Sombere start staatsbezoek

Bootongeluk met doden op Kalimantan zorgt voor zwarte rand

door 

JAKARTA Het langverwachte en veelbelovende staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Indonesië begint onder somber gesternte. Een dodelijk ongeluk tijdens de voorbereidingen op Kalimantan zorgde nog voordat de visite officieel begonnen was al voor een zwarte rand.

De voorbereiding van een snelle boottocht naar het nationale park Sabuangua op het bosrijke eiland liep fataal af. Twee mensen verloren het leven, vijf werden er door het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken als vermist opgegeven.

De Indonesische krant The Jakarta Post meldde maandagavond dat het ging om een militaire boot die in botsing kwam met een vaartuig van het park Sabuangua. Volgens de krant worden er zeven mensen van de boot van het park vermist en eentje van de militaire boot. Naar hen zou nog worden gezocht.

Noodlot

Dat het noodlot het staatsbezoek heeft getroffen, is hard aangekomen in het koninklijke gevolg en bij de Nederlandse gemeenschap in Indonesië. Aan boord van een van de boten waren twee medewerkers van de Nederlandse ambassade. Ze overleefden het ongeluk beiden, al raakte er eentje – een Nederlander – lichtgewond. Ook eerder zijn er in het gebied Nederlanders op boten bezig geweest met de voorbereiding van het bezoek. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zijn de verongelukte boten niet die waarop Willem-Alexander en Máxima zouden worden vervoerd.

Geschokt

„Het koninklijk paar is geschokt en leeft intens mee met de nabestaanden van de slachtoffers en de gewonden. Hun medeleven is overgebracht aan president Widodo”, bericht de RVD.

De dienst laat details over het ongeluk verder aan de Indonesische autoriteiten. Het staatsbezoek wordt wel aangepast. Vooral voor het onderdeel in Kalimantan aanstaande donderdag wordt een versobering verwacht.

Koning en koningin kwamen maandagmiddag om vier uur aan in Jakarta, waar ze welkom werden geheten door Indonesische hoogwaardigheidsbekleders en een erewacht. De omgangsvormen op het vliegveld waren net als voor het staatsbezoek aangepast vanwege het coronavirus.

De koninklijke delegatie zal contact via de handen vermijden en mensen op een andere manier groeten tijdens ontmoetingen. Dit betekende op het vliegveld dat het paar de eigen handen tegen elkaar drukte, een gebruikelijke begroeting in delen van Azië. De Nederlandse gemeenschap zal het dinsdag ook zonder traditioneel handen schudden moeten doen.

Het koninklijk paar heeft dinsdag een vol programma in de Indonesische hoofdstad. Er worden kransen gelegd bij een Indonesisch en bij een Nederlands ereveld, ter nagedachtenis van de slachtoffers in en rond de Tweede Wereldoorlog.

President Joko Widodo ontvangt koning en koningin voor een lunch, waarbij de staatshoofden een korte persverklaring zullen uitspreken. Verwacht wordt dat Willem-Alexander een eerder kabinetsstandpunt zal verwoorden waarin de onafhankelijkheid sinds 1945 wordt erkend en dat Nederland aan de verkeerde kant van de geschiedenis heeft gestaan rond Indonesië.

Excuses worden niet gemaakt. Premier Rutte zei maandag tegen De Telegraaf dat Indonesië ook ’niet zit te wachten op allemaal grote signalen van ons.’

Volgens de planning zou het paar woensdag naar Yogyakarta vliegen, donderdag naar Kalimantan en vrijdag naar het Toba-meer op Sumatra.

De RVD meldt dinsdag aanpassingen aan het programma.

Weergaven: 87

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden