Maandelijkse uitgave | Jaargang 2, nr. 6 (Juni 2010) | Redactie: Hans Vogelsang

Dit is de digitale nieuwsbrief van de Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum, die u maandelijks toegezonden krijgt. Via deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen betreffende ons toekomstige Indisch Centrum. Verder zullen wij u wijzen op nieuwe items op onze website en andere bijzondere zaken binnen de Indische gemeenschap.

Welkom nieuwe lezers
Wederom mogen wij ons verheugen in een aanzienlijke groei van het aantal abonnees op onze Nieuwsbrief. Een warm welkom aan al die nieuwe lezers. Het aantal abonnees staat nu op 690 en hieruit moge mede blijken, dat een groot Indisch Centrum in Den Haag voldoende draagvlak heeft.
Meet & Greet op zondag 1 augustus 2010

Op zondag 1 augustus aanstaande zal de eerste MEET & GREET van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum gehouden worden. Wegens het ontbreken van voldoende middelen is, ondanks de sponsoring voor wat betreft de zaalruimte, het Kurhaus in Scheveningen financieel helaas toch geen optie gebleken. Vanaf deze plaats echter willen wij het management van het Kurhaus danken voor hun aanbod en hopen dat wij er een volgende keer gebruik van mogen maken. De Meet & Greet zal nu worden gehouden in Grand Café Restaurant EMMA aan het Regentesseplein 222 in Den Haag. Per Openbaar Vervoer bereikbaar met: Randstadrail 3 (halte Conradkade), Tram lijn 11 en 12 (halte Weimarstraat). Vanaf deze haltes: ±4 minuten loopafstand. Oriëntatiepunt: Gedenknaald op het plein. Betaald parkeren in de omgeving. Kaart en routeplanner op: www.indisch-centrum-denhaag.nl >> EXTRA >> Meet & Greet (vanaf begin juli 2010). Hier vindt u ook een ENTREEBEWIJS. U dient dit te printen, uit te knippen en op 1 augustus aan de ingang te tonen. Bovendien krijgt u tegen inlevering van uw entreebewijs een GRATIS kopje koffie of thee aan de bar. Verder hebben wij u reeds eerder verteld, dat het ontvangen van donaties voor ons van het grootste belang is, juist in deze opbouwfase. Tijdens deze Meet & Greet zult u daartoe in de gelegenheid worden gesteld. Achter de bar zullen wij een DONATIEPOT te plaatsen. Vraagt u hiernaar aan de barmedewerkers. Tevens zullen wij een kleine loterij houden met een aantal leuke prijzen. Alle lezers van onze Nieuwsbrief en bezoekers van de website zijn van harte welkom van 14.00 tot 17.00 uur. Wij rekenen op uw komst.

V R I J W I L L I G E R S G E V R A A G D
Het bestuur van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum zoekt vrijwilligers die bereid zijn om zich in de toekomst in te zetten voor het centrum in algemene dienst of voor activiteiten in het bijzonder. Bekijkt u onze activiteitenpagina eens. Wie weet is er wel een activiteit bij waarvan u het leuk vindt om u als medewerker voor in te zetten. Misschien heeft u zelf wel een fantastisch idee voor een activiteit.
Laat het ons weten. Inlichting via E-mail: info@indisch-centrum-denhaag.nl of hans-vogelsang@hotmail.com

(advertentie)
Oproep
Aan de lezers van deze Nieuwsbrief en bezoekers van de Website van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum.
Mijn moeder, Dido van Soest-Hazenberg, behoorde in 1943 tot een kleine verzetsgroep, die in Batavia contacten onderhield via een radiozender met een Amerikaans schip, dat zich in de Javazee bevond. Deze groep, waartoe ook mevrouw R.M. Lopez Cardozo Kruimer en de heren Ch.Th, Maitimo, J.J. Kouwenberg en J. Joseph behoorden, is waarschijnlijk door verraad in handen van de Kempetai gevallen. Alle leden werden na afschuwelijke martelingen wegens anti-Japanse activiteiten ter dood veroordeeld en in december 1943 op Ancol terechtgesteld. Dido was toen 26 jaar. Mijn vader, die niet op de hoogte was van de illegale activiteiten van mijn moeder, werd eveneens door de Kempetai gearresteerd en werd toen zijn onschuld onomstotelijk werd bewezen, na 40 dagen van martelingen vrij gelaten, zonder dat hij van het lot van zijn vrouw en de andere leden van de groep op de hoogte werd gesteld. Pas een maand voor zijn vertrek naar Nederland in november 1946 kreeg hij te horen dat zij samen met de andere groepsleden door de Japanners was onthoofd.

Sinds enkele maanden werk ik aan een boek over het korte leven van mijn moeder. Om meer informatie te krijgen over hetgeen destijds is gebeurd, zou ik graag in contact komen met nabestaanden van deze kleine verzetsgroep en anderen die mij hier meer over kunnen vertellen. Ancol is de locatie buiten Jakarta richting Tanjung Priok, met het ereveld waar de slachtoffers liggen die tijdens de Japanse bezetting werden terechtgesteld. (bron: Indische Internetkrant ICM-online)
Eventuele reacties kunnen worden gestuurd naar: soest@hotmail.com of soest6@xs4all.nl. Dank u voor uw medewerking. Steph van Soest, Den Haag.
Website weer uitgebreid
Onze veel geprezen website blijft maar groeien. Opnieuw hebben we er een aantal rubrieken en pagina’s aan toegevoegd. Zo hebben we een rubriek Partner Organisaties, over verenigingen en groepen die met ons samenwerken en waarin zij zich middels een eigen pagina aan u voorstellen, met een LINK naar hun eigen website. De Indische Agenda in de rubriek Nieuws is uitgebreid met een optie om uw eigen evenement door te geven. De rubriek Extra is uitgebreid met een “Recept van de maand” en tenslotte hebben we een officiële Disclaimer aan de website toegevoegd. Zo blijven we ons inspannen om de website nóg beter en completer te maken. www.indisch-centrum-denhaag.nl
www.indisch-centrum-denhaag.nl


(advertentie)
Recept van de maand
Iedere maand willen we een oud familierecept op de website zetten. Uw razende reporter (ondergetekende) bijt in dit geval de spits af, in de hoop dat de lezers van deze Nieuwsbrief hun eigen (geheime) familierecept insturen. Het is de bedoeling dat telkens een bepaald gerecht behandelt wordt en niet een complete rijsttafel of iets dergelijks. Het recept dat ik u deze eerste keer bekend maak, is een recept van mijn vader: Dadar Djawa, oftewel een Javaanse Omelet. Lekker als bijgerecht of als snack tussendoor en mits de juiste ingrediënten bij de hand, heel eenvoudig te bereiden. Selamat Makan.

Adverteren in deze Nieuwsbrief of op de website
In nog geen negen maanden tijd is het aantal abonnees op de Nieuwsbrief van 76 bij de start begin oktober vorig jaar gegroeid tot bijna 700 nu. Dit bewijst, dat er voldoende draagvlak is voor een Indisch Centrum. Maar dit betekent tevens dat adverteren in onze Nieuwsbrief geen slecht idee is. In feite kunt u adverteren in de Nieuwsbrief eigenlijk zien als DIRECT ADVERTISING, want uw boodschap wordt gericht verspreid aan een doelgroep die ook de uwe is. Dus potentiële clientèle en daarom een procentueel grotere trefkans dan bij adverteren op een andere manier of via een ander medium. Vraagt u eens naar onze tarieven; die zullen u alleszins meevallen. Bovendien krijgt u bij een contract van zes opeenvolgende plaatsingen er altijd één gratis. Momenteel is het bestuur van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum aan het bekijken en rekenen betreffende de mogelijkheid om ook op onze website te laten adverteren. Dit zullen dan aangepaste advertenties zijn, die passen in de twee zijkolommen van de website. Hierbij is de keuze van de pagina waar uw advertentie geplaatst moet worden aan u. Past de inhoud van uw advertentie het best bij onze rubriek “Activiteiten”, ja misschien zelfs naast een bepaalde activiteit, dan heeft u die keuze; past het beter bij het “Recept van de Maand”, of bij bijvoorbeeld de “Indische Agenda”, dan kan dat ook. Wij hebben op dit moment echter nog geen idee wat dergelijke advertenties zullen moeten kosten. Samen met onze accountant en onze adviseurs zijn wij hierover aan het brainstormen. Ook de criteria waaraan een webadvertentie moet voldoen is een van de punten die nader onderzocht moeten worden. Zo mag een advertentie in ieder geval niet strijdig zijn met de doelstellingen van de Stichting en/of met de inhoud van de website. Sterker nog, wij zijn van mening dat een advertentie in ieder geval inhoud gerelateerd zal moeten zijn. Adverteren in onze Nieuwsbrief en op onze website zal ons helpen om onze financiële positie wat meer stabiliteit te geven. Zodoende kunnen wij een basis opbouwen van waaruit we verder kunnen werken. Eigenlijk zijn wij ook een beetje op zoek naar een medewerker, die op dit gebied ervaring en expertise heeft vergaard en bereid is om ons hierbij als Public Relations medewerker annex Advertentie Acquisiteur te komen assisteren. Dit zou ons een enorme portie werk uit handen nemen. Hierdoor kunnen wij al onze energie in de toekomst van het Indisch Centrum steken en in vol vertrouwen bijkomende werkzaamheden aan anderen overlaten. Voelt u zich aangesproken? Neemt u dan gerust contact met ons op.

