Alle berichten (26)

Sorteer op

ICM Club Party editie 2 verliep succesvol.

ICM Club Party editie 2 verliep succesvol.
Een volle bak desondanks het mooi weer, voetbal bekerfinale Ajax - Feijenoord en vergeet vooral niet de pasar malam in Hengelo. Dit keer met Line Dance van Wil and Friends. Peter Layton - lieveling van het publiek- zong weer als van ouds de sterren van de hemel. Albert van Prehn bracht weer zijn verschilende gitaarstijlen ten gehore. Bijna het hele ICM team was er vertegenwoordigd, Ferry Sr deed de presentatie.
Last but not least kwam Marshal Manengkei op de Buhne en zong samen met Peter, na een zeer intensief optreden bij pasar malam Hengelo die trad daar op samen met Rob tot verbazing van vele anderen zagen ze een "andere Marshal. Marshal goes solo werd druk gespeculeerd, zelfs Ferry Schwab was verbaasd van zijn optreden, in het bijzonder John van Hese ging letterlijk door zijn dak van de performence van Marshal. De voortekenen waren er al; toen Marshal de Manna poster van ICM banner verwijderde, terwijl Ferry Schwab juist deze net op ICM banner had geplaatst, maakte deze poster plaats voor The X-factor Indo Music Classic-2010 die in het Flevoparq wordt gehouden. De TD - band begint steeds meer op elkaar ingespeeld te geraken, een top band met een breed arrangement en repertoire, die nu bijna overval wordt gevraagd o.a. recent nog bij pasar malam Alkmaar voor de pasar in Geleen van wijlend Ali en nu bij Pasar Siang.
De aankomende ICM Club Party's zullen nu maandelijks in het Flevoparq worden gehouden elk weer met een thema, naast de pasar malam van Stichting Stellar Events en The X-factor Indo Music Classics - 2010 die wordt georganisseerd door ICM in samenwerking met foundation Live4life. Inmiddels hebben zich 16 bands aangemeld en ingeschreven (vele nieuwe bands tot grote verbazing van ICM team!). Later komt hierover nog een zeer uitgebreide publicatie over.
Op de volgende ICM Clup Party met o.a. ;TD Band, Adventure, Line dance Wil and Friends, DIMM (Nichten van Ferry Schwab) en Marshal Solo. De presentatie door Ferry. Wat het thema wordt hoort u later! ICM Club Party streeft naar concepten bestaande uit thema's die toegankelijk moet zijn naast het Indische publikek bij uitstek vor het Nederlands publiek.
Zie het duo DIMM http://icmonline.ning.com/video/monica-schwab-nichtje-van die inmiddels een contract werd aagboden door een Duitse producers!
De foto's van zondag 25 april 2010 van ICM-soos in de Prinsenhof te Lunteren met: de "Tempo Doeloe Band" en "Wil Kramer & Friends" line dansers
zijn te zien op de foto album in
http://IndoForum.ning.com en https://ICMonline.ning.com/
Lees verder…

Connect with me on LinkedIn # Abonnees: 554 # Follow me on Twitter
Maandelijkse uitgave | Jaargang 2, nr. 4 (April 2010) | Redactie: Hans Vogelsang
Dit is de digitale nieuwsbrief van de Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum, die u maandelijks toegezonden krijgt. In deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen betreffende ons toekomstige Indisch Centrum. Verder zullen wij u wijzen op nieuwe items op onze website en andere bijzondere zaken binnen de Indische gemeenschap.
Welkom nieuwe lezers
Opnieuw mogen we ons verheugen over een bijdrage van een bevriende Indische organisatie, die ons een lijst met zo’n vijfendertig E-mail adressen deed toekomen. Hartelijk dank hiervoor en een warm welkom aan al die nieuwe lezers. Natuurlijk zult u zeggen: vijfendertig adressen is niet zo heel veel….. Maar vergeet niet dat buiten dat aantal er een veelvoud aan lezers is. We hebben een vermoeden dat gemiddeld genomen achter elk E-mail adres zo’n vier tot zes effectieve lezers schuilgaan. Dit betekent dat op het huidige aantal van 550 abonnees er 3300 lezers zijn! Of ons vermoeden klopt, gaan we in de maand mei door middel van een enquete onderzoeken.
Correspondenten gezocht
Omdat er zich nog maar weinig mensen hebben aangemeld om voor ons agenda onderwerpen in te brengen voor de Nieuwsbrief maar ook op de Website, hier dan nog maar een keer het hele verhaal: Overal in Nederland en ook in Vlaanderen worden evenementen, voorstellingen en andere zaken georganiseerd, die verband houden met de Indische sfeer. De redactie van deze Nieuwsbrief kan natuurlijk onmogelijk van alles op de hoogte zijn en daarom hebben wij OGEN en OREN nodig. Voor onze rubriek AGENDA hebben wij feiten nodig betreffende bijzondere Indische gebeurtenissen, zoals Pasars en dan niet alleen de gebruikelijke, maar juist ook de kleine door verenigingen georganiseerde (mini)pasars, kunstexposities van Indische kunstenaars, toneel- en theatervoorstellingen, jubilea, filmvoorstellingen, bijzondere kumpulans, dansavonden, tante Toetie is 100 jaar geworden, enz. enz. Kortom, alles wat de moeite waard is om in deze Nieuwsbrief te vermelden. Let u daarbij wel op de belangrijke gegevens, zoals: datum, naam evenement, locatie, openingstijden, toegangsprijzen, reservering kaarten, E-mail of webadres organisatie en eventueel een korte omschrijving van de gebeurtenis. Ook zouden wij het erg leuk vinden indien u, als u ergens geweest bent, er een kort verslagje van wilt schrijven. Dus een soort CORRESPONDENTSCHAP. Dit alles om onze AGENDA (voor Nieuwsbrief en Website) en daarmee ook de informatie naar de lezers toe te completeren met een selectie van Indische items uit heel Nederland en Vlaanderen. Alvast bedankt voor uw medewerking.
(advertentie)
V R I J W I L L I G E R S G E V R A A G D
Het bestuur van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum zoekt vrijwilligers die bereid zijn om zich in de toekomst in te zetten voor het centrum in algemene dienst of voor activiteiten in het bijzonder. Bekijkt u onze activiteitenpagina eens. Wie weet is er wel een activiteit bij waarvan u het leuk vindt om u als medewerker voor in te zetten. Misschien heeft u zelf wel een fantastisch idee voor een activiteit. Laat het ons weten. Inlichting via E-mail: info@indisch-centrum-denhaag.nl of hans-vogelsang@hotmail.com


Pasar Malam Indonesia
Van 1 t/m 5 april hebben we kunnen kennismaken met de eerste editie van de Pasar Malam Indonesia op het Malieveld in Den Haag. De verwachtingen waren hoog gespannen en direct bij binnenkomst constateerde ik al dat de sfeer anders was dan bij de Tong Tong Fair. De bezoekers waren vrijwel uitsluitend Indische mensen, waarbij het me opviel hoeveel mensen elkaar kenden of met elkaar contact zochten. Het had de uitstraling van een grote reunie en ik heb nog nooit zo’n grote menigte met een “volle maan glimlach” gezien. Ook de hoofdverantwoordelijke, ambassadeur Habibi was duidelijk in z’n nopjes en begaf zich met een brede grijns en stralende oogjes tussen de bezoekers, af en toe aan zijn beveiligers ontsnappend om iemand stevig de hand te drukken. En de Pasar was ook eigenlijk precies waarvoor hij was opgezet: het promoten van het land en de cultuur van Indonesië in al z’n facetten, om zodoende het toerisme aan te trekken. Wat dat betreft was deze Pasar dus geen “koopjesmarkt” met talloze kraampjes met snuisterijen en dergelijke. Sommige mensen waren hierin teleurgesteld, maar waren vergeten, dat deze Pasar daar ook niet voor bedoeld was. Toch moet mij van het hart dat er ook wat puntjes waren, waar niet echt goed over nagedacht was. Zoals bijvoorbeeld in de eettent. Het eten was bijzonder goed, maar niet zoveel voordeliger dan bij de Tong Tong Fair. Bovendien constateerde ik dat het concept van zeer grote ronde tafels met daaromheen stoelen niet zo gunstig uitpakte. In de eerste plaats per tafel acht tot negen stoelen, waar plaats was voor twaalf tot veertien en verder in de naastgelegen eetzaal, waar een twintigtal vrij kleine rechthoekige tafels stonden plus een drietal statafels, waar ik tot mijn verbazing slechts 25 stoelen kon ontdekken. Dat dit z’n invloed had op het bezoekersgedrag, laat zich raden. Vanwege de drukte was het slenteren; goed, prima, geen probleem. Maar binnen de kortste keren heb je stalpootjes en als je dan ergens rustig kunt gaan zitten om wat te drinken en/of te eten, dan ga je weer door. Echter door het tekort aan zitplaatsen zag je dus iedereen al gauw naar huis gaan. Doodzonde. Maar goed, het was de eerste keer dat de Indonesische Ambassade dit evenement heeft georganiseerd en waren er voldoende mensen van de organisatie aanwezig om hetzelfde te constateren als ik, dus ik denk dat het volgend jaar sterk verbeterd zal zijn. Al doende leert men. Nu ben ik zelf een vervent fietser en een geluk bij een ongeluk was, dat er aan de rand van het Malieveld werkzaamheden waren en ik mijn fiets aan de afzethekken kon vastmaken, want ook een Biesieklette daar had men even niet aan gedacht. Best wel zo noodzakelijk in een land als Nederland, nietwaar? Al met al toch wel een geslaagd evenement en ik kijk al uit naar volgend jaar.

www.indisch-centrum-denhaag.nl

(advertentie)
Meet & Greet 2010
Eind juni, begin juli 2010 wil het bestuur van Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum een MEET & GREET organiseren voor alle lezers van deze Nieuwsbrief en verdere sympathisanten van ons streven naar een eigen Indisch Centrum. Het bestuur wil dan met u de plannen voor het toekomstige centrum bespreken, maar natuurlijk zal er de vanzelfsprekende gezelligheid zijn onder het genot van een drankje en een hapje. Inmiddels hebben wij (Jean, de secretaris en ik) al de nodige persoonlijke opstartkosten gemaakt. Wij vinden het vanzelfsprekend dat wij in dit grote project investeren, maar wij kunnen dat niet blijven doen. Natuurlijk benaderen wij diverse Fondsen en is er (gelukkig) al een enkele donateur die zijn bijdrage aan het N.I.C.C. heeft geleverd. Nu echter hebben wij een flinke duw in de rug nodig en het zou geweldig zijn wanneer u een mogelijkheid ziet om aan deze duw bij te dragen. Het Kurhaus in Scheveningen ondersteunt ons door voor onze Meet & Greet een zaal beschikbaar te stellen, maar er zijn natuurlijk meer kosten aan verbonden, zoals drankjes en hapjes, die logischerwijs wel in rekening gebracht zullen worden. En dat dit bij een toplocatie als het Kurhaus behoorlijk in de papieren zal lopen, zult u begrijpen. Bovendien is het zo dat wanneer het N.I.C.C. naast de vele abonnees op de Nieuwsbrief en enkele duizenden bezoeken aan onze website, ook nog een hele reeks donateurs heeft, die allen een bijdrage leveren aan de toekomst van de Indische gemeenschap, dan is dit het bewijs dat er voor het realiseren van een Indisch Centrum voldoende draagvlak is. Dit zal op zijn beurt subsidieverleners en andere financiële partners ervan overtuigen dat substantiële bijdragen aan het tot stand komen van een Indisch Centrum gerechtvaardigd zijn. Hierdoor zal het fondsenwerven gemakkelijker worden, het aanvragen van startsubsidies eerder gehonoreerd worden en zal ook de locale overheid ruimhartiger medewerking verlenen in het vinden van een passende locatie. Er is al enorm veel werk verzet, maar wij zijn er nog niet. Momenteel zijn we bezig met het maken van allerlei begrotingen en naar die zich laten aanzien, zal ons centrum na een aantal jaren geheel in staat zijn om selfsupporting te kunnen draaien, zonder daardoor een commercieel centrum te worden. Maar die startfase, daar moeten wij doorheen geholpen worden. Daar hebben we subsidie voor nodig en Fondsen en Donateurs. Als u ook een bouwsteentje voor uw rekening wilt nemen, dan is het Indisch Centrum in Den Haag binnen niet al te lange tijd als kloppend hart van de Indische Gemeenschap in de regio en ver daarbuiten een feit. Steunt u ons daarom. Wij kunnen niet zonder u. Help ons bouwen. Ons rekeningnummer kunt u vinden op onze website, pagina Contact. Over de Meet & Greet zullen wij u in onze volgende editie nader informeren.
Tong Tong Fair 2010
Het grootste Euraziatische festival ter wereld komt er weer aan. Van 19 t/m 30 mei zal de grootste Indische stad buiten Indonesië haar tenten hebben opgebouwd op het Malieveld in Den Haag. Maar liefst 12 dagen lang kan ieder genieten van de geuren en kleuren van Indië, Indonesië en andere Zuid-oost Aziatische landen, in al weer de 52e editie van deze zinnenprikkelende drie-eenheid van een cultureel festival, een beurs en een eetfestijn. Het geheel gecompleteerd door een tweetal theaters en natuurlijk het grote Tong Tong Podium met een veelheid aan optredens van binnen- en buitenlandse artiesten. Al met al een absoluut toonbeeld van wat de beste mix van oost en west genoemd mag worden in een onlosmakelijke verbintenis van de Indonesische en Nederlandse culturen in al hun verscheidenheid. Een lofzang op verdraagzaamheid en integratie. Voor alle actuele informatie betreffende het programma en de optredens verwijzen wij u naar de websites van: http://www.tongtongfair.nl, http://www.tongtong.nl, en de speciale pagina op Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=8837626279. Vanzelfsprekend zullen ook wij van het N.I.C.C. op de Tong Tong Fair aanwezig zijn, herkenbaar aan onze badge met naam en logo.

(advertentie)

(official sponsor van Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum)
Sinds 1989 verzorgen wij vertalingen in en uit alle talen o.a. technisch, medisch, juridisch en commercieel gebied. Wij werken met gekwalificeerde en beëdigde vertalers (ook voor Bahasa), vertaling naar de moedertaal, controle door een tweede vertaler, kortom: bij ons vindt u de kwaliteit die u eist. Efficiënte werkwijze en organisatie garanderen snelheid en een redelijke prijs.
Creapro, hèt vertaalbureau dat u zorgen uit handen neemt!
Galileïstraat 18 - 2561 TE Den Haag - tel.: 070-362 05 89 (meerdere lijnen) - fax: 070-362 56 64
E-mail: creapro@worldonline.nl Website : www.creapro.myplaces.nl
Dàt is andere taal!
(Ook adverteren in deze Nieuwsbrief? Gericht bereik van maandelijks groeiend aantal abonnees. Vraag naar onze advertentietarieven)
A G E N D A
6 maart tot en met 5 september 2010: Tekeningen van Charles Burki. Dagelijks leven in Japanse gevangenenkampen. Locatie: Museon, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag. In deze expositie worden tekeningen getoond van Charles Burki (1909-1994) die in het bezit zijn van het museum. Geopend: dinsdag tot en met zondag, 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties ook op maandag geopend. Toegang: kinderen t/m 3 jaar gratis; 4 t/m 11 jaar: € 4,00; volwassenen: € 8,50; 65+: € 7,00; Museumkaart geldig. De herziene uitgave van Charles Burki’s boek: Achter de kawat is verkrijgbaar.
23 april t/m 29 augustus 2010: Fototentoonstelling “Troostmeisjes” van fotograaf Jan Banning. Locatie: Kunsthal, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, Tel: 010-4400300. Opening: vrijdag 23 april om 15.00 uur. De Kunsthal is geopend: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur.
1 mei 2010: Dansavond. Locatie: Van der Valk Hotel, Zijdeweg 54, 2245 BZ Wassenaar. Een spetterende dansavond met twee topformaties: Marabunta en Southern Feeling, waar u kunt dansen op de muziekstijlen Poco Poco, Rock & Roll, Seventies, enz. Toegang: € 14,00 (aan de zaal) en € 12,00 in de voorverkoop (Rens Borghouts: 070-3938377, Rob Lubis: 06-53350282, Arthur Brandenburg: 06-24680062). Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.
1 en 2 mei 2010: Herdenking 60 jaar immigranten / repatrianten. Zie artikel in deze Nieuwsbrief. Locatie: Koloszaal, Kasteellaan 21, 4941 XM Raamsdonkveer, Tel: 0162-521687. Toegang: om veiligheidsredenen uitsluitend 18 jaar en ouder. Op 1 mei is de kassa open: 16.00 uur, zaal open: 17,00 uur, aanvang programma: 18,00 uur, sluiting: 01,00 uur. Op 2 mei is de kassa open: 12.00 uur, zaal open: 13.00 uur, aanvang programma: 14.00 uur, sluiting: 21.00 uur. Kaarten: per dag € 10,00 (voorverkoop) en € 15.00 (aan de zaal); combiticket voor twee dagen: € 18,50 (uitsluitend in de voorverkoop). Sluitingsdatum reserveringen: 23 april 2010. S.v.p. het verschuldigde totaalbedrag overmaken op ING nr. 74 96 46 780 t.n.v. EHD ten Hoorn o.v.v. aantal personen, datum: 1 mei, 2 mei of combiticket. Reservering via Tel.nrs. 0481-377734 of 06-30575924, E-mail: e.hoorn@chello.nl of maureen.tenhoorn@gmail.com. Gereserveerde kaarten kunnen aan de kassa op naam van de betaler worden afgehaald. Wilt u s.v.p. eerst even telefonisch informeren of er nog kaarten beschikbaar zijn.
2 mei 2010: Andy Tielman terug in de Sir Winston Club. Vorig jaar oktober stopte Andy Tielman met zijn opotredens omdat hij ernstig ziek was. Echter na een lang genezingsproces is Andy weer helemaal klaar voor het podium. Op zondag 2 mei zet hij samen met zijn band en DJ Peter de Sir Winston Club in Rijswijk helemaal op z’n kop. Locatie: Sir Winston Club, Gen. Eisenhouwerplein 27, Rijswijk (parkeren: Kesslerpark / lange kleiweg 1). Toegang: € 7,50 (reserveren: info@sirwinston.nl) . Kaarten dienen op 2 mei vóór 16.30 uur te worden afgehaald aan de kassa. Aanvang: 16.00, sluiting: 21.00 uur. Extra: gratis loterij en tussen 16.00 en 16.30 gratis kop koffie. Info: www.sirwinstonclub.nl
15 mei 2010: Symposium “De toekomst van Multatuli”. Zie ook vaste rubriek over het Multatuli jaar. Het symposium bestaat uit en inleiding, drie fora en een plenaire discussie. Aan de hand van een thema wordt in de fora gediscussieerd over de ideeën, de man en de mythe Multatuli in relatie tot het heden. De dag wordt geleid door Gijsbert van Es, NRC-journalist en hertaler van de Max Havelaar, en Winnie Sorgdrager. Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam, Tel: 020-5535151. Aanvang: 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur). Vanaf 18.00 uur mogelijkheid deelname aan een Indisch buffet (hiervoor vooraf apart aanmelden). Sluiting om 21.00 uur. Toegang: Symposium: € 20,00; Symposium inclusief buffet: € 45,00. Kaarten verkrijgbaar via de website van De Balie: http://www.debalie.activetickets.com/programmadetail.aspx?id=269.
19 t/m 30 mei 2010: Tong Tong Fair. Zie ook het artikel in deze Nieuwsbrief. Locatie: Malieveld in Den Haag (op 5 minuten loopafstand van het Centraal Station). Dagelijks geopend vanaf 11.00 uur. Toegang: maandag t/m vrijdag: € 10,50, zaterdag en zondag: € 13,00 per persoon per dag. Tevens een kaart voor het gehele festival (12 dagen) verkrijgbaar voor € 80,50. Info: www.tongtongfair.nl.
27 november 2010: The X-factor Indo Music Classics. Het is nog een heel eind weg, maar toch alvast een aankondiging van deze spetterende show, gepresenteerd door ICM Live4life club. Maar liefst 25 gevestigde artiesten en jonge talenten brengen muziek, zang en dans in een exotische ambience. Locatie: FlevoparQ, Educalaan 37, 8251 GC Dronten. Tijden: 12.00 tot 24.00 uur. Voorverkoop van kaarten: 06-53793649 of 0321-388700. Nadere info volgt in komende edities van deze Nieuwsbrief.
2010, jaar van Multatuli en Max Havelaar
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het beroemde boek Max Havelaar van Multatuli verscheen. Tevens is het 100 jaar geleden dat het Multatuli Genootschap werd opgericht. Naar aanleiding hiervan organiseert het Genootschap dit jaar vele activiteiten, zowel in Nederland als in België. Ook in deze Nieuwsbrieven zal het N.I.C.C. regelmatig aandacht schenken aan dit bijzondere jubileum.
De hertaling van Max Havelaar door Gijsbert van Es is inmiddels in iedere goede boekhandel verkrijgbaar. Het is een paperback, 319 pagina’s en de prijs is € 10,00. Bovendien wordt ter gelegenheid van 150 jaar Max Havelaar een bijzondere munt geslagen, die half mei in omloop zal worden gebracht. Er komt een verzilverde munt van € 5,00 die via de postkantoren en de agentschappen verkrijgbaar zal zijn. Voor de verzamelaars komt er een zilveren munt van € 5,00 die in cassette € 32,95 gaat kosten. Tenslotte komt er een gouden munt van € 10,00, die in een cassette het bedrag van € 277,95 moet gaan kosten. Op 15 mei 2010 wordt in gebouw De Balie in Amsterdam een symposium gehouden die zal bestaan uit een inleiding, drie fora en een discussie. Gerenommeerde sprekers als Thomas von der Dunk (kunsthistoricus), Ronald van Raak (2e Kamerlid, SP), Bert Koenders (ex-minister Ontwikkelingssamenwerking), Elsbeth Etty (redacteur NRC), Hans van den Bergh (literatuurwetenschapper), Margriet van der Linden (hoofdredacteur OPZIJ), Cees Fasseur (historicus), Frans Timmermans (ex-staatssecretaris Europese Zaken) en Job Cohen (lijsttrekker PvdA) zullen de fora leiden. Aan het eind volgt de presentatie van het luisterboek van Max Havelaar, dat door Job Cohen is ingesproken. In de pauze is er een muzikaal optreden van het Gamelan-ensemble Widosari.
2010 wordt een bijzonder jaar, gerelateerd aan een bijzonder boek van een bijzondere schrijver. In deze rubriek zullen wij u op de hoogte houden van de activiteiten die rond dit jubileum gehouden worden. Activiteiten zoals lezingen, tentoonstellingen, festivals, studiedagen, concerten, enz. Voor actuele informatie verwijzen wij u ook naar de website: www.multatuli-museum.nl/nieuws en vooral de jubileumwebsite: www.multatuli.nu

OPZEGGEN: Wilt u onze Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuurt u dan onze E-mail retour met de mededeling: NIEUWSBRIEF NEE. Wij zullen het heel erg jammer vinden u te zien gaan, maar respecteren uw keuze en verwijderen dan uw gegevens uit ons bestand

Lees verder…

Pasar Siang 1 en 2 mei 2010

Pasar Siang 1 en 2 mei 2010

Genieten van een heerlijke Pidjit massage, een batik demonstratie, dansen bij de live Krontjong Band of lekker jammen op Indonesische Muziek instrumenten! Dat kan 1 & 2 mei op de 5e Pasar Siang, in dierenpark Taman Indonesia! Uiteraard zijn heerlijke Indonesische lekkernijen aanwezig, kun je goed snuffelen op de Indische markt of bij de rijdende waroeng en genieten van optredens zoals Gamelan, Djembe en Balinese Dans...

Kinderen kunnen zich verkleden in Indonesische kledij, en genieten van het wayang schimmenspel!

Pasar Siang 1 & 2 mei 2010

Dierenpark Taman Indonesia

Kallenkote 53

10.00 - 18.00

Entree Pasar Siang inclusief entree dierenpark Taman Indonesia: €6,50

Zie ook www.pasar-siang.nl

Naast de doorlopende pasar (11.00 - 18:00) waar u zich kunt laten masseren of een lekker hapje eten, hebben we ook nog speciale optredens en workshops voor u in petto!


Krontjong Toegoe Modern

De 9 koppige Krontjong band uit Hoogeveen spelen de traditionele noten van echte Krontjong muziek. Ontstaan in een klein dorp bij Jakarta liggen in Toegoe de wortels van de krontjong. Sinds kort in Krontjong Toegoe ook de huisband van dierenpark Taman Indonesia.

Tempo Doeloe Band

De Tempo Doeloe band uit Nieuwegein is recentelijk opgericht met de voormalige Valiants, Intruders en Black Wings jongens. Hun repertoire is helemaal gericht op de indische gemeenschap met een knipoog naar tempo doeloe, de tijd dat wij als indische gemeenschap nog in de pensions vertoeven en huisfuifjes gaven. Dat is historie en de roots van onze gemeenschap, dat houden wij als muzikanten in ere.


Groupe Bisegno

Djembe groep Bisegno speelt weer met veel plezier op de Pasar Siang. Bisegno, wat plezier betekent in het Congolees, wordt begeleidt door Mothis Eyanga. De groep heeft elke donderdag les in Zuidveen.

Balinese Dans

De dansgroep 'Bali Ayu Budaya' is een Balinese dansgroep die gevormd wordt door een groep danseressen uit Bali. Zij zijn thans woonachtig in Nederland, of verblijven er tijdelijk op uitnodiging. Initiatiefneemster is Ni Ketut Aning die afkomstig is uit de provincie hoofdstad Den Pasar.
Zij kreeg, zoals op Bali de gewoonte is, al op jonge leeftijd les in de Balinese danskunst. Twee danseressen van deze groep laten de bezoekers kennis maken met diverse dansen van dit paradijselijke eiland.


Wayang Schimmenspel

Het sprookje van Kantjil en de tijger, brengt Liesbeth Duyf met haar zelfgemaakte schimmenspel. Uit een klein compact scherm haalt zij de wereld van mystiek, licht en schimmen. Zo beleeft Kantjil spannende avonturen met de tijger en de buaya (krokodil).

Batik Demonstratie

Demonstraties in zijde-batik, uitgevoerd door Jessica Allebes, waarbij men het proces van begin tot eind kan volgen. Ook kun je haar creaties bewonderen en bekijken.

Programma

Zaterdag Zondag

12.00 Opening 12.00 Opening

12.15 Bali Ayu Budaya Dans uit Bali 12.15 Bali Ayu Budaya

12.30 Workshop Gamelan 12.30 Workshop Gamelan

13.00 Tempoe Doeloe Band 13.15 Bali Ayu Budaya

13.45 Bali Ayu Budaya 13.30 Krontjong Toegoe Modern

14.00 Gamelan Muziek 14.30 Mystery activiteit

14.15 Djembe-groep Bisegno 15.00 Bali Ayu Budaya

15.00 Tempoe Doeloe Band 15.15 Gamelan Muziek

15.45 Bali Ayu Budaya 15.45 Krontjong Toegoe Modern

16.00 Djembegroep Bisegno/ Gamelan 16.30 Bali Ayu Budaya

16.30 Bali Ayu Budaya 16.45 Gamelan Workshop

17.00 Tempo Doeloe band 17.15 Krontjong Toegoe Modern

Rumah Madura

14.00 Wayang voorstelling Kantjil en de Tijger (zaterdag)

14.00 Batik demonstratie (zondag)

Rumah Joglo

12.00 Indische poëzie met Tjeerd Ligthart

14.00 Bahasa Indonesia voor Beginners

15.30 Indische poëzie met Tjeerd Ligthart

17.00 Op reis naar Indonesië voor beginners

Rumah Limasan

laat je tenen lezen, of masseren door voetenwerk!

Lees verder…

Uitnodiging


UITNODIGING

voor het bijwonen van de lezing en vertoning van de unieke film 'Verzet in Indië'
met beelden van de verzetsman Ferry Holtkamp


Velen die het boek Ik beken hebben gelezen, vertrouwden mij toe dat ze Ferry Holtkamp best wel eens hadden willen ontmoeten; hem zelf horen vertellen over wat hij heeft meegemaakt;zien hoe hij geworden was na alles wat hij had doorgemaakt.

Op 10 mei a.s. is Ferry Holtkamp te zien en te horen in de Bibliotheek Nijkerk!

Ferry Holtkamp is een van de weinige verzetsmensen uit Indië die het verzet en de gevangenschap heeft overleefd en die het kon navertellen. Niet alleen in zijn boek 'Ik beken', maar ook in de nog niet eerder in het openbaar vertoonde film van Peter Hoogendijk 'Verzet in Indië' : een unieke documentaire met daarin onder andere beelden van Ferry die zit te vertellen.

Peter Hoogendijk is op reis gegaan naar Indonesië om ereveld Antjol te bezoeken waar vele verzetsmensen al direct aan het begin van de oorlog zijn geëxecuteerd door de Japanners. Ook bezocht hij in Japan een voormalig lid van de beruchte Kempetai. In zijn documentaire komen enkele verzetsmensen, waaronder Ferry Holtkamp, aan het woord, maar ook Indische, Indonesische als Japanse betrokkenen. Over hoe zij terugkijken op de inval van Japan, de oorlog en het verzet. De film geeft een indrukwekkend beeld over een strijd die kansloos bleek te zijn..

Zelf zal ik, als auteur van Ik beken, de avond inleiden met een korte lezing over het hoe en waarom van het verzet in Indië tegen de Japanse bezetters. Ook zal ik eventuele vragen naar vermogen beantwoorden.

Daarnaast is er gelegenheid kennis te maken met Rie Holtkamp, de weduwe van Ferry. Ze vindt het heerlijk om een praatje te maken en ter plekke gekochte of meegenomen exemplaren van 'Ik beken' te signeren. Na afloop is er gelegenheid tot napraten.
Bovendien is in de vitrines de gelijknamige tentoonstelling Verzet in Indië te bezichtigen, met persoonlijke bezittingen, documenten en brieven van Ferry.
Ook de fototentoonstelling Nooit meer vrij van de Nijkerkse fotokunstenaar Izaak P. Slagt, naar aanleiding van het 65ste bevrijdingsjaar.is de moeite waard om te bekijken. Zijn zwart wit-foto's geven een indringend beeld van de restanten van de Nederlands concentratiekampen Westerbork, Amersfoort en Vught.

De avond begint om 19:30 uur, inloop vanaf 19:00 uur en duurt tot ca 22:30.
Klik pp de bijlage voor het programma.


Aanmelden/reserveren


Aanmelden/reserveren kan via www.bibliotheeknijkerk.nl
NB: Er zijn vanwege de beperkte ruimte helaas slechts vijftig plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!

Toegangskaarten kosten € 7,50 voor leden van de bibliotheek en € 10,- voor niet-leden. Dit bedrag is inclusief koffie of thee. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de klantenservice.
Het bezoekadres van Bibliotheek Nijkerk is Frieswijstraat 99, 3861 BK Nijkerk (GLD). Telefoon 033-2451756. Fax 033-2460985.
Ik kijk uit naar onze ontmoeting op 10 mei a.s.!

Met hartelijke groet,

Elise G. Lengkeek, mede namens het organiserend team van de Bibliotheek, Peter Hoogendijk en Rie Holtkamp

Lees verder…

ICM trekt zich tijdelijk terug uit IP ontwikkelingen

Beste Ted

Voorlopig heb ik besloten namens ICM team om ons tijdelijk terug te trekken, en de broedende kip niet te storen zoals Herman Bussemaker het zeer treffend opmerkte.

De broedende kip is nu wel even af van de leg, na de val van het kabinet. Ja, ook voor die broedende kip wordt het verwarrend na 69 jaren. Zij de kuikens wel in goede handen bij volgende Kabinet van Cohen!


De gekozen benadering en de structuur waarin deze demonstraties worden uitgevoerd bieden geen enkele soelahs, dat hebben die 69 jaren aangetoond. Sterker, het verlies steeds meer kracht en draagvlak van de Nederlandse samenleving, en kweekt juist onsympathie bij de Nederlandse samenleving. Dit zijn de vele reacties die bij de redactie van ICM zijn binnengekomen.


Eerdere initiatieven van het geven van artistieke manifestatie omlijst door de Indische Muziekanten in de Arena zal meer effect hebben als signaal aan iedereen! Want die aandacht is al gevestigd op de Indische muzikanten nu!

Te meer de huidige Nederlandse samenleving - dus niet alleen de Indische samenleving- de Indische muzikanten steeds meer kennen en waarderen.

Denk hierbij aan de familie Tielman, waar Andy Tielman namens zijn familie de grondleggerschap van Nederlands Pop Muziek in ontvangst mocht nemen. Sterker nog er komt een groot standbeeld van Andy Tielman in het nieuwe Muziek Museum In Den Haag; melden betrouwbare bronnen mij. Dit zegt toch al alles!


Er komt een film van het leven van Andy Tielman op internationaal nivo, waar vele producenten nu mee in gesprek zijn. Er komt een documentaire, en musical.

Toen kwam de prangellende vraag van mij richting de documentaire - en filmmakers, het waarom?

De familie Tielman, The Tielman Brothers en nu Andy Tieman, is een gelaagd verhaal. Is de rode draad van onze geschiedenis van het voormalige Indie tot het Nederland, en Indonesië nu. Hier is de hele wereld in geïnteresseerd. Met nadruk het behoort tot "onze huidige geschiedenis".

Ik hoop met dit verhaal die inzichten te hebben gegeven, dat deze wijze van benadering de enige benadering is die draagvlak creëert, en na 69 jaren eindelijk resultaten te boeken!Prettige dag verder; Ferry Schwab.


Ps. Daarom organiseren wij een dergelijk manifestatie op 27 november om het Indisch Muziek erfgoed te gedenken en in stand te houden na meer dan 60 jaren, die als een rode draad geschiedenis heeft gemaakt in Nederlandse historie. Op alle evenementen waren ze te vinden deze Indische muzikanten. Helaas, ging die 35 miljoen van het Gebaar niet naar hen en naar het het Indisch Platform.; Ook nu stelt ICM vragen welk doel dienen die 28 aangesloten organisaties het IP? ICM heeft ze in ieder geval in het land nimmer gezien die Het IP uitdragen en promoten; of is het wachten weer op Gebaar?


----- Original Message -----
From: Ted Hartman
To: Indisch4ever ; Arend Hartman ; HansErnst Steller ; Johan ReindersFolmer ; Marshal Manengkei ; Ferry ; Rudy Charles Verburgh ICO ; Adviseur SVJ ; Bart vdWoerd ; Indisch Platform ; Leonora Dijkgraaf ; Bert van Duijl ; Ab van Duijl
Sent: Sunday, April 18, 2010 4:36 PM
Subject: Fw: Maandelijkse demonstratie 13 april 2010 St. Japanse Ereschulden

From: Ted Hartman
Sent: Sunday, April 18, 2010 4:30 PM
To: Anneriet Pijper ; evert van Renesse van Duivenbode ; WikoHCC ; Roy Breslau ; JES ; Ted ; Jose Adriaansen-Smit
Subject: Maandelijkse demonstratie 13 april 2010 St. Japanse Ereschulden


Maandelijkse demonstratie 13 april 2010 St. Japanse Ereschulden.
Dinsdag 13 april 2010 was de 185e keer dat een petitie werd aangeboden aan de Japanse regering. Een vervolg op de voorgaande petitie betreffende de instelling door Japan van een onafhankelijk instituut voor de mensenrechten. Na de gebruikelijke minuut stilte voor allen die ons zijn ontvallen en het zingen van de Captive's Hymn, gaf de voorzitter in het gebouw Anna een toelichting op het onderhoud op de Japanse ambassade. Elsevier van 20 maart schreef over de voorgaande demonstratie een artikel "Boosheid op de stoep, Onrecht verjaart nooit." Nu was er een nieuwe Japanse minister als gesprekspartner, hij had voornamelijk Aziatische ervaring, ook een studie gehad in Amerika, maar is nieuw voor Europa.Het werd een heftige discussie over de schendingen van de mensenrechten, Japan's misdadige oorlogsverleden en hun ontkenningen. Zo hoort Japan eindelijk de morele plicht te erkennen voor de slachtoffers uit Nederlands Oost Indië. Vooral gezien in het licht van hun instelling van een instituut voor de mensenrechten. Ze doen ook moeilijk over de afhandeling van een compensatie voor de enkele Nederlandse atoombomoverlevenden, terwijl eerst veel beloofd werd. Hier is ook op gewezen, dat het gewoon schandelijk is en dat na 65 jaar. Even kwam als lichtpuntje in het moeilijke gesprek het sjintoïsme ter sprake. Het zou uit twee richtingen bestaan, de verboden militante, doch niet tijdens de oorlog (!) en de lichtere versie van "pluk de dag", voor feestelijkheden, huwelijk e.d. Bij droefenis, rouw en begrafenissen is meer het boeddhisme van toepassing. Tot slot kreeg het bestuur een lijvig boekwerk aangeboden. Niettemin blijft JES constant de Japanse moraal oprakelen, frapper toujours.Herhalen en nogmaals herhalen. Het lijkt een afgedraaide grammofoonplaat, helemaal grijs aan een kant, maar daarin ligt de kracht van JES. E.e.a. geldt in samenwerking met het Indisch Platform ook richting de Nederlandse regering, thans nog demissionair.

Oud-voorzitter gen.b.d.Bouman vroeg tot slot het woord en wees op de prestaties en resultaten van JES, de vasthoudendheid en het doorzettingsvermogen. Als dank verzocht hij hulde te brengen aan het bestuur en de voorzitter. Iedereen was het hiermee eens en gaf enthousiast een daverend applaus, alle aanwezigen, sympathisanten, lotgenoten en demonstranten, de volhouders, deden mee! De volgende demonstratie is dinsdag 11 mei, gevolgd door de jaarlijkse bestuurs- en ledenvergadering op 18 mei in Hotel Bel Air. Omdat JES dan 20 jaar bestaat, wordt men in extra grote getale verwacht. Nadere mededelingen volgen in het Nieuws Magazine.Als bijzondere geste, werd gratis het boekje met het gedicht Geen Requiem van Marion Bloem uitgedeeld. Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek verspreidt het boekje dankzij de voormalige Stichting Het Gebaar in een oplage van 15.000 stuks gratis. 'Opgedragen aan de eerste generatie Indische Nederlanders in Nederland.' Verslag Ted Hartman, foto's Nelly van de Laar (Indisch4Ever)

Gen.b.d. Bouwman

Voorzitter JES
J.F. van Wagtendonk
Lees verder…

Indisch Herinneringscentrum Bronbeek Nieuwsbrief 5

Indisch Herinneringscentrum Bronbeek
Nieuwsbrief 5
Welkomstwoord
In de vorige nieuwsbrief stond een interview over mijn aantreden als directeur van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek. Ik stond nog aan het begin van mijn nieuwe baan. Nu zo’n vier maanden later raak ik al aardig gewend aan mijn nieuwe werkveld, mijn activiteiten en de hectische sfeer rondom alle activiteiten. Want ja, het is aanpakken geblazen. Er staan veel projecten op stapel die de komende tijd gepresenteerd zullen worden of zelfs al gepresenteerd zijn. In deze nieuwsbrief kunt u hierover lezen. Het wordt een spannende tijd! Het Indisch Herinneringscentrum gaat oogsten.

Yvonne van Genugten

directeur


--------------------------------------------------------------------------------

Toekomstvisie Bronbeek
Op maandag 8 maart 2010 is tijdens een feestelijke bijeenkomst de toekomstvisie Bronbeek op het landgoed Bronbeek ondertekend. In de toekomstvisie wordt uitgewerkt hoe in de toekomst het Indisch karakter van het landgoed blijft behouden en waar mogelijk verder wordt ontwikkeld. Behoud door ontwikkeling is hierbij het uitgangspunt.Ondertekenaars waren het Ministerie van Defensie, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Minister van Wonen, Wijken en Integratie, het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek (IHCB), de provincie Gelderland, de gemeente Arnhem en de stichting Kumpulan.

Het landgoed kan met behoud van haar huidige functies dé pleisterplaats van de Indische gemeenschap worden. Een plaats van rust, met Oosterse contemplatie, waar mensen zich welkom, thuis en veilig voelen. Maar ook een plek waar jonge mensen en de vele geïnteresseerden in de Nederlands-Indische geschiedenis geïnspireerd worden. De positionering van het landgoed is tweeledig: tehuis voor veteranen en daarnaast de plek voor herinneren en herdenken voor veteranen en de Indische gemeenschap.


--------------------------------------------------------------------------------

Column
BOGOR
Om zakelijke reden verbleef ik onlangs in Indonesië. Op mijn vrije dag reisde ik van Bandung naar Jakarta over de Puncakpas.Wat een prachtige tocht blijft dat toch. Vooral die uitgestrekte theeaanplant ontroert mij. Doet mij denken aan mijn jeugd, op bezoek bij mijn oom die daar in de buurt op een theeplantage werkte. Ook aan dat prachtige boek van Hella Haasse, Heren van de Thee.

Wij hoorden dat er in Bogor een soort oorlogsmuseum te vinden moet zijn. Een memorial over de tijd 1945 – 1949. Benieuwd wat men aan Indonesische zijde zoal wil overdragen aan hun nageslacht besloten we een bezoekje te brengen. Hartelijke ontvangst en een bevlogen verhaal van een man ver in de zeventig. Als jongetje van elf jaar speelde hij, zo vertelde hij, tussen de Hollandse soldaten. Hij luisterde ze af en vertelde dat door aan de vrijheidsstrijders. Ook leidden we de soldaten af en stalen dan hun wapens, verhaalde hij.

En dat was de kern van het museum. Allerhande “buitgemaakte” wapens van de allied powers. De bambu runcings, de bebloede kleren en heel veel vitrines met nagebouwde gevechtshandelingen. Opvallend vond ik dat er foto’s hingen en teksten van bezoekende veteranen uit Holland. Zo kan een museum als herinneringscentrum volken weer bij elkaar brengen.

En de jeugd, zo vroeg ik, wat vertelt u de jeugd. Zijn antwoord was eenvoudig. Zij moeten weten dat ze de vrijheid van Indonesië niet zomaar hebben gekregen. Ze moeten zich de opofferingen van onze generatie, de zeventigers van nu, goed inprenten. Ook dat is weer zo’n universeel antwoord. Aan welke kant je ook stond of in de toekomst staat. Een toevallig bezoek en toch ook hier weer het belang van het IHCB ervaren.

Erry Stoové, voorzitter


--------------------------------------------------------------------------------

‘Indië in Oorlog’ en ‘Reisgids Indonesië’
Raadpleegbaar op internet op 17 mei vanaf 18.00 uur.
Eindelijk is het zover. Na een jarenlang traject van ontwikkeling worden op 17 mei a.s. het webportaal en zoekdienst ‘Indië en Oorlog’ en de 'Reisgids Indonesië – Oorlogsplekken 1942-1949' gelanceerd. U kunt hier het programma van de middag lezen en hoe u zich hiervoor kan opgeven. Beide projecten zijn financieel mogelijk gemaakt door het programma Erfgoed van de Oorlog van het Ministerie van VWS.

Indië in Oorlog
Indië in Oorlog (www.indieinoorlog.nl) is een webportaal en zoekdienst over de Tweede Wereldoorlog en zijn nasleep in Nederlands-Indië. Het portaal is gemaakt in samenwerking met diverse erfgoedinstellingen en is ontwikkeld op initiatief van het Ministerie van VWS. Begin 2010 heeft het IHCB het portaal als waardevolle bruidschat meegekregen en kan hiermee haar rol als kennisloket verder invullen.Wat biedt het portaal?

Bijzonder veel soorten informatie over de periode 1900 tot heden, met een zwaartepunt op de jaren 1940 tot en met 1949. De zoekdienst geeft toegang tot de collecties van verschillende erfgoedinstellingen zoals musea, bibliotheken en archiefinstellingen en geeft daarom een gevarieerd scala aan resultaten. Te denken valt aan documenten, foto’s, kaarten, objecten en filmpjes. Niet alleen krijgt u als resultaat een verwijzing naar de vindplaats in de verschillende collecties, u kunt de meeste resultaten ook direct online raadplegen. Hiervoor hoeft u dus niet naar de site van deze collectie te gaan.

In ‘Het verhaal’ wordt in grote lijnen de geschiedenis van Nederlands-Indië en de Indische gemeenschap vanaf 1900 tot heden belicht. Meer concreet geeft de tijdlijn informatie over specifieke gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld over de Muiterij op de Zeven Provinciën in 1933, de torpedering van de Junyo Maru in september 1944 , de Uitroeping van de Republik Maluku Selatan op 25 april 1950 of over de Uitkering Indisch Geïnterneerden in 1981. Kaarten voor verschillende perioden geven tenslotte de geografische context. Zo kunt u hierop de belangrijkste vooroorlogse plaatsen terugvinden, de Japanse kampen en Republikeinse kampen als ook de oorlogsmonumenten op Java in de huidige tijd. Door het uitgebreide karakter is het portaal zeer geschikt voor het onderwijs en onderzoek. Hieraan zijn speciale pagina’s besteed.

De partners

Het portaal is alleen mogelijk door de samenwerking met verschillende erfgoedinstellingen. Momenteel zijn dat: Cogis, het Geheugen van Nederland, het Nederlands Rode Kruis, het Instituut voor Beeld en Geluid, het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Koninklijke Bibliotheek, het Legermuseum, het Museon, Museum Bronbeek, Museum Maluku, Nationaal Archief, Nederlands Fotomuseum, Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, Universiteit Leiden, Papua Cultureel Erfgoed en Stichting Pelita. Het is de bedoeling dat het aantal partners en collecties elk jaar wordt uitgebreid.

Reisgids Indonesië- Oorlogsplekken 1942-1949
De Reisgids Indonesië maakt de hedendaagse reiziger wegwijs in het landschap van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië tot de soevereiniteitsoverdracht. De gids en bijbehorende website (www.reisgidsindonesie.com) zijn ontwikkeld door Uitgeverij Open Kaart.

De uitgebreide praktische informatie in de reisgids ondersteunt de zoektocht naar de sporen van dit verleden: interneringskampen, begraafplaatsen, musea, monumenten en andere plekken van herinnering. Verhelderende kaarten ondersteunen daarbij.De bijbehorende website van de Reisgids Indonesië – Oorlogsplekken 1942-1949 wordt beheerd door het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek. Via de website wordt de informatie uit de gids actueel gehouden. Daarnaast biedt de website aanvullende informatie en kunnen bezoekers nieuw of gewijzigde informatie aandragen.


--------------------------------------------------------------------------------

Stripboek wordt Nationaal Geschenk
Zoals bekend, wordt in opdracht van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek een educatief stripboek over de geschiedenis van Nederlands-Indië gemaakt. Het stripboek zal gaan over de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de gebeurtenissen tijdens WO II, de onafhankelijkheidsstrijd, de repatriëring en de verschillende manieren waarop de gebeurtenissen van toen nog altijd doorwerken in de huidige tijd. Eric Heuvel, die ook de stripboeken 'De Ontdekking' en ' De Zoektocht' heeft getekend, tekent ook dit stripboek: 'De Terugkeer'.


Het stripboek is in eerste instantie bedoeld voor jongeren van 13 tot 16 jaar. Bij het stripboek wordt lesmateriaal ontwikkeld op verschillende niveaus. Tijdens de ontwikkeling worden de strip en het lesmateriaal uitgebreid getest in alle soorten voortgezet onderwijs.

Subsidies van het ministerie van VWS en het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg (V-Fonds) maken het mogelijk dat in het komend schooljaar 200.000 exemplaren van de educatieve strip als Nationaal Geschenk 2010 aan de scholen beschikbaar gesteld worden.

Een voorbeeld van een pagina kunt u hier zien.

Het boek zal niet alleen voor jongeren interessant zijn, maar ook voor volwassenen. Daarom zal er in het najaar naast de educatieve editie een boekhandelseditie verschijnen.


--------------------------------------------------------------------------------

Activiteiten April
Projectpresentatie Vergeten Oorlog
Voor kinderen van nu is de Tweede Wereldoorlog lang geleden en ver weg. Jeugdboeken brengen deze tijd tot leven. Vele daarvan gaan over de Jodenvervolging, het verzet en onderduiken. Om te zorgen dat ook andere belangrijke aspecten van de Tweede Wereldoorlog niet worden vergeten namen de Schrijvers van de Ronde Tafel het initiatief voor Vergeten oorlog.

Tot aan het voorjaar van 2010 verschijnen er bij uitgeverij Leopold zes nieuwe jeugdboeken over vergeten aspecten van de Tweede Wereldoorlog.

Kamp in de jungle vertelt het verhaal over Dieter Schmidt die samen met zijn vader gevangen is genomen in een gevangenenkamp op Java. Dit boek stond centraal tijdens de tweede presentatie van de reeks Vergeten Oorlog op 12 april.

De eerste Vergeten oorlog koffer met hierin het boek Bommen op ons huis is eerder op vrijdag 9 april overhandigd aan Karla Peijs, commissaris van de Koningin te Zeeland. De tweede koffer met hierin het boek Kamp in de jungle is op 12 april overhandigd door gedeputeerde Hans Esmeijer aan de burgemeester van Arnhem, Pauline Krikke.

De organisatie van de dag was in handen van het Indisch Herinneringscentum Bronbeek in samenwerking met Schrijvers van de Ronde Tafel en Uitgeverij Leopold. Directeur van het Indisch Herinneringscentrum, Yvonne van Genugten, heeft de aftrap gegeven in Arnhem. De schrijvers Joyce van Pool, Theo Engelen en Anneke Scholtens hebben de voorstelling Vergeten Oorlog opgevoerd. De aanwezige schoolkinderen van groep 8 van De Witte School hebben na afloop een speurtocht over het landgoed gemaakt.

Vrijheidstrein
25 april 2010 vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur op station Den Haag Centraal

Met speciale gasten Marion Bloem, Yvonne Keuls en Herman Frank. Highlight: Marion Bloem declameert haar gedicht ‘Geen Requiem’ en signeert het boekje om 16.00 uur.Op zondag 25 april 2010 staat de Vrijheidstrein in het teken van Nederlands-Indië. Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek heeft in samenwerking met Museum Maluku, Museum Bronbeek, Museon en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie een gevarieerd en dagvullend programma opgesteld, met onder meer Marion Bloem, Esther-Clair Sasabone, Erik Heuvel (tekenaar van de strip De Terugkeer), een debat en lezingen van gastsprekers en gastdocenten. Daarnaast zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Het volledige programma kunt u hier lezen.

In het kader van het lustrumjaar 65 jaar Viering Bevrijding rijdt sinds 31 maart gedurende vijf weken de Vrijheidstrein door het hele land. De vrijheidstrein is een project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de NS en vele andere partijen. Prins Willem-Alexander gaf op 31 maart het startsein voor de reis. In de trein staat de vraag centraal wat er nodig is voor vrijheid wereldwijd.

De honderd meter lange vrijheidstrein is van binnen en van buiten omgebouwd tot een bijzondere rijdende expositie. Reizigers worden onderweg geattendeerd op historische en actuele sporen van de bevrijding en van vrijheid die overal in het land te vinden zijn. Hierbij is in het bijzonder samengewerkt met het Nationaal Historisch Museum.

Door de week rijdt de vrijheidstrein mee in de reguliere NS-dienstregeling. Iedereen kan meereizen. Op zaterdagen rijdt de trein speciale routes en vinden er in de trein debatten met studenten plaats. Op zondagen staat de vrijheidstrein de hele dag stil op een station in het kader van ‘Actie Niet Weggooien’, een samenwerking van de oorlogs- en verzetsmusea.
--------------------------------------------------------------------------------

Het Verhaal van Indië
Sinds vorig jaar wordt door het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek en Museum Bronbeek in samenwerking met Bureau Tinker Imagineers hard gewerkt aan de totstandkoming van de publiekspresentatie ‘Het Verhaal van Indië’. Dit laatste jaar zijn er grote sprongen voorwaarts gemaakt. De stuurgroep heeft op 26 februari j.l. het definitieve ontwerp goedgekeurd. Dit was een een hoogtepunt in het traject, omdat hiermee groen licht werd gegeven aan de inrichting van de tentoonstelling.Aan deze inrichting ging een fase van verbouwing aan de bovenverdieping van Museum Bronbeek vooraf. TV Arnhem heeft opnames gemaakt van deze werkzaamheden en het geeft een goed beeld wat voor klus er geklaard moet worden. Deze activiteiten en ook de komende werkzaamheden zijn te volgen op de website van Museum Bronbeek

De publiekspresentatie nadert zijn voltooiing. De opening zal plaats vinden in de tweede helft van augustus.


--------------------------------------------------------------------------------

Geen Requiem
Sinds begin maart is het Indisch Herinneringscentrum actief betrokken bij de verspreiding van het gedicht Geen Requiem van Marion Bloem. Het prachtige boekje, dat door het Herinneringcentrum officieel is uitgegeven, vindt gretig aftrek onder de Indische gemeenschap. Ruim 2000 exemplaren zijn al verspreid. Ook u kunt nog –zolang de voorraad strekt- exemplaren aanvragen via de website. Er wordt slechts een kleine vergoeding voor de portokosten gerekend en dan krijgt u het exemplaar toegestuurd. Voor verspreiding op (Indische) bijeenkomsten of op andere gelegenheden is het mogelijk om een kleine partij boekjes kosteloos op te halen bij het kantoor van het Indisch Herinneringscentrum in Arnhem.
--------------------------------------------------------------------------------

Colofon
Deze nieuwsbrief is tevens online te lezen op www.indischherinneringscentrum.nl. Het volgende nummer komt uit in juni 2010.

U kunt deze nieuwsbrief natuurlijk altijd doorsturen naar familie, vrienden of kennissen die belangstelling hebben in de activiteiten van het Indisch Herinneringscentrum.

Mocht u de nieuwsbrief niet in goede orde ontvangen, laat het ons dan aub weten via info@indischherinneringscentrum.nl

Bestuur Stichting Indisch Herinneringscentrum Bronbeek: Erry Stoové - Bing Go - Jan Willem Kelder - Kees Neisingh - Vaya Nijhof-Schippers - Winnie Sorgdrager
Lees verder…
Evenementen, Flyers, Kumpulan, Poster, Promotie-Foto's enzovoorts mogen niet door de leden in de rubrieken Blog en Forum geplaatst worden.
Als de leden dit tocht doen worden de geplaatste publicaties
zonder vooraf waarschuwing door het Redactie & Webmaster-Moderator Team verwijderd.
De leden kunnen wel deze stukken per email opsturen naar de:
IndoRedactie voor het IndoForum, de IndoSite en de VVGVwebsite, naar indoredactie@hotmail.com
ICM-Redactie voor de ICMonline, de ICMentertainment en het ICMforum, naar schwab@kabelfoon.nl
Beide Redacties bepalen zelf om wel of niet te publiceren, discussie hierover is niet mogelijk.

Evenementen kunnen de leden zelf in de rubriek Gebeurtenissen plaatsen.
Voor meer informatie hierover gelieve te emailen naar de webmasters Cornelia of Wil op de email adressen:
bintang31@live.nl of w.kramer8@hotmail.com.

Laten wij samen deze site gezellig houden en geen internet-reclame folder of internet-reclame krant van te maken.
Zondag 18 april 2010.
Redactie-Webmaster-Moderator Team.
Lees verder…

Pasar malam Hengelo

PASAR MALAM HENGELO
23, 24 en 25 april 2009, Expocenter Hengelo

Pasar Malam Hengelo
FLAM Productions organiseert met veel gedrevenheid en passie de populaire Pasar Malam in Expocenter Hengelo op 23, 24 en 25 april. Uw gastvrouw tijdens de pasardagen is Sylvia Elders. Deze onvermoeibare presentatrice praat het uitgebreide programma deskundig aan elkaar en informeert u over alle artiesten.

Nasi Idjo, Indische Jongerenorganisatie
De organisatoren van de Pasar Malam staan open voor vernieuwende en inspirerende ideeën van de derde generatie. De Indische Jongerenorganisatie Nasi Idjo is met een eigen stand aanwezig en informeert jonge (en oude) bezoekers op vaak ludieke en creatieve wijze over haar activiteiten. Ook organiseert Nasi Idjo op zaterdag 24 april tijdens de Pasar Malam in Expocenter Hengelo van 18.00-23.00 uur een daverende lounge programma op het kleine podium. Nasi Idjo heeft een aantrekkelijk programma samengesteld met optredens van No Boundaries Streetdance groep en de Hip Hop -groep : C2R ( Crime 2 Rhyme) + RayLo speciaal voor de jongeren!

Pasar en Alun-alun
De gebruikelijke pasar vindt zoals altijd plaats in de grote zaal van Expocenter met zo'n honderd verkoopstands, eethuisjes en een aantrekkelijke programma met muziek en dans. De Alun-alun biedt plaats aan culturele instellingen, stichtingen en non-profit organisaties. Ook komen op dit plein spiritualiteit, culturele activiteiten en voordrachten samen.

Muziek en dans


FLAM Productions is erin geslaagd een bijna non-stop, gevarieerd en aantrekkelijk programma van formaat neer te zetten. Op het grote podium kunnen bezoekers tijdens de themadagen Pesta Maluku, Indorock en Country hun hart ophalen bij diverse optredens van bekende topartiesten en groepen uit Nederland én Indonesië.

Oosterse keuken
De Pasar Malam is natuurlijk niet compleet zonder de Oosterse keuken. Creatieve en deskundige koks bereiden ter plekke complete gevarieerde maaltijden en snacks, en gebruiken altijd verse ingrediënten. Ontdek de finesses van bereiding en receptuur tijdens de kookdemonstraties met gepassioneerde koks en maak kennis met bekende en soms niet-alledaagse gerechten. De kookdemonstraties zijn zoals altijd gratis te bezoeken.

Standhouders
Bij de vele standhouders kunnen bezoekers terecht voor tropische en exotische vruchten, groenten en rijsttafelproducten, kleding, meubelen en accessoires, sieraden, kunstvoorwerpen enzovoorts. Zij presenteren hun stands op sfeervolle en professionele wijze.

Tot op de PASAR MALAM HENGELO!

Lees verder…

Tijdelijke schorsing zonder vooraf waarschuwing.

Tijdelijke schorsing.

Als er video's door anderen zijn geplaatst
worden zonder vooraf waarschuwing
deze personen tijdelijk als leden geschorst om de door hun geplaatste video te verwijderen.

Daarna worden deze tijdelijk geschorste leden weer als leden hersteld
nadat alle door deze leden geplaatste artikelen zijn verwijderd.

De rubrieken Blog is gereserveerd voor de ICM-Redactie en ICM-Hoofdwebmaster.

De rubriek Video is gereserveerd voor de ICM-Redactie.

Dinsdag 13 april 2010,
Namens de ICM-eigenaar en de ICM-redactie.
Lees verder…

Beste Leden.

De rubrieken Blog en Video zijn gereserveerd voor de ICM-Redactie en de ICM-Hoofdwebmaster.

Als er artikelen(berichten, mails) door anderen zijn geplaatst in de rubriek Blog worden deze zonder vooraf waarschuwing verwijderd.

Als er video's door anderen zijn geplaatst worden deze personen tijdelijk als leden geschorst om de door hun geplaatste video te verwijderen.
Daarna worden deze tijdelijk geschorste leden weer als leden hersteld
nadat alle door deze leden geplaatste artikelen zijn verwijderd.


Dinsdag 13 november 2010

Namens de ICM-eigenaar en de ICM-redactie.

Lees verder…

Pasar Malam Bagus 2010 in Arnhem groot succes

Pasar Malam Bagus 2010 in Arnhem groot succes

Fred en Hedy Lammers, de organistoren van Pasar Malam Bagus in de Rijnhal te Arnhem konden tevreden terugblikken op een zeer geslaagde tropische happening. Jaar in jaar uit blijkt hun formule een succesformule, die nog eens wordt versterkt door een zeer doelmatige promotie dat er niet wordt bespaard op post adverteren. Dit verklaart de grote opkomst!

De thematische aanpak (Molukse avond, Indische avond en Country avond) is vanuit marketing en communicatietechnisch oogpunt gezien het uitstekend toedelen van herkenbaarheid aan de verschillende beoogde doelgroepen.

Daardoor weten Fred en Hedy elke dag de maximale hoeveelheid bezoekers aan te trekken.

De kwaliteit van het eten is vanuit de prijs-kwaliteit verhouding gezien goed tot heel goed.

De varieteit aan non-food artikelen is goed in balans. De indeling van de stands en de aankleding van het podium en de hal is uitstekend, gewoon een genot voor het oog. Dat heeft Ferry Schwab via zijn korte reportage geprobeerd in beeld te brengen.

Interessant is het om te zien dat er toch nog een aantal zaken voor verbetering vatbaar zijn. De coordinatie tussen het grote podium en de kleine soos boven aan de overkant van het grote podium verdient volgend jaar extra aandacht. Het zou voor de Pasar Malam Bagus editie Hengelo ook al kunnen gelden. Echter het decor van het podium in de kleine soos is voor verbetering vatbaar. Groene (levende) aankleding zou al een upgrading geven.

Daarnaast zou er meer aandacht moeten worden gegeven aan het geluid van het grote podium tijdens het optreden van de bands. Op de laatste derde avond was het geluid tijdens het optreden van de Indo-Amerikaan James Intveld goed uitgebalanceerd. Alle instrumenten en de zang zowel solo als de backing vocals waren bij zijn optreden met zijn band het best in balans. Dit betekent dat de zeer goede artistieke kwaliteiten van onder andere Marabunta en Straight niet helemaal uit de verf kwamen.

Ook het verschil met de zogenaamde bandartiesten zoals Edu is veel te groot. Bij de band artiesten was de rythmsectie veel slapper dan bij de live-bands. En juist aan dit gedeelte zullen Fred en Hedy meer aandacht aan moeten besteden. De geluidsbalans tussen livebands en bandartiesten moeten beter op elkaar worden afgestemd. Het geluid in de soos was goed.

Al met al vallen deze verbeterpunten bij het grote publiek waarschijnlijk op de achtergrond van hun aandacht. In de tijd dat de kwaliteit van entertainment in Nederland aan steeds meer hogere eisen moet voldoen zal de Pasar Malam in het algemeen ook moeten meegaan met deze beweging. Kijk naar de bloei van het theaterleven van verschillende producties zoals Mamma Mia, Joseph maar ook de Dinner-Dance shows.

We wensen Fred en Hedy heel veel succes met hun Pasar Malam bagus editie Hengelo toe!

Van ICM correspondent /MM

Voor reportage pasar malam Bagus

klik http://icmonline.ning.com/video/reportage-pasar-malam-bagus

Lees verder…

DVD - verfilming van Indië tot Indonesië die uitkwam op het filmfestival Utrecht - is a.s. weekend bij ICM stand te verkrijgen bij pasar malam bagus!
Over leven en werk van dichter Sitor Situmorang. Een film van John Albert Jansen.
SYNOPSIS, Sitor Situmorang werd in 1924 geboren aan het Tobameer in Noord-Sumatra als zoon van een traditioneel Bataks hoofd. Zijn afstamming reikt tot in de koloniale tijd, waarin zijn vader en grootvader de legeraanvoerders waren van de koning van Sumatra in de strijd tegen de Nederlanders lees meer DVD Van Indië tot Indonesië nu te verkrijgen

Lees verder…

Programma podium pasar malam bagus

Programma podium pasar malam bagus

Vrijdag 9 april, 13.00-24.00 uur

Hoofdpodium

Indië-Soos (bovenzaal)
Aparte zaaltje; massage + ind. pitjet.

13.00

Opening

13.30-14.00

Angklung

14.00-14.30

Robby Pattirane (Surabaya)

14.30-15.00

Yochem Amos v.Harpa

(Jakarta)

15.00-15.30

INA Dance

15.30-16.00

Kookdemonstratie

16.00-16.30

Yochem Amos (Yakarta)

Lees het verdere propgramma op of www.flamproductions.nl

Lees verder…

Linda Wagenmakers in in Monty Python’s Spamalot

Linda Wagenmakers in in Monty Python’s Spamalot
26-03-2010

Voormalig songfestival deelneemster Linda Wagenmakers speelt De dame van het meer in Monty Python’s Spamalot. De nieuwe musical, die wordt geproduceerd door Geert Allaert, Albert Verlinde en Roel Vente, is in maart 2011 te zien in Gent en Antwerpen en komt vervolgens naar Rotterdam, Breda, Groningen, Amsterdam en Apeldoorn. De Nederlandse première is halverwege april 2011 gepland. Stany Crets neemt de regie voor zijn rekening en is tevens verantwoordelijk voor de vertaling en bewerking. Allard Blom ‘vertaalt’ die bewerking naar Nederland. Martin Michel is verantwoordelijk voor de choreografie. Linda Wagenmakers kon haar geluk niet op toen ze hoorde dat zij was gekozen voor de rol: “Ik was superverrast, ook omdat alles zo snel ging. Ik deed ’s ochtends auditie die eerlijk gezegd liep als een trein. Vervolgens ging ik ’s middags naar de dierentuin met mijn gezin en werd mij al telefonisch medegedeeld dat ik de rol had. Ik heb toen een toon laten horen die ik nu niet meer kan produceren.

Ik heb gegild, wilde ook wel huilen, maar heb een minuut lang alleen maar zitten trappelen.

Het is prachtig om in een dergelijke productie te mogen staan en mensen aan het lachen te kunnen maken. En voor mij is het ook bijzonder dat we naar Carré gaan, want dat wordt mijn debuut.” Albert Verlinde: “Ik ben blij dat Linda na vele jaren terugkeert in een grote musical met meer dan twintig acteurs op het toneel en een live orkest van acht man. Linda heeft zichzelf op de kaart gezet met haar rol van Kim in Miss Saigon. Ze kent de musicalmores, waarmee juist een loopje wordt genomen door de schrijvers van deze musical. Paul Groot en Owen Schumacher, Frank Lammers en Johnny Kraaijkamp jr gaan in Spamalot voorbij aan de musicalwetten, terwijl Linda te midden van die mannen als een musicaldiva mag staan, die haar vak wel serieus neemt.”

Monty Python’s Spamalot is een hilarische musical geschreven door Eric Idle. Hij baseerde zijn script op de film Monty Python and the Holy Grail uit 1975, waarin Koning Arthur op zoek gaat naar de heilige graal. Zijn bediende Patsy is zijn metgezel en tijdens de zoektocht worden ook enkele andere ridders gevraagd mee te gaan, waaronder Bedevere, Robin, Lancelot en Galahad. Het gezelschap komt daarnaast allerlei andere vreemde

Lees verder…

TV Oranje viering 50 jaren Ramona

TV Oranje Viering 50 jaar Ramona
19-03-2010

Vijftig jaren geleden werd Ramona gelanceerd door twee jongens uit Driebergen - ook wel de blauwe genoemd - die in Depok zijn geboren dicht bij het voormalige Batavia - nu Jacarta (Indonesië). Wie had dit kunnen dromen in die tijd dat Ramona in keer Nederland op de wereldkaart zette met haar mega verkopen. Nee, niet het Nederlands voetbal of politiek zette Nederland op de kaart in die tijd, maar simpel een lied genaamd Ramona. Niet alleen dat Ramona Nederland in 1 keer op de kaart zette, maar ook nog eens tijdloos bleek te zijn.
lees meer »
Lees verder…

ICM op Locatie bij Pasar Malam Bagus!

ICM op locatie bij pasar malam Bagus!

In ICM stand zijn vele primeurtjes te vinden op deze dagen.

Heeft u ook zo'n behoefte aan warmte, sfeer, ontspanning en gezelligheid? Bent u liefhebber van de Aziatische cultuur? Zin in een heerlijke Indische maaltijd of snack terwijl u ondertussen geniet van top-entertainment? Profiteren van aanbiedingen? Welke reden u ook heeft en wat u ook zoekt, op de populaire Pasar Malams in Arnhem en Hengelo in april 2010 vindt u het allemaal!

Kleurrijk
Alle kleurrijke facetten van het Verre Oosten komen drie dagen lang aan bod. U vindt stands met uiteenlopende producten, eethuisjes, cultuur, muziek, sport, culturele organisaties, verhalen, spiritualiteit, lifestyle, mode, demonstraties en workshops, en topentertainment met zang en dans. Dus kom genieten op de Pasar Malam Bagus in Arnhem op 9, 10 en 11 april en de Pasar Malam in Hengelo op 23, 24 en 25 april!

Groeiende belangstelling
De Pasar Malam is het meest geintegreerde en niet meer weg te denken evenement in de Nederlandse samenleving. De belangstelling voor deze evenementen groeit elk jaar. Door open te staan voor vernieuwende en inspirerende ideeën van de derde generatie, vinden ook steeds meer jongeren hun weg naar de Oosterse markten. Een positieve ontwikkeling. En daar zijn de organisatoren heel blij mee.

Vrijdag 9 april, 13.00-24.00 uur

Hoofdpodium

Indië-Soos (bovenzaal)
Aparte zaaltje; massage + ind. pitjet.

13.00

Opening

13.30-14.00

Angklung

14.00-14.30

Robby Pattirane (Surabaya)

14.30-15.00

Yochem Amos v.Harpa

(Jakarta)

15.00-15.30

INA Dance

15.30-16.00

Kookdemonstratie

16.00-16.30

Yochem Amos (Yakarta)

16.30-17.00

Robby Pattirane

17.00-17.30

INA Dance

17.30-18.00

Workshop Indon.dansen

18.30-19.00

Angklung

Pesta Maluku

19.30-20.00

Ina Dance

18.00-18.30

Robby Pattirane (Surabaya)

20.30-21.00

Robby Pattirane

19.00-19.30

Halmahera Band

21.30-22.00

Angklung

20.00-20.30

Yochem Amos (v.Harpa)

22.30-23.00

Robby Pattirane

21.00-21.30

Halmahera Band

22.00-22.30

OCEANIKZ

23.00-23.45

OCEANIKZ

24.00

Einde Pesta Malulku

Zaterdag 10 april, 13.00-23.00 uur aparte zaaltje: massage + ind.pitjet

13.00

13.30-14.00

Angklung

14.00-14.30

Robby Pattirane

14.30-15.00

Kookdemonstratie

15.00-15.30

Hawaïan Fantasy

15.30-16.00

Robby Pattirane

16.00-16.30

Endang Setyawati (Indon.zangeres)

16.30-17.00

Workshop Indon. Dansen

17.00-17.30

Hawaïan Fantasy

17.30-18.00

Endang Setyawati indon.zangeres

18.30-19.00

Robby Pattirane

18.00-18.30

Marabunta

19.30-20.00

Hawaïan Fantasy

19.00-19.30

Endang Setyawati

20.30-21.00

Endang Setyawati

20.00-20.30

Michael Jackson Show

22.00-22.30

Robby Pattirane

21.00-22.00

Riem de Wolf (Blue Diamond)

22.30-23.00

Marabunta

Zondag 11 april, 12.00-20.00 uur aparte zaaltje: massage + ind. pitjet

12.00-12.30

Robby Pattirane (Surabaya)

12.30-13.00

Workshop Indon.dansen

13.00-13.30

EDU (zanger entertainer)

13.30-14.00

Kookdemonstratie

13.30-13.45

Vannana dans

14.30-15.00

Vannana dans

14.00.14.30

STRAIGHT

15.30-16.00

Robby Pattirane

15.00-15.30

Edu

16.30-17.00

Robby Pattirane

16.00-16.30

STRAIGHT

17.30-18.00

Angklung

17.00-18.00

JAMES INTVELD ( USA )

18.30-19.00

Robby Pattirane

18.15-18.45

Edu

19.00-19.45

STRAIGHT

Tot bij Pasar Malam Bagus Arnhem!

www.flamproductions.nl

zie ook https://www.youtube.com/user/multiICM#p/a/u/0/8hy1wH8eVVk

Lees verder…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives