Wieteke van Dort theater in met thrillerkomedie ’Enkele reis’

Elke dag moet je plukken

Wieteke van Dort theater in met thrillerkomedie ’Enkele reis’

Wieteke van Dort ’verzamelt’ als het ware leuke ervaringen. Niks doen is voor haar geen optie, dus vult ze haar tijd met schilderen, optreden als Tante Lien en het schrijven van boeken. De komende maanden staat ze in het theater met de thrillerkomedie Enkele reis. „Als iets me aanspreekt dan doe ik het. Ik ben zo gelukkig geweest dat ik dat eigenlijk mijn hele leven zo heb kunnen doen.”

’Iedere keer dacht ik weer: iets leukers kan mij niet overkomen, maar dan kwam er toch steeds weer iets anders moois op mijn pad. Ik kom chronisch tijd tekort”, lacht Van Dort (Soerabaja, 1943), die vertelt dat haar overvolle agenda een wederzijds gewenste samenwerking met theaterproducent Hummelinck Stuurman eerder steeds in de weg stond.

„Ik ben zo blij dat die ruimte er nu wel was. Ik vind het enig om deze voorstelling samen met Trudy Labij en Bram van der Vlugt te maken. Met Bram heb ik ooit bij De Nieuwe Komedie nog in de musical Sajjens Fiksjun van Harry Geelen gespeeld en Trudy is wel eens bij me langs geweest in de Late Late Lien Show. Die twee hebben allebei natuurlijk een dijk van een toneelcarrière opgebouwd. Ik kan nog zoveel van hen leren. Ik drink het allemaal in tijdens de repetities. Dat heb ik altijd gedaan. Tijdens mijn periode bij Wim Kan, maar ook van Aart Staartjes, Joost Prinsen en Loes Luca heb ik veel opgestoken. Ik heb er totaal geen moeite mee om aanwijzingen op te volgen. Ik leer graag nieuwe dingen bij. En sinds ik al 25 jaar iedere dag met twintig minuten transcendente meditatie start, ben ik ook nooit meer nerveus.”

Truttig

Het is een uitermate bescheiden opstelling voor iemand die zelf ook een glansrijke carrière opbouwde. „De ster uithangen is nu eenmaal niet zo mijn ding. Er was een keer een Tros-evenement op een vakantiepark in Brabant waar ik moest optreden, maar de portier wilde me het parkeerterrein niet op laten. Toen heb ik mijn auto maar verderop neergezet en ben ik gaan lopen, terwijl collega’s als Martin Brozius er wel gewoon stonden. Maar om daar dan stampij over te maken, daar heb ik dan ook geen zin in. Ik voel me wat dat betreft dan ook vaak dat truttige mevrouwtje. Op het toneel kan ik een mooi liedje zingen en grapjes maken, maar daarbuiten ben ik gewoon Wieteke. Je bent vooral wat je bent door je publiek.”

Wieteke van Dort werd in eerste instantie niet op de toneelacademie aangenomen, omdat ze volgens de directeur ’nog een kuiken was dat net uit het ei was gekropen’. Ze volgde daarom eerst een opleiding tot kleuterleidster en brak haar opleiding aan de toneelschool later alsnog voortijdig af om bij De Nieuwe Komedie in Den Haag te gaan werken, waar zij in 1966 de rol van Julia in Romeo en Julia mocht spelen. Ze ging ook als cabaretière aan de slag bij Wim Kan, maar richtte zich na haar huwelijk met Theo Moody vooral op radio- en televisiewerk (o.a. Oebele, De stratemakeropzeeshow, Radio Lawaaipapegaai). In 1979 creëerde ze haar beroemde alter ego Tante Lien voor de Late Late Lien Show.

Oudjes

„Ik wilde ’s avonds graag thuis zijn bij de kinderen, maar hoewel die inmiddels al lang de deur uit zijn, heb ik het lang volgehouden om toch zoveel mogelijk overdag te werken”, vertelt de actrice. Toch gaat ze nu voor Enkele reis ook ’s avonds het land weer in. „Al heb ik dat natuurlijk wel eerst met Theo overlegd. We zijn in april 50 jaar getrouwd, dus zo’n beslissing neem je niet in je uppie. Al ben ik niet de hele week van huis hoor. Deze tournee is echt op ons oudjes geënt. We spelen hooguit drie keer per week.”

In de thrillerkomedie van Lex Passchier is te zien hoe een thrillerschrijfster (Trudy Labij) en haar sloverige zus (Van Dort) eigenlijk naar een verzorgingstehuis zouden moeten. Om dat te voorkomen schakelen ze een sinistere heer (Bram van der Vlugt) in om hen te helpen bij hun laatste wens. Maar zodra hij arriveert, gebeuren er vreemde dingen.

Hoewel volgens Wieteke van Dort zeker niet alleen de nadruk op dat zelfverkozen levenseinde ligt in dit stuk, is zij er wel degelijk een voorstander van. „Bij een hartsvriend van ons werd darmkanker vastgesteld, maar hij wilde dat hele traject niet in. Hij is er op zijn verjaardag tussenuit gepiept. En mijn eigen moeder heb ik in slaap gezongen in het ziekenhuis. Ik heb er wel respect voor als mensen ervoor kiezen het heft in eigen hand te nemen.”

Zelf keek zij de dood ook in de ogen toen ze in 2012 met een ambulance werd afgevoerd en een zware hartoperatie moest ondergaan. Sindsdien realiseert zij zich nog meer dat ze de dag moet plukken. En dus verschijnt morgen eindelijk het inspiratieboek met cd voor kleuterleerkrachten Lawaaipapegaai, dat zij samenstelde met haar vriendinnen Evelyn Akkermans en Molly Tellegen die zij destijds op de kleuteropleiding leerde kennen.

„Er was nog zoveel mooi materiaal van Burny Bos en Joop Stokkermans. Zonde als dat in de kast blijft liggen. Het is soms ook best ondeugend, maar dat vind ik juist wel leuk. Zoals Aart Staartjes het laatst nog zei: ’We zijn enorm aan het verpreutsen’. En dat is nergens voor nodig. Tante Lien durft ook steeds meer. Ze is in de loop der jaren echt wel wat stouter geworden. Misschien wel net als ik”, glimlacht Wieteke van Dort mysterieus.

Info: hummelinckstuurman.nl

Weergaven: 137

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Onze adverteerders

NIEUW - Zalen Centrum &  Events Harderwijk

IN CENTRUM GELEGEN VAN NEDERLAND…

Meer  Info klik op Doorgaan

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2021   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden