Troostmeisjes krijgen nog geen geld

 

Japan weigert voorlopig om smartengeld te geven aan Zuid-Koreaanse vrouwen die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog seksueel werden misbruikt door de Japanse militairen. De twee landen hebben onlangs een akkoord bereikt over een schade-vergoeding, maar Japan wil pas uitkeren als Zuid-Korea een monument verwijdert.

Het probleem voor Tokio is een standbeeld dat sinds 2011 recht tegenover de Japanse ambassade in Seoul staat. Het bronzen beeld is een monument voor alle zogeheten troostmeisjes. Het toont een meisje op een stoel, met naast haar een lege stoel, een eerbetoon aan alle slachtoffers die overleden zijn terwijl ze wachtten op Japanse excuses.

Japan wil de overeengekomen 7,5 miljoen euro pas betalen als het beeld is weggehaald, liet een regeringsbron in Tokio donderdag weten aan staatspersbureau Kyodo.

Het gewraakte monument tegen-over de Japanse ambassade

Seksslavinnen
Troostmeisje is een eufemisme voor de vrouwen die tijdens       de Tweede wereldoorlog als seksslavinnen voor Japanse militairen werden ingezet. Zij werden vastgehouden in bordelen

en moesten 'troost' bieden aan de militairen. Van de naar schatting 200.000 troostmeisjes zijn er in Zuid-Korea nog 46 in leven. Gemiddeld zijn ze inmiddels 89 jaar oud.

Na een jarenlange impasse tussen Zuid-Korea en Japan en het nationalistische optreden van de Japanse premier Shinzo Abe kwam het akkoord als een verrassing. "Abe zal vanuit zijn hart verontschuldigingen aan de vrouwen aanbieden voor hun pijn en de littekens die lichamelijk en geestelijk moeilijk helen", zei de Japanse minister van buitenlandse zaken maandag nog.

Het was niet de eerste keer dat Japan zijn excuses aanbood. In 1993 bood kabinetssecretaris Kono ook 'oprechte excuses' aan.

Het geld dat toen beschikbaar werd gesteld kwam  echter niet uit de staatskas, in tegenstelling tot wat nu de bedoeling was.

Zuid-Korea

Sommige slachtoffers vinden dat Japan ook nu niet ver genoeg gaat. Eén van hen liet weten de deal 'volledig te negeren'. "Is het niet logisch dat ze een officiële schadevergoeding betalen als ze een misdaad hebben begaan?", vroeg zij zich af. "De littekens zitten zo diep, dat elke uitkomst niet in de buurt komt van wat nodig is", zei de president daarop.
De Zuid-Koreaanse president liet ook weten dat de tijd dringt, omdat de slachtoffers niet lang meer te leven hebben. "Als de deal wordt afgewezen, kan Zuid-Korea niets meer voor ze doen", aldus de president.

Bron: Dagblad Trouw. 

Weergaven: 50

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden