Sociale media executeur in het leven geroepen

Sociale media executeur in het leven geroepen

Testament regelt digitale dood

Een modern mens heeft twee levens: eentje op aarde en eentje op internet. Na overlijden keert een mens tot stof terug, maar dat geldt niet voor hun bestaan op de sociale media. Daar leeft men gewoon door. Een groep van 160 notariskantoren komt daarom met een service om ook de digitale dood af te wikkelen. De notaris als sociale media executeur.

Bedenker van de nieuwe notariële dienst is Luciene van der Geld van de koepel Netwerk Notarissen. Zeven miljoen Nederlanders zijn actief op sociale media, zoals Facebook, Twitter en Hyves. „Ik vroeg me af hoe je nabestaanden kunt helpen van een overledene die actief was op de sociale media. Voor nabestaanden kan het heel ingrijpend zijn dat er bijvoorbeeld na de dood nog steeds automatisch felicitaties binnenkomen op iemands geboortedag. Een account verwijderen kan heel moeilijk zijn”, verklaart Van der Geld de geboorte van de sociale media executeur.

Bij de notaris kan nu, net als met stoffelijke zaken, iemand testamentair aangegeven wat er met een twitter- of facebookaccount moet gebeuren. Weinig mensen zien hun accounts als een bezit dat ook in een testament kan worden opgenomen. Nabestaanden kunnen zo instructies krijgen wat er met de accounts moet gebeuren. Wachtwoorden en inlognamen zijn dan bekend.

Hele toer

Van der Geld: „Het is een hele toer om bijvoorbeeld Twitter uit de lucht te krijgen. Het is in ieder geval makkelijker om een eigen pagina om te bouwen tot gedenkpagina. Wij kunnen daarbij helpen, maar het is ook mogelijk dat de notaris de opdracht krijgt bij testament om al die dingen te regelen.”

„Men realiseert zich niet dat de sociale media breder zijn dan de eigen kring. Denk maar aan alle facebookvrienden, de volgers op Twitter.”

Het notarieel vastleggen van de afwikkeling van een ’digitaal overlijden’ had vorig jaar al een voorloper. Uit onderzoek van Nuvema Uitvaartverzekering bleek dat twee van de drie gebruikers van sociale media nog nooit hadden nagedacht over het probleem. De verzekeraar ontwikkelde een zogenoemd Social Media Testament, dat kon worden nagelaten aan nabestaanden met daarin de gegevens van een account en instructies hoe accounts kunnen worden verwijderd, wat overigens een hels, papierverslindend proces blijkt te zijn.

In een jaar tijd hebben zo’n 11.000 mensen de gegevens bekeken en zo’n 2000 hebben de instructies gedownload. Van der Geld vindt dat een gering aantal, gezien de miljoenen die dagelijks op de sociale media zitten. Voor haar een extra reden om de afwikkeling van de digitale nalatenschap onder de aandacht te brengen. „Men denkt er nog te weinig over na”, constateert zij.

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives