De keuze,  door Albert van Prehn


Ik was als kind gezegend met een hoeveelheid dieren die ik kon houden.
Zo had ik honden, katten, kippen, en vogels in alle soorten en maten, het was nog net geen dierentuin.
Wat de vogels betreft hadden wij een papagaai, duiven zoals de post en de Turkse tortel duif en vogels die in een kooi gehouden werden zoals de glatics, de kleine bruine rijstepikkertjes met hun witte kopjes, nonnetjes geheten, wat kutilangs (Javaanse spreeuwen) en ook een paar parkietjes.
De dieren hebben een gezamenlijke familieband en het is echt ongelofelijk hoe die verschillende dieren met elkaar omgingen, de kippen, de vogels, de katten en de honden, een grote familie en je hoeft er geen van hun kwaad te doen, want dan vlogen de grote herdershonden je aan, of je nou mens of dier was.
Zo hadden wij wel eens een loewak, een marterachtige kippenrover s/nachts op bezoek bij de kippenren en aan het lawaai wat de hanen maakten, kon je zijn aanwezigheid bemerken.
De twee herders vlogen eropaf en het was vaak kantje boord voor de loewak bij zijn ontsnapping, want anders werd hij aan stukken gereten. De twee honden waren echt in alle opzichten de toekang jaga’s (bewakers ) van ons huis en terrein.
Wanneer een van onze katten het aan de stok kreeg met een ander kat die ongevraagd op bezoek kwam, dan zag je het beeld van een rennende kat achtervolgt door twee honden en onze kat. Is er een haan van de buren die met een van de onze aan de stok kreeg dan zag je het zelfde beeld, alleen liep er dan een vreemde haan voorop, gevolgd door twee honden en een haan.
Vaak moest ik de zaak sussen om de vreemde bezoeker de kans te geven om te ontsnappen, want ik heb een gruwelijke hekel aan onnodig dierenleed.
Onze vogels hadden nimmer last van de katten en dat is zo opmerkelijk, want ook als er kuikens op het erf liepen, konden die gewoon ongestoord met de hen op ieder plekje van de tuin hun eten zoeken.
Eigenlijk was dit het paradijs in het klein, ik denk er nog heel veel aan terug. Hoe kon het zijn dat de dieren het besef hadden dat ze tot een en dezelfde familie behoorden. De parkieten liepen los rond en de grote ara ook. Die zat vaak op mijn schouder en ik nam hem overal mee naartoe, zelfs als ik op mijn fiets het terrein verliet om ergens op visite te gaan, mijn trouwe maatje bleef bij me.
Op een dag hoorden wij dat wij weg moesten en dat wij binnenkort zouden vertrekken naar Nederland, de politieke situatie was dusdanig gevaarlijk voor ons geworden dat mijn ouders genoodzaakt waren om het land te verlaten. Dat betekende voor ons dat wij afscheid moeten nemen van onze dieren. De een na de ander werd stiekem elders ondergebracht, bij vrienden en kennissen die het goed met ze voor hadden.
Zo liet ik om de beurt de vogels in de kooitjes vrij door de deurtjes open te laten staan zodat ze vrij weg konden vliegen.
De kippen, duiven en parkieten gingen naar vele vrienden die van ons aankomende vertrek wisten, de Ara idem dito en dat was het verdrietigste moment want je trouwe vriendje achterlaten was het pijnlijkste moment van mijn leven. We hadden zoveel meegemaakt hij en ik.
Toen de beurt kwam voor de nonnetjes gebeurde er iets wat ik nooit had verwacht en tot op de dag van vandaag zal je me nooit kunnen overtuigen dat dieren geen gevoel hebben.
Ik opende de kooi waarin een 4 tal stelletjes zaten, bij een was een gehandicapt vrouwtje die niet kon vliegen, maar die wel rond wipte in de grote kooi. Alle vogeltjes vlogen de vrijheid tegemoet behalve dat ene gehandicapte vrouwtje. De kooi had ik in de blimbing boom gehangen met een open deurtje en ik hoorde hoe vertwijfeld het beestje naar haar partner tjilpte. Ik dacht heel even dat ze zich zou redden in de boom, maar ze bleef in het kooitje.
Het duurde even en ik wachtte af en toen gebeurde er iets heel opmerkelijks, uit de verte kwam het mannetje gevlogen en vloog zo de kooi weer in. Zo gewoon om het lot te delen met zijn gehandicapt vrouwtje. Heel ontroerend gewoon, zo trouw en bereidwillig om de vrijheid op te geven. Het mocht niet baten, een paar dagen erna probeerde ik het opnieuw en deze keer in een hoge heg die om onze tuin was. Het mannetje vloog er weer niet uit maar ging vanuit de kooi op de grond en weer erin, blijkbaar om zijn vrouwtje naar de vrijheid te lokken, en toen gebeurde het. De kat van de buren die ik niet op tijd kon opmerken kwam uit het niets en greep het mannetje.
Ik kon het niet voorkomen helaas.
Net een dag voor het vertrek vroeg ik een vriend om het vogeltje te doden omdat niemand het beestje wou hebben en ik het niet zo kon achterlaten.
Ik heb nog steeds het beeld voor ogen dat het mannetje zijn vrijheid opgaf voor zijn vrouwtje.
Volgens mij kunnen vele mensen van dit diertje een voorbeeld nemen, het was erg ontroerend en helaas een Sad story van een keuze die voor beiden uiteindelijk slecht afliep.
Het was een bewuste keuze die je niet van zulk soort diertjes verwacht.
Zijn keuze.
Albert van prehn (3 oktober 2014)

Weergaven: 85

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden