Schikking weduwen Zuid-Sulawesi

Tien weduwen hebben een schikking getroffen met NederlandSchikking weduwen Zuid-Sulawesi

Nederland heeft een schikking getroffen met tien weduwen van wie de mannen in 1946 en 1947 door Nederlandse militairen op Zuid-Celebes, op het huidige Sulawesi, zijn doodgeschoten. De weduwen krijgen ieder een financiële compensatie van 20.000 euro en de Nederlandse ambassadeur zal openbaar excuses aanbieden namens de Staat.

In april liepen onderhandelingen tussen de weduwen en het ministerie van Buitenlandse Zaken op niets uit. Toen werd de vrouwen een bedrag van 10.000 euro per persoon aangeboden en schriftelijke excuses.

Excuses

De advocaat van de tien weduwen in Zuid-Sulawesi, Liesbeth Zegveld, is blij met de schikking die is getroffen: "Ik heb de vrouwen gesproken en zij voelen zich rijk. Maar voor hen zijn ook de excuses heel belangrijk".

Eerder kregen weduwen in de zaak Rawagedeh ook compensatie. Na een jarenlang proces werden zij in 2010 door de rechtbank in Den Haag in het gelijk gesteld in hun claim tegen de Staat. De weduwen kregen 20.000 euro per persoon en de Nederlandse ambassadeur bood in het openbaar excuses aan aan de nabestaanden.

Volgens Zegveld kan voorkomen worden dat nu nieuwe zaken zich aandienen: "Mijn boodschap aan de minister is om nu voor alle slachtoffers van de standrechtelijke executies excuses te maken en zich nu niet te beperkingen tot Zuid-Sulawesi, zodat het een oprecht gebaar is en we het dossier een keer kunnen sluiten."

Zuiveringsactie

Het bloedbad in 1946 en 1947 op Zuid-Celebes door de troepen van kapitein Westerling was een van de dieptepunten van de strijd tussen het Nederlandse leger en de Indonesische opstandelingen. Westerling kreeg de opdracht om de openbare orde te herstellen.

Tijdens de zuiveringsactie vielen volgens de Indonesische autoriteiten tienduizenden doden. Een deel van de slachtoffers werd zonder proces standrechtelijk geëxecuteerd. Andere bronnen spreken van een veel lager aantal. 

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

  • "Zuiveringsactie" 1946 en 1947, was ik 7 jaar oud en woonde met mijn ouders in Makasar, mijn vader zat in de KNIL. Wij woonden in militair concept huis. Kan me goed herinneren, toen er een gevecht ontstond tussen de KNIL en "peloppors" zo noemde m'n ouders de tegen partij. M'n moeder kreeg de zenuwen  toen de kogels om het concept fluitend onze kant op vlogen, en zij schreeuwde:" onder de tafel vlug", en een kogel "bloeb bloeb" door het tin van het concept ging, en 1 kogel ketste "chieng"... en het was over. Het ergste voor mij was m'n moeder zo in angst te zien, en dit m'n hele leven bij bleef. Het bezef dat zo'n kogel ons kon doden had ik nog niet. Over gebleven gedachten van al dit voor mij is, dat een oorlog afschuwelijk is en onrechtvaardig en beide partijen lijden!  Nederland met al die verschillende mensen van andere landen nu een "alachtonen" land. Stom om mensen die kenmerken te geven als alachtonen en autochtonen, what ever! Slaat op niets bij mij het zijn gewoon logische dingen die geen naam hoeven te krijgen. Trots om een Nederlander te zijn is zoals het gezegde zegt: "Do as the Romans do"  Doe je eigen  gewoontes in je eigen huis, of kerk of club. Respect de Nederlandse gewoontes dan leef je in harmonie. 

    Ga nu BVN tv kijken want het is "prinsjes" dag, met de goude koets met Koning Willem en Koningin Maxima is prachtig!

    Long live the King and Queen of the Netherlands.

Dit antwoord is verwijderd.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives