Sambal Badjak
Deze keer eens geen gerecht. Iedereen die van Indisch eten houdt kent wel de sambal badjak, die je in een pot bij de winkel haalt. Echter veel lekkerder is de sambal badjak die je bij de toko kunt kopen, maar dan wel de eigengemaakte. Heerlijk en onmisbaar bij de Indische maaltijd. Maar hoe maak je nu zelf die lekkere sambal? Hier een prima recept, waar je het echt niet voor kant en klaar hoeft te kopen. En je kunt zoveel maken als je wilt door de hoeveelheden te vermenigvuldigen met een factor. En moeilijk is het beslist niet.
Ingrediënten:
2 rode uien (of 4 sjalotten), 4 teentjes knoflook, 10 gemalen kemerinoten, 12 verse Spaanse pepers (lomboks), 1 stengel sereh, 4 blaadjes djeroek poeroet (of laurier), 2 blaadjes salam, 1 tl. laospoeder, 1 tl. djahé, 1 tl. trassi 1 volle el. goela Djawa (palmsuiker), 1 tl. tamarinde (uit de fles), 3 el. asemwater (of citroensap), 1 tl. zout, 1 stukje santen van ca. 1 cm., ruim olie, schone jampot.
Bereiding:
Desinfecteer een schone jampot (ook het deksel) in kokend water met een lepel soda; daarna met kokend water naspoelen, onderesteboven laten uitlekken en afdrogen met een schone droogdoek. U kunt ook een weckpotje gebruiken. Zorg er dan voor dat bij het
desinfecteren ook de rubber ring losgehaald wordt.
Doe de uien, de pepers en de knoflook in een keukenmachine en maal ze grof (beslist niet fijn!). Verhit een flinkje scheut olie in de wok en fruit dit mengsel samen met de sereh, laos, goela Djawa, djahé en trassi 3 minuten. Doe er dan de overige ingrediënten bij en breng weer langzaam aan de kook. Tenslotte het stukje santen toevoegen en laten smelten. Nog even 2 minuten zachtjes laten pruttelen (goed blijven roeren).
Doe de nog hete sambal badjak in de jampot en voeg wat olie toe tot de sambal goed onder staat. Daarna met het deksel goed sluiten en in de afgesloten pot af laten koelen. Zo kunt u de sambal heel lang bewaren.
Selamat makan.
Sambal Goreng Telor Hans Vogelsang
Een eenvoudig, maar zo ontzettend lekker bijgerecht, dat bij vrijwel iedere Indische maaltijd past.
Ingrediënten: 6 hardgekookte eieren, in de lengte gehalveerd. 2 à 3 tenen knoflook, gecrushed en fijngehakt, 1 grote fijngehakte rode ui, 4 tomaten in stukjes zonder vocht en zaad, 2 lomboks in dunne ringetjes, 2 blaadjes Salam (of laurier), 1 theelepel laospoeder, 1 theelepel djahé, afgestreken eetlepel palmsuiker of donkerbruine suiker, 1 dl. Ketjap manis, 1 dl. dikke santen, klein stukje trassi, snufje zout, scheut olie.
Bereiding: Fijngehakte ui in een scheutje olie in de wok glazig fruiten, dan knoflook en alle andere ingrediënten erbij doen (behalve de tomatenstukjes). Roeren tot een mooie gladde saus en dan de tomatenstukjes erbij en nog even 2 minuten zacht laten doorpruttelen. Dan de gehalveerde eieren met de bolle kant naar onder in een ovenschaal doen (ze moeten er nagenoeg precies in passen). Dan alle eieren rustig overgieten met de saus (salamblaadjes eruit halen), schaal afdekken met aluminiumfolie (een paar gaatjes prikken voor de stoom) en in een voorverwarmde oven op 150 graden ongeveer 20 minuten laten doorwarmen. Warm serveren.
Selamat makan.
Obloh-Obloh
Een echt traditioneel Indonesisch groentegerecht; zeer scherp, dus voor de liefhebbers van pittig eten.
Ingrediënten:
1 blok tofu (tahu) in grote dobbelstenen, 1/2 blok tempeh, 1 kleine witte kool (grof gesneden), 150 gram sperziebonen, 100 gram worteltjes in schuine schijven van 1 cm. gesneden, 2 grote uien grof gesneden, kleine maïskolfjes, 6 tenen knoflook gecrushed en fijngehakt, 1/2 blok trassi verkruimeld en in 4 eetlepels heet water opgelost, 2 eetl. sambal oelek, 4 rode pepers in ringen gesneden, 2 theel. laos, 1 stengel sereh (gekneusd met bodem van een steelpannetje of een keukenhamer), 1/3 blok santen, 3 blaadjes salam (Indonesisch laurier) 250 ml. water, olie, 1 theel. zout, 1 eetl. suiker.
Bereiding: Snijd de tempeh een keer door en de helften dan in plakken van 1 cm. Bak dan in een wok in ruim olie de tofu en de tempeh lichtbruin en laat daarna uitlekken. Doe dan de salamblaadjes met de laos in een pan met ruim water en voeg vervolgens de gesneden witte kool, sperziebonen, worteltjes en maïskolfjes toe. Kook de groenten halfgaar. Fruit de ui met de knoflook in 2 eetl. olie. Doe dit samen met het trassiwater, sambal, rode peper, sereh, santen, zout en suiker bij de groenten (de groente moet 1 cm. onder water staan). Laat alles op heel laag vuur sudderen onder af en toe roeren, tot de olie boven komt drijven. Lekker met witte rijst en bijvoorbeeld smoorvlees.
Selamat makan
Perkedel daging kentang Roy Dreezens
Eén van de vele heerlijke bijgerechten, maar ook als lekker hapje tussendoor, is wel het aardappelkoekje met rundvlees. Deze kunnen lauw-warm gegeten worden, maar ook koud.
Ingrediënten:
500 gram aardappelen; 250 gram rundergehakt, 4 eieren, een flinke eetlepel bloem, wat zout, olie om te bakken.
Voor de boemboe: 3 kemirinootjes, 2 tl. Ketoembar, 1 tl. Djintan, 1 tl. Witte peper, 3 sjalotten, 3 teentjes knoflook, 2 tl. Koenjit, flinke tl. Sambal oelek, klein bosje selderij.
Bereiding: Kook de geschilde en gewassen aardappelen in een pan met ruim water en wat zout. Rooster de kemirinootjes en maak ze samen met de overige ingrediënten voor de boemboe fijn in een vijzel of keukenmachine. Pureer de gekookte aardappelen en vermeng deze met het gehakt, de boemboe, 1 ei en de bloem. Voeg een beetje zout naar smaak toe. Maak van het mengsel mooie ronde schijven van ca. 7 cm doorsnede en 2 cm dik. Stoom ze vervolgens ca. 30 minuten in een stoompan (koekjes niet stapelen). Geen stoompan? Geen nood. Leg dan de koekjes op een platte schaal, dek ze af met huishoudfolie en doe ze dan ca. 5 minuten in de magnetron (700W). Laat ze daarna afkoelen tot ze stevig worden. Verhit dan een laag olie in een wok of braadpan, wentel ze door losgeklopte eieren en frituur ze tot ze goudbruin zijn. Eet ze zo of met een pittig (sambal)sausje.
Selamat makan.
van de maand Gevulde kip
door: Hans Vogelsang
Een ontzettend lekker recept dat ik een aantal jaren geleden ontwikkelde en waar u uw gasten gegarandeerd mee verrast. Voorwaarde is dat u over een gril of een oven met draaispit beschikt. Kan eventueel wel in een oven zonder draaispit, maar dan moet u een deel van het recept aanpassen.
Ingrediënten:
Grote braadkip, 800 gram vastkokende aardappels, 200 gram kippenlevers, 250 gram gare rijst, 250 gram beetgare sperziebonen, 1 grote gesnipperde rode ui, 3 tenen knoflook, 2 el. sesamzaadjes, 2 tl. sambal oelek, 1 tl. ketoembar, 2 tl. kerriepoeder, 1 tl. djintan, stukje trassi, 3 el. honing, 3 el. ketjap manis, 1 tl. zout, 1 dl. olie, 2 citroenen, water. Dikke naald en keukengaren.
Bereiding:
Heel ouderwets, zoals mijn oma het vroeger deed: leg de kip de avond tevoren in een bak of pan met water en anderhalve citroen in parten. Kip moet geheel onder water staan. Laat het zo de gehele nacht staan totdat u met de bereiding gaat beginnen. De kip wordt zo lekker mals. Haal voor de bereiding de kip uit het water, laat hem goed uitlekken en dep hem droog. Maak het vel los van het vlees maar laat het aan de kant van de hals vastzitten. Dep het vlees nogmaals droog. Maak van de knoflook, sambal oelek, ketoembar, kerriepoeder, djintan, trassi, honing, ketjap en olie in de vijzel of keukenmachine een homogene saus. Schenk deze in een schaal en zet apart. Fruit nu in een beetje olie de gesnipperde ui glazig, voeg er de kippenlevers aan toe en gaar dit langzaam op laag vuur. Klein scheutje water toevoegen. Snijdt daarna de levers in hele kleine stukjes en vermeng dit met de gare rijst, de in 1 cm lange stukjes gesneden beetgare sperziebonen en de sesamzaadjes.
Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. Was nu uw handen zorgvuldig. Neem de schaal met saus en doop uw handen erin en wrijf hiermee het vlees van de kip onder het vel in. Trek vervolgens het vel weer over het vlees. Doop uw handen opnieuw in de saus en bewerk op dezelfde manier de aardappelstukken. Meng dan het restant van de saus door het mengsel voor de vulling en vul hiermee de kip. Stop hem goed vol, tot er niets meer bij kan. Naai met een grote naald en keukengaren (beide verkrijgbaar bij de kookwinkel) de kip dicht, bind vleugels en poten vast en rijg hem aan het spit. Zorg dat de grilpennen de kip goed vasthouden.
Zodat hij tijdens het draaien niet kan verschuiven of doorzakken. Plaats de spit in de oven of de gril. Doe de aardappelstukken in een grote braadslee, besprenkel deze met het sap van de overgebleven halve citroen en plaats deze onder de kip. Tijdens het grillen worden de aardappels ook gaar en worden ze bedropen met de sappen van de gevulde kip. Gril de kip in ongeveer een uur en een kwartier gaar. Lekker met wat extra groenten (bijvoorbeeld GadoGado of wat salade). Een echte feestmaaltijd. Als alles gaar is, de kip in stukken snijden, vulling en aardappels verdelen en opdienen.
Ingeval u niet over een gril of oven met draaispit beschikt, kunt u de gevulde kip ook in een ruime ovenschaal of braadslee bereiden. Hierbij moet u echter regelmatig een kwastje olie over de kip heen halen. De aardappeltjes kunt u in dezelfde schaal onder de kip leggen. Hierdoor ligt de kip na een tijd niet in z’n eigen vocht. Gaar de kip dan in de voorverwarmde oven op 200*C in ongeveer anderhalf uur, dus iets langer dan in de gril.
Selamat Makan
Recept van de maand Soto Ajam
Wie kent het niet, de bekendste en lekkerste soep uit Indonesië. Hier een toprecept van deze heerlijke kippensoep.
Ingrediënten:
4 hele kippenpoten, 2 gesnipperde uien, 4 teentjes knoflook, 5 cm. gember (of 3 tl. djahé), 2 schijfjes laos (of 1 tl. poeder), 1 verse sereh, 1 tl. trassi, 100 gr. prei (het groen), 1 el. selderij, zakje gebakken uitjes, 2 hardgekookte eieren, 500 gram gare lontong (toko), 100 gr. taugé, 1 à 2 rode lomboks, 1/2 t. koenjit, 1 tl. ketoembar (of 2 el. grof gehakte verse koriander), zwarte peper, 1 bouillonblok, 1 el. ketjap manis, 3 el. olie om in te bakken.
Bereiding: Laat de kippenpoten minstens een uur of iets langer helemaal garen in ruim water met de bouillonblok en de gekneusde serehstengel. Haal de kip uit het water en laat afkoelen. Ontbeen dan de kip en snijd het vlees in reepjes. Snijd dan het groen van de prei in dunne reepjes en de lomboks in ringetjes. Kook de eieren in 8 minuten hard en laat afkoelen. Halveer dan de eieren in de lengte. Vul nu de bouillon in de pan aan tot voldoende voor vier personen. Doe de kip in een schaaltje, gesnipperde ui, prei, lombok, fijn gehakte knoflook, samen met droge kruiden en de trassi even aanfruiten tot de ui glazig is. Haal het met een schuimspaan uit de pan en doe het in een aparte schaal. Doe de verse koriander en selderij in weer een apart schaaltje. Snijd nu de lontong in kleine stukjes en doe dit in een schaal. Ook de taugé, gehalveerde eieren, de gebakken droge uitjes in een aparte schaal doen. Breng de bouillon weer aan de kook en doe er de ketjap manis bij. Neem nu vier ruime soepkommen of diepe borden en doe in elk een lepel van de ingrediënten uit alle schaaltjes. Giet dan de kokendhete bouillon erover, een lepel gedroogde uitjes erover en smullen maar.
Selamat makan.
Recept van de maand Sambal Goreng Udang Peteh
Een lekker pittig gerecht, voor bij de rijsttafel. De petehbonen maken dit gerecht bijzonder.
Ingrediënten:
4-5 sjalotten, 2 rode lomboks, 6 teentjes knoflook, 1 el. sambal oelek 1 tl. (of een kwart blokje) trassi, 300 gram grote gekookte garnalen, 1 stengel verse sereh (citroengras), 100 gram peteh-bonen (toko), 50 gr. santen, 1 tl. laos, 1 tl. djahé (gemberpoeder), 2 el. ketjap manis, mespunt zout, 1 el. gula djawa (palmsuiker) of bruine suiker, 3 blaadjes salam of laurier, olie.
Bereiding:
De sjalotten, trassi, sambal oelek en knoflook in de keukenmachine malen met de pulsknop (niet
helemaal tot moes malen) en in de wok of braadpan in een scheutje olie fruiten. Laos, djahé, de gekneusde serehstengel en gula djawa toevoegen en even laten meepruttelen. Snijd de lomboks in ringetjes en voeg ze samen met de santen en de petehbonen toe toe. Als de santen gesmolten en gemengd is, de garnalen toe-voegen en goed omroeren. Dan hittebron uit en serveren bij uw rijsttafel.
Tip:
Bij veel Indische en Indonesische gerechten wordt de smaak beter als de kruiden goed ingetrokken zijn en dat geldt zeker voor dit gerecht. Het is daarom aan te bevelen dit gerecht een dag van tevoren te maken. Wacht in dat geval met het toevoegen van de santen en de garnalen tot voor het opdienen. Als santen namelijk niet goed en vooral snel wordt teruggekoeld, kan het gerecht zuur worden of gaan schiften en als garnalen voor de tweede keer worden verhit kunnen ze taai of stug worden. Selamat makan
Recept van de maand Roedjak
Indische vruchtensalade. Een lekker pittig bijgerecht, voor bij de rijsttafel, dus geen toetje.
Ingrediënten:
1/3 komkommer, blikje ananas-stukjes, blikje lychees, 1 zure appel, 1 mango of perzik, 1 sinaasappel of 2 mandarijntjes, een nog niet rijpe peer en een nog niet rijpe banaan, 1 el. citroensap.
Voor de saus: 1 schijf of twee volle el. goela djawa (palmsuiker, bruine suiker mag ook), 1 el. sambal oelek, 2 el. tamarinde, het sap uit de blikjes vruchten, klein stukje trassi, snufje zout.
Bereiding:
Maak de vruchten schoon (appel, peer en komkommer hoeven niet geschild te worden, wel goed
wassen) en snijd ze in blokjes. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en haal de kern eruit (die maakt het gerecht veel te nat). Laat de blikvruchten heel goed uitlekken en vang het sap op voor de saus. Meng alle vruchten met het citroensap goed in een schaal. Hak de goela djawa in stukjes of
Recept van de maand Kue Lapis (spekkoek)
Wie kent het niet, dé favoriete snack uit de Indische keuken: spekkoek. Hier het recept om het zelf te maken. Denk erom, het is wel veel werk en je móet erbij blijven. Maar het resultaat is er dan ook naar.
Ingrediënten:
20 eieren, 400 gr. basterdsuiker, 300 gr. boter, 300 gr. bloem, 3 zakjes vanillesuiker, 1/2 tl. zout, 3 el. dikke kokosmelk.
Kruiden alleen voor de bruine laagjes: 4 tl. anijspoeder, 1 tl. nootmuskaat, 1 tl. kruidnagel-poeder, 1 tl. kardemon, 2 tl. foelie en 1 el. kaneel.
Bereiding: Splits de eieren in dooie en wit. Roer met een garde de dooiers met suiker, boter, vanillesuiker, zout en kokosmelk tot een gladde massa. Meng nu de bloem erdoor. Klop de eiwitten tot stevig schuim en schep het voorzichtig door het beslag. Verdeel nu het beslag in twee gelijke helften en voeg aan één helft de kruiden voor de bruine laagjes toe. Vet een springvorm in en leg eerst een bruin laagje ter dikte van een pannenkoek en laat dit in een voorverwarmde oven op ca. 200 °C in enkele minuten gaar worden. Haal de vorm uit de oven en doe er een wit laagje op. Terug in de oven en weer even laten garen, Zo legt u om en om een bruine en een witte laag tot alle beslag op is. Laat als het klaar is, de springvorm met inhoud ca. een half uur buiten de over koelen en maak de springvorm dan pas los. Dit om evt. uitlopen te voorkomen. Laat de spekkoek voor serveren helemaal koud worden. Vanwege het hoge vetgehalte is de spekkoek, mits in plasticfolie verpakt, zeker twee tot drie weken in de koelkast houdbaar. Kan ook (in porties) gemakkelijk ingevroren worden. Variatietip: Voor pandan spekkoek, doe een aanbevolen hoeveelheid pandanpoeder door het witte beslag. Evenzo voor Moskovische spekkoek, een scheut bruine rum door het witte beslag, enz. Selamat makan.
Recept van de maand Rendang
1 kg. doorregen runderlappen. 8 sjalotten of 3 rode uien, 6 teentjes knoflook, 4 rode lomboks of 2 el. sambal oelek, 2 tl. djahé, 2 tl. laos. 1 tl koenjit, 1 serehstengel, 3 salamblaadjes, 6 kemirinoten, 1 liter dikke santen, 5 el. olie, 1/2 l. water, 1 tl. zout.
Snijd het rundvlees in blokjes van ca. 3 cm. Maal de kemirinoten met de knoflooktenen fijn in het hakmolentje van de staafmixer, doe hier een klein drupje van het water bij en voeg de djahé, laos, koenjit en het zout toe. Maal
alles nog even door tot het goed gemengd is. Maal dan in een keukenmachine de sjalotten of uien fijn. Maak in een wok of braadpan de olie heet en fruit beide mengsel aan gedurende ca. 5 minuten (blijven omroeren). Kneus de sereh en doe dit samen met de salamblaadjes bij het mengsel en laat nog 10 minuten zachtjes doorbakken. Voeg dan het rundvlees toe en roer op hoog vuur alles om totdat de stukjes vlees rondom bruin zijn. Doe de rest van het water erbij en meng alles goed door. Laat alles op heel laag vuur (evt. sudderplaatje) minstens een uur sudderen. Doe dan de kokosmelk erbij en roer goed door. Laat alles opnieuw een uur heel laag op het vuur staan. Roer af en toe goed door
4-5 sjalotten, 2 rode lomboks, 6 teentjes knoflook, 1 el. sambal oelek 1 tl. (of een kwart blokje) trassi, 300 gram grote gekookte garnalen, 1 stengel verse sereh (citroengras), 100 gram peteh-bonen (toko), 50 gr. santen, 1 tl. laos, 1 tl. djahé (gemberpoeder), 2 el. ketjap manis, mespunt zout, 1 el. gula djawa (palmsuiker) of bruine suiker, 3 blaadjes salam of laurier, olie.
De sjalotten, trassi, sambal oelek en knoflook in de keukenmachine malen met de pulsknop (niet
helemaal tot moes malen) en in de wok of braadpan in een scheutje olie fruiten. Laos, djahé, de gekneusde serehstengel en gula djawa toevoegen en even laten meepruttelen. Snijd de lomboks in ringetjes en voeg ze samen met de santen en de petehbonen toe toe. Als de santen gesmolten en gemengd is, de garnalen toe-voegen en goed omroeren. Dan hittebron uit en serveren bij uw rijsttafel.
Bij veel Indische en Indonesische gerechten wordt de smaak beter als de kruiden goed ingetrokken zijn en dat geldt zeker voor dit gerecht. Het is daarom aan te bevelen dit gerecht een dag van tevoren te maken. Wacht in dat geval met het toevoegen van de santen en de garnalen tot voor het opdienen. Als santen namelijk niet goed en vooral snel wordt teruggekoeld, kan het gerecht zuur worden of gaan schiften en als garnalen voor de tweede keer worden verhit kunnen ze taai of stug worden. Selamat makan
Tempe goreng
tempe snijd je in stukken...week het daarna, in een bad van zout...knoflook... en assem...
week het een uur...en dan laat het uitlekken in een vergiet.. Droog het af,.bak het daarna in olie bruin ,
...echt lekker...probeer het maar eens...succes
..