Alle berichten (12)

Sorteer op

ICMBOOK "Toegang tot de Indische wereld" is nu te bestellen.

10897297856?profile=original De geschiedenis van de Indische Nederlanders anno 2000. Met 341.000 kwamen ze aan dat nu een populatie kent van 1,2 miljoen als bevolkingsgroep. Hoe deze bevolkingsgroep stilltetjes achter de scherm Nederland hervormde:  Het Indische eten dat overal is te vinden, en in de Nederlandse keuken. De verschillende muziekstromingen  die ze brachten van het voormalige Indie naar Nederland onder de Amerikaanse invloeden ; IndoRock, Country, Rock and Roll,  Classiques en Kroncong. Met de wereldhit van The Blue Diamonds werd Nederland op de kaart gezet. In Duitsland, Belgie en Zwitserland door de legendarische groep The Tielman Brothers die werden aanbeden door Rolling Stones en The Beatles die hun muziek weer verwerkte in hun eigen muziek. De 80/90 landelijke pasar malams die niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse samenleving, waarop ruim 2 miljoen bezoekers op af komen.

De Indische literatuur, kunst, dansen, en sport.

Wij zijn er nog niet !

Politiek Den Haag met een Winnie Sordrager, een Ben Bot,  een Jet Bussemalker, een Geert Wilders, en op de valreep onze Minister President Mark Rutte, die met paplepel thuis het Indisch eten met de verhalen over de oorlog en bersiap kreeg voorgeschoteld. De eerste vrouw van zijn vader ,  de zuster van zijn moeder ligt begraven in Jakarta.  

Wat U nu niet wist, weet U wel na het lezen van het ICMBOOK, en wat zich nu achter de schermen bij politiek Den Haag speelt, en nog veel meer dat ik nu niet ga verklappen!   

Op 8/9 november bij ICM stands 061 / 062 Pasar Malam Rijswijk kan u  dan desgewenst daar het bestelde exemplaar komen  ophalen die gelijk door ICM schrijvers zullen worden gesigneerd. 

Bestellen via bestel@icm-online.nl. 
Normale prijs € 19,95. Pasar prijs € 17 . Haalt u het boek af bij pasar malam Rijswijk dan ontvangt U de prachtige cd "Melati in de sneeuw".  T
ot bij de pasar malam Rijswijk, blijf ons volgen op ICM en Facebook



Lees verder…

Acht kandidaat ministers Indonesië afgekeurd om corruptie

Bewerkt door: redactie − 22/10/14, 10:04  − bron: ANP
media_xl_2560393.jpg
© afp. De nieuwe Indonesische president Joko Widodo (links, in witte blouse).

Joko Widodo wil als nieuwe president van Indonesië de corruptie aan banden leggen. Op zijn tweede werkdag is gebleken dat die missie niet overbodig is. Een Indonesische overheidscommissie tegen corruptie heeft acht kandidaten voor ministerposten in zijn kabinet afgekeurd.

  •  
    Natuurlijk moeten we dat veranderen
    Widodo in reactie op corrupte kandidaten voor ministerposten
  • media_l_2560636.jpg
    © afp.
    President Joko Widodo en zijn vrouw (beiden met witte blouse) poseren met de medewerkers uit zijn gouverneurstijd in Jakarta.

Widodo maakte het nieuws vandaag zelf bekend. Hij gaat op zoek naar nieuwe kandidaten. 'Natuurlijk moeten we dat veranderen', zei Widodo. Hij wilde niet zeggen wie er niet door de screening zijn gekomen. De lijst van kandidaat-ministers is ook niet bekendgemaakt. Widodo wil de 33 nieuwe ministers zo snel mogelijk bekendmaken.

Gisteren stelde hij de presentatie van zijn kabinet uit om de commissie de kans te geven de kandidaten te onderzoeken. Het is voor het eerst dat een president dat doet. De commissie had wat bedenkingen bij sommige namen op de lijst.

Widodo is maandag geïnstalleerd. De oud-gouverneur van de hoofdstad Jakarta beschouwt de strijd tegen de corruptie als een van de belangrijkste prioriteiten van zijn regering.

Nipte overwinning

In Indonesië vonden drie maanden geleden presidentsverkiezingen plaats. Joko 'Jokowi' Widodo nam het op tegen de oud-generaal Prabowo Subianto, die algemeen gezien wordt als de verpersoonlijking van het corrupte establishment. 

Vooral de elite steunt hem. Subianto begon een succesvolle lastercampagne tegen Jokowi. De gematigde moslim zou een christen zijn en bovendien van Chinese afkomst. Uiteindelijk won Jokowi de verkiezingen nipt, met 53 procent. 

De nieuwe president wordt gezien als een frisse wind. Hij werd in 2005 aangesteld als burgemeester van de stad Solo in Java. De afgelopen jaren diende hij als gouverneur van Jakarta. Jokowi viel op: hij bevindt zich vaak tussen de mensen, op slippers en met een simpel T-shirt aan. De 53-jarige president is van eenvoudige komaf. Zijn vader was timmerman. Zelf was hij meubelmaker voordat hij de politiek in stapte.

Lees verder…

NICC Magazine maand oktober is uit!

 10897291293?profile=original 


Gratis maandelijks magazine |  Jaargang 6,  oktober   2014 |
 Oplage: 7500 |  Hoofdredacteur:  Hans Vogelsang

.

Beste lezers, 

Dit is het september nummer van NICC Magazine (voorheen Nieuwsbrief), met daarin onder andere de volgende onderwerpen met onthullingen: 

Indisch verdriet………...2

  • Oorlogsstatistieken van het NIOD……..……….3
  • Correspondenten buitenland gezocht...............…8
  • Ziek en gezond in Indië…………………………… 8
  • Bevrijding uit het Jappenkamp...............................10
  • Presentatie & Signeren Indische auteurs….........11
  • Indo Rock (10)…..…......................................................12
  • Troostmeisjes in Japans Tijdschrift.…...................15
  • Joden in Nederlands-Indië…………………...........15
  • CinemAsia zoekt filmtalenten…………….............19
  • Weg uit Indië……….......................................................22
  • Rubrieken: Recept, Korte Berichten, Boekbespreking, Gedicht, Just4kids, Indische Agenda, Advertensi Mini, Column, Pasar Malam Kalender.

Wij wensen u weer veel leesplezier 

Om NCC - maandblad te lezen (downloaden) ga naar de rubriek  Indisch Maandblad van www.icm-online.nl  

                 OF  

               >>>>>>>>  NICC MAGAZINE Downloaden>>>>>>>>>  

10897292898?profile=original

           Tijdens de Pasar Malam Rijswijk, die in het weekend van 8 en 9 november 2014 wordt gehouden, zullen diverse Indische schrijvers hun boek(en) signeren in de boeken en CD stand van ICM-online. Bovendien zal Ferry Schwab zijn allernieuwste boek: “ICM-Book” presenteren en tevens signeren. In dit boek geeft hij een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen binnen de Indische gemeenschap gedurende de jaren 2009 t/m 2014. Deze jaren zijn mede door het aanzwengelen van “De Indische Kwestie” behoorlijk enerverend geweest, met o.a. demonstraties, overleg met de regering, de Stille Tocht en nu mogelijk een snelle oplossing van die “Indische Kwestie”. Zie verder “De Indische Agenda” en de advertentie van Pasar Malam Rijswijk. Stand nr. 061/062.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 N.I.C.C. NIEUWSBRIEVEN  GEMIST ? TOT 1/1- 2 011 KUNT U TERECHT! 

Digitale N.I.C.C.  - Nieuwsblad (met ruim 40 pagina's) bevat boordevolle Indische wetenswaardige content en ontwikkelingen. U vindt hier o.a. de actuele Indische zaken die op dat moment spelen. Het bevat o.a. besprekingen over boeken, Cd en dvd, de culturele agenda , de pasar malam kalender die geldt voor dat moment. Thema's en artikelen die naar het verleden teruggaan, en uiteraard column van de maand, naast recept van de maand. Binnenkort wordt er extra item aantoegevoegd. Hierdoor zal het Nieuwsblad nu met ruim 4000 abonnees in de schaduw van de MoessOn komen te staan.

Veel lees plezier.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Jaargang 6, septembr   2014 | Oplage: 7500 |  Downloaden>>

Jaargang 6, august   2014 | Oplage: 7400 |                  Downloaden

Jaargang 6, juli   2014 | Oplage: 7400 |                  Downloaden

Jaargang 6, juni   2014 | Oplage: 7200 |                 Downloaden >>>>>>>>>  

Jaargang 6, mei    2014 | Oplage: 7200 |                 Downloaden  

Lees verder…

Widodo aan de slag in Indonesië

Widodo aan de slag in Indonesië

De nieuwe president Widodo (rechts) met zijn voorganger Yudhoyono.
De nieuwe president Widodo (rechts) met zijn voorganger Yudhoyono.EPA

Joko Widodo is beëdigd als president van Indonesië. De verwachtingen zijn hooggespannen omdat Jokowi, zoals hij in de volksmond heet, werk wil maken van het bestrijden van corruptie. Hij viel als gouverneur van Jakarta op door zijn open en doortastende manier van werken.

De 53-jarige Widodo won afgelopen zomer de verkiezingen van Prabowo Subianto, maar die vertrouwde de stembusgang niet en vocht de uitslag aan bij het hooggerechtshof. De rechters oordeelden unaniem dat alles eerlijk was verlopen.

De nieuwe president maakte geen deel uit van de elite in Indonesië. Hij is de zoon van een timmerman en was zelf meubelhandelaar voor hij de politiek inging. Jokowi werd burgemeester en daarna gouverneur.

Widodo is de opvolger van president Yudhoyono, die 10 jaar aan de macht is geweest.

Lees verder…



10897239281?profile=originalUit ICM archief van 10 april 2009 - 

Nederland telt ruim 1,3 miljoen Indische Nederlanders (indo's)! 

UPDATE 6 juni 2015.

Wat wel de redactie  is opgevallen  dat op begroting 2016  van VWS de post Indisch Backpay  gealloceerd met het bedral 0 of wel NIHIL. Deze kun je op twee manieren verklaren, die laat ik aan uw eigen creativiteit over.

Met ruim 340.000 kwamen - onze mede burgers in het voormalige Nederlands Indie - de Indische Nederlanders in de jaren vijftig in fases naar Nederland toe, toen de republiek Indonesië "Merdeka / vrijheid " uitriep. De repatriëring ofwel de massale uittocht Exodus” duurde tot 1960. De forse aantallen zorgden dat repatriëring vele jaren heeft geduurd dan gepland was voor het transport. Tegelijkertijd de bersiapperiode in het voormalige Nederlands Indie intrad - vergelijkbaar met Irak van nu - In navolging hiervan kwamen de spijt- optant beging de jaren zestig. De gerepatrieerde werden koel en kil ontvangen door de Nederlandse regeringen op een rij. Vanaf 1950 tot het heden anno 2009 lijkt dat er een zwijgen is opgelegd over alles wat te maken had met de Indische Gemeenschap (Indische Nederlanders). Dure NIOD rapporten met een waarde van miljoenen euro werden zo onder het tapijt geveegd. Dit belooft nog wat straks met het NIOD rapport over Irak. Nederland was ook bezig met de wederopbouw. In contractpensions werden de gerepatrieerde ondergebracht, die zeker in deze tijd als ongeschikt werd verklaard voor bewoning.

Velen kwamen berooid aan uit het voormalig Nederlands Indie. Allen hadden hun bezettingen, vermogens en goederen verloren, maar bovenal hun " leven" in het voormalige Indie; het Indonesie van nu waar ook Barack Obama is opgegroeid. Helemaal opnieuw moesten velen beginnen, en helemaal onderaan de ladder. Want behaalde diploma's daar waren hier niets waard. Gebukt ging de eerste generatie Indische Nederlanders hieronder; eerste die oorlog, toen de bersiapperiode, dan in een vreemd land helemaal opnieuw je leven opbouwen. Ook de kinderen (tweede generatie) werden in het lot meegetrokken. Velen hebben trauma's opgelopen van die vreselijke bersiapperiode, en de periode waar hun ouders weer onder gebukt gingen in Holland: Geen instanties en overheid waren hier te bekennen.

10897245264?profile=originalNu anno 2009 is de groep Indische Nederlanders uitgegroeid tot ruim 1,2 miljoen Indische - Nederlanders die heel trots kunnen zijn! Dit aantal omvat van de eerste tot vierde generatie Indische Nederlanders (indo's). Een groep die probleemloos, gruisloos en onzichtbaar zich integreerde in de Nederlandse samenleving.

Tegelijkertijd de Indische - Nederlanders een grote CHANGE bracht in de Nederlandse samenleving in constructieve zin;

  1. Het Indisch eten, dat nu overal te vinden is naast de toko's, restaurants, de media, en kookboeken.
  2. Thuis wordt nu nasi gekookt binnen de Nederlandse gezinnen.
  3. Vele Nederlanders namen de gastvrijheid over van de Indische Nederlanders.
  4. De indo-muziek (Andy Tielman) grondlegger van de Nederpop,
  5. De Haagsche Indo rock, die veel beroemde Nederlandse Rockbands kopieerden, en later in VS beroemt werden.
  6. Bekende schrijver, en componisten met Internationaal faam.
  7. Politici o.a. Ben Bot Jet Bussemaker, Brinckhorst (dochter familie van Kon.Huis), Geert Wilders, en deels Mark Rutte.
  8. De pasar malams; de grootste in Den Haag met 140.000 bezoekers en de ruim 70 pasar malams (replica's) in het land het hele jaar door waar ruim 800.000 bezoekers op afkomen.
  9. De wekelijkse Indische kumpulan.
  10. De Indische culturele evenementen bij de van der Valk, Casino's en andere Nederlandse gelegenheden.
  11. De vele Indische bedrijven voor food en non-food in Nederland.
  12. De vele Bekende Indische Nederlanders BIN'ers ; Ben Bot, Wenny Zorgdrager, ELs Borst Jet Bussemaker VWS etc... in de politiek.
  13. In de muziek The Blue Diamonds die wereldhits scoorden en Nederland op kaart zette, Anneke Grönloh, Sandra Reemer, Jamal, Boris, Dinand, Katja ......
  14. De vele componisten /producers/schrijvers oa. Marshal Manengkei die wereldhits schreef voor The Blue Diamonds, Oscar Harris, ..............
  15. en alle overige niet genoemde aspecten.


De" Indo" - de Indische Nederlander- met een "staatloze identiteit" die ruim zestig jaren aan die Overheid vraagt om als kind te worden erkend te bestaan met haar Indische - Nederlandse identiteit, en met haar Indisch Cultureel Erfgoed, die met haar "staatloze identiteit" een belangrijke constructieve change bracht in de Nederlandse samenleving en cultuur; ··Bijna wordt het vergeten dat ook in de republiek Indonesië nu ruim 1,5 miljoen Indische - Nederlanders nog verblijven. Nederland weigerde ze nog op te nemen, omdat anders er geen einde kwam aan die repatriëring, en Nederland geen opvang meer had hiervoor.

Laat de regering hier even bij stil staan wat die OORLOG de Indische Gemeenschap heeft gebracht! Dat de Indische Gemeenschap overeenkomsten heeft met de Joodse gemeenschap, te scharen onder de gelijkgestemden, maar niet die behandeling heeft gekregen die de Joodse Gemeenschap wel heeft gekregen. Een Indische Gemeenschap die nu nog nadrukkelijker blijft voortbestaan met het recht op het behoud van de Indische identiteit met haar Indisch Cultureel Erfgoed zoals die CHANGE nadrukkelijk heeft bewezen. Dat De Indische geschiedenis met haar feiten van 300 jaren niet zomaar onder het tapijt kan worden weggeveegd!


--------------------------------------------------------------------------------


Redactie ICM.
In de bovenstaande column van mij worden parallellen getrokken met de kwestie Irak, en de Indische NIOD rapporten. Het Indisch NIOD rapport en de vele onderzoekcommissies werden stelselmatig onder het tapijt geveegd door de Nederlandse regeringen op een rij. Op het manifestatie IP op 28 oktober 2009 en na een stevige strijd door de IP delegatie, heeft unaniem de Kamer geëist dat het Indisch-NIOD rapport weer nader onder de loep moet worden genomen, en dit zo snel mogelijk tot een oplossing dient te worden gebracht. Hoopvol, is dit niet als wij dit doortrekken nu wat zich afspeelt rond commissie Davidse nu dat vooraf zeven jaren werden gedraineerd. Jan Peter Balkenende letterlijk getorpedeerd diende te worden door de PVDA onder dreiging van "mission over and completed" als het over dit Kabinet gaat; en tegelijkertijd Bush een diepe buiging heeft gemaakt, en Blair zijn ontslag heeft genomen met een geweten op zich van 100.000 onschuldige burgers die het leven lieten in Irak. Hoe naïef moet je dan zelf zijn te zien dat je voorgangers capituleren. Het CDA staat voor het symbool dat Amerika heet, die blindelings al een eeuw achter Amerika aanloopt. Het liefst ziet het CDA Nederland als extra "*" op de Amerikaanse vlag, die als een staat wordt ingelijfd.


10897262476?profile=originalTerug naar de Indische Perkara:
Hoe hoopvol zijn nu de Indische NIOD rapport ontwikkelingen, als de commissie Davidse eerst als een mening wordt afgedaan, en dan 24 uren strijd wordt gevoerd in de kamer door de verschillende politieke partijen om het tegen deel te bewijzen. Met de Indische Perkara zijn wij inmiddels bijna vier maanden verder, wij zitten nu in het 69 ste jaar. De ervaring leert dat de Indische kwestie weer naar de achtergrond verdwijnt bij deze Irakese ontwikkelingen; Er is maar 1 oplossing "op naar de volgende manifestatie IP op het Plein voor het gebouw van Tweede kamer, maar nu als een pasar malam IP".

Actualiteit 2015.

Op 19 maart 2013 beloofde Martin van Rijn met een oplossing te komen nog voor de zomer in 2013 voor allen de uit het voormalige Indie zijn gekomen in de vorm van een Pensioenplan dat via de SVB loopt.

1 juli  2015 rond de middag moet hij zich weer verantwoorden voor de Kamer waarom nog steeds niet is vernomen.  Deze is openbaar zie procedurevergadering op www.Tweedekamer.nl . Wat wel de redactie  is opgevallen  dat op begroting 2016  van VWS de post Indisch Backpay  gealloceerd met het bedral 0 of wel NIHIL. Deze kun je op twee manieren verklaren, die laat ik aan hun eigen creativiteit over,

Niet moet worden vergeten  dat Martin van Rijn  nu "aangeschoten wild" is  vanwege de grote onoplosbare problemen zoals Frits Westert het aanduidt, en dus op ieder moment kan opstappen.

Lees verder…

De Indische Culturele Agenda overzicht per 24/9-2014

10897288284?profile=originalDe Indische Culturele Agenda overzicht per 24/9-2014

8 en 9 november 2014: Pasar Malam Rijswijk. Zonder twijfel een van de gezelligste pasars van het jaar wordt gehouden in Rijswijk in “De Broodfabriek”, waar ieder weer naar hartelust kan genieten van de velestands en attracties. Een aanrader voor de echte liefhebber van de Indische cultuur en muziek. Slenteren langs de vele kramen, lekker eten en drinken op de terrassen van de diverse restaurants en eetstands. Laat u de hand lezen en geniet van een stoelmassage. Bent u ook benieuwd welke mooie kleuren u uitstraalt? Dan moet u beslist uw aura laten fotograferen. Op het podium kunt u verschillende bands

      Ook tijdens deze editie steunt Pasar Malam Rijswijk het goede doel; Villa Joep. Villa Joep stimuleert en financiert onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker.

verwachten, alsmede solisten, dansgroepen, enz. Het programma is op dit moment nog niet bekend, maar daarover berichten wij u in de volgende editie. De locatie is: De  Broodfabriek,  (voorheen de Darling Market cq. Expo Rijswijk), Volmerlaan 12, 2288 GD Rijswijk, bereikbaar met tram 17 (stopt bijna voor de deur). Ook veel gratis parkeerruimte aaanwezig.  Tijden: zaterdag: 12.00 tot 22.00 uur, zondag: 12.00 tot 20.00 uur. Toegang: volw. € 8,00; 65+        € 6,50; kind. 7-12 jr. € 3,00; t/m 6 jr. gratis. Nadere inlichtingen: www.pasarmalamrijswijk.nl

10897288852?profile=originalT/m 28 september 2014:Veteranenkunst. De expositie “Na de missie: de kunst van het verwerken” biedt een overzicht van meer dan 60 tekeningen, schilderijen, beeldhouwerken en installaties, die gemaakt zijn door veteranen Zij maakten deze naar aanleiding van hun ervaringen tijdens    hun    uitzending     naar Nederlands-Indië, Korea, tot en met de recente missies naar de Balkan, Afganistan, enz. Hun werk is tevens een aanknopingspunt voor dialoog, dat leidit tot erkenning en wardering. Het maken van een kuinstwerk maakt het voor veteranen vaak gemakkelijker om ervaringen te verwerken  en een plaats te geven in   hun   leven   en  dat  van  hun naaste familieleden. De locatie is: Museum Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB Arnhem, Opening: di. t/m zo. 10.00 – 17.00 uur. De toegang is voor houders van     Pas Vrienden van Bronbeek, Veteranenpas en Defensiepas, Reservistenpas en Museumkaart gratis. Meer informatie: Stichting Veteranenkunst, Tel 06-51501672 ingaseversboth@outlook.com.  


10897288697?profile=originalT/m 26 oktober 2014:
 Aziatische kunst en de Nederlandse smaak. (Zie ook rubriek Boekbespreking, alsmede de lezing in deze Agenda op 18 mei). Van de houtsnijkunst uit  Bali  tot  het zilver uit Batavia, van Indonesische krissen tot Chinees porselein en van Sirihkistjes      tot Indische schilderijen. De fascinerende wereld van het Verre Oostenkomt in het Haagse Gemeentemuseum tot leven in een   schitterende   tentoonstelling met een enorme diversiteit aan voorwerpen. Aan de ene kant de kunst die bestemd was                                                                                    voor de

Ivoren kistje met zilverbeslag

Europese markt, en aan de andere kant de westerse kunst die zeker beïnvloed werd door het Verre Oosten. Deze tentoonstelling is geen compleet overzicht, maar meer een caleidoscoopisch beeld dat de bezoeker instaat stelt zich volledig onder te dompelen in de rijke cultuurgeschiedenis van de Nederlanders in Azië. De locatie is: Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag. Tel: 070-3381111. Met uw entreekaart heeft u toegang       tot het gehele museum. Openingstijden en toegangsprijzenwww.gemeentemuseumdenhaag.nl

10897289456?profile=originalT/m 16 november 2014: Tentoonstelling prenten van Utagawa Kuniyoshi. De Japanse prentkunstenaar Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) wordt naast Hokusai,

Hiroshige en Kunisada gezien als een van de grootmeesters van de Japanse prentkunst. Zijn schetsen zijn uniek, hoewel deze tijdens zijn leven nauwelijks bewaard werden. Daarom is deze tentoonstelling zo uniek. Naast prenten en schetsen zijn ook tekeningen te zien die Kuniyoshi’s aandacht voor een direct aan-sprekende compositie uitbeelden. Locatie: Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, 2312 BS Leiden, Tel: 071-5168800 Openingstijden: di. t/m zo. 10.00 tot 17.00 uur; in de vakantiemaanden juli en augustus ook op maandag geopend. Toegang: volw. € 12,00, t/m 18 jr. € 6,00, tot 4 jaar gratis. www.volkenkunde.nl.

21 september 2014: Lezing: Bitterzoet Indië. In Nederland zijn we nog niet klaar met tempo Doeloe. Veel Nederlanders zien Indië als hun land of hebben familiebanden met de ex-kolonie. Toch herkennen ook veel “anderen” die nooit onder de palmen geweest zijn de beelden van Indië. Bitterzoet Indië geeft een beschrijving van visuele overleveringen en welke invloed deze hebben op identiteit en thuisgevoel. De lezing wordt gegeven door Pamela Pattynama, cultuurwetenschapper en sinds 2013 emeritus hoogleraar in de koloniale en postkoloniale literatuur en cultuur-geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Locatie: Wijk-centrum Hatert, Couwenberg-straat 22, 6535 RZ Nijmegen. Aanvang: 13.30 uur. Toegang:     € 4,00. Info: Tel: 06-13523093 of: steunpuntnijmegen@pelita.nl

10897289663?profile=original24 september 2014: Indische Salon. Voor het eerst wordt in Arnhem de Indische Salon gehouden. Verhalen delen tijdens een gezellige Indische avond met eten en muziek. Met als gasten de Indische zangeres Monica Schwab, “kokkie” Thea Wolvekamp en Simone Berger. Luister naar het verhaal  van  Monica  Schwab  en

welke rol muziek in haar leven speelt, naar Thea Wolvekamp en hoe Indisch eten haar leven bepaalt, en naar Simone Berger over hoe we onze geschiedenis aan de jongere generaties kunnen doorgeven. De Indische Salon is een kleinschalig huiskamerproject over een Indisch thema, dat wordt bepaalt door de gastvrouw/heer van de betreffende locatie. Elke salon heeft zijn eigen publiek. De Indische Salon wordt gefaciliteerd door Het Indisch Herinnerings-centrum en Stichting Herdenking en mogelijk gemaakt door het Vfonds. De locatie is: Centrum Klarendal, Klarendalseweg 193, 6822 ET Arnhem. Tijden: 18.30 tot 21.00 uur. Toegang: gratis (wel graag aanmelden vóór 19 september via Tel: 026-3639103 of:info@indischherinneringscentrum.nl

10897289700?profile=original26 t/m 28 september 2014: Indisch Golf Weekend. Het Hattemse Golf Weekend staat weer voor de deur. Drie dagen lang kunt u uw golfspel meten aan dat van andere metsen met indische roots. Inschrijving speciaal voor mensen die in vm. Nederlands-Indië geboren zijn en/of gewoond hebben, of er minimaal 2 jaar als expat gewerkt hebben  of  mensen,  die  wel  in

Nederland geboren zijn, maar uit een “Indisch nest” komen. De maximale exact handicap voor deelname aan de wedstrijd is: 28. Deelnemers kunnen inlichtingen verkrijgen en zich aanmelden bij Rob Boxman, e-mail: igw-hattem@hotmail.com.  

10897290489?profile=original28 september 2014: Multi Culturele Markt. George Kwekel Evenementen organiseert in samenwerking met winkeliersver. De Struytse Hoeck een grote Multi Culturele Markt. Hier worden tal van eerlijke producten aangeboden

In de vertrouwde kramen vindt u een veelheid aan snuisterijen en hebbedingetjes, maar ook veel praktische producten en tal van tropische spullen. Producten uit: Turkije, Mali, Kameroen, Guinee, Marokko, Zuid Afrika, Ethiopië, Indonesië, Suriname, Ecuador, Uganda, Guatamala, Mexico, enz. Kom ook naar deze unieke themamarkt in het grootste winkelcentrum van het Zuid-Hollandse Voorne-Putten. Locatie: Winkelcentrum De Struytse Hoeck, Hellevoetsluis, Voorne-Putten. De toegang is gratis, evenals het parkeren. Informatie: www.kwekel-evenementen.nl of www.groothellevoet.nl.

10897290100?profile=original4 en 5 oktober 2014: Inter-nationale Mineralen Beurs. Twee keer per jaar wordt in “De Broodfabriek” een grote Inter-nationale Stenen en Mineralen Beurs gehouden, waarvoor men uit binnen en buitenland naar Rijswijk afreist. Meer dan 130 standhouders presenteren hun vondsten en wereldwijde inkopen aan, zoals fossielen, sieraden, zoetwater-parels, edelstenen, schelpen en versteend hout. Tevens is er een grote tentoonstelling te zien, kunnen er tal van workshops gevolgd worden en zijn er demonstraties te zien. In de hal ernaast is in hetzelfde weekend een grote beurs voor Poppen, Poppenhuizen en veel miniaturen. Deze beurs is met hetzelfde entreekaartje te bezoeken.

De locatie is: De Broodfabriek, (voorheen Darling Market cq. Expo Rijswijk), Volmerlaan 12, 2288 GD Rijswijk, bereikbaar met tram 17 (stopt bijna voor de deur). Ook is er voldoende gratis parkeerruimte aaanwezig.  Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur. Toegang: Toegang: volw. € 7,00; 7 t/m 12 jr. € 3,00 en t/m 6 jr. gratis. Meer info:www.internationalemineralenbeurs.nl. Tel: 070-3075900. Zie de advertentie op pagina 15. En met de kortingsbon op pagina 35 krijgt u € 2,00 korting op  een volwassenenkaartje.

Lees verder op http://icmonline.ning.com/forum/topics/de-indische-culturele-agenda

Weergaven: 23

Lees verder…

De kast van Vergroesen Door: Bert Immerzeel

10897290892?profile=originalDe kast van Vergroesen         Door:  Bert Immerzeel

Mijn eerste kennismaking met Indië dateert van zo’n dertig jaar geleden. Na een tijdje voor de klas te hebben gestaan, kreeg ik een baan als onderzoeker bij het Bureau Buitengewoon Pensioen Indisch Verzet in Diemen. Na heel lang soebatten hadden de vertegenwoordigers uit het Indisch Verzet het eindelijk voor elkaar gekregen dat er ook voor hen een buitengewone pensioenwet kwam. Toen de eerste aanvragen werden ingediend, bleek echter dat er geen enkele ambtenaar te vinden was, die de aanvragen op hun merites konden beoordelen. Eenvoudigweg omdat men te weinig wist van het Indisch verzet. De enkele hiervoor aangewezen ABP-ambtenaren werden toen aangevuld met een tiental jonge academici, vooral historici, die de opdracht kregen om zo snel mogelijk de beperkte kennis aan te vullen. Het was een merkwaardige betrekking. Terwijl de rest van Nederland bezig was met actuele zaken als een beurskrach en de val van de Berlijnse Muur, liepen wij in gedachten, achtervolgd door Japanners, door de jungle van Borneo of Nieuw-Guinea. In de praktijk kwam het er op neer dat we vooral veel verschillende archieven afliepen en daar zo ongeveer alles kopieerden wat los en vast zat. Op ieder bureau grote stapels papier en wij maar lezen en proberen onze weg te vinden in deze materie. Gelukkig kregen we er betrekkelijk snel enige grip op.

Vertrouwensman

Natuurlijk waren we – zeker in het begin – erg afhankelijk van enkele externe tipgevers. Zo hadden we bij het Ministerie van Defensie een “vertrouwensman”, de heer A.J. Vergroesen, een oud-marinier   die door zijn toegang tot het archief belangrijke informatie kon verstrekken. Bij iedere aanvraag werd hem een verzoek gestuurd of hij bij Defensie wilde kijken of daar iets te vinden was over de achtergronden van de indiener. Vergroesen stuurde ons nooit kopieën, daarvoor was de informatie te vertrouwelijk. Hij schreef ons – in nooit meer dan honderd woorden – wat hij was tegengekomen. Zoiets als: “De aanvrager wordt genoemd als verzetsdeelnemer in het rapport van Luitenant-kolonel X”, enz. De kortheid van de berichten gaf kracht aan zijn autoriteit.

Een enkele keer bezocht hij ons in Diemen. Hij vertelde dan over zijn werk bij de toekenning van het Verzetsherdenkingskruis en wat er allemaal op de planken lag bij Defensie. En dat laatste was nogal wat. Natuurlijk droegen zijn verhalen ook bij aan de belangrijkheid van zijn eigen bijdrage. Er was maar één man die de stukken mocht inzien en dat was hij. Het spannendste bewaarde hij voor het laatst.”Wij hebben ook”, zo zei hij, “een kast die eigenlijk niemand mag openen”. Dat ‘eigenlijk’ gaf aan dat hij dat dus wél mocht, maar dan alleen met de uitdrukkelijke toestemming van zijn superieuren. Hij moest dan wel eerst een speciale sleutel vragen. Natuurlijk vroegen we hem wat er in die kast lag dat zo belangrijk was. Maar daarover wilde hij nooit meer kwijt dan dat het stukken waren die te maken hadden met de na-oorlogse jaren, de periode van de Politionele Acties. Die zouden pas veel en veel later mogen worden geopenbaard.

10897291460?profile=originalAnno nu

We leven nu veel en veel later en die kast is nog steeds potdicht. Toegegeven,  heel  af en toe staat die deur op een kier en wordt er langzamerhand steeds meer bekend over deze periode. Maar toch, het is wel erg laat; té laat denk ik dan. De Archiefwet werkt met termijnen van 20, 50 en 75 jaar. Dus pas over een jaar of tien, als niemand van de betrokkenen meer in leven is, mogen u en ik ook een kijkje nemen in de ‘Kast van Vergroesen’.

Waar niemand bij heeft stilgestaan, is het feit dat uniforme termijnen fataal kunnen zijn voor onze kennis van het verleden. We hebben altijd gedacht: “Laten we eerst maar onderzoek doen naar de Tweede Wereldoorlog en pas daarna de periode van de Politionele Acties”. We hebben ons echter niet gerealiseerd dat de getuigen van de Japanse tijd jonger kunnen zijn dan de getuigen van de Vrijheids-strijd van Indonesië. Mijn laatste familielid, dat betrokken was bij die strijd, overleed iets meer dan vier maanden geleden, net geen 85 geworden.

Een jaar geleden verzochten enkele onderzoeksinstituten om nog één keer een grote bijdrage te mogen leveren aan het onderzoek. Het werd hen geweigerd. De ‘Kast van Vergroesen’ ging weer stijf   op slot. En het ergste van alles: we hebben nu zelfs geen vertrouwensman meer die af en toe door een kier mag kijken en ons mag informeren. Ook al is het in slechts honderd woorden.

Java Post  

Lees verder…

10897288088?profile=originalDemocratie… en de wereld staat in brand  Door:  Joty ter Kulve 

Als je anno 2014 om je heen kijkt, luistert naar het nieuws op televisie en radio, kom je tot de conclusie dat ondanks de enorme technologische vooruitgang, onze reizen naar verre planeten, de mensheid nog altijd geplaagd wordt door conflicten en oorlogen. Oekraïne, het Midden Oosten, Ebola in Afrika, Je wordt er niet vrolijk van. Is er dan geen hoop? Zijn er geen lichtpuntjes? Is er vooruitgang op sociaal, maat-schappelijk, menselijk vlak? een sprookje? Herhaalt zich de situatie in 1914. Hebben we dan echt niets geleerd over wat het betekent om “human beings” te zijn?

Neen zegt een bekende commentator Fareed Zacharia van CNN, er zijn wel degelijk lichtpuntjes, er zijn staten en hij noemt er drie Mexico, India en Indonesië, die de wereld hoop bieden. Alle drie opkomende (emerging) democratische landen.
Er zijn nog altijd stemmen in Azië, maar ook elders, die menen dat ontwikkelingslanden met open politieke systemen, niet in staat zijn, niet bekwaam zijn armoede te beëindigen en hun industrie tot bloei te brengen. In China gelooft President Xi Jinping dat hij de politieke teugels alleen nog maar strakker moet aanhalen wil hij zijn land vooruit brengen.

Wat is en betekent democratie?
Democratie is een open politiek systeem. Een bestuursvorm, volksheerschappij. Het volk stemt over wetten. Het volk kiest de vertegenwoordigers die de wetten maken. We hebben met enkele van onze bewoners in Stoephout mogen mee discussiëren over Europa, een democratisch Europa.
Ons begrip van democratie ontlenen wij aan de Grieken. Vierhonderd jaar tot zeg 200 honderd jaar voor Christus ontstond daar de democratie. Later overgenomen door de Romeinen, de toen heersende Romeinse Senaat. Toen het Romeinse tijdperk ten einde liep, heeft de democratie een slaapje gedaan en is weer levend geworden na de Franse revolutie in de 18de eeuw. Duitsland is eigenlijk een democratie geworden na WO II En nu misschien de beste democratie in de Europese Unie.

Nederland deed zijn intrede in de familie van democratieën aan het begin van de negentiende eeuw. In 1815 werd Nederland een Koninkrijk onder Willem I. Het was ook een begin van de Eerste en Tweede kamer. De Eerste Kamer werd door de Koning benoemd De Tweede kamer werd indirect gekozen door Provinciale Staten.

