2015 - Over de Indische Herdenking - Door Marshal Manengkei

2015 - Over de Indische Herdenking - Door Marshal Manengkei
De Nederlands-Indische gemeenschap is reeds bijna 3 generaties lang klaar voor de toekomst. Zovelen hebben reeds naar het verleden omgekeken en dat is vastgelegd in verschillende audio-visuele en geschreven documenten. Wat er echter nog ontbreekt is een sterk leidende groep of persoon binnen deze gemeenschap om een politieke thema te formuleren en goed gekanaliseerde en gestructureerde maatschappelijke discussie te ontlokken, te voeren en te handhaven.


Dit blijkt in de loop der jaren een utopie te zijn.
Door de grote verscheidenheid aan Indische groeperingen kon en zal er nooit 1 visie en 1 missie kunnen worden geformuleerd om de doelen van deze bevolkingsgroep te realiseren. Alle resultaten zullen hoogstens sub-optimale zijn en dus nooit bevredigend zijn voor deze arme bevolkingsgroep.
De bottleneck is dus de enorme etnische verscheidenheid.
Een greep uit die enorme verscheidenheid: er zijn Nederlandse, Duitse, Belgische, Russische, Franse, Zweedse, Engelse, Joodse, Chinese, Javaanse, Thaise, Indiase etc etc Indo's en de lijst is haast onuitputtellijk, allemaal met elk een specifieke culturele achtergrond.


Iedere groep voelt zich zowel elitaire als minder betekenend dan de ander. Het is het gevolg van eeuwenlange periode van kolonisatie.
Deze noodlottige speling van de tijd heeft een bevolkingsgroep naar voren gebracht die vanwege het ontbreken van een eenheid het slachtoffer is geworden van de twee "hoofd" of "oorspronkelijke" bevolkingsgroepen: de Indonesier en de Nederlander. Beiden voelen zich "vervelend" en "vervuild" door deze "bastaards". Allebeide naties kunnen de Nederlands-Indische "versplinterde" bevolkingsgroep missen als kiespijn.
Het besef bij deze noodlottige bevolkingsgroep om een eenheid te vormen net als de Amerikaan is tijdens de Irian-Barat periode niet doorgekomen. Dat was het enig en juist moment om de Nederlands-Indische staat uit te roepen. Dan was de gelijkwaardige situatie als in de Verenigde Staten bereikt.


Indonesia en Nederland hebben wellicht uit schaamte en noodzaak deze bevolkingsgroep elk op hun eigen manier etnisch opgeschoond voor de geschiedenis. UIteindelijk zullen zij beiden gezuiverd zijn van deze vervelende bevolkingsgroep, die hun eigen historisch materialisme door de bovengenoemde aspecten nooit zal kunnen bevestigen en verzilveren in de geschiedenis van deze aardbol.


Wat er overblijft zijn individuele pogingen om brandjes te blussen en eigen standbeelden te maken.
Mijn persoonlijke ambitie is om het uiterste wat mogelijk is te verwezenlijken en dat is een Nederlands-Indisch canon aan de geschiedenissen van Indonesia en Nederland toe te voegen. Ik (en met mij een kleine groep) zie dat als enig mogelijk resultaat om het aan het Wereldgeschiedenis Erfgoed toe te voegen. Ik hoop echter dat er met mij meerderen zullen opstaan om wellicht een hoger doel te kunnen bereiken.


Een van mijn projecten om aan deze poging gestalte te geven is de CD/DVD productie MANNA "Melati in de Sneeuw". Verder de Nederlands-Indische Verzorgingscentra voor Ouderen en Stichting Nederlands-Indische Samenleving "Sedap Malam".
Al die jaarlijkse herdenkingen zie ik als een fenomeen van tijdelijkheid dat uiteindelijk tot de dood zal leiden van ons ooit bestaande maar dan vergeten bevolkingsgroep: De Nederlands-Indische gemeenschap.

ICM 5.9.2015

Weergaven: 91

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

Reactie van F.Schwab (ICM Editor) op 21 Juni 2019 op 10.50

75

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2019   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden