Alle berichten (13)

Sorteer op

Recepten 27 juni 2018

10897254900?profile=original Obloh-Obloh         

 

Een echt traditioneel Indonesisch groentegerecht; zeer scherp, dus voor de liefhebbers van pittig eten.

 

Ingrediënten:                                        

 1 blok tofu (tahu) in grote dobbelstenen, 1/2  blok tempeh, 1 kleine witte kool (grof gesneden), 150 gram sperziebonen, 100 gram worteltjes in schuine schijven van 1 cm. gesneden, 2 grote uien grof gesneden, kleine maïskolfjes, 6 tenen knoflook gecrushed en fijngehakt, 1/2  blok trassi verkruimeld en in 4 eetlepels heet water opgelost, 2 eetl. sambal oelek, 4 rode pepers in  ringen gesneden, 2 theel. laos, 1 stengel sereh (gekneusd met bodem van een steelpannetje of een keukenhamer), 1/3 blok santen, 3 blaadjes salam (Indonesisch laurier) 250 ml. water, olie, 1 theel. zout, 1 eetl. suiker.

Bereiding: Snijd de tempeh een keer door en de helften dan in plakken van 1 cm. Bak dan in een wok in ruim olie de tofu en de tempeh lichtbruin en laat daarna uitlekken. Doe dan de salamblaadjes met de laos in een pan met ruim water en voeg vervolgens de gesneden witte kool, sperziebonen, worteltjes en maïskolfjes toe. Kook de groenten halfgaar. Fruit de ui met de knoflook in 2 eetl. olie. Doe dit samen met het trassiwater, sambal, rode peper, sereh, santen, zout en suiker bij de groenten (de groente moet 1 cm. onder water staan). Laat alles op heel laag vuur sudderen onder af en toe roeren, tot de olie boven komt drijven. Lekker met witte rijst en bijvoorbeeld smoorvlees.

Selamat makan

 

 

10897253270?profile=original 

     Sambal Goreng Telor      Hans Vogelsang

Een eenvoudig, maar zo ontzettend lekker bijgerecht, dat bij vrijwel iedere Indische maaltijd past.

 

 

 

Ingrediënten:   6 hardgekookte eieren, in de lengte gehalveerd. 2 à 3 tenen knoflook, gecrushed en fijngehakt, 1 grote fijngehakte rode ui, 4 tomaten in stukjes zonder vocht en zaad, 2 lomboks in dunne ringetjes, 2 blaadjes Salam (of laurier), 1 theelepel laospoeder, 1 theelepel djahé, afgestreken eetlepel palmsuiker of donkerbruine suiker, 1 dl. Ketjap manis, 1 dl. dikke santen, klein stukje trassi, snufje zout, scheut olie.

Bereiding:  Fijngehakte ui in een scheutje olie in de wok glazig fruiten, dan knoflook en alle andere ingrediënten erbij doen (behalve de tomatenstukjes). Roeren tot een mooie gladde saus en dan de tomatenstukjes erbij en nog even 2 minuten zacht laten doorpruttelen. Dan de gehalveerde eieren met de bolle kant naar onder in een ovenschaal doen (ze moeten er nagenoeg precies in passen). Dan alle eieren rustig overgieten met de saus (salamblaadjes eruit halen), schaal afdekken met aluminiumfolie (een paar gaatjes prikken voor de stoom) en in een voorverwarmde oven op 150 graden ongeveer 20 minuten laten doorwarmen. Warm serveren.

Selamat makan.

 

Lees verder…

Boekbespreking  27 juni 2018

10897405095?profile=original

 Boekbespreking  27 juni 2018

Het zevende Kamp – René Ofsen. De opa van de Reno ging op 16-jarige leeftijd met een zeilschip als KNIL soldaat naar Nederlands-Indië. In de loop van zijn diensttijd klom hij op tot vakofficier.. Voor zijn moed en trouw ontving hij de Militaire Willemsorde. Eén van zijn zonen werd kapitein bij de Artillerie. Ze woonden in een klein dorp in Noord-Sumatra, vlakbij de Oceaan. In 1942 vielen de Jappen hun dorp   binnen    en    werd    iedereen gevangen genomen. Zijn moeder, hij van 2,5 jaar oud en zijn 4 maanden oude zusje Anne maakten 6 uiterst wrede Japanse concentratiekampen mee. Uitgehongerd, getraumatiseerd en met oplopende ziekten zoals malaria, bronchitis, oedeem, droge pleuris, eczeem en zweren, werden zij als een van de laatsten in september 1945 uit Kamp Aek Pamingke bevrijdt. Zijn moeder was totaal getraumatiseerd en zijn vader, veel-vuldig   gemarteld   door   de  Jappen, kwam eveneens kapot uit de oorlog. Eenmaal in Nederland zwierven ze van de ene plaats naar de andere en kwamen de kinderen in een kindertehuis terecht. Het huwelijk van de ouders strandde. Hun moeder deed afstand van de kinderen en vanaf dat moment kwamen die in het “7e kamp” terecht. Het kamp van hun vader. Zijn zusje stierf veel te jong aan de gevolgen van de kampervaringen en Reno moest de rest van zijn leven vechten om te overleven.  Adviesprijs: € 24,95.

 

10897405453?profile=originalHet Oostindisch Kampsyndroom – Rudy Kousbroek. Dit boek is het magnum opus van Rudy Kousbroek. Aan de hand van eigen herinneringen en bestaande literatuur beschrijft Kousbroek over Nederlanders in Indië vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Trots en schaamte, verdriet en verlangen spreken uit de bladzijden. Hierin worden niet alleen veel vergeten zaken, maar ook dingen die nog steeds worden verzwegen met dezelfde openhartigheid onderzocht. Adviesprijs: € 17,50.  

 

 

 

 

 

10897404872?profile=originalBranie, het kleven van Mina Kruseman (1839-1922) – Annet Mooij Als strijdster voor internationale vrouwenrechten was Mina Kruseman in de jaren zeventig van de negentiende eeuw een meer dan opvallende verschijning. Ze keerde zich

tegen oorlogen en militarisme; ze schreef romans en toneelstukken, declameerde en acteerde en beproefde haar geluk als concertzangeres in Amerika. Het is aan Mina te danken dat het stuk “Vorstenschool” van Multatuli voor het eerst (met haarzelf in de hoofdrol) op de planken werd gebracht, alhoewel de vriendschap tussen beide egomane en zeer lichtgeraakte persoonlijkheden deze clash niet zou overleven. Na de breuk met Multatuli keerde ze terug naar Nederlands-Indië, waar ze met haar uitspraken en optredens voor de nodige tumult zou zorgen. Later keerde ze door omstandigheden terug naar Europa, waar ze in armoede stierf. Ze raakte ten onrechte in de vergetelheid, maar komt door deze onderhoudende        en heldere biografie in al haar kracht en talenten opnieuw tot leven.  Adviesprijs: € 27,50.

 

10897404881?profile=originalTerug naar Bandung – Femmy Fijten. Een boek over oorlog, bloedige strijd, over verlies en vriendschap, maar bovenal over een liefdesverhaal, gebaseerd op een ware geschiedenis van een zeventien-jarige jongen die naar Indië ging en daar tegen beter weten in een Indisch meisje koos. Toch is Terug naar Bandung geen somber boek geworden, maar veeleer een “meeslepende roadmovie”, met in de hoofdrollen een oudere man, die met zijn kleindochter Jill onder leiding van een weerbarstige gids en een pientere chauffeur op zoek gaat naar zijn verleden. Een boek waar je dicht met de neus op de verschrikkingen van de politionele acties wordt gedrukt.

Niettemin ben je – in tegenstelling tot veel andere boeken over deze beschamende periode in onze vaderlandse geschiedenis – niet geneigd om af te haken vanwege de beschreven verschrikkingen. Het komt door de ontwapende argeloosheid waarmee Femmy dit boek geschreven heeft, die ervoor zorgt dat je “Terug naar Bandung” bijna in één adem uitleest.  Adviesprijs: € 19,95.

 

 

10897405471?profile=originalAsta’s ogen – Eveline Stoel.

Opnieuw staat dit beroemde boek vol in de aandacht. Alweer de 15e druk is verschenen, met lovende recensies, 50.000 exemplaren verkocht, plus een filmcontract met Fu Works laten het boek de status van bestseller bereiken

Deze druk is op veler verzoek uitgebreid met een stamboom en een register. Hierdoor kunnen de veruit belangrijkste ontwikkelingen in ruim negentig jaar Nederlands-Indische geschiedenis gemakkelijk worden opgezocht. In Asta’s ogen herkennen veel Indische Nederlanders hun eigen verhaal. Met dit boek bewijst Eveline Stoel eens te meer dat de geschiedenis van Nederlands-Indië Nederlandse geschiedenis is. Adviesprijs: € 19,95.

 

 

10897405279?profile=originalHet lied en de waarheid – Helga Ruebsamen.

 

Louise Benda woont tot haar vijfde jaar op Java. Overdag speelt ze buiten en ’s nachts leeft ze in een eigen geheimzinnige wereld.

Hierin zijn fantasie en werkelijkheid maar moeilijk van elkaar te onderscheiden. In 1939 vertrekt het gezin naar Europa. Maar Louise wil terug naar Java. Vanwege de oorlog

echter, moet ze samen met haar vader onderduiken. Later waagt ze zich aan een reconstructie van het verleden. Voor dit boek ontving Helga de Anna Bijns Prijs.  Adviesprijs: € 15,00.

 

 

 

10897405288?profile=originalZeevonk – Josha Zwaan.

Een zeer intrigerende roman, waarin de geschiedenis van het beroemde passagiersschip “Willem Ruys” verweven raakt met het levensverhaal van een jonge vrouw, die samen met haar moeder geïnterneerd werd in een Jappenkamp.

 

De historische feiten maken dit boek voor veel mensen herkenbaar. Een aantal verhaallijnen lopen in en door elkaar, waarbij de hoofdrolspelers   een speciale band krijgen met de “Willem Ruys”, dat de enige plek blijkt te zijn waar ze zich senang voelen. Adviesprijs: € 19,95.

 

Voor overige boekbesprekingen  http://icmonline.ning.com/profiles/blogs/boekbespreking-e-books-cd-en-dvd-december-2011

.

 

Lees verder…

ICM op Pasar Malam Zeist 29, 30 juni & 1 juli

10897380883?profile=original

ICM op Pasar Malam Zeist 29, 30 juni & 1 juli

 

 

Pasar Malam Istimewa Zeist
De gezelligste Pasar Malam in de provincie Utrecht heeft een binnen- en een buitengedeelte en de beste optredens zoals o.a. Tante Lien.

De Pasar Malam in Zeist is al jaren de gezelligste Pasar Malam van de provincie Utrecht!
Dat komt door de combinatie van een binnen- en10897396679?profile=original buitengedeelte. Zowel binnen als buiten staat een podium maar er is ook nog een café met live muziek. Op deze drie podia staan top artiesten en worden culturele dansdemonstraties
gegeven.
 

Datum: 29, 30 juni & 1 juli

Locatie: Dijnselburg Zeist. Badmeester Schenkpad 2, 3705 GK Zeist

Openingstijden:
Vrijdag 29 juni: 13:0
0 - 23:00 uur
Zaterdag 30 juni: 12:00 - 00:00 uur
Zondag 1 juli: 12:00 - 20:00 uur
 

Kaartjes met korting
Wist je dat je in de online voorverkoop je kaartjes met korting kunt kopen?

Prijzen online voorverkoop:
Vrijdagticket (alle leeftijden):                           €5,00
Volwassenen (zaterdag / zondag):                 €6,50
Senioren 65+, kinderen 4 t/m 12:                   €5,00
3 dagen volwassenen:                                    €13,00
3 dagen senioren 65+, kinderen 4 t/m 12:      €10,00
 
Tickets aan de kassa
Vrijdagticket (alle leeftijden):                              €6,00
Volwassenen (zaterdag / zondag):                    €7,50
Senioren 65+, kinderen 4 t/m 12:                      €6,00
Kinderen t/m 3 jaar:                                           gratis
3 dagen volwassenen:                                      €15,00
3 dagen senioren 65+, kinderen 4 t/m 12:        €12,00
Klik hier om tickets te kopen

Podiumprogramma met vele hoogtepunten
Op vrijdag 29 juni zal er een bijzonder optreden zijn van Tante Lien.
Samen met Aïs Lawa-Lata, waar ze al 40 jaar mee op de bühne staat, neemt Wieteke van Dort u mee op reis naar de Gordel van Smaragd met al die bekende liedjes van vroeger uit o.a. De Late Late Lien Show zoals “Geef mij maar nasi goreng”, “Arm Den Haag” en “Ajoen Ajoen”. Naast Tante Lien zijn er op vrijdag, op maar liefst 3 podia, optredens te zien van de band Simply Friends, zanger en entertainer Edu Schalk en zangeres Ester Latama. Dansgroep Wahana Budaya zal gedurende deze dag 3 dansdemonstraties geven met traditionele dansen van de verschillende eilanden uit Indonesië.

10897397455?profile=original

10897397494?profile=original

10897386700?profile=original

10897398676?profile=original

10897398871?profile=original

Tante Lien & Aïs Lawa-Lata (foto: Ingrid van den Brand)
Simply Friends
Wahana Budaya (foto: GeaFotografie)
Edu Sc

halk (foto: GeaFotografie)
Ester Latama (foto: CoPictures)

Op zaterdag zal er een ook spectaculair hoogtepunt zijn. Dan zullen er demonstraties gegeven worden door het team van Kempo Kuntao Nederland. Tijdens deze martial arts show worden wapens, zelfverdedigingstechnieken en breektesten gedemonstreerd. Deze groep  is bekend door de Holland’s Got Talent show waar ze met deze demo de finale wist te behalen! Verder deze dag optredens van Wipe Out Selection, Ben Heart, Diana Monoarfa & Ester Latama en Shanelle de Lannoy.

10897399268?profile=original
10897350271?profile=original10897400074?profile=original

10897400471?profile=original

10897400676?profile=original

Kempo Kuntao Nederland
Wipe Out Selection
Ben Heart (foto: Wim Mattieu)
Diana Monoarfa (foto: Gea Fotografie)
Shanelle de Lannoy (foto: Gea Fotografie)

Rock&Roll avond met Blue Moon Trio en DJ Henny
Zaterdag is er tot middernacht een speciale Rock&Roll avond met DJ Henny en het Blue Moon Trio dat veel Elvis Presley nummers zal spelen.

10897400296?profile=original10897401673?profile=original
Blue Moon Trio (foto: Roos Framboos Fotografie)
DJ Henny

Zondag 1 juli zijn er zeker 2 hoogtepunten. Zo zal er voor het eerst in Zeist een traditionele Indische modeshow zijn en zal Danny Everett exclusief op de Pasar Malam Istimewa zijn nieuwste single "Als zij eens wist" komen presenteren. Men kan lekker dansen op de muziek van de allround band Hot News en het duo Free Line dat John Russell Jr. als speciale gast mee zal nemen naar Zeist. Bij Eddy King kan men genieten van lekkere Indorock en de dansgroep Aniadi Art verzorgt prachtige dansdemonstraties in traditionele kostuums.

10897401467?profile=original
traditionele Indische modeshow
(foto: GeaFotografie)
10897401484?profile=original
10897401896?profile=original10897402859?profile=original


10897391470?profile=original

10897390684?profile=original

10897403657?profile=original

Hot News (foto: Wim Matthieu)
Danny Everett
John Russell Jr.
Free Line (foto: GeaFotografie)
Eddy King
Dansgroep Aniadi Art

Nieuw in 2018
Dit jaar zijn er nog meer deelnemers met mooie Oosterse producten dan vorig jaar. Maak eens een praatje met de standhouders, ze kunnen u alles vertellen over hun producten, de herkomst ervan en de speciale Pasar aanbiedingen.
Bij het Senang podium op het buitenterrein worden de rijen stoelen vervangen door een gezellig terras met tafels en stoelen en leggen we er een dansvloer neer waar u prettig op kunt dansen.
Op veler verzoek wordt er buiten ook weer de lekkerste saté op houtskool gebakken.
Tevens houden we dit jaar meer rekening met de mindervaliden door meer parkeerplekken dichtbij de ingang te reserveren.

Parkeren
Het parkeertarief van €3,50 is afgeschaft. Parkeren is nu gratis.
Rondom de Pasar Malam is voldoende parkeergelegenheid. Mocht de parkeerplaats onverhoopt toch vol zijn dan kunt u ook parkeren op de Laan van Vollenhove.

Unieke Pasar Malam Istimewa tas
Op de Pasar Malam in Zeist kunt u bij de infostand bij de ingang niet alleen terecht voor al uw vragen en de flyers voor de komende evenementen maar daar bent u voor slechts €5,- de trotse eigenaar van een unieke Istimewa tas! Hier krijgt u een gratis flesje ABC Ketjap en een kookboekje bij.

10897403869?profile=original  

10897403088?profile=original
Ook Harold Verwoert is fan van de Istimewa tas
(foto: Henk Blok)
Copyright © 2018 Istimewa Events, All rights reserved.
U ontvangt deze email omdat u zich heeft ingeschreven voor de Istimewa Nieuwsbrief

Our mailing address is:

Istimewa Events

Vaartweg 22

Vlaardingen, Zh 3131 HT

Netherlands


Add us to your address bookWant to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
Bij ICM stand kan U alle informatie verkrijgen over het traktaat ofwel ACTW66!

 10897394090?profile=original

 10897394653?profile=original

     Vergeet niet langs ICM stand te gaan. Zeker als U meer wil weten hoe het nu er voor staat met het

     Traktaat van Wassenaar, voorts kan U nu het boek rapport uitbetalen traktaat van Wassenaar (druk II) bij  ICM stand aanschaffen, U wordt dan tegelijk als deelnemer van ACTW66 ingeschreven. 

     Graag begroeten wij U op deze pasar malam.

   

Vele trajecten lopen op dit moment rond het traktaat van Wassenaar o.a. :  de delegatie - en deelnemersraad werd geinstalleerd op 19 mei jl. Op de achtergrond de juridische, de reguliere onderzoeken WOB , en om de kosten te dekken worden via procesfinancieringen onderzocht  de mogelijkheden hiervan, deze is inmiddels in behandeling genomen op de haalbaarheid van de claim. Er zijn onvoldoende middelen beschikbaar op dit moment. Hierdoor wordt de verdere gang fors geblokkeerd om de verdere uitvoerende werkzaamheden te verrichten o.a. het beheer van de noodzakelijke administraties  voor de 15.000 die getekend hebben, en een doelmatige communicatie omtrent bijvoorbeeld de voortgang.  

Om dit project te realiseren voor fase I,  zijn reeds veel gelden voorgefinancieerd vanuit burgerinitiatieven. Desondanks, de  financiele tegenslagen zijn forse stappen gezet, en uit alle hoeken snelt hulp toe, helaas niet uit de gelederen van het Indisch Platform.

Heeft U de petitie mog niet getekend?

https://petities.nl/petitions/uitbetalen-op-basis-van-traktaat-van-wassenaar-1966?locale=nl

Heeft U zich nog niet ingeschreven voor claimstichting ACTW66 ?

Ga naar www.icm-online.nl en klik op <inschrijven>  en vul de vragen naar waarheid in.

In en rondom sporthal Dijnselburg kan men weer 3 dagen genieten van alles wat met Indonesië en haar rijke cultuur te maken heeft

.

 

 

 

Lees verder…

Lovende reacties in de Telegraaf Docu film "Klanken - van Oorsprong"- De Indo 's gaven ons de Rock -'n-Roll

10897404659?profile=originalLovende reacties in de Telegraaf Docu film "Klanken - van Oorsorong"- De Indo 's gaven ons de Rock -'n-Roll. T

Dat de Indo's ofwel de Indonesische Nederlanders via de bands als  The Blue Diamonds , en The Tielman Brothers enorm belangrijk zijn geweest voor de opkomst van de Rock and Roll weten wel. AL eerder werden de Tielman Brothers uitgeroepen als de grondleggers van de Nederpop, unaniem door Oor, Buma Stemra etc.. 

Lees verder…

10897390271?profile=original

In en rondom sporthal Dijnselburg kan men weer 3 dagen genieten van alles wat met Indonesië en haar rijke cultuur te maken heeft.

 

Op vrijdag 29 juni zal er een bijzonder optreden zijn van Tante Lien.

Samen met Aïs Lawa-Lata, waar ze al 40 jaar mee op de bühne staat, neemt Wieteke van Dort u mee op reis naar de Gordel van Smaragd met al die bekende liedjes van vroeger uit o.a. De Late Late Lien Show zoals “Geef mij maar nasi goreng”, “Arm Den Haag” en “Ajoen Ajoen”.

Naast Tante Lien zijn er op vrijdag, op de maar liefst 3 podia, optredens te zien van de band Simply Friends, zanger en entertainer Edu Schalk en zangeres Ester Latama. Dansgroep Wahana Budaya zal gedurende de dag 3 dans demonstraties geven met traditionele dansen van de verschillende eilanden uit Indonesië.

 10897390863?profile=original

Op zaterdag zal een ook spectaculair hoogtepunt zijn. Dan zal er demonstratie gegeven worden door het team van Kempo Kuntao Nederland. Tijdens deze martial arts show worden wapens, zelfverdedigingstechnieken en breektesten gedemonstreerd. Deze groep kunt u kennen van Holland’s Got Talent waar ze met deze demo de finale wisten te behalen! Verder deze dag optredens van Wipe Out Selection, Ben Heart, Diana Monoarfa & Ester Latama en Shanelle de Lannoy. Deze dag is er tot middernacht een speciale Rock&Roll avond met DJ Henny en Blue Moon Trio die veel Elvis Presley nummers zullen spelen.

 

Zondag 1 juli zijn er zeker 2 hoogte punten. Zo zal er voor het eerst in Zeist een traditionele Indische modeshow zijn en zal Danny Everett exclusief op de Pasar Malam Istimewa in Zeist zijn nieuwste single "Als zij eens wist" komen presenteren. Men kan lekker dansen met de allround band Hot News en het duo Free Line die John Russell Jr. als speciale gast mee nemen naar Zeist. Bij Eddy King kan men genieten van lekkere Indo-rock en de dansgroep Aniadi Art verzorgt prachtige dans demonstraties in traditionele kostuums.

 

Maar de Pasar Malam Istimewa is meer dan muziek en dans. Op dit evenement staan meer dan 50 kramen met uiteenlopende Oosterse specialiteiten. Daarnaast staan er zowel in de sporthal als buiten op het plein verschillende eetstandjes en restaurants waar Indonesische maaltijden en snacks aangeboden worden. Elke stand heeft zijn eigen specialiteiten.

 

Kaarten voor dit gezellige festival in Zeist zijn al vanaf €5,- te koop op www.istimewa-events.nl waar ook meer informatie over het evenement en het programma te vinden is.

Lees verder…

10897389699?profile=original

Lees verder…

10897392870?profile=original

10897393274?profile=original

Wenst U toegang tot ICM Indische Internetkrant - de Indische wereld - of de ontvangst van ICM Overzicht op uw persoonlijk mail?

Wordt daarom vandaag nog abonnee van ICM voor € 4 in de maand.


Hoe wordt U abonnee?

Heel simpel u gaat naar www.icm-onine.nl en daar klikt U op <INSCHRIJVEN>. De rest wijst zichzelf. De registratieprocedure is net als die op Facebook. Uw aanvraag wordt geverifieerd, daar ontvangt U van onze beheerders een akkoord. Onze registratie is aan strenge privacy-regels gebonden, daarom duurt de verificatie enkele minuten.

De content ontstaat uit de overige media,  naast de bronnen van organisaties door bekende Indische schrijvers, columnisten, respondenten in Nederland & Indonesie zodat U uptodate informatie ontvangt. Naast het exclusieve netwerk  ICM B2B  die U waardevolle contacten biedt  met een brede scope aan diversiteit van script, communicatie plan, plan van aanpak tot een Mega Master Plannen, en een link naar de Nederlandse - en Indonesische politiek dankzij het deskundig ervarend forum achter de ICM schermen.

ICM biedt naast de Indische dagelijkse actualiteiten, weekkrant en als bijlage de maandelijkse NICC-Magazine met boordevolle Indische informatie.

Tevens Uw EIGEN PAGINA mogelijkheden om U via ICM EIGEN Blog te kunnen presenteren. Uw eigen pagina voor posting van Uw foto album, video, blogs, discussie en muziek. Volledig uit te bouwen tot uw eigen webpagina met de functie DELEN met uw vrienden op Facebook en contacten op ICM en ICM Facebook groepen.

Niet onbelangrijk een eigen ICM video-kanaal, de enige met Indische reportages in Nederland.

Tevens mogen wij U als nieuwe abonnee een gratis dvd of cd aanbieden of een boek uit ICM Webshop.
U dient onderstaand uw keuze aan tegeven in deze mail en deze mail te beantwoorden of reply, en wij zorgen dat U binnen 8 dagen thuis ontvangt.

O DVD & CD "Melati in de Sneeuw"
O DVD & CD "Stamboel voorstelling "Onze eigen geschiedenis"
O DVD "Van Indie tot Indonesie " Over het leven en werk van dichter Sitor Situmorang"
O DVD "Pasar Malam Online" 3 uren lang over de Pasar Malam (Prod. van ICM) zie flyer.

Reportages van ICM ( let op ! De opnamen en fragmenten die bij onze rubriek video's zijn gebruikt voor journalistieke verslaglegging dus korte samenvattingen en van mindere kwaliteit zijn en vallen onder ICM Abonnementrecht en zijn beschermd).


Deze kostbare opnamen en kostbare bewerkingen in de studio zijn tot stand gekomen dankzij onze hoofdsponsor gemaakt.

O 50 jaren Crazy Rockers
O Pasar Malam Bagus April 2008
O Afscheid van The Valiants.
O Overige allen te bekijken op ICM Video - kanaal, het enige Indische kanaal !!.....

Van alle fragmenten van onze video reportages is een complete ICM reportage DVD gemaakt, met dank aan onze Sponsor die deze kostbare producties tot stand hebben gebracht.

Op te sturen naar bestel@icm-online.nl 

Nota nummer : ___________

Naam : __________________________________

Adres : __________________________________

Plaats : _______________________ Postcode ______________

Telefoon : ________________________ Email : _______________


Let op! Voor het buitenland geldt dat de verzendkosten voor Uw rekening komen.

Verder wens ik U een prettige dag en geniet van het mooie weer.

 Tot bij de pasar malam bij ICM stands!

Lees verder…

Den Haag compenseert huiseigenaren die in Jappenkampen zaten

VRIJDAG, 08:58
Koning Willem-Alexander legt een krans tijdens een herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. ANP

Huiseigenaren of hun nabestaanden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië in een Jappenkamp zaten, kunnen zich sinds deze maand melden bij de gemeente Den Haag. Zij hebben mogelijk recht op 'moreel rechtsherstel': compensatie voor erfpacht en andere belastingen die tijdens de oorlogsjaren (tussen 1942 en 1945) op hun woningen zijn geheven.

"Het Haagse gemeentebestuur was in de naoorlogse jaren gericht op wederopbouw en een gezonde begroting. Nu vindt de gemeente dit een te eenzijdige houding. De gemeente vindt het belangrijk het handelen uit die tijd recht te zetten", meldt de stad.

De gemeente heeft voor de compensatieregeling 150.000 euro gereserveerd. Mensen die denken aanspraak te maken op de regeling, kunnen tot 31 mei 2019 een aanvraag indienen.

Een speciale commissie, voorgezeten door Silfraire Delhaye van het Indisch Platform, beoordeelt het verzoek. Als de aanvraag wordt toegewezen, wordt het betaalde bedrag in guldens verrekend naar de huidige waarde.

Joodse huiseigenaren

Eind vorig jaar stelde Den Haag al een soortgelijke regeling in voor Joodse huiseigenaren die tijdens de oorlog hun woning kwijtraakten aan de Duitsers. Na de oorlog kregen ze naheffingen voor niet-betaalde belastingen tijdens de bezetting. Zij, of hun nabestaanden, kunnen zich tot 31 december van dit jaar melden bij de gemeente.

Daar maakte de gemeente 2,6 miljoen euro voor vrij. Voor het rechtsherstel voor Nederlanders die vastzaten in Jappenkampen is minder geld uitgetrokken, omdat de gemeente ervan uitgaat dat het minder getroffen personen betreft.

Lees verder…

Bizar wat de Groningers moet overkomen, met respect. Nog bizarrer wordt het wat de Indiegangers is overkomen.

10897395467?profile=original10897396259?profile=originalOnze Indiegangers met een Nederlands paspoort kwam na de overdracht van Indie op een glijbaan terecht. Deze 500.000 man/vrouw wisten niet wat hun overkwam, dat als speelbal werd gebruikt door Den Haag. In tegen stelling tot de Groningers werden de huizen, eigendommen en banktegoeden onteigend, dus berooid op een schoen en een slof kwamen ze in Nederland aan. Er viel niets meer te repareren aan hun huizen .

Nu komt het,  wat de onbetrouwbare overheid in petto had. Sloot met de republiek een deal, een discutabele deal, waar de Overheid akkoord ging dat 85 % werd kwijtgescholden. Deze Overheid had vervolgens de plicht om de gelden uit te delen aan de 341.000 die hun huizen en boedel zijn kwijt geraakt. Over deze deal vraagt de Overheid een bedrag van ruim 229 miljoen. Met welk recht had de Overheid om de bedragen kwijt te schelden?

.Nu anno 2018, zijn wij 53 jaar verder, er is slecht een deel, 89 miljoen uitbetaald.

Goed voor de Groningers om te weten,  dat deze Indische groep wacht nog steeds op hun geld, hebben alle op gelopen kosten zelf moeten betalen. Nu zit een batterij advocaten op de zaak, en in  mijn ogen heeft de Nederlandse staat tegen de 341.000 Indische Nederlanders de rechten van de mensen geschaad. Voorts waar is dit geld gebleven waarde nu 4,3 miljard?

 

 Hiervoor hebben ze van de republiek Indonesië 689 miljoen ontvangen, waarde nu volgens CPB 4,3 miljard.

 

In Groningen hebben ze hun huizen gelukkig nu nog. Deze Indische Nederlanders hebben hun huis, boedel en banktegoeden verloren, en vervolgens zelf voor alles in Nederland moeten opdraaien ; kosten van de overtocht, het tijdelijk verblijf de zogenaamde contract pensions, en de herinrichting van de nieuwe woning.  De Groningers - met respect - weten nu wat de Indische Nederlanders hebben moeten meemaken en zijn behandeld als "Koe handel " en als tweede rang burger. Na 52 jaar is nog steeds niet uitbetaald, geld dat niet van de regering is. Nu zitten een batterij advocaten op de zaak, en wie gaat deze rekening betalen?

 

Met deze wetenschap zie ik het heel  somber in, er zijn overeenkomsten:

Heeft te maken met huizen, de eerste behoefte van een burger. De Groningers hebben als verdienmodel het GAS voor Nederland, en de Indiegangers het VOC – model waar Nederland fors van heeft geprofiteerd. Het gaat om erkenning dat die situatie met feiten bestaat, de excuses, en compensatie van de schade.

Met  dat verschil dat het geld uit ACTW66 (traktaat van Wassenaar) van de Nederlandse Indische Gemeenschap is dat door de republiek Indonesië is betaald tot de laatste cent.  

Ook als de Groninger nu,  staat de Nederlandse Indische Gemeenschap alleen voor in deze samenleving, het leek of ze er niet bij horen, sterker nog je hoort dan de geluiden wat zeuren ze toch .... 

 

De volgende stap laat zich al raden. De regering/kabinet  zal geen stap wijken.en zoveel mogelijk de feiten onder het tapijt vegen. Eerst hebben ze Kamp in stelling gebracht,  en nu  weer wordt  minister Wiebes in stellling gebracht, wordt er weer een VVD ministers geslachtofferd,  en de Groningers krijgen te maken met een Overheid zoals haar medeburgers uit het voormalige Indie.

Lees verder…

ICM met stand aanwezig op de aanstaande 22, 23 en 24 juni op de Pasar Malam Leeuwarden van Stellar Events

10897394090?profile=original

10897394653?profile=original

ICM op Pasar Malam Leeuwarden 22, 23 en 24 juni.
Vergeet niet lans ICM stand te gaan. Zeker als U meer wilt weten hoe het nu er voor staat met het Traktaat van Wassenaar, voorts kan U nu het boek rapport uitbetalen traktaat van Wassenaar DRUK II bij ICM stand aanschaffen, U wordt dan tegelijk als deelnemer van ACTW66 ingeschreven.

Graag begroeten wij U op deze pasar malam.

10897395094?profile=original

Pasar Leeuwarden

Datum: 22, 23 en 24 juni 2018

Plaats: W.T.C. Expo

Heliconweg 52

8914 AT Leeuwarden

 

Openingstijden:

Vrijdag 22 juni 13 – 22.00 uur

Zaterdag 23 juni 13.00 – 22.00 uur

Zondag 24 juni 12.00 uur – 19.00 uur

Organisatie: Stichting Stellar

 

Email: info@stichtingstellar.nl

Website: www.stichtingstellar.nl

 

Stellar Events opnieuw in Leeuwarden!

 Op 22 t/m 24 juni organiseert Stichting Stellar Events de Pasar Malam Stellar in Leeuwarden. Vorig jaar 2017 werd deze Pasar na drie jaar weer georganiseerd en met succes! Enthousiast publiek maakte er toen drie dagen een feestje van. Dit jaar komen we weer terug met een mooi programma. Informatie volgt. 

Lees verder…

10897222082?profile=originalBent U nog niet ingeschreven voor ACTW66, dan is nu de mogelijkheid om het te doen.

.

Hoe in te schrijven

 In de bijlage vindt U het Inschrijfformulier in Word, deze kan U invullen met de beantwoording van de vragen. Let op of u alle vragen met een “ja” kan  beantwoorden. als U meent recht te hebben o. Na invulling kan U per omgaande per mail terugsturen naar info@icm-online.nl

Ook U kunt ook direct op de www.icm-online.nl bij de rubriek “Inschrijven”. U ontvangt dan van de beheerders een bevestiging dat U ingeschreven bent en geregistreerd.

Betaling.

U bent eenmalig het bedrag van € 50 verschuldigd. De bijdrage is voor de benodige uitvoeringswerkzaamheden, die thuis bij de Overheid behoren en deze 51 jaar hebben nagelaten, en uiteraard om het juridische proces te bekostigen. 

Met Uw bijdrage steunt U ons om de uitvoerende werkzaamheden voor Fase II verder  te continueren.

Overboeking

Op Raborekening NL41 RABO 0397 7255 07 ten name F.Schwab / ICM onder vermelding inschrijving ACTW66.

U ontvangt;

1 jaar gratis abonnement op www.icm-online.nl de Indische Internetkrant, en U ontvangt het boek  "Rapport uitbetalen traktaat Wassenaar", nadat deze is overhandigd aan het Kabinet gezamelijk met de 15.000 handtekeningen die de petitie hebben getekend.

Lees verder…
Vanaf 21 juni in 60 - 70 bioscopen!  De muzikale documentaire Klanken van Oorsprong
10897387301?profile=original
Vanaf 21 juni in de bioscopen! is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de Indische herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit, afgewisseld met (swingende) muziek, optredens en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal.
ICM deels betrokken bij de setup, en de denkrichtingen zie het verhaal ophttp://icmonline.ning.com/profiles/blogs/documentaire-film-klanken-...
Lees verder…

Indische Nederlanders

indonesische-indische-keuken
Indonesisch of Indisch  ⟩  Indo

Indo   Indisch   Indonesisch   Indische Nederlanders

"Je bent Indisch? O, je bedoelt Indonesisch!" De meeste Indo’s zal deze opmerking bekend voorkomen. Indo’s, mensen van gemengd Nederlands-Indonesische komaf, vormen een van de grootste etnische minderheidsgroepen van ons land. Tussen 1945 en 1965 kwamen circa 200.000 Indo’s naar Nederland, omdat er geen plaats meer voor hen was in het postkoloniale Indonesië.
Toch blijken veel autochtone Nederlanders weinig te weten over Indo’s. In Nederland komen mensen vaak niet op het idee, dat iemand Indisch is. En als ze horen dat dat het geval is, zeggen ze vaak: "O, Indonesisch". Men weet vaak niet wat het verschil is tussen Indisch en Indonesisch.

Indische Nederlanders, ook wel afgekort tot "Indisch" of "Indische", zijn Nederlanders afkomstig uit de voormalige Nederlandse kolonie: Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Nogal wat mensen vragen zich af wat eigenlijk het verschil is tussen Indischen en Indonesiërs. 'Halve' Indo's bestaan niet, je bent Indo of je bent het niet. Met een paar druppels Indisch bloed, is men al 'Indo' dat weer kort is voor Indo-Europeaan.

Het woord Indo-Europeaan werd vanaf de negentiende eeuw gebruikt. Het voorste deel Indo, is afgeleid van het Griekse Indoi dat Indië betekent en op zijn beurt weer afgeleid is van Indus. Indo-Europeanen zijn nazaten van Europeanen die in Indië woonden. Indo is dus niet afgeleid van Indonesië, deze term werd in 1850 door James Richardson verzonnen en vanaf 1900 in academische kringen buiten Nederland en door Indonesische nationalistische groeperingen gebruikt, voor die tijd komt het begrip Indo-Europeaan al voor in de literatuur. Voordat het begrip Indo-Europeaan zijn intrede deed werden ze, onder andere door de VOC, mestiezen genoemd. Dat was een verbastering van het Portugese begrip mestiço.

Betekenis ' Indonesisch '

¹ In⋅do⋅ne⋅sisch  (bijvoeglijk naamwoord)
  van, in, uit Indonesië

² In⋅do⋅ne⋅sisch  (het; o)
  in Indonesië gesproken taal

Betekenis ' Indisch '

Indische Nederlanders. Nederlanders afkomstig uit Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) zowel Indo-Europeanen (Nederlanders van gemengde afkomst, afgekort tot Indo's) en Totok's (volbloed Nederlanders), en hun nazaten.

In⋅disch (bijvoeglijk naamwoord)
(Nederland) van, in, uit voormalig Nederlands-Indië

Indo

Indo (halfbloed): in het koloniaal verleden werd dit beschouwd als een ietwat aanstotelijke en te vermijden afkorting van Indo-Europeaan. Eigenlijk is een indo iemand van gemengd Europees en Aziatisch (maar ook Afrikaans) bloed. Thans allang geen scheldwoord meer. Jonge Indische Nederlanders gebruiken de term de laatste tijd zelfs meer en meer als geuzennaam, als uiting van trots over hun Indische identiteit. Indo werd al opgetekend in 1898.

"Bij de behandeling der Europeesche praktijk werd deze weer onderverdeeld in die bij de rasechte Hollanders, de vreemdelingen en de Indo’s, en elk dezer groepen nader besproken." (Nieuwe Rotterdamsche Courant, 29/04/1918)

"Maar bovendien – en dit is de tweede oorzaak – de inlander ziet in den Indo slechts den bastaard; de Indo is voor hem ‘anak soendal’, het voor den Indo meest grievende, want zijn moeder beleedigend, scheldwoord." (De Groene Amsterdammer, 07/01/1922)

"We praatten over de meest uiteenlopende onderwerpen, zonder omwegen, vaak snel en hard als een rechtse directe bij het boksen. Over God en geloof, over mensen, over opvoedkunde, over verschil en overeenkomst tussen Blanda’s en Indo’s, over onszelf en over onze opvattingen van zedelijkheid." (Vincent Mahieu, Tjies, 1958)

Indonesisch

Indonesiër

We spreken over Indonesiërs als we het hebben over de oorspronkelijke bevolking, bijvoorbeeld Javanen, Sumatranen, Balinezen.


Indisch

Indo

Indische Nederlanders zijn Nederlanders van Nederlands-Indische afkomst.

Tot de Indische Nederlanders behoren niet alleen de 'mengelingen' oftewel de Indo-Europeanen, maar ook de volbloed Europeanen/Nederlanders (totoks) die in Nederlands-Indië zijn geboren of opgegroeid zijn in de Nederlands-Indische cultuur.

"Graag laten we u het echte Indonesië proeven. Reis mee en proef het zelf..."


Indo-Europeaan

De termen Indo, afkorting van Indo-Europeaan maar ook Indisch of Indische, voor Indische Nederlander worden gebruikt om mensen van Indo-Europese afkomst aan te duiden.

Ten tijde van het Nederlandse koloniale bewind in het huidige Indonesië werd de term Indo-Europeanen gebruikt om de nakomelingen uit relaties tussen blanke (Nederlandse/Europese) mannen en inlandse (Indonesische) en andere Aziatische vrouwen aan te duiden die deel uitmaakten van de Europese maatschappelijke laag van de Nederlands-Indische samenleving.
Omstreeks 1940 leefden naar schatting 170.000 tot 200.000 Indo-Europeanen in Nederlands-Indië. De huidige Indische Nederlanders (Indo-Europeanen) zijn hier grotendeels de nakomelingen van.

Een nog grotere groep met gemengd bloed is het aantal Indonesiërs met een Europese voorvader die in 1940 al was opgegaan in de Indonesische bevolking. Indonesische wetenschappers schatten dat een miljoen mensen in hun land ook Europese voorouders hebben.

Andere termen

• Blauwe: Indo-Europeaan, de oorsprong is een punt van twist. Werd en wordt gebruikt als scheldwoord en geuzennaam.

• Petjoe(k): Indo-Europeaan, scheldwoord, oorspronkelijk Javaans voor Aalscholver.

• Kleine Boeng: minder bedeelde Indo-Europeaan die aan de rand van de kampong woonde.

• Belanda Hitam: Zwarte Hollander, De term werd door de Javanen gegeven aan de Afrikaanse soldaten die op Java in met name Purworejo, Semarang en Surakarta gingen wonen met hun Inlandse vrouwen en hun gemengde nakomelingen. De eerste 44 Afrikaanse soldaten die voor het KNIL in Ghana werden geronseld, waren voornamelijk afkomstig uit Afro-Nederlandse (gemengdbloedige) families. De meeste Belanda Hitam's hebben zich vermengd met Indo-Europeanen.

• Mesties: Indo-Europeaan, afkomstig van het Portugese mestiço, dat 'van goed ras' betekent wat relatief gebruikt werd om onderscheid te maken tussen de 'wittere' Indo's en de Inlanders.
Een mesties is een persoon geboren uit een Europese, vaak Spaanse of Portugese, vader. In bredere zin wordt iedereen van gemengde etnische afkomst wel mesties genoemd. Het woord is afgeleid van mixtus, van het Latijnse miscere (mengen).

• Kasties: Indo-Europeaan,afkomstig van het Spaanse castizo, dat 'van goed, zuiver ras' betekent wat relatief gebruikt werd om onderscheid te maken tussen de 'wittere' Indo's en de Inlanders.

• Mixstice: Indo-Europeaan, van het Latijnse miscre dat mengen betekent.

• Testies: Indo-Europeaan met een Hollandse vader en een Indo-Europese moeder.

• Toegoenees: mengbloeden uit de wijk Toegoe (Tugu) bij Batavia (Jakarta). Toegoenezen stammen af van Mardijkers vermengd met Indo-Europeanen.

• Mardijker: van oorsprong de naam voor vrijgemaakte slaven en krijgsgevangenen maar waren meestal mengbloeden van verschillende herkomst. Hun voorouders kwamen uit India, Makasar, Bali, Ambon, Banda, Portugal, Afrika.

• Blasteran: een Indo-Europeaan, afgeleid van bastaard. Wordt in het huidige Indonesië gebruikt waar de oorsprong niet altijd bekend is.

Lees verder…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives