NIEUWE ENERGIE, NIEUWE ACTIVITEITEN

CENTRALE ONTMOETINGS- EN HERINNERINGSPLEK

Het nieuwe jaar is weer in volle gang. Zeker nu wij als Indisch Herinneringscentrum in Den Haag gevestigd zijn. Het herinneringscentrum wordt hier een belangrijke pijler van Sophiahof: de nieuw te vormen centrale ontmoetings- en herinneringsplek waar de Nederlands-Indische geschiedenis, van toen naar nu, centraal staat. We voelen ons helemaal thuis en zijn hier warm ontvangen. Dank ook voor de vele positieve reacties van velen van u.

In Den Haag kan het Indisch Herinneringscentrum invulling geven aan de gewenste groei en ontwikkeling tot een volwaardig herinneringscentrum waar de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de nasleep daarvan (de Bersiap-periode, de dekolonisatieoorlog en de ‘repatriëring’) levend wordt gehouden. Tegelijkertijd wordt het een centrum waar de betekenis daarvan voor generaties van nu én de toekomst een prominente plek krijgt.

Deze nieuwe situatie biedt kansen: nieuwe energie en nieuwe activiteiten op de pleisterplaats Sophiahof én door het land. Het is onze ambitie om vanuit een sterke positie onze zichtbaarheid in het land te vergroten en de geschiedenis levend te houden. Het IHC heeft een sterk betrokken achterban, een breed netwerk opgebouwd en bouwt hier samen met partners én met u aan verder in en vanuit Den Haag.

Momenteel zijn we met de partners van de collectieve erkenning druk bezig om de Sophiahof in te richten voor zijn nieuwe functie. Zo werken we momenteel samen met het Moluks Historisch Museum aan de totstandkoming van een tentoonstelling over verzet. En hebben we voor de komende jaren een meerjarenprogrammalijn opgezet, getiteld 350.000 mensen kwamen overzee, dat weer goed aansluit op de ontwikkeling van het Kenniscentrum Repatriëring.

Over al onze activiteiten blijven wij u informeren, dus volg onze Nieuwsbrieven en bezoek onze activiteiten. Afgelopen zondag zoomden we in een uitverkochte zaal in op ons Gepeperd Verleden. De belangstelling daarvoor was bijzonder groot en dat stemt ons positief.

Yvonne van Genugten
directeur

UITNODIGING: FINNISAGE TENTOONSTELLING KOPI SUSU
 

‘Ben jij Kopi Susu?’ vroeg een oudere Indonesische dame aan fotografe Rosa Verhoeve. Het was één van de belangrijke momenten die Rosa inspireerden tijdens haar gelijknamige fotoproject, dat nog tot en met 11 februari te zien is in Museum Bronbeek te Arnhem.
Aanstaande zondag wordt Kopi Susu op feestelijke wijze afgesloten. U bent van harte welkom om bij deze finissage aanwezig te zijn.
Tijdens deze middag nemen fotografe Rosa Verhoeve en vormgever Victor Levie u mee door de tentoonstelling en vertellen zij over het maakproces van Rosa’s boek, haar persoonlijke beweegredenen en hoe Rosa fotografie gebruikt voor storytelling.

Als tweede generatie Indo, opgegroeid in een sfeer van verborgen herinneringen, wilde Rosa het heimwee-Indië van haar ouders openbreken. Dat deed ze door haar eigen blik en beleving als uitgangspunt te nemen in haar fotografie, en gebruik te maken van geschiedenis, fictie en overgeleverde familieverhalen. Zo geeft zij, in prachtig poëtische beelden, vorm aan haar bestaan als kind van twee werelden.

Na afloop is er een borrel en gelegenheid om met Rosa in gesprek te gaan en het boek door haar te laten signeren.
Datum zondagmiddag 11 februari 2018 | Tijd 14:30 uur inloop met koffie/thee en spekkoek, 15.00-17.00uur programma + borrel | Locatie Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem
Aanmelden: u kunt zich hier voor de finissage aanmelden. Deelname is gratis, aanmelden wel verplicht (graag voor 8 februari)

De tentoonstelling Kopi Susu in Museum Bronbeek kwam tot stand in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum. De publicatie kwam tot stand dankzij een succesvolle crowdfundingscampagne via Voor De Kunst en is te bestellen via www.rosaverhoeve.com

 

             

TERUGBLIK: KICK-OFF GEPEPERD VERLEDEN

Afgelopen zondag 4 februari vond op de Sophiahof in Den Haag de uitverkochte kick-off van Gepeperd Verleden plaats, de nieuwe programmareeks van het Indisch Herinneringscentrum waarbij thema's als dekolonisatie, verzet, migratie, racisme en slavernij vanuit verschillende perspectieven onderzocht worden. 

De kick-off van Gepeperd Verleden vormde een voorproefje op de thema's die in de programmering afzonderlijk aan bod zullen komen. 

Panelleden Marjolein van Asdonck, Ricci Scheldwacht, Reggie Baay, Stephanie Welvaart,
Yomi Hitijahubessy, Bo Tarenskeen, Armando Ello en Lara Nuberg stipten onder leiding van moderator Wim Manuhutu alvast de onderwerpen aan waarin het IHC in het vervolg van de reeks Gepeperd Verleden samen met het publiek dieper inhoudelijk op in wil gaan. 

Fotos: Rob Kleering van Beerenbergh

Via een online poll met de smartphone en via speciale gepeperde kaarten om op te schrijven, kon het publiek alvast inhoudelijke input geven als voer voor de volgende sessies.

De middag werd mooi omlijst met muziek van Esther Nijhove en Marcel Atapary en dans van Nita Liem en Rajiv Bhagwanbali uit de voorstelling Asian Persuasion van Don't Hit Mama. 

Foto- en beeldverslag van de bijeenkomst volgt.

SAVE THE DATE
De eerstvolgende bijeenkomst van Gepeperd Verleden, waarbij het thema racisme centraal zal staan, staat gepland voor 31 maart 2018. Bent u erbij?
Voor meer details, houd de website en social media van het IHC in de gaten.


Gepeperd Verleden is een programma ontwikkeld door het Indisch Herinneringscentrum en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het vfonds.

HET MOLUKS HISTORISCH MUSEUM PRESENTEERT: KATONG BATJA... LIVE!

Katong Batja, de boekenrubriek van de Nieuwsbrief van Stichting Moluks Historisch Museum (MHM) gaat ‘live’. Met een talkshow waarin Rocky Tuhuteru in gesprek gaat met Molukse auteurs als Maurice Seleky, Abe Sahetapy en de debuterende Coby Nuruwé. Gedurende de middag zullen de auteurs ook hun boeken signeren op de boekenmarkt.

Met verder ook speciale aandacht voor het inmiddels klassieke kinderboek Ena en de vissen waarvan een moderne uitgave in voorbereiding is, en Nanneke Wigard die vertelt over de bibliotheekcollectie van MHM en de nieuw op te zetten bibliotheek in de Sophiahof.

We sluiten af met een speciale veiling van zeer gewilde, antiquarische boeken. Een unieke gelegenheid dus om uw boekenkast aan te vullen.

Katong Batja… Live! wordt opgeluisterd met traditionele Molukse muziek van de formatie Masohi uit Dordrecht.

Komt u ook naar Katong Batja… Live!? U bent van harte welkom.

Datum zaterdag 24 februari 2018 | Tijd inloop 12.00 uur, programma 13.00-17.00 uur  | Locatie Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag | Toegang € 7,50 (incl. koffie/thee bij ontvangst), contant te voldoen bij binnenkomst. De boeken kunnen per pin betaald worden. In verband met zaalcapaciteit en catering verzoeken we u dringend uw deelname aan Katong Batja… Live! te bevestigen bij Nanneke Wigard: nwigard@museum-maluku.nl of 030-2367116.

OPROEP: HET SCHEEPVAARTMUSEUM ZOEKT MENSEN DIE MET DE MS ORANJE NAAR NEDERLAND KWAMEN
 

Het Scheepvaartmuseum opent op 8 september 2018 – exact 80 jaar na de tewaterlating van motorschip Oranje – een drieluiktentoonstelling rondom dit bijzondere schip.

Persoonlijke ervaringen van Indische Nederlanders die met dit schip naar Nederland kwamen, vormen ook een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling, en Het Scheepvaartmuseum is op zoek naar mensen die hierover op film zouden willen vertellen.  

De interviews zullen worden afgenomen in Het Scheepvaartmuseum door Coen Verbraak, bekend van het televisieprogramma Kijken in de ziel.

Het Scheepvaartmuseum komt graag in contact met mensen die in de periode 1945 – 1964 op de Oranje ‘repatrieerden’ en hun verhaal hierover zouden willen delen.

Herkent u zich in deze oproep? Voor vragen of nadere informatie kunt u contact opnemen met Sara Keijzer, conservator Fotografie en Film bij Het Scheepvaartmuseum.
 

E-mail: skeijzer@hetscheepvaartmuseum.nl
Telefoon.: 020-5232317

 

IHC &MHM: 2018, JAAR VAN VERZET

Het Platform WO2 heeft 2018 uitgeroepen tot themajaar Jaar van Verzet. Gedurende dit jaar wordt in het hele land extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als historisch verschijnsel en als bron van inspiratie. Het Indisch Herinneringscentrum en Stichting Moluks Historisch Museum werken momenteel samen aan een tentoonstelling over verzet die in de Sophiahof in Den Haag geopend zal worden.

Ter voorbereiding op de tentoonstelling over verzet, is het Moluks Historisch Museum al volop in de archieven gedoken. Zo stuitte men al op het verhaal van P.J. Tanasale (zie foto), een Molukse schrijver-radiotelegrafist en beheerder van het Hulppostkantoor te Tepa (Babar), die in 1940-45 optrad als trad op als pro-Nederlandse spion.

Meer lezen over dit project? Klik dan hier.   
Meer lezen over P.J. Tanasale? Klik hier

 

 

BOEKPRESENTATIE: EEN INDISCHE SKYLINE

Het Indisch Herinneringscentrum en Amsterdam University Press nodigen u van harte uit voor de boekpresentatie Een Indische skyline door Fridus Steijlen. Deze vindt plaats op zaterdagmiddag 17 februari bij het Indisch Herinneringscentrum te Den Haag.

Boekpresentatie
Tijdens de presentatie bespreekt Fridus Steijlen zijn nieuwe boek Een Indische skyline: Indische organisaties in Nederland tussen 1980 en 2010. Prof. dr. Rinus Penninx start met een inleiding over het belang van de thematiek. Aan de hand van het boek blikken we terug op wat er was en waar we staan. En, hoe ziet de Indische skyline er in de toekomst uit? Fridus gaat hierover in gesprek met Siem Boon (directeur Tong Tong Fair), Geert Onno Prins (Uitgever Indisch Maanblad Moesson) en Yvonne van Genugten (directeur Indisch Herinneringscentrum).


U bent van harte welkom om deze middag bij te wonen. Na afloop is er gelegenheid het boek als eerste aan te schaffen en te laten signeren door de auteur. Het boek zal pas de week na de presentatie in de boekhandel liggen. Ook is er een borrel inclusief Indische hapjes.

Datum zaterdag 17 februari 2018 | Tijd 13:30 uur ontvangst, 14:00 uur aanvang programma, 16:00 uur borrel | Locatie Indisch Herinneringscentrum, Sophialaan 10 Den Haag
 
Aanmelden
: Deelname is gratis, aanmelden wel verplicht. Graag aanmelden via dit formulier

De boekpresentatie Een Indische Skyline wordt georganiseerd door het Indisch Herinneringscentrum in samenwerking met Amsterdam University Press.

Weergaven: 120

Opmerking

Je moet lid zijn van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar

ADVERTENTIE.

ICM PRIVACYVERKLARING

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

ICM Project & Events, organiseert seminar  naar het boek "Overleven door het denken in projectstrategieen.

.

Schrijf U vandaag nog in 

Ook kunt het inschrijfformulier aanvragen info@icm-online.nl of direct via deze site inschrijven
U bent € 50 verschuldigd als deelnemer ACTW66, en U heeft 1 jaar gratis een ICM Abonnement en toegang tot ons Video-kanaal, het  enige Indisch Kanaal !  

Steun ACTW66 ! 

Uw donatie  kan U storten op Rabo rekening NL41 RABO 03977255 07   ten name van F.Schwab / ICM Online onder vermelding van donatie Traktaat van Wassenaar.

Advertenties

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2019   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden