Alle berichten (5)
Project ICM-Online en ACTW-66 Traktaat van Wassenaar ondergebracht bij ICM Project & Events.
ICM Internetkrant (www.icm-online.nl) en project Traktaat van Wassenaar (ACTW-66) zijn onder ICM project & Events ondergebracht. ICM onder www.icm-online.nl had al geïnvesteerd in het Project Uitbetalen KNIL en nu ruim 240000 geïnvesteerd in lopend project Traktaat van Wassenaar waar ruim om 60.000 claimanten gaat, zit nu in fase dat in de Tweede Kamer aan de orde kom, wij komen later hier op terug.
In 6 jaar heeft ICM-online.nl 240.000 betaald aan Indische zaken, naast dat twee jaar omzetten hebben gemist door Corona.
Al eerdere oproepen richting de abonnees op ICM – Online, en de 15.000 mensen die de petitie (claimanten) hebben niet tot gewenste resultaten bereikt.
ACTW-66 Traktaat van Wassenaar daar heel veel geld in gestopt, en van de 15.000 mensen is gemiddeld 2 euro ontvangen, waar tegenover staat de nodige gemaakte kosten van ruim 400.000. Per Saldo aan kosten nu ruim 640.000 – 31.000 ontvangen donaties.
ICM Projecten heeft op 20 februari 2020 al toestemming verkregen, echter Covid-19 frustreerde dit. Nu heeft Vz. Vera Bergkam van de Tweede Kamer en de Griffier toestemming verleent dat de aanbieding op dinsdag 15 maart 2022.
Wat gaat ICM Project m.b.t. ACTW-66 Traktaat van Wassenaar aanbieden:
- 15,000 handtekeningen
- Het hoofdrapport (2015-2017) Bronnen archief NL en bronnen VN
- Aanvullend rapport ( 2018 – 2021) Bronnen VN en republiek Indonesië
- Onderzoekbewijs Rapport ( Met medewerking nationale archief Indonesië
- 30 Verhalen van gedupeerden met bewijslast
7 jaren werk aan onderzoek, campagne voering, benaderen van bewindslieden, bekendmaking, rapporten vervaardigen, 100 gedupeerden aangeschreven waarvan 30 geselecteerd.
Ter informatie van onlangs uitgebracht NIOD Rapport aangaande oorlogsmisdaden in de Republiek Indonesië heeft 5 miljoen euro gekost, te denken dat NIOD onder de Rijksoverheid valt.
Wij moeten verder, zonder Uw steun zullen wij onze werkzaamheden moet staken!
U kunt U bijdrage storten Baanberekening NL35 RABO 0377 5794 91 nv ICM Project & Events OVV ACTW-66 Traktaat van Wassenaar.
© ACTW-66 Traktaat van Wassenaar is onderdeel van ICM PROJECT & EVENTS KvK – nummer 72173122 | RABO rekening NL35 RABO 0377 5794 91
Bersiap periode
Voor alle lezers die nog niet helemaal op de hoogte zijn van alle geschiedkundige feiten en verhalen, in dit artikel even een opfrissertje.
De Japanners, noch de Britten waagden zich aan enige vorm van gezagshandhaving, tenzij ze van hogerhand daartoe de opdracht kregen. De Pemuda’s, jonge Indonesiërs, waren op straat de baas. De Japanse kampcomman-danten moesten wel de kampen bewaken tegen de explosie van geweld van de Pemuda’s. Deze jongelui waren tijdens de oorlogsjaren door de Japanners opgehitst tegen de Nederlanders.
De Pemuda’s waren jonge rebellen, die niet behoorden tot het Indonesische leger. Zij waren bijzonder fanatiek en gingen aggressief en vaak zeer wreed te werk. De ergste uitbarsting van geweld vond plaats in het najaar van 1945. De Japanse eenheden in Soerabaja hebben er na de capitulatie alles aan gedaan om het de geallieerden zo moeilijk mkogelijk te maken. Japanse wapenarsenalen werden open-gesteld voor Indonesische strijd-groepen, terwijl de Indonesische jongeren die door hen eerder waren opgehitst tegen de Nederlanders, nu aangespoord werden om wraakacties te beginnen. Echter ook de ca 400 Chinezen in Soerabaja werden het slachtoffer van deze acties. En tenminste 600 Nederlanders vonden op vaak afschuwlijke wijze de dood.
In totaal zouden ook ca. 12.000 Indonesiërs worden gedood in de strijd om Soerabaja, die nog zou volgen. In die strijd kwamen ook zeker 429 Brits-Indische militairen de dood. Het 16e leger van Japan stelde zijn wapendepots open voor de Indonesiërs en selecteerde een duizendtal officieren en onder-officieren om een regulier leger in Indonesië op te zetten.
Nationalistische Pemuda’s vormden tot de tanden gewapende groepen met samoeraizwaarden (van de Jappen gepikt of gekregen), klewangs, indrukwekkend lange politiesabels (waar ze meestal als eerste naar grepen) en Hun uitrusting werd gecompleteerd door één of twee pistolen in holsters, een bajonet en een zonnebril. Vaak ook hadden ze vlijmscherp geslepen bamboe-speren bij zich. Enkelen hadden zelfs patroonbanden weten te bemachtigen, die ze kruislings over de borst droegen. Ze reden rond in vrachtwagens die ze van de Jappen hadden geconfisceerd. Trots en vol vuur schreeuwden zij uit alle macht om vrijheid en revolutie: “Merdeka – merdeka”.
Buiten de kampen werd het erg gevaarlijk; als ze je te pakken kregen, werd je onherroepelijk “getjingtjangt” (in mootjes gehakt) Een zekere Soetomo, die de drijvende kracht was achter deze haarcampagnes tegen alles wat Nederlands was, trok zich niets aan van Soekarno en Hatta, die lieger op een constructieve manier en met steun van de Verenigde Naties de vrijheid van hun land wilden bevechten. Het optreden van de extremistische groepen leidde ertoe dat Soekarno en Hatta zich genoodzaakt voelden om totaal onvoorbereid de onafhankelijkheid uit te roepen op 17 augustis 1945.
Hiermee brak de Bersiap periode aan. Commandant Whitmarsh-Knight, die op dat moment aan het hoofd stond van de 5e Indian Division, getuigde over ene Jack Boer, reserve kapitein bij het KNIL over zijn daadkracht en zijn strategisch inzicht. Er zaten 2348 Nederlanders opgesloten in de Werfstraatgevangenis in Soerabaja en die stonden op het punt om door de extremisten te worden vermoord. Er stonden voor de uitgehongerde gevangenen tonnen met vergiftigde rijst klaar. Als ze die gegeten zouden hebben had niemand het overleefd en daarna zou de gevangenis met vaten benzine in brand worden gestoken, waarbij ieder die er zich bevond, dood of nog levend, verbrand zou worden.
Op 10 november 1945 vond een spectaculaire bevrijding plaats, waarbij Jack Boer en 10 Gurkha’s de Nederlanders hebbemn bevrijd. Na het uitschakelen van de wachten, werd met een tank de muur doorboord, waardoor de gevangenen konden vluchten. Degenen die nog in hun cellen zaten, werden bevrijd door de celdeursloten kapot te schieten. Buiten stond een vrachtwagen klaar om de in veiligheid te brengen. Bij deze actie verloor slechts één Gurkha het leven. De bloedbaden van de Simpang-club en het Goebeng-transport vormden een blinde vlek in de Indonesische onafhankelijkheids-geschiedenis, zo beschrijft Inez Hollander. Zij geeft een aanval weer op een transport van vrouwen en kinderen. De bronnen in Indonesië over de revolutie in Soerabaja noemen het bloedige lot van het Goebeng-transport niet eens. Na de agressie van een zwaar beproefd volk, kwam men tot bezinning. Men sprak er liever niet meer over. Inez Hollander is zo’n beetje de enige die het in haar boek “Verstilde stemmen en verzwegen levens” beschrijft. Er is een massagraf van dit transport in Soerabaja. De juiste aantallen van Indonesiërs die in de slag om Soerabaja het leven lieten, zijn niet bekend, maar het zullen er duizenden zijn geweest.
Soekarno
In 1927 Richtte Soekarno de Partai Nasional \indonesia (RNI) op. Deze partij streefde naar de onafhankelijkheid van Indinesië. In 1929 werd hij door de Nederlanders gearresteerd en in de Soekamiskin gevangenis gezet. Hij kreeg strafverkorting en werd op 31 december 1931 vrijgelaten. Zijn reis naar huis werd een ware triomftocht. In augustus 1933 werd Soekarno weer gearresteerd en verbannen naar Flores. Vanwege zijn gezondheid werd hij in februari 1938 overgeplaatst naar Benkoelen in Zuid-Sumatra. Die tocht bracht weer massa’s mensen op de been. Toen de oorlog met Japan uitbrak, in 1942, kwam hij weer vrij. Men dacht dat Soekarno en Hatta gemanipuleerd waren door de Japanners, maar eigenlijk was het juist Soekarno die een heel sluw spel speelde met de Japanners. Hij heeft de Japanse autoriteiten geholpen, soms ten koste van zijn eigen volk, door zijn mensen als dwangarbeiders uit te leveren; deze werden door de misleidemde campagnes geronseld Hij gebruikte de Japanners om zijn doelen te verwezenlijken. Door de onvoorwaardelijke capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 was er een gezagsvacuum ontstaan, wat de Britten weigerden om op te vullen. Hierdoor werd Soekarno door zijn eigen achterban gedwongen om op 17 augustus de Republik Indonesia uit te roepen. Na de oorlog werd Soekarno (niet democratisch) gekozen om te regeren over alle eilanden die door onder andere de Nederlanders bij elkaar gebracht waren, maar die daarvoor nooit één rijk vormden. De Molukkers, Timorezen, Papua’s en Medanezen, aan wie door Koningin Wilhelmina onafhanke-lijkheid was beloofd, vonden het verschrikkelijk dat Soekarno met geweld over hen ging regeren. Veel Molukkers kregen via de rechter een verblijfsvergunning in Nederland.
Door de verwarring rond de Japanse capitulatie was een snelle overname van de macht dpoor geallieerden van het nog door Japan bezette Nederlands-Indië onmogelijk. Het inschepen van Maharata-, Gurkha- en Sikh-troepen vanuit Brits Indië (India) geschiedde pas in o0ktober 1945. In deze twee verloren maanden had de terugkeer van de krijgs-gevangenen naar hun familie en vooroorlogse standplaatsen moeten plaatsvinden. De leiding van het Britse leger bewapende de Japanse soldaten opnieuw met bajonetten en geweren (zonder kogels) voor de verdediging van de kampen. Hierdoor werden de Japanners gedwongen de bajonetten, die zij voorheen op ons hadden gericht, nu op de Pemuda’s te richten.
De duistere rol die de Japanners in de naoorlogse politiek gespeeld hebben is nooit helemaal duidelijk geworden. Zij hadden immers de tijd gekregen al het belastende materiaal over hun wandaden te vernietigen. Dit heeft dan ook de berechting van van veel Japanners wegens oorlogsmisdaden ernstig bemoeilijkt. De Britten hebben zich aanvankelijk geconcentreerd op de bevrijding van de krijgs-gevangenen en de ontwapening van de Japanners. Het herstel van het gezag zoals dat voor de oorlog was, behoorde niet tot hun taak. Ook met de Indonesische onaf-hankelijkheidsstrijd bemoeiden ze zich niet. Daardoor werden de eerste vijf bataljons van de Nederlandse oorlogsvrijwilligers maandenlang in Malakka in quarantaine gehouden, terwijl de Pemuda’s de Nederlandse burgers aan het afslachten waren.
Twee politionele acties waren nodig om Nederland militair tot overwinnaar te maken, maar de Nederlanders verspeelden op politiek terrein alle sympathie van de internationale gemeenschap en was hierdoor feitelijk de grote verliezer. De Nederlandse politiek was en bleef de enige schuldige aan het zinloos geweld en niet de Indische Nederlanders of de vanuit Nederland gezonden soldaten, die thans veteraan zijn.
Weergaven: 683
Van de bloedige bersiapmoord tot weggemoffelde massamoord in Indië (!947 / 1948)
FIN: “Rutte: eis erkenning Bersiap van Indonesië”
DEN HAAG (27 februari 2020) – De Nederlandse regering moet tijdens aankomend staatsbezoek aan Indonesië aandringen op …
DoorgaanToegevoegd door F.Schwab (ICM Editor) op 1 Maart 2020 op 11.47 — Geen reacties
Omroep MAX - tweedelige documentaire over een vergeten massamoord op Nederlanders in het voormalige Nederlands-Indië.
over Archief van Tranen
Toegevoegd door F.Schwab (ICM Editor) op 29 Juli 2012 op 15.19 — Geen reacties
Halbe Zijlstra zeer ontdaan bij aanslagen Parijs, Beelden van Farq, Columbia, verschijnen dan weer op zijn netvlies.
Toegevoegd door F.Schwab (ICM Editor) op 23 November 2015 op 12.00 — 2 commentaren
Foto - Herman Bussemaker
De laatste maanden besteden de media aandacht aan de bersiap, en woedt in Indische kringen een polemiek omtrent het aantal doden dat tijdens de Bersiap-periode is gevallen. Aanleiding tot deze commotie is het gebruik van de…
DoorgaanToegevoegd door F.Schwab (ICM Editor) op 19 Januari 2020 op 11.54 — 2 commentaren
. NEDERLANDSE STAATSBURGERS IN NEDERLANDS-INDIË, 1940 - 1949 , waar ook president Barack Obama is opgegroeid.
In 1940 bevonden zich naar schatting in Nederlands-Indië - de laatste volkstelling werd gehouden in 1930 - 360.000 Nederlandse staatsburgers. Tot deze groep behoren zowel de Nederlanders (totoks) als de Indische Nederlanders die vaak al generaties lang in dit gebied woonden (zie De Jong, 11b, II, p 844-845).
Na de inval van Japan en de… Doorgaan
Toegevoegd door F.Schwab (ICM Editor) op 19 Januari 2010 op 18.44 — 1 commentaar
16 augustus BERSIAP HERDENKING 2020
16 augustus BERSIAP HERDENKING 2020
16 augustus bersiap herdenking werd georganiseerd door de Stichting Bersiap Compensatie opgericht door Mr. Peggy Lesquillier.…
DoorgaanToegevoegd door F.Schwab (ICM Editor) op 17 Augustus 2020 op 10.30 — 1 commentaar
Oproep SP en GL schoffering voor Nederlandse slachtoffers Bersiap
Oproep SP en GL schoffering voor Nederlandse slachtoffers Bersiap
DEN HAAG (9 maart 2020) – Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft met verbazing kennisgenomen van de oproep van GroenLinks en SP tot het maken van excuses aan Indonesië.…
Toegevoegd door F.Schwab (ICM Editor) op 11 Maart 2020 op 18.30 — Geen reacties
FIN doet aangifte tegen actiegroep wegens aanzetten tot haat en geweld
Toegevoegd door F.Schwab (ICM Editor) op 22 Juni 2020 op 17.30 — Geen reacties
Bij mij en vele anderen komt met de corona – virus de bersiap weer bovendrijven.
Bij mij en vele anderen komt met de corona – virus de bersiap weer bovendrijven.
DoorgaanToegevoegd door F.Schwab (ICM Editor) op 21 Maart 2020 op 13.00 — Geen reacties
Weinig bewoners van Nederland die het weten over Nederlands-Indie, Japanse Bezetting en de Bersiap Periode.
Het is de schuld van de:
Nederlndse Regering, Radio en TV omroepen,
Nederlandse dag, week en maandbladen,
alle scholen in Nederland,
dat er heel erg weinig mensen in Nederland die het weten van het bestaan van:
Nederlands-Indie, Japanse Bezetting en de Bersiap Periode.
Over de Joden vervolging, over Israel, over Palestina, over Irak, over Iran en over Afhanistan weten veel mensen in Nederland te vertellen.
Maar over Nederlnds-Indie,…
Toegevoegd door Ben Vink op 13 Augustus 2010 op 12.30 — Geen reacties
Een weggemoffelde massamoord in Indië Door: Louis Zweers
Louis Zweers promoveerde op 17 augustus 2015 op de rol van de media tijdens de periode van de koloniale oorlog (1945-1949) in voormalig Nederlands-Indië. In dit artikel verwoordt hij zijn afschuw van de rol die Nederland gespeeld heeft met…
DoorgaanToegevoegd door F.Schwab (ICM Editor) op 19 Juni 2019 op 12.26 — 3 commentaren
Een weggemoffelde massamoord in Indië
Een weggemoffelde massamoord in Indië Door: Louis Zweers
Louis Zweers promoveerde op 17 augustus 2015 op