Alle berichten (38)

Sorteer op

Trouw tot in den dood.

Ik ga nu een heikel onderwerp aansnijden, misschien is het voor sommigen van u lezers wel even slikken bij de overeenkomsten en herinneringen, maar als ik daarmee moet rekening houden dan kan ik geen eerlijke berichten schrijven.

Dus bij voorbaat bij deze mijn excuses.

Men begint met het ideale en de hemeltop is onbereikbaar in de verkeringstijd.

De maskers der liefde bedekken de gezichten en de ware persoonlijkheden worden op de achtergrond gedrongen omwille van de natuurlijke gemeenschapsdrift die in elk levend biologisch schepsel op deze aarde en in het universum aanwezig is.

De verloving volgt en al gaande weg worden de maskers vaker afgezet en komen de min en plus punten van de partners in zicht.

Doch het spel der liefde heeft nog een fenomeen en dat is, de blindheid.

Liefde maakt blind zegt men, maar is dat ook zo?

Neen niet altijd, tegenwoordig gaan jongelui vaker van elkaar weg voor er trouwplannen ontstaan en men is tegenwoordig wat afstandelijker naar elkaar dan wij van de oudere generaties.

Toch zie je meer echtscheidingen na een trouwe dienstijd van 20 tot 40 jaar.

In ieder huwelijk zijn pieken en dalen, gewenning, verveling, en ook afname van de eerste drang naar vermenigvuldiging en als je niet echt, echt van elkaar houdt, is de breuk een feit.

Los van de omstandigheden brengt het vele emoties en onbegrip met zich mee.

Als je kleine kinderen hebt zullen die voornamelijk de rekening gepresenteerd krijgen.

Volwassen kinderen kunnen er vaak ook niet goed mee uit de voeten dus in ALLE gevallen brengt een echtscheiding veel verdriet en emoties teweeg. Vooral bij de kinderen.

Als de gewezen ex-lieden zich kunnen vinden in een goede verstandhouding als men uit elkander gaat, is de schade te overzien.

Helaas gaat het vaak met oorlogen en pesterijen gepaard,

Vernedering, zich in de steek gelaten voelen, de andere zijn verdere geluk niet gunnen, bezitsdrang en nog meer van die overbodig moeilijk makende zaken die een al moeilijk zijnde kwestie nog meer doen verzwaren, zijn vaak oorzaak van een vervelende afwikkeling en de toestand erna.

Wat door de ruzie makende ex-getrouwden vaak niet wordt gezien in de drift van de strijd, zijn de kinderen die machteloos aan de kant moeten toezien hoe hun veilige haven wat eens het gezin genoemd werd, nu in een hel van gevechten is veranderd.

De veiligheid is weg maar erger nog, er moet een keuze gemaakt worden tussen de ouders.

De keuze wordt vaak door een of beide ouders afgedwongen want wie met Pa contact houdt verliest Ma en anders om ook.

Opstokerijen zijn dan ook de ernstigste kwaad doenerijen in een scheiding.

Het kortzichtige en foutieve ego gedrag van de veroorzakende ouder brengt menig kind uit balans wat verregaande gevolgen kan hebben voor het verdere leven van de kinderen.

Kies je als een van de ouder voor een scheiding, zorg dan dat het in goed harmonie gaat en laat de zaak netjes en schoon achter is mijn door ervaring wijs geworden advies.

Neem jouw verantwoordelijkheid in acht en dop jouw eigen boontjes, immers jouw eigen keuze was het toch?

Vaak valt het tegen en gunt de een de andere zijn nieuwe leven niet dus zijn opnieuw de kinderen het slachtoffer. Vaak worden deze als strijdmiddel gebruikt door een van de ouders om de andere het leven zuur te maken.

Dat is uit den boze en erg egoïstisch van die ouder die het veroorzaakt. Men houdt geen rekening met andermans gevoelens en situatie (Kinderen)

Kort uit de bocht als slot, bezint eer ge begint en als het zover is draag jouw eigen verantwoordelijkheid en blijf ouder ook na de scheiding naar jouw kinderen toe. Belas hun NIMMER met de keuze voor jou of jouw ex partner, niet ZIJ zijn gescheiden maar JIJ of jou ex- Partner.

Ga niet te werk als een olifant in de bekende porseleinkast door jouw kinderen op te stoken met allerlei zielige verhalen en negatieve beïnvloeding.

Laat de kinderen hun vrede behouden en laat de kinderen ZELF hun koers varen.

Ik zal een kleine ervaring vertellen die ik in Indonesië heb gehad en wat mij mijn leven lang een voorbeeld is geweest.

Ik had vele dieren en ook vogels.

Ik had een kooi met vier rijstvogeltjes, nonnetjes genaamd, bruin met een wit kopje vandaar de naam.

Het waren twee echtpaartjes waarvan een het vrouwtje invalide was, het had door omstandigheden maar een pootje en kon niet goed vliegen

Toen bekend was dat wij zouden vertrekken besloot ik alle vogels hun vrijheid te geven als kind en hing al mijn kooien in de blimbing boom, die vreselijk zure vruchten gaf.

Een voor een kozen de vogels hun vrijheid, tot het kooitje met de nonnetjes aan de beurt was.

Ik opende de kooi en drie van de vogeltjes vlogen weg.

Behalve het invalide vrouwtje.

Het riep en riep en ik hoorde aan het getjilp dat het beestje zich angstig in de steek gelaten voelde.

Het was heel verdrietig om te zien. Hartverscheurend gewoon, iemand die achtergelaten wordt.

Verderop in een hoge boom hoorde ik het mannetje terug roepen en dat ging zo een hele tijd door en wat er toen gebeurde, is een voorbeeld voor menigeen van ons als mens, het mannetje vloog terug de kooi in. Hij gaf zijn vrijheid op om zijn invalide vrouwtje bij te staan.

Het is een ongelofelijk verhaal maar wel waar, zeker waar, zo waar zelfs dat het voor mij voor altijd duidelijk was dat dieren gevoel kennen en ook liefde. Dieren zijn trouw en geven liefde zonder voorwaarden, dat moeten wij als slimmeriken onder de dieren, mens geheten, maar eens goed van hen afkijken en hopelijk willen wij ervan leren.

Ik had dus de kooi nog met de twee nonnetjes.

Helaas moest ik 7 dagen erna stiekem weg met de familie en ik probeerde het opnieuw in de hoop dat het vrouwtje mee kon vliegen deze keer.

Helaas het ritueel was hetzelfde het mannetje dwarrelde rond het kooitje en weigerde zijn vrijheid, ging toen even op de grond stilzitten onder de blimbing boom, en dat was hem fataal geworden.

Een zwarte kan sprong uit het niets en greep hem.

Ik pakte alles wat los en vast zat en rende de kat achterna van alles naar hem toe gooiend in de hoop dat hij het vogeltje los liet.

Helaas, hij sprong over een schutting en ik was hem kwijt.

Het vrouwtje bleef treurig roepen tot laat in de avond die bewuste dag.

De volgende dag heb ik een goede bekende gevraagd of hij euthanasie wou plegen en hij heeft het toegepast bij het vrouwtje.

Dit is het goede voorbeeld voor ons mensen, en tegelijkertijd ook een wijze les, althans voor mij.

Ik haal alles uit de omgeving van mij en dan bedoel ik de natuur, om mij in het leven waarden aan te meten.

Bij het afsluiten van huwelijken komen de woorden “tot de door ons scheidt”.

Nee, vaak is het tot wij de doodpest aan elkaar krijgen en gaan dan ons eigener weg.

Mooie beloftes, die achteraf beter niet gemaakt konden worden.

Mijn twee kleine vriendjes, gevederde vriendjes, waarvan je niet zou veronderstellen dat zij mij de les hebben geleerd en leren konden, hebben het voorbeeld gegeven.

Het was letterlijk

Trouw tot in den dood.

Een ode aan mijn twee gevederde vriendjes, ze waren klein en zaten gevangen, het waren MAAR vogels, maar ze staken ver uit boven de mens in hun trouw.

Albert van Prehn ( Icm Moderator) 30 juni 2010.

Lees verder…

Pasar Malam Flevoparq Dronten op 9, 10 en 11 juli 2010.

Pasar Malam Flevoparq Dronten.
Voor de TomTom navigator gebruikers: Educalaan 37 8251 GC Dronten.
Vrijdag, zaterdag en zondag 9, 10 en 11 juli 2010.
Toegang € 7.50
65+ € 5,--
Kinderen van 7 tot 14 € 3,50
Dan zijn er korting flyers van €2,50 en € 3,50 als ze de flyer inleveren (hier is niet aan ICM lezers gedacht).


Als Wieteke van Dort deze aankondiging zou lezen,
zal zij ongeveer als volgende reageren:
"Adoeh....Goed zeg deze Ferry Schwab de konco(kountjou = vriend)
van si Ben net als ik uit Suarabaya de prijzen laag houden, goedkoper dan op de TTF in Den Haag en ook goedkoper dan de Pasar Malam Istimewa in Zeewolde, daar kost het 9,50 euro's per persoon.
Ferry Schwab en zijn kinderen, neven, nichten enzovoort weten allemaal dat de meeste Indo's geen dikke dompèt(portemonee) hebben,
dus alle prijzen laag houden.
Ferry, jempol jij..!!!!...
Voor de Totoks, even vertalen ja....djempol betekent heweldig ja..!!!


P.S.
Deze publicatie naar aanleiding van de vele vragen van veel leden van deze site.
Lees verder…
Maandelijkse uitgave | Jaargang 2, nr. 6 (Juni 2010) | Redactie: Hans Vogelsang

Dit is de digitale nieuwsbrief van de Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum, die u maandelijks toegezonden krijgt. Via deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen betreffende ons toekomstige Indisch Centrum. Verder zullen wij u wijzen op nieuwe items op onze website en andere bijzondere zaken binnen de Indische gemeenschap.

Welkom nieuwe lezers
Wederom mogen wij ons verheugen in een aanzienlijke groei van het aantal abonnees op onze Nieuwsbrief. Een warm welkom aan al die nieuwe lezers. Het aantal abonnees staat nu op 690 en hieruit moge mede blijken, dat een groot Indisch Centrum in Den Haag voldoende draagvlak heeft.
Meet & Greet op zondag 1 augustus 2010

Op zondag 1 augustus aanstaande zal de eerste MEET & GREET van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum gehouden worden. Wegens het ontbreken van voldoende middelen is, ondanks de sponsoring voor wat betreft de zaalruimte, het Kurhaus in Scheveningen financieel helaas toch geen optie gebleken. Vanaf deze plaats echter willen wij het management van het Kurhaus danken voor hun aanbod en hopen dat wij er een volgende keer gebruik van mogen maken. De Meet & Greet zal nu worden gehouden in Grand Café Restaurant EMMA aan het Regentesseplein 222 in Den Haag. Per Openbaar Vervoer bereikbaar met: Randstadrail 3 (halte Conradkade), Tram lijn 11 en 12 (halte Weimarstraat). Vanaf deze haltes: ±4 minuten loopafstand. Oriëntatiepunt: Gedenknaald op het plein. Betaald parkeren in de omgeving. Kaart en routeplanner op: www.indisch-centrum-denhaag.nl >> EXTRA >> Meet & Greet (vanaf begin juli 2010). Hier vindt u ook een ENTREEBEWIJS. U dient dit te printen, uit te knippen en op 1 augustus aan de ingang te tonen. Bovendien krijgt u tegen inlevering van uw entreebewijs een GRATIS kopje koffie of thee aan de bar. Verder hebben wij u reeds eerder verteld, dat het ontvangen van donaties voor ons van het grootste belang is, juist in deze opbouwfase. Tijdens deze Meet & Greet zult u daartoe in de gelegenheid worden gesteld. Achter de bar zullen wij een DONATIEPOT te plaatsen. Vraagt u hiernaar aan de barmedewerkers. Tevens zullen wij een kleine loterij houden met een aantal leuke prijzen. Alle lezers van onze Nieuwsbrief en bezoekers van de website zijn van harte welkom van 14.00 tot 17.00 uur. Wij rekenen op uw komst.

V R I J W I L L I G E R S G E V R A A G D
Het bestuur van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum zoekt vrijwilligers die bereid zijn om zich in de toekomst in te zetten voor het centrum in algemene dienst of voor activiteiten in het bijzonder. Bekijkt u onze activiteitenpagina eens. Wie weet is er wel een activiteit bij waarvan u het leuk vindt om u als medewerker voor in te zetten. Misschien heeft u zelf wel een fantastisch idee voor een activiteit.
Laat het ons weten. Inlichting via E-mail: info@indisch-centrum-denhaag.nl of hans-vogelsang@hotmail.com

(advertentie)
Oproep
Aan de lezers van deze Nieuwsbrief en bezoekers van de Website van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum.
Mijn moeder, Dido van Soest-Hazenberg, behoorde in 1943 tot een kleine verzetsgroep, die in Batavia contacten onderhield via een radiozender met een Amerikaans schip, dat zich in de Javazee bevond. Deze groep, waartoe ook mevrouw R.M. Lopez Cardozo Kruimer en de heren Ch.Th, Maitimo, J.J. Kouwenberg en J. Joseph behoorden, is waarschijnlijk door verraad in handen van de Kempetai gevallen. Alle leden werden na afschuwelijke martelingen wegens anti-Japanse activiteiten ter dood veroordeeld en in december 1943 op Ancol terechtgesteld. Dido was toen 26 jaar. Mijn vader, die niet op de hoogte was van de illegale activiteiten van mijn moeder, werd eveneens door de Kempetai gearresteerd en werd toen zijn onschuld onomstotelijk werd bewezen, na 40 dagen van martelingen vrij gelaten, zonder dat hij van het lot van zijn vrouw en de andere leden van de groep op de hoogte werd gesteld. Pas een maand voor zijn vertrek naar Nederland in november 1946 kreeg hij te horen dat zij samen met de andere groepsleden door de Japanners was onthoofd.

Sinds enkele maanden werk ik aan een boek over het korte leven van mijn moeder. Om meer informatie te krijgen over hetgeen destijds is gebeurd, zou ik graag in contact komen met nabestaanden van deze kleine verzetsgroep en anderen die mij hier meer over kunnen vertellen. Ancol is de locatie buiten Jakarta richting Tanjung Priok, met het ereveld waar de slachtoffers liggen die tijdens de Japanse bezetting werden terechtgesteld. (bron: Indische Internetkrant ICM-online)
Eventuele reacties kunnen worden gestuurd naar: soest@hotmail.com of soest6@xs4all.nl. Dank u voor uw medewerking. Steph van Soest, Den Haag.
Website weer uitgebreid
Onze veel geprezen website blijft maar groeien. Opnieuw hebben we er een aantal rubrieken en pagina’s aan toegevoegd. Zo hebben we een rubriek Partner Organisaties, over verenigingen en groepen die met ons samenwerken en waarin zij zich middels een eigen pagina aan u voorstellen, met een LINK naar hun eigen website. De Indische Agenda in de rubriek Nieuws is uitgebreid met een optie om uw eigen evenement door te geven. De rubriek Extra is uitgebreid met een “Recept van de maand” en tenslotte hebben we een officiële Disclaimer aan de website toegevoegd. Zo blijven we ons inspannen om de website nóg beter en completer te maken. www.indisch-centrum-denhaag.nl
www.indisch-centrum-denhaag.nl


(advertentie)
Recept van de maand
Iedere maand willen we een oud familierecept op de website zetten. Uw razende reporter (ondergetekende) bijt in dit geval de spits af, in de hoop dat de lezers van deze Nieuwsbrief hun eigen (geheime) familierecept insturen. Het is de bedoeling dat telkens een bepaald gerecht behandelt wordt en niet een complete rijsttafel of iets dergelijks. Het recept dat ik u deze eerste keer bekend maak, is een recept van mijn vader: Dadar Djawa, oftewel een Javaanse Omelet. Lekker als bijgerecht of als snack tussendoor en mits de juiste ingrediënten bij de hand, heel eenvoudig te bereiden. Selamat Makan.

Adverteren in deze Nieuwsbrief of op de website
In nog geen negen maanden tijd is het aantal abonnees op de Nieuwsbrief van 76 bij de start begin oktober vorig jaar gegroeid tot bijna 700 nu. Dit bewijst, dat er voldoende draagvlak is voor een Indisch Centrum. Maar dit betekent tevens dat adverteren in onze Nieuwsbrief geen slecht idee is. In feite kunt u adverteren in de Nieuwsbrief eigenlijk zien als DIRECT ADVERTISING, want uw boodschap wordt gericht verspreid aan een doelgroep die ook de uwe is. Dus potentiële clientèle en daarom een procentueel grotere trefkans dan bij adverteren op een andere manier of via een ander medium. Vraagt u eens naar onze tarieven; die zullen u alleszins meevallen. Bovendien krijgt u bij een contract van zes opeenvolgende plaatsingen er altijd één gratis. Momenteel is het bestuur van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum aan het bekijken en rekenen betreffende de mogelijkheid om ook op onze website te laten adverteren. Dit zullen dan aangepaste advertenties zijn, die passen in de twee zijkolommen van de website. Hierbij is de keuze van de pagina waar uw advertentie geplaatst moet worden aan u. Past de inhoud van uw advertentie het best bij onze rubriek “Activiteiten”, ja misschien zelfs naast een bepaalde activiteit, dan heeft u die keuze; past het beter bij het “Recept van de Maand”, of bij bijvoorbeeld de “Indische Agenda”, dan kan dat ook. Wij hebben op dit moment echter nog geen idee wat dergelijke advertenties zullen moeten kosten. Samen met onze accountant en onze adviseurs zijn wij hierover aan het brainstormen. Ook de criteria waaraan een webadvertentie moet voldoen is een van de punten die nader onderzocht moeten worden. Zo mag een advertentie in ieder geval niet strijdig zijn met de doelstellingen van de Stichting en/of met de inhoud van de website. Sterker nog, wij zijn van mening dat een advertentie in ieder geval inhoud gerelateerd zal moeten zijn. Adverteren in onze Nieuwsbrief en op onze website zal ons helpen om onze financiële positie wat meer stabiliteit te geven. Zodoende kunnen wij een basis opbouwen van waaruit we verder kunnen werken. Eigenlijk zijn wij ook een beetje op zoek naar een medewerker, die op dit gebied ervaring en expertise heeft vergaard en bereid is om ons hierbij als Public Relations medewerker annex Advertentie Acquisiteur te komen assisteren. Dit zou ons een enorme portie werk uit handen nemen. Hierdoor kunnen wij al onze energie in de toekomst van het Indisch Centrum steken en in vol vertrouwen bijkomende werkzaamheden aan anderen overlaten. Voelt u zich aangesproken? Neemt u dan gerust contact met ons op.

(advertentie)

(official sponsor van Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum)
Sinds 1989 verzorgen wij vertalingen in en uit alle talen o.a. technisch, medisch, juridisch en commercieel gebied. Wij werken met gekwalificeerde en beëdigde vertalers (ook voor Bahasa), vertaling naar de moedertaal, controle door een tweede vertaler, kortom: bij ons vindt u de kwaliteit die u eist. Efficiënte werkwijze en organisatie garanderen snelheid en een redelijke prijs.
Creapro, hèt vertaalbureau dat u zorgen uit handen neemt!
Galileïstraat 18 - 2561 TE Den Haag - tel.: 070-362 05 89 (meerdere lijnen) - fax: 070-362 56 64
E-mail: creapro@worldonline.nl Website : www.creapro.myplaces.nl

Dàt is andere taal!
Indonesische Toolbar
Hallo allemaal, even een berichtje voor ieder die geïnteresseerd is in Indonesische radio en televisie. We hebben een site ontdekt, vanwaar een complete Indonesische Toolbar te downloaden is met 53 radiostations, 9 TV zenders plus Aljazeera-English, meer dan 35 kranten, en nog veel meer. Surf naar: http://www.semarang.nl/online-asia-radio-tv-nl.html. Beslist de moeite waard en het werkt perfect. Afhankelijk van het stuurprogramma van uw computer kan het voorkomen dat de toolbar na het downloaden niet direct zichtbaar is. Dan gewoon even afsluiten en opnieuw opstarten en hij staat er!


A G E N D A
6 maart tot en met 5 september 2010: Tekeningen van Charles Burki. Dagelijks leven in Japanse gevangenenkampen. Locatie: Museon, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag. In deze expositie worden tekeningen getoond van Charles Burki (1909-1994) die in het bezit zijn van het museum. Geopend: dinsdag tot en met zondag, 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties ook op maandag geopend. Toegang: kinderen t/m 3 jaar gratis; 4 t/m 11 jaar: € 4,00; volwassenen: € 8,50; 65+: € 7,00; Museumkaart geldig. De herziene uitgave van Charles Burki’s boek: Achter de kawat is verkrijgbaar.
23 april t/m 29 augustus 2010: Fototentoonstelling “Troostmeisjes” van fotograaf Jan Banning. Locatie: Kunsthal, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, Tel: 010-4400300. Opening: vrijdag 23 april om 15.00 uur. De Kunsthal is geopend: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur.
1 juli 2010: Forum en Culturele avond. In het kader van de viering van de proclamatie van de Onafhankelijkheid van Papoea West Nieuw Guinea in 1971, organiseert de Nationaal Papoea Vereniging ’95 een Forum met als thema: “Het lijden van de bevolking van West Papoea en de haalbaarheid van de onafhankelijkheid”. ’s Avonds is er een Culturele Feestavond. Locaties: Forum: Dienstencentrum Copernicus, Daguerrestraat 16, 2561 TT Den Haag, Tel: 070-3603232. Tijden: 10.00 tot 15,00 uur. Culturele Feestavond: Wijkwinkel REVA, Beeklaan 266, 2562 AT Den Haag, Tel: 070-3650002. Tijden: 17.00 tot 21.00 uur. Voor beide evenementen geldt: Toegang gratis. Inlichtingen: Simon Sapioper, Tel: 06-17923672, E-mail: secretariaat@npv95wng.nl.
9, 10 en 11 juli 2010: Pasar Malam Dronten. Compleet anders dan tegenwoordig de gebruikelijke Pasars is de Pasar Malam Dronten. Een verademing, mede dankzij de inspanningen van Thony Schwab (Flevoparq) en Chris Uitenburg (Stellar Events). Weer eens echt Indisch en rijk aan sfeer van het oude Nederlands Indië. Locatie: Flevoparq, Educalaan 37, 8251 GC Dronten, Tel: 0321-388700. Met medewerking van een keur aan artiesten, zoals Riem de Wolff, The Dream met René Shuman en Angel Eyes, Tempo Doeloe Band, Marabunta en vele anderen. Openingstijden: vrijdag: 13.00 – 22.30 uur; zaterdag: 12.00 – 22.30 uur; zondag: 12.00 – 19.00 uur. Toegang: volwassenen, € 7,50; 65+, € 5.00; kinderen 7 – 14 jaar, € 3,50 en kinderen tot 7 jaar gratis. Inlichtingen: info@stichtingstellar.nl.1 augustus 2010: Meet & Greet. Informele bijeenkomst waarbij de Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum zich presenteert aan en kennismaakt met de lezers van de Nieuwsbrief en de bezoekers van de Website. Locatie: Grand Café Restaurant Emma, Regentesseplein 222, 2562 EZ Den Haag. Tijden: 14.00 tot 17.00 uur. Toegang Gratis. Zie ook het artikel in deze Nieuwsbrief. Inlichtingen: hans-vogelsang@hotmail.com.
14 en 15 augustus 2010: Thailand Summer Festival. Ontdekkingstocht door het “Land van de Glimlach”. Shows en demonstraties van Thai Dance, Muay Thai Boxing, een Thaise markt, Theater, Toeristen informatie, plenty muziek en natuurlijk heel veel heerlijkheden uit de Thaise keuken, die eigenlijk net zo rijk is als de Indonesische. In het avondprogramma de complete band van Pongsit Khumpee. Locatie: Zuiderpark, Roggeveld, Johanna Naberweg, 2533 SE Den Haag. Openingstijden en toegang: zaterdag 14 augustus en zondag 15 augustus van 11.00 tot 17.30 uur: € 3,00 pp. Zaterdag en zondag gehele dag inclusief het avondprogramma van 18.30 tot 23.00 uur: Toegang met combiticket: € 15,00. Kaarten verkrijgbaar bij alle Primera filialen en online: www.thailandfestival.nl.
21 augustus 2010: Pasar Open Dag Toko Neda. Met optreden van maar liefst 7 Indo bands, Lonny Gerungan met zang en een Indisch Buffet, een Balinese Dansgroep, en nog veel meer. Locatie: Stationsweg 56, 6711 PT Ede, Tijden: 10.00 tot 20.00 uur. Toegang: gratis. De opbrengsten komen geheel ten goede aan de Stichting Anak Asuh Batam, die strijdt voor de verbetering van de rechten van kinderen in Indonesië. Meer inlichtingen: www.anakasuh.nl.
2 t/m 11 september 2010: Internationaal Gamelan Festival Amsterdam. Het festival bestaat uit twee onderdelen: Opera Java en drie op zichzelf staande Gamelanvoorstellingen. Locatie: De Lichthal van het Tropenmuseum, Mauritskade 63 (grote zaal) en Linnaeusstraat 2 (kleine zaal), 1092 CX Amsterdam, Tel: (kassa) 020-56688500; (info) 020-56688241. Voorstellingen: Opera Java: donderdag 2 t/m zondag 5 september 2010: 20.30 uur. Toegang: € 30,00 (normaal) en € 25,00 (alle kortingspassen). Na de wereldpremière in Amsterdam gaat de Opera Java op Tournee door Europa en Azië. Gamelan voorstellingen: donderdag 9 september: Gamelan Now! 20.00 uur: Toegang: € 25,00 (normaal) en € 20,00 (alle kortingspassen). Vrijdag 10 september: Gamelan Bali, met de spectaculaire en innovatieve 7-toons Gamelan Semarandana. 20.00 uur: Toegang: € 27,50 (normaal) en € 22,50 (alle kortingspassen). Zaterdag 11 september: Gamelan Java (Sunda), drie generaties componisten. 20.00 uur: Toegang: € 27,50 (normaal) en € 22,50 (alle kortingspassen). Arrangementen: Op alle avonden kunnen bezoekersvooraf dineren in het Tropentheater met een Indonesisch Buffet voor € 17,50 per persoon. Aanvang: 18.00 uur. Bij aankoop van meerdere toegangskaarten voor meerdere voorstellingen krijgt men € 10,00 korting op het volgende kaartje. Alle inlichtingen en kaartverkoop: www.tropentheater.nl/IGFA.
10 september 2010 t/m 30 oktober: Kleine Multatuli tentoonstelling. Tentoonstelling met prenten en karikaturen uit de collectie van het Persmuseum en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Locatie: Tentoonstellingsruimte IISG, Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam.
27 november 2010: The X-factor Indo Music Classics. Het is nog een heel eind weg, maar toch alvast een aankondiging van deze spetterende show, gepresenteerd door ICM Live4life club. Maar liefst 25 gevestigde artiesten en jonge talenten brengen muziek, zang en dans in een exotische ambience. Locatie: FlevoparQ, Educalaan 37, 8251 GC Dronten. Tijden: 12.00 tot 24.00 uur. Voorverkoop van kaarten: 06-53793649 of 0321-388700. Gezien de te verwachten toeloop is reserveren van kaarten nu al aan te bevelen. Nadere info volgt in komende edities van deze Nieuwsbrief.
Agenda Updates: Voor de meest recente updates van de Agenda verwijzen wij u naar onze website.
2010, jaar van Multatuli en Max Havelaar
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het beroemde boek Max Havelaar van Multatuli verscheen. Tevens is het 100 jaar geleden dat het Multatuli Genootschap werd opgericht. Naar aanleiding hiervan organiseert het Genootschap dit jaar vele activiteiten, zowel in Nederland als in België. Ook in deze Nieuwsbrieven zal het N.I.C.C. regelmatig aandacht schenken aan dit bijzondere jubileum
De hertaling van Max Havelaar door Gijsbert van Es is inmiddels in iedere goede boekhandel verkrijgbaar. Het is een paperback, 319 pagina’s en de prijs is € 10,00. Bovendien is ter gelegenheid van 150 jaar Max Havelaar een bijzondere munt geslagen, die half mei in omloop is gebracht. Er is een verzilverde munt van € 5,00 die via de postkantoren en de agentschappen verkrijgbaar is. Voor de verzamelaars is er een zilveren munt van € 5,00 die in cassette € 32,95 kost. Tenslotte is er een gouden munt van € 10,00, die in een cassette het bedrag van € 277,95 kost. Gaarne verwijzen wij u naar de speciale site van het Ministerie van Financiën: http://www.herdenkingsmunt.nl. Hier vindt u een aantal LINKS naar bestelmogelijkheden en -adressen.
2010 wordt een bijzonder jaar, gerelateerd aan een bijzonder boek van een bijzondere schrijver. In deze rubriek zullen wij u op de hoogte houden van de activiteiten die rond dit jubileum gehouden worden. Activiteiten zoals lezingen, tentoonstellingen, festivals, studiedagen, concerten, enz. Voor actuele informatie verwijzen wij u ook naar de website: www.multatuli-museum.nl/nieuws en vooral de jubileumwebsite: www.multatuli.nu
Lees verder…

"Tot ziens allemaal..!!!!"


"Ik zie hier een aantal leden van het IndoForum en ICMonline,
aan hen allemaal tot op de Pasar Malam in het Flevoparq in Dronten
en ICM-Live4Life-Club dansfeest in november dit jaar.
Aan alle aanwezigen op deze Veteranendag: Tot de volgende Veteranendag in 2011 ook met zo'n mooi en zonnig weer als nu.
Tot ziens allemaal....!!!!"

Lees verder…

Groeten vanuit het Malieveld te Den Haag


Ik heb mijn donkerblauwe jas uitgetrokken, maar voor het defilé moest ik wel aantrekken en een baret op, het was dus even zweten.
Het was mooi en zonnig weer tijdens de Veteranendag op zaterdag 26 juni 2010 op het Malieveld te Den Haag.
Ik denk dat het tussen de 19 en 24 graden Celsius was tijdens de Veteranendag te Den Haag.

Veel bekenden had ik ontmoet en gesproken en maakte nieuwe vrienden.

Eenvoudige nasi maaltijd gegeten, wat bier(geen bintang bier) gedronken.
Het was heel erg druk, drukker dan op de TTF 2010, kennelijk door het mooi en zonnig weer en ook omdat de toegang gratis is, zelf de toiletten was gratis.
De TTF 2010 ook op het Malieveld te Den Haag was de entree prijs niet goedkoop en de toiletten waren ook niet gratis.
Ik denk dat de Veteranendag een grote concurentie is van de PMI en TTF op het Malieveld te Den Haag, althans wat het aantal bezoekers betreffen.
Wieteke van Dort als Tante Lien, Riem de Wolff en de diva Karin Bloem stalen de show tijdens de Veteranendag op het Malieveld te Den Haag.
Veteranendag 26 juni 2010 op het Malieveld te Den Haag was voor mij een gezellige, een zonnige en een onvergetlijke dag.
Ik genoot hier meer van dan op de Tong Tong Fair op het Malieveld.
Vandaag ga ik wat bloemen op het graf van mijn vader leggen,
daarna naar de verjaardag van Rob(de man van mijn zuster). Gezellig ngobrol en oude sapi(koe) uit de kali(gracht, rivier, sloot) halen en uiteraard lekker eten en drinken. Mijn zuster kan goed en lekker koken(zij heeft van haar moeder geleerd) Rob is op 28 juni jarig en op zondag 27 juni gevierd.
Aan iedereen wens ik een gezellige en zonnige zondag.
Saluut..!!!!
Ben Vink.

Lees verder…

Zaterdag 26 juni 2010 Veteranendag te Den Haag.


Het aantal bezoekers van de Veteranendag 26 juni 2010 overtroffen het aantal bezoekers van de PMI en TTF op het Malieveld te Den Haag.

Kennelijk door het mooi en zonnig weer 19 - 24 graden Celsius en de gratis toegang voor iedereen, terwijl op de Tong Tong Fair 2010 op het Malieveld te Den Haag alles was erg duur, zelf de toilet was niet gratis,
terwijl op zaterdag 26 juni 2010 op de Veteranendag op het Malieveld te Den Haag is het gebruik van de toiletten geheel gratis.

Lees verder…

Pasar Malam Dronten op 9, 10 en 11 juli 2010.


Deze Pasar Malam in Dronten is heel anders dan een festival of een fair op het Malieveld te Den Haag.
Het is uniek net als vroeger in de voormalige Nederlands-Indië.

Er worden veel foto's en films germaakt, dus de hele dag keep smiling a.u.b.

Dus mensen die in Nederland of buiten Nederland wonen,
niet vergeten om op vrijdag, zaterdag en/of zondag

9, 10 en/of 11 juli 2010 naar het Flevoparq in Dronten te gaan
om gezellig kijken, luisteren, dansen, lekker eten en drinken,
ook voor de kinderen zijn leuke dingen te doen.


Lees verder…

Aan de Radio "AmerIndo" in USA
Aan de Radio AmerIndo in USA.

Hallo Radio AmerIndo. Kunnen jullie "I love the little things" van Matt Monroe voor mij
op jullie radio uitzendingen draaien, a.u.b.

Thank you.
Greetings from Holland.
Ben Vink.

.
Lees verder…

"Trots Op Nederland"


Wij bewoners van Nederland mopperen vaak over van alles en nog wat.
Maar toch......moeten wij eigenlijk "Trots Op Nederland" zijn.
Enkele jaren geleden begon langzaam maar zeker vanuit het water en zand aan de IJmeer in het oosten van Amsterdam een nieuwe woonwijk in wording.
Juist ja,....uit water en zand.
Als over enkele jaren "IJburg" met haar eigen strand genaamd "Blijburg aan Zee" helemaal klaar is,
denk ik dat de meeste mensen die in Amsterdam en omgeving wonen in de zomer maanden niet meer naar

Bergen aan Zee, Egmond aan Zee, Castricum aan Zee en Zandvoort zullen gaan,

want Blijburg aan Zee is vlakbij en gemakkelijk te bereiken met de auto, bus, tram en fiets.

Blijburg aan Zee wordt kennelijk de grote toekomstige concurent van Zandvoort denk ik.
"Trots Op Nederland", omdat van water en zand maakt men een nieuwe woonwijk IJburg.
Hieronder enkele foto's van:

"Blijburg aan Zee" en de nieuwe woonwijk "IJburg" in het oosten van Amsterdam.


Alle foto's zijn opgenomen op een zonnige woensdag 23 juni 2010.
Groeten vanuit IJburg.
Ben Vink.

Lees verder…

Indo's gezocht

Op dit moment ben ik research aan het doen voor een documentaireserie genaamd 'In de familie' gemaakt door Frans Bromet. Hierin stelt iemand een vraag aan een familielid die om welke reden dan ook nog nooit gevraagd is.

Ik ben haastig opzoek naar mensen die mee willen doen. Ik zou heel graag het onderwerp 'Jappenkamp' of 'KNIL' in de documentaire willen belichten.
Ik ben zelf half Indisch en mijn opa en oma hebben beiden bare tijden meegemaakt in Jappenkampen. Ik zou graag hun verhaal willen horen maar helaas is dat te laat, ze zijn al overleden. Gelukkig heeft mijn opa een dagboek bijgehouden toen hij in een werkkamp in Japan zat, wat hij schrijft is vreselijk om te lezen.

Ik ben opzoek naar mensen die nog wel familie hebben die over die tijd kunnen praten. Bijvoorbeeld een (klein) dochter die aan haar moeder of oma vraagt wat zij heeft meegemaakt in het kamp. Of ze Indonesië mist etc. Elke vraag is goed zolang het onderwerp maar belicht wordt.

Als kleinkind vind ik het onnoemelijk belangrijk dat deze verhalen meer aandacht krijgen en bekend worden. Naar mijn idee is er veel te weinig over bekend en ik zie dit als een kans want de mensen die dit meegemaakt hebben worden ouder en ouders..

Heeft een van jullie een vraag aan een familielid over dit onderwerp? Graag filmen wij dit gesprek. Er zijn 2 opnames. De eerste is alleen met de vraagsteller en de tweede keer met het familielid er bij. Het kost weinig tijd en je houdt er een prachtig document aan over over je eigen familiegeschiedenis.

Groeten,

Christianne
Researcher Bromet & dochter
www.bromet.nl
020-4363594

Lees verder…

Polls op Indoweb Hyves -

Hoe vinden jullie het dat de Indo nu tot allochtone groep wordt gerekend, dit volgens de nieuwe wet.

De bovenstaande polls werd op Hyves geponeerd, mede omdat het artikel van de heer Marshal Manengkei door velen op een verkeerde wijze werd geïnterpreteerd. Inmiddels zijn vele reacties binnengekomen, van wel 28% heeft voor acceptabel en 68 voor niet acceptabel en rest weet het niet gestemd. Vele reacties vragen om uitleg en definitie hiervan, en de gedachte hierachter van de Nederlandse regering politiek gezien.

Definitie.

De wet meldt dat Indische mensen - Indo's - die niet op Nederlands grondgebied zijn geboren onder de groep allochtonen valt. Dus in principe alle Indië-gangers. Hiermee ontkent de Nederlandse regeringen op een rij dat het Voormalige Indië niet van Nederland is geweest. Dus voor velen jongeren afkomstig uit deze gezinnen, zijn de ouders allochtoon desondanks het Nederlands bloed door de aderen stroomt, erger wordt het nog dat dit nauwelijks bekend is.

Verklaring.

Gaat hier om de harde feiten dat de Nederlandse regering deze wet eigenhandig heeft ingevoerd met als doel om alle schuldbekentenissen en claims op de Indische Gemeenschap te niet te doen. Nederlandse regering is het enige land die ook een kolonie bezat die zo gehandeld heeft tegen hun onderdanen. Bewust is gekozen bijvoorbeeld om "onze geschiedenis" niet in de schoolboeken op te nemen, om de Nederlandse burgers bewust ontwetend te houden. 340.000 mensen repatrieerden uit het voormalige Indië met alle bezittingen te hebben verloren naast in kampen te hebben gezeten.

In tegenstelling tot de burgers die in Nederland verblijven en in hun huizen mochten zitten en niet_in kampen hebben gezeten tijdens de tweede oorlog, hebben deze een oorlogsslachtoffer voorzieningen gehad, die door de Duitsland werd gecompenseerd. Nederland heeft voor het voormalige Indië ook die compensatie gehad van Japan. Terecht dat Ex-minister van Financien Zalm wijst dat de regering op "het Indisch Geld" zit. CDA en D66 hebben deze zaak tot een oplossing willen brengen met Het Gebaar in beginsel.

Voor iedere Indo is het essentieel dat "onze geschiedenis" in de schoolbanken wordt gedoceerd, zodat de kinderen en kleinkinderen die wetenschap dragen waar wij 300 jaren hebben geleefd en gewoond. Weten waar hun vader en moeder, opa en oma hebben gewoond. Dit kan niet zo zijn dat dit ook wordt ontkend door onze eigen kinderen, toch?

Via de media dit wordt gecommuniceerd, zodat de Hollander weet wat de Indische Gemeenschap daar heeft meegemaakt tijdens de oorlog, overdracht, bersiap en de koele koude ontvangst in Nederland, en in het bijzonder dat de Indo niet wordt verward als Indonesiër door journalisten zoals dit regelmatig in de media verschijnt.

Politiek beschouwingen in wisselwerking met de Nederlandse samenleving.

Het woord allochtoon is een synoniem voor 'buitenlander'; Er rust een smet op dit woord, die de Indische Gemeenschap die als het voorbeeld kan worden gesteld van het beste groepering die ooit integreerde in de Nederlandse samenleving, naast vele bijdragen heeft geleverd met betrekking tot de Indo cultuur.

Dit wordt tevens benadrukt door het artikel van de heer Marshal Manengkei die onbewust de nieuwe Indo op 1 hoop veegt met de Marokkanen, Turken etc... niet in dank is afgenomen door vele lezers. Die is hier niet debet aan, is de Nederlandse regering die dit heeft weten te bewerkstelligen. De vraagstukken immigratie en Allochtonen staat nu hoog op de politieke agenda, de schandpaal.

Zeker met de miljarden bezuinigingen die op stapel staan. Duidelijk is het waar de kranen met miljarden dichtgaan.

De vraag nu is voor de Indische Gemeenschap: Waar staat de PVDA, D66 en PVV. Hoe de standpunten van de overige partijen zijn, is bekend. CDA en D66 staan achter de Indische kwestie om deze tot oplossingen te brengen. Om maar te noemen Het Gebaar als tussenstation door CDA en D66. Welke stelling de PVV tegen de Indische kwestie zal innemen is onduidelijk nu de oude Indië-ganger tot de groep Allochtone wordt gerekend. Uiteraard zal Gert Wilders zich persoonlijk aangesproken voelen, die ook van een Indische kom af is. Misschien een punt voor de PVV om dit hoog op de agenda te zetten voor die 1,2 miljoen Indo’s die als allochtoon en autochtoon in Nederland verblijven of is het wonen?

Lees verder…

De tweezijdigheid van de Indische Nederlander.

De tweezijdigheid van de Indische Nederlander.

Als je mijn persoonlijke leven beschouwd staat dat denk ik wel model voor een groot deel van ons binnen de Indische gemeenschap. Ik ga het over de Indo hebben in het leven in Indonesië en Nederland, misschien geldt dit ook wel voor andere landen waar Indische mensen zich hebben gevestigd.

In mijn geval dus.

Opgegroeid in het naoorlogse Indonesië, dat zich nog moet gewennen aan de zelfstandige situatie na 300 jaar onderdrukking en kolonisatie.Een Indonesië dat net wakker wordt en de gewenning van het kolonistische nog achter zich moet gaan laten. Ik ben als kind nog een deel van de na kolonisatie periode en groeide ook als zodanig op, kortgeleden zag ik de situatie in Zuid Afrika waar blanke gemeenschappen zich nog steeds afgezonderd houden van de rest van de zwarte en gekleurde bevolking.

Zo was het ook binnen ons gezin en de gemeenschap waarin ik opgroeide. Nu over de tweezijdigheid en de gevoelens die ik persoonlijk bij heb ervaren. Mijn ouders hadden een aantal bedienden. Zij deden de was, zorgeden voor ons als oppas, kookten de maaltijden en het was een drukke baan, ondanks dat er verschillende bedienden rondliepen waren zij druk in de weer met hun taak en taken.Voor de tuin kwam af en toe een jongos of knecht vertaald in Nederlands, die zorgde dat de tuin er behoorlijk uit zag.

De verhouding die wij als gezinsleden hadden met de bevolking had een mate van separatisme in zich, ze waren deel van de gemeenschap binnen de grenzen van ons huis, maar tegelijkertijd behoorden zij tot de Inlanders en dus vreemd volk waar je niet zo maar als kameraden mee om gaat. De Indonesische kinderen met wie je stiekem speelde waren geen kameraadjes in die zin, dat ze als zodanig werden toegelaten. Natuurlijk heb ik als jochie daar vel moeite mee gehad, maar dat komt omdat ik van kleins af aan de eenvoud van het leven zo bewonderde, onbewust in den beginne, maar naarmate ik ouder werd en vergelijken kon, trok het simpele en eenvoudige mij meer dan alle luxe en status wat erom heen bepaald werd door jouw afkomst.

Ik mocht kameraadjes hebben binnen de grenzen van onze gemeenschap van allerlei toenmalige westerse en Indische aanwezigen in dat land, ook Chinese families en rijke Indonesiërs waren daar een deel van, zij het in de minderheid, maar een Indonesisch vriendje of vriendinnetje was niet echt de goed keuze en als kind was je gebonden aan de wetten van jouw ouders. Natuurlijk had ik goede Indonesische vriendjes en vriendinnetjes, die waren veel spontaner en de eenvoud van hun leven was veel kleurrijker dan alle poeha van mijn andere kant vriendjes en vriendinnetjes. Op enkelen na, want ik was al heel vroeg geinteresseerd in het vrouwelijk schoon.

Dus daar hoorde ook intense verliefdheid bij, voor zover je dat als kind kon en mocht hebben. Ik leefde in twee werelden waar ik mij keer op keer moest aanpassen en in werkelijkheid leerde ik mijn tweedeligheid al vroeg toe te passen.

Nederland. In Nederland aangekomen merkte je al gauw dat je de omgedraaide rol toebedeeld had gekregen. Je was de Indonesiër en dus was je voor veel van de Nederlanders niet iemand die zij gelijk in hun gemeenschap op namen. Ik weet nog dat vele schoolvriendjes en vriendinnetjes mij niet mee mochten nemen naar hun verjaardagen en feestjes. Op school was ik toch een buitenbeentje dat voor leraren en leerlingen een impact betekende in hun leven van alle dag. Enerzijds mocht men niet al te duidelijk verschil maken terwijl anderzijds de behoefte bestond om je wat beter te leren kennen.

De acceptatie van jou als vreemdeling moest je bevechten, ik weet nog heel goed dat verkeringen tussen Indische en hollandsche geliefden een bron van problemen gaf. Vaak waren families de oorzaak dat er een romeo en julia situatie ontstond en hoe vaak heb ik op iets volwassenenre leeftijd niet meegemaakt dat mijn Hollandse vrienden die met een Indische meisje verkering kregen het thuis heel moeilijk kregen tot grote ruzies en verwijderingen toe. Ikzelf ervaarde dat ook toen ik mijn eerste blondje aan mijn hart bond en zij dat ook deed. Bij haar thuis komen was niet toegestaan en owee als de buren het zouden merken.

Thuis had ik het probleem dat mijn ouders liever hadden dat ik met een Indisch meisje thuiskwam als ik zo nodig met meisjes om moest gaan. Verder dan kusjes mocht het niet gaan, maar zoals ons de natuur ons leidt, gebeurde er veel meer dan dat. Naarmate de jaren vorderden werden wij wat meer geaccepteerd al is het ook nog wel afhankelijk van in welke streek je als Indo woonde. Ik heb dat niet meer meegemaakt want de Duitsland periode heeft mij meer kansen gegeven om mijzelf te profileren op gebied van liefde en contacten. Je kunt van de Duitsers zeggen dat ze racisten zijn, ik ben daar veel eerlijker geaccepteerd dan hier in mijn eigen vaderland.

Ik werd niet geweigerd door ouders waar ik thuiskwam als vriendje van hun Germaanse dochter, ik werd als vreemde bejegend maar wel met respect en belangstelling naar wie ik werkelijk ben. Ook werd mijn uiterlijk en eventuele cultuur behoedzaam benaderd en niet gelijk geringschattend en afwijzend. Men vroeg belangstellend naar wie ik was, wat ik was, waar ik vandaan kom en of ik het aankon om met hun dochter op de Duitse wijze om te gaan. Verder werd ik gewoon als gast beschouwd en onbevangen toegelaten tot het gezin.

Nu komt dan de tweezijdigheid in het spel die mijn leven heeft beïnvloed, je kunt stellen dat het aanpassen genoemd kan worden. Ik heb er baat bij gehad dat ik mij kon aanpassen en mij kon inleven in de problematiek van de soorten en de acceptatie c.q afwijzing en angsten ervoor. Door mijn jeugd, de komst in Nederland ben ik als het ware geschoold in het begrijpen van de andere. Verschil met Duitsland en Nederland is helaas dat ik de Duitse benadering veel prettiger heb ervaren.

Ik heb dan ook dat volk in mijn hart gesloten en de vele vrienden en vriendinnen die ik daar had mogen hebben en de gezinnen waar ik in ben opgenomen, geven mij nog steeds een warm gevoel van binnen. Ik voel mij dan ook thuis als ik de grens oversteek. De tweezijdigheid in mij en in vele indo’s gaf mij en ons de kans om te overleven en te accepteren.

Wij zijn denk ik om die reden zo makkelijk in het assimileren.

Albert van prehn de tweezijdige Indo-man van het ICM (moderator) 22 juni 2010.

Lees verder…

Zoals in de voorgaande jaren, zullen menige leden van deze site aanwezig zijn om in het defilé mee te lopen of gewoon als toeschouwers op het Malieveld te Den Haag rond kijken of langs de straten om naar het defilé te kijken en applaudiseren.Nederlandse Veteranendag te Den Haag op zaterdag 26 juni 2010. Voor meer informatie gelieve te lezen op het internet www.veteranendag.nl

Lees verder…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives