de digitale nieuwsbrief van de Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum

Maandelijkse uitgave | Jaargang 2, nr. 10 (Oktober 2010) | Redactie: Hans Vogelsang

Dit is de digitale nieuwsbrief van de Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum, die u maandelijks toegezonden krijgt. Via deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen betreffende ons toekomstige Indisch Centrum. Verder zullen wij u wijzen op nieuwe items op onze website en andere bijzondere zaken binnen de Indische gemeenschap.

Welkom nieuwe lezers

En het aantal abonnees op onze Nieuwsbrief blijft maar groeien. Een warm welkom aan al die nieuwe lezers. Het aantal abonnees staat nu op 1015 en hieruit moge mede blijken, dat een groot Indisch Centrum in Den Haag voldoende draagvlak heeft. Wij kunnen uw steun inzake realisatie van een Indisch Centrum hard gebruiken. Teken hiervoor het handtekeningformulier op de webpagina EXTRA of schrijf iets leuks in ons Gastenboek: www.indisch-centrum-denhaag.nl. Ook kunt u een berichtje insturen of reageren op onze nieuwe weblog: http://indisch-centrum-denhaag.blogspot.com. U helpt ons enorm met uw adhesiebetuigingen, goede wensen en berichtjes. Verder mag het duidelijk zijn, dat wij net met de armen over elkaar afwachten tot iemand zich als nieuwe abonnee aanmeldt, maar dat wij ook actief abonnees werven door Indische websites, tijdschriften, en dergelijke uitspitten en zodoende adressen aan ons bestand toevoegen. Als u zo op onze verzendlijst bent beland en u bent het er niet mee eens, volgt u dan de aanwijzing aan het eind van de Nieuwsbrief.

Grand Café Restaurant Emma

privéfeestje of bedrijfsuitje en ook voor uw netwerkborrel kunt bij ons terecht

in een sfeervolle ambiance en een prettige bediening

voor een drankje en een hapje, voor lunch of diner

Regentesseplein 222, 2562 EZ Den Haag, Tel: 070-3655065

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 01.00 uur. Zondag gesloten.

(advertentie)

De 1000e abonnee is binnen….!

Ja, u leest het goed. Onze 1000e abonnee heeft zich aangemeld. In nauwelijks een jaar tijd heeft deze digitale Nieuwsbrief een enorme vlucht genomen en wordt alom gewaardeerd en gerespecteerd in de Indische wereld en daarbuiten. Bovendien wordt steeds vaker uit onze Nieuwsbrief geciteerd, hetgeen ons een goed gevoel geeft. En het feit dat wij onlangs onze 1000e abonnee mochten inschrijven, laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Voor deze speciale gelegenheid hebben wij een bijzonder fraai geschenk laten vervaardigen, bestaande uit een luxe pennenset, gegraveerd en bedrukt met ons logo. Lees meer: http://indisch-centrum-denhaag.blogspot.com.

Het Indisch Centrum Den Haag zoekt een vrijwillige

PR medewerker / advertentie acquisiteur

Die tevens af en toe onze webmaster kan assisteren

Vergoeding is mogelijk op provisiebasis

Enige ervaring met PR en bekendheid met Joomla is een pré, geen must.

(advertentie)

Boekbespreking

Boekoe Kita. Het in de Nieuwsbrief van juli 2010 besproken Indische kookboek “Boekoe Kita” is genomineerd voor de prijs: Kookboek van het jaar 2010. U kunt uw stem nog tot het eind van oktober uitbrengen op dit schitterende kookboek op de website: www.kookboekvanhetjaar.nl.

Echo’s uit een Indisch verleden – Dick Sijpestijn. De ervaringen in Jappenkampen hebben zijn leven getekend. In de kampen moest je zelfredzaam en initiatiefrijk zijn om een kans te maken te overleven. In zijn leven als onderwijzer en hoofd van de Christiaan Huygensschool (later Zuidwester) in Haarlem heeft hij de kinderen uit zijn klas altijd de kampverhalen kunnen vertelen, zonder er “zielig”over te doen. Een aantal van die verhalen zijn in dit boek te vinden, geïllustreerd met enkele tekeningen van de kinderen. Dick Sijpestijn zegt: “Als de laatste overlevende is gestorven, hebben de Jappenkampen nooit bestaan. Mijn boek geeft alsnog de gelegenheid om van het verleden te leren”. Adviesprijs: € 11,45.

De man van acht miljoen – Edwin Oden. De dag na de dood van journalist Willem Oltmans schreef de Volkskrant: “Een fenomeen zoals je nergens tegenkomt”. Een markant figuur, die kon treiteren en amuseren, ruziemaken met Adriaan van Dis en Sonja Barend; werd vrienden met dictators en was de eeuwige vijand van minister Joseph Luns; en spande hij het grootste en meest meeslepende proces aan tegen de Staat de Nederlanden. Oltmans schitterde het liefst op het wereldtoneel, koketteerde met zijn gegoede komaf en ging prat op zijn toegang tot de hoogste kringen en liet iedereen weten van zijn escapades in de homowereld. Maar achter deze facade school een eenzaam man, en uiteindelijk kreeg het enfant terrible van de Nederlandse journalistiek een som van acht miljoen schadevergoeding van de overheid omdat deze hem jarenlang dwarsboomde in zijn werk. Vriend en vijand waren met stomheid geslagen. Adviesprijs: € 19,95.

Zelfbeschikking ontstolen – A. Kamsteeg. Molukkers en Papoea’s zijn nauw met Nederland verbonden, historisch en moreel. Het mag ons dan ook niet onverschillig zijn hoe het beide volkeren vandaag de dag vergaat. Nederlanders hebben een bijzondere verantwoordelijkheid jegens hen. Voor de Zuid-Molukkers is het 60 jaar geleden dat hun Republiek der Zuid Molukken door Indonesië met geweld werd neergeslagen. In 1969 werd de “Daad van Vrije Keuze” van de Papoea’s grof vervalst. Beide volkeren dreigen nu tweederangs burgers te worden in eigen land. Maar wie luistert naar hen? In dit boek geven deskundigen inzicht in het verleden, heden en toekomst van de Molukkers en Papoea’s. Doel is internationaal aandacht te vragen en een dringende oproep te doen zich het lot van deze twee volkeren aan te trekken. Adviesprijs: € 12,50.

De Rijstmoeder – Rani Manicka. Een dramatische familieroman, die zich over vier generaties afspeelde in Maleisië. De hoofdpersoon, Laksskmi, was tot haar veertiende jaar volmaakt gelukkig. Totdat de eerste druppels bloed haar volwassenheid inluidden. Binnen één dag veranderde haar leven. Ze werd uitgehuwlijkt aan Aya, een reus van een man en moest met hem mee naar Maleisië, waar ze binnen vijf jaar vijf kinderen kreeg. Toen de Japanners in 1942 haar dochter Mohini op barbaarse wijze doodden, veranderde haar leven opnieuw; dit keer voorgoed. Adviesprijs: € 10,00.

Birma Spoorweg – Otto Kreefft. Tijdens de 2e Wereldoorlog verloren minstens 12000 krijgsgevangen geallieerden, waaronder 3000 Nederlanders, hun leven op gruwelijke wijze tijdens de bouw van de Birma Spoorweg. Door middel van gedetailleerde tekeningen en verklarende tekst schetst de schrijver in dit boek een beeld van de omstandigheden waaronder de gevangenen toen hebben moeten werken. Herdruk van een eerdere uitgave uit 1998, die toen binnen zeer korte tijd was uitverkocht. Adviesprijs: € 22,50.

De boeken die hiervoor besproken werden, zijn verkrijgbaar in de goede boekhandel of te bestellen bij de onlineshop van Van Stockum Boekverkopers, Den Haag. www.vanstockum.nl.

(advertentie)

Muziekfestival “Imagine België”

Van onze Belgische relaties bij: “Jeugd en Muziek” ontvingen wij het bericht dat er een groot muziekfestival op stapel staat, inclusief een wedstrijdconcept, workshops, internationale tournees en internationale contacten. Dit festival is een vervolg op het vroegere “Music Live” festival en is een internationale muziekwedstrijd voor jonge muzikanten van 12 tot 20 jaar.

Imagine staat open voor alle bestaande en mogelijk nog uit te vinden muziekstijlen en is een internationaal platform waar muzikanten elkaar kunnen ontmoeten. Muziekliefhebbers, scouts, producenten en platenbonzen hebben hier de kans om nieuw aanstormend talent te ontdekken. Bands, solisten of ensembles die het aandurven om hun muzikale creaties op het publiek los te laten in de stijlen: klassiek, jazz, blues, folk, pop, hiphop, beatbox, rock, ska, electro, metal, enz. zijn welkom, zolang het maar LIVE gebracht wordt. In Vlaanderen is de organisatie in handen van “Jeugd en Muziek”, een organisatie die deze maand haar 70 jarig jubileum vierde en de muzikale ontwikkeling en coaching bij de jeugd vanaf ca. 7 jaar hoog in het vaandel heeft. Jaarlijks organiseert men meer dan 2000 activiteiten met een bereik van meer dan 200 000 kinderen en jongeren.

Jeugd en Muziek kiest bewust voor een directe koppeling van de educatieve werking aan de artistieke uitgangspunten. Dankzij een intensieve samenwerking met talrijke partners, zoals de muzieksector, onderwijs, cultuursector, media en de internationale concertorganisaties, kan de doelgroep: kinderen en jongeren optimaal worden betrokken bij de muziekcultuur en met name het jonge talent. De organisatie erkent ook de immense waarde die muziek toevoegt aan de persoonlijkheids- en gemeenschapsvorming, zowel op het nationale als ook het internationale vlak. Dit resulteert al jaren in talrijke inspirerende en succesvolle realisaties op muziekgebied.

In Vlaanderen biedt Imagine een podium aan honderdtwintig groepen op zes voorrondepodia, dus snel inschrijven is dringend gewenst. De voorrondepodia staan op 16 januari 2011 in CC Strombeek in Grimbergen, op 30 januari 2011 in CC De Muze in Heusden-Zolder, op 5 februari 2011 in CC De Spil in Roeselare, op 6 februari 2011 in De Centrale in Gent, dan op 19 februari 2011 in CC De Kaekelaar in Schoten en op 20 februari 2011 eveneens in CC D Kaekelaar in Schoten. De Vlaamse finale is op 3 april 2011 in De Kreun in Kortrijk. En dan nog twee belangrijke data: op 2 juli 2011 is de Belgische Nationale Finale en op 3 juli 2011 de grote internationale wedstrijd en Imagine Festival.

Wedstrijdreglement en inschrijfformulier is te vinden op de website: http://www.imaginefestival.be. Verdere inlichtingen: http://www.jeugdenmuziek.be.

Ook NICC wil jong talent ondersteunen

Zoals verwoord in ons ondernemingsplan: “Indisch Cultuuranker in Wording” (welke nog altijd in digitale vorm te bestellen is bij de redactie van deze Nieuwsbrief), wil ook het Nederlands Indisch Cultureel Centrum zich intensief gaan bezighouden met de muzikale, kunstzinnige en culturele vorming van jonge mensen. Dit blijkt tevens uit ons activiteitenpakket, zoals te lezen is op onze website. Daarom dat wij ook nu al in deze fase van voorbereiding druk bezig zijn om op nationaal en internationaal niveau contacten te leggen en banden aan te halen, die straks bij realisatie van ons eigen centrum tot een intensieve samenwerking kunnen leiden.

(advertentie)

(official sponsor van Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum)

Sinds 1989 verzorgen wij vertalingen in en uit alle talen o.a. technisch, medisch, juridisch en commercieel gebied. Wij werken met gekwalificeerde en beëdigde vertalers (ook voor Indonesisch), vertaling van en naar de moedertaal, controle door een tweede vertaler, kortom: bij ons vindt u de kwaliteit die u eist. Efficiënte werkwijze en organisatie garanderen snelheid en een redelijke prijs.

Creapro, hèt vertaalbureau dat u zorgen uit handen neemt!

Galileïstraat 18 - 2561 TE Den Haag - tel.: 070-362 05 89 (meerdere lijnen) - fax: 070-362 56 64

E-mail: creapro@worldonline.nl Website: www.creapro.myplaces.nl

Dàt is andere taal!

Weergaven: 47

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden