Alle berichten (3)
Op 9-9-2024 om 08:43 schreef Richard de Mos:
*Motie De Mos wordt uitgevoerd: Er komt een Bersiap monument! *
> *De Mos: ‘Eindelijk erkenning voor het enorme leed van de Indische gemeenschap!’ *
Den Haag krijgt een monument ter herinnering aan de Bersiap, één van de grootste rampen die Nederland ooit is overkomen. Met het collegebesluit van 3 september jongstleden (zie bijlage) is besloten dat er nu > eindelijk een Bersiap monument komt en wel langs de waterpartij waar ook het Nationale Indische Monument staat en het monument voor de Haagse gevallen militairen in voormalig Nederlands-Indië. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de aangenomen Hart voor Den Haag motie van fractievoorzitter Richard de Mos (1).
> *Moordpartijen *
De schattingen lopen sterk uiteen, maar vermoedelijk werden tussen de 5000 en 30.000 Indische Nederlanders vlak na de Tweede Wereldoorlog door Indonesiërs vermoord in het voormalig Nederlands-Indië. ‘Bizar dat hiervoor nog geen monument is', vond Richard de Mos, die eind 2022 in de Haagse gemeenteraad een voorstel aangenomen kreeg om in ‘de
Indische hoofdstad' van ons land een monument te plaatsen ter herinnering aan de verschrikkingen van de Bersiap. De Bersiap is een begrip dat wordt gebruikt voor een zeer gewelddadige periode na het einde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Veelal jonge Indonesische strijders richtten hun woede op Indische Nederlanders, zowel blanken als mensen met gemengd bloed. Ook bijvoorbeeld Chinezen, andere Europeanen, Molukkers en andere mensen die werden verdacht van samenwerking met het Nederlandse bestuur werden hiervan het slachtoffer.
Ze werden vermoord, gemarteld of verkracht. 'Vrijwel alle Indische Nederlanders hebben hier een relatie mee. Daarom is het goed tijd dat college eindelijk heeft besloten dat er een monument komt dat herinnert aan deze periode, aldus De Mos. En dan uiteraard in Den Haag, de weduwe van Indië, zegt hij. 'Deze periode van moord, marteling en verkrachting,
mag niet worden vergeten. Zeker niet omdat erkenning van het leed van de slachtoffers en heel veel nabestaanden veel te lang heeft geduurd.’
> (1)
Klik op onderstaans Publicatie omroepwest :
> https://www.omroepwest.nl/nieuws/4666665/beter-laat-dan-nooit-den-haag-krijgt-monument-ter-herinnering-aan-bersiap <https://www.omroepwest.nl/nieuws/4666665/beter-laat-dan-nooit-den-haag-krijgt-monument-ter-herinnering-aan-bersiap>
ICM Video's
Wat houdt ICM Video's in ?
Om te beginnen is ICM 1 van de media die voorliep op de overige media. Wat is niet mooier als een redactionele verslag door video-beelden. Ten tijde ICM in 1999 startte was alleen YouTube beschikbaar. ICM had zijn eigen YouTube op haar ICM platform. De registratie van gebeurtenissen sinds 1999 vertellen ons : " Hoe de Indische Gemeenschap" zich ontwikkelde en bewoog in de Nederlandse samenleving.
De komst van MSN, Hyves en Facebook hebben rekening gehouden met Videobeelden. Voor ICM platform was nu mogelijk om meer publiek te bereiken. Wat ICM ook gretig heeft gebruik van gemaakt.
Jammer dat Facebook de live - instrumenten tijdelijk beschikbaar stelde. Tijdens deze facebook-uitzendingen van volledige concerten en van pasar malams hadden zich binnen 2 uren ruim 20.000 kijkers gemeld om de video's te bekijken. Daarnaast had deze functie op Facebook meer mogelijkheden dan YouTube. Belangrijk was dat redactie ook kon meekijken welke personen de video op dat moment bekeken en waar het om te doen was het aantal kijkers. Voorts om de video kon aansturen tijdens de uitzendingen. Aangezien de uitzendingen van 30 minuten tot 90 minuten was, die dus GiGa-bytes vreten, heeft Facebook nu niet meer beschikbaar, jammer!
De technische aspecten.
ICM video's zijn te casten naar uw TV met hoge kwalitiet, naar uw laptop, I-path en naar Uw mobiel. Ruim 600 video's staan op ICM met uitzending van 10 minuten tot 120 minuten.
Om de video's te bekijken ga naar https://icmonline.ning.com/videos
Als ICM abonnee van 8 euro in de maand biedt ICM dit als Internetkrant, geen geld.