Seminar “Banden met Indië – III”

10897277891?profile=original

Seminar  “Banden met Indië – III”

foto - In veel van de seminars en boeken van Daan van Kampenhout spelen “de vier richtingen” een belangrijke rol.

In 2007 en 2009 vonden in Amsterdam de seminars “Banden met Indië” plaats. Ze waren destijds met veel inzet georganiseerd door Maria Schilt en Ilonka Celie. Nu heeft Mischa van Dullemen het organisatorische stokje overgenomen en bijna vier jaar na de laatste volgt nu het derde seminar.    In de familieopstellingen, zoals ze oorspronkelijk zijn ontwikkeld door Bert Hellinger, staan de verborgen banden en verstrikkingen tussen mensen in families centraal. De deelnemers aan de opstellingengroep representeren elkaars familieleden en de begeleider werkt vervolgens met de dynamiek die tussen representanten zichtbaar wordt. Keer op keer is gebleken dat, tijdens de opstelling, representanten de gevoelens en symptomen van familieleden tijdelijk overnemen en dat, via interventies van de begeleider, deze gevoelens zich kunnen ontwikkelen en verstrikkingen kunnen worden opgeheven. Vaak heeft een opstelling een positief effect op de cliënt die om de opstelling heeft gevraagd, als zijn of haar familie die niet bij de opstelling aanwezig is geweest.

Daan van Kampenhout combineert aspecten van het opstellingwerk met elementen uit het sjamanisme. Zo is er een nieuwe werkvorm ontstaan: Systemic Ritual. In deze werkvorm staat vaak de plaats van de familie in de cultuur centraal. Zoals een gezinslid invloed ondergaat van de familie, zo ondergaan families op hun beurt invloed van de cultuur en de voorouders waaruit zij voortkwamen. Het zijn vooral de grote gemeen-schappelijke trauma’s als vervolging, oorlog, gedwongen migratie, slavernij en kolonisatie, die hun stempel op culturen en families drukken. In Systemic Ritual lijken de opstellingen vaak meer op een ritueel dan op een therapeutische opstelling. Zo hebben bijvoorbeeld voorouders, gebed en zang er vrijwel altijd een plek in.

Het seminar

De verhalen die mensen meenemen zullen een uitnodiging zijn tot het maken van opstellingen. Elke deelnemer wordt uitgenodigd om Daan van tevoren door middel van  een brief, iets te vertellen over zijn of haar familiegeschiedenis. Daan zal uit deze brieven een keuze maken en er zorg voor dragen dat zoveel mogelijk aspecten van de geschiedenis hun plek krijgen. Zo zijn er diverse tijdperken die aan bod kunnen komen, bijvoorbeeld de pre-koloniale tijd, de vroege koloniale tijd, de Atjeh-oorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Japanse bezetting, de Bersiap tijd, de politionele acties, het onafhankelijk worden van Indonesië, de gedwongen repatriëring naar Nederland en de ontvangst hier. De verschillende perspectieven op deze historische periodes kunnen in dit seminar  naast elkaar bestaan, zonder partij te hoeven kiezen of het van het andere weg te moeten strepen. In het werk worden alle perspectieven met veel respect behandeld.

In veel van de seminars en boeken van Daan van Kampenhout spelen “de vier richtingen” een belangrijke rol.

Voor wie wel en voor wie niet?

In dit seminar is iedereen welkom die vanuit zijn of haar familie een directe band heeft met voormalig Nederlands-Indië. De afzonderlijke eilanden, de diverse culturen en groepen van oorspronkelijke bewoners, de migranten uit verschillende culturen: ze hebben de diverse historische tijdperken elk op hun eigen manier beleefd. Ze hebben hun eigen rollen gekozen of toebedeeld gekregen en hebben daar elk hun eigen herinneringen aan. In dit seminar is voor elk van de verhalen een plek. Van de deelnemers wordt daarom de bereidheid gevraagd om in principe beschikbaar te zijn als representant voor alle opstellingen.

De werkvormen van Systemic Ritual zijn geen psychotherapeutische sessie of psychiatrische behandeling en zij die deze zorg of behandeling nodig hebben, zullen deze niet vinden in dit seminar. Neem bij twijfel contact op met Daan. We hebben ervoor gekozen om geen buitenstaanders toe te laten zonder familiebanden met Indië (bijv. vanuit het RIAGG of andere zorginstellingen), hoe oprecht de getoonde interesse ook is. Wel zijn levenspartners van mensen die tot de doelgroep behoren welkom om samen met hun partner aan het seminar deel te nemen.

Voorbereiding

Degenen die de opstellingen nog helemaal niet kennen, wordt aangeraden een boek als: “De verborgen kracht van familiebanden” van Bert Hellinger te lezen. Degenen die Daan’s visie op opstellingswerk en collectieve trauma’s willen leren kennen, kunnen zijn boek: “De tranen van de voorouders” lezen.

Alle deelnemers die graag een eigen persoonlijke opstelling willen maken, kunnen hun verzoek indienen via een brief aan Daan. Over het schrijven van die aanvraag ontvangt ieder aanvullende inhoudelijke richtlijnen, zodra de inschrijving rond is, samen met de bevestiging.

Het seminar wordt gegeven op maandag en dinsdag 16 en 17 december 2013. Wie meer wil weten over dit seminar kan het beste de website van Daan bezoeken. Hierin staan ook de noodzakelijke gegevens zoals adres, routebeschrijving, prijs, tijden en meer achtergrondinformatie. www.daanvankampenhout.com.

 

 

 

_____________________________ 

 

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives