterangannya yang diterima di Jakarta, Rabu (24/11), menyebutkan, barang yang dikenai bea impor adalah barang pribadi yang dibawa penumpang, barang pribadi awak sarana angkutan, atau barang pribadi pelintas batas, dan/atau barang dagangan yang melampaui batas nilai pabean dan/atau jumlah tertentu.

Pejabat Bea dan Cukai menetapkan tarif bea masuk atas impor Barang Pribadi Penumpang, Barang Pribadi Awak Sarana Pengangkut, Barang Pribadi Pelintas Batas, Barang Dagangan, dan Barang Kiriman.

Penetapan tarif bea masuk didasarkan pada tarif bea masuk dari barang bersangkutan. Dalam hal barang impor dimaksud lebih dari tiga jenis barang, Pejabat Bea dan Cukai menetapkan hanya satu tarif bea masuk berdasarkan tarif barang tertinggi.

Mengenai pengertian pelintas batas, Yudi menyebutkan, adalah penduduk yang berdiam atau bertempat tinggal dalam wilayah perbatasan negara serta memiliki kartu identitas yang dikeluarkan oleh instansi yang berwenang dan yang akan melakukan perjalanan lintas batas di daerah perbatasan melalui Pos Pengawas Lintas Batas.

Awak sarana pengangkut adalah setiap orang yang karena sifat pekerjaannya harus berada dalam sarana pengangkut dan datang bersama sarana pengangkut. Sementara penumpang adalah setiap orang yang melintasi perbatasan wilayah negara dengan menggunakan sarana pengangkut tetapi bukan Awak Sarana Pengangkut dan bukan Pelintas Batas.

Mengenai batasan jumlah barang yang tidak dikenakan bea impor (bebas bea masuk), Yudi menyebutkan, untuk barang pribadi penumpang dengan nilai pabean paling banyak US$250 (FOB) per orang atau US$1000 AS per keluarga. Barang pribadi yang dibawa awak sarana angkutan dengan nilai pabean maksimal US$50 (FOB) per orang juga mendapat pembebasan bea masuk.

Sedangkan untuk nilai maksimal barang pribadi pelintas batas yang dibebaskan dari bea impor dibedakan menurut asal negaranya. Untuk Indonesia dengan Papua New Guinea paling banyak US$300 (FOB) per orang untuk jangka waktu satu bulan, Indonesia dengan Malaysia: paling banyak 600 RM (FOB) per orang untuk jangka waktu sebulan jika melewati batas daratan, sementara jika melewati batas lautan ditetapkan paling banyak 600 RM (FOB) setiap perahu untuk setiap trip.

Sementara untuk Indonesia dengan Filipina ditetapkan paling banyak US$250 (FOB) per orang untuk jangka waktu sebulan. Indonesia dengan Timor Leste paling banyak US$50 (FOB) per orang per hari.

Sedangkan terhadap barang kiriman, diberikan pembebasan bea masuk dengan nilai pabean paling banyak 50 dolar AS (FOB) untuk setiap orang per kiriman. Dalam hal Barang Kiriman melebihi batas nilai pabean, atas kelebihan tersebut dipungut bea masuk dan pajak dalam rangka impor. (Ant/OL-3)


Lees verder…

Redactie TV Oranje verzocht redactie ICM om indische artiesten op te roepen voor een Kerstwens te brengen.

De oproep voor de Indische Muzikanten heeft veel gehoor gekregen die op zondag 28 en maandag 29 november richting de studio van TV Oranje gingen om de Kerstwensen op te nemen. De Kerstwensen zijn in december te zien bij TV Oranje.

Lees verder…
woensdag, 01 december 2010 - Aanbieding petitie Indisch Platform
Op omroep Max is het interview van voorzitter Herman Bussemaker van het Indisch Platform te beluisteren
.

In het kort zet hij de Indische zaak uit een.

Essentieel is dat bij Het Gebaar voor die koele koude ontvangst principe afspraken zijn gemaakt. 1,5 miljoen gulden, van de 35 miljoen gulden voor de collectieve doelen, zou worden besteed aan het project om onderzoeken te verrichten door instituut NIOD, en deze NIOD rapporten zullen dan worden voorgelegd ter verdere bespreking.

De NIOD rapporten zijn nu gereed.
Op 28 oktober 2009 verzocht Jan Peter Balkenende staatsscretaris Yet Bussemaker om deze NIOD rapporten ter hand te nemen. De val van het Kabinet verhinderde dit. De petitie gaat nu erom dat de nieuwe regering dit weer oppakt, zodat definitief tot een oplossing kan worden gekomen, en het Indisch dossier kan worden afgesloten.


Klik hier voor interview op omroep Max hier te beluisteren. http://player.omroep.nl/?aflid=11795493
Lees verder…

P E R S B E R I C H T, Den Haag 30 november 2010

Aanbieding petitie aan de leden van vaste Kamercommissie van VWS van de Tweede Kamer namens delegatie Indisch Platform

Den Haag, 30 november 2010


Stichting Het Indisch Platform

P E T I T I E

aan de leden van Vaste Kamercommissie voor VWS van de Tweede Kamer der Staten Generaal

betreft: De Indische Kwestie

Namens de Indische Gemeenschap verzoeken wij de Tweede Kamer der Staten Generaal met spoed de in opdracht van de Nederlandse regering opgestelde NIOD Rapporten Indische Rekening betreffende Back Pay en Sporen van Vernieling betreffende de geleden oorlogsschade in behandeling te nemen.

De rapporten stellen vast dat de Nederlandse regeringen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de belangen van de ruim 300.000 Nederlanders in voormalig Nederlands-Indië hebben veronachtzaamd en doelbewust op de lange baan hebben geschoven.

Het betreft hier in het bijzonder:

1. bij de soevereiniteitsoverdracht in 1949 aan Indonesië overgedragen verplichting tot betaling van achterstallige salarissen en pensioenen ontstaan tijdens de Japanse bezettingsperiode, de zogenoemde Backpay, welke verplichting door Indonesië niet is gehonoreerd; doch de Hoge Raad der Nederlanden legde deze verplichting moreel bij de Nederlandse Staat,
2. het uitsluiten van Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indië van de Wet Materiële Oorlogsschade.

De rapporten geven overduidelijk aan dat opvolgende Nederlandse regeringen ten onrechte het zogenaamde territorialiteitsbeginsel hebben opgevoerd om te voorkomen dat de Nederlandse overheid de terugkerende Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indië zou moeten compenseren voor achterstallige salarissen of pensioenen en verliezen geleden door oorlogsschade.

In tegenstelling tot de uitspraken van toenmalige bewindslieden was Het Gebaar geen compensatie van achterstallig inkomen of oorlogsschade, doch slechts een tegemoetkoming voor de kille en koele ontvangst van de Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indië. Een onderdeel van de overeenkomst met de Indische Gemeenschap betreffende Het Gebaar (11 december 2000), betrof juist de opdracht tot het wetenschappelijk onderzoek door het NIOD naar achterstallige betalingen en de toezegging om deze in de Tweede Kamer te bespreken. De wetenschappelijke rapporten geven aan dat de belangen van Nederlanders uit Nederlands-Indië ernstig zijn geschaad.

De Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indië of hun directe nazaten wachten nog steeds op erkenning en een rechtvaardige afrekening. Aan dit al decennia durende onrecht dient na 65 jaar een einde te komen. Eer- en Rechtsherstel, daar gaat het om. Het kan toch niet zijn dat de overheid zo lang wacht met het inlossen van die Ereschuld. Immers onrecht verjaart niet. De betrokkenen zijn "Na 65 jaar nog altijd kinderen van de rekening."

Op 28 oktober 2009 vond een onderhoud plaats tussen de toenmalige Staatssecretaris van VWS en een vertegenwoordiging van het Indisch Platform. Tijdens dit onderhoud zegde de Staatssecretaris toe, in overleg met andere betrokken Ministeries, de brief van haar voorgangster van 12 januari 2007 nader te analyseren en aan de Kamer te rapporteren (zie Verslag van dit gesprek, bijlage bij Kamerstuk TK 20454 van 29 juni 2010). Het Indisch Platform constateert, dat dit nog niet is gebeurd, en heeft ook niet de indruk, dat het toegezegde overleg met andere Ministeries over dit dossier heeft plaats gevonden. Ook de fracties van CDA en VVD hebben om de betreffende reactie van de Minister gevraagd, en de toenmalige Minister van VWS bevestigt in zijn voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer (TK 20454, zie boven), dat dit antwoord nog niet is gegeven

Ten behoeve van de Nederlandse bevolking is door de Stichting Japanse Ereschulden een tentoonstelling ingericht: "Na 65 jaar nog altijd kinderen van de rekening" waarin dit onrecht op basis van de NIOD rapporten duidelijk wordt gepresenteerd. Een tentoonstelling die we graag in dit huis hadden willen presenteren.

De Indische Gemeenschap verzoekt daarom de Tweede Kamer der Staten Generaal om te komen tot een kamerbrede discussie over de conclusies van de hierboven aangehaalde NIOD-rapporten, conform de door Minister E. Borst in het AO van 8 februari 2001 gedane belofte. Deze discussie had na het verschijnen van de betreffende rapporten in 2007 kunnen plaats vinden. Het overleg daarover in de betreffende Vaste Tweede Kamercommissie werd echter doorkruist door het aftreden van het Kabinet. De Indische gemeenschap hoopt vurig, dat met deze openbare behandeling van de rapporten in de Tweede Kamer een begin gemaakt kan worden met het oplossen van de Indische kwestie, die nu al reeds decennia tot grote bitterheid in die gemeenschap heeft geleid.

Namens het Indisch Platform

Bond van Ex-geïnterneerden en Gerepatrieerden van Overzee (B.E.G.O.)
Centrale van Samenwerkende Indische Organisaties (CENSIO)
Federatie Bersama Kuat
Landelijke Vereniging Indische Na-Oorlogse Generatie (LV-INOG)
Stichting Belangenbehartiging INOG
Stichting Budi Santoso 1995
Stichting De Brug (werkgroep Kinderen uit de oorlog en werkgroep Jembatan)
Stichting Gastdocenten WOII ZO Azië
Stichting Halin
Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan-Baroe Spoorweg
Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië
Stichting Indisch Erfgoed
Stichting Indisch Familie Archief
Stichting Indisch Herinneringscentrum Bronbeek
Stichting Japanse Ereschulden (JES)
Stichting Japanse Vrouwenkampen
Stichting Jongens in Japanse Kampen '42-'45
Stichting Jongenskampen "Bangkong Gedungjati"
Stichting Kota Paku
Sichting Matahari
Stichting Sakura
Stichting Vervolgingslachtoffers Jappenkampen (SVJ)
Vereniging Indische Nederlanders (V.I.N.)
Vereniging Japans Indische Nakomelingen

Herman Bussemaker, voorzitter Stichting Het Indisch Platform
Jan van Wagtendonk, voorzitter Stichting Japanse Ereschulden
Jan de Jong, vice-voorzitter Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp 1942-1945


Secretariaat Indisch Platform
Postbus 85564
2508 CG Den Haag
Tel. 070 330 51 11
Fax 070 356 28 09
info@indischplatform.nl

Lees verder…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives