UIT ICM ARCHIEF - 14 oktober a.s. openbaar debat Indische Kwestie in de Tweede Kamer, na 70 jaren.

ARCHIEF - 14 oktober 2015 openbaar debat Indische Kwestie in de Tweede Kamer, na 70 jaren.

Door Ferry Schwab sr

   

De PGB affaire, reorganisatie van Nationale politie en vluchtelingenstroom vragen veel aandacht van de Nederlandse regering op dit moment. Met alle drie zaken worden ze onverwachts geconfronteerd, en  definitieve oplossingen hebben ze niet!  Komt dit door gebrek aan visionaire die zaken  al eerder en op bredere terrein gesignaleerd dient te worden, of is het werkelijk onkunde als academisch geschoolden, of hebben die “scholen” niet meer die kwaliteit als voegers waar de Leiders Ruud Lubbers en Wim Kok de regie voerden .  Tegen deze achtergrond zit de Indische kwestie al 70 jaren op een zij spoor te wachten op een oplossing, of wacht Mark Rutte tot die hele bere put nu wordt opengetrokken,  en over de NL regering wordt leeggegooid wegens "Onbehoorlijk Bestuur"  nu o.a. de “Werken”  van Willem Oltmans met zijn memoires openbaar in het publiek verschijnt, die door diezelfde regering werd gegijzeld om alle feiten en wandaden het zwijgen op te leggen. Uiteindelijk 8 miljoen schadeloosstelling heeft gehad. Een Geschiedenis waar Mark Rutte van zal smullen als historicus!

      Veel overeenkomsten heeft de Indische Kwestie met de problematiek van de vluchtelingen stroom nu. Alleen exponentieel vele malen hoger en complexer waar de Nederlandse regering nog steeds niet uit is, in tegenstelling tot de andere collega euro lidstaten, weer als enige jongetje in de klas. De populatie hiervan was wel het vijftienvoudig – ruim 500.000 – tegenover ongeveer 25.000 vluchtelingen,  met oorlogsgebied het voormalige Indie (het Indonesie van nu). Getekend met een lange geschiedenis; eerst de oorlog met Japan dat Nederland bij name van Kon. Wilhelmina aan de keizer in hoog eigen persoon verklaarde. De gevolgen van deze oorlogsverklaring waren fataal en destrastreus voor de Indische gemeenschap die hun wereld van de ene dag in een andere dag in hel veranderde waar geen einde aan kwam. Mooie termen die geschaard werden gebezigd  met de woorden “ repatrianten” moesten de werkelijke feiten verdoezelen,  en later via ingestelde commissies en dure rapporten. Met als doel alleen om tijd te winnen dat Nederlandse regering niet zich hoefde te verantwoorden voor deze wandaden en gepleegde misdaden, desondanks de opgestelde dure NIOD rapporten, kosten ruim anderhalf miljoen waarin de NL Staat nota bene is veroordeeld.

Erkenning, excuses en compensatie daar gaat nog steeds om en ook richting de republiek Indonesië is het nog steeds het wachten op.

       Willem Oltmans die deze zwarte bladzijde van Nederlandse geschiedenis optekende en publiceerde als geliefde journalist moest dit bekopen door levenslange gijzeling door de NL staat. Uiteindelijk werd hij schadeloos gesteld – 8 miljoen- door die zelfde NL staat. Schrikbarend zijn deze feiten van NL regering die opgetekend zijn in zijn memoires, die is uiteindelijk ook verantwoordelijk voor de wandelgangen van Kon. Huis.

       Nederland wilde hun burgers met Nederlands paspoort niet meer terug in Nederland hebben desondanks dat ze Marshall hulp ontvingen voor de opgelopen oorlogschade. President Soekarno zat dus met een  even groot probleem opgezadeld die bescherming moest bieden. 300 jaren de geroemde dynamiek VOC  - geroemd door Jan Peter Balkenend - met vernedering, verkrachtingen en het land leegplunderen,  haal je dit beeld en belevenis niet zo maar weg bij deze bevolkingsgroepen in de rep. Indonesie.

Uiteindelijk duurde deze repatriëring van 1946 tot 1966, en werden er  ongeveer 341.000 toegelaten, en 159.000 zijn geweigerd met een Nederlands paspoort. Deze zijn nu daar stateloos verklaard, en  getekend voor hun leven. Soekarno betaalde wel een bedrag ter compensatie (voor het nationalisering proces) aan het Ministerie van Bert Koenders ter waarde van 2,4 miljard dat nimmer werd betaald aan de Indische Gemeenschap.

Alle bezittingen zoals huizen, interieur, auto, fietsen, bankte goeden en dies meer moeten achterlaten, gevolgd door de koele kille ontvangst. Voorts alles hebben moeten terugbetalen de reis, verblijf en inrichting tot de laatste cent.

Anno 2015 is tot heden geen cent uitgekeerd.

 

Terug naar de 14 oktober aanstaande  debat.

     Op 19 maart 2013 met de Stille Tocht werden 10.000 handtekeningen aan de staatsecretaris Martin van Rijn overhandigd door het Indisch Platform. Martin van Rijn beloofde de zomer 2013 nog met een oplossing te komen. Tegelijkertijd werd een radiostilte ingelast tot nu gevoerd op verzoek van de staatssecretaris.

10.000 mensen werden in ongewisse gelaten, en de oppositie en de voorzitter van de Tweede Kamer hebben diverse keren een geplande debat met Martin Rijn geagendeerd die stelselmatig door de staatssecretaris werd weggeveegd. Ook het debat van 1 juli jl. dat door oppositie in de Tweede Kamer is aangevraagd werd door VVD ‘er Michel van Veen van tafel geveegd. De 14 e oktober is dus de eerste confrontatie met Martin van Rijn en Mark Rutte. Tegelijkertijd fietste Mark Rutte tussen door, door met Indie – herdenkingen in de verleden tijd te spreken al suggererend dat deze kwestie is afgedaan terwijl deze zaak nog steeds onder Martin van Rijn dient. Die zou met het antwoord komen.

          Zoals betaamt bij een petitie hoort een eisenpakket. Het eisenpakket houdt in

                               ERKENNING, EXCUSES EN COMPENSATIE

De achterban heeft voor de compensatie een voorstel uitgewerkt met win win situatie  behorend bij deze petitie. Deze houdt in een pensioenplan gedurende vijf jaren voor allen die uit voormalige Indie komen met als plafond  dat gene dat  aan de Joodse Gemeenschap, Roma, en Sinti ‘s  in 2000 werd uitgekeerd (rond 50.000) als gelijkgestemde oorlogsslachtoffers.  

De meerderheid van de Kamer wil dat de Indische kwestie nu definitief wordt opgelost , en schaam zich hiervoor, los dat Nederlandse burgers al eerder zich hierover hebben geuit bij onze redactie : “Wij schamen ons voor de regering” .  Zodat het Indisch boek definitief dicht kan na 70 jaren. De vertragende tactieken werken niet want de jongeren nemen het stokje over, en Nederland is dan  nog steeds niet af van dit imago, deze smet zal Internationaal  als olievlek verder gaan …

Het zal een lange  zit worden een debat zijn dat begint om 13.00 – 16.30 uur openbaar de griffier rekent op een grote opkomst en treft hier ook al de voorzieningen voor.

DEEL HET MET ANDEREN, EN STUUR HET DOOR!!

ICM 9.10.2015

Weergaven: 80

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

Reactie van F.Schwab (ICM Editor) op 21 Juni 2019 op 11.19

57

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2019   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden