P E R S B E R I C H T, Den Haag 30 november 2010

Aanbieding petitie aan de leden van vaste Kamercommissie van VWS van de Tweede Kamer namens delegatie Indisch Platform

Den Haag, 30 november 2010


Stichting Het Indisch Platform

P E T I T I E

aan de leden van Vaste Kamercommissie voor VWS van de Tweede Kamer der Staten Generaal

betreft: De Indische Kwestie

Namens de Indische Gemeenschap verzoeken wij de Tweede Kamer der Staten Generaal met spoed de in opdracht van de Nederlandse regering opgestelde NIOD Rapporten Indische Rekening betreffende Back Pay en Sporen van Vernieling betreffende de geleden oorlogsschade in behandeling te nemen.

De rapporten stellen vast dat de Nederlandse regeringen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de belangen van de ruim 300.000 Nederlanders in voormalig Nederlands-Indië hebben veronachtzaamd en doelbewust op de lange baan hebben geschoven.

Het betreft hier in het bijzonder:

1. bij de soevereiniteitsoverdracht in 1949 aan Indonesië overgedragen verplichting tot betaling van achterstallige salarissen en pensioenen ontstaan tijdens de Japanse bezettingsperiode, de zogenoemde Backpay, welke verplichting door Indonesië niet is gehonoreerd; doch de Hoge Raad der Nederlanden legde deze verplichting moreel bij de Nederlandse Staat,
2. het uitsluiten van Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indië van de Wet Materiële Oorlogsschade.

De rapporten geven overduidelijk aan dat opvolgende Nederlandse regeringen ten onrechte het zogenaamde territorialiteitsbeginsel hebben opgevoerd om te voorkomen dat de Nederlandse overheid de terugkerende Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indië zou moeten compenseren voor achterstallige salarissen of pensioenen en verliezen geleden door oorlogsschade.

In tegenstelling tot de uitspraken van toenmalige bewindslieden was Het Gebaar geen compensatie van achterstallig inkomen of oorlogsschade, doch slechts een tegemoetkoming voor de kille en koele ontvangst van de Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indië. Een onderdeel van de overeenkomst met de Indische Gemeenschap betreffende Het Gebaar (11 december 2000), betrof juist de opdracht tot het wetenschappelijk onderzoek door het NIOD naar achterstallige betalingen en de toezegging om deze in de Tweede Kamer te bespreken. De wetenschappelijke rapporten geven aan dat de belangen van Nederlanders uit Nederlands-Indië ernstig zijn geschaad.

De Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indië of hun directe nazaten wachten nog steeds op erkenning en een rechtvaardige afrekening. Aan dit al decennia durende onrecht dient na 65 jaar een einde te komen. Eer- en Rechtsherstel, daar gaat het om. Het kan toch niet zijn dat de overheid zo lang wacht met het inlossen van die Ereschuld. Immers onrecht verjaart niet. De betrokkenen zijn "Na 65 jaar nog altijd kinderen van de rekening."

Op 28 oktober 2009 vond een onderhoud plaats tussen de toenmalige Staatssecretaris van VWS en een vertegenwoordiging van het Indisch Platform. Tijdens dit onderhoud zegde de Staatssecretaris toe, in overleg met andere betrokken Ministeries, de brief van haar voorgangster van 12 januari 2007 nader te analyseren en aan de Kamer te rapporteren (zie Verslag van dit gesprek, bijlage bij Kamerstuk TK 20454 van 29 juni 2010). Het Indisch Platform constateert, dat dit nog niet is gebeurd, en heeft ook niet de indruk, dat het toegezegde overleg met andere Ministeries over dit dossier heeft plaats gevonden. Ook de fracties van CDA en VVD hebben om de betreffende reactie van de Minister gevraagd, en de toenmalige Minister van VWS bevestigt in zijn voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer (TK 20454, zie boven), dat dit antwoord nog niet is gegeven

Ten behoeve van de Nederlandse bevolking is door de Stichting Japanse Ereschulden een tentoonstelling ingericht: "Na 65 jaar nog altijd kinderen van de rekening" waarin dit onrecht op basis van de NIOD rapporten duidelijk wordt gepresenteerd. Een tentoonstelling die we graag in dit huis hadden willen presenteren.

De Indische Gemeenschap verzoekt daarom de Tweede Kamer der Staten Generaal om te komen tot een kamerbrede discussie over de conclusies van de hierboven aangehaalde NIOD-rapporten, conform de door Minister E. Borst in het AO van 8 februari 2001 gedane belofte. Deze discussie had na het verschijnen van de betreffende rapporten in 2007 kunnen plaats vinden. Het overleg daarover in de betreffende Vaste Tweede Kamercommissie werd echter doorkruist door het aftreden van het Kabinet. De Indische gemeenschap hoopt vurig, dat met deze openbare behandeling van de rapporten in de Tweede Kamer een begin gemaakt kan worden met het oplossen van de Indische kwestie, die nu al reeds decennia tot grote bitterheid in die gemeenschap heeft geleid.

Namens het Indisch Platform

Bond van Ex-geïnterneerden en Gerepatrieerden van Overzee (B.E.G.O.)
Centrale van Samenwerkende Indische Organisaties (CENSIO)
Federatie Bersama Kuat
Landelijke Vereniging Indische Na-Oorlogse Generatie (LV-INOG)
Stichting Belangenbehartiging INOG
Stichting Budi Santoso 1995
Stichting De Brug (werkgroep Kinderen uit de oorlog en werkgroep Jembatan)
Stichting Gastdocenten WOII ZO Azië
Stichting Halin
Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan-Baroe Spoorweg
Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië
Stichting Indisch Erfgoed
Stichting Indisch Familie Archief
Stichting Indisch Herinneringscentrum Bronbeek
Stichting Japanse Ereschulden (JES)
Stichting Japanse Vrouwenkampen
Stichting Jongens in Japanse Kampen '42-'45
Stichting Jongenskampen "Bangkong Gedungjati"
Stichting Kota Paku
Sichting Matahari
Stichting Sakura
Stichting Vervolgingslachtoffers Jappenkampen (SVJ)
Vereniging Indische Nederlanders (V.I.N.)
Vereniging Japans Indische Nakomelingen

Herman Bussemaker, voorzitter Stichting Het Indisch Platform
Jan van Wagtendonk, voorzitter Stichting Japanse Ereschulden
Jan de Jong, vice-voorzitter Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp 1942-1945


Secretariaat Indisch Platform
Postbus 85564
2508 CG Den Haag
Tel. 070 330 51 11
Fax 070 356 28 09
info@indischplatform.nl

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives