Op 21 maart 1951 legde het eerste schip met Molukkers aan aan de Lloydkade in Rotterdam. Hier werden de eerste stappen gezet op Nederlandse bodem. Er is echter niets dat aan deze gebeurtenis herinnert. Veel Molukkers vinden dat dit anders moet. Daarom is de Stichting Moluks Historisch Museum aan het inventariseren in hoeverre er behoefte is en er mogelijkheden bestaan voor een op te richten Moluks Monument op de Lloydkade in het Rotterdamse havengebied. Een plek waar herdenkingen kunnen worden gehouden en waar iedere passant kan zien wat zich op deze plek nu meer dan 65 jaar geleden afspeelde. Het Moluks Museum stelt het op prijs als u uw mening over dit initiatief wilt geven door via de onderstaande LINK een korte enquête in te vullen. De uit-komsten hiervan worden mee-genomen als motivatie bij de aanvraag van het monument. LINK naar de enquête:
https://nl.surveymonkey.com/r/JY7K275. Ook kunt u de enquête invullen op de site van Stichting Moluks Historisch Museum:
Premier Rutte geeft Gouden kris terug aan Indonesië
Tijdens zijn bezoek aan Indonesië vorige maand heeft Premier Mark Rutte een gouden Buginese kris overgedragen aan president Joko
Widodo. Het is het eerste object uit de collectie van voormalig Museum Nusantara uit Delft dat 3 jaar geleden moest sluiten. In 2017 worden maar liefst 1465 artefacten teruggegeven aan Indonesië. Met deze kris wordt de spits van dit unieke overdrachts-project afgebeten. Het is tot nu toe de grootste repatriëring van kunst en erfgoed ooit. Met goud ingelegde en met kostbare edelstenen versierde krissen, zoals het exemplaar dat Mark Rutte heeft overhandigd aan president Widodo, werden in de koloniale tijden gebruikt als relatie-geschenken door de Indonesische
vorsten aan de Nederlandse bestuurders en zakenmensen. De artefacten die niet naar Indonesië teruggaan, komen in het Prinsenhof in Delft en zijn vanaf volgend jaar online te zien.
Holland Festival komt met ‘Setan Jawa’
Begin vorige eeuw zochten veel arme Indonesiërs hun toevlucht tot de Javaanse mystiek, in het bijzonder tot de rituelen die een mens rijk kunnen maken. SETAN JAWA (‘Javaanse Duivel’) toont dit
Faustiaanse verhaal van een man die een pact sluit met de duivel. Deze maakt hem schatrijk, waar-door hij kan trouwen met een prinses, maar de prijs die hij ervoor moet betalen is hoog. Regisseur Garin Nugroho (van wie onder andere Opera Jawa te zien was) heeft zich voor deze nieuwe zwijgende film laten inspireren door de donkere sfeer en stijl van klassiekers als Nosferatu en Metropolis. De soundtrack wordt live uitgevoerd door het Rahayu Supanggah Gamelan Orchestra en het Nederlands Kamerorkest en is gecomponeerd door Rahayu Supanggah, die eerder samen-werkte met Robert Wilson en Iain Grandage. ‘Setan Jawa’ is een waar magisch/surrealistisch mees-terwerk uit de hedendaagse Indonesische cinema.
De film is te zien op zondag 18 en maandag 19 juni 2017 om 20.30 uur in de grote zal van Muziek-gebouw aan ’t IJ in Amsterdam. De kaarten kosten € 36,00 en voor studenten en CJP € 18,00. Dit is inclusief een drankje. Het reserveren van kaarten is NU reeds aan te bevelen:
http://www.hollandfestival.nl/nl/programma/2017/Setan-jawa/
Opmerkingen