Staat wil schikken met nabestaanden Rawagede

wo 23 nov 2011, 10:28 | 230 reacties | lees voor

Staat wil schikken met nabestaanden Rawagede

 http://www.telegraaf.nl/binnenland/10983683/__Staat_wil_schikken_voor_bloedbad__.html?p=27%2C1

AMSTERDAM -  Nederland wil een schikking treffen met de nabestaanden van het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1947 in het dorp Rawagede op Java aanrichtten. De Staat is daarover in gesprek met de advocaat van de nabestaanden.


Bloedbad in RawagedeRawagede_895318d.jpg

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gemeld. De rechtbank in Den Haag bepaalde half september dat Nederland aansprakelijk is voor de schade die de nabestaanden hebben geleden en dat er daarom een schadevergoeding moet worden betaald aan zeven weduwen van slachtoffers. Om hoeveel geld het zou gaan, is nog niet bekend.

De uitspraak van de rechtbank en de inmiddels hoge leeftijd van de weduwen is nu aanleiding voor de Staat om met hun advocaat te verkennen of voor deze groep tot een schikking kan worden gekomen. Of dit betekent dat de Staat zich neerlegt bij het vonnis en dus niet in hoger beroep gaat, kon een woordvoerder van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) niet zeggen.

Nederlandse militairen vielen op 9 december 1947 Rawagede binnen en doodden daar honderden mannen. Nederland erkende dat er sprake was van „standrechtelijke executies

 

 

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives