Kamer blokkeert debat over excuses

Kamer blokkeert debat over excuses

10897420269?profile=original

DEN HAAG (11 maart 2020) – Een meerderheid in de Tweede Kamer blokkeert vooralsnog een debat over de excuses die Nederland gisteren aanbod aan Indonesië. “De goede naam van onze Indië-veteranen wordt te grabbel gegooid” reageert een geïrriteerde Martin Bosma (PVV).

De excuses hebben Nederland en zeker de Indische gemeenschap niet onberoerd gelaten. Voor Bosma reden een debat  aan te vragen over de opmerkelijke zet van de Nederlandse regering. Dat debat gaat er vooralsnog niet komen, want een meerderheid in de Kamer blijkt geen voorstander. Bosma vindt het “vreemd” dat Nederland “wel 1000.000 Nederlanders naar Indië heeft gestuurd, dat daar excuses over worden aangeboden en dat de Kamer niet wil praten dat hun goede naam zo te grabbel wordt gegooid”.

Excuses aan Indonesië verdeelt politiek
De reacties uit politiek Den Haag op de excuses van Nederland zijn wisselend, al duidt de meerderheid de excuses als passend. Voor sommige partijen gaan de excuses echter niet ver genoeg. Sadet Karabulut (SP) toont zich ‘aangenaam verrast’, maar volgens haar zouden  excuses “voor het gehele koloniale verleden” op zijn plaats zijn. Sjoerd Sjoerdsma (D66) drukt zich diplomatieker uit. Volgens hem zijn de excuses niet “het laatste woord”.

Sjoerdsma wijst daarbij op het Indië-onderzoek dat momenteel door KITLV, NIMH en NIOD naar het Nederlandse militaire optreden in de periode 1945-1950 wordt verricht. De excuses lijken echter een voorschot te nemen op de conclusies van dat onderzoek. In een verklaring stellen de onderzoekers kennis te hebben genomen van de uitspraken van de koning, maar dat die “geen invloed zullen hebben op de voortgang en richting van het lopende onderzoeksprogramma”.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft begrip voor de emoties die de uitspraken van de koning in Nederland losmaken. “Ik begrijp dat die periode in heel veel families bijzondere emoties oproepen. Ook in mijn familie is dat een thema, zoals in zoveel families die een band hebben met het land dat later Indonesië werd” aldus de premier. Dat Indische Nederlanders “onaangenaam verrast” zijn zegt Rutte te begrijpen. Hij noemt het uitspreken van de excuses desalniettemin “een logische stap”.

Er zijn ook zeer kritische geluiden. Thierry Baudet (FvD) noemt de excuses onder andere een “miskenning van de wandaden aan Indonesische zijde”. Hij omschrijft de excuses als “heel verkeerd”. Ook Geert Wilders (PVV) vindt de uitspraken “onhandig en ongepast”. Hij wijst op het gevoeligheid van de materie, iets waarover nog lang geen consensus bestaat. Wilders vindt het “heel erg slecht dat Nederlandse militairen nu alsnog in het beklaagdenbankje komen”.


ICM Reactie.
De Kamerleden kennen de sedjarah (Geschiedenis) niet, staan hierdoor aan de verkeerde kan van die geschiedenis. Gelukkig kent ICM als Indische Internetkrant als geen ander. Dus ook heeft voorspeld dat Willem Alexander gewoon Excuses gaat aanbieden. In een persoonlijk onderhoud die met president Joko Widodo had 3 jaar geleden dat deze niet op excuses zit te wachten, maar op toekomstige intensieve vruchtbare samenwerking met Nederland.  Hier hoor ik de Kamerleden ook niet.
Voor de Kamerleden er worden twee situatie gekend.
  1. De militairen die streden om haar kolonie te verdedigen  en te behouden tegen de inval van Japan, de periode 1940 - 1945. 
  2. In 1945 riep Soeharno en Hatta de onafhankelijkheid uit namens het Indonesische volk en Internationale gemeenschap. Nederland Kabinet Drees negeerde dit. In 1948  en in  1949 werden twee politionele acties gevoerd waarbij 200.000 Indonesiers werden vermoord, en  6000 militairen sneuvelden. Overigens was  Willem Drees niet eens met besluit, en de gevolgde weg. Voor de avond van de inval nam Drees ontslag, echter hierdoor zou de regering demisionair worden, weer stuk gesc hiedenis Kamerleden met dank aan Elsevier  die ter herinnering aan Drees een boek hebben uitgebracht.
Toen al was het coalitie en parlement besloten dus om de republiek Indonesie binnen te vallen, de militairen hadden er niets te zoeken als dus Willem Drees.  In plaats van de onderzoeken oorlogmisdaden  zou de betreffende Kamer Leden sieren om te onderzoeken via WOB - procedure de besluitvorming van destijds;  hoe het komt dat een land zo maar wordt binnengevallen. Hier liggen de oorzaken dat 200.000 Indonesiers zijn vermoord. Excuses zijn aangeboden door Willen Alexander. Voor de Veteranen zullen het Kabinet en Parlement  hun excuses moeten aanbieden voor deze fatalistisch onmenselijk besluit, waardoor de intrede deed van de Bersiap. Immers de nabestaanden van de 200.000 hadden maar 1 ding die Belanda's vermoorden. De kortzichtigheid  van Kabinet  & Parlement dat hierdoor 500.000 Nederlandse Indische Staatsburgers ; Nederlanders, Indischen en Molukkers hun leven in gevaar hebben gebracht.
Politionele acties in Indonesië leidt tot Kabinetcrisis van Drees.
https://icmonline.ning.com/profiles/blogs/ppolitionele-acties-in-indonesie-leidt-tot-kabinetcrisis-drees
ICM Editor
Ferry Schwab sr,
E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives