DEN HAAG Eindelijk is het er: het definitieve kennis-, cultuur-, ontmoetings- en herinneringscentrum voor iedereen die iets heeft met het voormalige Nederlands-Indië of daar iets over te weten wil of moet komen.
Koning Willem-Alexander opent dit nationaal museum Sophiahof in Den Haag donderdag. Het gaat niet alleen over de geschiedenis, maar ook over hoe die historie nog gevolgen heeft in het hedendaagse Nederland, het land van de toenmalige kolonisator.
Bijzonder detail is dat het gevestigd is in de Sophiahof, ooit gebouwd voor Guillaume Baud (1801 - 1891), minister van Koloniën.
Het gebouw wordt gehuurd van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Het museum krijgt de komende drie jaar een deel van de jaarlijkse 1,5 miljoen euro uit de subsidieregeling Collectieve Erkenning. Daarmee benadrukt het Rijk de gedeelde geschiedenis van Nederland en Nederlands-Indië.
In het museum komen vijf organisaties samen: het Indisch Herinneringscentrum, de Stichting Moluks Historisch Museum, het Indisch Platform, de Stichting Pelita en de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945.
De vijf organisaties behouden hun eigen identiteit.
Dat ze samenwerken, komt vooral door die ’Collectieve Erkenning’, zegt Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum.
ICM redactie.
Terecht noemt de Telegraaf het een beladen historie, zie de eerdere omstreden zaken die het Indisch daglicht niet kunnen verdragen.
Persbericht - De grote misleiding door Martin van Rijn
Amstelveen 05-07-2017
De grote misleiding door Martin van Rijn
Uit een interne mededeling van het Indisch Platform (niet bevoegd op te treden namens de gehele Indische Gemeenschap) blijkt dat Staatssecretaris Martin van Rijn heeft besloten tot o.a. een nieuw Indisch Huis (Indisch Herrinnerings Centrum). Hij zegt dit…
DoorgaanDoor mij geplaatst op 24 Juni 2019 om 13.21 — 1 commentaar
Komt het Indisch centrum nog in Den Haag?
(Het Indisch huis dat in de steigers bleef in Scheveningen)
Komt het Indisch centrum nog in Den Haag?
Vol trots rees Het Indisch Huis in de Laan van der Meerdervoort - na de vele mislukking die begon in Scheveningen waar het gebouw in de steigers bleef- het episch centrum van de Haagsche Indo’s. Ook wel de Weduwe van Indie genoemd. Den Haag was ook de muziek/uitgaan stad van de Haagsche Indo's waar uiteindelijk de IndoRock werd geboren die weer de basis legde voor de Neder Pop. Ministerie VWS gaf carte blanche aan het bevriende netwerk (Consultantsbureau) die op dit ministerie kennelijk als huisleverancier optrad. Uiteindelijk nadat vele interim-managers de ruif leeg hadden gegeten vlogen…
Door ICM redactie geplaatst op 24 Juni 2019 om 13.19
Het Indisch Huis, als Indische Gemeenschap moeten wij reageren op dit wanbeleid!!
falend financieel management
en ernstig tekortschietend bestuur.
Uit een geheim rapport, gemaakt door voormalig staatssecretaris Robin Linschoten, op verzoek van de Tweede Kamer, is komen vast te staan dat bij het Indisch Huis sprake was van een falend financieel management en een ernstig tekortschietend bestuur.
Vastgesteld is een financiële schade van € 1,5 miljoen Euro. Jaarlijks werd al een subsidiebedrag ter beschikking gesteld aan het Indisch Huis van ca. € 0,5 miljoen…
Doorgaan.