Troostmeisjes krijgen nog geen geld

10897326082?profile=originalTroostmeisjes krijgen nog geen geld

 

Japan weigert voorlopig om smartengeld te geven aan Zuid-Koreaanse vrouwen die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog seksueel werden misbruikt door de Japanse militairen. De twee landen hebben onlangs een akkoord bereikt over een schade-vergoeding, maar Japan wil pas uitkeren als Zuid-Korea een monument verwijdert.

Het probleem voor Tokio is een standbeeld dat sinds 2011 recht tegenover de Japanse ambassade in Seoul staat. Het bronzen beeld is een monument voor alle zogeheten troostmeisjes. Het toont een meisje op een stoel, met naast haar een lege stoel, een eerbetoon aan alle slachtoffers die overleden zijn terwijl ze wachtten op Japanse excuses.

Japan wil de overeengekomen 7,5 miljoen euro pas betalen als het beeld is weggehaald, liet een regeringsbron in Tokio donderdag weten aan staatspersbureau Kyodo.

Het gewraakte monument tegen-over de Japanse ambassade

Seksslavinnen
Troostmeisje is een eufemisme voor de vrouwen die tijdens       de Tweede wereldoorlog als seksslavinnen voor Japanse militairen werden ingezet. Zij werden vastgehouden in bordelen

en moesten 'troost' bieden aan de militairen. Van de naar schatting 200.000 troostmeisjes zijn er in Zuid-Korea nog 46 in leven. Gemiddeld zijn ze inmiddels 89 jaar oud.

Na een jarenlange impasse tussen Zuid-Korea en Japan en het nationalistische optreden van de Japanse premier Shinzo Abe kwam het akkoord als een verrassing. "Abe zal vanuit zijn hart verontschuldigingen aan de vrouwen aanbieden voor hun pijn en de littekens die lichamelijk en geestelijk moeilijk helen", zei de Japanse minister van buitenlandse zaken maandag nog.

Het was niet de eerste keer dat Japan zijn excuses aanbood. In 1993 bood kabinetssecretaris Kono ook 'oprechte excuses' aan.

Het geld dat toen beschikbaar werd gesteld kwam  echter niet uit de staatskas, in tegenstelling tot wat nu de bedoeling was.

Zuid-Korea

Sommige slachtoffers vinden dat Japan ook nu niet ver genoeg gaat. Eén van hen liet weten de deal 'volledig te negeren'. "Is het niet logisch dat ze een officiële schadevergoeding betalen als ze een misdaad hebben begaan?", vroeg zij zich af. "De littekens zitten zo diep, dat elke uitkomst niet in de buurt komt van wat nodig is", zei de president daarop.
De Zuid-Koreaanse president liet ook weten dat de tijd dringt, omdat de slachtoffers niet lang meer te leven hebben. "Als de deal wordt afgewezen, kan Zuid-Korea niets meer voor ze doen", aldus de president.

Bron: Dagblad Trouw. 

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives