Ratu Culinair, een echt familiebedrijf

 

Ze begonnen in 1985 in een klein keukentje met een geheim pindasausrecept. Mensen vonden het zo lekker dat daar later meer sauzen bijkwamen. Inmiddels is instant-sauzenkoning Ratu Culinair een volwassen  familiebedrijf, gerund door Riano Hariman, dat ook veel heerlijke Indonesische lekkernijen levert aan alle toko’s in Nederland. De sauzen worden door Ratu zelf ontwikkeld en zijn niet alleen lekker, maar ook meukvrij!                                     

Geen kleurstoffen, geen conser-veringsmiddelen, geen dierlijke ingrediënten én glutenvrij. Daar worden we nou helemaal blij van!

Hoe is Ratu Culinair begonnen?

“De belangrijkste ingrediënt van al onze sauzen is het geheime pindasausrecept van mijn schoonmoeder. Daar is het allemaal mee begonnen. In 1985 verkochten wij dat vanuit een winkeltje in Den Haag. En met wij bedoel ik mijn schoonmoeder, mijn vrouw en ik. De saus werd binnen de kortste keren, slechts door mond tot mond reclame, heel bekend en gewild. Kort daarop besloten wij de pindasaus aan toko’s te verkopen. Vanaf dat moment hebben wij heel lang met z’n drietjes pindasaus gemaakt in een kleine keukentje. Inmiddels zijn wij drie panden en 15 heel trouwe medewerkers verder.

Mijn schoonmoeder (82 jaar) is een Javaanse vrouw die dol is op koken en borrelt van ideeën. Zij heeft Ratu Culinair tot 1997 gerund. Nadat ik in Canada mijn studies Mechanical Engineer en Food Technology had afgerond, verhuisde ik definitief naar NL en nam het bedrijf van haar over. Niet dat ze sindsdien heeft stilgezeten hoor. Ze is heel actief en in piektijden vind je haar nog op de zaak.”

Hoe bedenk je de Ratu-producten?

“In Indonesië heb je talloze soorten pindasauzen. In Bandung bijvoorbeeld heb je de loteksaus. Die vonden we zo lekker dat we het in ons assortiment wilden opnemen. Aangezien wij geen geïmporteerde producten door-verkopen, betekende het dat      er een ontwikkelproces volgde.   

Heel in het kort bestaat het ontwikkelproces uit: proeven, experimenteren,  weer   proeven, experimenteren enz. En daar komt vervolgens een eigen product uit.

Op die manier ontwikkelen wij al onze producten zelf. Zoals onze kroepoek. Die komt onbewerkt uit Indonesië en in onze fabriek in Zoetermeer voegen we er een eigen kruidenrecept aan toe.

Per week verwerken we overigens zo’n 2 ton pinda’s. Die worden door zes man gebakken, door vier man gemalen en gemengd en door vijf man verpakt. Er wordt bij ons hard gewerkt.

De tendens van de laatste jaren is dat mensen steeds bewuster met voedsel omgaan. Er wordt kritisch boodschappen gedaan, waarbij   de etiketten uitgebreid worden gelezen. We werkten al vanaf het begin zonder toevoeging van conserveringsmiddelen en twee jaar geleden besloten we ook niet meer met E-nummers te werken. Wat je overhoudt? Pure pinda’s en pure kruiden.”

“We werkten al vanaf het begin zonder toevoeging van allerlei conserveringsmiddelen en twee jaar geleden besloten we ook niet meer met E-nummers te werken. Wat je overhoudt? Pure pinda’s en pure kruiden.”

Echt verschil in sauzen of een slimme marketingtechniek?

“Ratu Culinair heeft zeven sauzen! Pecelsaus, satésaus, gado gado-saus, Surinaamse pecelsaus, asinan, lotek en karedok. De basis voor alle sauzen is de welbekende pindasaus. De kruiden die wij er vervolgens aan toevoegen, zijn voor iedere saus anders. Er zit dus wel degelijk verschil in de sauzen.

Het kleinste verschil vind je bij de gado gadosaus en satésaus en toch hebben die een eigen toepassing. Een Indonesiër zal nooit satésaus bij gado gado (een groentegerecht) eten. De gado gadosaus is alleen bestemd voor gekookte of gestoomde groenten en satésaus hoort bij vlees. Pecelsaus eet je ook bij gekookte/gestoomde groenten maar is pittiger. Voor de super pittige eters hebben we nu een Surinaamse pecelsaus ontwikkeld, waar o.a. madam Jeanette in zit.

Voor mensen die helemaal niet van pittig eten houden (denk aan kids), hebben we een milde variant van de gado gado- en satésaus ontwikkeld.”

Hoe ervaar je nu het runnen van het bedrijf in vergelijking tot het begin?

“Ik was in het begin vooral samen met mijn vrouw en schoonmoeder bezig om pindasaus te maken    die ik vervolgens bij mensen bezorgde. Voordat ik het bedrijf in 1997 overnam, studeerde ik in Canada en was het dus best lastig om er in te komen. Alles was nieuw voor mij. Nu is alles zo goed geregeld dat ik mij kan focussen op productuitbreiding en people management. Alhoewel het met dat laatste reuze meevalt. Onze medewerkers zijn zo lang bij ons in dienst en leveren goed werk waardoor ik het meer kan loslaten. En dat is maar goed ook want het liefst ga ik op pad of ontwikkel ik nieuwe producten.”

Welke ontwikkelingen zijn er in jouw branche te verwachten?

“Qua ontwikkelingen denk ik aan meer bioproducten. Daarvoor moet je als bedrijf eerst bio-gecertificeerd zijn: dus echt alle ingrediënten moeten biologisch zijn én je moet over aparte machines beschikken die alleen voor de biologische lijn zijn. Dat is dus een ontwikkeling voor de wat langere termijn. Op korte termijn is er een productuitbreiding maar daar kan ik helaas nog niets over zeggen. Wij hebben onlangs wel een saus ontwikkeld voor een supermarkt dat alleen duurzame producten verkoopt. Dat hebben we samen met hen ontwikkeld en is ook alleen in hun vestigingen te koop.”

Kijk voor meer informatie over Ratu Culinair op hun website.

Weergaven: 357

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Onze adverteerders

NIEUW - Zalen Centrum &  Events Harderwijk

IN CENTRUM GELEGEN VAN NEDERLAND…

Meer  Info klik op Doorgaan

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2021   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden