Alle berichten (12)

Sorteer op

PVV Dient Indische Motie in namens het IP.

10897255669?profile=original Al eerder na de aanbieding van de Indische petitie,  zie reportage Stille Tocht 

Klik hier op de link voor ICM  http://icmonline.ning.com/video/reportage-ip-stille-tocht-mrt-2013  of  https://www.youtube.com/watch?v=4QR8-0TUfYw  ,

heeft PVV  het Indisch Platform toegezegd dat de Indische Kwestie volgende week in de Tweede Kamer te brengen door middel van een motie. Op Twitter liet het PVV-kamerlid Fleur Agema (PVV) gisteravond al weten de Indische Kwestie aangrijpend te vinden en verbaasd te zijn dat de Tweede Kamer nog nooit ‘het fatsoen heeft gehad een debat te houden over de "anderhalf miljoen" kostende-NIOD-rapporten.’ 

Niet ongemerkt en diep gegrift in het geheugen bleef voor de Indo PVV - stemmers bij  dat de motie in die late avond van juni 2012 alle PVV - leden hoofdelijk tegen de motie in de Kamer stemden, en nu openlijk steunt betuigen aan de Indische kwestie daarbij ook nog eens ondersteund verstrekt met het indienen van een motie met het samengestelde wensenlijstje  van het Indisch Platform.

10897254482?profile=originalUit betrouwbare bronnen politiek Den Haag  wordt gemeld dat de partij van Geert Wilders destijds een voorstander was van de motie Dijkstra. Maar om de eenheid binnen het gedoogkabinet te bewaren, werd besloten de VVD en het CDA te steunen en hoofdelijk tegen te stemmen.

In het verlengde van de motie in juni 2012, lieten ook nu de SP, GroenLinks en de SGP desgevraagd al weten een eventuele hernieuwde motie over de Indische Kwestie onherroepelijkte steunen.

De analyse met conclusies in de politiek leren dat net Russisch Roulette is.

Aan de hand van de motie uit 2012 die zich naar twee richtingen kunnen ontwikkelen; enerzijds geënt volgens het PVV Concept, dat de PvdA NU Mark Rutte zal ondersteunen,  dus wederom de motie zal worden verworpen, en in De Eerste Kamer wordt de motie dan weer tegenhouden door een CDA bijvoorbeeld. Anderzijds het droomscenario dat de PvdA achter zijn eerdere beslissingen blijft staan die juni 2012 voor de Indische Motie stemde, daarop ook nog eens gesteund dat bij de voorbeschouwing van de Verkiezing op ICM forum, de Pvda aangaf dat in het verkiezingsprogramma de Indische Kwestie te hebben  opgenomen; dus onherroepelijk steunt. Desondanks blijft toch in een glazen bol kijken en welke "Stille Indische Krachten" daar weer rondsluimeren. Wel zien wij een stijgende lijn in De Kamer waar meer draagvlak wordt gecreerd voor de Indische Kwestie, en bij de Indische achterban in 2009 nog geen 200 nu over de 700.

Lees verder…

Pasar Malam Indonesia megasucces

 10897258297?profile=originalPasar Malam Indonesia megasucces

De Posthoorn

  • 26 mrt 2013
DEN HAAG - Het ijskoude lenteweer was goed nieuws voor de Pasar Malam Indonesia op het Malieveld. Slotdag zondag kon je over de hoofden lopen. “Dit evenement heeft in vier jaar een geweldige sprong gemaakt!”
 

Dat zegt Hagenaar Henk van Riel in de grote drukte. Hij is met zijn stichting oorlogsveteranen waarschijnlijk de enige Nederlandse standhouder op deze door de Indonesische ambassade georganiseerde Pasar Malam Indonesia. Hij schat het aantal bezoekers ‘zeker groter’ dan de 32.000 van vorig jaar. Maar ondanks de immense tenten op het Malieveld zit er een plafond van 7.000 bezoekers per dag, is zijn rekensom. Nóg belangrijker dan bezoekersmagneet zijn, is volgens Henk de zuivere promotie van de Indonesische cultuur. “Dit is de enige Pasar Malam die zich alleen op Indonesië richt. Ik denk dat het vólgend jaar nog groter is.” Van de imposante Garuda-stand tot de kleine, levendige balie van Toko Menteng in de grote bomvolle, sfeervolle eetruimte; alle stands zijn zo ontzettend Indonesisch dat deze Pasar Malam in vier jaar tijd is ontploft. “Ik zie ook heel veel jonge mensen. Een volgende generatie die de Pasar Malam Indonesia heeft ontdekt.” En zich moeiteloos schikt naar de Indonesische normen en waarden. Een stoel hou je alleen bezet als je zit te eten. Alcoholhoudende drank is taboe. Zondagmiddag rond borreltijd zit half Den Haag hier aan zelfgebrouwen ice-tea. “Het is hier fantastisch”, zegt de standhouder van ‘Gember’. “Het is echt een feest geworden.” Hij serveert als één van de tientallen cateraars prima saté babi met gado-gado en lontong voor 6,50- . Toko Menteng uit Voorburg een hele maaltijd voor 10 euro: zalig. Ondertussen houden beveiligers bezoekers tegen bij het theater. Té druk.

Lees verder…

10897238680?profile=original10897260893?profile=originalOnthulling van de miljoen liquidaties in Indonesië bij Pauwe & Witteman van 20/2-2013. Documentaire komt in Nederlandse bioscopen.

Onthutst, en verbaasd met verontwaardiging was Witteman als media Icoon dat nu pas deze bizarre liquidaties in de Nederlandse media is gekomen. Uiteraard niet te verteren als journalist en media Icoon. Dit naar aanleiding van gesprek met correspondente, die 5 jaren in Indonesië werkte. Dit in het kader dat hierover documentaire is gemaakt en in de bioscopen wordt gelanceerd, en later op TV komt.

Al eerder werd deze Indonesische liquidaties uitgelicht twee jaren geleden in het programma “De Wereld Draait Door”. Waar door Jort Keldert samen met een schrijver deze zaak in verband werd bracht en lijntjes die liepen naar Pr, Bernhard. Echter duidelijke aanwijsbare feiten hadden deze niet, dat financieel werd gesteund voor de coupe om president Soekarno af te zetten.  Net het schakeltje van Jort Kelder en de auteur van boek ontbraken nog. Terwijl de geëigende Binnenlandse diensten hiervan op de hoogte waren, maar allen als het graf zwegen.

Was diep slikken voor de sterk geëmotioneerde Witteman als journalist dat niet kon bevatten dat 1 miljoen liquidaties nimmer op het wereldnieuws en de media is gekomen, en geen land ingreep, is niet bevatten.

Zes maanden voor de coupe op Soekarna  was Generaal Saboer hoogste in rang, later ook geliquideerd, met generaal Soeharto, en generaal Natision  op bezoek in Voorburg aan de David Klemanlaan. Generaal Saboer had de taak om alle openstaande rekeningen van de jongste vrouw  van Soekarno te voldoen in Europa.   

 

Het is nu duidelijk dat toen generaal Soeharto een dubbele agenda gehad, en ergens nog een geheim bezoekje bracht buiten om generaal Saboer.  De reacties in Tweede Kamer ten aanzien van de Leopard Tanks spreken boekdelen met een bevestiging wie hier ook bloed aan zijn handen heeft; Immers deze kon het niet zetten dat geen koning werd van de Republiek, maar Soekarno, weten betrouwbare bronnen te melden, ook de middelen die oneigenlijk zijn ingezet.

 

Voor de historici onder U;

De republiek Indonesia onder regiem van president Soekarno dreigde het communisme (Pki) steeds meer te omarmen. De andere bekende groeperingen  in Indonesië zagen dit als dreigende gevaar naast de Westerse wereld. De coupe van de generaals met massa moorden maakten einde aan het regiem van Soekarno. In de tijdsgeest van de jaren 60 / 70 in relatie tot  de koude oorlog en communisme, heeft de wereld dit kennelijk stilzwijgend gesteund en wereldwijd verzwegen.

 

 

 

 

Lees verder…

Indo/Europeanen door PJOTR. X.SICCAMA

10897254869?profile=originalIndo/Europeanen

 

 

 

Ik heb (weer eens) gemerkt dat er heel wat misverstanden bestaan omtrent de Indische/Nederlanders (de hemeenschap)- Indo s genoemd,  en de Indo/Europeanen in het algemeen

.

Allereerst de Indische/Nederlander: hij of zij die of een Nederlandse (zeg:Europese) vader óf moeder hebben  aan één kant en aan de andere kant een Infonesische/Indische (zeg: Aziatische) vader óf moeder: dit moet voor een ieder helder zijn.

 

Vervolgens kunnen we ter verduidelijking spreken over de Indo/Europeanen:

Het zijn mensen die een Europese én een Aziatische achtergrond (voorouders) hebben zoals: 1.Chinees/Nederlands 2.Chinees/Engels  enz.enz. dan Indonesisch/Nederlands 2.Indonesisch/Duits 3 en.enz.

 

Dat (het grootste deel) zoveel (bijna alle) Indische/Nederlanders, waaronder velen Indo/Europeanen waren, werden gerepatrieerd naar Nederland, had een juridische reden en dat is dat de mensen  die in het voormalig Nederlands Indië waren geboren (uit verschillende verbintenissen, voornamelijk Euro/Aziatisch), gewoond en gewerkt hebben, het recht hadden om de Nationaliteit van de ‘’Bezetter’’= De Nederlandse Koloniale mogendheid, aan te nemen en/of aan te vragen.

 

10897254700?profile=original

Het gold voor een ieder die in de archipel zijn brood verdiende. Evenwel kan worden aangetekend dat het recht om de dubbele nationaliteit te bezitten ook mogelijk was, zeker voor hen (vaak kleine en grote ondernemers) die voor onbepaalde tijd er verbleven, of nog niet weten of ze zich er voor altijd zouden vestigen.

Vrienden van mij waren ook Indo/Europeanen (Italiaans/Javaans/Belgisch/Nederlands) en hadden van dat recht gebruik gemaakt en geopteerd voor de dubbele paspoort: De Italiaanse en de Nederlandse; om maar een voorbeeld te noemen. Zeker voor en na de WOII was het voor ondernemende Indo/Europeanen van economisch belang om een zekere juridische status en positie in te nemen om (ook voor zichzelf) politieke én maatschappelijke duidelijkheid te verschaffen.

 

10897255289?profile=original

 

In een notedop: Naast de autochtone bevolking van het voormalig Nederlands Indië (Javanen/Sumatranen/Atjehers/Sundanezen/Madurezen/ enz.enz.) was er een Indo/Europese gemeenschap (verbintenissen uit Aziatische en uit diverse Europese naties (veel hiervan verbintenissen van Nederlandse zijde) zoals Engelsen/Duitsers/Italianen/Portugezen//Fransen en ook Scandinavische.

 

 

 

 

 

 

Door PJOTR. X.SICCAMA

 

Lees verder…

ICM bedankt omroep Max namens de Indische Gemeenschap

ICM bedankt omroep Max namens de Indische Gemeenschap

Sobats die Max live uitzending hebben gemist; stuur de link door!

http://www.studiomaxlive.nl/fleur-op-locatie/19-03-2013/indische-kwestie 

10897252897?profile=original

 

ICM bedankt Omroep Max.
 
Dat omroep Max in de naam van Jan Slagter is zeer betrokken bij de Indische Gemeenschap blijkt weer hier uit.
 
ICM wil in eerste instantie danken namens de Indische Gemeenschap omroep MAX die als de enige omroep  gehoor gaf aan de oproep van ICM;  ICM weet als geen andere dat als publieke omroep wat dit betekent om zijn nek uit te steken!   Zonder morren stuurde Max zijn camera crew  en omroep Max deed een live verslag.
 
Tegelijkertijd wil ICM haar relaties die ontzichbaar op dit evenement en  een jaar lang achter de schermen zaken mogelijk hebben gemaakt om de handtekeningen te verzamelen voor deze petitie o.a. de organisatoren van de pasar malams en koempoelans die aanwezig waren om kracht bij te zetten.
 
Tot slot onze trouwe ICM aanhang / abonnees die daar talrijk aanwezig waren.
 
10897253490?profile=original

Samenvatting reportage "Stille Tocht" hieraan wordt gewerkt.

ICM maakte van de hele stille tocht een registratie met Cornelia, Ellen Hauwert en Barbara Rosmalen ; Was snel in - en uit checken om naar de meeting-points te gaan. De registratie leverde veel emotionele beelden op van ruim twee uren, maar wij hebben met journalistieke redactie te maken die eisen stelt o.a. niet langer dan 20 minuten etc.... etc ....en er wordt nu aan gewerkt aan 20 minuten durende reportage, en ICM heeft  haar abonnees verzocht met welke begeleidende muziek deze compilaltie vergezeld moet gaan .

Stelde voor " Melati in de sneeuw van Manna" (special hiervoor geschreven / componeerd door Marshal Manengkei of Land van de Zon van Wiete van Dort)

Dit maakt het productieproces langer van dit uniek moment.

Ook hier willen dit graag aan u voorleggen ; uw voorkeur. 

Deze reportage wordt op ICM en ICM Kanalen volgende week getoond.

 

 

10897254091?profile=original

Van: Silfraire Delhaye, voorzitter Stichting Het Indisch Platform.

Aan : Alle personen die gisteren, dinsdag 19 maart mij hebben vergezeld vanaf het Vredespaleis naar de Tweede Kamer en aan allen die gisteren in de geest bij ons waren en hun steun hebben betuigd, wil ik via deze Facebook - pagina mijn oprechte en zeer warme dank uitspreken.

De Stille Tocht was een waardige, geen onvertogen woord hierover . De Tocht werd overheerst door een gevoel van saamhorigheid. Ik zag in de ogen van menigeen soms een stil verdriet over een herinnering naar een verloren dierbare, maar ook een "vechtlust" over het onrecht ons, de Indische Gemeenschap al jaren aangedaan.
...
Het overleg, dat ik daarna met mijn collegae van de IP- Delegatie, met de leden van de Vaste Kamercommissie VWS heb kunnen voeren was in mijn ogen bevredigend. Mevrouw Fleur Agema, zegde toe, de Indische Kwestie "volgende week" in de Tweede Kamer te brengen en het is aan de agenda en aan de bereidheid van de Tweede Kamer hoe snel onze zaak een vervolg krijgt.
Voor dit overleg, heb ik een "Wensen-lijst" vooraf aan mevrouw de voorzitter van de Vaste Kamercommissie overhandigd, mevrouw Neppérus, van de VVD. Ik merkte een welwillende houding bij de aanwezige Kamerleden van de Commissie.

Ik ga me nu buigen over een gedetailleerde formulering van onze wensen, met het oog op het kunnen bepalen van een "Vaststellingsovereenkomst".

Ik wil deze informatie afsluiten met een ieder nogmaals te danken, mijn collegae van de Delegatie, Jan van Wagtendonk, Herman Bussemaker (oud-voorzitter IP), Jan de Jong, Anneriet de Pijper, Ton Lutter, Ton te Meij, Hans Vogelsang ( Petitie coördinator), Peggy Stein ( OneBigAgency) en haar crew, de dames vrijwilligers, Nicole Bruininga, Miranda van Turenhout en Toby de Brouwer en aan allen ( te veel om op te noemen) die ons, het Indisch Platform hebben ondersteund, bijgestaan enzovoorts.

Heel veel dank, Terimah Kassih.

Wil een ieder dit verspreiden over zijn/haar achterban?!

Bezoek ICM Online - De Indische Internetkrant op: http://icmonline.ning.com/?xg_source=msg_mes_network

 

Lees verder…

19 maart 2013: Stille Tocht voor De Indische Kwestie

19 maart 2013:  Stille Tocht voor De Indische Kwestie

Na er lange tijd naar toe te hebben gewerkt, is het eindelijk zover. Velen van onze lezers hebben hun handtekening gezet onder de petitie “De Indische Kwestie”. Al die handtekeningen, zowel de digitale als die op papier, zullen we met de nodige tamtam en ceremonie gaan aanbieden aan de voorzitter van de Tweede Kamer

10897254091?profile=original

 

De laatste weken is er door de Werkgroep keihard gewerkt om een en ander tot een gebeurtenis te maken, die de burgers en bestuurders van Den Haag, als ook de Tweede Kamerleden nog lang zullen heugen. We hebben op dit moment nog geen idee op welk aantal handtekeningen we uiteindelijk zullen uitkomen. De 19e maart zal er als volgt uitzien. Al heel vroeg zullen er vanaf diverse punten in ons land Indische mensen vertrekken naar  Den  Haag.   Dit  gebeurt  onder

10897258887?profile=originalandere vanuit de provincie Flevoland, waar Stichting Busyben het voor elkaar heeft gekregen om sponsors te vinden die een touringcar met 58 mensen naar Den Haag laten rijden. Dit dankzij de bezielende inspanningen van hun voorzitter, Benno Gabriëls. Zij vertrekken met een groep mensen en maken halverwege een tussenstop om een andere groep mee te nemen. Geweldig Benno, wat een fantastisch initiatief.

 

  

10897258896?profile=originalEnkele weken geleden heeft de organisatie het voor elkaar gekregen dat er een spectaculaire partner meedoet, namelijk Stichting Keep Them Rolling, die met zeven antieke militaire voertuigen de Stille Tocht zal begeleiden. Enorm bedankt voor jullie welwillende medewerking. Dit zal mede de 19e maart tot een memorabele dag maken.

 

 

10897259670?profile=originalOok veel dank aan de Haagse Politie, waar we eigenlijk weinig aan onze plannen voor de Stille Tocht hoefden bij te stellen en de benodigde vergunningen snel een feit werden. De Stille tocht zal tevens begeleid worden door mensen van de Haagse Politie.

 

 

 

 

 10897259876?profile=originalDe routie begint bij het Vredespaleis

Alles zal beginnen bij het Vredespaleis, waar om 14.00 uur verzameld zal worden en de stoet zich om 14.30 in beweging zal zetten.

Via een tevoren geplande route gaat het dan richting het Haagse centrum. Gestart zal worden door de jongere generaties, die de 2e, 3e en zelfs 4e generatie zijn. We hebben zelfs gehoord, dat een school in Zoetermeer een paar leerlingen die hier heel graag bij wilden zijn, uren vrij hebben gekregen van hun rector (die ze later natuurlijk wel moeten inhalen). Geweldig, zoals iedereen meewerkt om dit evenement te laten slagen.

 

10897260083?profile=originalPlein 1813

De route gaat naar het Plein 1813, waar eveneens mensen staan die zich bij de stoet zullen aansluiten.

Bovendien  staan hier de voertuigen van Keep Them Rolling, die zich bij de stoet zullen voegen. Dan gaat het verder richting de regeringsgebouwen in het Haagse centrum.

Weer wordt een groep mensen binnen de stoet gehaald, dit keer de ouderen, die zich verzameld hebben bij het standbeeld van Louis Couperus aan het Lange Voorhout.

 

 

 

 

 

10897260461?profile=originalHet Plein

Daar nemen zes militaire voertuigen afscheid van de stoet, omdat volgens de vergunning slechts één voertuig mee mag naar Het Plein, alwaar de petitie zal worden aangeboden.

Tijdens een korte ceremonie zal een toespraak gehouden worden, waarna de petities door de voorzitter van de Tweede Kamer in ontvangst zullen worden genomen.

De ceremonie voor het gebouw van de Tweede Kamer zal met opzet kort worden gehouden, omdat een delegatie van Het Indisch Platform daarna een bespreking heeft met de Commissie van VWS. Dus aansluitend aan de Stille Tocht en het aanbieden van de petitie direct de handen uit de mouwen en constructief werken aan een oplossing van “De Indische Kwestie”.

10897260491?profile=originalFacebook pagina

Tot bijna het laatste moment zal onze Facebook pagina u van de meest recente informatie voorzien. Het adres hiervan vindt u hieronder (Ctrl + Klikken) waar u wordt gevraagd om ons te LIKEN.

Wij hopen dat u dit ook doet, want het aanbieden van de petitie betekent niet het einde van deze Facebook pagina. Deze pagina gaat gewoon door en we hopen daarop zoveel mogelijk volgers te krijgen. U bent van harte welkom.

Bezoek onze Facebookpagina op: http://www.facebook.com/pages/Stichting-Het-Indisch-Platform/589050574457575    

 

Persbericht, 17 maart Amsterdam

Het Indisch Platform lanceert campagne “Countdown Indische Kwestie”.  
We tellen af. Telt u mee?
 
Al 67 jaar blijft de Nederlandse regering in gebreke als het gaat om de schadeloosstelling van Nederlandse oorlogsslachtoffers uit Nederlands-Indië. Nederland is daarmee het enige land in Europa dat oorlogsslachtoffers volledig genegeerd heeft, en nog steeds negeert.
Om aandacht voor deze zaak te krijgen, en om de Nederlandse regering te bewegen alsnog in aktie te komen is er nu www.indischekwestie.nl <http://www.indischekwestie.nl>  <http://www.indischekwestie.nl/> .
Deze website wordt vandaag gelanceerd door het Indisch Platform, het overkoepelend overlegorgaan van de Indische gemeenschap.
 
Op 19 maart a.s. is er een Stille Tocht in Den Haag, voor het aanbieden van de petitie Indische Kwestie. Waarna overleg plaatsvindt tussen het Indisch Platform en VWS
Het Indisch Platform wil, wat zij noemt, “het Indisch Zwartboek” sluiten voor het te laat is, voor de laatste overlevende van de Japanse bezetting en de verschrikkelijke jaren daarna is overleden.
 
De website roept op tot erkenning van en excuses voor de onbehoorlijke behandeling van de Nederlanders uit Nederlands-Indië door de opeenvolgende Nederlandse regeringen.
Ook wil zij uitbetaling van de nooit uitgekeerde salarissen gedurende de oorlogsjaren aan ambtenaren en militairen. Evenals vergoeding van het verlies van alle bezittingen.
Van de geschatte 341.000  slachtoffers die naar Nederland kwamen zijn nu nog zo’n 40.000 personen in leven.   
   
Een schrijnend feit, en het minste wat de regering Rutte II kan doen is deze kleine groep tegemoet komen.
Binnenkort is er niemand meer in leven, en hoeft het niet meer. Dan is het de Nederlandse regering gelukt om meer dan een halve eeuw haar verantwoordelijkheid te ontlopen.
Stop het negeren.
++++++++++++++++++ Einde persbericht ++++++++++++++++++++++++++
 
10897239901?profile=original Mark telt ook al af!
Al meer dan een halve eeuw negeert de Nederlandse regering de oorlogsslachtoffers uit Nederlands-Indië. Daarmee is Nederland het enige land in Europa dat zijn verplichting tegenover oorlogsslachtoffers ontloopt.... Geen uitkeringen van achterstallige salarissen, geen schadevergoedingen voor verloren bezittingen, niets...

Van de oorspronkelijke 341.000 repatrianten uit Nederlands-Indië zijn er nu nog maar zo'n 40.000 over. Wij roepen de regering Rutte II op deze groep tegemoet te komen voor het definitief niet meer hoeft.

https://www.youtube.com/watch?v=uki1QlJJ2cU&feature=youtu.be

 

 

Lees verder…

10897253052?profile=originalIdentiteiten van de Indo’s   door:   Joty ter Kulve

Enige gedachten na het zien van   de mooie documentaire van het   IHC (Indisch Herinneringscentrum): Indische herinneringen. Het viel mij op dat alle deelnemers aan deze video, op een enkele uitzondering na, van gemengd bloed waren. Van velen weet ik dat ze ook weer met Hollanders zijn getrouwd. Wat mij nu zo nieuwsgierig maakt, is de vraag of deze mensen “van binnen” de Nederlandse of de Indo identiteit hebben. Of misschien beide? Wanneer is die vermenging tussen de Nederlanders en de Indonesische vrouwen eigenlijk ontstaan? Ik ben geen historicus, geen psycholoog of antropoloog; ik ben gewoon erg geïnteresseerd naar mijn eigen afkomst. Laat ik dan maar beginnen met Jan Pieterszoon Coen, geboren in Hoorn in de Gouden Eeuw.

Met andere doorgewinterde zeebonken uit zijn omgeving, zo stel ik mij voor, stapten ze in hun schepen, op weg naar een onbekende bestemming. Destijds een gigantisch avontuur, te vergelijken met een reis van astronauten naar de Maan of Mars nu. Ook een reis vol levensgevaarlijke risico’s. Van de drie schepen die uitvoeren, kwam er maar één terug. Deze pioniers ontdekten een groep eilanden in de Grote Oceaan, waaronder Banda.

Eerder hadden de Engelsen de eilanden en hun exotische specerijen al ontdekt. In de oorlogen die ontstonden vanwege de specerijen, vond ook het drama van Banda plaats. Coen gaf opdracht om alle Bandanezen te vermoorden, omdat zij tegen zijn wens in de specerijen wilden verkopen of reeds hadden verkocht aan de Engelsen. Moderne concurrentie dus; de wereld is toch niet zoveel veranderd. Tevens gaf Coen het bevel om alle boten van de Bandanezen te vernietigen, die zij gebruikten om hun waar te vervoeren tussen de eilanden onderling of  om hun rituelen te vervullen.

De Hollanders ontdekten behalve de kostbare specerijen ook de schoonheid van de Indonesische vrouwen. En zo, neem ik aan, werd de Indo geboren. Tante Non en tante Noetie deden hun intrede in de geschiedenis. Van de 16e tot en met de 20e eeuw zette de vermenging zich voort in alle gebieden waar de Nederlandse man leefde en werkte. In de praktijk waren dit voornamelijk Java, Sumatra, stukjes Borneo, Celebes en de Molukken.

De Indische mensen ontwikkelden zich tot trouwe ambtenaren en soldaten van het KNIL. Indische meisjes, maar dit gold ook voor de mannen, kregen hun eigen plaats in het sociale en maatschappelijke stelsel. Hella Haasse beschrijft dit heel mooi in haar diverse romans. Nederlanders, tenminste zo heb ik het ervaren, vinden het gemakkelijker om mensen te classificeren in rangen en standen. Zo heb ik mij laten vertellen, dat je als dochter van een slager niet zomaar trouwt met de zoon van een arts.

Ook met een gemengde achtergrond kreeg je het etiket van het potje “Mixed Blood” (half cast voor de Engelsen) opgeplakt. In onze gezamenlijke geschiedenis zijn of hebben wij ons zelf het etiket op het potje Indisch geplakt: “2nd Hand Citizens”. Helaas zijn wij mensen niet altijd even vriendelijk voor elkaar.

Met de komst van de Republiek Indonesia, en de migratie van de Nederlanders naar Nederland en andere continenten, heeft de vermenging zich doorgezet. Zie ook   de DVD “Indische Herinneringen”. Mijn grote vraag was: met wie identificeer ik mij en met wie identificeren Indische mensen zich?

Ik vroeg een goede vriend, ook van Indische afkomst, naar zijn bevinden. Ik kreeg een onthullend antwoord:  Tot begin jaren ’80 van de vorige eeuw meed ik als Indo andere Indo’s, want ik wilde natuurlijk zo Hollands mogelijk worden gevonden en ik ging er vanuit dat andere Indo’s er evenzo over dachten. Zo kwam het nooit bij mij op om verliefd te worden op een Indisch meisje. Ik beschouwde dat als een soort incest. Maar vanaf het lezen van

het boek “Geen gewoon Indisch Meisje” van Marion Bloem, raakte ik mij meer en meer bewust van een positievere kijk op mijn Indische achtergrond. Vanaf de jaren ’90 was ik steeds meer bezig met mijn Indische identiteit en de Indische geschiedenis. Vanaf begin deze eeuw raakte ik steeds meer geëngageerd met mijn Indische roots in Indonesië en sinds kort ben ik bewust bezig met een beter contact met het hedendaagse Indonesië.

Wat mijn vriend met ons deelt, is mijns inziens heel erg belangrijk. Niet alleen voor de Indische mensen en de Nederlanders, maar de identiteits-crisis in de wereld van vandaag, is bepalend voor heel Nederland, voor Europa, voor het Midden Oosten, ja voor de hele wereld.

We zijn niet alleen Hollands of Indisch. We behoren als individu nog tot allerlei andere groepen, dansclub, sportvereniging, kerkgenootschap, enzovoort. Al die groepen bepalen mede onze identiteit. Veel conflicten met minderheidsgroepen en andere culturen zijn ontstaan, omdat mensen worden gemobiliseerd omdat ze dezelfde groep aanhangen of juist niet. Daarom kan het gebeuren dat mensen die altijd als goede buren en vrienden vredig met elkaar geleefd hebben, plotseling dodelijke vijanden worden. Denk aan Joegoslavië en Rwanda. In plaats van elkaar aan te spreken op ons mens-zijn, onze humaniteit en op ons individu, worden we plotseling Molukker, Indo, Moslim, enzovoort.

De grote opgave anno 2013 is misschien wel het vermogen om Eenheid in Diversiteit gestalte te geven. Om weer mens te worden, die wil verbinden en die een ander wil zien staan.

 

Lees verder…

Jamai lanceert website tegen pesten

10897251862?profile=originalJamai lanceert website tegen pesten

Musicalster Jamai heft begin dit jaar een website gelanceerd tegen pesten. Hierop verzamelt hij verhalen van bekende en onbekende mensen over pesten. Jamai kwam op het idee van de site door de recente tienerzelfdodingen die het gevolg waren van pesten. Met de verhalen wil de eerste winnaar van Idols laten zien dat er heel veel bijzondere mensen waren die vroeger op school en daarbuiten gepest werden en nu een prachtig en succesvol leven leiden.  Op de site vertelt Jamai zelf ook veel te zijn gepest: “Ik werd op school iedere dag gepest en ik heb nooit begrepen waarom, maar dat werd mij later op een afschuwelijke manier duidelijk gemaakt. Ik ben uitgescholden en voor de hele school voor lul gezet”. Iedereen kan op de site zijn of haar verhaal kwijt om zo andere mensen een hart onder de riem te steken.

De site is bedoeld voor iedereen die gepest wordt, vroeger gepest is, die nog nooit gepest is, ja zelfs voor iedereen die zelf een ander pest. Iedereen mag zijn verhaal vertellen. Het heeft eigenlijk niet zoveel zin om pesters aan te pakken, want pesters zullen er altijd zijn. Maar het zal je goed doen om te weten dat ook mensen die nu echt beroemd zijn vroeger ook gepest werden. Mensen die nu gelukkig zijn en een positief leven leiden.  En deze site kan je steunen en motiveren met verhalen die iedereen kan lezen. Het maakt niet uit of het een lang of een kort verhaal is. Vaak helpt het al als je gewoon je verhaal op de site vertelt. Je kunt        je frustraties dan als het ware van je  af schrijven. En geloof me, het helpt echt. De website heet: Gepest maar trots! Surf gewoon bij ons binnen      en kijk maar wat je ervan vindt.                            Fred en Jamai.

http://www.gepestmaartrots.nl

Lees verder…
 
 10897252253?profile=original10897252462?profile=originalIndonesie - Duitsland Akkoord op Integeraal Economisch Masterplan op hoofdlijnen.
 
 

President  Susilo Bambang Yudhoyono reisde af naar Duitsland om met Angela Merkel o.a. voor het gepresenteerde Economisch Indonesisch Masterplan te bespreken.   

Op hoofdlijnen is een prinpe akkoord bereikt op het Integrale Master plan waar Duitsland in onderdelen participeert en deels investeert (150 Miljard) als Overheid. Dit impliceert dat het Masterplan Jakarta wordt uitgebreid van 300 miljard tot 600 miljard. Het Jakarta Masterplan initiatief van / door private Nederlandse ondernemingen "de groep Ingenieursbureaus met de private investeerders " kunnen nu van start gaan desondanks de grote afwezigheid van onze minister president Mark Rutte en zonder enige steun van de Nederlandse Overheid. 

Volgende week wordt in Jakarta het 100 tellende financieel paragraaf van Economische Masterplan van ruim 600 miljard bekrachtigd met Indonesië en de overige partijen, en de initiatiefnemers die ruim 4 jaren hierin hebben gestoken aan ontwerpen / voorbereidingen/plannen. In hoeverre dit consequenties heeft voor Nederlandse Overheid met betrekking tot de uitvoering en levering van producten/diensten is nog te bezien; Wel zal de volledige regie berusten bij de Nederlandse private Groep Ingenieurs bureaus. 

 
 
 
Lees verder…

150 jaar Bronbeek

10897249689?profile=original150 jaar Bronbeek.

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Koning Willem III het Landgoed Bronbeek bij Arnhem de bestemming had gegeven als een tehuis voor invalide militairen. Dit wordt op dinsdag 19 februari 2013 uitgebreid gevierd met een programma voor zowel bewoners als ook genodigden. Zo wordt er ’s ochtends een krans gelegd bij het borstbeeld van Koning Willem III in de hal van het hoofdgebouw. Tijdens het middag-programma voor genodigden spreekt Generaal Tom Middendorp, de  Commandant der Strijdkrachten over 150 jaar veteranenzorg.

Bronbeek, lang voordat het een militair invalidentehuis werd.

Genodigden zijn onder andere veteranen van het Royal Hospital Chelsea uit London, die de hele dag als bijzondere gasten de festiviteiten meemaken, evenals veteranen van het Hôtel des Invalides uit Parijs. Verder wordt er een expositie gehouden met als thema: “150 jaar Bronbeek, wonen tussen trofeeën”. Hierin worden het tehuis en haar bewoners in anderhalve eeuw in beeld gebracht. Daarnaast kunnen bezoekers kennismaken met de bewoners, waarbij hun achtergrond en dagelijks leven nader belicht worden.

Geschiedenis

Het landgoed Bronbeek werd rond 1820 als buitenplaats aangelegd voor Herman Stijgerwald. Na diens dood     in 1830 verkocht zijn weduwe Magdalena Wilhelmina Eskes  het landgoed en kreeg het zijn uiteindelijke naam: Bronbeek. Volgende eigenaren verbouwden het huis tot een villa in neoclassicistische stijl. In 1854 werd de buitenplaats aangekocht door Koning Willem III voor de prijs van 75.000 gulden. In eerste instantie was het huis, naar verluidt, bedoeld voor zijn moeder, Koningin Anna Paulowna, maar dit wordt weer door anderen betwist. Willem III liet het huis in 1854 verbouwen naar ontwerp van zijn architect H.F.G.N. Camp, die hiervoor in oktober van dat jaar werd benoemd tot ridder in de Orde van de Eikenkroon.

Twee jaar na de aankoop van Bronbeek deden al geruchten de ronde dat de Koning het landgoed weer van de hand wilde doen. In december 1856 werden alle bezittingen van Willem III verhuisd naar diens paleis in Den Haag en naar Paleis Het Loo. Men dacht toen dat het buitenverblijf was verkocht aan een rijke particulier. Echter het Huis was in de jaren erna nog in gebruik Als gastenverblijf voor koninklijk bezoek.

Recreatiezaal in Bronbeek ca. 1880

Militair invalidentehuis

Willem III heeft in 1857 bij Koninklijk Besluit een commissie ingesteld tot het voordragen van een plan tot het inrichten van een militair invaliden-tehuis. In een Kabinetschrijven van 13 juni 1857, nummer 17, gericht aan de Minister van Koloniën, gaf Koning Willem III het landgoed met ingang van 15 oktober 1959 ten geschenke tot de inrichting van een koloniaal militair invalidentehuis. In het Besluit was een clausule opgenomen, dat het nooit een andere bestemming mocht krijgen en dat alle lasten voor rekening van de Staat der Nederlanden zouden komen tot in lengte van dagen.

Als eerste commandant werd luitenant-kolonel J.C.J. Smits benoemd en in de loop van 1863 verhuisden invalide militairen uit inrichtingen uit alle delen van het land nar Bronbeek. 

In 1964 waren er al het maximale aantal van 200 militairen opgenomen.  Het militair tehuis Bronbeek biedt anno 2013 nog slechts ruimte aan 50 oud-militairen en kent een korte wachtlijst. Nog steeds worden alle lasten gedragen door het Ministerie van Defensie, alhoewel de bewoners zelf ook een bijdrage betalen. In de jaren 1987 en 1997 werd het tehuis grondig gerenoveerd.

Museum Bronbeek

Naast een tehuis is Bronbeek ook een museum met een collectie van ruim 55.000 objecten en een uitgebreid kenniscentrum over de koloniale periode in Nederlands-Indië, met de nadruk op de geschiedenis van het Koninklijk Nederlands Indische Leger (K.N.I.L.). Het museum wil de kennis en het bewustzijn van het Nederlandse koloniale verleden vergroten en hiervoor belangstelling wekken. Het heeft een vaste tentoonstelling: “Het Verhaal van Indië”, waarin de geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in Indië centraal staat. De tijdens diverse expedities van het KNIL buitgemaakte wapens en andere voorwerpen werden in de loop der

Bronbeek wapengalerij ca. 1880

tijden aan Bronbeek geschonken. De troepen bijvoorbeeld, boden als blijk van hulde de wapens aan de koning aan die zij tijdens de strijd op de inlanders geconfisceerd hadden. De koning bepaalde dat deze een plats moesten krijgen in de trofeeënzaal van Bronbeek, als blijvende herinnering.

Ook veel officieren  en oud-officieren van het KNIL deden schenkingen aan Bronbeek in de vorm van wapens, maar ook van militaire werken en andere boeken. Zo schonk Resident C.P.C. Steinmetz Bronbeek ik het jaar 1863 zijn collectie beelden, afbeeldingen van tempels, vaartuigen, enz. In datzelfde jaar werd een door de firma Enthoven vervaardigd borstbeeld van stichter en beschermheer Koning Willem III met inscriptie in de gevel van het gebouw

Bronbeek KNIL monument

geplaatst. In 2009 nog doneerde de weduwe van generaal S. Spoor nog al zijn decoraties aan het museum.

Bronbeek anno 2013

Nog steeds is Bronbeek een onderdeel van het Ministerie van Defensie en biedt inwoning en zorg aan 50 veteranen van de Nederlandse krijgsmachten in het voormalig Nederlands-Indië. Regelmatig houdt men tentoonstellingen waarbij uit de eigen collecties geput wordt, teneinde de nauwe band tussen Nederland en Indië levend te houden. Tevens biedt

Bronbeek, zoals het er nu bijstaat

Bronbeek een ruime gelegenheid tot herdenken bij de diverse monumenten op het landgoed en is het een plaats van samenkomst voor onder andere veel veteranen en reünisten. Naar aanleiding van het 150 jarig bestaan, brengt Koningin Beatrix, nu de beschermvrouwe van Bronbeek, op woensdag 27 februari tussen 14.45 en 16.30 uur een officieel bezoek aan het landgoed Bronbeek, waarbij de focus van het bezoek ligt op het tehuis en haar bewoners. Ook zal zij kennismaken met het personeel en de vrijwilligers, waarna ze de jubileumtentoonstelling in Bronbeek zal bezichtigen. Bronbeek is die dag gesloten voor bezoekers. Wel is het mogelijk om 14.45 uur de aankomst van de Koningin op het landgoed te zien.

Bronnen: Museum Bronbeek en Wikipedia.

10897237288?profile=original10897237700?profile=original

Steun ons om ons werk af te maken door te tekenen en te doneren
                           

Indische zaak - Het Traktaat van10897237288?profile=originalWassenaar 1966 

Hier Onderteken petitie   < of >    Kijken wie er getekend hebben

< of >   Laatste Updates  In het Engels hier

Lees verder…

Aanbieden petitie aan Tweede Kamer op 19 maart

Aanbieden petitie aan Tweede Kamer op 19 maart

10897249072?profile=original

Het verzamelen van handtekeningen voor de Indische Petitie loopt nu voorspoedig. Vooral de “papieren versie” is erg succesvol. Een voorlopige schatting is dat we nu ongeveer 12.000 handtekeningen op papier hebben en 5500 digitaal. En we hebben nog een maand te gaan voordat de petitie aangeboden wordt aan de voorzitter van de Tweede Kamer in Den Haag. Nu moeten we met z’n allen even de schouders eronder zetten om nog meer handtekeningen te halen. In 2011 was het bijna zover dat De Indische Kwestie in het Parlement behandeld zou worden, toen een hoofdelijke stemming in het Parlement het op twee (!) stemmen na net niet haalde. Nu moet de petitie het laatste zetje gaan geven en dit grote onrecht eindelijk de wereld uit geholpen worden. Het Indisch Platform wil dat het parlement ervan doordrongen is, dat dit de laatste niet-juridische stap is om recht te doen aan de Indische gemeenschap. Lobbyisten zijn reeds voor ons bezig om een en ander aan paden te effenen om als het moet deze zware juridische stap te zetten om ons recht af te dwingen.   

 

Poster actie

Als ondersteuning van het traject naar het aanbieden van de petitie zijn we een POSTER ACTIE gestart. Deze poster kunt u voor uw raam hangen, in de lift, op het prikbord op school of op uw werk, op uw auto, vragen bij bevriende winkeliers in de buurt enz. Deze poster kunt u downloaden vanaf onze Facebook pagina,  zodat u hem gemakkelijk kunt uitprinten. We moeten hiermee heel Nederland volhangen.   Als  de  kabinetsleden  en de parlementariërs naar rechts kijken, moeten ze die poster zien hangen en draaien ze hun hoofd om: verduveld, daar hangt er ook een…..  Ze moeten er niet meer omheen kunnen.

Stille tocht

Voorafgaand aan het aanbieden van de petitie zal een korte Stille Tocht worden gehouden, waarbij wij hopen zoveel mogelijk mensen mee te laten lopen. Bovendien zijn we in contact getreden met “Keep them Rolling” om met enkele antieke legervoertuigen ons te ondersteunen bij het aanbieden van de petitie. Momenteel zijn we druk bezig om een route voor de   Stille Tocht vast te leggen, alle vergunningen rond te krijgen en verder de nodige tamtam rond het gehele gebeuren te veroorzaken. Het belooft in ieder geval een groot spektakel te worden wat Den Haag  niet licht zal vergeten.

 

 

 

  

 

Lees verder…

 10897229286?profile=original“In den beginne was het Woord en het Woord is vlees geworden” 

door Wouter Muller  

Enkele jaren geleden gaf een collega  een presentatie over het haar werk met diverse groepen allochtonen in Hengelo.  Zij eindigde haar presentatie met een wensdroom: ‘ik zou willen dat als ik op een dag wakker word, het woord ‘allochtoon’ niet meer bestaat’.  Groot applaus van de aanwezigen. Die collega kan binnenkort haar wensdroom vervullen door te verhuizen naar Amsterdam. Daar heeft het gemeentebestuur besloten om voortaan het woord ‘allochtoon’ niet meer officieel te gebruiken. In plaats daarvan wil de gemeente het voortaan hebben over bijvoorbeeld ‘Turkse Amsterdammers’ of ‘Marokkaanse Amsterdammers’.  Zelf heb ik ook wel eens gewenst dat het woord ‘allochtoon’ zou verdwijnen, omdat het de mensen die we ermee bedoelen meer kwaad dan goed doet en door henzelf steeds meer als een last wordt ervaren.

 

Als Indische Nederlander heb ik die last zelf nooit meegemaakt. Toen in de jaren ’50 meer dan driehonderdduizend (!) mensen noodgedwongen vanuit Indië naar Nederland kwamen, werden ze hier ook ‘Indisch Nederlanders’ genoemd en niet ‘allochtonen’.  De meesten hadden ook de Nederlandse nationaliteit en het woord ‘allochtoon’ bestond nog niet. Toen dat woord wel bestond, wilden de Indische Nederlanders beslist niet als allochtonen aangeduid worden. Zij waren immers van oudsher Nederlanders en wilden niet tot die andere categorie gerekend worden. Sterker nog, Indische Nederlanders zetten zich daartegen af, omdat zij zich wél aan de Nederlandse samenleving hadden aangepast en ‘de allochtonen’  volgens hen (nog lang)niet.  Dan wil je daar niet mee geassocieerd worden. Ik heb wel meegemaakt dat er soms afgunst was op allochtone organisaties. Die kwamen namelijk wél voor bepaalde subsidies in aanmerking en de Indische organisaties niet. Dan wilde je ineens wel tot de allochtonen gerekend worden.  Zo zie je maar, ook Indo’s zijn net mensen.

 

Met de wens van mijn collega en met het Amsterdamse gemeentebesluit is iets interessants aan de hand.  En dat is taal. Of beter gezegd woordbetekenis.  In de bijbel wordt het prachtig aangeduid:  ‘In den beginne was het Woord en het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond’.  Anders gezegd: om iets tot realiteit te krijgen moet er eerst een woord voor bedacht worden. Zodra dat er is, bestaat wat ermee bedoeld wordt ook écht en kan je er iets mee doen.  Zo dook in de jaren ’70 ineens het eerst onbekende woord ‘hyperventilatie’ op. Direct daarna is ‘het vlees geworden’ en bleken ineens heel veel mensen met hyperventilatie onder ons te wonen.

In de letterlijke vertaling vanuit het Oud-Grieks betekent allochtoon ‘van een ander gebied’, dit in tegenstelling tot autochtoon (‘van hetzelfde gebied’).  Het woord allochtoon is niet door de allochtonen bedacht, maar in 1971 als beleidsterm geïntroduceerd door de sociologe Hilda Verwey-Jonker op verzoek van de overheid. Die had behoefte aan een handig  woord waarmee je in één klap een hele groep mensen kon aanduiden.  En vanaf toen werd het woord vlees en zijn de allochtonen ‘onder ons gaan wonen’. Daarna werd het woord onderhevig aan maatschappelijke processen waardoor (in dit geval) de neutrale beleidsterm een steeds negatievere klank heeft gekregen.

Het kan ook anders: in Nederlands-Indië had het woord ‘Indo’ een negatieve betekenis en werd het gebruikt als scheldwoord. Tegenwoordig kun je op elke pasar malam T-shirts kopen met ‘Proud  to be Indo’. En de bekende Enschedese  gitarist Beppie Kamphuis kocht daar eens een T-shirt met als tekst ‘Ik wou dat ik een Indo was’.  Ooit een autochtoon of allochtoon zien lopen met een T-shirt ‘Ik wou dat ik een allochtoon was’?

 

De auteur is muzikant, tekstschrijver en componist

 

(Column is gepubliceerd in de Twentse Courant Tubantia, 2 maart ’13)

10897237288?profile=original10897237700?profile=original

Steun ons om ons werk af te maken door te tekenen en te doneren
                           

Indische zaak - Het Traktaat van10897237288?profile=originalWassenaar 1966 

Hier Onderteken petitie   < of >    Kijken wie er getekend hebben

< of >   Laatste Updates  In het Engels hier

Lees verder…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives