Nederlandse wrakken WO II voor kust Maleisië verdwenen

Nederlandse wrakken WO II voor kust Maleisië verdwenenAMSTERDAM - Dat wrakken van tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de kust van Maleisië tot zinken gebrachte Nederlandse onderzeeboten nu ook geheel of deels zijn verdwenen, is weinig verrassend. Er zijn al jaren berichten over grafplunderaars in deze wateren. De Nederlandse wrakduiker Tino de Rijk zegt zich geen illusies te maken. „Uiteindelijk zal alles wat daar ligt verdwijnen.”


De onderzeeboot O 16.

De onderzeeboot O 16.Tino de Rijk heeft veel ervaring als wrakduiker in Aziatische wateren. „De marines beloven te waken over de wrakken, maar feitelijk is dat alleen lippendienst bewijzen”, stelt De Rijk. „En je kunt het hun niet eens kwalijk nemen; met zulke lange kusten en beperkte capaciteit is het logisch dat de prioriteit niet bij het bewaken van onze oorlogswrakken ligt.”

De oudijzerpiraten zijn rond Maleisië minstens zo actief als in de Javazee, waar eerder onder andere Nederlandse scheepswrakken illegaal naar boven werden gehaald. Al in 2013 kreeg het ministerie van Defensie waarschuwingen dat bergingsschepen werden gezien in de buurt van de plek waar onderzeeboot O 16 op 15 december 1941 in de Zuid-Chinese Zee op een mijn liep en zonk. Hierbij stierven 41 opvarenden. Een zegsman kwalificeerde de waarschuwing als ’zeer zorgwekkend’.

Scheepsslopers

Ook Japanse oorlogsbodems zijn in de Zuid-Chinese Zee ten prooi gevallen aan scheepsslopers. In Australië ontstond grote ophef toen bleek dat ze zich hadden vergrepen aan de HMAS Perth. Het Australian Institute for Maritime Archeology presenteerde vorig jaar bewijzen waaruit bleek dat er rond Maleisië en Indonesië 48 wrakken zijn geplunderd door Maleisische bedrijven, die daarvoor ploegen Chinezen met drijvende bokken en knijpkranen op pad sturen.

Minister Bijleveld (Defensie) moest vrijdag de Tweede Kamer melden dat van de O 16 slechts restanten op de zeebodem aanwezig zijn. En dat van een in dezelfde wateren gezonken onderzeeër – de KXVII – alleen een afdruk in de zeebodem resteert. De boten voeren na de capitulatie van Nederlands-Indië onder Brits commando en hadden Singapore als thuishaven. De O 16 stond onder commando van Anton Bussemaker, grootvader van oud-minister Jet Bussemaker.

De O 16 die op 15 december 1941 in de Zuid-Chinese Zee op een mijn liep, stond onder commando van Anton Bussemaker.

De O 16 die op 15 december 1941 in de Zuid-Chinese Zee op een mijn liep, stond onder commando van Anton Bussemaker.

Dat ook deze zeemansgraven grotendeels zijn verdwenen, werd ontdekt door een Nederlands/Maleisische expeditie die nog in het gebied aanwezig is. Die bestaat van Nederlandse kant uit medewerkers van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en de Duikgroep van de Koninklijke Marine. Het doel van de expeditie is om na het tekenen van een overeenkomst over de bescherming van de wrakken vast te stellen hoe ze erbij liggen. De deskundigen hebben vooral onderzoek met sonar gedaan. Dat werd uitgevoerd door het Remus-team van de marine. Komende week komt waarschijnlijk meer informatie beschikbaar.

Eind 2017 kwam, na onderzoek van duikers die de wrakken eerder terugvonden, vast te staan dat er drie Nederlandse oorlogsschepen waren verdwenen van de bodem van de Javazee. De Hr.Ms. De Ruyter, Hr.Ms. Java en Hr.Ms. Kortenaer. De schepen zijn opgedregd en verkocht als oudijzer.


Weergaven: 15

Opmerking

Je moet lid zijn van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

ook kan U hier inschrijven voor traktaat van Wassenaar. Donaties zijn van harte welkom
U bent € 50 verschuldigd als deelnemer ACTW66, en U heeft 1 jaar gratis een ICM Abonnement en toegang tot ons Video-kanaal, het  enige Indisch Kanaal !  

Steun ACTW66 ! 

Uw donatie  kan U storten op Rabo rekening NL41 RABO 03977255 07   ten name van F.Schwab / ICM Online onder vermelding van donatie Traktaat van Wassenaar.

ICM PRIVACYVERKLARING

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

ICM Project & Events, organiseert seminar  naar het boek "Overleven door het denken in projectstrategieen.

.

Advertenties

==> NAAR SAM SAM MUSIC

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2019   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden