Ze begonnen in 1985 in een klein keukentje met een geheim pindasausrecept. Mensen vonden het zo lekker dat daar later meer sauzen bijkwamen. Inmiddels is instant-sauzenkoning Ratu Culinair een volwassen familiebedrijf, gerund door Riano Hariman, dat ook veel heerlijke Indonesische lekkernijen levert aan alle toko’s in Nederland. De sauzen worden door Ratu zelf ontwikkeld en zijn niet alleen lekker, maar ook meukvrij!
Geen kleurstoffen, geen conser-veringsmiddelen, geen dierlijke ingrediënten én glutenvrij. Daar worden we nou helemaal blij van!
Hoe is Ratu Culinair begonnen?
“De belangrijkste ingrediënt van al onze sauzen is het geheime pindasausrecept van mijn schoonmoeder. Daar is het allemaal mee begonnen. In 1985 verkochten wij dat vanuit een winkeltje in Den Haag. En met wij bedoel ik mijn schoonmoeder, mijn vrouw en ik. De saus werd binnen de kortste keren, slechts door mond tot mond reclame, heel bekend en gewild. Kort daarop besloten wij de pindasaus aan toko’s te verkopen. Vanaf dat moment hebben wij heel lang met z’n drietjes pindasaus gemaakt in een kleine keukentje. Inmiddels zijn wij drie panden en 15 heel trouwe medewerkers verder.
Mijn schoonmoeder (82 jaar) is een Javaanse vrouw die dol is op koken en borrelt van ideeën. Zij heeft Ratu Culinair tot 1997 gerund. Nadat ik in Canada mijn studies Mechanical Engineer en Food Technology had afgerond, verhuisde ik definitief naar NL en nam het bedrijf van haar over. Niet dat ze sindsdien heeft stilgezeten hoor. Ze is heel actief en in piektijden vind je haar nog op de zaak.”
Hoe bedenk je de Ratu-producten?
“In Indonesië heb je talloze soorten pindasauzen. In Bandung bijvoorbeeld heb je de loteksaus. Die vonden we zo lekker dat we het in ons assortiment wilden opnemen. Aangezien wij geen geïmporteerde producten door-verkopen, betekende het dat er een ontwikkelproces volgde.
Heel in het kort bestaat het ontwikkelproces uit: proeven, experimenteren, weer proeven, experimenteren enz. En daar komt vervolgens een eigen product uit.
Op die manier ontwikkelen wij al onze producten zelf. Zoals onze kroepoek. Die komt onbewerkt uit Indonesië en in onze fabriek in Zoetermeer voegen we er een eigen kruidenrecept aan toe.
Per week verwerken we overigens zo’n 2 ton pinda’s. Die worden door zes man gebakken, door vier man gemalen en gemengd en door vijf man verpakt. Er wordt bij ons hard gewerkt.
De tendens van de laatste jaren is dat mensen steeds bewuster met voedsel omgaan. Er wordt kritisch boodschappen gedaan, waarbij de etiketten uitgebreid worden gelezen. We werkten al vanaf het begin zonder toevoeging van conserveringsmiddelen en twee jaar geleden besloten we ook niet meer met E-nummers te werken. Wat je overhoudt? Pure pinda’s en pure kruiden.”
“We werkten al vanaf het begin zonder toevoeging van allerlei conserveringsmiddelen en twee jaar geleden besloten we ook niet meer met E-nummers te werken. Wat je overhoudt? Pure pinda’s en pure kruiden.”
Echt verschil in sauzen of een slimme marketingtechniek?
“Ratu Culinair heeft zeven sauzen! Pecelsaus, satésaus, gado gado-saus, Surinaamse pecelsaus, asinan, lotek en karedok. De basis voor alle sauzen is de welbekende pindasaus. De kruiden die wij er vervolgens aan toevoegen, zijn voor iedere saus anders. Er zit dus wel degelijk verschil in de sauzen.
Het kleinste verschil vind je bij de gado gadosaus en satésaus en toch hebben die een eigen toepassing. Een Indonesiër zal nooit satésaus bij gado gado (een groentegerecht) eten. De gado gadosaus is alleen bestemd voor gekookte of gestoomde groenten en satésaus hoort bij vlees. Pecelsaus eet je ook bij gekookte/gestoomde groenten maar is pittiger. Voor de super pittige eters hebben we nu een Surinaamse pecelsaus ontwikkeld, waar o.a. madam Jeanette in zit.
Voor mensen die helemaal niet van pittig eten houden (denk aan kids), hebben we een milde variant van de gado gado- en satésaus ontwikkeld.”
Hoe ervaar je nu het runnen van het bedrijf in vergelijking tot het begin?
“Ik was in het begin vooral samen met mijn vrouw en schoonmoeder bezig om pindasaus te maken die ik vervolgens bij mensen bezorgde. Voordat ik het bedrijf in 1997 overnam, studeerde ik in Canada en was het dus best lastig om er in te komen. Alles was nieuw voor mij. Nu is alles zo goed geregeld dat ik mij kan focussen op productuitbreiding en people management. Alhoewel het met dat laatste reuze meevalt. Onze medewerkers zijn zo lang bij ons in dienst en leveren goed werk waardoor ik het meer kan loslaten. En dat is maar goed ook want het liefst ga ik op pad of ontwikkel ik nieuwe producten.”
Welke ontwikkelingen zijn er in jouw branche te verwachten?
“Qua ontwikkelingen denk ik aan meer bioproducten. Daarvoor moet je als bedrijf eerst bio-gecertificeerd zijn: dus echt alle ingrediënten moeten biologisch zijn én je moet over aparte machines beschikken die alleen voor de biologische lijn zijn. Dat is dus een ontwikkeling voor de wat langere termijn. Op korte termijn is er een productuitbreiding maar daar kan ik helaas nog niets over zeggen. Wij hebben onlangs wel een saus ontwikkeld voor een supermarkt dat alleen duurzame producten verkoopt. Dat hebben we samen met hen ontwikkeld en is ook alleen in hun vestigingen te koop.”
Kijk voor meer informatie over Ratu Culinair op hun website.
Opmerkingen