Paatje Phefferkorn het Indo symbool wordt 90.
90 Jaar wordt Paatje, en op 27 februari aanstaande wordt dit groots gevierd. Paatje heeft dit verdiend, en de redactie van ICM heeft besloten om heel column hieraan te wijden. Uiteraard moeten wij ver terug in de archieven duiken om voor dit uniek moment even stil te staan om terug te blikken.
Vaak zie ik op de pasar malams hoe bizar ook een man met een blauw shirt met daarop de Indo-melati lopen.
Het symbool werd ontworpen door Paatje Phefferkorn ergens in 1993, de pencak silat meester en inmiddels kent iedereen Paatje. Ik vroeg Paajte waarom hij dit draagt die ruim 30 jaar pencak beoefent, hierin les geeft en op bijna alle pasar malams demonstraties geeft. Vooraf vaak nogeens een lezing geeft aan de jongeren om de Indo Cultuur over te dragen, Hoe vaak afkorting INDO op het podium werd gebezigd is niet tellen. In Nederland Door Overdracht, en niet zoals velen dachten In Nederland Door Omstandigheden.
Paatje : “Er zitten veel pencak symbolen in, zoals de golok, een soort kapmes, die we in de sport ook gebruiken "
Met de Indo-melati bedoeld Paatje Phefferkorn de Indo vlag mee. Deze is opgebouwd en bestaat uit verschillende losse symbolen. De melati-bloem neemt een centrale plaats in en tegelijkertijd de vrouwelijke charme symboliseert. Ernaast heb ik de quote “vrouwelijk schoon” onderstreept. De golok en twee drietanden verwijzen naar de rol van de Indo als ‘voorvechter in woord en daad’. De achtergrondkleur blauw is niet toevallig gekozen. Voor Paatje symboliseert de kleur vooral ‘trouw’.
Waarom gebruiken mensen symbolen en met wel doel?
Al eeuwenlang laten mensen met behulp van allerlei afbeeldingen zien tot welke welke groep zijn behoren. Uitbeelden van symbolen zijn vooral een manier om je groepsidentiteit te versterken, kenbaar te maken en te onderscheiden van andere groepen. Bijna alle religies gebruiken symbolen bijvoorbeeld om de religieuze identiteit uit te dragen. Neem de christelijke Ichtus, de vis die je wel eens ziet op de achterkant van een auto. Ook bij veel (sub)culturen en -identiteiten horen symbolen waarmee je kunt laten zien waar je van ze houdt of waar je voor staat. Daarnaast hebben symbolen uiteraard een esthetische waarde. Ze worden gebruikt omdat ze mooi gevonden worden en bijvoorbeeld goed staan als badge op een spijkerjack.
Ook heeft Paatje gebruikt om deze Indo identiteit verder te verspreiden (uit te dragen) onder de Indo's die gretig petten, shirts met verschillende maten, vlaggen, vaandels en stickers voor de auto kochten.
Mijn vrouw heeft zo bij Paatje wel tientallen shirts gehaald voor haar broers, kinderen en kleinkinderen, en niet te vergeten de stickers voor de auto. Als de nieuwe auto de showroom wordt uitgereden, is de eerste handeling het plakken van de sticker op de zij- of achterruit van de auto. Of ze reikt de stickers uit aan de Indo's aan de Costa Blanca.
Op geen 1 pasar malam ontbrak Paatje die net als het geloof de Indo cultuur verkondigde met zijn pentjack en Indo vlag, of het woord richt tot de jongeren en met zijn kraam waar de Indo vlag in alle vormen is verkrijgen.
Ik wist mij nog te herinneren met de productie van Sfeer DVD Pasar Malam Online toen men bezig was met scrip en draaiboeken, vergat men Paatje in op te nemen toch een onderdeel van een pasar malam, gelukkig maakte het team de regie hierover opmerkzaam. Deze hadden wel oude beelden, die waren niet naar tevredenheid dat alsnog Paatje achter na reisden om vooralsnog beelden te registreren.
Paatje mogen vele Indo's Uw voorbeeld volgen!
Alvast een voorproefje klik hier https://www.youtube.com/watch?v=ral6VErSzJw
Opmerkingen
Dat kan kloppen, had ik ook al aan de organisatoren gezegd!
Groeten Ferry Schwab
Bpk Phefferkorn Van Offenbach
Selamat Ulang Tahun , Umur Pandjang ,Banyak Redjeki ,Untuk Mu - Dari Aku
Dan Keluarga Perguruan Pencak Silat = Manyang =
Er zijn hier in Europa maar weinigen die kunnen zeggen dat ze MEER dan 70 JAAR aan Pencak doen
Bpk Kami Cinta Pada Mu , Blijf AUB nog jaren bij Ons . Wij hebben U graag in ons Midden
vooral tijdens onze evenementen .
K.A.Manyang , Sir C.Don Kessing