Fotograaf Armando Ello is een van de twee miljoen Indo's in Nederland die opgroeiden met weinig kennis over hun Indo-identiteit.
Een Indo is een persoon met Indonesische en Europese (met name Nederlandse) roots. Ongeveer twee miljoen Indo's wonen in Nederland, een land dat Indonesië koloniseerde (voorheen bekend als Nederlands-Indië) van de jaren 1600 tot 1945. Er zijn ook Indo's in andere landen, zoals Australië, de Verenigde Staten en vele anderen.
Ello's moeder is Indonesiër uit Kupang, West-Timor, terwijl zijn vader een Indo is. In de jaren zeventig emigreerden zijn ouders naar het noorden van Nederland waar hij werd geboren en opgevoed.
Zijn passie voor geschiedenis en fotografie inspireerde hem om het bewustzijn over Indo-erfgoed en -identiteit te verkennen en te promoten via een boekproject genaamd Twijfelindo (wat 'twijfelachtig Indo' betekent), dat in 2016 werd gepubliceerd en werd uitgezonden door National Geographic Netherlands. 'Twijfelindo' bevatte foto's en interviews met 277 Indo's.
Geïnspireerd door de feedback die hij over dit boek ontving, begint hij aan een nieuw fotografieproject genaamd Hoezo Indo , dat erop gericht is om Indo's te laten leven in verschillende delen van de wereld.
Global Voices interviewde Ello via e-mail over dit project en zijn verkenningen van de Indo-identiteit.
Global Voices (GV): Wat betekent Hoezo Indo en wat vertegenwoordigt het?
Armando Ello (AE):Het Hoezo Indo-project gaat over het verder verkennen van wat het betekent om Indo te zijn. De projectnaam betekent letterlijk: 'Wat bedoel je als je Indo zegt?' Het is de vraag die jonge mensen hebben met betrekking tot hun zogenaamde wortels. Heel vaak zeggen ze dat ze slechts gedeeltelijk Indonesisch zijn, wat in zekere zin waar is, maar het woord Indo zelf betekent afstammelingen van Europese en inheemse mensen die in Nederlands-Indië wonen (hoe Indonesië voorheen bekend was). Met dit in gedachten kan niemand één deel van zijn gemengde erfgoed claimen, maar de ander ontkennen, want dat is niet mogelijk. Ten tweede is Indo een term die dateert van vóór Indonesië; het is de term voor de mensen die zijn geboren uit Europese en niet-Europese (inheemse) ouders. Mijn projecttitel klinkt misschien vreemd, omdat [het] ook als een vraag dient. Een Indo zijn wordt vaak geïnterpreteerd als Indonesisch, maar deze notie is onjuist, althans niet voor de eerste generatie Indo-Europeanen die naar Nederland kwamen. Toen we 10 jaar geleden aan de website van het project werkten, hoorden we een debat over waar het bij Indo om gaat. Ik denk dat mensen en de jongere generaties van Indo het verfrissend vinden om de betekenis van Indo in twijfel te trekken, aangezien het woord steeds meer de status-quo werd.
GV: Indo, métis, créole, etc .. Wat denk je van deze termen die veel worden gebruikt in de samenleving?
Hier in Nederland heeft bijna iedereen Indo-connecties, maar de meeste mensen weten niets over waar ze vandaan komen, ook onder de Indo's zelf.
Ik heb uit de eerste hand ervaringen gedurende mijn hele leven. We leven in een samenleving die nog steeds gecentreerd is rond koloniale perspectieven op geschiedenis: ons schoolcurriculum gaat niet in op dekolonisatie en hoe kolonisatie van Indonesië zowel Indonesië als Nederland beïnvloedde.
Dat is waarom ik zie dat steeds meer mensen tegenwoordig onderzoek proberen te doen en onderzoek doen, meestal op basis van hun eigen familiegeschiedenis. De jongere generaties van Indo zijn meer bewust en kritisch in debatten. Ze worden voorstanders van kwesties rond kolonisatie en dekolonisatie dankzij werk van historici, veteranen en anderen.
Niet alleen dat we ons onderwijssysteem moeten decoloniseren, maar wat belangrijker is, we hebben een verschuiving in onze eigen denkwijze nodig. Vanwege het groeiende bewustzijn, moeten we onze eigen mindset veranderen.
We kunnen niet van de samenleving verwachten dat ze begrijpt wat termen als Indo zijn, dus we moeten het zelf uitleggen en onderwijzen. Hier in Nederland leven we in de samenleving die draait om Europees-centrale geschiedenis en schoolcurriculum met een beperkte kijk op de koloniale geschiedenis, vaak om de Nederlandse reputatie te behouden. Dus we ontdekken en onderzoeken het zelf via onze eigen familiegeschiedenis. Vandaag zien we de trend dat jongere generaties kritisch zijn over dekolonisatiebesprekingen en pleiten voor meer bewustzijn in de samenleving met betrekking tot gedekoloniseerde denkwijzen en levenswijzen.
GV: Waar gaat je volgende project (een nog niet bekend fotoboek) over?
AE: Mijn volgende project gaat over het verspreiden van het idee om van mensen van gemengd bloed te zijn die in verschillende landen en samenlevingen wonen. Deel de verhalen over waar je vandaan komt, zodat mensen leren om het beter te begrijpen. Daarom fotografeer ik nu Indo-Europese mensen over de hele wereld die dezelfde geschiedenis delen.
GV: Vertel ons over uw verwachtingen en verwachtingen voor uw aanstaande project.
AE: Ik hoop dat dit project het bewustzijn over onze afkomst zal vergroten. Iemand heeft me eens verteld dat wortels van de mensheid zijn als de wortels van een boom - zonder hen zal de boom vallen. Ja, we moeten ons richten op het bouwen aan onze toekomst, maar we kunnen het verleden niet negeren. Ons heden en onze toekomst zijn gebouwd op ons verleden. We moeten anderen laten zien wie we zijn en dat we een interessante geschiedenis hebben om te delen. Ik ga dit project naar het volgende niveau door verschillende Indo's te fotograferen en te interviewen die over de hele wereld leven. Ik ben in december begonnen met een crowdfunding- campagne die loopt tot het einde van het jaar. Op dit moment hebben we meer dan 3.400 euro opgehaald van de 10.000 euro die we verwachten. Dit zal mijn aanstaande boek- en fotografiereizen financieren om de mensen te ontmoeten die in het boek zullen worden vermeld.
Het project zal portretten bevatten vergezeld van korte verhalen. Verder ben ik van plan een reizende fototentoonstelling te plannen en een documentaire te maken waarin dit aanstaande project centraal staat. Ik hoop echt meer Indo-Europeanen te vinden, bij voorkeur in landen waar ik het het minst verwacht.
Hier zijn enkele profielen uit het fotoproject 2016 van Ello:
Opmerkingen