Vuile handen? De dekolonisatie van Indonesië en de PvdA

Vuile handen? De dekolonisatie van Indonesië en de PvdA

Op 23 januari organiseert de werkgroep Geschiedenis van de WBS een bijeenkomst over de omgang van de sociaal democratie met het koloniale verleden. Hoe ziet de politieke omgang met de koloniale erfenis er sinds 1945 uit? Waarom staat het nu weer op de agenda? En wat zegt dat over publieke herinneringen aan kolonialisme?

Het koloniale verleden is een lastige episode voor de sociaal-democratie geweest. Binnen de beweging was er al vroeg tegenstand tegen het koloniale bestuur, maar als regeringspartij droeg de PvdA na de Tweede Wereldoorlog medeverantwoordelijkheid voor het militaire ingrijpen in Indonesië. Dit kostte de PvdA destijds veel leden. Bovendien had het invloed op de manier waarop Den Uyl in 1975 de dekolonisatie van Suriname doorvoerde.

Niet alleen de PvdA worstelt met het koloniale verleden. De Nederlandse samenleving heeft het koloniale hoofdstuk nooit afgesloten. Dit werd onlangs goed zichtbaar toen de rechter de Nederlandse staat op de vingers tikte en bepaalde dat schadevergoeding moest worden betaald voor begane oorlogsmisdaden uit het verleden. Weduwen in Rawagede en Zuid-Sulawesi kregen een bedrag voor het leed dat hen ooit in naam van de Nederlandse overheid was aangedaan.

De recente opleving van het publieke debat over het koloniale verleden is voor de WBS werkgroep Geschiedenis aanleiding om dit thema eens vanuit historisch perspectief te belichten. Wat is de politieke omgang met de koloniale erfenis sinds 1945? Waarom staat het nu weer op de agenda? En wat zegt dat over publieke herinneringen aan kolonialisme? Samen met dagvoorzitter John Jansen van Galen, auteur van Afscheid van koloniën, zal een drietal sprekers nader op deze vragen ingaan:

Bart Luttikhuis, als postdoc werkzaam voor het KITLV waar hij zich met name bezighoudt met Nederlands militair geweld tijdens de dekolonisatie van Indonesië. In zijn lezing zal Luttikhuis schetsen hoe de politieke omgang met de dekolonisatieoorlog zich in de afgelopen 65 jaar ontwikkeld heeft, in het bijzonder die van de PvdA.

Anne-Marie Mreijen, verbonden aan o.a. de Universiteit van Utrecht waar zij een biografie schrijft over Marinus van der Goes van Naters. Zij zal vooral stilstaan bij de debatten over dekolonisatie in de PvdA ten tijde van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Als fractievoorzitter in de Tweede Kamer speelde Van der Goes van Naters hierin een centrale rol.

Michiel Servaes, buitenlandwoordvoerder van de PvdA-Tweede Kamerfractie, zal tijdens de bijeenkomst o.a. ingaan op de recente uitspraken tegen de Nederlandse staat.

Aanmelden

U kunt zich via dit formulier aanmelden.

Weergaven: 82

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2019   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden