Wieteke van Dort: Omroepen laten ons in de kou staan
Niet alleen de politiek en met name de regeringspartijen laten de Indische Nederlanders volledig vallen, ook de omroepen in Nederland laten het hier behoorlijke afweten en nog steeds is de Indische gemeenschap een ondergeschoven kindje.
Ja, de Bali-reis van Erica Terpstra, die wordt wel opgepakt. Wieteke van Dort heeft er geen goed woord voor over: “We komen met goede programma’s, met gesprekken, zang, dans, proza en poëzie met tussendoor wat magie. Allemaal opgenomen in de Indonesische Archipel. In 2 jaar tijd hebben we meer dan 40 uur film opgenomen, samen met Willem Nijholt, Yvonne Keuls en geproduceerd door Antonio Meijer en opgenomen met een Nederlandse en een Indonesische filmploeg”. Wieteke van Dort vertelt ons dat ze in 2010 een promo naar omroep MAX heeft gestuurd van dit lichtvoetige Indisch programma, met als titel: “De Atlasvlinder”. Dit materiaal is allemaal nog in ruwe vorm en moet nog worden gemonteerd. “We wachten daar nog even mee, omdat we niet weten wat MAX precies wil”, aldus Wieteke, “Willen ze een programma van 25 minuten, 50 minuten of twee afleveringen; dat moeten zij aangeven en monteren is in Nederland een kostbare zaak. Bovendien was ons geld op, want Antonio en ik hebben er samen ruim 100.000 euro in gestoken. We hebben telefonische besprekingen gevoerd met MAX, maar uiteindelijk wilden ze het programma toch niet hebben”.
In het programma “De Wereld Draait Door” kwam dit onderwerp ter sprake en Matthijs van Nieuwkerk vroeg aan Jan Slagter: “Waarom willen jullie het programma van Wieteke van Dort niet uitzenden?
Wieteke van Dort: Meer dan een ton geïnvesteerd in een mooi programma.
Ze heeft al haar spaargeld er in gestoken”. De omroepbaas van MAX antwoordde eigenlijk nauwelijks geïnteresseerd: “Tja, ik heb er maar een minuut of tien van bekeken. Ik zou het nog eens goed moeten bekijken”. Jan Slagter is hier nooit meer op terug gekomen. “Tijdens een van de eerdere gesprekken met MAX heb ik ook verteld, dat ik nog veel meer in de aanbieding heb, zoals een mooie documentaire over Willem Nijholt, met exclusieve filmopnames in Gombong op Java en op Madura, waar Willem in zijn jeugd woonde. Een diepgaand programma van zeker 100 minuten. Bovendien ook nog een heel bijzonder programma van mijzelf met Yvonne Keuls over schrijven van zowat 70 minuten.
En wat “De Atlasvlinder” betreft, er is zoveel cultureel erfgoed wat ons verbindt; dus dat is gewoon schitterend materiaal voor een programmaserie”, aldus Wieteke van Dort in een persoonlijke mail aan onze redactie. “Er is voor Indische mensen echt helemaal niets te doen op televisie. Tegenwoordig is er voor elke doelgroep wel een TV-programma, behalve voor ons. En dan te bedenken dat wij met meer dan een miljoen zijn”. En Wieteke besluit haar mail met: “Nou Hans, ik hoop dat je in jouw Nieuwsbrief een plekje kunt vinden om hierover een stukje te plaatsen, want het is echt nodig dat er weer wat beweging komt in omroepland en zeker bij MAX, die er prat op gaat iets te doen voor de ‘vergeten groepen’ in ons land.
Door Hans Vogelsang, hoofdredacteur van Het NICC in Den Haag.
Opmerkingen