(advertentie)

(official sponsor van Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum)
Sinds 1989 verzorgen wij vertalingen in en uit alle talen o.a. technisch, medisch, juridisch en commercieel gebied. Wij werken met gekwalificeerde en beëdigde vertalers (ook voor Bahasa), vertaling naar de moedertaal, controle door een tweede vertaler, kortom: bij ons vindt u de kwaliteit die u eist. Efficiënte werkwijze en organisatie garanderen snelheid en een redelijke prijs.
Creapro, hèt vertaalbureau dat u zorgen uit handen neemt!
Galileïstraat 18 - 2561 TE Den Haag - tel.: 070-362 05 89 (meerdere lijnen) - fax: 070-362 56 64
E-mail: creapro@worldonline.nl Website : www.creapro.myplaces.nl

Dàt is andere taal!
Indonesische Toolbar
Hallo allemaal, even een berichtje voor ieder die geïnteresseerd is in Indonesische radio en televisie. We hebben een site ontdekt, vanwaar een complete Indonesische Toolbar te downloaden is met 53 radiostations, 9 TV zenders plus Aljazeera-English, meer dan 35 kranten, en nog veel meer. Surf naar: http://www.semarang.nl/online-asia-radio-tv-nl.html. Beslist de moeite waard en het werkt perfect. Afhankelijk van het stuurprogramma van uw computer kan het voorkomen dat de toolbar na het downloaden niet direct zichtbaar is. Dan gewoon even afsluiten en opnieuw opstarten en hij staat er!


A G E N D A
6 maart tot en met 5 september 2010: Tekeningen van Charles Burki. Dagelijks leven in Japanse gevangenenkampen. Locatie: Museon, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag. In deze expositie worden tekeningen getoond van Charles Burki (1909-1994) die in het bezit zijn van het museum. Geopend: dinsdag tot en met zondag, 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties ook op maandag geopend. Toegang: kinderen t/m 3 jaar gratis; 4 t/m 11 jaar: € 4,00; volwassenen: € 8,50; 65+: € 7,00; Museumkaart geldig. De herziene uitgave van Charles Burki’s boek: Achter de kawat is verkrijgbaar.
23 april t/m 29 augustus 2010: Fototentoonstelling “Troostmeisjes” van fotograaf Jan Banning. Locatie: Kunsthal, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, Tel: 010-4400300. Opening: vrijdag 23 april om 15.00 uur. De Kunsthal is geopend: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur.
1 juli 2010: Forum en Culturele avond. In het kader van de viering van de proclamatie van de Onafhankelijkheid van Papoea West Nieuw Guinea in 1971, organiseert de Nationaal Papoea Vereniging ’95 een Forum met als thema: “Het lijden van de bevolking van West Papoea en de haalbaarheid van de onafhankelijkheid”. ’s Avonds is er een Culturele Feestavond. Locaties: Forum: Dienstencentrum Copernicus, Daguerrestraat 16, 2561 TT Den Haag, Tel: 070-3603232. Tijden: 10.00 tot 15,00 uur. Culturele Feestavond: Wijkwinkel REVA, Beeklaan 266, 2562 AT Den Haag, Tel: 070-3650002. Tijden: 17.00 tot 21.00 uur. Voor beide evenementen geldt: Toegang gratis. Inlichtingen: Simon Sapioper, Tel: 06-17923672, E-mail: secretariaat@npv95wng.nl.
9, 10 en 11 juli 2010: Pasar Malam Dronten. Compleet anders dan tegenwoordig de gebruikelijke Pasars is de Pasar Malam Dronten. Een verademing, mede dankzij de inspanningen van Thony Schwab (Flevoparq) en Chris Uitenburg (Stellar Events). Weer eens echt Indisch en rijk aan sfeer van het oude Nederlands Indië. Locatie: Flevoparq, Educalaan 37, 8251 GC Dronten, Tel: 0321-388700. Met medewerking van een keur aan artiesten, zoals Riem de Wolff, The Dream met René Shuman en Angel Eyes, Tempo Doeloe Band, Marabunta en vele anderen. Openingstijden: vrijdag: 13.00 – 22.30 uur; zaterdag: 12.00 – 22.30 uur; zondag: 12.00 – 19.00 uur. Toegang: volwassenen, € 7,50; 65+, € 5.00; kinderen 7 – 14 jaar, € 3,50 en kinderen tot 7 jaar gratis. Inlichtingen: info@stichtingstellar.nl.



1 augustus 2010: Meet & Greet. Informele bijeenkomst waarbij de Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum zich presenteert aan en kennismaakt met de lezers van de Nieuwsbrief en de bezoekers van de Website. Locatie: Grand Café Restaurant Emma, Regentesseplein 222, 2562 EZ Den Haag. Tijden: 14.00 tot 17.00 uur. Toegang Gratis. Zie ook het artikel in deze Nieuwsbrief. Inlichtingen: hans-vogelsang@hotmail.com.
14 en 15 augustus 2010: Thailand Summer Festival. Ontdekkingstocht door het “Land van de Glimlach”. Shows en demonstraties van Thai Dance, Muay Thai Boxing, een Thaise markt, Theater, Toeristen informatie, plenty muziek en natuurlijk heel veel heerlijkheden uit de Thaise keuken, die eigenlijk net zo rijk is als de Indonesische. In het avondprogramma de complete band van Pongsit Khumpee. Locatie: Zuiderpark, Roggeveld, Johanna Naberweg, 2533 SE Den Haag. Openingstijden en toegang: zaterdag 14 augustus en zondag 15 augustus van 11.00 tot 17.30 uur: € 3,00 pp. Zaterdag en zondag gehele dag inclusief het avondprogramma van 18.30 tot 23.00 uur: Toegang met combiticket: € 15,00. Kaarten verkrijgbaar bij alle Primera filialen en online: www.thailandfestival.nl.
21 augustus 2010: Pasar Open Dag Toko Neda. Met optreden van maar liefst 7 Indo bands, Lonny Gerungan met zang en een Indisch Buffet, een Balinese Dansgroep, en nog veel meer. Locatie: Stationsweg 56, 6711 PT Ede, Tijden: 10.00 tot 20.00 uur. Toegang: gratis. De opbrengsten komen geheel ten goede aan de Stichting Anak Asuh Batam, die strijdt voor de verbetering van de rechten van kinderen in Indonesië. Meer inlichtingen: www.anakasuh.nl.
2 t/m 11 september 2010: Internationaal Gamelan Festival Amsterdam. Het festival bestaat uit twee onderdelen: Opera Java en drie op zichzelf staande Gamelanvoorstellingen. Locatie: De Lichthal van het Tropenmuseum, Mauritskade 63 (grote zaal) en Linnaeusstraat 2 (kleine zaal), 1092 CX Amsterdam, Tel: (kassa) 020-56688500; (info) 020-56688241. Voorstellingen: Opera Java: donderdag 2 t/m zondag 5 september 2010: 20.30 uur. Toegang: € 30,00 (normaal) en € 25,00 (alle kortingspassen). Na de wereldpremière in Amsterdam gaat de Opera Java op Tournee door Europa en Azië. Gamelan voorstellingen: donderdag 9 september: Gamelan Now! 20.00 uur: Toegang: € 25,00 (normaal) en € 20,00 (alle kortingspassen). Vrijdag 10 september: Gamelan Bali, met de spectaculaire en innovatieve 7-toons Gamelan Semarandana. 20.00 uur: Toegang: € 27,50 (normaal) en € 22,50 (alle kortingspassen). Zaterdag 11 september: Gamelan Java (Sunda), drie generaties componisten. 20.00 uur: Toegang: € 27,50 (normaal) en € 22,50 (alle kortingspassen). Arrangementen: Op alle avonden kunnen bezoekersvooraf dineren in het Tropentheater met een Indonesisch Buffet voor € 17,50 per persoon. Aanvang: 18.00 uur. Bij aankoop van meerdere toegangskaarten voor meerdere voorstellingen krijgt men € 10,00 korting op het volgende kaartje. Alle inlichtingen en kaartverkoop: www.tropentheater.nl/IGFA.
10 september 2010 t/m 30 oktober: Kleine Multatuli tentoonstelling. Tentoonstelling met prenten en karikaturen uit de collectie van het Persmuseum en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Locatie: Tentoonstellingsruimte IISG, Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam.
27 november 2010: The X-factor Indo Music Classics. Het is nog een heel eind weg, maar toch alvast een aankondiging van deze spetterende show, gepresenteerd door ICM Live4life club. Maar liefst 25 gevestigde artiesten en jonge talenten brengen muziek, zang en dans in een exotische ambience. Locatie: FlevoparQ, Educalaan 37, 8251 GC Dronten. Tijden: 12.00 tot 24.00 uur. Voorverkoop van kaarten: 06-53793649 of 0321-388700. Gezien de te verwachten toeloop is reserveren van kaarten nu al aan te bevelen. Nadere info volgt in komende edities van deze Nieuwsbrief.
Agenda Updates: Voor de meest recente updates van de Agenda verwijzen wij u naar onze website.
2010, jaar van Multatuli en Max Havelaar
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het beroemde boek Max Havelaar van Multatuli verscheen. Tevens is het 100 jaar geleden dat het Multatuli Genootschap werd opgericht. Naar aanleiding hiervan organiseert het Genootschap dit jaar vele activiteiten, zowel in Nederland als in België. Ook in deze Nieuwsbrieven zal het N.I.C.C. regelmatig aandacht schenken aan dit bijzondere jubileum
De hertaling van Max Havelaar door Gijsbert van Es is inmiddels in iedere goede boekhandel verkrijgbaar. Het is een paperback, 319 pagina’s en de prijs is € 10,00. Bovendien is ter gelegenheid van 150 jaar Max Havelaar een bijzondere munt geslagen, die half mei in omloop is gebracht. Er is een verzilverde munt van € 5,00 die via de postkantoren en de agentschappen verkrijgbaar is. Voor de verzamelaars is er een zilveren munt van € 5,00 die in cassette € 32,95 kost. Tenslotte is er een gouden munt van € 10,00, die in een cassette het bedrag van € 277,95 kost. Gaarne verwijzen wij u naar de speciale site van het Ministerie van Financiën: http://www.herdenkingsmunt.nl. Hier vindt u een aantal LINKS naar bestelmogelijkheden en -adressen.
2010 wordt een bijzonder jaar, gerelateerd aan een bijzonder boek van een bijzondere schrijver. In deze rubriek zullen wij u op de hoogte houden van de activiteiten die rond dit jubileum gehouden worden. Activiteiten zoals lezingen, tentoonstellingen, festivals, studiedagen, concerten, enz. Voor actuele informatie verwijzen wij u ook naar de website: www.multatuli-museum.nl/nieuws en vooral de jubileumwebsite: www.multatuli.nu
E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives