Politie bewaakt kerken in Indonesië na geweld
Zeker drie mensen werden zondag vermoord in een dorp in het zuidwesten van het eiland Java, terwijl de politie toekeek en weigerde op te treden tegen de daders. Dinsdag staken moslimmilitanten twee kerkgebouwen in brand in de stad Temanggung in Centraal-Java. Ze vielen daar ook een christelijke school aan. Woensdag werden er alleen al 1200 politieagenten en militairen ingezet voor de bescherming van kerken en overheidsgebouwen in Temanggung.
De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono riep de lagere autoriteiten in zijn land woensdag op om af te rekenen met organisaties die hun achterban oproepen tot het plegen van geweld, of daartoe suggesties doen. „De bescherming en veiligheid van elke persoon moet gegarandeerd zijn, ongeacht religie, etniciteit, ras, politieke voorkeur of beroep”, zei 'SBY' tijdens een bijeenkomst met bestuurders in West-Timor.
Mensenrechtenorganisaties en media in Indonesië oordelen zeer kritisch over het in hun ogen zwakke optreden van Yudhoyono en andere Indonesische bestuurders tegen moslimextremisten. Yudhoyono geldt als gematigd, maar zijn regering is deels afhankelijk van relatief kleine islamitische partijen met radicale programma's. Ministers die geweld door radicale moslims goedpraten, werden nooit ontslagen. Hetzelfde geldt voor hoge politie-functionarissen die extremisten hun gang lieten gaan tijdens aanvallen op andersdenkenden.
Indonesië telt circa 240 miljoen inwoners en was in het verleden een kolonie van Nederland. Circa acht op de tien Indonesiërs staan te boek als moslim. Daarnaast telt het land miljoenen christenen en aanhangers van andere religies.
Opmerkingen