Joty ter Kulve

Onder Willem II zien we dat in a andere landen in Europa het volk in opstand komt tegen hun Koningen en ook in Nederland begint men te morren en mopperen. Willem II voelt er niets voor om te veranderen, maar als hij ziet hoe de Koningen in andere landen de macht verliezen besluit hij van de ene op de andere nacht toch in te stemmen met veranderingen. Achteraf een wijs besluit. Hij zei toen letterlijk: “Vannacht heb ik besloten dat Nederland toch maar een democratie moet worden. Ik ben van een conservatief een liberaal geworden: de Grondwet moet veranderen”.

In 1848 krijgt Johan Thorbecke met twee andere leden van de Tweede kamer de Grondwet te veranderen. Ontegenzeggelijk de grootste politicus aller tijden in Nederlandse moderne geschiedenis.
Engeland: in de revolutie in Engeland in 1688 werd Koning Jacobus de II van de troon gestoten en vermoord. Zijn schoonzoon de Hollandse stad-houder Willem III volgt hem op.

Hij onderwerpt zich aan de wetten van het Engelse parlement. Het begin van de democratie.
India, Pandit Nehru was de grote stimulator van de democratie in India na Wereld Oorlog II. Hij werd geïnspireerd door Gandhi, die zijn leven wijdde aan de bevolking van India, hun rechten als mens en de vrijheid van zijn land. Nehru en zijn nazaten hebben het land gedurende decennia geregeerd. Maar voor India evenals voor Indonesië is een nieuw tijdperk aangebroken, Beide net gekozen Presidenten zijn onafhankelijk van de bestaande heersende elites rechtstreeks door het volk gekozen.                                   In dit verband interessant te weten, dat Turkije twee weken geleden voor het eerst in haar geschiedenis een President rechtstreeks heeft gekozen.Net zoals Indonesië is Turkije ook een soennitisch Moslim land met een seculiere filosofie.

Indonesië, heeft sinds haar onafhankelijkheid verschillende presidenten gehad, We kennen natuurlijk de namen van Soekarno, Suharto, Wahid, Habibi de laatste President met de bijnaam SBY (Susilo Bambang Yudhoyono) Soms leek het er op dat dit land bestaand uit 17.000 eilanden uiteen zou vallen. Ik heb velen in Holland horen zeggen of denken: zie je wel, ze kunnen het nog niet. Maar langzaam heel langzaam, in het bijzonder in de laatste tien jaar begaf Indonesië zich op de weg van de democratie en vond een stille omwenteling plaats. Het proces van stille omwenteling werd 22 juli bekrachtigd toen Joko Widodo, Jokowi zoals de mensen hem noemen, werd gekozen tot President van Indonesië.

Wat Indonesië met deze verkiezingen voor elkaar heeft gekregen is nog nooit vertoond in een democratisch land. In het werelds grootste maritieme land, 17.000 eilanden met 81.000km kustlijn, hebben op dezelfde dag, alle kiezers hun stem uitgebracht. India de grootste democratie in de wereld had vijf weken nodig om een parlement te kiezen. In Amerika die meer kiesgerechtigde kiezers heeft kwam alleen 57 % naar de stembus. In Indonesië maakten op 9 juli 70 % van de stemgerechtigde kiezers, te weten 194 miljoen van een bevolking van 255 miljoen, gebruik van hun stemrecht, en bezochten één van de half miljoen stembussen om een nieuwe President te kiezen. Eigenlijk voor het eerst een eerlijk en niet frauduleus verkiezings-proces onder andere omdat de bevolking zelf als stembureaus ging monitoren en controleren.

De tegenstander van Jokowi, ontzet over zijn verlies, wilde zijn verlies niet accepteren, en beschuldigde Jokowi van massale fraude. In tegenstelling tot de suggesties van Prabowo heeft de Hoge Raad besloten dat de verkiezingen juist uitzonderlijk eerlijk en transparant zijn geweest.
Het voert te ver om de enorme uitdagingen waar de nieuwe President voor staat hier te schetsen. Hij staat voor een bijna onmogelijke taak. Hij krijgt het moeilijk in het parlement, heeft slechts een kleine minderheid in het Parlement die hem steunt. De ondernemende meubelmaker, dat was hij van beroep heeft als Burgemeester van Solo en Gouverneur van Jakarta zijn politieke carrière gebouwd op zijn eerlijkheid, slimme politiek en goede resultaten. In elk geval zo schrijft Time Magazine heeft hij de laatste vestingen van de gevestigde erfenis van de oude autocratie omver geworpen.
Indonesië zo eindigt de Time kan een bron van groei worden voor een worstelende globale economie en een democratisch tegenwicht voor de autocratische Chinese invloed in Azië. En wat het belangrijkst is: Jokowi kan de wereld laten zien, dat democratie wel degelijk kan leiden tot hogere inkomens. En een betrouwbare goed functionerende overheid. Graag wil ik eindigen met  het  volgende: Indonesië  en India zijn goede voorbeelden van staten die beiden een ruimhartige tolerante multi-etnische identiteit bezitten.
Historisch nog niet lang geleden waren beide landen koloniën van Westerse naties. Beiden hebben ze het overleefd, de overgang was best heel zwaar met kleine en vaak ook grote levensbedreigende moeilijkheden. De Engelsen lieten een goed koloniale administratief- en bestuurssysteem achter. Helaas Nederland niet. Maar ze kwamen er vrij ongeschonden uit.

Zeker is dat ze misschien toch het beste van al de culturen en landen die hen hebben gevormd hebben verwerkt in hun identiteit. Ook Nederland heeft daartoe zijn steentje bij gedragen. Nederland heeft veel achter gelaten in het bouwen van omgeving, waterbouw, landbouw, onderwijs (Soekarno heeft een Nederlands diploma), wetgeving. Koningin Beatrix zei eens: De democratie daar moet je iedere keer weer om vechten. Dit geldt ook voor Jokowi. En voor Angela Merkel. Dank zij Angela Merkel kijkt iedereen naar het huidige Duitsland als een goed en democratisch land. En dit geldt ook voor ons burgers. Samen bouwen aan ons democratisch land. Een hele opgaaf.

Lees verder…

10897298278?profile=originalNabestaanden executies aan de bel      Door: Tineke Bennema en Jeffry Pondaag

foto Tineke Bennema

Het waren ditmaal de kinderen van Indonesische slachtoffers, die door Nederlands geweld werden omgebracht in 1947, die deze week verschenen voor de rechtbank in hun proces tegen de Nederlandse Staat. Kinderen toen, getuigen van de standrechtelijke executies van hun vaders door   de KNIL in Zuid-Sulawesi tijdens de zogeheten Politionele Acties. Bejaarden nu: ze zijn rond de tachtig jaar. Eerder spanden de weduwen uit Zuid-Sulawesi een dergelijke rechtszaak aan en nog wat eerder de weduwen uit Rawagedeh. Zij zijn nog ouder en de uitbetalingen voor de groep uit Zuid-Sulawesi laten nog steeds op zich wachten. Twee van hen zijn

 

inmiddels overleden. De tijd dringt. Wij stellen een collectieve regeling voor van een schade-vergoeding voor alle nabestaanden getroffen door Nederlandse oorlogsmisdaden die begaan zijn in Indonesië. De Stichting Comité Nederlandse Ereschulden, hierin bijgestaan door advocate Liesbeth Zegveld, haalde vrijdag de drie kinderen naar Nederland om te getuigen in hun proces dat op 28 augustus begon. De aanklacht is standrechtelijke executies in de twee dorpen Suppa en Bulakumba waarbij 460 mensen om het leven kwamen. Hun huizen werden in brand gestoken. De zaak van de weduwen is in 2013 gegrond verklaard en Nederland heeft excuses aangeboden. Premier Rutte stelde zelfs bij het proces van de weduwen in september 2013 dat ernstige gevallen die vergelijkbaar zijn in Zuid Sulawesi met Rawagedeh ook in aanmerking zullen komen voor schadevergoeding.

Helaas is van deze toezeggingen heel weinig terecht gekomen.    De weduwen van Zuid-Sulawesi hebben hun vergoeding nog niet gehad, in tegendeel, ambtenaren hebben hen buiten medeweten van de advocate en het Comité benaderd met de vraag of het echt hun mannen waren die zijn geëxecuteerd. Onbegrijpelijk, gezien de uitspraak van de rechtbank, immoreel en een affront jegens de advocate.
Wij vinden dit een onbegrijpelijke handelwijze. Het is niet volgens beloften en precedentwerking van het recht. Deze mensen is lang geleden groot onrecht aangedaan. Ze zijn stokoud en de tijd dringt om onze schulden te vereffenen. Wij vinden daarom dat er een collectieve regeling moet komen voor alle nabestaanden van het oorlogsgeweld dat Nederland begon na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië. Er is naast de

10897298878?profile=originalfoto - Jeffry Pondaag

morele en juridische verplichting ook een pragmatische reden: er zullen zich nog meer van dergelijke gevallen aandienen en het is voor alle partijen het beste als er niet voortdurend individuele processen zullen plaats vinden. Let wel: het gaat hier om enkele tientallen. Het Comité is bezig met een onderzoek naar andere oorlogsmisdaden in toenmalig Nederlands Indië waar nieuwe zaken uit voort kunnen komen. Collectieve schadevergoedingen zijn in het verleden vaker opgesteld. In 1981 kreeg ieder die tijdens de Japanse bezetting was geïnterneerd een eenmalige uitkering van 7500 gulden.

In 2002 keerde de Nederlandse staat een eenmalige individuele uitkering van 1822 euro uit aan Nederlanders die de Japanse bezetting binnen dan wel buiten de kampen hadden doorstaan. Het ging in totaal om 771 miljoen euro. Een symbolisch bedrag, want elk bedrag is discutabel als het gaat om leed van mensen, maar heeft vooral betekenis als erkenning van aangedaan leed. Vandaar ook de naam ‘Het Gebaar’. Ook al was de regeling verre van perfect, hij is dus praktisch uitvoerbaar. Dat de Nederlandse Staat nu traineert vinden wij zeer meten met twee maten.
Wij roepen op om die collectieve regeling snel tot stand te brengen. Het is nu nog mogelijk mensen een kleine genoegdoening aan te bieden voor het grote onrecht dat hun door ons is aangedaan in het verleden door onze hand.

Bron: Trouw, 8 september 2014.             

Lees verder…

De keuze door Albert van Prehn

De keuze,  door Albert van Prehn

10897297498?profile=original
10897298065?profile=original

Ik was als kind gezegend met een hoeveelheid dieren die ik kon houden.
Zo had ik honden, katten, kippen, en vogels in alle soorten en maten, het was nog net geen dierentuin.
Wat de vogels betreft hadden wij een papagaai, duiven zoals de post en de Turkse tortel duif en vogels die in een kooi gehouden werden zoals de glatics, de kleine bruine rijstepikkertjes met hun witte kopjes, nonnetjes geheten, wat kutilangs (Javaanse spreeuwen) en ook een paar parkietjes.
De dieren hebben een gezamenlijke familieband en het is echt ongelofelijk hoe die verschillende dieren met elkaar omgingen, de kippen, de vogels, de katten en de honden, een grote familie en je hoeft er geen van hun kwaad te doen, want dan vlogen de grote herdershonden je aan, of je nou mens of dier was.
Zo hadden wij wel eens een loewak, een marterachtige kippenrover s/nachts op bezoek bij de kippenren en aan het lawaai wat de hanen maakten, kon je zijn aanwezigheid bemerken.
De twee herders vlogen eropaf en het was vaak kantje boord voor de loewak bij zijn ontsnapping, want anders werd hij aan stukken gereten. De twee honden waren echt in alle opzichten de toekang jaga’s (bewakers ) van ons huis en terrein.
Wanneer een van onze katten het aan de stok kreeg met een ander kat die ongevraagd op bezoek kwam, dan zag je het beeld van een rennende kat achtervolgt door twee honden en onze kat. Is er een haan van de buren die met een van de onze aan de stok kreeg dan zag je het zelfde beeld, alleen liep er dan een vreemde haan voorop, gevolgd door twee honden en een haan.
Vaak moest ik de zaak sussen om de vreemde bezoeker de kans te geven om te ontsnappen, want ik heb een gruwelijke hekel aan onnodig dierenleed.
Onze vogels hadden nimmer last van de katten en dat is zo opmerkelijk, want ook als er kuikens op het erf liepen, konden die gewoon ongestoord met de hen op ieder plekje van de tuin hun eten zoeken.
Eigenlijk was dit het paradijs in het klein, ik denk er nog heel veel aan terug. Hoe kon het zijn dat de dieren het besef hadden dat ze tot een en dezelfde familie behoorden. De parkieten liepen los rond en de grote ara ook. Die zat vaak op mijn schouder en ik nam hem overal mee naartoe, zelfs als ik op mijn fiets het terrein verliet om ergens op visite te gaan, mijn trouwe maatje bleef bij me.
Op een dag hoorden wij dat wij weg moesten en dat wij binnenkort zouden vertrekken naar Nederland, de politieke situatie was dusdanig gevaarlijk voor ons geworden dat mijn ouders genoodzaakt waren om het land te verlaten. Dat betekende voor ons dat wij afscheid moeten nemen van onze dieren. De een na de ander werd stiekem elders ondergebracht, bij vrienden en kennissen die het goed met ze voor hadden.
Zo liet ik om de beurt de vogels in de kooitjes vrij door de deurtjes open te laten staan zodat ze vrij weg konden vliegen.
De kippen, duiven en parkieten gingen naar vele vrienden die van ons aankomende vertrek wisten, de Ara idem dito en dat was het verdrietigste moment want je trouwe vriendje achterlaten was het pijnlijkste moment van mijn leven. We hadden zoveel meegemaakt hij en ik.
Toen de beurt kwam voor de nonnetjes gebeurde er iets wat ik nooit had verwacht en tot op de dag van vandaag zal je me nooit kunnen overtuigen dat dieren geen gevoel hebben.
Ik opende de kooi waarin een 4 tal stelletjes zaten, bij een was een gehandicapt vrouwtje die niet kon vliegen, maar die wel rond wipte in de grote kooi. Alle vogeltjes vlogen de vrijheid tegemoet behalve dat ene gehandicapte vrouwtje. De kooi had ik in de blimbing boom gehangen met een open deurtje en ik hoorde hoe vertwijfeld het beestje naar haar partner tjilpte. Ik dacht heel even dat ze zich zou redden in de boom, maar ze bleef in het kooitje.
Het duurde even en ik wachtte af en toen gebeurde er iets heel opmerkelijks, uit de verte kwam het mannetje gevlogen en vloog zo de kooi weer in. Zo gewoon om het lot te delen met zijn gehandicapt vrouwtje. Heel ontroerend gewoon, zo trouw en bereidwillig om de vrijheid op te geven. Het mocht niet baten, een paar dagen erna probeerde ik het opnieuw en deze keer in een hoge heg die om onze tuin was. Het mannetje vloog er weer niet uit maar ging vanuit de kooi op de grond en weer erin, blijkbaar om zijn vrouwtje naar de vrijheid te lokken, en toen gebeurde het. De kat van de buren die ik niet op tijd kon opmerken kwam uit het niets en greep het mannetje.
Ik kon het niet voorkomen helaas.
Net een dag voor het vertrek vroeg ik een vriend om het vogeltje te doden omdat niemand het beestje wou hebben en ik het niet zo kon achterlaten.
Ik heb nog steeds het beeld voor ogen dat het mannetje zijn vrijheid opgaf voor zijn vrouwtje.
Volgens mij kunnen vele mensen van dit diertje een voorbeeld nemen, het was erg ontroerend en helaas een Sad story van een keuze die voor beiden uiteindelijk slecht afliep.
Het was een bewuste keuze die je niet van zulk soort diertjes verwacht.
Zijn keuze.
Albert van prehn (3 oktober 2014)

Lees verder…

SLOT - HET OOSTINDISCH KAMPSYNDROOM van R. Kousbroek


SLOT - HET OOSTINDISCH KAMPSYNDROOM
van R. Kousbroek

door  

ICM-  Columnist / respondent  Pjotr Xerxes Siccama

foto- Massaslachting door de Japanners in Nanking 1937.

10897299084?profile=original

 

In het begin van het werk Het Oostindisch kampsyndroom begint de schrijver literair en poëtisch zelfs en af en toe met bijzondere humor. Humor die wij zo van de schrijver kennen. Echter naarmate de jeugdherinneringen van de schrijver van zijn geliefd geboorteland, het voormalige Nederlands Indië door de auteur zelf detaillistisch wordt ontrafeld en Kousbroek de volwassen leeftijd bereikt, wordt de toon kwaadaardiger en de beelden nog intensiever alsof hij een oud filmmanuscript uit de vergetelheid gered schijnt te hebben ter (her)vertoning aan de Wereld.

Dat de wereld van de auteur ernstig en heftig is geweest is duidelijk. Het grote Nederlandse publiek heeft er danig kennis van genomen op een manier waarop hij later in tal van zijn werken uiting heeft gegeven.

Het is ook het begin van talloze tirades tegenover allen en diegenen die met de geschiedschrijving/herdenkingen van WO II te maken hebben gehad: niemand wordt gespaard en niets blijft bespaard.

 

Het is opmerkelijk, maar niet onbegrijpelijk dat de schrijver de kern van zijn irritatie en zijn grootste aanval voor de afsluiting van zijn werk heeft bewaard: en die aanval treft, naar de mening van Kousbroek de onfortuinlijke Bergamini. Bergamini, de schrijver van het boek ‘’The conspiracy of an Empire’’.

Niet onbegrijpelijk, omdat Kousbroek in het boek van Bergamini dat hij uiterst controversieel vindt, grond heeft gevonden om zoals hij zelf zegt “pertinente onjuistheden” bevat. En daar gaat het hier juist om. Kousbroek hield niet op om met uitspraken van geschiedkundigen – het zijn er slechts een handjevol – te komen aandraven door oneliners te exclameren bij monde van deskundigen, zonder ze ook maar nader te vragen en te verklaren en uit te laten leggen waarom ze dat vinden.

En die houding van de schrijver is naar mijn idee zelf al bedenkelijk, zeker wanneer je andere geluiden en meningen over dit onderwerp niet vermeldt.

Bergamini werd door Kousbroek verguisd. Maar waarom die hostiliteit van Kousbroek tegenover de schrijver Bergamini? Had bergamini zijn gedegen onderzoek niet juist gedaan of slecht geïnterpreteerd of verkeerde conclusies getrokken? Volgens Kousbroek is dat het geval, maar het komt niet bij hem op om zelf na te vorsen hoe die gegevens van Bergamini precies tot stand zijn gekomen. Heeft Kousbroek dat ook gedaan? Het antwoord is: nee.

 

Bergamini heeft immers volledige toegang tot belangrijke personen (die in directe contact stonden met de keizer) aan het hof, die hij in vertrouwen  heeft gesproken.Kousbroek heeft  bijvoorbeeld nooit leden van het hof aasn zulk een ondervraging gehoord.  De geïnterviewde personen aan het hof hebben naar het schijnt wel uidrukkelijk verzocht om de informaties anoniem weer te geven.

Het is niet de bedoeling van mij om Bergamini bij voorbaat in bescherming te nemen, maar het zijn de ongerijmdheden van Kousbroek die mij tot bescheidenheid manen.

Uit de gesprekken met de hovelingen komt naar voren dat de keizer wel degelijk op de hoogte was geweest van ieder regeringsdetail (!) en voortdurend contact heeft gehad met hoge ambtenaren (en generaals).

Kousbroek kan niet verkroppen door te stellen, dat Bergamini met deze – toch bijzondere informaties van de hovelingen – “.. nu op zoek ging naar dé (of in elk geval een) (PXS) keizerlijke samenzwering..” (cit. Kousbroek). Het is namelijk juist het woord ’samenzwering’ in het boek van Bergamini dat Kousbroek onmiddellijk in de gordijnen jaagt.

Hoe het ook zij, Bergamini kan in de ogen van Kousbroek, dat is wel duidelijk gebleken – niets, maar dan ook niets goeds doen. Alles schijnt volgens hem onzin. Met name de beschuldiging van Bergamini dat er wel degelijk een (keizerlijke) samenzwering heeft bestaan, is Kousbroek even te veel.


Ik merk bij Kousbroek een zekere wrangheid, wellicht een zekere jaloux de métier(?), omdat hij zelf niet die gegevens – die Kousbroek zeer bedenkelijk vindt -  in handen heeft gehad die Bergamini heeft verzameld. Of zijn er soms andere zaken die Kousbroek bezighield. Dat Kousbroek historici en velen tegen de schenen aan heeft geschopt en  deskundigen tegen elkaar uitspeelt, heeft iets bizars. Met name de vasthoudendheid aan de onschuld en/of de directe verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij alle oorlogshandelingen van Hirohito waar geen hond in gelooft blijft opmerkelijk.  Zo hekelt de schrijver - en herhaalt dit telkens weer  - dat de algemene mening het over “..van wat algemeen bekend was”, spreekt. Iets wat hij niet en nooit zal begrijpen van geschiedschrijvers die zich daarop beroepen. Is het koppigheid? Of hebben andere gezichtspunten onder andere van andere deskundigen en onderzoekers - over dit onderwerp helemaal geen waarde meer? Mogelijk wil de schrijver zich zodanig profileren in de geschiedschrijving van een Wereldgebeurtenis waarin zijn visie historisch wetenschappelijk waarde zal hebben?

 

In een vorige column van mijn hand wees ik al op het, in mijn ogen controversiele ’lidmaatschap’ van Hirohito toegekend door de Royal Society voor ‘zijn ontdekkingen’ op het gebied van de zee-microbiologie. Ik zal dit hier niet opnieuw herhalen.

Kousbroek neemt op voor de keizer en daarin gaat hij heel ver.

Ik zie Kousbroek meer als een soort souffleur de l’empereur en lijfwacht tegelijk; zeker wanneer men alles van wat Hirohito heeft gedaan in een soort grafiek weergeeft, de man gewoon als een goed en normaal mens uit de bus komt – volgens Kousbroek dan.

 

Terug naar de schrijver Bergamini.

Bergamini was in Japan geboren en verbleef daar tot ongeveer zijn 9e of 10e jaar en schreef zijn boek Japan’s Imperial Conspiracy, omdat hij, zei hij zelf, al als kind zich de vraag heeft gesteld waarom toch zo’n vredelievende (toen in zijn herinneringen als kind in dat land) natie met zo’n mooie cultuur, zo vijandig tegenover de Wereld kon staan. Met die vraag had hij zich al een tijdje beziggehouden. 

 

Kousbroek irriteert zich mateloos aan het feit dat, vóórdat het boek van Bergamini uitkwam, een voorpublicatie, een soort excerpt in de VS bekend werd, velen al positief hebben geoordeeld. De tekst van de voorpublicatie had Kousbroek mogelijk ook onder ogen gehad.  De Nederlandse deskundigen (Vos en Röling), waren, voordat het werk van Bergamini werd gepubliceerd, heel wat voorzichtiger om op de voorpublicatie  een oordeel te geven, omdat ze nog niet de beschikking hadden over de volledige tekst, maar zeiden wel dat ze de uitgave “met cynisme zullen bestuderen.” Men kan iets niet objectief bestuderen wanneer je bij voorbaat al bevoordeeld bent, dunkt me.

Maar de schrijver Bergamini is duidelijk niet bepaald een favoriete auteur van Kousbroek. In zijn constante aanvallen op Bergamini’s werk somde hij vele kleinigheden op om Bergamini nog zwarter te maken en dat op een kinderachtige manier, alhoewel hij, merkbaar voor een goede lezer deze met raffinement formuleert.

 

Bergamini’s boek draagt de titel: “Japan’s Imperial conspiracy”.

De titel suggereert veel luciditeit over de inhoud. En de hoofdpersoon in dit werk speelt volgens de auteur dan ook dé hoofdrol.

Met de hoofdpersoon wordt Hirohito bedoeld, de auctor intellectualis die dit alles op zijn geweten heeft; dat wil zeggen dat hij, Hirohito het allemaal heeft bedacht: een samenzwering en geënsceneerd door de keizer zelf. Wat voor bewijzen Bergamini daarvoor in handen heeft gehad, blijft duister en dat irriteert Kousbroek; daar heeft hij, toegegeven wel een zekere punt.

Met name het idee van een door Hirohito zelf bedacht scenario, gesteld door Bergamini, heeft Kousbroek moeite mee en hij neemt het voor de keizer op.

 


Immers, zegt Kousbroek, de keizer wist niet eens dat Mansjoerije door Japan met een verassingsaanval (en agressie) was ingenomen (!). Maar even later werd de keizer geïnformeerd dat zij (de Japanners) nu naar het zuiden van het vasteland oprukken, waarop de keizer vroeg: “.. hoe lang het dan zou duren.” Zeer opmerkelijk als men van de veronderstelling uitgaat dat de keizer van niets wist.

Het werk van Bix echter over dit specifieke onderwerp overigens werd door het Amerikaans publiek nog positiever ontvangen dan het boek van Bergamini; terwijl men dat van Bergamini niet kan zeggen. Maar waar ligt het precies aan?

In een interview met de auteur Bix legde hij uit waaraan het kon liggen; somde  een aantal zaken op waarom  met name in zijn opvatting van de geschiedschrijving  zijn visie ‘’aanvaardbaarder’’ en dus genuanceerder is dan dat van Bergamini.

 

Mogelijke aanwijzingen hiertoe in het boek van Bix zijn onder andere het volgende op te maken: 1. het voorstel van Mc.Arthur om de keizer in die cruciale momenten direct aan het einde van WO II, een ‘zekere’ bescherming te bieden. (lees volledig aan de zijde van de VS te krijgen en te houden) (niet te vergeten dat deze plannen toen onder de grootst mogelijke geheimhouding werd gehouden- voor de buitenwereld was het gissen wat er met het Japanse gezag zou gaan gebeuren). En die ‘bescherming’ was noodzakelijk en past in het Amerikaans schema; zeker nadat de VS allerlei  (geheime) inlichtingen had verzameld met betrekking tot de oprukkende Communisten van de Sowjet Unie en China en dat de plannen van de VS voor Japan nagenoeg operationeel. – Punt 2: Er lag dus een ander gevaar op de loer en de bezettingsmacht in Japan (voornamelijk de VS) kon geen Japanse oproer nog erbij hebben mocht de Japanse constitutie – beter gezegd de monarchie – binnen 24 worden afgeschaft. Het was, naar het oordeel van de VS niet denkbeeldig dat er dan daarbij een ware revolte zou uitbreken geentameerd door de nog overgebleven fanatieke hoge militairen die er ongetwijfeld er niet voor terugdeinzen in te grijpen of zelfs nog erger: een coup te plegen. Punt 3: Men kan in dit geval onder deze omstandigheden (het afwerpen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki was nog maar net gevallen waarbij de schock alom zeer groot was), lijken de plannen van de VS onder leiding van generaal Mc Arthur evenwel zien als een noodgreep; er moest bij de VS en de opdrachtgevers/bedenkers twijfel en een beetje paniek zijn ontstaan; het moet terug te voeren zijn naar serieuze aanwijzingen van  de inlichtingendiensten en de noodzaak tot snel handelen gezien de actualiteit van allerlei bewegingen (en niet in de laatste plaats van de nieuwe ideologie) op het vasteland. Punt 4: Deze Communistische beweging stond als het ware in de startblokken om direct voordeel uit te slaan, zodra de Japanse  plannen van de VS tot mislukken gedoemd zijn. Hun strategie was daar onder andere op gespitst.  En punt 5: Er scheen een immense stroom aan gegevens te zijn verzameld door diverse inlichtingendiensten van de geallieerden die de kern en doorslag hadden gegeven tot hun beslissing voor de ‘’hervorming’’ van Japan. Alle reden dus om de plannen voor het hervormen van Japan constitutioneel te wijzigen en in te richten waarbij de tijd volstrekt crucial is geweest. De VS kon zich in die ontstane situatie bij wijze van spreken niet veroorloven maar een seconde te verliezen met het uitvoeren ervan.

 

De auteur Herbert Bix, een Japan deskundige die in Tokyo doceert, heeft in zijn boek: “Herbert Bix and the making of a modern Japan” over Hirohito afgerekend met de mythe dat de keizer onschuldig zou zijn in de WO II; maar Bix wordt in het werk van Kousbroek opvallend niet of amper genoemd, laat staan geciteerd.

In feite heeft Bix in tal van zijn onderzoeken en beweringen, de eenzijdigheid of ressentiment, zo men wilt, van Kousbroek al blootgelegd. Kousbroeks tirades over onder andere Wim Kan

 (aantijgingen - zelfs zeer kwetsend - waren niet mals), Nederlandse en (voornamelijk) Duitse politici mede de kopstukken van de Indo/Europese gemeenschap, (de Indo/Europese gemeenschap eveneens) blijken nu helemaal niet relevant meer en van de wijsneuzen, deskundig of niet lees je geen nieuwe feiten of onthullingen: kortom algehele stilte. Waar zijn ze in hemelsnaam gebleven?

 


Het fenomeen van wat zich in het brein van Kousbroek heeft afgespeeld lijkt misschien interessant, maar is het niet: de schrijver heeft zijn eigen idee gevormd van die Wereld die ook hem gevangen houdt en zichzelf een visie ingeprent die bezijden de waarheid ligt.

 

Bij de herdenking van de Japanse gruwelijkheen in Nanking (China) houdt Japan nog steeds vol dat  er helemaal geen slachting had plaatsgevonden. (zie tekst: Reuters hieronder afgedrukt)  De ontkenning is vanzelfsprekend al een grove belediging tegenover China – nota bene het buurland en jegens de Wereld. Het is hetzelfde wanneer Duitsland ontkent dat er nooit vernietigingskampen hebben bestaan.

Mizoshima kan aan zijn toehoorders en de Japanse jonge generatie nu uitleggen dat het Japanse volk  toch “im Grunde” niet die beschaving heeft wat een weldenkend mens eronder verstaat.

 

10897299297?profile=original

10897299868?profile=original

Foto links David Bergamini – auteur van

‘’Japan’s Imperial Conspiracy’

Foto rechts     Herbert Bix, auteur van “Herbert Bix and the making of modern Japan”.

 


10897300655?profile=original

Foto Douglas McArthur met Hirohito,

10897300267?profile=original

 Japanse executieplaats in Nanking 1937.

 10897299084?profile=original

Massaslachting door de Japanners in Nanking 1937.

10897301091?profile=original

 Massaslachting door de Japanners in Nanking 1937.

10897301277?profile=original

De Chinese herdenking van de massaslachting door de Japanners in Nanking. (plaquette met 300.000 slachtoffers). Dit mogen we nimmer vergeten.

10897301482?profile=original

Een onvergeeflijke daad door de buur van China, Japan, gepleegd.

Visitors place candles to create the Chinese character ''peace'' in the new section of the Nanjing Massacre museum, as part of a ceremony marking the 70th anniversary of the Nanjing massacre in Nanjing December 13, 2007.

 

TOKYO (Reuters) - Japanese must spread the word that they committed no massacre at Nanjing, a film director told a symposium on Friday, a day after China marked the 70th anniversary of the incident in which it says 300,000 died.

Satoru Mizushima's new movie, "The Truth About Nanjing", premieres in January. It is an attempt by Japanese nationalists to counter a series of foreign films, made to coincide with the anniversary, which tell of the carnage which followed the fall of the Chinese Nationalist capital to Japanese forces in 1937.

One film has been shortlisted for a documentary Oscar.

For China, how Japan remembers the so-called Rape of Nanking, as the city was then known in the West, has become a test of how contrite its neighbour is about its brutal occupation of much of the country from the 1930s up to 1945. Seventy years on, the former foes still cannot agree on what happened.

"There is one indisputable fact: there was no massacre at Nanjing," Mizushima told an audience of mostly elderly men after they had stood to sing the national anthem. "We don't want our children to grow up thinking Japan is a barbarian country.

"A preview of the highlights of the film, which is backed by ultra-conservatives including Tokyo governor Shintaro Ishihara, included newsreel footage of Japanese Imperial army officers entering Nanjing on horseback while soldiers stand to attention.

" invented by Americans and Europeans living in Nanjing at the time.

10897302082?profile=original

 

10897302293?profile=original

NASCHRIFT

 

Uit het grote werk van R. Kousbroek heb ik op het eind van mijn serie commentaren gemeend een aantal kernwoorden te moeten halen. Kernwoorden die hoofdbestanddelen vormen in het immense werk en belangrijke onderdelen zijn geworden. Deze onderdelen zijn bijvoorbeeld de misverstanden die bij velen (zowel de Indisch/Nederlandse gemeenschap en andere  Indo/Europeanen als bij de Hollanders die geïnterneerd waren door Japanners tijdens WO II en de oorlogsverschrikkingen aan den lijve hadden ervaren), zijn ontstaan over het historisch beeld (in de geschiedschrijving met name) dat ze hadden en veelal nog hebben van de bezetting door Japan van het voormalig Nederlands Indië: het begin van de WO II in de Nederlandse kolonie.

Voor de Hollandse kolonialen en de Indo/Europeanen was deze bezetting dermate traumatisch, dat ze na de oorlog, nog in shock verkeren, denkend waarom zij in hemelsnaam allen slachtoffer (in  enge en tragische zin) zijn geworden van een (Aziatisch) volk – een buurland - waarvan niemand iets kwaads vermoedde. De schrijver tracht in zijn werk alles zo goed mogelijk op een rijtje te krijgen en het is hem in grote lijnen gelukt. De analyses van de tijdsperiodes en historische achtergronden hoe het zover kwam met Japan en het begin van het werelddrama wist hij met bronnenmateriaal en intensieve research in verschillende archieven helder weer te geven. Wanneer het ging om de oorlogservaringen en de verschrikkingen van groepen mensen, verschillende gemeenschappen en individuen, valt het telkens weer op dat de in het werk beschreven betrokkenen heel verschillende visies op na houden, zoals bijvoorbeeld hoe – in superlatieven - dat bij de een erger was geweest dan bij de ander. Het lijkt voor een buitenstaander op een competitie wanneer er bij voortduring dit soort vergelijkingen worden getroffen. Ik ben ervan overtuigd dat het van betrokkenen niet bewust de bedoeling was de dramatische gebeurtenissen constant in die verhoudingen te zien. Het ging immers om de oorzaak en de veroorzaker voor de tragiek in hun levens met alle gevolgen van dien: een traumatische klap waar men thans nog onder gebukt gaat en dat zich op diverse wijzen uit of zich in het geheel verbergt. Ik meen uit talloze bronnen en individuele verhalen te weten dat groepen mensen de schrijver een zeker gebrek verwijten, een onvermogen tot ‘invoelen’ (niet zozeer empathie) en het juiste begrip dat erbij hoort waarover hij veelal werd aangevallen.

 

Er is hier geen sprake van wie er gelijk heeft, om de simpele reden dat er door betweterigen (met inbegrip van historici) ook nog tegenstrijdige geschiedschrijvingen aan zijn toegevoegd wat dit alles voor eenieder nog vager en ondoordringbaar maakt. Immers, we kennen de schrijver als een felle polemist die graag provoceert.

 

In dit grote werk van de schrijver, heeft hij getracht, naar ik oprecht meen, zuiverheid en helderheid te verschaffen uit een periode die hem en ons in de duisternis en ellende heeft gestort. Desondanks geloof ik dat de schrijver zijn hart op  de goede plaats heeft en niet de bedoeling had mensen, groepen van mensen of gemeenschappen te kwetsen, ook al lijkt het anders te zijn opgevat of waargenomen door betrokkenen. Een verschil van opvatting of mening blijkt in de loop van zo veel jaren tot een groot misverstand te zijn uitgegroeid, wat ik zelf zeer jammer vind en betreur. Zelf heb ik dit werk met mijn kritieken becommentarieerd; ook ik ben met hem niet altijd eens en dat heb ik daar vaak laten blijken, niettemin blijft hij een groot schrijver.

Met dit werk heeft de schrijver een ware Sisyphusarbeid verricht. Een kostbaar document  geworden in de geschiedschrijving van het voormalig Nederlands Indië en de grote bijdrage aan de Nederlandse geschiedenis, wat veel lof verdiend.

 

ICM-  Columnist / respondent  Pjotr Xerxes Siccama

 

 

Lees verder…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives