ICM Terugblik jaar 2010.

ICM Terugblik jaar 2010.

 

Niet alle momenten en gebeurtenissen kunnen worden uitgelicht. Dat maakt het juist zo spannend wat de andere redacties als hoogtepunten selecteren om die thema's uit te lichten  die eventueel in de jaarconferences aan bod komen.

 

Zo selecteerde de Telegraaf met hun traditionele jaarboek Het jaar 2010 emotie in sport en nieuws. Opende met het thema voetbal: 

Bert van Marwijk. Hij leidde Oranje het afgelopen, politiek turbulente jaar naar een tweede plaats tijdens het WK Voetbal in Zuid Afrika, desondanks de economische crisis kan Nederland trots zijn op Oranje. Voor thema politiek: Geert Wilders die het met zijn PVV mogelijk maakte dat ons land een politieke ommezwaai beleefde, maar ook Mark Rutte na ruim 90 jaren weer een liberaal als minister-president. De rest is netjes op een rij in het  boek HetJaar2010  uitgebracht door de Telegraaf vastgelegd, en inmiddels begint ook deze plank bij de redactie van ICM vol te geraken met Jaarboeken van de Telegraaf die een waardevolle geschiedenis vertegenwoordigen.

 

Benieuwd zijn de meesten met welke thema's de cabaretiers komen in hun jaarconference. Bronnen melden dat de scope op de politiek zal worden gericht.

 

Redactie van ICM vond dat onderstaande thema's uitgelicht dienen te worden en niet zoals bij Telegraaf in het boek HetJaar2010 heeft vastgelegd , maar staan alle gebeurtenissen van het jaar 2010 gewoon in het archief van www.icm-online.nl als naslagwerk.

 

Toch vinden wij de economische ontwikkelingen die ons allen treffen het thema die de meeste aandacht moet verdienen. Het is dichter bij huis dan U denkt!

Griekenland, Portugal, en Ierland dreigen failliet te gaan. Nu komt Spanje erbij met haar grote economie met noodkreten. Het noodfonds wordt gevuld tot 800 miljard, dit is driemaal het Nederlands BNP.  Dan een België, Spanje en Italië die hergefinancierd moeten worden. Ook onze zuiderburen kunnen er wat van die liefst 85 miljard nodig hebben. Er is maar 1 loket voor noodlijdende Euro lidstaten namelijk de Europese Centrale Bank (ECB), die de persen op volle toeren laten draaien om die waardeloze staatsobligaties op te kopen; dit naar het Amerikaans model.

  

Was die Euro wel zo'n verstandige stap geweest, nu alle lijken uit de kast komen?

 

Wilt U mijn persoonlijke mening weten, ja zeker! Wij hebben allen van deze "schijn welvaart" geprofiteerd de afgelopen 8 jaren.

Alle huizenbezitters hebben hun bakstenen met 100% zien stijgen in nog geen 8 jaren tijd, toch ongekend in de geschiedenis nietwaar? Wat hebben de meesten met die overwaarde gedaan? Een kijkje in de spiegel zegt al voldoende over die luxe consumerende overbestedingen. Het kon gewoon niet op!  8 jaren heeft de hele wereld op de pof geleefd. Waren die bakstenen dit echt waard geweest, of was de verslaving die hebzucht heet bij alle partijen de drijfveer?  

 

Voor de Indische Gemeenschap spelen tevens andere thema's een rol.

Essentieel is hoe Indisch is het nieuwe kabinet eigenlijk? Mark Rutte en Geert Wilders beiden met een Indisch achtergrond met een herkenbaar verleden voor vele Indo's als terug wordt geblikt naar die tijd van de overdracht en berspiapperiode. Uiteraard wordt het DNA van de overige Kamerleden naar het lab gestuurd om te onderzoeken op Indo DNA.  

 

Dit jaar bood het Indisch Platform een petitie aan de nieuwe staatsecretaris van Min. VWS  om te rappelleren aan de Indische NIOD rapporten, die op 28 oktober 2009 werd aangeboden om deze verder te onderzoeken. De val van het Kabinet verhinderde dit. Een jaar waar het Indisch Platform geen voortgang heeft kunnen bewerkstelligen als om de Indische NIOD rapporten gaat. Voorts is het Indisch Platform dit jaar in een juridische rechtsvorm van een stichting gegoten, dit resulteerde in nieuwe huisstijl in de communicatie  & Pr  en een nieuwe website. Richting de aangesloten organisaties zal, niet ondenkbaar, een nieuw beleid worden gevoerd.  

 

Indisch Herinneringscentrum Bronbeek memoreert het volgende. Drie jaar na de oprichting als stichting Indisch Herinneringscentrum Bronbeek kan worden teruggeken op een gedenkwaardig jaar. Dat geeft allen een warm gevoel. Na het aantreden van de directeur eind 2009 kwamen dit jaar twee medewerkers in dienst en draaide het Indisch Herinneringscentrum op volle toeren. De opening van de publiekspresentatie Het Verhaal van Indië  was een groot succes. De strip De Terugkeer, als nationaal geschenk verspreid onder middelbare scholieren, bleek te mogen rekenen op een welkome ontvangst. Dat de gebeurtenissen in Nederlands-Indië meer dan ooit leven werd in dit 65ste jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog heel duidelijk. Er is aandacht, er is een hernieuwd gevoel van ‘en nu wil ik het weten ook’. Het bestuur is u allen dankbaar voor de ondersteuning en bemoediging. De komende jaren zullen zij met nog meer energie inzetten voor het herinneren en herdenken van die levensbepalende geschiedenis van de oorlog in Indië, wat daaraan vooraf ging en wat daarna kwam. Er zullen nog vele memorabele momenten volgen; uitgesproken door Erry Stoové voorzitter 

  

De slechte economie had zijn weerslag op alle Indische evementen.

Met nadruk voor een pasar malam waar vele zaken ingericht moeten worden t.o.v. de reguliere evenementen.  Die in financieel opzicht steunt op geldstromen van de standhouders, die een pasar voor een deel voorfinancieren, en het publiek. Wel nu, standhouders draaien slechte omzetten, en het publiek houdt het geld op de knip. Bij de klant is het vertrouwen nog lang niet terug. Wie heeft het ooit gedacht dat banken failliet zouden gaan, dit is een beeld dat nog niemand heeft verwerkt.  Dit zal lang op het netvlies van de consumenten blijven hangen. 

 

Wij zien een steile daling in cijfers van Tong Tong Fair van bezoekersaantallen van 142.000 voor de recessie, naar een 85.000 nu anno 2010. Vermindering met ruim 40%. Dit percentage kan als trend (norm) worden genomen voor de pasars in het land.  Niemand weet waar de oorzaken liggen. Is de slechte economie  de oorzaak of is het product pasar malam eenheidsworst aan het worden zonder innovatieve nieuwe attracties? Wie zal het zeggen

 

Tenslotte ICM heeft zijn hoogtepunten uitgelicht om erop terug te blikken!

 U kunt terugblikken gedetailleerd op het hele jaar 2010 op www.icm-online.nl  en tot 1999 op ICM op Multiply.

  

Redactie ICM

Ferry Schwab

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 6 euro per maand periode 2023-2024 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 6 euro per maand periode 2023-2024

Blog Topics by Tags

Monthly Archives