Alle berichten (7)

Sorteer op

Reisverslag over Java (Djawa)

 

13472689500?profile=RESIZE_710x

 

Reisverslag over Java (Djawa)

Hans Vervoort

·Vanonder de koperen ploert (22)
In 1974 ondernamen mijn vrouw Maja (Tanah-Merah, 1940) en ik (Magelang, 1939) met onze zoontjes Marco (3 jaar) en Eric (1 jaar) een tocht van 3 maanden door Java. Ik schreef er het reisverslag 'Vanonder de Koperen Ploert' over (Thomas Rap, 1975). We verbleven eerst een maand in Bandung. En gingen daarna naar Jogja (Jogyakarta, Midden-Java). De volgende bestemming: Semarang. Maar nu is het tijd voor Surabaya, mijn stad.
 
Surabaja (1), op zoek naar de bekende weg
De in de reisgids genoemde hotels blijken een prijs te hebben die boven ons budget ligt, we komen terecht in , hotel Pregolan, Jalan Pregolan Bunder. De prijs is oké, Maja en ik kunnen met de kinderen een kamer krijgen voor vijfendertig gulden. Dat is te doen.
Onze kamer is treurig, een groot vervallen hok met twee bedden, waar nog een derde bij geplaatst wordt. De wanden zijn zwart aangeslagen, de mandikamer is glibberig, onder de wasbak staat een emmer om het water op te vangen, buiten is een klein platje met een paar stoelen en uitzicht op een hoge muur. Een melancholiek makende omgeving.
Een oude kelner met nog één tand in zijn mond komt ons vragen wat we willen eten. Hij heeft een menukaartje bij zich, maar de prijzen zijn verouderd, vertelt hij erbij.
Moeizaam scharrel ik wat gerechten bij elkaar en vul daarna de eindeloze reeks formulieren in die nodig zijn voor de politie.
We mandiën ons, leggen de kinderen in het bed, praten weinig met elkaar en proberen ook wat te slapen.
Plotseling hebben we schoon genoeg van dit land, verdomme nog aan toe, waarom moet alles altijd zo tegenvallen?
Als we om vier uur wakker worden staat buiten een pot thee, met een lekkernij erbij.
 
God, dat is leuk, dat valt toch alweer mee.
De oude kelner komt opnieuw langs, nu om te vragen wat we 's avonds willen eten.
Ik zeg hem dat we dat nog niet weten, dat kunnen we toch bestellen als we in het restaurant zitten? Hij knikt aarzelend, dat kan inderdaad wel, en vertrekt.
Als we er verder over nadenken valt zijn gedrag toch ineens in een bepaald patroon: het zal hier toch niet vol pension wezen?
Maja gaat het navragen en komt verbijsterd terug, in de kamerprijs zijn ontbijt, lunch, thee en avondeten inbegrepen, dat hadden ze vergeten ons te vertellen. Maar dat is toch idioot goedkoop, zeggen we tegen elkaar.
13472684298?profile=RESIZE_710x
Onmiddellijk melden we ons opnieuw bij de receptie, om eens te informeren wat de duurdere kamers kosten.
Voor vijftig gulden kunnen we een airconditioned kamer krijgen, inclusief alle maaltijden voor onszelf en de twee kinderen.
We verhuizen onmiddellijk naar een frisse pas geverfde kamer, waar zelfs een tv-toestel staat. De kamer ligt aan de oprijlaan van het hotel, er groeien de mooiste struiken naast.
's Avonds gaan we eten in de kleine eetzaal, met zacht ruisende fans, de tafel is perfect gedekt met kommetjes citroenwater voor de vuile vingers, fraaie glazen borden, kunstig gevouwen servetten, vele gerechten met rijst, koffie na.
 
We kunnen ons genot niet op, zeker niet als we ons te slapen leggen in de koele ruimte die door het in de muur bevestigde zacht zoemende apparaat wordt verfrist.
Eindelijk zijn we dan ten prooi gevallen aan de verslaving van de airconditioning en in de volgende dagen merken we dat dat toch wel nadelen heeft. Telkens als we na het kolossale ontbijt-op-bed een voet buiten de kamer zetten valt de natte hitte met een grote klap op ons.
Het apparaat afzetten zou natuurlijk het probleem oplossen, maar de narigheid is juist dat het zo fijn is om in een wat frissere temperatuur te zitten.
We proberen een compromis te vinden door het apparaat zo laag mogelijk te zetten en dat helpt wel.
Surabaja is geen toeristenstad, het is een echte woonplaats met veel winkels en een druk, agressief verkeer. Drie miljoen inwoners wonen hier en het is te merken.
Ons hotel staat vlak bij het winkelcentrum: de ontstellend drukke Tunjungan (waar oversteken alleen mogelijk is via een loopbrug), Embong Malang, Blauran.
13472720887?profile=RESIZE_710x
Die namen ken ik nog wel van vroeger en het straatbeeld is nauwelijks veranderd, wel wat drukker en moderner geworden met TL-verlichting en neonreclames.
Op Tunjungan vind ik nog toko Nam (evenals vroeger de best voorziene delicatessenwinkel van de stad), toko Piet (nu Metro geheten), het warenhuis Aurora, de autohandel Berretty, de ijssalon Hoenkwe.
Op de hoek van Simpang en Tunjungan staat nog steeds de vroegere Simpang sociëteit (nu hotel Simpang), destijds een bolwerk van koloniaal vertier, met een enorme voorgalerij waar men vroeger in luie stoelen zijn splitje dronk en het voorbijtrekkende verkeer gadesloeg.
Even verderop staat het vroegere gouverneurspaleis (waar nu de gouverneur van Oost-Java zetelt), een wit pronkstuk met de bekende koloniale pilaren en een groot gazon ervoor.
Er tegenover de Jogodolok, een paar eeuwen oud beeld van een vredig glimlachende prins, dat op onduidelijke wijze ooit op deze plek terecht gekomen is.
Nog weer verder kruist de weg een straat die vroeger de Palmenlaan heette, als ik me niet vergis. Nog altijd staat op de hoek de ruïne van de grote bioscoop Maxim, die rond 1950 uitbrandde. De bovenverdieping is opgeknapt en opnieuw een filmzaal geworden, Indra.
Linksaf, in de richting van het gemeentehuis, kom ik langs Zangrandi, de Italiaanse ijssalon waar we vroeger tuttifrutti-ijs aten (zoals in het Hoenkwe-huis noga-ijs met slagroom de specialiteit was).
Ik ben -eindelijk! - thuis!
Foto's: Tunjungan, de bekende winkelstraat.
1. Loopbrug met winkel Metro (vroeger toko Piet)
2. Toko Nam
3. Toko Aurora
Lees verder…

13469150692?profile=RESIZE_710xBoek rapport Traktaat van Wassenaar opgenomen in de Bibliotheken en is nu in de Tweede Kamer. Benieuwd wat er in staat, is nu te bestellen.

Boek rapport Traktaat van Wassenaar opgenomen in de Bibliotheken
 
De sporen en de geschiedenis van Traktaat van Wassenaar 1966.
Het is top dat het boek Rapport Traktaat van Wassenaar 1966 nu in de Nationaal Bibliotheek van de scholen is te vinden, alleen al Chapeau. Inmiddels is dit rapport bij vele bewindslieden en Ministeries te vinden. Niet onbelangrijk, de Tweede Kamer belandt op 15 maart 2022. Het waren 17 exemplaren voor alle fractievoorzitters, en 5 extra exemplaren voor de VVD.
 
In 2013 kwam een abonnee van ICM Krant met de melding van misstanden rond de ontwikkelingen van Traktaat van Wassenaar. Deze vrouw was ook min of meer verbolgen dat ICM Krant het Indisch Platforn (IP) steunde. Het waren verraders haar woorden, zij behartigen de zaken van de ambtenaren die in onder bestuur van voormalige Indië dienden, dus o.a. Het KNIL. Later, na diepgaand onderzoek heeft ICM zich gedistantieerd van het IP. Was een onderafdeling van Min. VWS, die had maar 1 doel om de Nederlandse Indische Burgers niet te willen compenseren. Met name de burgers, wel de ambtenaren. De oprichting door oud-premier Lubbers, die zag dat die 50.000 claims op zich afkomen. Het Indisch Platform is een schaap in wolfskleren.
 
Wie zijn die burgers ? De Nederlanders, Indo ‘s , de Molukkers en van Joodse afkomst die de periode 1947 – 1962 in de Republiek Indonesie woonden, en later het land uit zijn gezet dit door onhandig politiek bedrijf onder Minister Drees. Waaronder ook de oorlogsmisdaden zijn gepleegd, aldus het NIOD.
 
Uiteindelijk werd een verdrag gesloten, eerst in Linggadjati en later in Wassenaar tussen de republiek Indonesie en Nederland . Na vele biedingen tegen finale kwijting werd een bedrag vastgesteld op 689 miljoen. Was uiteraard net als bij faillissementen om de concurrente crediteuren af te schudden. Vooraf hadden al betalingen plaatsgevonden van 4,7 miljard. Dit bedrag is bedoeld voor de gedupeerden die al hun bezittingen en banktegoeden hadden verloren.
 
15.000 gedupeerden melden zich die nooit deze schadevergoeding hadden ontvangen, daarnaast werden ze nooit geïnformeerd over het bestaan van deze Indonesische voorziening. WOB van Min. Economische zaken heeft zich negatief uitgelaten over het reilen/zeilen van haar collega Min.Buza.Is uiteraard onbegrijpelijk wel had de Overheid al hun contactgegevens tot beschikking, die hadden ze weer nodig om de rekeningen in te lossen voor de overtocht, pension, en herinrichting. Tot de laatste cent hebben de gedupeerden aan de overheid betaald. Is dus schandalig, terwijl dus geld van Indonesie bij de overheid lag; 4,2 miljard, 689 miljoen, en uit potje Marshallhulp.
Op dit moment hebben zich 15.000 mensen aangemeld voor de petitie. Schatting is dat het om 40.000 gaat.
 
ACTW-66 (Actiecomité Traktaat van Wassenaar 1966), in 2015 opgericht onder ICM, bestaat uit een delegatieleden; Dhr. R. Andreas, Dhr. P Vasseur, en Ferry Schwab sr. Voorts een ledenraad. Er zijn studies verricht uit de archieven van Indonesie, en in Nederland was slechts beschikbaar een evaluatie rapporten Min. BuZa die door extern bureau is opgesteld. Onvolledig want de andere ontvangen bedragen door Nederland 4,2 miljard (Min. financiën) en Marshulp ontbraken in dit Rapport.
 
Waar Ferry Schwab zich over verbaasd zowat heel Nederland kent inmiddels de ontwikkelingen hoe Kabinet / Kamer zich hebben opgesteld tegen hun eigen NIB – burgers. De hele zaak is op 15 maart 2022 aangeboden in de Tweede Kamer. Wij leven nu op 6 juni 2024! Niet te vergeten dat de Politieke Partij VVD zich heeft opgeworpen om deze zaak tot oplossing te brengen.
Het is een verdrag waar Nederland zich aan moet houden en deze nadrukkelijk moet uitvoeren (dus uitbetalen) , is een verdrag net zoals wij die kennen voor klimaat, en immigratie/asiel. Zien met name dat beide verdragen Nederland gijzeld. Houdt U rekening dat die niet gelden van Nederland en zal in de miljarden belopen.
 
Tot slot;
betreffende het Boek Traktaat van Wassenaar nu in de bibliotheek voor de scholen is geponeerd; Bij deze mensen is het signaal aangekomen voor heel Nederland, verdiep je nu in die geschiedenis, want u allen hebben geen 1 letter geschiedenis gehad over de betrekking Indonesie en Nederland, en ook U als Volksvertegenwoordigers wordt het tijd.
 
Waarom is na 15 maart 2022 niets aan deze zaak gedaan? Stel deze vraag maar eerst. Net als toeslagen - en Groningen affaire. Deze gedupeerden zijn ook Uw burgers, zijn alles kwijt geraakt, notabene door Indonesie zijn gecompenseerd.
 
 
Voorzitter ACTW-66 & Redactie ICM
Ferry Schwab sr.
Namens 15.000 gedupeerden.
 
=====================================================================================================
Uw donatie :
O 5 euro   O 10 euro    O 15 euro   O 25 Euro   O 50 Euro
 
kan u overmaken op Raborekening NL35 RABO 0377 579491 tnv ICM Project ovv Donatie ACTW-66,
alle bedragen zijn zeer welkom.
 
=======================================================================================================
Bestelling Boek rapport.
.
Euro 49,95  kan u overmaken op Raborekening NL35 RABO 0377 579491 tnv ICM Project ovv van uw adres 
 
Of  
 
 ADKq_NYXZ6R05aP-nXDsj-in2sGXsds45PwSUqVqp3JLUd_Hl127AFWnUHPhexMDPBvZab_IX7rfUPcHVrl0QebzaGsPiUlfKVgj7Hqz07xOMH6T0eUXxVwi0Lne3UO8FY1_CuShtIoEGEwZmg=s0-d-e1-ft#<a href=
Het Traktaat van Wassenaar, nu te bestellen bij GigaBook.com   € 49,95
"Het Traktaat van Wassenaar – GigaBoek – de internetuitgeverij" gigaboekshop.com
 
 
Lees verder…

Betreft ondertekening petitieTraktaat van Wassena

 

12133973694?profile=RESIZE_180x180Betreft ondertekening petitieTraktaat van Wassena

15 februari 2025

Geachte petitionair,

Het is enige tijd dat er met U contact is geweest. U heeft de petitie per brief ondertekend en gestuurd naar ons heer Rolo E. Lapre in Zwitserland. Wel geteld waren het tegen 1000 aan die gebruik hebben gemaakt van dit kanaal per post ( 3000 euro is aan post uitgegeven) .

Tegen deze achtergrond hebben 14.000 gebruik gemaakt van de Internetmogelijkheden via Petitie.nl, www.icm-online.nl en niet te vergeten Facebook. Hier wordt gebruik gemaakt van gratis Innternet.

Daarom ontvangt U nu per post een “ samenvatting van het procesgang van Traktaat van Wassenaar.” Deze werd gepubliceerd via onze Internetkanalen en is tevens per brief /en per mail aan de leden van de Tweede Kamer verstuurd . Zaken die van belang zijn voor U om het contact te blijven onderhouden. Voor ACTW-66 organisatie is het een zeer intensieve job en kostbare zaak om zaken per post u op de hoogte te blijven houden. Kosten plus arbeid zitten wij op 4 euro per adres. Het zijn er nu 1000 adressen waar deze brief met Samenvatting Traktaat van Wassenaar zijn verstuurd.

U heeft aan ACTW-66 uw mandaat gegeven, wij als organisatie voelen dan ons verplicht om U op de hoogte te houden van deze mega zaak.

ACTW-66 heeft reeds bij aanvang voor de registratie en voortgang een webportaal op gezet voor diegenen die petitie hebben ondertekend, en alsmede een helpdesk mede zodat ze hiervoor met hun vragen terecht kunnen via de Chat of WhatsApp.

Registratie kost om deel te nemen 50 euro (Inschrijving). U begrijpt dat onze organisatie voor dit project tot heden veel geld heeft moeten uitgeven ; voor de campagne, onderzoeken, opstellen rapporten, voordurend communicatie naar de Overheid en niet onbelangrijk het opzetten van ICT / Automatisering + helpdesk. Tot heden is hieraan uitgegeven 433.000 euro.

Voor het overige verwijs ik U naar de bijlagen dan weer geheel bij tot ferbruari 2025

Voorzitter ACT66

Ferry Schwab sr.

 

O proep aan de Tweede Kamer - Samenvatting Verdrag Traktaat van Wassenaar 1966

Geplaatst door Jan de Keten op Februari 3, 2025 om 10:05pm

Oproep aan de Tweede Kamer - Samenvatting Verdrag Traktaat van Wassenaar 1966

13454555879?profile=RESIZE_710x

Geacht Kamerlid,

Dit is een oproep namens de 15.000 man/vrouw. Wij verwachten van u als gekozen volksvertegenwoordiger om deze zaak serieus draagkrachtig ter harte te nemen. U zal begrijpen waarom deze oproep na het lezen van deze samenvatting.

Om te beginnen, dit is een zaak van groot onrecht van de Nederlandse overheid jegens de Nederlandse Indische Burgers. . Bij de overdracht betaalde de jonge republiek Indonesie in transes van 4.2 miljard en later tegen finale kwijting 689 miljoen. Hieraan ligt ten grondslag het Verdrag Traktaat van Wassenaar 1966.

Doelbestemmng is: om de Nederlandse Indische Burger ( Dit zijn de Nederlanders, Indische, Molukse en van Joodse Afkomst) die de periode 1947-1962 woonachtig waren in de republiek Indonesie te compenseren. Door het onhandig politiekbedrijf van het Kabinet het land uitgezet met verlies van hun bezittingen en banktegoeden. Alles zelf hebben moeten betalen voor de overtocht en pension.

Het evaluatierapport opgesteld in opdracht van het Ministerie Buitenlandse Zaken meldt dat pas 39 miljoen is uitgekeerd. Blijft betalen 4,2 miljard + 650 miljoen. Het rapport is zeer onvolledig, onder andere is het bedrag van 4,2 miljard dollar en Marshallhulp 1,2 niet vastgelegd in het rapport.

Hoeveel mensen hebben hier recht hierop?Bronnen melden 60.000 gezinnen. Via ICM Media zijn 15.000 die zich hebben gemeld, en 634 hebben zich ingeschreven als claimant ACT-66 ICT systeem. U leest goed een ICT systeem met een organisatie opgezet. Een burgerinitiatief. Problemen zijn opgelost , wellicht een voorbeeld voor Kabinet en Kamer. Praten geen gaatjes vullen, het vertrouwen nu op het laagste niveau is de geschiedenis.

Waarom is nooit uitbetaald? Omdat dit het beleid was om niet uit te betalen, en vanuit de de Nederlandse Indische burgers nimmer tot actie is gekomen in de afgelopen 60 jaren voor zover bekend. Althans niet collectief zoals nu.

Is het verdrag verjaard?Nee, omdat dit traktaat nimmer is uitgevoerd, en de laatste termijn in 2001 is betaald, geldt een verjaringstermijn van 25 jaar. Immers omdat ICM in 2013 heeft geappelleerd, verjaart dit in het jaar 2038.

Voorwaarden / conditie verdragen; Internationaal stelt dat verdragen onherroepelijk dienen te worden uitgevoerd, dit is direct van toepassing op Nederland. Voorts is de Eerste Kamer het orgaan dat regering / Kabinet kan dwingen tot uitvoering, bij onwil. Blijkens dat de Tweede Kamer niet in staat is zich te buigen over een verdrag.

Wie hebben hier recht op ? Omdat het om bezittingen gaat geldt het erfrecht. Impliceert dat nabestaanden ook recht op hebben.

 

Wanneer is dit bekend geworden ?In 2013 meldde zich een ICM Abonnee wonend in Amstelveen.. Omdat dit om melding gaat van grote misstand, startte ICM het project ACTW-66 ( Actiecomité Traktaat van Wassenaar -1966 ) op.

Welke acties?

ACTW-66 campagne werd gestart om het bestaan van het verdrag bekendheid te geven aan het Indisch publiek, onderzoek werd gestart. Een ICT systeem werd ontwikkeld en geïmplementeerd met Helpdesk. Ruim 433.000 euro werd uit ICM middelen beschikbaar gesteld naast donaties, en privé-gelden. Het meest uit privé-middelen en vrienden/kennissen . Het geheel staat los van de werkzaamheden die het team leverde tot het heden.

Tussenresultaat : - 15.000 personen zijn bereikt en hebben de petitie getekend.

- Binnen de Tweede Kamer heeft ACTW-66 drie kabinetten overleefd

- Voor het eerst in de geschiedenis is volwaardig product in de vormen van

drie rapporten in de Tweede Kamer

- 641 hebben zich ingeschreven als claimant van ACTW-66

- Persoonlijk werden rapporten overhandigd aan de President van Indonesie

als partij van dit Verdrag.

- Het boek rapport Traktaat van Wassenaar als eerste Indoboek in

geschiedenis is op genomen in de Nationaal Bibliotheek voor scholen.

- Het ACTW - ICT systeem geïmplementeerd met Helpdesk

 

ACTW-66 zit ter behandeling in de Tweede Kamer.

Verloop van dit proces. Mark Harbers van de VVD nam het voortouw. Deze werd verwees door Jacqueline van der Hill. Deze was naarstig op zoek naar een collega. Immers deze kwestie viel buiten haar aandachtsgebied. Uiteindelijk werd haar collega Rudmer Heerema aangewezen. Op 21 maart 2022 nam hij de rapporten in ontvangst namens de Tweede Kamercommissie Min.Buza. Het kabinet viel. Later voor de overdracht van dit dossier werd door Mw. Sophie Hermans en Mw. Yesilgoz, doorverwezen naar Mw. Christiane van de Wal. Deze deelde mede dat na de beschouwingen van de begrotingen begon met inlezen van de rapporten, en vervolgens wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer voorzitter.. Op een rij zijn diverse personen van de VVD betrokken. De val van het Kabinet en de moeizame formatie leidde tot vertragingen.

 

Uitvoering van ACTW-66

In het rapport is voorgesteld te kiezen voor het model Het Gebaar (ICM is hier destijds in 2001 ook de partij geweest). Die luidt als volgt: het bedrag van de lumpsum te verdelen collectief en 20% naar Indische collectieve projecten. Het bedrag van de lumpsum dient te worden geactualiseerd naar het heden met bron bedragen 4,2 miljard en 689 miljoen.

Heeft U verdere vragen contact WhatsApp +31 6 37282433 of wilt U dat wij bij U langskomen, twijfel niet, er zijn 2 miljoen die een Indische achtergrond hebben, en wellicht op U hebben gestemd.

 

Voorzitter ACTW-66

Ferry Schwab sr.

Namens de 15.000 gedupeerden.

 

=========================================================================

Uw donatie :

O 5 euro O 10 euro O 15 euro O 25 Euro O 50

 

kan u overmaken op Raborekening NL35 RABO 0377 579491 tnv ICM Project ovv Donatie ACTW-66, alle bedragen zijn zeer welkom.

 

==============================================================================================================

Bestellen Boek Rapport Traktaat Wassenaar  Euro 49.95

 

kan u overmaken op Raborekening NL35 RABO 0377 579491 tnv ICM Project

Vergeet Uw adres niet te vermelden

 13454557490?profile=RESIZE_180x180

 

Of via onze uitgever Calaboniahttps://www.gigaboekshop.com/product/het-traktaat-van-wassenaar/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder…

 

 

13443118455?profile=RESIZE_710xVoorstel conceptrapport Uitbetalen Traktaat van Wassenaar. 

 

 

Uit de gepleegde research zijn feiten, en bevindingen met oplossingsrichtingen samen gevat in het rapport

 

 

Verricht in opdracht en begeleiding van Actie Comité Traktaat van Wassenaar (ACTW66). Alsmede namens de ondertekenaars van de petitie.

 

 

Door

 

Marshal Manengkei (MM Sustainables & MultiMedia Ltd) RIP 25/8-2017 .

Rob Andreas Nines Zuid

Ferry Schwab sr. ICM redactie / Emeritus International Management Consultant,

Bij eigen Advies /management bureau Fastware & Advisering, zie referentiekader.

 

Advocaten

 

Derde druk september 2017

 

 

Bronnen

  • Brochure Ministerie van Buitenlandse zaken, ‘ To forget of a promise for The future “

  • Studie verricht / Kamervragen Halbe Zijlsta

 

13452651852?profile=RESIZE_710x

I N H O U D

 

Samenvatting

 

Voorwoord

 

        De Geschiedenis

 

1.       Van Nederlands-Indië naar Indonesië 

2.       De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog

3.       De Soevereiniteitsoverdracht

4.       Repatriëring van de Indische-Nederlanders naar Nederland

5.       Het ‘Verdrag Traktaat van Wassenaar 1966’

 

 Huidige Ontwikkelingen

 

6.       Niet nakoming door Nederland van de financiële uitvoering

7.       Interventie door Kamerlid Halbe Zijlstra

8.       Verwijtbare bewuste nalatigheid van de Nederlandse regering

       

 

Ondernomen stappen

 

 9.    Oprichting van het Actiecomité TvW-66 

10.    Verzending brief aan de Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders

11.    Ontvangst antwoordbrief namens Bert Koenders

12.    Ontvangstbevestiging van de brief

13.   Juridische bijstand het Jakarta Advocaten Team (JAT)

14.     Voorlegging aan het Indisch Platform (IP)

15.     Opstarten van de Petitie TvW-66

16.     Status Quo

        16.1  President Joko Widodo geïnformeerd

        16.2  Donatie gestart

        16.3  Campagne gestart om >60.000 gedupeerden te bereiken.

 

 Voorstellen tot Regelingen

 

18.     Uitvoeringskosten

19.     Diversen / overige 

20.     Waardebepaling/Indexering van Hf. 689 miljoen naar Euro 2,4 miljard.

21.     Inrichten van de organisaties

22.     Verdeling

23.     Reikwijdte

24.     Uitbetaling/Verrekening

A. Disfunctionerend verdelingswet

 

 

 

==============================================================
Bestellen  Boek Rapport Traktaat Wassenaar  Euro 49.95
 
kan u overmaken op Raborekening NL35 RABO 0377 579491 tnv ICM Project 
Vergeet Uw adres niet te vermelden 
 
13452655664?profile=RESIZE_180x180
 
 
Of via onze uitgever Calabonia  Bestellen Hier
 
 
 
 
 
 
Donatie ACTW-66,
alle bedragen zijn zeer welkom.
 
================================================================
 
Wilt U deelnemer  (claimant) worden van ACTW-66.  Dit kan via onze geautomatiseerde webportaal. 
Als claimant heeft U het voordeel dat Uw gegevens worden geregistreerd.  Zijn er updates dan
worden deze aan U bekend gemaakt.  Ten slotte wanneer Overheid tot betaling komt bent U 1 
van de eersten. Inschrijving als deelnemer bedraagt 50 euro.    INSCHRIJVEN HIER
 
 
Lees verder…

Oproep aan de Tweede Kamer - Samenvatting Verdrag Traktaat van Wassenaar 1966

13444422658?profile=RESIZE_710x

Geacht Kamerlid,
Dit is een oproep namens de 15.000 man/vrouw. Wij verwachten van u als gekozen volksvertegenwoordiger om deze zaak serieus draagkrachtig ter harte te nemen. U zal begrijpen waarom deze oproep na het lezen van deze samenvatting.
 
Om te beginnen, dit is een zaak van groot onrecht van de Nederlandse overheid jegens de Nederlandse Indische Burgers. . Bij de overdracht betaalde de jonge republiek Indonesie in transes van 4.2 miljard en later tegen finale kwijting 689 miljoen. Hieraan ligt ten grondslag het Verdrag Traktaat van Wassenaar 1966.
 
Doelbestemming is : om de Nederlandse Indische Burger ( Dit zijn de Nederlanders, Indische, Molukse en van Joodse Afkomst) die de periode 1947-1962 woonachtig waren in de republiek Indonesie te compenseren. Door het onhandig politiekbedrijf van het Kabinet het land uitgezet met verlies van hun bezittingen en banktegoeden. Alles zelf hebben moeten betalen voor de overtocht en pension.
 
Het evaluatierapport opgesteld in opdracht van het Ministerie Buitenlandse Zaken meldt dat pas 39 miljoen is uitgekeerd. Blijft betalen 4,2 miljard + 650 miljoen. Het rapport is zeer onvolledig, onder andere is het bedrag van 4,2 miljard dollar en Marshallhulp 1,2 niet vastgelegd in het rapport.
 
Hoeveel mensen hebben hier recht hierop? Bronnen melden 60.000 gezinnen. Via ICM Media zijn 15.000 die zich hebben gemeld, en 634 hebben zich ingeschreven als claimant ACT-66 ICT systeem. U leest goed een ICT systeem met een organisatie opgezet. Een burgerinitiatief. Problemen zijn opgelost , wellicht een voorbeeld voor Kabinet en Kamer. Praten geen gaatjes vullen, het vertrouwen nu op het laagste niveau is de geschiedenis.
 
Waarom is nooit uitbetaald ? Omdat dit het beleid was om niet uit te betalen, en vanuit de de Nederlandse Indische burgers nimmer tot actie is gekomen in de afgelopen 60 jaren voor zover bekend. Althans niet collectief zoals nu.
 
Is het verdrag verjaard? Nee, omdat dit traktaat nimmer is uitgevoerd, en de laatste termijn in 2001 is betaald, geldt een verjaringstermijn van 25 jaar. Immers omdat ICM in 2013 heeft geappelleerd, verjaart dit in het jaar 2038.
 
Voorwaarden / conditie verdragen; Internationaal stelt dat verdragen onherroepelijk dienen te worden uitgevoerd, dit is direct van toepassing op Nederland. Voorts is de Eerste Kamer het orgaan dat regering / Kabinet kan dwingen tot uitvoering, bij onwil. Blijkens dat de Tweede Kamer niet in staat is zich te buigen over een verdrag.
 
Wie hebben hier recht op ? Omdat het om bezittingen gaat geldt het erfrecht. Impliceert dat nabestaanden ook recht op hebben.
 
Wanneer is dit bekend geworden ? In 2013 meldde zich een ICM Abonnee wonend in Amstelveen.. Omdat dit om melding gaat van grote misstand, startte ICM het project ACTW-66 ( Actiecomité Traktaat van Wassenaar -1966 ) op.
 
Welke acties?
ACTW-66 campagne werd gestart om het bestaan van het verdrag bekendheid te geven aan het Indisch publiek, onderzoek werd gestart. Een ICT systeem werd ontwikkeld en geïmplementeerd met Helpdesk. Ruim 433.000 euro werd uit ICM middelen beschikbaar gesteld naast donaties, en privé-gelden. Het meest uit privé-middelen en vrienden/kennissen . Het geheel staat los van de werkzaamheden die het team leverde tot het heden.
 
Tussenresultaat : - 15.000 personen zijn bereikt en hebben de petitie getekend.
- Binnen de Tweede Kamer heeft ACTW-66 drie kabinetten overleefd
- Voor het eerst in de geschiedenis is volwaardig product in de vormen van
drie rapporten in de Tweede Kamer
- 641 hebben zich ingeschreven als claimant van ACTW-66
- Persoonlijk werden rapporten overhandigd aan de President van Indonesie
als partij van dit Verdrag.
- Het boek rapport Traktaat van Wassenaar als eerste Indoboek in
geschiedenis is op genomen in de Nationaal Bibliotheek voor scholen.
- Het ACTW - ICT systeem geïmplementeerd met Helpdesk
 
ACTW-66 zit ter behandeling in de Tweede Kamer.
Verloop van dit proces. Mark Harbers van de VVD nam het voortouw. Deze werd verwees door Jacqueline van der Hill. Deze was naarstig op zoek naar een collega. Immers deze kwestie viel buiten haar aandachtsgebied. Uiteindelijk werd haar collega Rudmer Heerema aangewezen. Op 21 maart 2022 nam hij de rapporten in ontvangst namens de Tweede Kamercommissie Min.Buza. Het kabinet viel. Later voor de overdracht van dit dossier werd door Mw. Sophie Hermans en Mw. Yesilgoz, doorverwezen naar Mw. Christiane van de Wal. Deze deelde mede dat na de beschouwingen van de begrotingen begon met inlezen van de rapporten, en vervolgens wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer voorzitter.. Op een rij zijn diverse personen van de VVD betrokken. De val van het Kabinet en de moeizame formatie leidde tot vertragingen.
 
Uitvoering van ACTW-66
In het rapport is voorgesteld te kiezen voor het model Het Gebaar (ICM is hier destijds in 2001 ook de partij geweest). Die luidt als volgt: het bedrag van de lumpsum te verdelen collectief en 20% naar Indische collectieve projecten. Het bedrag van de lumpsum dient te worden geactualiseerd naar het heden met bron bedragen 4,2 miljard en 689 miljoen.
Heeft U verdere vragen contact WhatsApp +31 6 37282433 of wilt U dat wij bij U langskomen, twijfel niet, er zijn 2 miljoen die een Indische achtergrond hebben, en wellicht op U hebben gestemd.
 
Voorzitter ACTW-66
Ferry Schwab sr.
Namens de 15.000 gedupeerden.
 
===========================================
Uw donatie :
O 5 euro O 10 euro O 15 euro O 25 Euro O 50
 
kan u overmaken op Raborekening NL35 RABO 0377 579491 tnv ICM Project ovv Donatie ACTW-66,
alle bedragen zijn zeer welkom.
 
===========================================
Lees verder…

Wat Jappenhaat was

13443194698?profile=RESIZE_584xWat Jappenhaat was, begreep ik bij mijn bezoek aan bij Leo van Maarseveen, toen 84 jaar. Jaren geleden. Soms blijft iets je lang bij, en dat was deze ontmoeting.
Ik was bij hem om kennis te maken. Het was een voorgesprek, want ik mocht hem interviewen op de Tong Tong Fair, over zijn boek Pukul Terus, blijven vechten. Het levensverhaal van een gewone Indische jongen (2009).
Hij vertelde over de oorlog, over de kampen en dat hij demonsteerde voor de Japanse ambassade met de anderen van de Stichting Japanse Ereschulden (JES). Ook dat hij niks van Japanse makelijk in huis duldde. Liever ook niet bij de kinderen. Japanners bestonden niet voor hem. Hij kende alleen de Jap.
Dus ik vroeg wat ik daarna in een bomvol theater zou vragen: “Maar er zijn toch ook goede Japanners?”

Wat Jappenhaat was, begreep ik bij mijn bezoek aan bij Leo van Maarseveen, toen 84 jaar. Jaren geleden. Soms blijft iets je lang bij, en dat was deze ontmoeting.

Onverzoenlijk

2009maarseveen.jpghttps://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2025/02/2009maarseveen-300x169.jpg 300w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2025/02/2009maarseveen.jpg 340w" alt="" width="340" height="191" aria-describedby="caption-attachment-5248" />

Oom Leo gaf mij een les zelfverdediging waarin hij de aanvaller was. Ik verloor.

Ik was bij hem om kennis te maken. Het was een voorgesprek, want ik mocht hem interviewen op de Tong Tong Fair, over zijn boek  Pukul Terus, blijven vechten. Het levensverhaal van een gewone Indische jongen (2009).
Hij vertelde over de oorlog, over de kampen en dat hij demonsteerde voor de Japanse ambassade met de anderen van de Stichting Japanse Ereschulden (JES). Ook dat hij niks van Japanse makelijk in huis duldde. Liever ook niet bij de kinderen. Japanners bestonden niet voor hem. Hij kende alleen de Jap.
Dus ik vroeg wat ik daarna in een bomvol theater zou vragen: “Maar er zijn toch ook goede Japanners?”
Leo liet een stilte vallen.
Iedereen in het theater voelde: een beladen vraag.
Ik wachtte.
En Leo zei slepend: “Oooo… jaaaa… hoor…”
Weer een stilte, wij wisten allen: nu komt het.
“… tien meter onder de grond.”
Vrijwel iedereen in de zaal lachte: we begrepen hem. Want we kenden allemaal wel iemand die dat ook had, die scherpe onverzoenlijke Jappenhaat. Het was, nou ja, een gewoon fenomeen.
Dat is nu 16 jaar geleden.

Japanner

Nu hoor ik vaak van de Tweede Generatie dat ze zoiets met zich meedragen. Ze herkennen een Japanner op twaalf meter afstand, feilloos, met een alert gevoel, terwijl anderen het verschil niet eens zien tussen Japans en Chinees. Kopen ze iets dat Made In Japan is, dan zijn ze zich daar zeer bewust van. Zo is er meer. Soms is het te veel.
Maar hoe kom je los van zoiets, terwijl het toch je vader is, of je moeder?
En wat krijgen je eigen kinderen daarvan mee?

Voor de oorlog waren er Japanners in Indië. Niet zo veel als Chinezen, maar toch, ze waren er. Niet een heel gemakkelijke tijd. Zeker vanaf 1904 ontwikkelde Japan zich tot militaire grootmacht en de dreiging die van het land uitging, wierp een schaduw over de Japanse inwoners van Indië. Ze werden snel verdacht van spionage. In mijn biografie van de Atjeh-generaal Van Daalen schrijf ik ook over hoe hij als KNIL-commandant brieven die hij uit Japan ontving, en hoe hij aan de regering in Nederland meer geld voor de defensie van Indië vroeg. Tevergeefs. Dat moest op een koopje.
Toen kwamen de Japanners.

Verzoening

De schrijfster Hélène Weski (1914-2006) vertelde me ook eens over de oorlog. En over de Bersiap. Toen ze met haar beschaafde damesstem sprak over ‘de hel van Soerabaja’ durfde ik niets meer te vragen. Ik dronk de thee die te sterk voor me was en at de fondantbonbons waar ik misselijk van werd. Om die verschrikkelijke uitdrukking, en omdat ik daar toen geen raad mee wist.
En toch was juist zij het die iets van verzoening leek te zoeken. In de verhalenbundel De mensen noemen het liefde ( 1982) voert ze een Japanner op als medemens, terugkijken op het verleden. Kan iets voorbij gaan, of blijft het altijd? En hoeveel generaties gaat iets door, als het doorgaat?
Een fragment.

  • ‘Je kon kiezen tussen schapevlees, kippe-of varkensvlees,’ mompelt de Japanner.
  • ‘…dan zag je zijn houtskoolvuurtje opgloeien en de bergwand droeg de heerlijk kruidige geur naar je toe en het water liep je in de mond.’
  • ‘Indonesië,’ zegt hij.
  • ‘Indië’ verbetert ze fel, ’toen heette het Nederlands-Indië!’
  • Ik heb me niet vergist, denkt ze, zó één ben je er. Dan heb jij eraan meegewerkt dat het anders werd! Er zijn momenten in het leven dat je heel goed beseft wie vriend en wie vijand is!
  • Nu begint hij te spreken, eentonig en wat nasaal, en ook hij lijkt zich meer tot de stenen te richten, dan tot de vrouw naast hem.
    ‘Er was een rivier, daar zijn we eens doorgetrokken. het was oostmoesson en hij was bijna doodgevallen. Een dun stroompje, dat zijn weg zocht tussen keien en brokken steen, sommige zo groot als huizen, uitgebraakt door de krater van de weg daarboven. We strompelden door die rivierbedding met zware bepakking, het was drukkend warm. Grote krekels krijsten de stilte aan flarden. Plotseling stootten we op een verhoogd plateau midden in de rivier en we besloten halt te houden en te rusten. Toen we erop geklommen waren, zag ik dat het plateau bedekt was met fijn wit gritzand, dat in regelmatige golven om enkele stenen heenlag, als had een menselijke hand ze zo geschikt. Ik telde ze: het waren er vijftien, vijf grote en tien kleinere.’
  • Haar kreet snijdt door de stille tuin: ‘in die streek werd ik geboren! Dat plateau – ik was het vergeten. Het was dus werkelijk een herkennen…’
  • Ze kijken elkaar aan en glimlachen om hun herinnering.
  • ‘Vaak namen mijn ouders mij mee naar die plek om te zwemmen in een kom tussen de huizenhoge stenen en te picknicken op het plateau. Wit gritzand met vijftien stenen. ja, zo was het, ik was het vergeten, ik was nog maar zo klein…’
  • Het is stil tussen hen, maar het is niet een stilte die onrustig maakt, de stilte van mensen die niet weten wat ze zeggen moeten.
  • Hij is misschien een goede Japanner, denkt ze.

En verderop:

  • ‘Hoe moet de mens handelen?’ zegt ze aarzelend, ‘ook ik kan u daar geen antwoord op geven. In mijn geboorteland, dat nu Indonesië heet, bezit het volk legenden en heldenverhalen, vol van diepe wijsheid. Zo is er een prins Ardjoena uit een vorstengeslacht dat in oorlog is met familieleden, die hun de troon betwisten. Hij trekt gehoorzaam naar het slachtveld en doodt in een vreselijk gevecht enkele van zijn neven. Als hij beseft wat hij gedaan heeft, gruwt hij van zijn daad en stelt een wijze kluizenaar de vraag: Hoe moet een mens handelen? De kluizenaar antwoordt: Aan elke mens wordt bij zijn komst op aarde een taak gesteld. Die taak zo goed mogelijk te vervullen, dat is de opdracht van de mens.’
  • Hij legt zijn hand op haar arm in een lichte, korte aanraking, alsof hij het eigenlijk niet wil, maar het niet laten kan.

Het is een aarzelend zoeken naar contact en dat is al veel, voor wie de oorlog heeft meegemaakt. Maar niet elke emotie kan verzachten. Soms reist iets verder, door de generaties heen. Of het blijft bij deze Eerste Generatie horen, deel van de geschiedenis van Indië, deel van de cultuur.

Lees verder…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives